13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
2 marca 2012 17:48:11
Onochi, po prostu szukam. Jak coś rośnie to trzymam. Jak widzę że nie ma siły rosnąć to sprzedaję. W międzyczasie mam oczy i uszy otwarte i próbuję znaleźć coś co ma większe szanse na wzrost. Udało mi się z MDG, reszta kapitału krąży (co mnie także męczy) i szuka. Przy okazji zarabia lub traci.
|
|
Wysłane:
6 marca 2012 14:50:15
Frog napisał(a):Ostatecznie kupiłem Mabion i Voxel, czyli powróciłem do branży medycznej. Chwilę po tamtym wpisie przyszła refleksja - miałem mieć w portfelu 2 spółki, a znów mam więcej. Ponieważ kapitał na inwestycje też jest mniejszy (sporo wycofałem z giełdy), tym bardziej nie ma sensu rozbijać się po wielu spółkach. Ostatecznie przerzuciłem kapitał z VOX na MAB. Suma sumarum, mam w posiadaniu 2 spółki: Medicalgorithmics i Mabion. *** Jak ktoś śledził kronikę wcześniej to wie, że mam też zakopane akcje Binary Helix kupione w ofercie prywatnej (mam na te akcje lock-up). Planowałem po jego wygaśnięciu sprzedać akcje i wycofać kapitał z giełdy, ale skoro kapitał już wycofałem sprzedając inne spółki, zastanawiam się czy nie potrzymać tych akcji dłużej. Ostatnie infa dają nadzieję, że coś z tego będzie.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
6 marca 2012 15:12:00
wycofałeś kapitał z giełdy bo potrzebowaleś ? czy po prostu boisz się armagedonu:-)) tak pytam z ciekawości
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
Wysłane:
6 marca 2012 15:20:00
Postanowiłem spłacić część kredytu hipotecznego. Co też uczyniłem (długo się gotówką nie nacieszyłem). Jeszcze mi sporo zostało, więc w planach mam dalsze wycofywanie pieniędzy z giełdy na ten cel. Muszę się uwolnić od tej lichwy  . Wtedy już spokojnie będę mógł zarabiać te swoje dwa miliony
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
7 marca 2012 14:07:28
Frog nie lepiej trzymać kapitał w akcjach niż spłacać teraz kredyt? kiedy bliżej nam do hossy niż do kolejnej bessy? Sam mam kredyt i to w CHF więc wiem jak to boli, ale jest duża szansa na zarobek w okresie 3-5 lat
|
|
Wysłane:
7 marca 2012 15:11:21
Przez długi czas też tak myślałem, ale zdrowie psychiczne i poczucie bezpieczeństwa też jest ważne. Stwierdziłem, że im szybciej pozbędę się tego shitu tym lepiej. Zawsze jest szansa na zarobek, ale myśląc w ten sposób odkładałbym spłatę w nieskończoność. Nic to, stało się. Jestem zadowolony, więc jest ok.
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
7 marca 2012 15:14:50
TY wychodzisz z giełdy a ja wziąłem kredyt i w nią wchodzę. Spójrz ile spółek jest niedowartościowanych. Moim zdaniem to najlepszy okres na zakupy, ale zależy kto jakie ma potrzeby. Pozdrawiam i powodzenia. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
Edytowany: 7 marca 2012 15:15
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
7 marca 2012 15:24:17
popieram komfort psychiczny jest ważny wtedy można już spokojniej na giełdzie inwestować bez szarpania. Frogu Twój MDG jest niesamowicie mocny jeśli tylko będzie się właściwie rozwijał i nie wyrośnie nagle konkurencja to
|
|
Wysłane:
7 marca 2012 15:25:32
Panowie, ja na giełdzie byłem zlewarowany od 2009 roku, od kiedy wziąłem kredyt. Mogłem wtedy zadłużyć się na niższą kwotę, ale chciałem mieć za co inwestować. Czyli de facto inwestowałem na kredyt Obecnie kapitał giełdowy przekroczył już wartość kredytu, więc sobie trochę ulżyłem :)
|
|
Wysłane:
7 marca 2012 18:19:39
ja z kredytu hipotecznego na mieszkanie nie rezygnuje, to w sumie najtańszy i kiedyś najłatwiej uzyskiwany kredyt. wolę mieć ten kredyt i gotówkę z niego na koncie na inwestycje: gieldowe lub biznesowe... po prostu taniej nikt mi nie pożyczy... gdyby pojawiła się jakaś okazja inwestycyjna obecnie cudem jest wzięcie kredytu biznesowego na mniej niż 8 %.. mówie o małych firmach ( a taka prowadze:-) )
|
|
|
|
Wysłane:
12 marca 2012 10:43:05
No jak widać EEX ma moc. Miałem go w okolicach 13 zł i "ciąłem stratę" gdy zaczęło spadać po wynikach. Dzisiaj dobija do 16 zł Wybrałem Mabion, który ostatnio też daje powody do zadowolenia, ale mniejsze niż mają posiadacze EEX. Ciekawe ile będzie kosztować akcja jednej i drugiej spółki za rok lub dwa. Wtedy okaże się czy miałem rację. Póki co wychodzi na to, że się myliłem.
|
|
Wysłane:
12 marca 2012 11:25:26
za ten mabion to się dziwie... dodruk 10 x więcej akcji bez pp, wiekszość społek po przejsciu na gpw , traci przez dłuższy czas... ja w perspektywie srednioterminowej nie widzę tutaj nic pozytywnego no chyba zeby sie okazalo ze sprzedali wszystkie akcje po 16 zl.:-)) pod co wziołeś te akcje?
|
|
0 Dołączył: 2012-03-04 Wpisów: 5
Wysłane:
12 marca 2012 11:29:23
Witam, na forum jestem "nowy" i z wielu tematów, które tutaj wyczytałem twój blog bardzo mi się podoba (3mam kciuki za powodzenie portfela).
Ciekawi mnie inwestycja w Mabion, czemu akurat ta spółka? Dzisiaj był wywiad z prezesem na TVN CNBC i pozytywną wiadomość jaką przekazał jest info o przenosinach na główny parkiet! Żeby nie było tak pięknie niestety zdradził również, że spółka pierwszy zysk powinna osiągnąć w 2014 roku oraz to że planują nową emisję z której chcą pozyskać 40 mln. Pieniądze z emisji planują zainwestować w nowe centrum produkcyjne, ale to duże rozwodnienie kapitału i spowoduję również znaczne zwiększenie ilości akcji w obrocie co w sumie może prowadzić do spadku wyceny pojedynczej akcji.
|
|
Wysłane:
12 marca 2012 12:40:28
Obecnie mają około 6,9 mln akcji, po emisji będzie maksymalnie 9,5 mln akcji. Cena sprzedaży będzie na pewno wyższa niż WK (obecnie niecałe 3 zł). Tak więc po emisji rozwodni się przyszły zysk, ale nie 10-krotnie tylko 1,37-krotnie. Wzrośnie za to znacząco WK akcji, więc C/WK już nie będzie tak straszył. A akcje kupiłem pod wprowadzenie na rynki światowe leków na nowotwory produkowanych w Polsce. To bardzo odległa przyszłość i po drodze mamy wiele przeszkód do pokonania. Ale jeżeli ten cel będzie osiągnięty, to kurs zareaguje o wiele wcześniej niż pojawią się zyski planowane na 2014.
|
|
Wysłane:
14 marca 2012 19:04:14
Na MDG spadki przeplatane przerzucaniem pakietów o wartości miliona zł. Ktoś kupuje ktoś sprzedaje, więc większego znaczenia tym ruchom nie przypisuję. Ale wolałbym aby te tysiące akcji zbierane były z prawej strony arkusza Na MAB widać spory popyt, ale ktoś za pomocą ukrytych zleceń wykorzystuje zamieszanie do skracania pozycji. Tak więc mamy coś na kształt konsolidacji przed... wyjściem z niej (mała konsolidacyjka, widoczna na wykresie miesięcznym w obszarze między 15 i 16 zł). O BHX nie ma co pisać bo i na spółce nic nie dzieje. Po informacjach o podpisanych umowach było trochę obrotów, ale wszystko znów ucichło. Trzeba czekać na raport za Q1 a do tego czasu będzie marazm. Nie ma chętnych do zakupu ani do sprzedaży. Kurde, dlaczego nie wypatrzyłem w grudniu tej perełki Resbud?
|
|
Wysłane:
15 marca 2012 07:55:10
Nie wypatrzyłeś bo to żadna perełka tylko czysta "spekulka" jak to z Patrowiczem przystało, kupował on, jego "funfle" i ci którzy z innych źródeł wiedzieli że to on kupuje. Wkrótce spółka zajmie się tym co cała reszta jego spółek czyli split, emisja (on akurat zgarnie akcje uprzywilejowane za połowę ceny jaką zapłaci reszta) stąd z górki będą mieli do przelewania z pustego w próżne, tworzenie powiązań krzyżowych pomiędzy jego spółkami (jedyne do czego użyje tego kapitału to do tworzenia skoków kursu na reszcie jego wizjonerskich spółek) i innych cudów by tylko nie prowadzić działalności operacyjnej i nie zarabiać w "normalny sposób".
Dobrze jedynie mają osoby z jego najbliższego otoczenia bo wcześniej wiedzą w co się będzie grało, przynajmniej takie moje zdanie.
|
|
Wysłane:
15 marca 2012 19:27:58
Stolin, Z tym Resbudem to była taka ironia
|
|
Wysłane:
15 marca 2012 22:19:27
Wybacz, stosuje ostatnio taktykę Oleksego "k...a bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i k...a będę jak brzytwa", tylko u mnie coś słabo z ostrością Co do pana P, to co by o nim nie mówić dzięki posiadaniu takiego "frienda", który potrafiłby w 3 miechy zrobić mi 1000% zysku na kapitale to miałbym już pewne imię dla mojego przyszłego potomnego - oczywiście Mariusz.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
15 marca 2012 22:45:03
Tylko jakie tu wnioski można wyciągnąć - mając odpowiedni kapitał (kilka[naście/dziesiąt] mln zł może na naszej giełdzie spekulować bezkarnie?
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
15 marca 2012 23:06:09
przecież giełda to jedna wielka spekulacja
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.