Witam wszystkich użytkowników forum.
Ze względu na duże zainteresowanie wątkiem postanowiliśmy wydłużyć tydzień z Biurem Maklerskim Alior Banku i rozpocząć już dziś. Chętnie odpowiem na wszelkie zadane przez Państwa pytania, a jednocześnie dziękuje wszystkim użytkownikom forum, którzy wcześniej wyjaśniali szczegóły naszej oferty. Jeżeli mają Państwo jakieś spostrzeżenia odnośnie prognoz i sytuacji na rynku, również chętnie wymienię się opiniami.
Odpowiadając na pytania zamieszczone powyżej:
bonzosan napisał(a):jestem klientem Alior Banku, dam 8/10, co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim?
-możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć), w Multibanku jest taka opcja przy pierwszej transakcji...
- wersja mobilna ??? użytkownik Ipada - nie zawsze można mieć przy sobie laptopa, o mobilnym NOL3 nawet nie marzę ale może Św. Mikołaj to czyta
Co do reszty same pochwały, polecam
Użytkownik wapkil ma rację, autoryzację zleceń giełdowych można wyłączyć w ustawieniach brokerskich w systemie bankowości internetowej.
Co do urządzeń mobilnych:
Jasne, obserwujemy rynek i jest dla nas oczywiste, że rozwiązania mobilne, szczególnie związane z urządzeniami z większymi ekranami jak tablety np. z systemami Android czy iOS rozwijają się obecnie bardzo dynamicznie, z jednej strony są coraz bardziej popularne, a z drugiej dają ogromne możliwości Inwestorom. Jest naszą ambicją, aby dostarczyć klientom kompleksowe i profesjonalne narzędzia na urządzenia mobilne, w tym iPady, jednakże na ten moment nie jestem w stanie podać konkretnych terminów. Być może termin Mikołajkowy faktycznie będzie w zasięgu ręki…
szon napisał(a):Minusem NOL3 jest mała ilość dostępnych wskaźników i możliwość otworzenia jedynie 3 wykresów jednocześnie.
Liczba wskaźników dostępnych w NOL3 została ustalona kilka lat temu przez naszych maklerów i analityków jako najbardziej popularna na rynku. Jednakże jesteśmy otwarci na zmiany, podaj proszę listę interesujacych Cię wskaźników, a my przenalizujemy możliwość realizacji. W zakresie liczby wykresów, jest ona uzależniona od posiadanego przez Klienta typu rachunku. Najbardziej popularny – Inwestor Standard, faktycznie umożliwia otwarcie maksymalnie 3 wykresów w jednej zakładce, a sumarycznie 15 w całym NOL3. Przeanalizujemy możliwość zwiększenia tej liczby. Propnuję, abyśmy wrócili do tematu w okresie 10-16 kwietnia, czekamy na propozycję jakiej ilości oczekujesz, jeżeli inni Inwestorzy potwierdzą takie potrzeby jest duża szansa, że wprowadzimy takie zmiany.
Mr Gambler napisał(a):Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile?
Zarówno rachunek brokerski jak i rachunek Alior Trader są całkowicie darmowe. Nie pobieramy opłat ani za otwarcie, ani za prowadzenie konta. Nie wymagamy również żadnych wpłat minimalnych. To Klient decyduje kiedy i jak chce ulokować u nas pieniądze.
19r20 napisał(a):je też z tego korzystam i jest ok tylko prowizje od akcji 0,039% więc na pewno nie są niskie no chyba że istnieje możliwość negocjacji?
Standardowa prowizja od obrotu akcjami przez Internet to 0,38%. Istnieje wiele możliwości skorzystania z promocyjnych stawek prowizji, jak np. dla wspomnianych członków Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Co do warunków negocjacji prowizji to oczywiście również taka możliwość istnieje, między innymi w sytuacji gdy Klient generuje na swoim rachunku wysokie obroty.
zbig10101 napisał(a):jakie jest oprocentowanie środków na rachunku maklerskim?
Dzięki usłudze przelewy automatyczne istnieje możliwość oprocentowania wolnych środków pieniężnych przeznaczonych na inwestycje giełdowe na lokacie nocnej w Alior Banku. Jest to jednak usługa dostępna jedynie dla Klientów posiadających rachunek oszczędnościowo – rozliczeniowy w Alior Banku. Ponadto Klienci generujący wysokie obroty na rachunku mogą skorzystać z oprocentowania środków w zakresie samego Biura.
cad_mam napisał(a):minimalna wpłata? Jaki jest spread? Na jakiej platformie działa MT4 czy MT5?
Jak pisałem powyżej nie ma minimalnej wpłaty na rachunek Alior Trader. Nie ma również żadnych kosztów za utrzymanie rachunku. Spread zależy od poszczególnych par walutowych i jest to spread zmienny rynkowy, np. średni spread dla pary EUR/USD w ciągu dnia to 0,2 pipsa. Ponadto Alior Trader nie jest platformą opartą ani o MT4 ani o MT5. Jest to platforma Pro Trader zaadoptowana do potrzeb Alior Banku.
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku