PARTNER SERWISU
bexfbjwx
120 121 122 123 124

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 lutego 2012 19:15:45
Przeglądałem dzisiaj na Stooq wykresy wszystkich spółek z WIG -> niewiele już jest takich, które nie zyskały na wzrostach. Czas gry pod odbicia chyba się zakończył.

Dzisiejszy rajd sWIG80 trochę zdenerwował moją gotówkę na rachunku, która kręciła się niecierpliwie przez całą sesję. Jednak okazji żadnej nie widzę. Czekam więc na to co przyniesie rynek.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 17 lutego 2012 20:33:43
Frogu co cie skłoniło do inwestycji w Hortico? free float malutki - wg stooqa tylko 0,6%,
branża nie ciekawa mało innowacyjna... to dla mnie zakup zagatka

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 20 lutego 2012 15:10:02
To proste, nawet det. Rutkowski by to rozwiązał :-)
Frogu liczył, że ludzie czytający bloga dźwigną kurs. binky
Edytowany: 20 lutego 2012 15:10

Frog
13
Wysłane: 20 lutego 2012 15:23:06
Sorki, miałem trochę zajęć i nie odpowiedziałem.

"GRAF78" napisał(a):
Frogu co cie skłoniło do inwestycji w Hortico? free float malutki - wg stooqa tylko 0,6%,
branża nie ciekawa mało innowacyjna... to dla mnie zakup zagatka

Zyskowna, prosta działalność. Mają jeszcze kilka milionów z emisji za które chcą budować nowe oddziały - jest szansa na wzrost przychodów. PR mają taki, jaki lubię - moje maile otrzymały rzeczową odpowiedź. FF może i jest mały, ale to może być zarówno wadą jak i zaletą. Żeby była jasność - tutaj nie liczę na 1000% zysku. Do tego spodobały mi się proste i szczere do bólu wyjaśnienia dotyczące wyników - remont drogi dojazdowej (mniej kupujących) oraz mniejsza sprzedaż na wschód w wyniku większej dbałości o dobór klientów (problemy z płatnościami).
Spośród tych spółek które przeglądałem, wydała się interesująca. Można nazwać to przeczuciem.

PS. Zarobić można też na normalnych spółkach, a nie tylko na technologicznych - spójrz na wykresy spółek takich jak Alma, Amica, Ambra.

"darq76" napisał(a):
Frogu liczył, że ludzie czytający bloga dźwigną kurs

Oczywiście darq76, robię tak od lat. Poznałeś moją tajemnicę, gratuluję. Cała kronika służy tylko temu.
Follow me on Twitter

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 lutego 2012 15:53:21
Frogu,
spadek sprzedaży eksportowej spółka tłumaczy "uzyskaniem mniejszej ilości zamówień z Białorusi, Ukrainy oraz Rosji." dla mnie to nie jest "większa dbałość o dobór klientów", tylko nieudolność działu eksportu lub utrata rynku na rzecz innych graczy. a kurs złotówki sprzyjał eksporterom.

Frog
13
Wysłane: 20 lutego 2012 15:57:27
@krewa
To było akurat w raporcie za Q3'2011.

Cytat:
Mniejsza sprzedaż nie wynikała ze spadku zamówień lecz z większej ostrożności w
ich realizowaniu i zaostrzeniu przez Spółkę dyscypliny płatniczej dla klientów z BY, RU
i UA oraz z przesunięcia sezonu (opóźnienia) na UA

www.newconnect.pl/index.php?pa...
Follow me on Twitter

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 lutego 2012 17:32:47
Frog, chodzi mi o coś innego - jak nie urok to [***autocenzura***]
po każdym kwartale spółka miała jakieś wytłumaczenie spadku przychodów z eksportu, wpływy z którego stanowią lwią część ogólnych przychodów. biorąc pod uwagę naprawdę doskonały dla eksporterów rok - trąci mi to nieudolnością.
bajki o finansowym dyscyplinowaniu klientów z UA mogliby darować - mają tam swoją spółkę, która, na logikę, powinna obsługiwać klientów. ukraiński podmiot prędzej zaryzykuje opóźnienia płatności dla zagranicznego, aniżeli dla krajowego dostawcy.

Frog
13
Wysłane: 20 lutego 2012 18:21:40
O tym, że zawsze wymyśla się jakieś story aby uzasadnić wyniki gorsze od oczekiwań to wiem.
Wiem też, że prognozy spółek wchodzących na rynek są w zdecydowanej większości wyśrubowane.

Gdyby Hortico kosztowało 40 mln to pewnie poszukałbym czegoś innego. Tymczasem wyniki są jakie są, ale wycena to odzwierciedla. Uznałem, że jeżeli coś się zmieni to raczej nie na gorsze.
Follow me on Twitter

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 20 lutego 2012 19:24:19
Frogu, a nie myślałeś żeby wejść w przecenioną deweloperkę/budownictwo/przemysł np. zobacz Yawal?

Przyznam, że obserwuje kilka kronik i użytkowników na tym forum i póki co ty i bB86 poczynacie najlepiej thumbright. Dużo można się nauczyć od was, dzięki za posty.

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 21 lutego 2012 22:29:30
pop napisał(a):
2mek99 napisał(a):
Patrzę tylko na zyski za kilka lat i na wskaźnik C/Z ale liczę je na przyszłych zyskach a nie na teraźniejszych. W ogóle nie zwracam uwagi na C/WK

No przyznam,że mam identyczną strategię...3some
Może jedynie zamiast "kilka lat"-wstawiłbym "kilka miesięcy-do roku"...

Chciałbym dowiedzieć się od Was z czego bierzecie wartość przyszłych zysków? z prognoz? bywają zawodne... sami przewidujecie?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 21 lutego 2012 22:57:37
daroo napisał(a):
Chciałbym dowiedzieć się od Was z czego bierzecie wartość przyszłych zysków? z prognoz? bywają zawodne... sami przewidujecie?

Pytanie zadałeś bardzo dobre...!salute Odpowiem za siebie:
1.Można kierować się prognozą danej spółki, ale trzeba ją co kwartał weryfikować czy jest przekłamana, czy konsekwentnie realizowana. Czasem gołym okiem widać, że prognoza jest nierealna, ale czasami (choć raczej rzadziej) widać, że jest zbyt ostrożna
2.Niektóre spółki podają najpierw przychody, a dopiero kilka tygodni później pełne raporty z zyskami. Jeśli poznamy najpierw przychody, to zakładając podobną rentowność można w przybliżeniu również przewidzieć zyski
3.Jeśli dana firma wykazuje się stałą progresją przychodów i zysków, to wstępnie można założyć taką progresję w kolejnych kwartałach, o ile oczywiście nie wydarzy się coś nadzwyczajnego, to dlatego ja bardziej skłaniam się do ewentualnego prognozowania wskaźników do kilku miesięcy na przód, niż do kilku lat na przód
Edytowany: 21 lutego 2012 22:58

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 22 lutego 2012 06:44:00
daroo napisał(a):

Ja szukam "złotych strzałów" więc nie wracam uwagi na dane historyczne tylko to co przed nami. Ponieważ te firmy zazwyczaj mają krótką historię to i tak nie ma czego analizować w ich historii. Kluczowy jest poziom marży, koszty stałe i przyszłe kontrakty.
Czasami te dane są w komunikatach ale dużo więcej dają informacje z wywiadów czy artykułów prasowych. Tam nie ma żadnych prawnych konsekwencji i członkowie zarządów często "chlapną" coś czego nie napiszą w żadnym wywiadzie.

Oczywiście jest sporo firm, które obiecują złote góry a później niewiele z tego wychodzi. Dlatego ja czekam kwartał czy dwa żeby sprawdzić, że to co zapowiadali zostało wprowadzone w życie.

Wkrótce umieszczę na moim blogu "Po bandzie" moją analizę EEX na najbliższe 5 lat. Ona opiera się własnie na takim dosyć mozolnym zbieraniu danych.

Później postaram się również dorzucić MDG, ATO i LWB.

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 27 lutego 2012 14:54:52
Kolejny dzień rakiety na MDG Dancing strach się bać, że to tak rośnie w kosmos. Mogę tylko żałować, że nie włożyłem więcej kapitału w tą spółkę, wtedy byłyby duże plusy w portfelu, a tak to póki co spółka chroni mój kapitał gdy inne walory spadają, ale dobre i to.

Affinity
0
Wpisów: 50
Wysłane: 27 lutego 2012 21:20:06
@Gutek: pytanie tylko, czy przy tak "imponującym" karnecie K, Frog czy ktokolwiek inny dałby radę wyjść ze spółki bez zbijania kursu o 20% ;)
Edytowany: 27 lutego 2012 21:20

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 28 lutego 2012 16:26:58
"darq76" napisał(a):
Frogu liczył, że ludzie czytający bloga dźwigną kurs

"Frog" napisał(a):
Oczywiście darq76, robię tak od lat. Poznałeś moją tajemnicę, gratuluję. Cała kronika służy tylko temu.

Frogu, dziękuję za uznanie. Whistle
Swoją drogą, zapytam się czy wg Ciebie kursy ATG i EMK nie zachowują się obecnie
bardzo podobnie od kilku sesji i z czego to może wynikać, lub do jakiego skutku prowadzić?

Kod:
Uderz w stół, a nożyce ...

Frog
13
Wysłane: 28 lutego 2012 19:24:38
daroo napisał(a):

W moim przypadku jest to prognoza spółki zdyskontowana o subiektywnie ocenione prawdopodobieństwo jej realizacji. Innymi słowy - przewiduję sam ale na jakiejś mierzalnej podstawie.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 29 lutego 2012 12:30:33
Sprzedałem wszystko z wyjątkiem MDG. Część gotówki wycofałem z giełdy. Próbowałem sił na DGL, ale nie wyszło. Kupiłem też trochę EEX, ale po wynikach zaczęła się sprzedaż faktów więc uciekłem ucinając stratę póki była mała. Ostatecznie kupiłem Mabion i Voxel, czyli powróciłem do branży medycznej. Sugerowałem się już jednak nie przeceną (jak na ATG) czy dobrymi wynikami (jak na EEX czy CKL), ale potencjałem na przyszłość. Trochę więcej napisałem na blogu.
Follow me on Twitter

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 29 lutego 2012 13:43:46
Dobra rada do EEX ale też pewnie do innych firm.

Jeżeli nie analizujesz spółki fundamentalnie to nie rób transakcji po ogłoszeniu wyników. Osoby, które "siedzą w firmie" już dawno kupiły akcje pod wynik.

Tak było w przypadku EEX. Tutaj zawsze ruch w górę jest na 1,5 miesiąca przed ogłoszeniem a na tydzień przed kurs zaczyna spadać bo wyniki już w cenie a krótkoterminowi swoje zarobili i przechodzą na firmy, które są jeszcze przed (kolejnymi) wynikami. Największe wzrosty były na początku stycznia gdy było w zasadzie wiadomo, że wynik został osiągnięty.

W przypadku EEX proponowałbym zacząć kupować w połowie kwietnia (wyniki I kw. 30.05). W tym roku mamy tu jednak pewien problem. Spółka może wcześniej zakomunikować prognozę oraz poinformować o dopięciu transakcji z jednym (kilku) dostawcami. To może podbić kurs wcześniej.

Edytowany: 29 lutego 2012 14:00

Frog
13
Wysłane: 2 marca 2012 13:13:34
"Błądzić rzeczą ludzką jest", mógłby rzec Yoda.

Obok dobrych decyzji o sprzedaży ATG, IQM, SCM czy DEL popełniłem też błędy... Sprzedaż HOR tuż przed wzrostem i utrata zysków oraz krótkie przygody z ZST, EEX i DGL które naraziły mnie na straty.

Jak widać brak konsekwencji i elastyczność czasem popłaca. Przykład HOR uczy jednak, że brak cierpliwości bywa także zgubny.

Cieszy tylko MDG, które wydaje się być prawdziwym hitem. Marzenia prezesa o kilkuset milionowej kapitalizacji liczonej w dolarach wydają się być nieco bardziej realne niż pół roku temu.

Zobaczymy jak będzie z Mabionem. Już 2 lata na giełdzie a cena w okolicach debiutu. Aby był to złoty strzał, musieli by spełnić marzenia o sprzedaży własnych leków. Prawdopodobieństwa spełnienia tych planów nie potrafię ocenić, ale pod marzenia spółki też potrafią rosnąć. W międzyczasie pewnie będzie jeszcze jakaś emisja... Ziarenko zasiane, zobaczymy.

Voxel potrzymam chyba do przejścia na GPW. Zobaczymy jakie pokażą prognozy.
Follow me on Twitter

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 marca 2012 17:26:53
Wybacz Frog, ale wypaczasz znaczenie złotego strzału. Złoty strzał to nie jest spółka która daje zarobić 50%-70% i się ją wywala tylko taka która daje zysk kilkaset procent i trzyma się ją dłużej. Napisz dokładnie co rozumiesz przez definicję złotego strzału. Obserwując Twój portfel mam wrażenie, że to nie ma ze złotym strzałem nic wspólnego. Kupujesz i sprzedajesz. Nie inwestujesz w dłuższym okresie. Spółka 1000% rośnie w parę lat a nie w parę tygodni, więc nie bardzo rozumiem czemu ciągle odnosisz się do tej definicji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

120 121 122 123 124

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,484 sek.

nejmrxss
vsxhcetz
yzqhkodi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
shbqcfsf
gcmmqvzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat