4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
15 marca 2012 18:49:28
przy kursie: 8,00 zł
doncarlos napisał(a):Mam pytanie do Kasi Stefanskiej w kontekscie ostatniej rekomendacji bzwbk. Ostatnio analizowalas wyniki finansowe boryszewa i z pewnoscia masz wieksza wiedze na ten temat. Przyznam szczerze, ze nie chce mi sie zaglebiac w finanse tego molocha..;) Mam pytanie odnosnie wyniku netto boryszewa - w jaki sposob jest konsolidowany zysk netto spolek wchodzacych w skald grupy. To co pokazuje boryszew tj. ok 200 mln zl zysku netto, analitycy bzwbk pisza o spadku do 81,1 mln zł ze 145,4 mln zł.. ciezko sie polapac ile w koncu boryszew zarobil w 2011 roku..  ale bardziej chodzi mi o wskazanie za ile procent zysku netto jest odpowiedzialny impexmetal, bo czytajac rekomendacje bzwbk mam wrazenie, ze albo ja zle licze, albo bzwbk sie pomylil i rekomendacja jest oparta na blednych wyliczeniach.. BZWBK podaje, ze zysk netto boryszewa spadnie o 44% za co ma byc w glownej mierze odpowiedzialny impexmetal, ktorego zysk netto ma spasc o.. 44%.. sam impexmetal w przypadku tak zanaczacego spadku zysku netto wg mnie odpowiada za max 20% spadek zysku netto calej GK BRS.. tak na marginesie -44% w przypadku ipx daje 58 mln zl zysku netto w 2012 a sam ipx mowi o kwocie ok 80 mln zl za mozliwa do realizacji.. Mozna by zakladac, ze jest to przypadek i bzwbk zaklada, ze innne spolki grupy zanotuja spadek zysku netto rowniez o.. 44%.. jezeli nie to rekomendacja jest nierzetelna..  ps post nr 4444  mój 1244.. zyski spadna o 44%.. magia liczb..;) Już jestem Do rekomendacji zajrzę dziś wieczorem dopiero. Także wtedy przeanalizuję jej szczegóły. Przedstawione przez Cienie rachunku BZWBK faktycznie wyglądają błędnie. Natomiast samo pytanie odnośnie zysku netto jest trudne. Ponieważ spółki w swoich sprawozdaniach publikują częściowe wyniki w podziale na segmenty działalności. Ale nie podają tam zysku netto, jedynie wynik operacyjny segmentu (czasem z dodatkowymi szczegółami). Z moich ostatnich analiz sprawozdania Boryszewa wynika, że faktycznie do niedawna to Impexmetal odpowiadał za znaczącą większość przychodów i wyniku finansowego. Jednak w ostatnim kwartale segment automotive znacznie zyskał na wartości i to nie tylko w zakresie przychodów ze sprzedaży. Także jego wyniki finansowe poprawiają się systematycznie. Wygląda więc na to, że znaczenie segmentu automotive będzie rosło (choć to tylko moje przypuszczenia). A w związku z tym znaczenie zysku Impexmetal także może spadać. A więc przewidywany przez BZWBK spadek zysku Impexmetal będzie miał w mojej ocenie malejący wpływ na wyniki Boryszewa. Oczywiście jest to jeszcze zależne od tego, czy zysk Impexmetalu faktycznie spadnie. Jak rozumiem BZWBK spodziewa się niższej koniunktury na rynkach światowych i problemów na rynkach metali. Daj znać, co o tym myślisz.
|
|
0 Dołączył: 2012-02-21 Wpisów: 124
Wysłane:
15 marca 2012 19:00:13
BZWBK w swojej rekomendacji szacuje zysk netto BRS za 2012 na 81 mln, a sam Boryszew na 218 mln! Właśnie ukazała się prognoza wyników na ten rok. Cytat:Zarząd Boryszew S.A. podaje do publicznej wiadomości prognozę wyników finansowych Grupy Kapitałowej Boryszew na 2012 rok:
2011 2012 Przychody 4333 4791 mln EBITDA 351 424 mln EBIT 253 318 mln W.netto 197 218 mln
link
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
15 marca 2012 19:08:31
No i mamy kolejną transzę skupionych akcji. Tu -> demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... Może ktoś z furmowiczów śledzi na bieżąco ten skup i może ocenić czy wszystko się od początku bilansuje. Bo może po drodze była jakaś "cicha" odsprzedaż. Nie śledziłem tego ale takiej sytuacji nie można wykluczyć. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 marca 2012 19:44:35
Świeżo z pieca. Cytat:Grupa kapitałowa po sfinalizowaniu zakupu niemieckiego Ymosa, przedstawiła najważniejsze wielkości ekonomiczne prognozowane na 2012 rok. Według komunikatu spółki, inwestorzy mogą się spodziewać na koniec bieżącego roku następujących osiagnięć:
Przychody 4 791 mln zł, wzrost o 10,5 proc. Zysk operacyjny plus amortyzacja 424 mln zł, wzrost o 20,8 proc. Zysk operacyjny 318 mln zł, wzrost o 25,7 proc. Zysk netto 218 mln zł, wzrost o 10,5 proc. www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
15 marca 2012 19:49:57
Jutro zobaczymy na żywo czy prognoza jest zaskoczeniem pozytywnym czy negatywny czy też już przewidzianym... Nie mniej jak prognozę oceniają znawcy borka? tylko szczerze Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 15 marca 2012 19:51
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
15 marca 2012 20:07:26
Jak dla mnie lekko na +, jeżeli w ciągu roku nic niespodziewanego się nie wydarzy to powinni dowieść prognozę. Na moje oko Boryszew wszedł w fazę wzrostu organicznego i restrukturyzacji części samochodowej. Prognozowane wskaźniki wyglądają zachęcająco, trzeba tylko przyjrzeć się założeniom dotyczącym kursu EU/zł, o ile dobrze pamiętam to zakładali 4,2-4-3 czyli trochę wyżej niż jest teraz. Tutaj upatrywałbym czynnika ryzyka.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
15 marca 2012 20:18:54
Jeszcze na temat prognoza, to mnie zastanawia skąd bierze się różnica między wzrostem zysku operacyjnego a zyskiem netto. Spółka chyba nie planuje zaciągać zobowiązań odsetkowych, więc może chodzić o jakiś zaległy podatek dochodowy
|
|
Wysłane:
15 marca 2012 20:24:21
Między EBIT a Net Profit jest oczywiście podatek, ale także odsetki i różnice kursowe.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
15 marca 2012 21:25:06
Odnoszac sie do rekomendacji "sprzedaj" BZ WBK to dodam tak dla ciekawostki,ze ten sam BZ WBK,ktory 2 dni temu daje wycene spolki na 55 gr przy czenie 82 gr zostaje rowniez animatorem tej spolki. BZ WBK animatorem Boryszewa a wycena 0.55 gr-sprzecznosc interesow?Cytat:Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. informuje, że od dnia 14 marca 2012 r. DOM MAKLERSKI BZ WBK S.A. będzie pełnić zadania animatora rynku dla akcji następujących spółek:
- BORYSZEW S.A. /PLBRSZW00011/.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-13 Wpisów: 9
Wysłane:
15 marca 2012 21:47:25
cytat z rekomendacji:
"Przewidujemy spadek zysku netto Boryszewa o 44% r/r, przede wszystkim ze względu na słabsze wyniki grupy Impexmetal i trwający proces restrukturyzacji w segmencie motoryzacyjnym, który nie zwiększy wyników Boryszewa w 2012 r. Uważamy, że ze względu na niepewną sytuację rynkową i spadające zyski zarząd powstrzyma się w najbliższym czasie od publikacji oficjalnej prognozy."
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
16 marca 2012 06:15:53
Analityk z WBK jak ma honor powinien wyjść przed kamery i powiedzieć przepraszam. W końcu on jest analitykiem a nie wróżbitą.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 126
Wysłane:
16 marca 2012 07:59:48
Bank w którym jest zatrudniony ten analityk powinien pokryć ewentualne straty firmy na wskutek spadku wartości jej akcji.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 marca 2012 08:19:29
a to dobre! a jakież to straty firma poniesie jeżeli spadnie wartość jej akcji?
edit: Pablo, Twój argument do mnie nie trafia. spółka nie została powołana do spekulowania własnymi akcjami. a jeśli już - to będzie miała okazję taniej je skupić.
Edytowany: 16 marca 2012 08:39
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 08:28:46
Krewa Boryszew skupuje swoje akcje do dalszej odsprzedaży, więc Twój strzał akurat w wypadku tej spółki chybiony - oczywiście jeśli chodzi o normalną sytuację to masz rację :)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
16 marca 2012 08:45:40
Nie żebym się czepiał tej prognozy podanej przez spółkę bo na papierze wygląda bardzo ładnie ale w komunikacie jest jedno zdanie które trochę może zakłócić ten sielankowy obraz: Cytat:Prognoza uwzględnia pozytywy wpływ zdarzeń o charakterze jednorazowym, w tym ujawnienie gruntów inwestycyjnych oraz dodatni wpływ przejęcia majątku przedsiębiorstw YMOS. Czyli za część zysków będzie odpowiadać księgowe przeszacowanie na plus gruntów:-) W takiej sytuacji powinni podać jakich zysków spodziewają się z działalności ze swojego business core oczyszczonych z tego jednorazowego wydarzenia. Bo wg mnie przy umacniającej się złotym wyniki tego eksportera cieżko będzie poprawić. Zresztą Impexmetal będzie miał z pewnością gorsze wyniki r/r co już zapowiedział sam jego prezes. Cała nadzieja w branży moto.
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 10:23:19
przy kursie: 7,90 zł
Bardzo trudno prognozować na 9 miesięcy w przód, gdy jest tyle zmiennych (metale, waluty). Wg mnie Boryszew żeby dawał się analizować i zaczął być rozumiany przez rynek, musi pozbyć się przyczepki Impexmetalowej i zacząć raportować swój biznes moto w czystej postaci. A tutaj co właśnie złapałem na stronie głównej. Ewidentnie panowie (albo panie) z Bankiera późno wstają i nie widzą na oczy, bo przeczytali prognozę od prawej do lewej:  kliknij, aby powiększyćA panowie (czy też panie) z WNP po prostu robią copy/wklej z Bankiera. To ile będzie tego zysku, hello! I tak właśnie wyglądają te nasze polskie media giełdowe. Zresztą nie tylko. Jak rynek ma być efektywny? Dyskontować? Reagować? A zapewniam, że to jest tylko wierzchołek góry lodowej. Akurat łatwo go namierzyć i pokazać, natomiast głębiej jest cała ukryta gigantyczna bryła niewiedzy, ignorancji i niekompetencji rozlicznych autorów kształtujących opinię czytelników.
Edytowany: 16 marca 2012 10:24
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 10:29:35
pablo_n napisał(a):Krewa Boryszew skupuje swoje akcje do dalszej odsprzedaży, więc Twój strzał akurat w wypadku tej spółki chybiony - oczywiście jeśli chodzi o normalną sytuację to masz rację :) Krewa jeszcze jedno spółka akcyjna to według mnie: sama spółka jako twór i jej akcjonariusze. Kto podaje informacje wzięte z palce działa na niekorzyść akcjonariuszy a zarazem tej spółki. WatchDog - masz całkowitą rację - widać to w różnych branżach :)
Edytowany: 16 marca 2012 10:31
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 13:14:56
krewa napisał(a):a to dobre! a jakież to straty firma poniesie jeżeli spadnie wartość jej akcji?
edit: Pablo, Twój argument do mnie nie trafia. spółka nie została powołana do spekulowania własnymi akcjami. a jeśli już - to będzie miała okazję taniej je skupić. Ma rację! Spółka nie może zarabiać na swoich własnych akcjach!
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 13:17:46
broker_ns napisał(a):Nie żebym się czepiał tej prognozy podanej przez spółkę bo na papierze wygląda bardzo ładnie ale w komunikacie jest jedno zdanie które trochę może zakłócić ten sielankowy obraz: Cytat:Prognoza uwzględnia pozytywy wpływ zdarzeń o charakterze jednorazowym, w tym ujawnienie gruntów inwestycyjnych oraz dodatni wpływ przejęcia majątku przedsiębiorstw YMOS. Czyli za część zysków będzie odpowiadać księgowe przeszacowanie na plus gruntów:-) W takiej sytuacji powinni podać jakich zysków spodziewają się z działalności ze swojego business core oczyszczonych z tego jednorazowego wydarzenia. Bo wg mnie przy umacniającej się złotym wyniki tego eksportera cieżko będzie poprawić. Zresztą Impexmetal będzie miał z pewnością gorsze wyniki r/r co już zapowiedział sam jego prezes. Cała nadzieja w branży moto. No tak, w analizie fundamentalnej wyłączamy z zysku wpływ zdarzeń jednorazowych. staramy się dotrzeć do długoterminowych możliwości spółki. Zdarzenia jednorazowe są nieprzewidywalne i nie podoba mi się fakt, że spółka na nich buduje wartość i kreuje oczekiwania akcjonariuszy. Ale zysk jest zyskiem.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
18 marca 2012 17:28:03
Kasia Stefanska napisał(a):krewa napisał(a):a to dobre! a jakież to straty firma poniesie jeżeli spadnie wartość jej akcji?
edit: Pablo, Twój argument do mnie nie trafia. spółka nie została powołana do spekulowania własnymi akcjami. a jeśli już - to będzie miała okazję taniej je skupić. Ma rację! Spółka nie może zarabiać na swoich własnych akcjach! Jesteś tego pewna? Jeśli spółka posiada akcje własne w wyniku skupu, to zgodnie z MSR powinna wycenić te akcje na dzień sporządzenia bilansu > wartość aktywów zostaje przeszacowana co wpływa na cyferki w raportach. IDMSA śmiało zarabia (albo traci:P) na swoich akcjach... Skupuje z rynku aby odsprzedać z zyskiem funduszom.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.