0 Dołączył: 2010-10-22 Wpisów: 30
Wysłane:
29 marca 2012 23:44:48
przy kursie: 16,70 zł
zabapinkfloyd napisał(a):wapkil napisał(a):zabapinkfloyd napisał(a):Rozumiem że jeden kontrakt opiera się o 1000 akcji KOV.
CZYLI aby kupić 1 kontrakt KOV czyli zając na nim pozycję długą powiedzmy przy kursie 1.70 potrzebne będą nam środki w wysokości 1.70 razy 1000 akcji czyli 1700 zł + prowizja i + potrzebne zabezpieczenia.
CZY TO CO NAPISAŁEM JEST PRAWDĄ ??? Dlaczego krzyczysz? Nie, nie jest prawdą. Kontrakt na KOV to, jak sama nazwa wskazuje, instrument pochodny z dźwignią finansową. Tysiąc razy kurs akcji to jego wartość. Natomiast do otwarcia pozycji potrzebne jest tylko wniesienie depozytu. Ostateczna wartość depozytu określana jest przez biuro maklerskie i wyliczana jest względem kursu zamknięcia. Biura mogą go różnie wyliczać (mnożnikowo, według MPKR albo według SPAN, przy czym chyba żadne biuro nie korzysta jeszcze ze SPAN). Inny może być też depozyt potrzebny do otwarcia otwarcia pozycji (depozyt wstępny), a inny dla jej utrzymania (depozyt właściwy). Generalnie depozyt potrzebny do otwarcia jednego takiego kontraktu na KOV wyniesie około 300 zł. Chyba coś kręcisz :) Po pierwsze kontrakty opiewają na daną ilość instrumentu bazowego a na na mnożnik Po drugie kto powiedział że chce korzystać z dźwigni ? acz dobrze że o tym wspomniałeś :) Kontrakt opiewa na 1000 akcji. Jedna sztuka kontraktu jest więc odpowiednikiem mnożnika x1000. Do wyliczenia kosztu otwarcia pozycji potrzebujesz: wartość kursu zamknięcia z dnia poprzedniego i poziom wstępnego depozytu zabezpieczającego (podany w %). Mała symulacja: W moim BM poziom depozytu to 19,7% dla FKOV. Kurs zamknięcia FKOVM12 z dziś to 1,67. Czyli jutro aby otworzyć pozycję (niezależnie w którą stronę) potrzeba: 1,67*1000*0,197=328,99 + prowizja BM. No hope, no fear, no greed, no despair...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
29 marca 2012 23:54:53
Dodatkowo, w kontekscie fiaska w Nigerii warto przypomnieć snute przez koviaków tutaj w tym wątku opowiesci o kupnie Lotosu przez KOV. Teraz brzmią one wyjątkowo zabawnie i kuriozalnie.
KOV ciągle notuje straty finansowe i nie bardzo widać skąd miałby uzyskać przychody pozwalające mu wyjsć na plus.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
30 marca 2012 01:03:23
onochi napisał(a):Heh tutaj musiałby rabbit coś powiedzieć, ale z tego co widzę to na podstawie dotychczasowych prac i być może przeprowadzonej sejsmiki liczba zasobów możliwych od znalezienia w Brunei w bloku L wzrosła dwa razy a w bloku M 4 razy.... A co ja mogę powiedzieć?Wszystko co można napisać to napisałeś,a to że to nie wszystkie zasoby tej licencji to nikogo już nie interesuje.Za 45 dni raport z 1Q i w nim będzie aktualizacja aktywów i zobaczymy jak zwiększone zasoby wpłyną na wycenę KOV.Nie ma sejsmiki okolic pola Bubut na wodach przybrzeżnych Brunei gdzie znajduje się ono na granicy koncesji ze Shellem.Bubut to całkowicie nowe odkrycie w 2007 roku i duże złoża gazu oddalone o 15 km od zakładu skraplania i ok 7 km od linii brzegowej.Tylko że linia brzegowa wraz z tymi 7 kilometrami do tego pola należy do KOV w 90 procentach.Jeżeli komuś kto zna dobrze język angielki nie sprawiło by problemu to można zerknąć na raport Shella i tam powinno coś być na ten temat.Jeżeli nie rozwijają tego pola to znaczy że nie odkrywają kart przed KOV. Zaznaczam że na dzisiaj na wodach przybrzeżnych KOV nie będzie działał bo mają zbyt małe doświadczenia w pracach na morzu,ale mogą w przyszłości pozyskać partnera.Sama platforma kosztuje ok 300 mln USD a odwiert chyba 2x tyle co na lądzie. Może fiasko w Nigerii przyczyni się do przyśpieszenia prac w Brunei i na Ukrainie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-12-17 Wpisów: 12
Wysłane:
30 marca 2012 06:34:51
Cytat:Spółka Jana Kulczyka skorzysta z opcji uczestnictwa w konsorcjum Neconde - Doszliśmy do wniosku, że na tym etapie, to nie jest projekt pasujący do modelu biznesowego KOV - mówi Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments
Czytając ten artykuł - link wkleił macgregor - to faktycznie wyłania się obraz Nigerii jako może nie wtopy ale dość niepewnego interesu. Mnie coraz bardziej napawają optymizmem ostatnie informacje o Brunei. Czyżby KOV miał wybór Brunei lub Nigeria i wiedząc już co ma w swojej ziemi Sułtan zdecydowali się na kierunek azjatycki?
Edytowany: 30 marca 2012 06:36
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 09:47:48
przy kursie: 16,60 zł
brunopower napisał(a):Cytat:Spółka Jana Kulczyka skorzysta z opcji uczestnictwa w konsorcjum Neconde - Doszliśmy do wniosku, że na tym etapie, to nie jest projekt pasujący do modelu biznesowego KOV - mówi Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments
Czytając ten artykuł - link wkleił macgregor - to faktycznie wyłania się obraz Nigerii jako może nie wtopy ale dość niepewnego interesu. Mnie coraz bardziej napawają optymizmem ostatnie informacje o Brunei. Czyżby KOV miał wybór Brunei lub Nigeria i wiedząc już co ma w swojej ziemi Sułtan zdecydowali się na kierunek azjatycki? KOV miał wybór Nigeria albo Brunei lub Nigeria i Brunei.Zostawił Nigerię i dobrze zrobił.Na dzisiaj wydobycie na OML-42 nie wzrosło nawet o baryłkę a minęło już cztery miesiące.Wystarczyło uruchomić odwierty które są podłączone do rurociągu a jednak NNPC tego nie zrobiło. Skoro zostało Nam podniecać się Brunei to na szczęści jest czym.Wystarczy policzyć sobie zasoby Bloku M i L oraz przeliczyć je na udziały a następnie porównać je do Nigerii.Według słów Kulczyka zasoby OML-42 to nawet 2.5 mld baryłek ropy a co najmniej połowa z tego będzie nadawała się na wydobycie.KOV miał zostać udziałowcem 9% i z tych miliardów zasobów przypadało by na Nas 225 000 000 baryłek z czego 112 000 000 nadawała by się do wydobycia. Według komunikatu KOV zasoby przypadające na KOV w Brunei są dużo większe bo udział mamy większy (podobnie jak na Ukrainie)Wygląda na to że potencjał też jest większy.W przyszłości jeszcze dojdzie Bubut,z tym że trzeba będzie się tym skarbem podzielić bo jak napisałem wcześniej z wodą sobie nie poradzimy,chociaż w odwiercie jakoś udało się ją opanować. Trzeba też napisać że Brunei to marzenia i loteria gdyż nie ma tam rezerw,czyli ropy i gazu które na 100% można sprzedawać.Musimy poczekać na wywiercenie kilku studnie w Bloku M i L i przetestowanie tych odwiertów a następnie przekwalifikowanie zasobów na rezerwy.Kilka odwiertów jest wykonanych i czekają na testy,3-5ciu trzeba dorobić i wszysko razem przetestować.Koszt ych prac to około 40-50 mln USD w ciągu roku na co mamy fundusze nawet na dzisiaj.Jaka będzie wartość aktywów w portfelu KOV po testach?Można tylko spekulować.Wystarczy porównać do Nigerii której aktywa Mioduski wycenił na ponad miliard EURO!!! Zasoby mamy większe niż w Nigerii a jaka będzie wycena zasobów w Bruneii to się okaże z czasem. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 10:02:07
Funkytown napisał(a):
KOV ciągle notuje straty finansowe i nie bardzo widać skąd miałby uzyskać przychody pozwalające mu wyjsć na plus. Pozdrawiam stałego bywalca tego forum Widzisz Funkytown.Ten biznes jest specyficzny.Rurkami,po cichutku bez szumy i fajerwerków płyną sobie do kasy KOV błękitne dolary.Nie trzeba nad tymi rurkami stać i ich pilnować,gładzić i nie strajkują.Część tych dolarów płynie do kasy Ukrainy,19% a reszta na konto KUBGAZ a 70% tych pieniędzy do KOV.Każda sekunda,minuta oraz godzina to świeży pieniąc.Godziny zmieniają się w dni,tygodnie a następnie lata przez które te pieniądze regularnie wpływają na konto Naszej perełki. Problem jest tylko taki że czas wpływów jest ograniczony do kilku lat 4-7 w zleżności od rezerw danego odwiertu,ale nie ma co się nad tym rozwodzić bo pytałeś skąd dzisiaj KOV weźmie finansowanie. Odpowiadam; Każda minuta którą spędzisz na tym forum wzbogaca KOV o 93.4 USD.Taki jest zysk operacyjny z tych podłączonych rurek dlatego odliczyć trzeba tylko koszty koncesyjne Zaznaczam każda minuta a w roku tych minut jest sporo. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
30 marca 2012 11:09:11
@rabbitlol.. jaka perełka, przecież tej firmie praktycznie nic nie wychodzi z nowych działalności jakie próbuje podjąć. Weźcie się otrząśnijcie. Wszystko rozumiem ale nazywanie firmy która 2 lata w kółko topi kase akcjonariuszy "perełką" to już MEGA przesada. Perełką to może być firma mająca zaskakująco duże zyski netto, które jeszcze na dodatek mają dużą dynamikę wzrostu. Firma innowacyjna, zaskakująca udanymi w realizacji pomysłami. Czyli nie taka jak tutaj mamy. btw: jakub - ależ owszem, o zakupie Lotosu przez KOV pisali obecni tutaj miłośnicy firmy, Ci co codziennie się udzielają. Przewiń sobie ileś tam stron i sprawdź (choć pewnie większość tych bzdur o zakupie giganta przez malucha została wymoderowana). Znając reke KOV do biznesu to po roku zapowiedzi i negocjacji o zakupie dowiedzilibyśmy się ze tak do końca to KOV wcale nie chciał kupić... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 marca 2012 11:29
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 11:31:43
Cytat:"Olej z Rosji" , 30/03/12, Moskwa, 11:48 cena rosyjskiego gazu dla Ukrainy w II kwartale 2012 roku może wzrosnąć z obecnych 416 dolarów do 430 dolarów za tysiąc metrów sześciennych. m "cena gazu będzie nadal poszerzać. Oczekujemy, że w II kwartale wzrósł z obecnych 416 dolarów do 430 dolarów za tysiąc metrów sześciennych. 430 USD/1000 m3 gazu ??"Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
30 marca 2012 11:44:38
Z tego co pamiętam to Polska płaci koło 500USD. Tak więc jest jeszcze pole do wzrostów na Ukrainie. Ciekawy jestem jaki netback wyszedł za Q1 2012.
|
|
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 11:50:11
@onochi Chyba większy niż w 2011 roku.Średnia produkcja była na dużo wyższym poziomie a koszty na podobnym jak w 2011 roku.Mnie ciekawi jaka byłą średnia cena sprzedaży gazu w 1Q,czy na zimowych mrozach coś skorzystaliśmy.Ciekawy też jestem czy jakieś małe ilości kondensatu popłynęły z O-8 i O-18 i jaka jest na dzisiaj produkcja. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 30 marca 2012 11:50
|
|
0 Dołączył: 2010-12-28 Wpisów: 99
Wysłane:
30 marca 2012 11:55:07
@Scarry , a gdybyś ty sie w końcu otrząsnął i nie wypisywał głupot, że KOV topi pieniadze akcjonariuszy ? Co ty na to ? Pieniadze akcjonariuszy, czyli te które KOV pozyskał przy wejściu na giełde poszły głównie na zakup KUB-GAS. I to są utopione pieniadze ? Odpowiedz. W Brunei im idzie słabo, ale jesszcze nie wszystko stracone . Ale kto powiedział , że 100 % pomysłów ma w biznesie się udać ? I to w dodatku w takim ryzykownym jak poszukiwanie ropy i gazu . Odnosi sie to również do Nigerii. Negocjowali, próbowali coś ugrać. Ale jak się okazało, że interes dla KOV jest nie opłacalny to się wycofali. Wg. ciebie mieli wchodzić na siłę do Nigerii , a potem drukować co chwila nowe emisje akcji, jak jedna ze znanych firm na GPW ?
Pewnie, że nie ma spektakularnych sukcesów w KOV, ale powoli idą do przodu, nie stoją w miejscu nie cofaja się. Jak ktoś obiecywał sobie gruszki na wierzbie to rozumiem jego dzisiejszą frustracje wynikami KOV. Ale ten ktoś sam sobie jest winny.
Co do Lotosu używał sformuowania "jesli ktoś pisał serio o przejęciu Lotosu", nie pisze tu o marzeniach tylko o realnym podejściu stałych bywalców. Jak ktoś nie potrafi tego rozróżnić , to jego problem , że nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem. Wczoraj tak samo mieliśmy wpisy dotyczące Tanzanii. I co, to też marzenia koviaków ? Bardzo duża liczba ludzi tak na prawdę wie bardzo mało o KOV, często nie potrafią nawet rozróżnić działalności KOV i KI. I ten tekst o oddawaniu pieniędzy przez KI, do KOV z czasów realnego socjalizmu. KOV podjął działania w celu wejścia do Necode i poniósł z tego tytułu starty. Na jakiej podstawie KI ma cos oddawać ?
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 12:29:38
rabbit napisał(a):Chyba większy niż w 2011 roku.Średnia produkcja była na dużo wyższym poziomie a koszty na podobnym jak w 2011 roku.Mnie ciekawi jaka byłą średnia cena sprzedaży gazu w 1Q,czy na zimowych mrozach coś skorzystaliśmy.Ciekawy też jestem czy jakieś małe ilości kondensatu popłynęły z O-8 i O-18 i jaka jest na dzisiaj produkcja. Mnie zastanawia cały czas jedna rzecz i nie daje mi spokoju. Co z tym szczelinowaniem. Redface konsekwentnie uchyla się od odpowiedzi na pytanie. Trochę za cicho o tym. Może czekają na jakieś zezwolenia albo coś. Szczelinowanie powinno iść niezależnie od odwiertów jeśli się nie mylę. Tam jest osobne urządzenie do tej roboty, albo coś pokręciłem.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
30 marca 2012 12:40:09
Onochi jak pamiętam to dość długo czekaliśmy na rozpoczęcie testów szczelinowania O-8 i O-18 a potem testy szły jeden z drugim w ciągu kilku dni. Obstawiam, że najdłużej zajmuje przygotowanie odwiertu do szczelinowania, przy czym może pewnie spokojnie przygotowywać kilka odwiertów w tym samym czasie. Szczelinowanie miało się rozpocząć chyba w 2012/Q2 jeśli dobrze kojarzę, zatem obecnie prace skoncentrować się mogły na przygotowaniach odwiertów. Ale może lepiej jakby Redface się do tego ustosunkował.
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 12:55:47
@Krzysiek9
No tak, ale wtedy wiadomo było jakie odwierty będą obiektem szczelinowania. Czekaliśmy tylko aż zaczną. Tych odwiertów poddanych szczelinowaniu miało być coś koło 20 jeśli dobrze pamiętam (niech ktoś poprawi jeśli źle napisałem). To ma nastąpić w tym roku. Jest marzec i nadal nic nie wiadomo. Zdaję sobie sprawę, że tam bardzo szybko robi się i szczelinowanie i testy i pewnie mogliby te 20 odwiertów opędzlować w dwa czy trzy miesiące z testami. Zastanawia mnie tylko brak informacji na ten temat.
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 13:06:37
onochi napisał(a):rabbit napisał(a):Chyba większy niż w 2011 roku.Średnia produkcja była na dużo wyższym poziomie a koszty na podobnym jak w 2011 roku.Mnie ciekawi jaka byłą średnia cena sprzedaży gazu w 1Q,czy na zimowych mrozach coś skorzystaliśmy.Ciekawy też jestem czy jakieś małe ilości kondensatu popłynęły z O-8 i O-18 i jaka jest na dzisiaj produkcja. Mnie zastanawia cały czas jedna rzecz i nie daje mi spokoju. Co z tym szczelinowaniem. Redface konsekwentnie uchyla się od odpowiedzi na pytanie. Trochę za cicho o tym. Może czekają na jakieś zezwolenia albo coś. Szczelinowanie powinno iść niezależnie od odwiertów jeśli się nie mylę. Tam jest osobne urządzenie do tej roboty, albo coś pokręciłem. Mogę tylko wypowiedzieć swoje zdanie. Najwięcej odwiertów do szczelinowania według mojej wiedzy jest na polu Wiergunskoje.To jest chyba część terenu gdzie Rosjanie wywiercili największą ilość studni.Sama numeracja na to wskazuje.Remont i szczelinowanie do końca roku nawet 15-20 (poprawiam) starych odwiertów to duża ilość. Przesunięcie terminu rozpoczęcia tych prac może mieć kilka powodów.Jeden z nich może być taki że na każde pole trzeba otrzymać zgodę a wiadomo ile schodów maja Ukraińskie urzędy.Drugi powód to poszerzenie terenów W o kilka kilometrów kwadratowych gdzie są już zamknięte studnie,może odkupienie tych perełek od jakiejś firmy a to długo trwa.Może też trzeba przygotować kilka odwiertów do szczelinowania i potem robić bez większych przerw co może być bardziej ekonomiczne. Mogą być wszystkie te zależności razem a może być coś o czym nikt nie wie.Na 100% nie chodzi o fundusze bo KUBGAZ je posiada. Może maszyna pojechała do przeróbek bo nie spełniała do końca swoich parametrów. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 30 marca 2012 13:07
|
|
0 Dołączył: 2011-12-21 Wpisów: 9
Wysłane:
30 marca 2012 13:07:16
kilka ciekawostek z Rocznego Formulaza informacyjnego KOV z Kanady Cytat:The average realized price during the month of February 2012 was $11.79 per Mcf for natural gas and $95.21 per barrel for condensate Cytat:A 2D seismic program on the North Makeevskoye exploration license was completed during 2011 and the first well on the North Makeevskoye license is planned to commence drilling in April 2012. sa tez podane ceny i wielkosci kontraktow na gazi kondensat na dzien 20 marca: dominuje cena 4000 hrywien za 1000m (trzy umowy na w sumie 50mln m w cenie 4060 za m)
Edytowany: 30 marca 2012 13:22
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 13:16:28
Cytat:Źródło: W drugim kwartale 2012 droższego gazu rosyjskiego na Ukrainę ukranews.com/ru/news/economics...:pl:official%26prmd%3Dimvns">426 USD za 1000 m3 I to jest chyba ostateczna i potwierdzona cena. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 13:40:22
Cytat:The drilling program for 2012 includes up to six wells with two on the Makeevskoye license, one on the North Makeevskoye license, one on the Vergunskoye license and two on the Olgovskoye license. Also planned as a part of the work program for 2012 will be additional fracture stimulations, the locations of which have not yet been selected and some dual completions using the new snubbing unit built in Canada and recently imported into Ukraine for KUBGas. Z dokumentu AIF LinkGeneralnie ten dokument AIF jest dużo bardziej szczegółowy niż to co nam serwują na GPW. Wszystko szczegółowo opisane co i jak. Na przykład że Lukut będzie testowany w Q1 2013. Cała masa informacji o Brunei. Jakie struktury jaki potencjał itd. Warto poczytać.
Edytowany: 30 marca 2012 13:47
|
|
Wysłane:
30 marca 2012 13:47:21
@onochi Mam prośbę.Jak znajdziesz chwilę czasu to mógł byś zerknąć i może coś będzie o Bubut? Nikt o tym nie pisze a Shell natrafił tam na pole gazowe.Część tego pola należy do KOV.Może udało by się ocenić perspektywy tego terenu.Może gdzie jest informacja ile zasobów jest w części należącej do Shell.Może nic tam nie robią i czekają na ruch KOV. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.