PARTNER SERWISU
tbhhvejs
412 413 414 415 416
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:07:38 przy kursie: 15,60 zł
@qguar

Jaki okres?Jeżeli chodziło Tobie o gotówkę to ma taką do dyspozycji na dzisiaj.
Za 2 lub 3 lata?Nie potrafię odpowiedzieć.Tzn.potrafię ale poczekajmy.To można ocenić na koniec roku.Zobaczymy na jakim poziomie zamkną produkcję na dzień 31.12.2012 r.
"Żeby wygrać trzeba grać"

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:33:46 przy kursie: 15,60 zł
Rabbit, na moje oko, to przesadziłeś o jakieś 20m $. Dlaczego? A dlatego, że ok. 30m wynika z cytowanej przez Ciebie wypowiedzi Redface-a ( w której jak mniemam zawarł kredyt EBOiR ), a na "siłę" można do tego dodać 10m za 1Q.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:38:27 przy kursie: 15,60 zł
rabbit napisał(a):
To wynika z raportu.Do tego dochodzi niewykorzystana kwota kredytu 17 mln USD oraz zysk na Ukrainie za 1Q 2012 ok 12 mln USD (kwotw w przybliżeniu).Zysk policzyłem dla KUBGAS ale zaznaczyłem też że ta kwota jest do dyspozycji a nie że to są pieniądze KOV.Trzeba jeszcze dołożyć ok 1.3 mln USD za okres 1.04.2012-9.04.2012 bo pieniądze na konto wpływają 24 godziny na dobę 365 dni w roku (+1 w tym)
Taki to jest biznes.

Pozwól że zaproponuję, żebyś pisząc o tego typu pewnikach po prostu od razu zaznaczał, że masz na myśli własną projekcję pieniędzy, które dodatkowo są ,,do dyspozycji a nie są pieniądze KOV''. Wtedy wszystko będzie jasne. Inaczej mogą wynikać nieporozumienia, bo ktoś (np. ja) mógłby pomyśleć, że nie piszesz o takich ,,zasobach perspektywicznych'' gotówki, tylko o finansach, tak jak je rozumie stara, nudna rachunkowość.

rabbit
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:39:18 przy kursie: 15,60 zł
@qguar

Redface wspomina o kwocie która jest ujęta w raporcie.30.7 mln USD posiada KOV resztę tzn to co ja dodałem to KUBGAS.
Kwota 30.7 jest ujęta w raporcie rocznym.
Piszesz że za 1Q 10 mln?Niech będzie 10 a ja uważam że 12 plus 1.3 w 2Q.Za 5 tygodni zobaczymy.

rabbit
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:43:56 przy kursie: 15,60 zł
wapkil napisał(a):
rabbit napisał(a):
To wynika z raportu.Do tego dochodzi niewykorzystana kwota kredytu 17 mln USD oraz zysk na Ukrainie za 1Q 2012 ok 12 mln USD (kwotw w przybliżeniu).Zysk policzyłem dla KUBGAS ale zaznaczyłem też że ta kwota jest do dyspozycji a nie że to są pieniądze KOV.Trzeba jeszcze dołożyć ok 1.3 mln USD za okres 1.04.2012-9.04.2012 bo pieniądze na konto wpływają 24 godziny na dobę 365 dni w roku (+1 w tym)
Taki to jest biznes.

Pozwól że zaproponuję, żebyś pisząc o tego typu pewnikach po prostu od razu zaznaczał, że masz na myśli własną projekcję pieniędzy, które dodatkowo są ,,do dyspozycji a nie są pieniądze KOV''. Wtedy wszystko będzie jasne. Inaczej mogą wynikać nieporozumienia, bo ktoś (np. ja) mógłby pomyśleć, że nie piszesz o takich ,,zasobach perspektywicznych'' gotówki, tylko o finansach, tak jak je rozumie stara, nudna rachunkowość.

Gotówka nie jest perspektywiczna tylko na koncie KOV i KUBGAZ.Perspektywa to raport kwartalny w którym dowiemy się że ta gotówka była.Nie wiadomo czy w dniu raportu będzie ona na koncie czy już będzie zainwestowana.

wapkil
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 15:58:41 przy kursie: 15,60 zł
rabbit napisał(a):
Gotówka nie jest perspektywiczna tylko na koncie KOV i KUBGAZ.

Jakaś zapewne jest, nie wiadomo tylko w jakiej kwocie. Pisałeś o ,,pewnikach'', można więc było sądzić, że masz na myśli sprawdzone, najlepiej oficjalne, informacje, stworzone zgodnie z zasadami księgowości, a nie swoje własne przewidywania. Twoje przewidywania mogą być zbliżone do prawdy lub nie. Nie próbowałem i nie zamierzam tego weryfikować. Proponowałem tylko, żebyś dla uniknięcia nieporozumień zaznaczał źródło pochodzenia i sposób wytworzenia takich informacji.
Edytowany: 9 kwietnia 2012 16:11

rabbit
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 16:12:17 przy kursie: 15,60 zł
"Moją księgowość" wklejałem wcześniej.Dokładniej można wszystko wyliczyć jak będziemy mieli produkcję za 1Q.
KUBGAS

Produkcja 45 mln m3 x 221 USD za 1000m3 zysk operacyjny = 9 945 000 USD
Dodać trzeba kondensat ok 200 bbl/d x 45 USD x 91 dni = 819 000 USD

Według mnie większe będzie wydobycie (ok 48 mln m3) i większy zysk operacyjny (mniej prac większa produkcja)
O większych inwestycja nie było mowy i nie biorę tego pod uwagę.
Edytowany: 9 kwietnia 2012 16:13

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 9 kwietnia 2012 21:28:01 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):
@wapkil

Ja w każdym razie nie widziałem oficjalnego wyartykułowania, że chcą być tam operatorem.

[quote]

Funky: to jakiś żart....... od zawsze RF pokreślał że albo beda operatorem na OML42 albo nie rozwadniamy akcjonariatu..poczytaj wpisy i wypowiedzi RF

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 9 kwietnia 2012 21:56:25 przy kursie: 15,60 zł
@devonuk

Jesli żarto to z twojej strony, bo o operatorze to wy żescie tutaj między sobą opowiadali jak żescie się tradycyjnie wzajemnie nakręcali. KOV chciał być tylko partnerem technicznym:

Cytat:
* KOV ma możliwość dołączyć do znaczącego i doświadczonego konsorcjum, składającego się z większości z firm nigeryjskich, które - po spełnieniu określonych warunków - nabędzie od największych międzynarodowych firm naftowych 45 procentowy udział w bloku OML 42 w Nigerii
* W skład konsorcjum, na zasadach partnerstwa, wchodzi lokalna społeczność
* Znaczący poziom rezerw ropy i bieżąca produkcja
* Znaczący poziom rezerw gazu ziemnego
* KOV - partnerem technicznym konsorcjum
* KOV ma możliwość nabycia 9 proc. faktycznych udziałów w koncesji OML 42 dzięki 20 proc. udziałowi w konsorcjum.

Funkytown
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 22:57:58 przy kursie: 15,60 zł
Ale rabicie, mówiles kiedys o Nigerii zupelnie co innego:

rabbit napisał(a):

Nie będzie lekko ale jestem pewny że Redface i zarząd coś wymyślą.Gdyby nie znaleźli finansowania na zakup Nigerii to by była porażka.
Edytowany: 9 kwietnia 2012 22:58

Funkytown
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 23:05:16 przy kursie: 15,60 zł
Rabicie, a jak KI sobie da radę w Nigerii bez KOVu? Przecież 5 grudnia pisałes, że sobie nie da i że KOV ma ropę z Nigerii:

rabbit napisał(a):

Mamy 9% w OML-42 i to jest fakt.KI nie da sobie rady w Nigerii i nie widzę możliwości żeby sami to ciągnęli.Mamy przychody z Nigerii za konsultacje techniczne.Mamy z Nigerii ropę a pieniądze muszą byc zabezpieczone prze KI bo nie ma innej możliwości.
Edytowany: 9 kwietnia 2012 23:10

Funkytown
0
Wysłane: 9 kwietnia 2012 23:10:13 przy kursie: 15,60 zł
Rabicie, czy twoje wyliczenia dot. gotówki KOVu mają podobną wartosć jak twoje wyliczenia ile ropy KOV juz ma z Nigerii? (post z 5 grudnia, ósma rano):

rabbit napisał(a):
Dla przypomnienia:

Dzisiaj mamy już 6 750 baryłek ropy naftowej hello1
Edytowany: 9 kwietnia 2012 23:11

rabbit
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 01:12:48 przy kursie: 15,60 zł
Funkytown napisał(a):
Rabicie, czy twoje wyliczenia dot. gotówki KOVu mają podobną wartosć jak twoje wyliczenia ile ropy KOV juz ma z Nigerii? (post z 5 grudnia, ósma rano):

rabbit napisał(a):
Dla przypomnienia:

Dzisiaj mamy już 6 750 baryłek ropy naftowej hello1

Nie za bardzo rozumiem po co to cytujesz.5 grudnia stan faktyczny był taki jak napisałem (według mojej oceny ) i trwał on do momentu zniesienia rachunku powierniczego.Nikt nie wie co będzie jutro,można tylko przypuszczać.
Uważam że NNPC strzeliło sobie samobója tylko czy faktycznie to dowiemy się za jakiś czas.

Chcesz podważyć moje wyliczenia?Zapraszam do dyskusji,każdy może mieć inne zdanie tyko trzeba je argumentować,tylko poproszę o cyfry bo samo nie bo nie,nie wystarczy.

Zacytuję mój pierwszy post na tym forum:

Wysłane: 19 kwietnia 2011 09:00:40 przy kursie: 1,70 zł

Cytat:
Panie Prezesie Gratuluje wspaniałych wyników na Ukrainie i z niecierpliwością czekam na efekty dalszej pracy.
Jak wcześniej Pan napisał nikt tutaj nie docenia Ukrainy,wszyscy tylko ropa i ropa.Gaz u naszych sąsiadów to sprawa polityczna i patrząc na efekty KOV nie jedne drzwi się otorzą i można tam wiele jeszcze ugrać.Ukraincy chcą się unieazależnić od importu gazu z Rosji i Działania Kub-Gaz napewno ich do tego zbliżają,chociaż jest to kropla w morzu ich potrzeb.Jeżeli KOV będzie rozwijał poszukiwania w takim tempie a efekty będą takie jak do tej pory to patrząc optymistycznie w czałym 2012 rok możemy mieć 100 milionów dolarów przychodu (może jestem niepoprawnym optymistą)
Przeciaż na Ukrainie jest też dużo ropy i nie jest powiedziana że podczas poszukiwań na nią nie trafimy(może mniejsze ilości ale zawsza jako dodatek coś będzie)
Ropa w Syrii i Brunei przyjdzie z czasem,najważniejsze jest finansowanie tych projektów żeby nie trzeba robić emisji za grosze,chyba że dla branżowego na korzystnych warunkach.

Sam oceń ten wpis z perspektywy roku.Wtedy każdy pukał się w głowę,co ja wypisuję?Jakie 100 mln
przychodu.
Dzisiaj nikt nie będzie protestował jeżeli napiszę że 100 mln USD na Ukrainie będzie zysku operacyjnego,chociaż uważam tą kwotę za zawyżoną.
Edytowany: 10 kwietnia 2012 01:14

Funkytown
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 01:35:05 przy kursie: 15,60 zł
Widzisz - już w pierwszym poście pisałeś nieprawdę, biorąc za pewnik minimalne szanse:

"Ropa w Syrii i Brunei przyjdzie z czasem"

Nieprawda - to, że ktos w danym miejscu szuka, to nie znaczy że z czasem znajdzie. Tego nie możesz zrozumieć i dlatego podajesz wyliczenia z kosmosu. Takie jak wyliczenia ile to ropy KOV już ma w Nigerii.

wapkil
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 11:37:28 przy kursie: 14,00 zł
rabbit napisał(a):
@sicc

Cytat:
Chociaż Rabbitt najbardziej zapadł mi w pamięć jako orędownik wieści, że teraz KOV ma mieć ileś kasy na rachunku powierniczym, co jak tylko przystąpią do Neconde będzie niczym wór z kosztownościami rozsypany na głowę KOV.

Niestety nie dowiemy się kto miał racje.

Można próbować się dowiedzieć. Piszecie o przychodach z Neconde, które w jakiś magiczny sposób miały być gdzieś ,,odkładane'' dla KOV? Gdyby były, powinny pojawić się w raporcie rocznym - było tam coś takiego? Przynajmniej ja ich nie zauważyłem.

Ale Rabbit takich informacji sam nie tworzy, najwyżej bez weryfikacji nagłaśnia sugestie płynące ze spółki.

rabbit
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 12:04:13 przy kursie: 14,00 zł
wapkil napisał(a):
rabbit napisał(a):
@sicc

Cytat:
Chociaż Rabbitt najbardziej zapadł mi w pamięć jako orędownik wieści, że teraz KOV ma mieć ileś kasy na rachunku powierniczym, co jak tylko przystąpią do Neconde będzie niczym wór z kosztownościami rozsypany na głowę KOV.

Niestety nie dowiemy się kto miał racje.

Można próbować się dowiedzieć. Piszecie o przychodach z Neconde, które w jakiś magiczny sposób miały być gdzieś ,,odkładane'' dla KOV? Gdyby były, powinny pojawić się w raporcie rocznym - było tam coś takiego? Przynajmniej ja ich nie zauważyłem.

Ale Rabbit takich informacji sam nie tworzy, najwyżej bez weryfikacji nagłaśnia sugestie płynące ze spółki.

Widzę że zamiast poczytać wątek KOV lepiej "wskoczyć na rabbit" i pajac poszuka i wrzuci.
Robię to ostatni raz.

Cytat:

Wysłane: 1 grudnia 2011 14:55:38 przy kursie: 1,42 zł
Szanowni,
Wyjaśnijmy po kolei wątpliwości.
1. W tej chwili KOV jest członkiem Neconde, zaś nasz udział jest (przejściowo) finansowany przez KI i dlatego jest przez nas trzymany w truście na rzecz finansującego. Zwyczajowe zabezpieczenie, jak z bankiem.
2. Neconde od dziś czerpie zyski z wydobycia z OML42. Zakładam, że skoro KOV utrzymuje udziały w truście póki co przychody przypadające na KOV będą przychodami zastrzeżonymi, zgodnie z wymogami rachunkowości. Jednocześnie koszty finansowania, do chwili podjęcia decyzji o jego spłacie, także będą kosztami zastrzeżonymi. Inaczej się nie da.
3. Kwestia finansowania. Rozumiem, że Waszym zdaniem jest teraz super-otoczenie i nie powinniśmy zwlekać, tylko iść po kasę na AIM. No cóż. Analizujemy sytuację wraz z naszymi doradcami i wybierzemy najlepszy w obecnej sytuacji rynkowej sposób i czas pozyskania finansowania, w narzuconych przez umowę z KI ramach czasowych.
4. Pytania o wycenę itd. odrzucam na ten moment. Jest za wcześnie, to byłyby tylko spekulacje.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Cytat:

Wysłane: 1 grudnia 2011 15:07:06 przy kursie: 1,42 zł
nfs napisał(a):
Dla mniej doświadczonych co oznaczają przychody zastrzeżone? Czy uwzględniane są w raportach okresowych?

Tak, ale w bilansie, nie w rachunku wyników.

Pzdr,
Jkorczak /KOV/

Resztę pytań nie do mnie.

Wystarczy chcieć
Edytowany: 10 kwietnia 2012 12:06

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 10 kwietnia 2012 14:54:13 przy kursie: 14,00 zł
Ojejku a co to się stało. Z 14MMcf dla KOV zrobiło się 15MMcf Angel .

Cytat:
Po zmianie licencji Makiejewskoje Spółka spodziewa się kontynuować wydobycie z Makiejewskoje-19 ("M-19") na odnotowywanym w ostatnim czasie wysokim poziomie, który przyczynił się do tego, że łączna produkcja - w ujęciu netto dla KOV - po raz pierwszy przekroczyła 15 MMcf/d. Zmiana licencji Makiejewskoje i niedawna konwersja koncesji Olgowskoje umożliwią pełny rozwój pól na obszarach tych licencji.

Wróciło też tajne łamane przez nie wiem M-16:

Cytat:
Prace wiertnicze na drugiej lokalizacji - Makiejewskoje -16 ("M-16"), która ma przyczynić się do dalszego zwiększania wydobycia gazu z oddzielnego obiektu na koncesji Makiejewskoje, powinny ruszyć pod koniec czerwca.

A wszystko tutaj: link
Edytowany: 10 kwietnia 2012 14:58

wapkil
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 14:54:38 przy kursie: 14,00 zł
rabbit napisał(a):
wapkil napisał(a):

Widzę że zamiast poczytać wątek KOV lepiej "wskoczyć na rabbit" i pajac poszuka i wrzuci.
Robię to ostatni raz.

Dziękuję za znalezienie przykładu. Jak widać, p. Korczak na temat obowiązku informowania w raportach o takich przychodach (gdyby były) napisał to samo, co ja teraz. Różnica jest taka, że tego dnia coś sobie na ich temat zakładał. Za to na przykład już dwa dni później pisał:

Redface napisał(a):
devonuk napisał(a):

(...)
3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?

(...)
3. KOV póki co nie ma żadnego tytułu własności do udziałów w OML42, więc jeśli ktoś korzysta, to na pewno nie KOV.

Nie widzę większego sensu w zgadywaniu znaczenia takich wypowiedzi. Jak napisałem, ważne jest to, co pokazały raporty. Jeżeli przychody z tego tytułu były dla spółki istotne, to powinna o nich informować. Nie wiem, czy to robiła, choć ja takiej informacji nie widziałem. Jeżeli informacji nie było, to można przypuszczać, że nie było też istotnych pieniędzy.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 10 kwietnia 2012 14:59:40 przy kursie: 14,00 zł
Funky to napełnimy te zapalniczki czy nie?

Cytat:
„Konwersja licencji Makiejewskoje z poszukiwawczej na produkcyjną w bardzo niedługim czasie po zmianie kategorii dla pola Olgowskoje to kolejny znaczący krok w rozwoju naszej ukraińskiej inwestycji. Bardzo dobre wyniki produkcyjne odwiertu M-19 oraz odkryty niedawno potencjał dwóch obiecujących stref w M-21 pozwalają nam na bardzo optymistyczne szacunki co do dalszego, wyraźnego zwiększania wydobycia KOV na Ukrainie. Warto podkreślić, że systematycznie nad tym pracujemy, w ostatnim czasie produkcja zanotowała kolejne wzrosty i przekroczyła już sześćset tysięcy metrów sześciennych na dzień” – powiedział Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich, Dyrektor Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.

Wskazówka co mamy w M-21:

Cytat:
Prace nad odwiertem Makiejewskoje-21 rozpoczęły się 6 lutego 2012 r. i zakończyły po osiągnięciu głębokości 2.210 metrów. Zespołowi KOV i KUB-Gasu udało się odkryć nowe, bogate w gaz strefy, z których jedna jest przedłużeniem produkcyjnej strefy odwiertu M-19 (docelowa strefa może zawierać warstwę gazu o grubości dochodzącej do 16 m), a druga, która do tej pory nie była testowana może zawierać nawet 10 m warstwę gazu. Testy Makiejewskoje-21 zaplanowano w II kwartale 2012 roku.

Link

Edytowany: 10 kwietnia 2012 15:01

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 10 kwietnia 2012 16:31:58 przy kursie: 14,00 zł
wapkil napisał(a):
rabbit napisał(a):
wapkil napisał(a):

Robię to ostatni raz.

Dziękuję za znalezienie przykładu. Jak widać, p. Korczak na temat obowiązku informowania w raportach o takich przychodach (gdyby były) napisał to samo, co ja teraz. Różnica jest taka, że tego dnia coś sobie na ich temat zakładał. Za to na przykład już dwa dni później pisał:

Redface napisał(a):
devonuk napisał(a):

(...)
3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?

(...)
3. KOV póki co nie ma żadnego tytułu własności do udziałów w OML42, więc jeśli ktoś korzysta, to na pewno nie KOV.

Nie widzę większego sensu w zgadywaniu znaczenia takich wypowiedzi. Jak napisałem, ważne jest to, co pokazały raporty. Jeżeli przychody z tego tytułu były dla spółki istotne, to powinna o nich informować. Nie wiem, czy to robiła, choć ja takiej informacji nie widziałem. Jeżeli informacji nie było, to można przypuszczać, że nie było też istotnych pieniędzy.

Witam,
Proponuję trochę czystej ekonomiki/rachunkowości plus logiki.
Jeśli KOV miałby uwzględnić przychody z Nigerii, to tylko razem z uwzględnieniem kosztów finansowania, prawda? No bo skoro jest przychód, to jest do niego tytuł prawny, a tytuł jest, bo płacimy finansowanie i ekonomicznie jesteśmy dysponentem aktywa. Inaczej nie ma w tym logiki... Po dyskusji z audytorem zdecydowano na opcję bez przychodów, ale i bez kosztów finansowania. Zapewniam Was, że to była opcja zdecydowanie bardziej korzystna, bo przychody z produkcji na bieżącym poziomie nie pokryłyby kosztów finansowania.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

412 413 414 415 416

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,335 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat