PARTNER SERWISU
kohqegnh

WSKAŹNIKI ROE ROA nieścisłość juz na początku

dariusz_bigos
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 lutego 2012 14:34:11
Witam jestem początkującym FUNDEMENTALISTA
zaczynam dopiero obcować ze sprawozdaniami i ich analiza.
Zastawiają mnie juz na początku pewne wyliczenia
Chodzi konkretnie o ROE i ROA
Weźmy dla przykładu ten drugi
jego wzór to ROA = ZN/A ogółem.

I tu moje pytanie dlaczego moje wylicznia maja sie nijak do wyliczeń wskazywanych przez liche serwisy internetowe.
np. sprawdzam ten wskaźnik na money pl (mam nadzieje ze nie zostane usunięty za naduzycia ale w tym przypadku musze zastosować takie odwołanie) lub np serwis fundamentalna net i wartości tam przedstawione sa zupełnie inne zaś np na bankier pl sa takie jak ze wzoru.
Z czego to wynika?
Czy ktoś ze starszaków moze wytłumaczyc mi jakie dokładnie obliczenia i cyfry zostały wykonane dla money albo fundamentalna
Najprzejżyściej było by wykorzystac jakis przykład odwołujący sie do tych stron =]

Dziękuje bardzo =]

Paszul
0
Wpisów: 43
Wysłane: 9 lutego 2012 14:43:04
Witam w gronie początkujących fundamentalistów ;)

Różnica pomiędzy ROA w różnych serwisach bierze się prawdopodobnie z różnych wartości aktywów. Pytanie brzmi, z którego okresu wziąłeś wartość aktywów? Z początku okresu? Końca okresu? A może średnią wartość aktywów z ostatniego roku?

dariusz_bigos
0
Wysłane: 9 lutego 2012 15:02:45
Weźmy dla przykładu pierwsza z brzegu

ACTION
Wszędzie jest napisane ze wyniki tzn obliczony wskaźnik dotyczy danych z ostatniego sprawozdania IIIQ 2011
I tak:
Bankier podstawia bezpośrednio do wzoru i jest to = 1,42 okej wwszystko jasne
Money twierdzi ze jest to 6,10
a Fundamentalni 5,33

Dlaczego te wartości są rózne?
Przecież dotycza tego samego i okres brany pod uwage jest takze ten sam.
Próbowałem Du Pont`em ale tez nie pomaga : (

Dziekuje za pomoc : )

Paszul
0
Wysłane: 9 lutego 2012 15:21:55
Z tego co widzę, wziąłeś zysk netto tylko za III kwartał. W taki sposób ROA liczy money.pl. Pozostali liczą ROA za okres jednego roku, tzn. sumują zysk netto z czterech ostatnich kwartałów.

Różnica w wynikach, tak jak już pisałem, może brać się z wartość aktywów ogółem. Bo w końcu licząc zwrot z aktywów, to które należy uwzględnić? Z końca okresu? Początku? Wartość aktywów ogółem w ciągu roku zmieniała się.

Proponuję, abyś policzył zysk netto za cztery ostatnie kwartału (sprawozdania znajdziesz na stornie firmowej Action) i trochę się pobawił. Otrzymany w ten sposób zysk netto podzielił przez wartość aktywów ogółem z początku badanego okresu, końca badanego okresu, oraz średnią wartość aktywów w badanym okresie.

Osobiście sporo mi pomogło to, o czym pisał kiedyś WatchDog. Mianowicie nie traktuj wskaźników wzorów sztywno. Zanim zaczniesz coś liczyć odpowiedz sobie na pytanie "co chcę policzyć? co mi to pokaże?". Celem jest droga ;)

dariusz_bigos
0
Wysłane: 9 lutego 2012 15:46:40
Nestety teraz musze wyjsc ale mam już chrapke na te oblicznia i zrobie to wieczorem zaraz po powrocie.

Aczkolwiek zaznaczam ze mnie poprawnie wyszedł tylko wynik z bankiera podstawiajac dane na koniec 3Q2011 tj zamkniecie 3Q gdzie wynik wyszedł 1,42

Ciekawe jest zdanie o drodze nie celu ; )

Pozdrawiam ; )

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lutego 2012 16:17:40
Najważniejsze do wiedzieć co chce się mierzyć i po co to mierzyć...

Jak już się pobawisz tymi liczbami to zapewne gdzieś po drodze trafisz na to, że nie spina się z niczym wartość na SW...

No i dlaczego? Ano dlatego, że my wiemy co liczymy i dlaczego?

W serwisie podawane ROA to NOPAT(TTM)/(średnia aktywów za 4 kwartały)

Zauważ, że zysk netto jest obarczony kosztami odsetek i podatkiem, przez co nie mamy pełnego obrazy tego co dają "z siebie aktywa" a co dodaje albo zabiera im sposób finansowania i opodatkowania.

Paszul
0
Wysłane: 9 lutego 2012 16:46:12
NOPAT, czyli EBIT - podatek?

Jest w serwisie "legenda", gdzie przedstawione jest jak liczycie każdy ze wskaźników w StockWatch?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lutego 2012 17:19:15
Legendy chyba nie ma... I raczej nie będzie, bo pewne rzeczy liczmy specyficznie. Natomiast na poszczególnych wątkach można znaleźć informację. Poza tym najczęściej ktoś z ekipy odpowie na pytanie jesli masz wątpliwości, lub pytania.

ROA była np tu i tu:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 lutego 2012 19:07:49
dariusz_bigos napisał(a):
Witam jestem początkującym FUNDEMENTALISTA
zaczynam dopiero obcować ze sprawozdaniami i ich analiza.
Zastawiają mnie juz na początku pewne wyliczenia
Chodzi konkretnie o ROE i ROA
Weźmy dla przykładu ten drugi
jego wzór to ROA = ZN/A ogółem.

I tu moje pytanie dlaczego moje wylicznia maja sie nijak do wyliczeń wskazywanych przez liche serwisy internetowe.
np. sprawdzam ten wskaźnik na money pl (mam nadzieje ze nie zostane usunięty za naduzycia ale w tym przypadku musze zastosować takie odwołanie) lub np serwis fundamentalna net i wartości tam przedstawione sa zupełnie inne zaś np na bankier pl sa takie jak ze wzoru.
Z czego to wynika?
Czy ktoś ze starszaków moze wytłumaczyc mi jakie dokładnie obliczenia i cyfry zostały wykonane dla money albo fundamentalna
Najprzejżyściej było by wykorzystac jakis przykład odwołujący sie do tych stron =]

Dziękuje bardzo =]

Za wskaźniki Money nie odpowiadamy, podobnie jak innych serwisów.
Natomiast analizę fundamentalną rozumiem trochę inaczej niż podstawianie do wzorów. Obliczenia są tylko konsekwencją zbudowania modelu, który ma odpowiadać na pytanie analityka dotyczące biznesu realnego i jego efektywności, rentowności, czy wzrostu wartości.
Dochodzi jeszcze przynajmniej podstawowe rozumienie istoty sprawozdań finansowych. Jeśli używasz jednocześnie wielkości z rachunku zysków i strat oraz z bilansu, powinieneś wiedzieć że ten pierwszy jest "za okres", drugi jest "na dzień". Można obliczyć co się chce, ale czasami nie ma to sensu fizycznego, tak jak nie ma przytoczony ZN/A.

W serwisie jak i na forum mamy bardzo dużo treści na ten temat, omawialiśmy nawet skomplikowane przypadki. Ale nie musisz szukać. Załóż że jesteśmy dosyć przytomni, całkiem normalni i chwilami dość kompetentni, i pytaj o wszystko. Odpowiemy.

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 10 lutego 2012 08:23:44
OFFTopic:

WD, powinieneś dodać przycisk "Lubię to", bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź :)

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 10 lutego 2012 08:51:51
Kiedyś nawet był taki przycisk...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

dariusz_bigos
0
Wysłane: 10 lutego 2012 14:34:25
Uzyskałem od was bardzo cenną lekcje ktorej myśle ze w szkole nigdy bym nie otrzymał.
By nie traktować wszkaźników jak schematów liczenia lecz by zastanowić sie najpierw co tak naprawde chce zmierzyć i na jakie pytanie chce uzyskać odpowiedz.

Frodo dziękuje jego drużynie pierscienia za wsparcie i juz zapowiada kolejne zapytania : )

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,207 sek.

nflmuwcr
pxhrgvyj
lpssiqhs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yxegedti
tiqpdjiw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat