PARTNER SERWISU
pumtmgga
403 404 405 406 407
Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 1 kwietnia 2012 20:04:57 przy kursie: 16,60 zł
Lepiej się zastanów jakie to grono pobiera pensje, a jakie są efekty ich pracy mierzone choćby wzrostem kursu od IPO.

Moim idolem w tym gronie jest Pan Manoj N. Madnani:

"Od lica 2003 r. do maja 2005 r. Manoj N. Madnani był Dyrektorem Generalnym Cartoon Planet, licencjonowanego dystrybutora i sprzedawcy detalicznego artykułów przedstawiających postacie z kreskówek, filmów i komiksów i do chwili obecnej jest udziałowcem tej niepublicznej spółki."

andrzej rydz
0
Wpisów: 35
Wysłane: 1 kwietnia 2012 20:22:51 przy kursie: 16,60 zł
Fanky@

" Manoj N. Madnani przed dołączeniem do Zarządu Kulczyk Investments od lipca 2005 do maja 2007 r. był Dyrektorem Zarządzającym Marab Group, firmy prowadzącej działalność konsultingową w zakresie ropy i gazu oraz bankowości inwestycyjnej z siedzibą w Kuwejcie. "

Funkytown
0
Wysłane: 1 kwietnia 2012 20:33:06 przy kursie: 16,60 zł
andrzej rydz napisał(a):
Fanky@

" Manoj N. Madnani przed dołączeniem do Zarządu Kulczyk Investments od lipca 2005 do maja 2007 r. był Dyrektorem Zarządzającym Marab Group, firmy prowadzącej działalność konsultingową w zakresie ropy i gazu oraz bankowości inwestycyjnej z siedzibą w Kuwejcie. "

To prawda, pytałem już o tę spółkę Redface na tym forum (bez odpowiedzi), bowiem w internecie nie uświadczysz żadnego dowodu istnienia "Marab Group, firmy prowadzącej działalność konsultingową w zakresie ropy i gazu oraz bankowości inwestycyjnej z siedzibą w Kuwejcie.". Wydawałoby się, że taka spółka konsulting + bankowosć inwestycyjna powinna miec jakąs stronę albo pojawiac się przy wzmiankach o transakcjach, a tutaj nic, kiedys bardzo starałem się to znaleźć, bezskutecznie.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 1 kwietnia 2012 20:39:58 przy kursie: 16,60 zł
Szutnik napisał(a):
lukch napisał(a):
Szutnik: Wyjaśnij mi proszę co się tak pali? Od kiedy to woda daje taki płomień? Jeśli twierdzisz, że to niemożliwe i ktoś wprowadził nas w błąd to powinieneś iść do KNF i nadzoru w Australii bo zarówno KOV jak i AED puściły te zdjęcia oficjalnymi kanałami do inwestorów. Przepływ gazu był faktem na odwiercie Lempuyang-1, natomiast Lukut-1 nie testowano. Teraz wiemy, że nie było sensu go testować skoro KOV miał zamiar przejąć udziały AED, po co im zwiększać wycenę przed transakcją?

Serdeńko, czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Mam wrażenie, ze w ramach walki z przeciwnikami KOV, która stała się dla Ciebie Wielką Misją Dziejową utraciłeś zdolność do tej czynności.

Czy w poniższym tekście ja gdziekolwiek zaprzeczam, że w Brunei wypłynął gaz?
@ krzysiek9
"Woda przykrywała warstwę gazonośną co wykazały późniejsze testy."
To naprawdę ciekawe, co piszesz. Bo byłoby to pierwsze na świecie złoże gazu, znajdującego się poniżej a nie powyżej zwierciadła wody w pułapce. Wszędzie indziej jest na odwrót.
Najwyraźniej KOV na Brunei dokonuje światowej rewolucji w geologii złóż węglowodorów
Chyba trzeba zacząć od nowa pisac wszystkie podręczniki geologii poszukiwawczej

Otóż odniosłem się jedynie do tekstu Krzyśka, że "woda przykrywała gaz". To niestety jest niemożliwe, a jesli nie wiesz dlaczego, to weź gumowy wężyk,połóż jeden jego koniec na dnie naczynia z wodą a w drugi koniec dmuchnij parę razy i zobacz, czy powietrze (także gaz)zostanie na dnie naczynia, "przykryte przez wodę", czy może stanie się coś innego?
W pułpace skalnej, w układzie gaz/woda gaz może być tylko w jednym z 2 położeń:
1- nad zwierciadłem wody
2 - rozpuszczony w wodzie (w pewnych okolicznościach pod dużym ciśnieniem metan podlega łączeniu z wodą w tzw. hydraty, zwane też klatratami):
pl.wikipedia.org/wiki/Klatrat_...

Szutnik doceniam twoją wiedzę na temat geologii ale akurat w tym przypadku miałem na myśli sytuację taką, że nad warstwą gazonośną odizolowaną warstwa nieprzepuszczalną znajduje się warstwa wodonośna. W takiej sytuacji gaz nie występuje w tej samej warstwie co woda. Zauważ, że fragment przeze mnie przytoczony:

Cytat:
The PLT was used to measure pressure and inflow opposite each of the perforated Pink
sands. The logging run demonstrated that almost 90% of the water produced originated
from a single 3 metre thick sand perforated near the bottom of the Pink zone, and only 10%
from the upper portion of the Pink zone.

wyraźnie sugeruje, że w strefie różowej którą zidentyfikowano do testów na wodę natrafiono zarówna na dole tej strefy jak i na górze. Użyłem skrótu myślowego ale generalnie w kontekście cytowanego fragmentu chyba wyjaśniliśmy wątpliwości :)

Pozdrawiam

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 1 kwietnia 2012 21:24:01 przy kursie: 16,60 zł
andrzej rydz napisał(a):
wapkil@ jura to spółka poszukiwawcza w początkowym etapie rozwoju.

No cóż. Chyba trochę długo już im ten początkowy etap zajmuje. Jest notowana od 1999r. Panowie Elliott, Holton i Rose pracują w niej od początku 2007 roku (i taki też wykres wkleiłem). Choć jeżeli pięć (albo nawet 13) lat to tylko etap początkowy, to może wyjaśniać dlatego gdzieś się zgubiła i nie trafiła do biogramów na stronie KOV ;)

andrzej rydz
0
Wysłane: 1 kwietnia 2012 21:52:25 przy kursie: 16,60 zł
wapkil napisał(a):
andrzej rydz napisał(a):
wapkil@ jura to spółka poszukiwawcza w początkowym etapie rozwoju.

No cóż. Chyba trochę długo już im ten początkowy etap zajmuje. Jest notowana od 1999r. Panowie Elliott, Holton i Rose pracują w niej od początku 2007 roku (i taki też wykres wkleiłem). Choć jeżeli pięć (albo nawet 13) lat to tylko etap początkowy, to może wyjaśniać dlatego gdzieś się zgubiła i nie trafiła do biogramów na stronie KOV ;)

To tylko pokazuje jak trudno jest natrafić na bogate złoża gazu.Tym bardziej należy doceniać sukcesy KOV na Ukrainie.Tylko 2 lata pracy a jakie efekty , wydobycie dzienne to 400 tyś.m3 gazu i ok.150 baryłek kondensatu dla KOV.Wszystkie odwierty trafione.Teraz czekamy na dobre wieści z wyników testu O-14.Jak pisał na forum Redface KOV oczekuje zgody na przekwalifikowanie pola M w produkcyjne do końca 1Q 2012r.
Edytowany: 1 kwietnia 2012 22:01

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 1 kwietnia 2012 23:06:09 przy kursie: 16,60 zł
Szutnik napisał(a):
Otóż odniosłem się jedynie do tekstu Krzyśka, że "woda przykrywała gaz". To niestety jest niemożliwe, a jeśli nie wiesz dlaczego, to weź gumowy wężyk, połóż jeden jego koniec na dnie naczynia z wodą a w drugi koniec dmuchnij parę razy i zobacz, czy powietrze (także gaz) zostanie na dnie naczynia, "przykryte przez wodę", czy może stanie się coś innego?

Komunikat podawał wtedy, że to były osobne, izolowane strefy (warstwą nieprzepuszczalną). Problemem nigdy nie była obecność wody w tym odwiercie, problemem w tym odwiercie było zbyt wysokie ciśnienie gazu co uniemożliwiało bezpieczne dokończenie testów i produkcję (widać po flarze w porównaniu do O-18, na O-18 jest z 10x mniejsza niż w Lempuyang-1)! Te dwa fakty pamiętam dokładnie. Nie jestem geologiem i przyznaję, że się nie zrozumieliśmy w kwestii "woda przykrywała gaz". Woda i gaz były w osobnych strefach. Mam natomiast nowinę z Ukraińskich witryn newsowych:

Cytat:
Nieprzyjemna niespodzianka od sąsiadów: Rosja po raz kolejny planuje podnieść cenę gazu dla Ukrainy. O czym poinformowało wydanie Komersant Ukraina, powołując się na własne źródła w ukraińskiej spółce Naftogaz Ukrainy. Rosyjski gaz dla Ukrainy w drugim kwartale 2012 roku może zdrożeć jeszcze o 14 dolarów – strona ukraińska będzie płacić zamiast 416 dolarów - 430 dolarów za tysiąc metrów sześciennych. „Cena gazu w dalszym ciągu będzie tylko wzrastać. Oczekujemy, że w drugim kwartale ona wzrośnie zamiast obecnych 416 dolarów do 430 dolarów za tysiąc metrów sześciennych. Dlatego warto zawczasu kupić około 1 mld metrów sześciennych gazu za dzisiejszą cenę i przechowywać go w ukraińskich podziemnych magazynach” - opowiedział rozmówca wydania.

Źródło: zik.ua/pl/news/2012/03/30/3417...
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2012 23:12

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 1 kwietnia 2012 23:44:31 przy kursie: 16,60 zł
@lukch

Już jest oficjalna cena na 2Q 426 USD za 1000m3.Wklejałem kilka stron wcześniej.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:00:00 przy kursie: 16,60 zł
wapkil napisał(a):
andrzej rydz napisał(a):
Kanadyjskie kierownictwo KOV to starzy wyjadacze z wieloma sucesami, w branży po 30 lat. Dobrze wiedzą co robią.

Tak, to starzy wyjadacze, mogący pochwalić się prowadzeniem takich firm jak na przykład:

kliknij, aby powiększyć

Loon Energy Corporation (poprzednik KOV, po podziale prowadzący nadal osobną działalność)

kliknij, aby powiększyć

Tusk Energy Corporation (wycofana już z giełdy)

albo

kliknij, aby powiększyć

Jura Energy Corporation (nadal aktywna)

Ciekawe, czy tylko ja dostrzegam w zachowaniu kursu tych firm pewną zastanawiającą prawidłowość.

Bardzo się cieszę że wrzuciłeś te wykresy.To niezbity dowód na to że panowie zamiast pilnować swoich interesów pracują dla KOV tzn dla Nas za nasze pieniądze.Pracują tak jak powinni poświęcając swój czas dla KulczykOil co widać w raportach kwartalnych i ostatnim za 2011 rok zwiększając przychody,wydobycie i wartość spółki.Powiem szczerze tak oddanych pracowników którzy uchronili Nas od inwestycji w Nigerii która zmuszała by wszystkich akcjonariuszy do czekania na łaskę Nigeryjczyków trudno by było szukać ze świeczką.
Ja uważam że moje pieniądze w "ich rękach" są bezpieczne.Zaznaczam że to moje pieniądze a każdy może mieć inne zdanie.
Gdyby KOV nie rozwijał się w odpowiednim tempie a ich spółki osiągały nowe szczyty na wykresach był bym wtedy podejrzliwy.

rabbit
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:22:20 przy kursie: 16,60 zł
debet napisał(a):
rabbit napisał(a):

Można to rozłożyć na czynniki pierwsze.Chętnie poczytam innej interpretacji.
Cytat:
Low Estimate (1C)” uważane jest za ostrożny szacunek ilości zasobów, które będą faktycznie pozyskane.

Pozyskać można jedynie coś co jest.Zera nie pozyskasz.Prawda?

Cytat:
Jest wysoce prawdopodobne, że ilości pozyskane w rzeczywistości, przekroczą oszacowania.

Jest wysokie prawdopodobieństwo że pozyskają więcej czegoś co jest do pozyskania.Nie można zwiększyć pozyskania z cyfry zero (jak masz zero w portfelu to go nie zwiększysz bez dokładania pieniędzy)TAK?

Cytat:
W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 90% prawdopodobieństwo (P90), że ilości pozyskane będą równe lub wyższe niż ostrożny szacunek.

Czy tutaj jest napisane że czegoś mogą nie pozyskać?Wręcz jest wielka szansa na zwiększenie tych zasobów.Zera nie zwiększysz więc musi być jakiś ilość czegoś żeby zwiększyć.
Czy dobrze to interpretuję?

Cały problem leży w niejednoznaczności języka.
Cytat:
Low Estimate (1C)” uważane jest za ostrożny szacunek ilości zasobów, które będą faktycznie pozyskane.

Chodzi o zasoby, które już są pozyskane. Inaczej mogłoby to zdanie brzmieć:
uważane jest za ostrożny szacunek ilości zasobów faktycznie pozyskanych.

Gdyby było tak jak myślisz, to zdanie powinno brzmieć:
Low Estimate (1C)” uważane jest za ostrożny szacunek ilości zasobów, która będzie faktycznie pozyskana.

Jeśli chodzi o zdanie:
Cytat:
W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 90% prawdopodobieństwo (P90), że ilości pozyskane będą równe lub wyższe niż ostrożny szacunek.

jest podobnie. Inaczej mogłoby brzmieć:
W kategoriach rachunku prawdopodobieństwa oznaczać to będzie co najmniej 90% prawdopodobieństwo (P90), że ilości faktycznie pozyskane będą równe lub wyższe niż ostrożny szacunek.

Najbardziej cieszą mnie dyskusję z których można się wiele dowiedzieć i nie ma znaczenia czy ktoś się ze mnie śmieje czy nie.Nauka kosztuję.

Podstawowy temat to ropa.
Raport RSP jednoznacznie mówi o tym że ona tam jest w odpowiednich ilościach.
Nie ma w nim anie słowa że ją wydobędziemy ani na 10,50 czy 90%To kwestia tego czy się do niej dowiercimy i czy będzie nadawała się do przemysłowego wydobycia.
Ostrzeżenie o tym jest w każdej stopce przy kazdej informacji o zasobach,jeżeli komuś nie chce się tego przydługawego tekstu czytać to jego sprawa.

Tekst jest częściowy,wycięty ze stopki.
Cytat:
Do czynników, które mogąuniemożliwićbądźutrudnićukończenie spodziewanych działańSpółki, zaliczająsię: prawdopodobieństwo wystąpienia problemów technicznych i mechanicznych w trakcie realizacji projektów, zmiany cen produktów, nieuzyskanie wymaganych prawem zgód, sytuacja finansowa na rynku lokalnym i międzynarodowym, jak równieżryzyka związane z ropąnaftowąi gazem, ryzyka finansowe, polityczne i gospodarcze oraz wszelkie inne ryzyka nieprzewidziane przez Spółkęalbo nieujawnione w dokumentach przez niąopublikowanych.

Natomiast w raporcie dotyczącym zasobów mamy taką informację (napiszę prostym językiem):

Low Estimate-189 000 000 baryłek ropy i jest 90% szans że te zasoby mogą być większe
Best Estimate-283 000 000 baryłek ropy i jest 50% szans że mogą być zasoby większe i 50% że mniejsze
High Estimate-430 000 000 baryłek ropy i jest 10% szans że zasoby mogą być większe i 90% że mniejsze.

Chyba o to w tym chodzi.

Funkytown
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:36:48 przy kursie: 16,60 zł
rabbit napisał(a):
Pracują tak jak powinni poświęcając swój czas dla KulczykOil co widać w raportach kwartalnych i ostatnim za 2011 rok zwiększając przychody,wydobycie i wartość spółki.Powiem szczerze tak oddanych pracowników którzy uchronili Nas od inwestycji w Nigerii która zmuszała by wszystkich akcjonariuszy do czekania na łaskę Nigeryjczyków trudno by było szukać ze świeczką.

To jest boskie! Wspaniali pracownicy KOVu uchronili nas od Nigerii, którą sami na nas sciągnęli. Sukces! Chwała im za to!

A jeszcze 5 grudnia 2011 o godzinie 7 rano pisałes rabicie na tym forum:

"Nigeria musi być i musi się znaleźć finansowanie."

Rabbit: NIGERIA MUSI BYĆ!

Nie wstyd ci takie rzeczy wypisywać?

rabbit
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:40:34 przy kursie: 16,60 zł
Musi i będzie pod warunkiem że będziemy operatorem.Teraz piłka jest po stronie Neconde.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:49:09 przy kursie: 16,60 zł
rabbit napisał(a):
Bardzo się cieszę że wrzuciłeś te wykresy.To niezbity dowód na to że panowie zamiast pilnować swoich interesów pracują dla KOV
(...)
Powiem szczerze tak oddanych pracowników którzy uchronili Nas od inwestycji w Nigerii która zmuszała by wszystkich akcjonariuszy do czekania na łaskę Nigeryjczyków trudno by było szukać ze świeczką.
(...)
Gdyby KOV nie rozwijał się w odpowiednim tempie a ich spółki osiągały

Cieszę się, że w wątku pojawiają się wpisy pokazujące daleko idącą swobodę w stosowaniu mechanizmów wnioskowania. Rzekłbym, że niektóre z nich mają potencjał by stworzyć wręcz nowe jego zasady. Chciałbym tylko zauważyć, że są to spółki publiczne. Może to być zaskakujące, ale zarządy i rady nadzorcze są i były w nich zatrudniane na zasadach analogicznych do zatrudniania tych samych osób na przykład w KOV.

Nie śmiałbym też nigdy wątpić, że każdy akcjonariusz KOV powinien życzyć sobie kolejnych posunięć zarządu pozwalających uchronić KOV przed realizacją umów podpisywanych wcześniej przez zarząd...
Edytowany: 2 kwietnia 2012 00:52

rabbit
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 00:59:15 przy kursie: 16,60 zł
Decyzja o Nigerii sprzed kilku dnie.Wrzucam bo chyba tego nie było a warto wysłuchać ostatnie kilka minut.

TVNCNBC

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 2 kwietnia 2012 01:12:59 przy kursie: 16,60 zł
rabbit napisał(a):

Natomiast w raporcie dotyczącym zasobów mamy taką informację (napiszę prostym językiem):

Low Estimate-189 000 000 baryłek ropy i jest 90% szans że te zasoby mogą być większe
Best Estimate-283 000 000 baryłek ropy i jest 50% szans że mogą być zasoby większe i 50% że mniejsze
High Estimate-430 000 000 baryłek ropy i jest 10% szans że zasoby mogą być większe i 90% że mniejsze.

Chyba o to w tym chodzi.

Skąd RPS wie czy to ropa czy woda?

Wydaje mi się że trzeba najpierw odwiert zrobić żeby to sprawdzić, np. w Syrii odwiert trafił na kilka pokładów (?poziomów?) wody które zmniejszyły wielkość zasobów.

Funkytown
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 02:55:12 przy kursie: 16,60 zł
rabbit napisał(a):
Decyzja o Nigerii sprzed kilku dnie.Wrzucam bo chyba tego nie było a warto wysłuchać ostatnie kilka minut.

TVNCNBC

Pruje się ta opowieść spółki:

1. Zrezygnowaliśmy z Nigerii, ponieważ musielibyśmy rozwodnić akcjonariat poprzez emisję w Londynie. Nie uzyskalibyśmy tam satysfakcjonującej wyceny za nasze aktywa i byłoby to ze szkodą dla akcjonariuszy będących z nami od IPO.

2. Pomimo tego, szykujemy jednak emisję lub równoległe notowania na AIM, ponieważ tam są najlepsze wyceny spółek naftowych. Tam geolog rozmawia z geologiem.

3. Ale przecież dopiero co przenieśliśmy KOV z giełdy kanadyjskiej, gdzie istotnie branża poszukiwania węglowodorów jest silnie reprezentowana, na giełdę warszawską, uzyskując dzięki temu kilkukrotnie wyższą wycenę całego biznesu.

Tego już nie da się obronić.

andrzej rydz
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 06:48:40 przy kursie: 16,60 zł
Funky@ Moje pytanie dotyczyło sposobu wyceny takich spółek na dojrzałych rynkach a nie KOV-u bo tam nie jest notowany.Jak był notowany w Toronto pod inną nazwą to nie posiadał Ukrainy a w Brunei co było zrobione i udokumentowane ??? Czyli nabrałeś wody w usta !!!!!!!! Podaj mi nazwisko chociaż jednego analityka z Polski , który ma autorytet przynajmniej na skalę europejską w wycenie spółek poszukiwawczo - wydobywczych. GPW nie potrafi wyceniać takich spółek , 20 lat to za mało aby nabrać doświadczenia.I nie pisz mi ,że to inwestorzy tak wyceniają KOV.U nas większość inwestuje pod wpływem rekomendacji, analiz medialnych i specjalnie wyolbrzymionych tytułów w prasie.Pisze się w tytule o wielkiej stracie KOV w 2011r. a póżniej pod koniec artykułu ,że to tak naprawdę w większości odpis na papierze z zawieszenia działalności w Syrii. Dzisiaj już napiszę ,gdy KOV powróci do prac w Syrii i doda ten odpis do bilansu to będzie nacisk informacyjny " WYDARZENIE JEDNORAZOWE ".

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 2 kwietnia 2012 07:16:52 przy kursie: 16,60 zł
@Funkytown
Nie.
1. Zrezygnowali z Nigerii gdyż nie zostali operatorem i to jest główny powód.
2. Niełacalnosc rozwodnienia akcji wynika tylko z braku statusu operatora. Dodrukujesz akcji i nie masz fizycznego wpływu na to co sie tam dzieje.

rabbit
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 08:01:37 przy kursie: 16,60 zł
Najważniejsze by być w dobrym towarzystwie.

Cytat:
Coraz większa liczba inwestorów chcących inwestować w ukraińskim gazu z łupków

republic.com.ua/article/24931-...:pl:official%26biw%3D1024%26bih%3D576%26prmd%3Dimvns">Link

Z tego co wiem to KUBGAZ łupki nie interesują.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 kwietnia 2012 08:31:11 przy kursie: 16,60 zł
Mnie rzuciło się w uszy tylko jedno zdanie. Sejsmika w bloku L jest na ukończeniu. Cokolwiek to znaczy. Pewnie miejsce do odwiertów nie długo wytypują. Pytanie kiedy dowiemy się szczegółów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

403 404 405 406 407

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,494 sek.

kbhlkwil
eegwlabs
luukthok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
obwcpnhf
gxyccdcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat