0 Dołączył: 2011-01-21 Wpisów: 303
Wysłane:
17 kwietnia 2012 13:30:58
Można w spekuloholizm popaść i wtedy to już tylko 12 kroków zostaje
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
17 kwietnia 2012 14:07:06
Ale to tylko 25% portfela... Pozostałe to: 50% w MDG 25% w SNT Gdzieś w końcu zakotwiczę, spoko. Nie wchodzę w nic, co nie rokuje.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
17 kwietnia 2012 17:33:57
no i stało się "kolega" przewidział to kilka wierszy wyżej Frog rozłożył dziś ekoexport na szczęście prawdopodobnie wyzbył sie wszystkich akcji więc może nie będzie źle jutro
|
|
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 18:08:32
Przepraszam
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 19:03:28
Kapitał z EEX poszedł w sporej części na FLD. Naprawiłem błąd jakim była szybka sprzedaż tych akcji kilka dni temu. Chciałem pozbierać poniżej 1 zł, ale popyt był dziś dość agresywny. Część gotówki wycofałem z giełdy na inne potrzeby. Obecnie cały kapitał jaki mi pozostał na giełdzie to tegoroczne zyski. Czyli nawet jak wszystko pobankrutuje to wyjdę w tym roku na "0" MDG - 49% SNT - 30% FLD - 21% Gotówki brak...
Edytowany: 17 kwietnia 2012 19:05
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
17 kwietnia 2012 19:48:19
hmm mnie zabrakło odwagi na zakup FLD - miałem to zrobić wczoraj.... No cóż ładnych kilkadziesiąt % poszło się  Dziś jeszcze raz siadłem nad DI tej spółki, tematem ich "biowęgla" (więdzę rozszerzyłem bazując na spółce Fiten jeśli chodzi o biomase - i ... dalej ma strach przed kupnem FLD, o powodach raczej nie będę pisał... Mam spółkę w obserwowanych i mimo wszystko trzymam kcikuki żeby kurs rósł Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 19:52:05
Cytat:dalej ma strach przed kupnem FLD, o powodach raczej nie będę pisał Pisz pisz, gdzie masz pisać jak nie tu. Po to mam ten wątek, aby mi ludzie kubły wody czasem wylewali... Fakt że już sporo wzrosło od dołka. Ale... nadal jest poniżej ceny emisyjnej.
Edytowany: 17 kwietnia 2012 19:54
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 20:21:44
Właśnie się zorientowałem, że znów mam cały portfel w spółkach z New Connect
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 21:03:15
Co do FLD to wartość nominalna akcji wynosi 1zł - ale seria A i B (w sumie prawie 14,7 mln akcji) zostało opłacone wkładem niepieniężnym w postaci przedsiębiorstwa, ale z drugiej strony emisja prywatna została sprzedana po cenie 1,37zł na akcje. W tym kontekście trzeba wg mnie uważać na lock'up - 12 miesięcy od daty debiutu na NC, a to chyba "na dniach". Oczywiście jeśli chodzi o lock'up to pada też warunek sprawozdania rocznego za 2011 (jeszcze nie było) no i to, że akcje są imienne - ale po spełnieniu tych warunków czujność wskazana.Druga rzecz to prognozy: 8 x ZOE w 2011 r. i zysk ~11mln zł, w 2012 r. 12x ZOE i zysk 18 mln zł. Trochę "wolno" się to rozkręca jak na taką innowacyjną w świecie technologię? Chyba nie sprzedali jeszcze nikomu na zewnątrz technologi... Pozyskane środki z pp (~10 mln zł) nie wystarczą spółce zupełnie na nic... W ryzyku opisanym w DI mimo chodem zauważa się, że być może będą następne emisje akcji - pytanie: komu i po ile? Następna rzecz, na którą zwróciłem uwagę to zakup (a może dzierżawa?) gruntów rolnych na uprawę biomasy. Niby słusznie - ale proponowany aerał 12 tyś ha to coś niesamowitego... biorąc pod uwagę cenę zakupu 1ha = 10 tyś zł wychodzi okrągła kwota 120...mln zł.... chyba, że wydzierżawią to koszty zdecydowanie mniejsze - nie mam pojęcia ile... Kolejną rzeczą nie zrozumiałą przezemnie jest brak jakiejkolwiek sprzedaży - chodzi o ich paliwo, które już wytwarzają - elektrownie biorą (bo muszą) różnego rodzaju biomase do spalania. Oczywiście przed wzięciem sprawdzana jest ilość wytwarzanej energii, bo elektrownie nie płacą (lub robią to mniej ochoczo) za "tonę" biomasy wolą zapłacić za GJ. Więc dziwi mnie, że ich paliwo (modyfikowana biomasa) cały czas przechodzi jakieś próby... Poza tymi szczegółami spółka bardzo fajna i pomysł świetny. Choć ta technologia kojarzy mi się z perpetum mobile... Wszystko się samo robi i za darmo... Ale jak posatwią zewnętrznemu podmiotowi taki ZOE i zadziała (hihihi) to myślę, że zamówień będzie tyle, że spółka odniesie sukces zdecydowanie większy niż EEX... - ale z drugiej strony nie wiadomo ile do tego czasu spółka będzie potrzebować kasy od inwestorów? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 17 kwietnia 2012 21:04
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 21:22:47
Cytat:Ale jak posatwią zewnętrznemu podmiotowi taki ZOE i zadziała (hihihi) to myślę, że zamówień będzie tyle, że spółka odniesie sukces zdecydowanie większy niż EEX... Prawdopodobieństwo jest, ale póki co bardzo małe. Chociaż plany właścicieli spółki robią wrażenie. Oto ciekawostka z Forsal.pl (opublikowana przed debiutem, więc spójrzmy na nią z właściwym dystansem) forsal.pl/artykuly/503736,biow...Cytat:Szefostwo liczy, że już niedługo spółka będzie generować ponad 60 mln zł zysku rocznie. Możliwe że chodzi o zysk brutto, albo zysk na sprzedaży - tego nie wiem. Ale gdyby to się spełniło choćby w jednej dziesiątej, to nie miałbym do siebie żalu że kupuję ponad 100% od dołka. Oczywiście biorę poprawkę na NC. Widziałem już takie prognozy że ho ho. Zobaczymy czy z tego węgla będą pieniądze...
|
|
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2012 22:02:55
Jak sprzedadzą na zewnątrz 3 ZOE to chyba otworzę spółkę uprawiającą rośliny eneretyczne, zrobię pp i wejdę na NC...  kto chętny? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
17 kwietnia 2012 22:35:33
cad_man napisał(a):Co do FLD to wartość nominalna akcji wynosi 1zł - ale seria A i B (w sumie prawie 14,7 mln akcji) zostało opłacone wkładem niepieniężnym w postaci przedsiębiorstwa, ale z drugiej strony emisja prywatna została sprzedana po cenie 1,37zł na akcje. W tym kontekście trzeba wg mnie uważać na lock'up - 12 miesięcy od daty debiutu na NC, a to chyba "na dniach". Oczywiście jeśli chodzi o lock'up to pada też warunek sprawozdania rocznego za 2011 (jeszcze nie było) no i to, że akcje są imienne - ale po spełnieniu tych warunków czujność wskazana.Druga rzecz to prognozy: 8 x ZOE w 2011 r. i zysk ~11mln zł, w 2012 r. 12x ZOE i zysk 18 mln zł. Trochę "wolno" się to rozkręca jak na taką innowacyjną w świecie technologię? Chyba nie sprzedali jeszcze nikomu na zewnątrz technologi... Pozyskane środki z pp (~10 mln zł) nie wystarczą spółce zupełnie na nic... W ryzyku opisanym w DI mimo chodem zauważa się, że być może będą następne emisje akcji - pytanie: komu i po ile? Następna rzecz, na którą zwróciłem uwagę to zakup (a może dzierżawa?) gruntów rolnych na uprawę biomasy. Niby słusznie - ale proponowany aerał 12 tyś ha to coś niesamowitego... biorąc pod uwagę cenę zakupu 1ha = 10 tyś zł wychodzi okrągła kwota 120...mln zł.... chyba, że wydzierżawią to koszty zdecydowanie mniejsze - nie mam pojęcia ile... Kolejną rzeczą nie zrozumiałą przezemnie jest brak jakiejkolwiek sprzedaży - chodzi o ich paliwo, które już wytwarzają - elektrownie biorą (bo muszą) różnego rodzaju biomase do spalania. Oczywiście przed wzięciem sprawdzana jest ilość wytwarzanej energii, bo elektrownie nie płacą (lub robią to mniej ochoczo) za "tonę" biomasy wolą zapłacić za GJ. Więc dziwi mnie, że ich paliwo (modyfikowana biomasa) cały czas przechodzi jakieś próby...w? moze w ten sposób kupią te 10 tys ha ziemi..? Aby zmotywować polskich rolników do inwestowania w ziemię, przygotowano preferencyjne warunki zakupu działek. Ci, którzy kupią grunty do 2013 r. w przetargach ograniczonych lub nieograniczonych będą mogli wpłacić tylko 10 proc. kwoty zakupu, a spłata reszty należności rozłożona zostanie na okres do 15 lat z oprocentowaniem zaledwie 2 proc. rocznie. nieruchomosci.pb.pl/2594768,38...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2011-08-04 Wpisów: 42
Wysłane:
18 kwietnia 2012 08:56:27
Co skłoniło Cię do zakupu FLD akurat dzisiaj? PS. Gratuluje timingu :)
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
19 kwietnia 2012 09:36:29
Frog napisał(a):Właśnie się zorientowałem, że znów mam cały portfel w spółkach z New Connect Kto nie ryzykuje ten nie ma :) P.S. A ja się właśnie zorientowałem że mnie tu trochę nie było :)
Edytowany: 19 kwietnia 2012 09:41
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2012 22:24:00
kasiulek napisał(a):Co skłoniło Cię do zakupu FLD akurat dzisiaj? PS. Gratuluje timingu :) Spółkę zauważyłem przy cenie 1 zł. Ale wtedy spodziewałem się pogłębienia korekty. Potem pojawiły się jaskółki, że może nie będzie tak źle. A że uwolniłem gotówkę z EEX, w chwili gdy FLD zaczął rosnąć - więc szybka decyzja. Jak widać po kursie błędna, ale biorę to na klatę.
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2012 18:26:26
Chyba czas się ewakuować z akcji na jakiś czas. Zauważyłem sporo analogii z sytuacją na początku 2011 roku. Ewidentnie rynek nie chce w Polsce rosnąć. Dzisiaj skróciłem się z większości tego, co miałem. Wynik tego roku i tak niezły, nie ma co kusić losu. Sell on May and go away.
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2012 11:12:05
Dzieję się, oj dzieje. Zaczyna mnie kusić żeby złapać jakiegoś noża pod odbicie, ale chyba się wstrzymam. Spadając kręcą się tak szybko, że trudno byłoby chwicić za trzonek.
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2012 12:37:09
Pamiętając ostatnie tego typu załamania na giełdzie, choćby to sierpniowe, skupiam się na obserwacji spółek nieco bardziej płynnych. Łapanie pod odbicia spółek mało płynnych przynosi raczej mizerny zysk - sporo % traci się podczas kupowania i sprzedawania (duży rozstrzał zleceń K i S). Dzisiaj postaram się wybrać grono obserwowanych spółek, głównie do rynku GPW, ale bez ciśnienia na zakup "byleby coś kupić".
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 22:26:14
Cały tydzień przyglądałem się spółkom na GPW. Niestety, nie wynalazłem żadnego kandydata na złoty strzał. Jednocześnie obserwowałem rynek. Jakoś się nie garnie do spadków... A skoro rośnie, to trzeba to wykorzystać. Dopóki kapitał nie wróci na GPW, postanowiłem przeczekać na większych, zyskownych i dywidendowych spółkach. Wybór padł na Solar Company oraz Neuca. Uznałem, że akurat te spółki można spokojnie zostawić w portfelu na czas majówki.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
27 kwietnia 2012 22:33:46
I to są te większe tak?? :D Chyba za dużo czasu spędzasz na NC. :D
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.