PARTNER SERWISU
pchsewfg
1 2 3

Tydzień z biurem maklerskim Alior Banku 10-16 kwietnia

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 19 marca 2012 09:33:57
Zapraszamy do udziału w dyskusji, której tematem przewodnim jest oferta Biura Maklerskiego Alior Banku. Można w niej znaleźć m.in:
- rachunek brokerski umożliwiający inwestowanie na Giełdzie Papierów Wartościowych
w Warszawie
- rachunek Alior Trader – pierwszy w Polsce rachunek do zawierania transakcji na rynku Forex
w modelu ECN
oraz wiele innych usług dodatkowych.

Główne korzyści z posiadania rachunku w BM Alior to:
- bezpłatne otwarcie i prowadzenie rachunku
- niskie prowizje
- połączenie rachunku inwestycyjnego z rachunkiem osobistym
- nowoczesne platformy do śledzenia notowań (NOL3, ALIOR TRADER)
- bogaty serwis analityczny (serwis Reuters, rekomendacje Ipopema Securities, bieżące komentarze analityków BM).

Zapraszamy do zadawania pytań. Mamy nadzieję, że uda nam się rozwiać wszelkie Państwa wątpliwości, a dodatkowo chętnie wymienimy się z Państwem naszymi spostrzeżeniami dotyczącymi bieżącej i przyszłej sytuacji na rynku.
Edytowany: 21 marca 2012 09:22

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 2 kwietnia 2012 12:38:31
jestem klientem Alior Banku, dam 8/10, co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim?

-możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć), w Multibanku jest taka opcja przy pierwszej transakcji...
- wersja mobilna ??? użytkownik Ipada - nie zawsze można mieć przy sobie laptopa, o mobilnym NOL3 nawet nie marzę ale może Św. Mikołaj to czytawave

Co do reszty same pochwały, polecam
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 2 kwietnia 2012 13:45:42
bonzosan napisał(a):
co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim?

-możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć)

Można to skonfigurować. Opcje są w Ustawienia (na pasku u góry) / Ustawienia brokerskie (menu po lewej) / Zarządzanie autoryzacją
Edytowany: 2 kwietnia 2012 13:52

szon
0
Wpisów: 6
Wysłane: 2 kwietnia 2012 14:17:38
Minusem NOL3 jest mała ilość dostępnych wskaźników i możliwość otworzenia jedynie 3 wykresów jednocześnie.

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 2 kwietnia 2012 15:45:06
Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile?

Nemesis
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 kwietnia 2012 17:50:15
Mr Gambler napisał(a):
Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile?.

Jestem klientem BM Alior Banku i nie ma żadnych wymagań co do minimalnej wpłaty czy obrotów na rachunku. Rachunek maklerski jest za darmo zarówno otwarcie i prowadzenie.

Dodatkowo jako członek SII ma się dodatkowe zniżki na prowizje maklerskie.
Rachunek brokerski jest już znacznie bardziej niezawodny niż był po owarciu gdzie krachy i wsypy były na porządku dziennym.

NOL3 jaki jest każdy widzi, mi osobiście bardziej pasuje od Sidomy.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 2 kwietnia 2012 21:31:36
je też z tego korzystam i jest ok tylko prowizje od akcji 0,039% więc na pewno nie są niskie no chyba że istnieje możliwość negocjacji?
Edytowany: 2 kwietnia 2012 21:32

del-20120704
0
Wpisów: 37
Wysłane: 2 kwietnia 2012 22:06:49
Prowizja dla członków SII, to 0,29% (0,2% DT) min 3zł - więc to jedna z lepszych ofert na rynku.

Ja mam kilka rachunków (m. in. BZWBK, ING, BRE) i Aliora używam jako główny. NOL dobrze sprawdza się w DT - jest lepszy i wygodniejszy od Sidomy. Zwykle NOL Aliora sprawdza się bardzo dobrze, jednakże czasami (na szczęście niezbyt często) dostaje trochę zadyszki i trzeba chwilę zaczekać na wprowadzenie/zrealizowanie/przeliczenie zlecenia. Stąd moja prośba do zespołu BM Alior o zwiększenie mocy serwerów/zoptymalizowanie kodu aplikacji. Jeśli to się uda, to będzie super. Na plus można zaliczyć ciągłe udoskonalanie NOLa i funkcje dostępne jedynie w wersji od Aliora.

Ogólnie mogę z czystym sumieniem wszystkim polecić - tym bardziej, że środki na rachunku są oprocentowane - co przy większych kwotach ma znaczenie.
Edytowany: 2 kwietnia 2012 22:20

zbig10101
0
Wpisów: 12
Wysłane: 3 kwietnia 2012 08:41:55
jakie jest oprocentowanie środków na rachunku maklerskim?

del-20120704
0
Wpisów: 37
Wysłane: 3 kwietnia 2012 12:45:38
... 4% od połowy środków, czyli 2% od całości na lokacie nocnej, zakładanej przez system, automatycznie po godz. 23.00.

Poza tym środki można trzymać w Aliorze na kontach oszczędnościowych, albo lokatach i w razie potrzeby, mieć do nich szybki dostęp.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 kwietnia 2012 14:02:05
Kamil Gemra napisał(a):
rachunek Alior Trader – pierwszy w Polsce rachunek do zawierania transakcji na rynku Forex w modelu ECN

minimalna wpłata? Jaki jest spread? Na jakiej platformie działa MT4 czy MT5?

Dlaczego rozmawiacie między sobą? Uzytkownik forum pyta - inny odpowiada...Chyba, że Geko jest przedstawicielem brokera...
Pojawi się przedstawiciel Aliora?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

wapkil
0
Wysłane: 3 kwietnia 2012 14:07:16
cad_man napisał(a):
Dlaczego rozmawiacie między sobą? Uzytkownik forum pyta - inny odpowiada...

Prawdopodobnie dlatego, że zgodnie z tytułem ten ,,Tydzień z biurem'' rozpocznie się dopiero za tydzień. Choć nie wiem, czemu był z takim wyprzedzeniem otwierany i reklamowany.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 kwietnia 2012 14:35:42
Wyszło pewne niedogadanie - przez co lepiej było otworzyć wątek, niż go trzymać zamknięty jednocześnie zapraszając do dyskusji...

Zaraz ogarniemy temat. Jeżeli Alior zdecyduje się wydłużyć tydzień, będzie to tylko z korzyścią dla dyskusji i dyskutantów.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 kwietnia 2012 15:13:03
Przepraszam za zamieszanie odnośnie przedstawiciela Aliora - nie zerknąłem, że tydzień z Aliorem rozpocznie się dopiero za tydzień... blackeye
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 3 kwietnia 2012 22:21:10
Wszystkie znaki na niebie wskazują, ze tydzień z Aliorem zostanie wydłużony także można liczyć na odpowiedzi w najbliższym czasie.

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 5 kwietnia 2012 10:09:45
Witam wszystkich użytkowników forum.
Ze względu na duże zainteresowanie wątkiem postanowiliśmy wydłużyć tydzień z Biurem Maklerskim Alior Banku i rozpocząć już dziś. Chętnie odpowiem na wszelkie zadane przez Państwa pytania, a jednocześnie dziękuje wszystkim użytkownikom forum, którzy wcześniej wyjaśniali szczegóły naszej oferty. Jeżeli mają Państwo jakieś spostrzeżenia odnośnie prognoz i sytuacji na rynku, również chętnie wymienię się opiniami.

Odpowiadając na pytania zamieszczone powyżej:

bonzosan napisał(a):
jestem klientem Alior Banku, dam 8/10, co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim?

-możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć), w Multibanku jest taka opcja przy pierwszej transakcji...
- wersja mobilna ??? użytkownik Ipada - nie zawsze można mieć przy sobie laptopa, o mobilnym NOL3 nawet nie marzę ale może Św. Mikołaj to czytawave

Co do reszty same pochwały, polecam

Użytkownik wapkil ma rację, autoryzację zleceń giełdowych można wyłączyć w ustawieniach brokerskich w systemie bankowości internetowej.
Co do urządzeń mobilnych:
Jasne, obserwujemy rynek i jest dla nas oczywiste, że rozwiązania mobilne, szczególnie związane z urządzeniami z większymi ekranami jak tablety np. z systemami Android czy iOS rozwijają się obecnie bardzo dynamicznie, z jednej strony są coraz bardziej popularne, a z drugiej dają ogromne możliwości Inwestorom. Jest naszą ambicją, aby dostarczyć klientom kompleksowe i profesjonalne narzędzia na urządzenia mobilne, w tym iPady, jednakże na ten moment nie jestem w stanie podać konkretnych terminów. Być może termin Mikołajkowy faktycznie będzie w zasięgu ręki…

szon napisał(a):
Minusem NOL3 jest mała ilość dostępnych wskaźników i możliwość otworzenia jedynie 3 wykresów jednocześnie.

Liczba wskaźników dostępnych w NOL3 została ustalona kilka lat temu przez naszych maklerów i analityków jako najbardziej popularna na rynku. Jednakże jesteśmy otwarci na zmiany, podaj proszę listę interesujacych Cię wskaźników, a my przenalizujemy możliwość realizacji. W zakresie liczby wykresów, jest ona uzależniona od posiadanego przez Klienta typu rachunku. Najbardziej popularny – Inwestor Standard, faktycznie umożliwia otwarcie maksymalnie 3 wykresów w jednej zakładce, a sumarycznie 15 w całym NOL3. Przeanalizujemy możliwość zwiększenia tej liczby. Propnuję, abyśmy wrócili do tematu w okresie 10-16 kwietnia, czekamy na propozycję jakiej ilości oczekujesz, jeżeli inni Inwestorzy potwierdzą takie potrzeby jest duża szansa, że wprowadzimy takie zmiany.

Mr Gambler napisał(a):
Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile?

Zarówno rachunek brokerski jak i rachunek Alior Trader są całkowicie darmowe. Nie pobieramy opłat ani za otwarcie, ani za prowadzenie konta. Nie wymagamy również żadnych wpłat minimalnych. To Klient decyduje kiedy i jak chce ulokować u nas pieniądze.

19r20 napisał(a):
je też z tego korzystam i jest ok tylko prowizje od akcji 0,039% więc na pewno nie są niskie no chyba że istnieje możliwość negocjacji?

Standardowa prowizja od obrotu akcjami przez Internet to 0,38%. Istnieje wiele możliwości skorzystania z promocyjnych stawek prowizji, jak np. dla wspomnianych członków Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Co do warunków negocjacji prowizji to oczywiście również taka możliwość istnieje, między innymi w sytuacji gdy Klient generuje na swoim rachunku wysokie obroty.

zbig10101 napisał(a):
jakie jest oprocentowanie środków na rachunku maklerskim?

Dzięki usłudze przelewy automatyczne istnieje możliwość oprocentowania wolnych środków pieniężnych przeznaczonych na inwestycje giełdowe na lokacie nocnej w Alior Banku. Jest to jednak usługa dostępna jedynie dla Klientów posiadających rachunek oszczędnościowo – rozliczeniowy w Alior Banku. Ponadto Klienci generujący wysokie obroty na rachunku mogą skorzystać z oprocentowania środków w zakresie samego Biura.

cad_mam napisał(a):
minimalna wpłata? Jaki jest spread? Na jakiej platformie działa MT4 czy MT5?

Jak pisałem powyżej nie ma minimalnej wpłaty na rachunek Alior Trader. Nie ma również żadnych kosztów za utrzymanie rachunku. Spread zależy od poszczególnych par walutowych i jest to spread zmienny rynkowy, np. średni spread dla pary EUR/USD w ciągu dnia to 0,2 pipsa. Ponadto Alior Trader nie jest platformą opartą ani o MT4 ani o MT5. Jest to platforma Pro Trader zaadoptowana do potrzeb Alior Banku.
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku

Szpaku
0
Wpisów: 6
Wysłane: 5 kwietnia 2012 12:10:46
Panie Marcinie moje sugestie odnośnie NOL:
- możliwość jednoczesnego obserwowania kilku wykresów tego samego instrumentu na różnych interwałach,
- rozszerzenie dostępnych interwałów czasowych - obecnie max. to tylko H2,
- rozszerzenie dostępnego zakresu danych intraday! (obecnie jest tylko 15 dni),
- możliwość dodania własnych poziomów Fibo!
- dodanie narzędzia Fibonacci Projection,
- możliwość dodania SMA np. do wskaźnika RSI,

Samą aplikację, jak i ofertę jako całość, uważam za bardzo dobrą i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.

Jeszcze pytanie odnośnie AliorTrader: czy jest Pan w stanie powiedzieć kiedy, chociaż w przybliżeniu, można spodziewać się aplikacji 2.0?

Pozdrawiam.
Edytowany: 5 kwietnia 2012 12:11

Lukasz Konopko
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 5 kwietnia 2012 12:25:13
Witam
Konto maklerskie w Aliorze jest moim głównym, ale mam kilka uwag dotyczących funkcjonowania NOL.
Po pierwsze problem sprawia rysowanie linii trendu. Codziennie muszę przesuwać je na właściwe miejsce, ponieważ przesuwają się w prawo z upływem czasu.
Po drugie linia narysowana na wykresie jednego waloru widoczna jest na wykresie innego. Dla przykładu walor X i Y kosztują 8zł. Gdy zapiszę linie trendu na wykresie X jest ona widoczna również na Y. Dotyczy to również linii trendu rysowanych na wykresach oscylatorów.
Po trzecie nie da się przesuwać, ani usuwać linii wsparcia. Jeżeli chcę usunąć jedną linię lub przesunąć ją trochę, to muszę wyczyścić wszystkie linie na danym wykresie.
Po czwarte na wykresach indeksów nie da się włączyć wolumenu. Na walorach pojedynczych spółek działa, a w przypadku np. wig20 opcja ta jest po prostu nieaktywna.
Przyłączam się również do prośby o poszerzenie interwałów czasowych. Mi osobiście brakuje historycznych danych na wykresie dziennym. W przypadku WIG20 widzę max końcówkę 2009 r.
Czy i kiedy można spodziewać się nowej wersji programu poprawiającej te i podobne bugi?

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 5 kwietnia 2012 20:19:27
Szpaku napisał(a):
Panie Marcinie moje sugestie odnośnie NOL:
- możliwość jednoczesnego obserwowania kilku wykresów tego samego instrumentu na różnych interwałach,
- rozszerzenie dostępnych interwałów czasowych - obecnie max. to tylko H2,
- rozszerzenie dostępnego zakresu danych intraday! (obecnie jest tylko 15 dni),
- możliwość dodania własnych poziomów Fibo!
- dodanie narzędzia Fibonacci Projection,
- możliwość dodania SMA np. do wskaźnika RSI,

Samą aplikację, jak i ofertę jako całość, uważam za bardzo dobrą i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.

Jeszcze pytanie odnośnie AliorTrader: czy jest Pan w stanie powiedzieć kiedy, chociaż w przybliżeniu, można spodziewać się aplikacji 2.0?

Pozdrawiam.

Pierwszy pomysł o jednoczesnym uruchamianiu wykresów jednego instrumentu, bardzo ciekawy, spróbujemy przeanalizować możliwość realizacji. Co do rozszerzenia dostępnych interwałów czasowych, przyjmujemy tą uwagę do realizacji, proszę oczekiwać informacji na temat NOL3 w następnym tygodniu.

W zakresie dostępnego zakresu danych intraday – jasne, czekamy na propozycję oczekiwanej ilości dni w wykresie Intraday. Natomiast w kwestii zgłoszeń dotyczących poziomów Fibonacciego, obecnie pracujemy nad możliwością rysowania kilku instancji na jednym wykresie oraz dodania poziomów – 161,8% oraz 261,8% (udostępnienie w okolicach połowy roku).

Odnośnie Alior Trader to obecnie intensywnie testujemy aplikację. Pełne wdrożenie planujemy przeprowadzić w ciągu kilku najbliższych miesięcy.

barca100 napisał(a):
Witam
Konto maklerskie w Aliorze jest moim głównym, ale mam kilka uwag dotyczących funkcjonowania NOL.
Po pierwsze problem sprawia rysowanie linii trendu. Codziennie muszę przesuwać je na właściwe miejsce, ponieważ przesuwają się w prawo z upływem czasu.
Po drugie linia narysowana na wykresie jednego waloru widoczna jest na wykresie innego. Dla przykładu walor X i Y kosztują 8zł. Gdy zapiszę linie trendu na wykresie X jest ona widoczna również na Y. Dotyczy to również linii trendu rysowanych na wykresach oscylatorów.
Po trzecie nie da się przesuwać, ani usuwać linii wsparcia. Jeżeli chcę usunąć jedną linię lub przesunąć ją trochę, to muszę wyczyścić wszystkie linie na danym wykresie.
Po czwarte na wykresach indeksów nie da się włączyć wolumenu. Na walorach pojedynczych spółek działa, a w przypadku np. wig20 opcja ta jest po prostu nieaktywna.
Przyłączam się również do prośby o poszerzenie interwałów czasowych. Mi osobiście brakuje historycznych danych na wykresie dziennym. W przypadku WIG20 widzę max końcówkę 2009 r.
Czy i kiedy można spodziewać się nowej wersji programu poprawiającej te i podobne bugi?

W zakresie danych historycznych prośba o propozycję jaki zakres dat by Ciebie interesował. Przeanalizujemy to od 10 kwietnia w szerszym gronie forumowiczów i spróbujemy wspólnie znaleźć rozsądne rozwiązanie. W zakresie linii trendu i linii wsparcia musimy przeanalizować jak działa aplikacja i postaramy się dać konkretną odpowiedź. Uwaga w zakresie wolumenu dla indeksów jest w trakcie przygotowania wraz z możliwością dodania wskaźnika wartości obrotu.
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku

wapkil
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 20:49:13
Chciałbym zapytać o możliwość wykorzystania u Państwa odroczonego terminu płatności (lub innego podobnego mechanizmu) do zakupu niepłynnych papierów wartościowych.

Jeśli się nie mylę, składanie zleceń OTP możliwe jest u Państwa jedynie na wybrane papiery, o płynności pozwalającą traktować je równocześnie jako zabezpieczenie takiego zlecenia. Moje pytanie dotyczy zleceń zakupu papierów niepłynnych, na przykład niektórych obligacji na Catalyst, czy akcji na NC. Zlecenie ich zakupu może od realizacji dzielić nawet wiele tygodni i wymaga blokowania na ten czas gotówki.

Czy możliwe byłoby wprowadzenie mechanizmu, pozwalającego składać zlecenia zakupu również na te niepłynne papiery, z częściowym (lub nawet zerowym) pokryciem takiego zlecenia gotówką i zabezpieczeniem reszty przez papiery wartościowe?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

aqxybdfs
sghxlnte
vwnqlhll
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tqplwyxq
llqygtqi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat