0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
31 grudnia 2011 14:38:53
niezłe są godziny ogłaszania nieciekawych kominikatów i składania jeszcze mniej ciekawych wniosków, nadaje to temu wszystkiemu aurę kryminalnej tajemniczości; FOJUD - 23.33; BUDOSTAL5 - 20.02
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
31 grudnia 2011 14:48:11
widac że kluczowa dla sukcesu na tym rynku pozostaje odpowiednio przeprowadzona selekcja branżowa
tak naprawdę każdy default na rynku CATALYST dotyczył spółki z szeroko pojętej branży budownictwa ogólno - drogowego zaraz problemy moze miec również trakcja przez poldima (tez drogowka)
stopy zwrotu na poziomie powyżej 15% dla Catalysta w 2012 roku życzę Wszystkim
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 09:06:37
chyba udało mi się sprzedać budostal z małą stratą, tak przynajmniej wynika z komunikatu, że zlecenie zrealizowano, chyba więc notowań nie zawieszono, można spróbować.. aż sam nie dowierzom własnym oczom
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2010-07-10 Wpisów: 85
Wysłane:
2 stycznia 2012 10:24:43
Gratuluję.
Patrzę na zmianę kapitalizacji: styczeń 2011 - ok. 90 mln, zjazd październik 2011 - ok 50 mln zł, zjazd koniec grudnia 2011 - 15 mln zł.
Przypomina mi się Beton Stal (rok 2000) - podobna branża.
Inwestowanie w dług ma swoją specyfikę. Rozdrabniać się to znów wchodzić w koszty transakcyjne etc.
Brakuje mi indeksu dla korporatów + pochodnej i "mikrolota". Kiedyś na GPW był kontrakt terminowy na stopę procentową. Nie było zainteresowania. Może teraz przydałoby się "odgrzanie" takiego instrumentu.
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 10:44:17
to dzięki STOCKWATCH i szybkiej reakcji Forumowiczów, w przypadku Krzętli to ja pierwszy narobiłem szumu, teraz inni byli pierwszymi, oby było jak najmniej okazji do podobnych wyścigów, ale obawiam się, że będzie ich wiele, część BL5 wyrzuciłem już po aferze Fojudu
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
2 stycznia 2012 11:05:46
Niestety szykuje się kolejna spora wpadka na Catalyst. Budostal-5 ma cztery serie notowanych obligacji. Nominalnie łączna wartość długu to blisko 11 mln zł i będzie to jak do tej pory największa zagrożona wartość długu. Blisko dwa razy większa niż Anti i Fojud razem wzięte.
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
2 stycznia 2012 12:13:16
Przyznam, ze jestem milo zaskoczony cenami transakcyjnymi jakie mozna uzyskac mimo upadlosci. Na koniec roku arkusz zlecen jest resetowany, wiec bylem pewien, ze handel na tych papierach dzis nie ruszy. Uratowal mnie pomysl wazenia zaangazowania ryzykiem. Dzieki temu mimo wysokiego kuponu chocby symboliczny popyt pozwala na ewakuacje. Nie zmienia to faktu, ze statystyki Catalysta psuja sie coraz bardziej. Musze zrobic wietrzenie portfela
Edytowany: 2 stycznia 2012 12:14
|
|
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 stycznia 2012 13:29:14
Statystyki się psują, ale problemy mają spółki o podwyższonym ryzyku(rating CCC) i każdy kto kupował wiedział ile ryzykuje i ile może zyskać. Mam nadzieję, że problemy rynku przełożą się to na zwiększenie oprocentowania oferowane przez bezpieczniejsze spółki i będzie można coś wybrać.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 stycznia 2012 13:40:12
IMHO przeciwnie, spółki o mocnych finansach będą miały jeszcze więcej chętnych na swój dług i przez to będą mogły obniżyć premię...
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
2 stycznia 2012 13:51:38
dokładnie, coś ale emisje długu USA w sytuacji gdy sypały się grecyja, hiszpania i podobne.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 232
Wysłane:
2 stycznia 2012 13:59:17
barca100 napisał(a):Statystyki się psują, ale problemy mają spółki o podwyższonym ryzyku(rating CCC) i każdy kto kupował wiedział ile ryzykuje i ile może zyskać. Po pierwsze - spółek z wysokim ratingiem ze świecą szukać. Po drugie cena takich papierów teraz jest tak żenująco wysoka że ich rentowność nie ma najmniejszego sensu. barca100 napisał(a):Mam nadzieję, że problemy rynku przełożą się to na zwiększenie oprocentowania oferowane przez bezpieczniejsze spółki i będzie można coś wybrać. Wręcz przeciwnie :)
Edytowany: 2 stycznia 2012 14:03
|
|
42 Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 stycznia 2012 14:37:06
Większa ilość chętnych mogła być widoczna w przypadku choćby tego długu USA, ale tutaj rynek jest młody i zależność może nie być taka prosta. Problemy się mnożą, a inwestorzy cały czas narzekają na takie cuda jak wybieranie obligatariusza do spłaty(Anti). Dopóki tak to będzie funkcjonowało rynek może stracić zainteresowanie inwestorów jako całość i wszystkim spółkom będzie trudniej pozyskać na nim pieniądze. A co do szukania ze świecą to racja, ale z małym kapitałem da się coś znaleźć. Dla mnie Catalyst to jedna z form inwestycji, a nie przymus. Jak coś się ciekawego trafia to kupuję.
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 15:02:32
faktycznie to mały inwetor jest na CATALYST kompletnie olewany i w zasadzie to rynek mógłby się wciąż bez takowego obejść, najważniejsi są Ci, którzy mogą zadysponować wielkim pieniądzem, najczęściej firmy,instytucje, a czasami osoby prywatne, tymczasem w niektórych instytucjach, firmach pieniądz, wręcz wylewa się ze skarbców, a marże w przypadku wielu firm są znacznie poniżej kuponu obligacji państwowych... toteż obawiam się, że WATCHDOG ma rację i poszukiwani będą teoretycznie przynajmniej solidni emitenci o kuponach niewiele większych od tych oferowanych przez Skarb Państwa, co już widać po ofertach GPW, TRAKCJI, przeróżnych bankowych, czy KRUKA (i dlatego sprzedałem PCZ)... nam maluczkim może coś czasami spadnie z pańskiego stołu, a tak ogólnie to smutne, że ostatnio, przynajmniej w moim przypadku, każda decyzja o sprzedaży długu, była słuszna
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 171
Wysłane:
2 stycznia 2012 16:48:18
nie rozumiem po co sprzedawać PCZ?!... przecież mają rating AAA... puki co nie widzę sensu
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 16:54:43
Bo niektórym opłaca się zainkasować zysk 5% już teraz zamiast czekać na "niepewne" 10% na koniec roku :)
Ja PCZ też nie sprzedaję :)
Edytowany: 2 stycznia 2012 16:55
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
2 stycznia 2012 17:03:28
bo jeśli spółka skorzysta z prawa do przedterminowego wykupu obligacji, punktg 4.4. warunki wykupu w dokumencie informacyjnym
to otrzymacie 100% nominału + narosłe odsetki dla danego okresu odsetkowego i będziecie te 5% (biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny) najzwyczajniej w plecy i to myślę na dniach, nie miesiącach
dla porządku takie pytania warto zadawać na wątku PCZ
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
2 stycznia 2012 19:19:29
WatchDog napisał(a):IMHO przeciwnie, spółki o mocnych finansach będą miały jeszcze więcej chętnych na swój dług i przez to będą mogły obniżyć premię... Dokładnie! Wszystkie problemy mają swoją pozytywną stronę. Będzie mniej słabych emisji o niebotycznym kuponie, które potem okazują się ściemą. Fakt, że inwestowanie zawsze niesie ze sobą ryzyko, szczególnie w przypadku papierów z kilkunastoprocentowym kuponem, jest oczywisty - ale dobrze że rynek czasem o tym przypomina. Obligatariuszom budostalu oczywiście współczuję Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
2 stycznia 2012 19:26:44
krishic napisał(a):Przyznam, ze jestem milo zaskoczony cenami transakcyjnymi jakie mozna uzyskac mimo upadlosci. P.S. Nie jest to de facto upadłość, jak donosi Stockwatch :) tylko złożenie wniosku o upadłość i to w dodatku układową. Przyszłość spółki nie jest wcale przesądzona, stąd są ci, co kupują. Przyglądając się ustawie prawo upadłościowe i naprawcze widzimy, że spółka jest zobligowana do składania wniosków o upadłość czasami w przypadkach, gdy de facto jej sytuacja nie jest taka straszna (nie wiem z czego wynika wniosek Budostalu-5) Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 2 stycznia 2012 19:28
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 171
Wysłane:
2 stycznia 2012 20:18:21
wasilewski napisał(a):WatchDog napisał(a):IMHO przeciwnie, spółki o mocnych finansach będą miały jeszcze więcej chętnych na swój dług i przez to będą mogły obniżyć premię... Dokładnie! Wszystkie problemy mają swoją pozytywną stronę. Będzie mniej słabych emisji o niebotycznym kuponie, które potem okazują się ściemą. Fakt, że inwestowanie zawsze niesie ze sobą ryzyko, szczególnie w przypadku papierów z kilkunastoprocentowym kuponem, jest oczywisty - ale dobrze że rynek czasem o tym przypomina. Obligatariuszom budostalu oczywiście współczuję jak kupować obligacje pewne... ale z kuponem 6-8%... to już lepiej lokatę założyć... szkoda zachodu... na catalyście muszą być kupony powyżej 10%... bo inaczej nie będzie to miało sensu... co do budostalu to też chciałem je kiedyś kupić... ufff dobrze że mi się wtedy nie udało (za drogie były)...
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 20:37:40
Cytat:na catalyście muszą być kupony powyżej 10%... bo inaczej nie będzie to miało sensu... To nie kupony muszą mieć powyżej 10% tylko rentowność kupna tych papierów na Catalyst... ale grube rybki już się postarają żeby tak nie było - wszak lepiej zarabiać na obligacjach jak na akcjach niż czekać na odsetki :P
Edytowany: 2 stycznia 2012 20:42
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.