dariusz_bigos napisał(a):Witam jestem początkującym FUNDEMENTALISTA
zaczynam dopiero obcować ze sprawozdaniami i ich analiza.
Zastawiają mnie juz na początku pewne wyliczenia
Chodzi konkretnie o ROE i ROA
Weźmy dla przykładu ten drugi
jego wzór to ROA = ZN/A ogółem.
I tu moje pytanie dlaczego moje wylicznia maja sie nijak do wyliczeń wskazywanych przez liche serwisy internetowe.
np. sprawdzam ten wskaźnik na money pl (mam nadzieje ze nie zostane usunięty za naduzycia ale w tym przypadku musze zastosować takie odwołanie) lub np serwis fundamentalna net i wartości tam przedstawione sa zupełnie inne zaś np na bankier pl sa takie jak ze wzoru.
Z czego to wynika?
Czy ktoś ze starszaków moze wytłumaczyc mi jakie dokładnie obliczenia i cyfry zostały wykonane dla money albo fundamentalna
Najprzejżyściej było by wykorzystac jakis przykład odwołujący sie do tych stron =]
Dziękuje bardzo =]
Za wskaźniki Money nie odpowiadamy, podobnie jak innych serwisów.
Natomiast analizę fundamentalną rozumiem trochę inaczej niż podstawianie do wzorów. Obliczenia są tylko konsekwencją zbudowania modelu, który ma odpowiadać na pytanie analityka dotyczące biznesu realnego i jego efektywności, rentowności, czy wzrostu wartości.
Dochodzi jeszcze przynajmniej podstawowe rozumienie istoty sprawozdań finansowych. Jeśli używasz jednocześnie wielkości z rachunku zysków i strat oraz z bilansu, powinieneś wiedzieć że ten pierwszy jest "za okres", drugi jest "na dzień". Można obliczyć co się chce, ale czasami nie ma to sensu fizycznego, tak jak nie ma przytoczony ZN/A.
W serwisie jak i na forum mamy bardzo dużo treści na ten temat, omawialiśmy nawet skomplikowane przypadki. Ale nie musisz szukać. Załóż że jesteśmy dosyć przytomni, całkiem normalni i chwilami dość kompetentni, i pytaj o wszystko. Odpowiemy.