PARTNER SERWISU
egmsanrv
7 8 9 10 11
suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 10 października 2011 18:32:02 przy kursie: 2,18 zł
Gratulacje.
Ciesze się że wreszcie się udało doprowadzić do końca przejście na główny parkiet.
Może w innej sytuacji rynkowej cena akcji rzeczywiście oscylowałaby wokół 3zł.
A tak ledwo , ledwo
Wreszcie mamy to za sobą.
Teraz kolej na dobre wyniki kwartalne,
dobre projekty inkubatorowe.
Bo przede wszystkim na to my akcjonariusze czekamy.

Jutro debiut na GPW, można pospekulować z jakim wynikiem.
Ostatnie debiuty spółek przechodzących z NC
kończyły się głównie na minusie.
Ciekaw jestem jak teraz będzie.
Obstawiam malutki plus

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 10 października 2011 21:26:54 przy kursie: 2,18 zł
Historyczny wykres od początku notowań.

kliknij, aby powiększyć
Jestem na Twitterze

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 11 października 2011 17:52:36 przy kursie: 1,88 zł
Zgodnie z tradycja spolek przechodzacych z NC
zanotowalismu duzy minus.
Duzy inwestor chce wyjsc ze spolki za wszelka cene.
Jutro spodziewany zalew akcji ciag dalszy.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 21 listopada 2011 16:35:57 przy kursie: 1,85 zł
Omówienie skonsolidowanych wyników IQ PARTNERS za 3 kwartał 2011 roku

IQP zajmuje się przede wszystkim działalnością inwestycyjną poprzez swoje spółki zależne. Część z nich współfinansowana jest ze środków UE z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Takie spółki ciężko się ocenia, ponieważ wycena spółek zależnych jest szalenie uznaniowa. Tak długo jak nie zostanie potwierdzona wpływami gotówkowymi ze sprzedaży udziałów, ciężko się do takich wycen przywiązywać. Postaram się pokazać jak najwięcej szczegółów ze sprawozdania, które pomogą odczytać wyniki.

Poniżej prezentuję zestawienie segmentów działalności IQP. Segment finansowy zawiera w sobie tak naprawdę spółkę matkę, spółki inwestycyjne i wszystkie świadczące usługi doradcze. W tym segmencie widoczne są więc zyski z dokonanych w spółki inwestycji. Segment e-commerce zajmuje się po prostu handlem:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać w tabeli, to właśnie segment e-commerce generuje w tej grupie kapitałowej przychody ze sprzedaży w tradycyjnym rozumieniu tego słowa. Natomiast budowanie wartości – czyli zysku – odbywa się w działalności inwestycyjnej. Przychody ze sprzedaży jednostek zależnych rozpoznawane są w działalności finansowej, która tak naprawdę jest tutaj core business.

Osiągnięty na inwestycjach zysk jest interesujący. Poniżej prezentuję jednak mechanizm jego kreowania, który w mojej ocenie nie pokazuje pełnego obrazu działalności inwestycyjnej tej spółki.

Poniżej prezentuję działalność samego inkubatora InQbe. Są to same wyjścia z inwestycji, a więc spieniężenie wcześniej dokonanych wejść kapitałowych. Jest to najlepsza metoda oceny rentowności działalności, bo zyski z inwestycji potwierdzone są wpływami gotówkowymi.
1. 100cen.pl sp. z o.o. (zbycie 100% udziałów za wpływ 10 kPLN, zbyte aktywa netto 51 kPLN, więc strata netto 41 kPLN)

2. Concerto SA (zbycie 97% akcji za 126 kPLN, zbyte aktywa netto 62 kPLN, więc zysk netto 64 kPLN) W części 4 sprawozdania napisano, że sprzedano 970 001 sztuk akcji o wartości 0,10 PLN nominalnie każda, czyli 97 000 PLN. Mamy więc zysk na transakcji ale trochę mniejszy niż taki wykazany w opisie.

3. Legal Stream SA (zbyte 97% akcji za wpływ 126 kPLN, zbyte aktywa netto 86 kPLN, więc zysk netto 40 kPLN). Warunki transakcji takie same, jak opisane dla Concerto.

4. Propergroup SA (zbyte wspólnie z IQ Ventrue Capital 36,05% akcji za 469 kPLN, zbyte aktywa netto 348 kPLN, więc zysk netto 121 kPLN). Z dalszej części sprawozdania wynika, że kapitał zakładowy spólki Propergroup wynosił na koniec okresu 1 709 402,30 PLN. Jeśli więc sprzedano 36,05% udziałów, to ich wartość nominalna wynosiła jakieś 616 239,53 PLN. Skoro sprzedano je za 469 kPLN, to mamy stratę.

5. Mobile Partner SA (zbyte 48,72% akcji przez Ventrue Hub, wpływy 866 kPLN za aktywa netto 747 kPLN, więc zysk netto 119 kPLN).

Proszę zwróćcie uwagę, że dla żadnej z wyżej opisanych spółek nie podano wartości wkładu inkubatora. Udało mi się wyszukać jedynie szczątkowe informacje. Moim zdaniem to trochę zamydla obraz i już tłumaczę dlaczego. Otóż zaprezentowane wyniki na sprzedaży odnoszą się do sprzedanych aktywów netto. Nie ma jednak mowy o tym, ile dana spółka odnotowała we wcześniejszej działalności zysków lub strat. Jeśli zyski, to nie ma problemu, bo wartość księgowa urosła i udało się odzyskać więcej, niż się włożyło. Jeśli jednak te spółki akumulowały wcześniej stratę, to sprzedana wartość aktywów netto jest mniejsza niż inicjalny wkład inkubatora. A w takim razie mamy stratę na procesie inwestycyjnym.

Takie ujęcie jest istotne, bo musimy ocenić skuteczność inwestycyjną inkubatora. Oczywiście ten może wychodzić ze spółek z taką stratą i zbierać tylko mniejsze kwoty na potrzeby przyszłych procesów. Wtedy teoretycznie mamy zysk na sprzedaży i odzyskujemy środki finansowe. Zbieramy także kapitał na kolejne procesy inwestycyjne. Ale zbieramy go mniej, niż moglibyśmy. Bo jeśli z każdych 800 kPLN (200 kEUR po kursie aktualnym) zainwestowanych odzyskamy mniej, to efektywność jest mniejsza niż 1.

Dla przypomnienia teorii: nie trzeba zawsze inwestować pełnych 200 kPLN. A odzyskane środki trzeba reinwestować. W rozumieniu regulaminów działania 3.1 zakres reinwestycji nie jest do końca ustalony. Póki co uznaje się, że dotyczy to zarówno wejść kapitałowych jak i obsługi samego procesu (badania rynku, doradztwo prawne, analizy technologiczne). Automatycznie zmniejsza to pulę środków przeznaczonych na wejścia kapitałowe, a więc i możliwości realizowania kolejnych zysków z tego procesu.

Bilans spółki odzwierciedla jej zakres działania: najważniejszą pozycją aktywów są inwestycje w jednostki stowarzyszone oraz wartość firmy przejętych spółek. W porównaniu do poprzedniego kwartału wartość inwestycji podniosła się o 3,6 mln PLN, czyli o 19%. Wartość firmy wzrosła w tym okresie nieznacznie.

Istotnie wzrosła za to wartość aktywów obrotowych na przestrzeni analizowanego kwartału. Tu pojawiły się znaczące należności, których natura nie została opisana. Chodzi bowiem o pozostałe należności w wysokości ponad 9 mln PLN. Kwota jest zbyt wysoka, aby mogła pochodzić ze sprzedaży spółek zależnych.

Po stronie pasywów sytuacja jest bardzo bezpieczna. IQP praktycznie nie korzysta z finansowania zewnętrznego, więc zadłużenie jest minimalne. Korzystać z takiego nie musi, bo znaczna część projektów inwestycyjnych w postaci chociażby inkubatora finansowana jest z PO IG.

Lista spółek portfelowych IQP jest dość różnorodna. Jest tam zarówno biuro podróży, serwis sprzedaży nieruchomości, biuro prawne i sieć nośników reklamowych na stadionach. Większość spółek charakteryzuje się jednak tym, że ich działalność nie charakteryzuje się niezbyt wysoką innowacyjnością. A przynajmniej tak ich działalność można odebrać na pierwszy rzut oka. Takie projekty są prostsze, szybsze w realizacji ale nie jestem przekonana co do możliwej do zrealizowania stopy zwrotu z inwestycji.

www.stockwatch.pl/gpw/iqp,wykr... – analiza wskaźnikowa dostępna jest pod tym linkiem, zapraszam.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 16 stycznia 2012 14:27:33 przy kursie: 1,89 zł
Cytat:
Zarząd IQ Partners S.A. (Spółka) informuje, iż w dniu 16 stycznia 2012 roku otrzymał od ATLANTIS S.A. z siedzibą w Płocku zawiadomienie o następującej treści:
(...)Zawiadamiająca informuje, że w dniu 10.01.2012r. w ramach transakcji pakietowej na rynku regulowanym nabyła 2.212.000 akcji Spółki, która to ilość stanowi 9,90% udziału w kapitale zakładowym Spółki i uprawnia do oddania 2.212.000 głosów, stanowiących 9,90% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. (...)

Źródło: link

Ciekawe,czy to dobra czy zła informacja dla spółki...blah5

andy_dufresne
130
Wysłane: 16 stycznia 2012 14:33:01 przy kursie: 1,89 zł
Zależy, jak na to spojrzeć. Jeżeli tak: blogi.bossa.pl/2012/01/09/inwe... , to niedobra.

Cytat:
Przedmiotem mojego zainteresowania są spółki z GPW, w których Mariusz Patrowicz lub spółki z nim kojarzone posiadają udziały. Założyłem, że przeciętny inwestor kupuje akcje spółki gdy dowiaduje się albo o zakupie akcji przez Mariusza Patrowicza (lub kojarzone z nim spółki) albo o podpisaniu umowy inwestycyjnej zakładającej przyszłe zaangażowanie Patrowicza lub kojarzonych z nim podmiotów. Liczy się data komunikatu giełdowego. Następnie policzyłem stopę zwrotu z takiej inwestycji i zestawiłem ją ze stopą zwrotu WIG w tym samym okresie.
Jestem na Twitterze

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 16 stycznia 2012 14:38:52 przy kursie: 1,89 zł
@andy

moje pytanie było przewrotne :) od czasu do czasu przyglądam się tej spółce i zdziwił mnie dzisiejszy poranny zjazd -15%, zastanawiałem się co takiego mogło się stać, ale ukazał się komunikat i mi się rozjaśniło blackeye

andy_dufresne
130
Wysłane: 16 stycznia 2012 14:57:57 przy kursie: 1,89 zł
@ taipan

No to myślimy tak samo. A może akurat na IQP zarobi (pakietówcka poszła po 2.75, więc cel jest ambitny) i zła passa się odwróci? ;)
Jestem na Twitterze
Edytowany: 16 stycznia 2012 15:02

rafskr
0
Wpisów: 93
Wysłane: 19 stycznia 2012 23:04:50 przy kursie: 1,69 zł
Bardzo ciekawa sytuacja wytworzyła się na Spółce. Jeden z głównych akcjonariuszy postanowił o pozbyciu się całego pakietu. Jednak umowa inwestycyjna nie została wykonana w sposób jaki sobie zakładał przy jej zawieraniu w czerwcu ubiegłego roku.
Ciekawe czy ostatni wysyp akcji związany jest z tym zdarzeniem, w szczególności mam na myśli dwa trzy duże zlecenia z 2 x 100 000 zł, 1 x ok. 168 000 zł. Dzisiaj przez chwilę wisiało jedno zlecenie sprzedaży na ok. 60 tys. zł, ale w związku z brakiem popytu zostało cofnięte.
A może te zlecenia wynikają z działania innego podmiotu, który wycofuje się w związku z wejściem Atlantisu?

Ciekawe jak ta sytuacja się ułoży.

Byłoby dobrze, jeśli główni akcjonariusze i Spółka przybliżyli sytuację w Spółce tj.
1) czy Azarco (Państwo Obara) są zdeterminowani do szybkiego opuszczenia akcjonariatu Spółki;
2) czy IQP przewiduje w najbliższym czasie nawiązanie jakiejkolwiek współpracy z spółkami M.Patrowicza;
3) czy główni udziałowcy (p.Hazubski p. Przyłęcki) planują w najbliższym czasie zwiększenie/zmniejszenie ilości posiadanych akcji.

Technicznie jesteśmy na wsparciu średmioterminowej konsoli. Wyłamanie zapowiadałoby gwałtowny spadek, ale z drugiej strony poprawa sentymentu na rynku raczej czyni ten wariant małoprawdopobnym z uwagi absurdalnie niską wycenę Spółki jaka byłaby wtedy.

Sytuacja wygląda bardzo ciekawie, bo M.Patrowicz nie zwykł inwestować w spółki w których nie dążyłby do przejęcia pakietu kontrolnego.

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 20 stycznia 2012 17:55:20 przy kursie: 1,72 zł
Ciekawie to mało powiedziane...
Kurs zareagował zgodnie z tezą ,że za grubymi rybami się płynie, lub od nich ucieka...
Wiadomo kto wchodzi od dłuższego czasu, i niech każdy sobie sam sprawdzi szczegóły,i dopowie: whaysalute

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 20 stycznia 2012 22:21:20 przy kursie: 1,72 zł
Moze ktos ze spolki wypowie sie o obecnej sytuacji i odpowie na powyzsze pytania?

rafskr
0
Wysłane: 23 stycznia 2012 18:44:18 przy kursie: 1,69 zł

Wydaje się przynajmniej na chwilę kurs spółki się uspokoił i znalazł się we względnej równowadze wynikającej z oczekiwania czy jednak przełamanie w dół czy odbicie w górę?
Po okresie negatywnych informacji o spółkach zależnych (Legalstream, Langloo) coś pozytywnego bo błyszczy Igoria Trade z zapowiedzią jutrzejszego startu nowej platformy. Ciekawe czy to chwilowa gwiazda czy trwały trend i złoty strzał IQP?

rafskr
0
Wysłane: 25 stycznia 2012 20:08:59 przy kursie: 1,71 zł
Panie Wojciechu,

Byłby Pan w stanie powiedzieć czy IQP rozważa możliwość ubiegania się o dotację z działania 3.2. PO IG tak jak inne podobne fundusze venture np. MCI czy również korzystające z dofinansowania z działania 3.1 PO IG jak np. Satus Venture?

Tu bliższe informacje na temat tego Działania:
www.dotacjeue.org.pl/upload/kr...

WojtekPrzylecki
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 81
Wysłane: 25 stycznia 2012 21:14:17 przy kursie: 1,71 zł
Nie, 3.2 uznawalismy od zawsze za malo interesujace i bardzo sformalizowane. Dodatkowo trudno o sensowne projekty w ktore mozna zainwestowac 1-6 mln zl.

WojtekPrzylecki
0
Wysłane: 25 stycznia 2012 21:19:28 przy kursie: 1,71 zł
rafskr napisał(a):
Bardzo ciekawa sytuacja wytworzyła się na Spółce. Jeden z głównych akcjonariuszy postanowił o pozbyciu się całego pakietu. Jednak umowa inwestycyjna nie została wykonana w sposób jaki sobie zakładał przy jej zawieraniu w czerwcu ubiegłego roku.
Ciekawe czy ostatni wysyp akcji związany jest z tym zdarzeniem, w szczególności mam na myśli dwa trzy duże zlecenia z 2 x 100 000 zł, 1 x ok. 168 000 zł. Dzisiaj przez chwilę wisiało jedno zlecenie sprzedaży na ok. 60 tys. zł, ale w związku z brakiem popytu zostało cofnięte.
A może te zlecenia wynikają z działania innego podmiotu, który wycofuje się w związku z wejściem Atlantisu?

Ciekawe jak ta sytuacja się ułoży.

Byłoby dobrze, jeśli główni akcjonariusze i Spółka przybliżyli sytuację w Spółce tj.
1) czy Azarco (Państwo Obara) są zdeterminowani do szybkiego opuszczenia akcjonariatu Spółki;
2) czy IQP przewiduje w najbliższym czasie nawiązanie jakiejkolwiek współpracy z spółkami M.Patrowicza;
3) czy główni udziałowcy (p.Hazubski p. Przyłęcki) planują w najbliższym czasie zwiększenie/zmniejszenie ilości posiadanych akcji.

Technicznie jesteśmy na wsparciu średmioterminowej konsoli. Wyłamanie zapowiadałoby gwałtowny spadek, ale z drugiej strony poprawa sentymentu na rynku raczej czyni ten wariant małoprawdopobnym z uwagi absurdalnie niską wycenę Spółki jaka byłaby wtedy.

Sytuacja wygląda bardzo ciekawie, bo M.Patrowicz nie zwykł inwestować w spółki w których nie dążyłby do przejęcia pakietu kontrolnego.

1. Nie jestem w stanie tego skomentowac.
2. Nie
3. Ja nie planuje zmniejszac. Mysle, ze Maciek podobnie. Dokupowanie w naszym orzypadku chyba nie ma wiekszego znaczenia. Sprzedawac przy dzisiejszej wycenie - bez sensu. Dodatkowo nie mam pewnosci, ale chyba wlasnie weszlismy w okres zamkniety.

rafskr
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 20:25:43 przy kursie: 1,73 zł
Cytat:

1. Nie jestem w stanie tego skomentowac.
2. Nie
3. Ja nie planuje zmniejszac. Mysle, ze Maciek podobnie. Dokupowanie w naszym orzypadku chyba nie ma wiekszego znaczenia. Sprzedawac przy dzisiejszej wycenie - bez sensu. Dodatkowo nie mam pewnosci, ale chyba wlasnie weszlismy w okres zamkniety.

Bardzo dziękuję za informację. Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszą te deklaracje, gdyż minimalizują ryzyko odejścia przez Spółkę z obranego kiedyś kierunku i podążenia w kierunku spekulacji,a nie
inwestowania w wartość spółek portfelowych. Cieszą tym bardziej, że dotychczasowe działania głównych akcjonariuszy oraz w/w deklaracje stanowią swoistą gwarancję braku kolejnych emisji z wyłączeniem pp dla kluczowych pracowników (głównych akcjonariuszy) itp jak się dzieje w innych tego rodzaju funduszach vide MCI, Calatrava, Venture Incubator, co jest istotne dla osób inwestujących w value.

Mam nadzieję, że ujawniony nowy akcjonariusz nie spowoduje braku zainteresowania podmiotów instytucjonalnych i IQP będzie w obecnym cyklu spółką na miarę MCI przy poprzedniej hossie, gdzie o ile mnie pamięć nie mysli BZ WBK posiadał ponad 30 %, a kurs mocno szybował w górę.

Technikiem nie jestem wolę inwestycję w fundamenty, ale co myślicie o takiej wizji (pewnie niedoskonałej i zawierającej wiele błędów), ale stanowiącej jakiś głos w dyskusji:
1) pierwsza fala wzrostowa - piątka (1 - okres 03.2009 -10.2009, 2(korekta) - 10.2009 - 12.2009, 3 - 12.2009 - 04.2010, 4(korekta)- 04.2010 - 07.2010, 5 - 07.2010 - 12.2010)
2) druga fala spadkowa - trójka (1 12.2010 - 03.2011, 2(korekta) - 03.2011 - 06.2011, 3 06.2011-????

3) trzecia wzrostowana fala - ?????????
Zwróciłem uwagę, że w dużej fali wzrostowej korekty nigdy nie łamały wsparcia ustanowionego przez poprzedzającą falkę wzrostową (2 nie łamała szczytu 1, 4 nie łamała szczytu 3), a także w drugiej fali spadkowej 2-korekcyjna nie przebiła 5 z fali wzrostowej.
Teraz z kolei jesteśmy w miejscu gdzie broni się wsparcie ustanowione przez szczyt 3 w fali wzrostowej. Jak uważacie obroni się/nie obroni?
To tylko głos w dyskusji i proszę go tak traktować.
Edytowany: 26 stycznia 2012 20:26

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 27 stycznia 2012 00:28:01 przy kursie: 1,73 zł
Napiszę bardzo ładnie! Ludzie sprzedają papier, pewnie z bardzo prozaicznego powodu...?
Tam gdzie się pojawia Pan P. tam kurs ma tendencję do dynamicznego spadania na wartości groszowe...
Nikt nie zagwarantuje tak na serio że taki scenariusz się nie powtórzy.Ale... No właśnie... Trzeba już to po prostu zdyskontować w razie czego(doszło ryzyko-cena spada) Bo możliwe to jest dzisiaj wszystko.Że za chwilę jednak Pan P. nie zdobędzie większego zaangażowania % i jakoś przepchnie np. emisję - split - i inne podobne tego typu machinacje. Wszystko jest kwestią dyskontowania ruchów wyprzedzających !thumbright
Edytowany: 27 stycznia 2012 00:34

WojtekPrzylecki
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 09:24:44 przy kursie: 1,72 zł
ATS miał wedle kominikatu mniej niz 10%. To za malo by uchwalac emisje, splity itd. Istnieje mozliwosc, ze zwiekszy zaangazowanie, ale czytajac wypowiedzi widac, ze ATS przyznaje sie poki co do sprzedazy prawie 5% akcji IQP, ktore rzekomo mial wcześniej.

WojtekPrzylecki
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:30:11 przy kursie: 1,72 zł
Kolejna spolka z naszej stajni za kilka dni zadebiutuje na NC - M10 S.A. zajmujaca sie tworzeniem automatow inwestycyjnych.
Stosowny komunikat mozna przeczytac tutaj - newconnect.pl/?page=1061&p...

rafskr
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 20:53:18 przy kursie: 1,72 zł
WojtekPrzylecki napisał(a):
ATS miał wedle kominikatu mniej niz 10%. To za malo by uchwalac emisje, splity itd. Istnieje mozliwosc, ze zwiekszy zaangazowanie, ale czytajac wypowiedzi widac, ze ATS przyznaje sie poki co do sprzedazy prawie 5% akcji IQP, ktore rzekomo mial wcześniej.

W świetle tej odpowiedzi wydaje się w mojej opinii, że jak to zwykle bywa rynek zareagował przesadnie i dyskontował tradycyjną metodę postępowania pana P.: wejście w spółkę, przejęcie kontroli, niekończące emisji i splity, a w konsekwencji podążanie spółki w kierunku groszy.
Tu jednak raczej nie ma szans na takie rozwiązanie,bo dwóch głównych akcjonariuszy nie wygląda na to, że chciałoby już cashować swoje zaangażowanie.
Mnie dla pewności, że tak się nie stanie brakuje jakiś działać zmierzających do pozyskania do akcjonariatu podmiotów instytucjonalnych, a okazja nie lada, bo patrząc na płynność akcji IQP możliwość przejęcia pakietu 10 % to swoista okazja.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,461 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat