PARTNER SERWISU
eioqzsso
396 397 398 399 400
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 29 marca 2012 08:15:20 przy kursie: 18,30 zł
onochi napisał(a):
rabbit napisał(a):

Jest lipa i masz racje.Nie wiemy do końca co będzie.Ta decyzja to też forma negocjacji.KOV nie wyklucza powrotu do tego projektu,jak NNPC nie poradzi sobie z wydobyciem sami zaproponują nam operatora.Jeżeli dadzą radę KI będzie miało kasę.
Skoro nie mogli znaleźć chętnego do finansowania tego projektu w takiej wersji dlaczego My mieliśmy za to płacić(rozwodnieniem akcji)?
Jeżeli jest szansa na powrót do Nigerii to teraz mają czas i spokój.Nikt ich nie będzie naciskał.
Jeszcze o zarządzie i dyrektorach.Z tego co pamiętam po oświadczeniu że nie dostaniemy operatora jeden z prawników KOV nagle musiał zmienić adres i zrezygnować z posady.Świadczy to o tym że tu nie ma przelewek.

Też nie wiemy jak wyglądały negocjacje.Może potencjalny inwestor przytrzymał KOV do ostatniego momentu i w ostatniej chwili zażyczył sobie większą ilość akcji?
Teraz jest czas ze spokojem na poszukanie następnego inwestora?
Z wypowiedzi Redface nie wynikało żeby było coś nie tak. Nawet wspomniał że trzeba podpisać odpowiednie umowy i na to potrzebny jest czas.Jestem lekko zaskoczony,bo nie wyglądało na taki bieg wydarzeń.

Rabbit. Powinni byli wyłożyć kawę na ławę od razu po zakończeniu negocjacji. Niby niczego nie obiecywali, ale to przeciąganie sprawy trwało za długo. Mi jako akcjonariuszowi nie jest to na rękę bo połamią trend wzrostowy na który tyle czekaliśmy i znowu będzie trzeba zaczynać od nowa. Porażka w Nigerii była dyskontowana w grudniu i trzeba było to przeciąć wtedy. Dla mnie Nigeria jest tematem zamkniętym. Nie masz się co łudzić, że coś z tego jeszcze będzie. To też powinni powiedzieć prosto z mostu. Chociaż tyle się nam należy. A co do AIM. Ja tu czegoś nie rozumiem. Emisja pod Nigerię nie była na rękę akcjonariuszom, ale samo wejście na AIM ma niby być. Czyli będzie dodruk na AIM bez niczego. Jeśli chcą mówić o uczciwości to powinni połowę akcji przenieść z GPW na AIM. I wtedy można uznać to za uczciwe. Tyle, że KOV nie ma teraz pieniędzy na jakikolwiek buy back, bo jest w trakcie rozwoju i kasę na inwestycje potrzebuje. Mam nadzieję, że to szybko Redface wyjaśni bo to śmierdzi na kilometr. AIM miał być pod Nigerię. Nie ma Nigerii to nie ma AIM. Tak było to prezentowane przez KOV, więc jakoś brakuje mi tutaj konsekwencji. Albo AIM to ściema, albo rozwodnią akcje nie dając nic w zamian.

Nie sądzę żeby wejście na AIM i pozyskanie kapitału było tylko pod Nigerię.Może mieli jakieś dodatkowe zakupy zrobić i teraz będą kombinować jak to rozgryźć.Skoro KI wyłożyło pieniądze na Nigerię może wyłoży na jakieś Bergamuty.Dodruk akcji na AIM bez niczego nie wchodzi w grę bo gotówki nie potrzebujemy,mamy do dyspozycji na dzisiaj ok 40 mln USD w gotówce i oddaliła się wizja problemów finansowych,co do niektórych po prostu nie dociera bo nie chce dotrzeć.Za 40 mln USD można kupić sobie EMBA od Oila.To oczywiście przykład a za mniejsze pieniądze można kupić gołą ziemię do zagospodarowania.
Kupowanie pól naftowych bez możliwości bycia operatorem to wielkie ryzyko,przykładem jest Brunei gdzie AED spieprzyło cały projekt.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:19:22 przy kursie: 18,30 zł
wapkil napisał(a):
Tak z ciekawości, czy wiadomo ile KOV ostatecznie kosztowała ta niewykorzystana opcja?

W raporcie rocznym widnieje kwota coś ponad milion USD.Możesz sobie poszukać.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 29 marca 2012 08:24:42 przy kursie: 18,30 zł
Patrząc na TKO mogę powiedzieć: Co za piękna katastrofa. Ale nie martwcie się. To na pewno zaniżanie przed odpałem Boo hoo! . Kolejne wesołe święta będą Sick .

rabbit
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:32:13 przy kursie: 18,30 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Ja porównam może inaczej. Mamy tyle samo akcji (mniej więcej) co w momencie emisji na GPW w 2010 roku. Wtedy kurs 1,89 to była sama Ukraina plus Brunei. W chwili obecnej jesteśmy powiedzmy na tym samym etapie w Brunei co wtedy zatem ta koncesja nie ma wpływu na zmianę wyceny. Ukraina natomiast to wzrost rezerw, zasobów produkcji oraz przychodów. Wtedy rynek wycenił akcje na 1,89 mimo, że były zakusy na 2,60zł. Po 18 miesiącach Ukraina nie jest już tym samym aktywem co wtedy. Ile jest ona warta i czy rynek będzie dążył do wyceny adekwatnej do jej faktycznej wartości?

Aktywa czyli wycena koncesji;

2009

Brunei 135 701 398

2010

Brunei 91 704 835 USD
Ukraina 76 724 543 USD

2011

Brunei 99 059 000 USD
Ukraina 76 724 543 USD

Jak widzisz różnica w aktywach jest przy każdym raporcie.Każdy udany odwiert to zwiększenie rezerw i większe aktywa.Pudło to zmiana w druga stronę.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 29 marca 2012 08:32:23 przy kursie: 18,30 zł
onochi napisał(a):
Patrząc na TKO mogę powiedzieć: Co za piękna katastrofa. Ale nie martwcie się. To na pewno zaniżanie przed odpałem Boo hoo! . Kolejne wesołe święta będą Sick .

Gdzie teraz przebiega linia trendu? 1,68-1,70 jakoś? Ciekawe czy dziś wytrzyma?

Spółka jednak potrafi w piękny sposób zrujnować to co tyle czasu było budowane na wykresie. A wystarczyło być bardziej transparentnym i uczciwym wobec akcjonariuszy i informować na bieżąco rynek a nie po kolejnych 4 miesiącach czekania na ostatnią chwile rzucić, że sorry ale to jednak nie dla nas. Nikt nie przedstawił szczegółów i warunków wejścia KOV do Nigerii. Nic nie było wiadomo przed transakcją, niewiele zostało wyjaśnione po transakcji przejęcia OML-42 przez Neconde. A teraz na kursie będziemy mieli to co widzimy. I oby na tym się zakończyło bo jeśli trend wzrostowy się załamie to dziękuję ale kolejne pół roku będzie trzeba czekać aż się może odbuduje.
Edytowany: 29 marca 2012 08:36

michal1941
0
Wpisów: 62
Wysłane: 29 marca 2012 08:52:31 przy kursie: 18,30 zł
nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedz prezesa ale dopóki kurs kov bedzie niski (według nich) to nie mamy co liczyc na nowe tematy i nowe koncesje jak kurs bedzie podobny do tego teraz do tej pory wszystko bedzie przejmował ki.
a kov od poczatku na giełdzie nie ma nowych tematów poza rozwojem jednej ukrainy

rabbit
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:54:26 przy kursie: 18,30 zł
@Krzysiek9

A w TV Redface nie powiedział że mają opcję przystąpienia do Neconde i skorzystają z niej jeżeli zdobędą finansowanie i będą mieli wpływ na to co się dzieje w Nigerii?Na forach aż huczało "jak On mógł tak powiedzieć skoro mamy już Nigerię?"
Była opcja nie wejścia w ten interes i tak jest.
Żeby nie było niedomówień to sam uważałem że Nigeria to tylko formalność.

Krzysiek9
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:57:18 przy kursie: 18,30 zł
Raczej nie mamy co liczyć na dodruk akcji co akurat jest pozytywną informacją. Ale prawda jest taka, że sama Ukraina nie wyciągnie kursu do poziomów przy których opłacało by się emitować akcje. Musiała by ruszyć Brunei a to też myślę jeszcze z rok minie. Nowa koncesja to znowu kurs może być podbity spekulacyjnie a po Nigerii nie wiadomo jak rynek przyjmie takie informacje. Jedynie to rozwój na Ukrainie pod katem zakupu nowych koncesji. Tam nas lubią i szanują zatem jedynie tak widzę szansę na podciągnięcie kursu na godziwe poziomy. Tylko ile to będzie... 2,5zł? Skoro 18 miesięcy pracy na Ukrainie nie potrafi wyciągnąć kursu ponad cenę emisyjną z 2010 roku...

Rabbit jedno zdanie powiedziane w TV nie przedstawia całego obrazu sytuacji. A po co Kulczyk w styczniu mówił, że nie mają operatora ale to oni prowadza ten biznes? Fakt to Kulczyk a nie przedstawiciel KOV ale co zostało powiedziane to zostało.

Mam nadzieję, że O-14 został zostawiony na właśnie taką okazję jak dziś...

Wow takiego otwarcia na wolumenie 1,8 mln chyba jeszcze nie było ;) Mam nadzieję, że teraz KOV dla polskich instytucjonalnych będzie spółka o małym ryzyku i dobrych perspektywach na Ukrainie i zaczną podciągać kurs.
Edytowany: 29 marca 2012 09:02

rabbit
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:59:45 przy kursie: 18,30 zł
michal1941 napisał(a):
nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedz prezesa ale dopóki kurs kov bedzie niski (według nich) to nie mamy co liczyc na nowe tematy i nowe koncesje jak kurs bedzie podobny do tego teraz do tej pory wszystko bedzie przejmował ki.
a kov od poczatku na giełdzie nie ma nowych tematów poza rozwojem jednej ukrainy

Chyba źle zrozumiałeś.Przy niskim kursie może nie być wejścia na AIM i rozwodnienie akcji.
Nowe tematy to sprawa otwarta bo pieniądze KOV ma.Powtarzam jeszcze raz że na dzisiaj dysponuje gotówką ok 40 mln USD.Część z tych pieniędzy potrzebujemy na Brunei,w tym roku jeden odwiert tzn ok 10.500.000 USD reszta jest do dyspozycji plus to co KOV zarobi na Ukrainie w następnych kwartałach.Myślę że jeżeli trafi się jakaś okazja w granicach 30-50 mln USD KOV jest w stanie w tym roku zrealizować taki zakup.Może z małą pomocą KI.

ptadla
0
Wpisów: 51
Wysłane: 29 marca 2012 09:03:22 przy kursie: 16,70 zł
Ciekawe otwarcieWhistle Liczylem na wiekszy minus. Duzo chetnych do zbierania w okolicy 1.72.

Linia trendu obecnie przebiega w okolicy 1.63PLN
Edytowany: 29 marca 2012 09:04

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 29 marca 2012 09:13:46 przy kursie: 16,70 zł
Jak dla mnie to pierwsze obecnie wsparcie znajduje sie na polowie bialej swieczki z 13.03 czyli 1.67
Potem jest linia trendu wzrostowego w okolicy 1,65

Ostatnie jakie widze w niedalekiej perspektywie to 1,53-1,50

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 09:20:19 przy kursie: 16,70 zł
Krzysiek9 napisał(a):

Wow takiego otwarcia na wolumenie 1,8 mln chyba jeszcze nie było ;) Mam nadzieję, że teraz KOV dla polskich instytucjonalnych będzie spółka o małym ryzyku i dobrych perspektywach na Ukrainie i zaczną podciągać kurs.

Naliczylem 4 miliony w 4 minuty. Już myślałem że KGHM pobijemy obrotami ale coś się zacięło. W każdym razie 6 milionów w 15 minut na KOV to nieźle.

Co do KOV to karta jest czysta. Wyleciała Syria, Nigeria. Brakuje jeszcze odpisania Brunei i byłby spokój. Niech KOV kupi jeszcze parę koncesji na Ukrainie da sobie spokój bo połowa akcjonariuszy padnie na zawał jak jeszcze raz z jakąś Afryką tu wyskoczą. Albo najlepiej przez miesiąc nic nie mówią. Starczy już tych dobrych informacji.

Krzysiek9
0
Wysłane: 29 marca 2012 09:20:35 przy kursie: 16,70 zł
Popyt przemawia za instytucjonalnymi. Mimo wszystko spodziewałem się mocniejszego spadku a zatrzymało się w okolicach 1,70. Praktycznie znika wszystko co pojawia się na S.

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 09:22:06 przy kursie: 16,70 zł
Tak albo animator łyka i płacze co on z tymi akcjami zrobi.

piera
0
Wpisów: 37
Wysłane: 29 marca 2012 09:27:49 przy kursie: 16,70 zł

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 marca 2012 09:29:47 przy kursie: 16,70 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Popyt przemawia za instytucjonalnymi. Mimo wszystko spodziewałem się mocniejszego spadku a zatrzymało się w okolicach 1,70. Praktycznie znika wszystko co pojawia się na S.

bo poza wydumanymi teoriami o potencjalnej wartości KOV nie macie pojęcia jak się robi dystrybucje akcji. Co ciekawe przecież codziennie patrzycie na kurs.

Spadek o więcej niż 5% na dzień jest bez sensu, bo mali gracze nie podstawią się z akcjami, ich to wystraszy. Więksi gracze opychają pakiet, sami trochę podbiją kurs i znowu opychają następny podstawiającym się osobom "bo już przestało spadać".

to się nazywa "łapanie spadającego noża", klasyka klasyki.

nikt mądry nie spuści akcji żeby kurs zawisł na fixie bo to wystraszy absolutnie wszystkich. Od rana opchnięto już akcje za 13 mln.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 marca 2012 09:35

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 09:32:41 przy kursie: 16,70 zł
Nie odpowiedziałeś Scarry co to jest Core biznes KOV. Skoro Ukraina nim nie jest według Ciebie.

rabbit
0
Wysłane: 29 marca 2012 09:34:18 przy kursie: 16,70 zł
onochi napisał(a):
Krzysiek9 napisał(a):

Naliczylem 4 miliony w 4 minuty. Już myślałem że KGHM pobijemy obrotami ale coś się zacięło. W każdym razie 6 milionów w 15 minut na KOV to nieźle.

Co do KOV to karta jest czysta. Wyleciała Syria, Nigeria. Brakuje jeszcze odpisania Brunei i byłby spokój. Niech KOV kupi jeszcze parę koncesji na Ukrainie da sobie spokój bo połowa akcjonariuszy padnie na zawał jak jeszcze raz z jakąś Afryką tu wyskoczą. Albo najlepiej przez miesiąc nic nie mówią. Starczy już tych dobrych informacji.

Po co na Ukrainie kupować koncesję.Nową dostaniemy za guziki,za zbadanie terenu.Kupić możemy jakąś spółkę Ukraińską która nie potrafi poradzić sobie z wydobyciem a ma ciekawe tereny.Nawet nie musi mieć perspektywicznych koncesji ale w okolicach na których ona działa mogą być nie odkryte pokłady gazu.
Ukraina kiedyś produkowała ponad 60 mld m3 gazu rocznie a Rosjanie zostawili te złoża bo mieli więcej na Syberii a tutaj gaz jest tylko w małych skupiskach.Mając na Syberii kilka gigantów nie chciało im się rozwijać tych terenów.Wiele pokładów nie zostało odkrytych i są nie naruszone.Na przykład NM.Wiele takich terenów jest w Naszej okolicy tylko trzeba je znaleźć.
Za Ukrainą przemawia też fakt że pracownicy którzy tam pracują znają tutaj każdy skrawek ziemi.Jeżeli uzbroi się ich w nowe technologie i odpowiednio przeszkoli znajdą wszystko co jest do wyciągnięcia.
Nie potrzeba do tego dużych pieniędzy co można przeczytać w raportach.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 marca 2012 09:34:43 przy kursie: 16,70 zł
@onochi

no prosze Cie... przcież to banalne. Przeczytaj sobie nazwę firmy albo popatrz na dumne obrazki z ich strony www.

To jest firma, która miała poszukiwac ropy na świecie. Niestety - nie znalazła nigdzie przez te 2 lata. Jako że nie potrafiła znaleść to dowiedziałem się że KOV kupuje pola do eksploatacji ropy w Nigerii i tak bedą zarabiać.... niestety tego też nie potrafili zrobić. Czytałem tutaj wypowiedzi oficjalne jak to KOV ma doskonałe zespoły profesjonalistów do negocjacji, jak to fantastycznie umie dogadywać się z lokalnymi firmami i społecznościami, jakich to prawników ma dobrych.... no póki co pozostał z tego pusty smiech.

Wszyscy doskonale wiedzą że core businesem jest poszukiwanie i wydobywanie ropy. Gaz od samego początku był określany jako działalność dodatkowa, jednak masa faili jaka zaliczyła firma na polu swojej głównej działalności spowodowało że gaz staje się głównym dyskutowanym elementem.

może czas zmienić stronę www i prospekty firmy ?
Kulczyk Gas Investments ? KGI?

W sumie to jedno co im dobrze wychodzi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 marca 2012 09:43

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 29 marca 2012 09:35:49 przy kursie: 16,70 zł
Redface za kilkanaście minut będzie w TVNCNBC.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

396 397 398 399 400

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,704 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat