PARTNER SERWISU
jcjrhzkv
470 471 472 473 474

Kiedy szczyt hossy?

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 13 stycznia 2012 16:14:46
Ło,jeju.A co to za zjazd?Ojro?!d'oh! wave
Każdy wzrost kursu wykorzystują do wywalania.To jeszcze nie koniec problemów Shame on you .1.20 dolara za euro coraz bliżej.
GS,bitch.:D

edit:
@Buldi
Na Forexie nie gram,więc co mi tam jakieś 300,czy 500 pipsów.Angel
A na poważnie,jak piszę o kursie to w trochę dłuższej skali.Rogers to dobry inwestor i co?Oddają mu te euro coraz tańsze.W krótkim terminie nie wygra z lawiną (sprzedaży),a ma przed sobą możnych tego świata.Plus większość która idzie z prądem.salute
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 13 stycznia 2012 16:29

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 13 stycznia 2012 16:21:18
Dobra Francja straciła rating. Byki vs Misie fight. Źródło TVNCNBC.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 13 stycznia 2012 16:38:36
Szutnik napisał(a):

I niech mi ktoś teraz powie, że nastrój totalnego zniechęcenia pt. "No taak, ale to w USA, aaa naaasz WIIG20 tooo szmaaata i bęędzie spaaadaaaał aaalboo szeedł w boook!"Angel nie był potężnym byczym sygnałem?
Byki: rogi wypolerowane i naostrzone? No to jazda!

Whistle

myslalem ze chociaz naostrzyc pozwola blah5 Kurcze daliby chociaz ze 2 sesje sie Wam pocieszyc blah5

No dobra a teraz juz na powaznie ...
Jezeliby sobie na spokojnie pomyslec ile moze obecnie sie wydarzyc dobrego a ile zlego w postaci newsow z roznych stron swiata (obecnie na tapecie jest Europa) to zdecydowanie jest wieksze prawdopodobienstwo tych zlych bo niby co sie moze dobrego wydarzyc ???
Ktos znajdzie przypadkowo biliony euro ?? Kraje poludnia zaczna bic sie w piers rzadajac ostrych reform i zaciskania pasa ?? Iran wywiesi biala flage i przyzna ze to wszystko to tylko plastikowe zabawki ?? Chiny zapelnia puste osiedla budowane z predkoscia swiatla ???

Tak czy inaczej teraz gwaltowne spadki wydaja sie byc zbyt banalne i oczekiwane takze nie wiem co wydarzy sie w najblizszych tygodniach -miesiacach jednak konsekwentnie prognozuje przebicie dolkow z 2009r w ciagu najblizszych 2 lat a czy to bedzie za tydzien (joke) czy za rok ??!! Hmmm... gdybym takie rzeczy wiedzial

szooler
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 16:56:26
Można to wierzyć tym agencjom?Ratingowym ;)
Spójrzmy jak to rozgrywają.Od miesiąca straszą zbiorową karą(obniżka ratingu)kilku,kilkunastu państw,w tym dwóch najważniejszych,serca strefy euro(Niemiec,Francji).Jeszcze niedawno,pamiętam,tęgie głowy się wypowiadały,ekonomiści,że jakby już mieli obniżać rating Francji to mniej by to było dotkliwe,jakby był solidarny downgrade,kilku państw.No i co robi S&P?
Mówi jedno,a robi co innego.Degraduje Francję osobno,na raty straszy dalszymi obniżkami,mieszają.
Kto tym miszczom płaci?
"Fortuna favet fortibus"

tartiakson
0
Wpisów: 269
Wysłane: 13 stycznia 2012 17:27:08
skad info, że Francji obniżyli rating? to chyba jedynie pogłoski jeszcze. bardziej prawdopodobna jest Austria.

szooler
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 18:42:14
Najszybciej wieści z ostatniej chwili,(tzw breaking news) dowiesz się z pierwszej ręki czyli z czołowych mediów informacyjnych,ekonomicznych typu:
reuters.com;bloomberg.com;cnbc.com.
"Fortuna favet fortibus"

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 stycznia 2012 19:43:25
hmm a co do tego gdzie zmierza nasz świat, świetna wypowiedź Ron-a Paul-a sprzed 8 lat.

Ron Paul miał rację

wiem że to trochę offtop ale świetny pokaz jak medialnie wyciszyć poparcie dla ideii Ron-a

@tartiakson
nieocenionym źródłem takich info jest traderski serwis forexfactory. A twardego potwierdzenia szukam sobie na Bloombergu albo BBC Business News.

Cytat:
Byki: rogi wypolerowane i naostrzone? No to jazda!

tor jazdy był dość krótki....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 stycznia 2012 19:51

szooler
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 20:21:39
To jeszcze nie koniec na dziś,piątek 13-nastego.angry3
Po sesji w Stanach kilka dalszych degradacji.Szczegóły na moim wątku (up or down).
"Fortuna favet fortibus"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 13 stycznia 2012 20:26:05
tartiakson napisał(a):
skad info, że Francji obniżyli rating? to chyba jedynie pogłoski jeszcze. bardziej prawdopodobna jest Austria.

Już nie:

Cytat:
Wiadomość o odebraniu Francji uprzywilejowanego notowania AAA została potwierdzona przez francuskie źródła rządowe

www.money.pl/gospodarka/unia-e...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 13 stycznia 2012 21:22:53
@szooler,
Co rozumiesz pod pojęciem "wyparowało 6 bilionów dolarów - sprzedaż, umorzenia" ?

del-20160301
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 23:00:21
Austria AA+
Portugalia rating śmieciowy (nie wiem jaki to)
Włochy z A do BBB+ z perspektywą negatywną
Hiszpania A
Francja AA+ z AAA
Finlandia AAA ale z perspektywą negatywną

No to obstawiamy otwarcia w poniedziałek. Ja myślę że będzie tak. Otworzy się normalnie udając jaki piękny dzień i jak jest super i w sumie nic się nie stało. Po pierwszej negatywnej wiadomości nawet że Merkoza potknęła się o nierówny chodnik walnie w dół.

Opcja numer dwa wszechogarniająca panika. Ale tak pewnie nie bo musi być znienacka. A nie tak żeby wszyscy wiedzieli że spadnie Angel .
Edytowany: 13 stycznia 2012 23:00

tartiakson
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 23:26:12
dobry dzień sobie wybrali żeby był pamiętny. a to podali już po zamknieciu sesji w USA ? Szczyt pod koniec stycznia więc moze nie będzie spadać długo king

del-20160301
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 23:34:59
Tutaj macie link do artykułu z uzasadnieniem obniżki:

Link

Na Forexlive widziałem też plotkę że Fitch przygląda się 6 krajom strefy euro. Niech walą wszystkim co mają jak się to skończy to może wreszcie nastanie hossa. Jeszcze Cypr mocno oberwał ale nie wiem czy to już rating śmieciowy.

tartiakson
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 23:53:44
słusznie niech się atmosfera powoli oczyści. To pewnie stąd ten spadek eur/usd od poludnia

szooler
0
Wysłane: 13 stycznia 2012 23:57:31
lajkonik napisał(a):
@szooler,
Co rozumiesz pod pojęciem "wyparowało 6 bilionów dolarów - sprzedaż, umorzenia" ?

No ,ale gdzie ja to pisałem,w jakim kontekście?
Pewnie chodzi Ci o to."Z globalnego rynku akcji w 2011 wyparowało 6 bilionów dolarów".
Szacunkowo,po 15% i więcej spadły w zeszłym roku indeksy Emerging Markets,Europy Zachodniej.Tylko Stany są tu chlubnym wyjątkiem(Dow,S&P skończyły na zerze,lub lekkich plusach)No skoro indeksy spadły,to też i wyceny funduszy akcji.A skoro spadały,to netto była sprzedaż,umorzenia.
In total,pkb Chin.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 14 stycznia 2012 00:16

szooler
0
Wysłane: 14 stycznia 2012 00:13:01
onochi napisał(a):
Austria AA+
Portugalia rating śmieciowy (nie wiem jaki to)
Włochy z A do BBB+ z perspektywą negatywną
Hiszpania A
Francja AA+ z AAA
Finlandia AAA ale z perspektywą negatywną

No to obstawiamy otwarcie w poniedziałek. Ja myślę że będzie tak. Otworzy się normalnie udając jaki piękny dzień i jak jest super i w sumie nic się nie stało. Po pierwszej negatywnej wiadomości nawet że Merkoza potknęła się o nierówny chodnik walnie w dół.

Opcja numer dwa wszechogarniająca panika. Ale tak pewnie nie bo musi być znienacka. A nie tak żeby wszyscy wiedzieli że spadnie Angel .

Raczej opcja numer jeden.Najpierw słabość euro. :(.Paniki nie będzie,wszystko już jest w cenach.Tak mówią media.Anxious
Dobre z tą Merkozą. :))

ECB też jest dobre.Kupuje greckie obligi z dyskontem(nawet po 70 centymów za 1 euro greckiego długu,od maja 2010),a jak przyjdzie do wykupu,to dostanie 100 centymów za 1 euro długu love4.
Prywatnym inwestorom każą(politycy-Merkoza) robić redukcje,i godzić się na strzyżenie nawet do 50%,(co gorsza,tylko 15 centymów za każde 100 centymów długu-w gotówce,35 centymów w nowych obligach(rolowanie),50 centów przepada.Łowcy jeleni.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 14 stycznia 2012 00:15

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 14 stycznia 2012 00:14:13
Opcja numer dwa wszechogarniająca panika

dobry dzień sobie wybrali żeby był pamiętny. a to podali już po zamknieciu sesji w USA ? Szczyt pod koniec stycznia więc moze nie będzie spadać długo

Na Forexlive widziałem też plotkę że Fitch przygląda się 6 krajom strefy euro

Spokojnie. Weź głęboki oddech, rozluźnij się i nie poddawaj się panice. To, co przyjdzie, to bedzie zwykłe "strząśnięcie liści z drzew".

Trudno, żeby nie przyszło, jesli część indeksów od paru dni cały czas maca górne ramię wstęgi Bollingera co akurat mnie sprowokowało do ciut przedwczesnego wyjścia, bo liczyłem na 1 macnięcie, a nie 3;
inwestorzy indywidualni w USA już popadli w byczą noworoczną ekstazę(porównaj dane z września z obecnymi):
www.aaii.com/sentimentsurvey/s...

a VIX krąży w okolicach 20, co jest wartością bliższą szczytom, niż dołkom, choć jeszcze nie typową dla szczytów:
finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EVI...

U mnie wychodzi 2-3 dni szybkiej przeceny(dolek 17-18.01), ale wcale nie jakiejś tragicznej, z VIX'em mocno w górę (tak w rejon 25), ale to dopiero 17, bo 16.01 jest ML King Day. Taki francuski CAC40 wygląda mi na zejście z dzisiejszego zamknięcia na 3196 do strefy 3080-3110, nic więcej, a W20 do strefy 2125-2140.
Pewnie większość tego spadku w Europie odbedzie się 16.01, z jakąś poranną luką. Potem zacznie się odreagowanie w postaci próby (nieudanego)zamykania tej luki spadkowej tak , by ustawić nastrój w USA na wtorek, po Kingu. We wtorek Europa już zacznie się uspokajać, a USA nadrobią zaległości po Kingu, ale szybko zaczną odbijać.

Tyle tylko z tego będzie, że nazbyt samozadowolone byki, zwłaszcza te w USA, w sytuacji, gdy indeksy dotykają oporów przez prawie cały tydzień, zaliczą starcie uśmiechu z twarzy i o to chodzi - bedzie paliwo do dalszego marszu w góre w drugiej części tygodnia w oczekiwaniu na FED (24.01).
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

szooler
0
Wysłane: 14 stycznia 2012 00:27:36
Szutnik,piszesz obiektywnie,ale czy nie nazbyt optymistycznie?
Tego paliwa do wzrostu może być tyle co śniegu w styczniu.
z drugiej strony,jeśli pozytywnie skończymy styczeń,to jest jakaś nadzieja....ze nie będzie końca świata według jakichś tam Majów.blackeye
"Fortuna favet fortibus"

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 14 stycznia 2012 07:08:31
Wbrew pozorom myślę, że ta informacja o obniżce to świetna wiadomość dla byków. Przecież o obniżeniu ratingów mówiło się już od wielu tygodni, w zasadzie jedynym pytaniem było kiedy to nastąpi. Większość głosów mówiła o obniżce w styczniu i tak też się stało. Tym samym niedźwiedziom został wytrącony z ręki mocny argument, obniżka stała się faktem a nie plotką, więc rynek może się otrzepać z kurzu i iść dalej. Ja nie wierzę w jakieś poważne spadki w przyszłym tygodniu, ponieważ nie jest spełniony podstawowy warunek czyli zaskoczenie. To, że aż tyle krajów straciło rating jest może jakimś zaskoczeniem ale ma niewielką wagę. Kluczowe są Francja i Włochy, nie sądzę żeby rynek przejął się jakąś Austrią, Portugalią czy nawet Hiszpanią.

GPW nie miała co prawda zbyt wiele czasu na ocenę tej sytuacji w piątkowej sesji, ale warto zwrócić uwagę co nastąpiło. Do czasu zamknięcia sesji informacja o obniżce wciąż była nieoficjalna. Mimo to polskie indeksy po niezbyt głębokim ruchu w dół powróciły do równowagi na koniec dnia. Jeśli tak to tym bardziej nie widzę powodu do jakichś głębszych spadków w przyszłym tygodniu, kiedy wszystko już wiadomo na 100%.

Jeżeli ma być jakiś spadek to obstawiam ewentualnie bardzo niskie otwarcie w poniedziałek, wyleszczenie drobnicy, która będzie panicznie wyprzedawać w początkowej fazie sesji, a potem mocny ruch w górę i duża biała świeca na zamknięciu. W kolejnych dniach obniżka ratingow nie będzie już miała wpływu na ceny.
Edytowany: 14 stycznia 2012 07:09

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 stycznia 2012 12:49:10
szooler napisał(a):
Szutnik,piszesz obiektywnie,ale czy nie nazbyt optymistycznie?
Tego paliwa do wzrostu może być tyle co śniegu w styczniu.
z drugiej strony,jeśli pozytywnie skończymy styczeń,to jest jakaś nadzieja....ze nie będzie końca świata według jakichś tam Majów.blackeye

No to się nie wstrzeliłeś. Od wczorajszego wieczora u mnie pada i pada :)
Śnieg zaskoczył oczywiście drogowców. Może i wzrosty zaskoczą binky
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

470 471 472 473 474

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,473 sek.

onyuwxwi
israrvzo
myyzcvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pluwfjdj
yorqgzxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat