dvdkmprh
Advertisement
PARTNER SERWISU
qbivcauj

Inwestycja w las czyli własna spółka surowcowa- opcja dla inwestorów bardzo długoterminowych

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 18 lutego 2012 01:32:35
Przyszło mi coś takiego do głowy może by tak kupić kilkadziesiąt ha ziemi niskiej klasy i posadzić tam drzewa, za 50-100 lat drewno może być w cenie jak już nas będzie kilkanaście miliardów.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 lutego 2012 01:55:27
Zysk za 50-100 lat?
Jesteś filantropem przyszłych pokoleń, czy zamierzasz żyć wiecznie?

orestes84
0
Wysłane: 18 lutego 2012 02:12:30
No może trochę przesadzam, ale po 30-40 latach już można spokojnie ciąć na emeryturę jak znalazł:). Haczyk w tym jest taki że las można sadzić naprawdę tylko na najgorszych glebach i podlega się nadzorowi leśników jak stwierdzą że las jest źle utrzymany to trzeba będzie zwrócić dotacje. Kolejnym problemem są kradzieże, ale mimo wszystko uważam że warto spróbować. Jeśli okres jest za długi można poszukać kilkudziesięcioletniego lasu i wejść na gotowe. Areał będzie sporo mniejszy ale przynajmniej będzie można szybciej zacząć odcinać kupony.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 lutego 2012 08:54:33
Zastosuj GMO żeby drzewa rosły szybciej.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

myster77777
8
Wpisów: 630
Wysłane: 18 lutego 2012 08:55:15
A może lepiej posadzić wierzbę energetyczną?
Korzyści z inwestycji występują już po 3 latach.
To chyba lepsze niż czekać 40 lat d'oh!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 lutego 2012 09:16:22
buldi napisał(a):
Zysk za 50-100 lat?
Jesteś filantropem przyszłych pokoleń, czy zamierzasz żyć wiecznie?

Buldi, dzięki rynkom finansowym będzie można już po paru latach przedstawić prognozy, pokazać DCF'a, a rynek zdyskontuje przyszłą wartość i jak projekt się spodoba, będzie można puścić akcje w ruch.

Ryzyko wcale nie jest w tym, że drzewa przestaną rosnąć, nie powinny.
Raczej w zbywalności materiału, cenie rynkowej i zachowaniu odpowiedniej jakości produkcji.
Może się okazać, że wyrosły sosny, a wszyscy się przerzucili na lipy. Będzie już trochę za późno na zmianę drzewostanu.

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 18 lutego 2012 12:35:47
Temat bardzo ciekawy. Podchodziłem do niego kiedyś. Mam parę hektarów podmokłych terenów. Chciałem tam posadzić olche (na drzewo kominkowe) - lubi takie warunki i dość szybko rośnie. Też planowałem to jako inwestycje dla następnego pokolenia. Jednak pojawiło się tyle problemów, że sobie odpuściłem (teraz myślę, że może zbyt szybko).
Plan był taki. Zasadzić i wyciąć wszystko jednorazowo po 20-30 latach. Od razu odpadła forma 'lasu'. Na wycięcie każdego drzewa musisz mieć pozwolenie. Co roku możesz wyciąć parę sztuk wskazanych przez leśniczego. Owszem dopłaty jakieś są, ale przy rosnących kosztach pracy wg moich obliczeń to zupełnie się nie zwracało - a już na pewno nie był to rozsądny zarobek. Sam koszt ogrodzenia już mały nie jest - inaczej zwerzyniec leśny szybko rozprawi się z takimi sadzonkami.
W jakimś rolniczym piśmie wyczytałem, że jest możliwość zrobienia plantacji. Problem jednak jest taki, że w prawie taki termin nie występuje i zasadniczo nie wiadomo co to takiego. W każdym razie możesz przejść się do nadleśnictwa i spróbować się dogadać z nadleśniczym w sprawie zawarcia umowy zezwalającej na wycięcie całej 'plantacji' za ileś lat - coś jak w przypadku świątecznych choinek (te jednak są chyba nawet gdzieś uregulowane prawnie).
Takie plantacje jednak istnieją i ich właściciele twierdzą, że są to opłacalne przedsięwzięcia. Mnie jednak nie udało się obniżyć na tyle kosztów by stwierdzić, że to opłacalny biznes - postanowiłem, że wsadzę te pieniądze w PGNiG i z perspektywy dnia dzisiejszego, mogę stwierdzić, że była to raczej słuszna decyzja. Zawsze są jakieś inwestycje alternatywne do których trzeba porównać ten nasz przyszły las :-)

orestes84
0
Wysłane: 18 lutego 2012 15:05:36
z tą plantacją to ciekawy pomysł,a jeśli chodzi o koszty to jednak patrząc na dłuższy okres czasowy to ceny drewna rosły szybciej niż koszty pracy. Problem w tym że obecnie ceny drewna w Polsce nie są dużo niższe niż w Niemczech, czego nie można powiedzieć o kosztach pracy. Ja stawiałbym na coś iglastego sosna albo świerk, szybko rośnie i można ciąć maszynowo np tym: www.youtube.com/watch?v=RAYa6x... Tylko jednorazowo trzeba mieć do wycięcia minimum 1000 m3 a to już jest sporo. Mimo wszystko temat wart drążenia.

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 18 lutego 2012 16:38:36
No zabawki są konkretne, np. taka.
Temat jak najbardziej do drążenia. Nie wiem czy nie podejdę do niego jeszcze raz.
Od kiedy 10 lat temu kupiłem sobie pilarkę Sthil'a 4KM to poczułem w sobie zew drwala i trzyma do dzisiaj. Ogólnie temat drzewny mnie mocno wciąga ;-)
btw. Nie wiem czy wiesz, ale nasze prawo nakłada takie kolosalne kary za ścięcie każdego jednego drzewa, że po zbyt pochopnym wycięciu paru większych drzew w 'swoim lesie' można szybko zbankrutować. Dlatego przed ścięciem każdego drzewa najlepiej jest je otruć, pozwolić by uschło a następnie napisać pismo z prośbą o ścięcie tych drzew.
Dużo dowiesz się na forach 'leśnych ludzi'. Temat też dość wielokrotnie wałkowany.

ArielG
0
Wpisów: 18
Wysłane: 24 lutego 2012 17:38:47
A nie lepiej zrobić sad ekologiczny? Były swego czasu dopłaty unijne, przez 5 lat nawet kolo 8tys złoty wychodziło od ha. Sadzisz orzech włoski, grusze czy tam jakies czeresnie. Nie pamietam jakie tam rodzaje drzew byly podane. Orzech włoski to na bank... Nie dosc ze dostajesz doplate, to jeszcze pozniej mozesz zbierac owoce. A jak Ci sie znudzi pozniej "rolnikowanie" to mozesz wyciac i miec drewno. Chodz jako opal pewnie mniej wydajne to bedzie. Za to z pewnoscia szybciej takie drzewko rosnie.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 27 lutego 2012 15:01:46
Tak sobie mysle że to ZUS powinien te lasy sadzić za każdego z nas. I przy nich niech beda tabliczki z nazwiskami, żeby kazdy mógl sobie pojechac i zobaczyc że tutaj sa namacalne te jego składki posadzone. I jaka łatwośc wyliczenia emerytury; pan A ma tyle drzewek, pan B tyle... happy5
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 27 lutego 2012 15:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,742 sek.

duenhgyz
fdycqohk
jipaagry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bjxbatcr
nrtdlxra
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat