PARTNER SERWISU
rlcyavih
161 162 163 164 165
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 kwietnia 2012 11:05:24 przy kursie: 1,91 zł
proszę - interwał tygodniowy, od początku notowań

kliknij, aby powiększyć

i proszę - ostatni rok, interwał dzienny. mój ulubiony wskaźnik w przypadku OILa - akumulacja/dystrybucja

kliknij, aby powiększyć

jeżeli kiedykolwiek trend ulegnie zmianie, wtedy warto będzie ponownie spojrzeć na wykres łagodniej. lecz na chwilę obecną przesłanek brak.
wobec tego sugerowanie, że trend może się zmienić jest pozbawione jakichkolwiek podstaw.
temat przerabiany od kilku lat, zwolennicy OILa odchodzą w niepamięć wraz ze swoją krwawicą. i tylko trend pozostaje bez zmian

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 27 kwietnia 2012 11:15:03 przy kursie: 1,91 zł
zauważyłem że przez 2 lata od czasu do czasu na wątku pojawia się bardzo agresywny nowy "mega wyjechany trader", który zaczyna od tego że lamki wokół nie mają akcji, on zarobił kosmiczne tysiące procentów, a tu zaraz będzie odpał bo wszystko mu na to wskazuje. Pisze średnio 2 do 20 postów po czym spłukany z kasy przez posiadanie "perły" znika z wątku.

Ciekawe bo jeśli będzie odpał to po co dzielić się ta informacją z innymi? Przecież to kompletnie nielogiczne, firma i tak wtedy pójdzie w górę.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2012 11:16

Real Trader
0
Wpisów: 13
Wysłane: 27 kwietnia 2012 11:32:46 przy kursie: 1,91 zł
Do kolegów:

1) Scarry - nigdy nie napisałem, że kurs pójdzie w górę. Napisałem, że moim zdaniem zmienia się sytuacja fundamentalna spółki oraz, że jest 50% szans na to, że będzie można sporo zarobić.

2) Krewa - te wykresy są zupełnie bez sensu. Nie można opierać się na analizie technicznej kursu akcji tej spółki, ponieważ były emisje. Od końca 2008 r. spółka jest w trendzie horyzontalnym jeżeli chodzi o kapitalizację:

stooq.com/q/?s=oil_mv&c=mx...

Trochę pokory...

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 27 kwietnia 2012 11:37:19 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):
Zapewne nie posiadacie akcji.

Kod:
[mod: usunięto zdania związane z opisem własnych transakcji; następnym razem będzie BAN za pernamentne  naruszanie regulaminu]

Jeżeli chodzi o Petrol to sytuacja wygląda następująco:

Po pierwsze trendy się zmieniają - spadkowy się zmieni wtedy gdy pojawią się przesłanki oddalenia bankructwa spółki. A te moim zdaniem się powoli pojawiają.

Kapitalizacja spółki jest lekko powyżej 300 mln zł - jeżeli dziura w Kazachstanie nie jest pusta to można założyć, że jest szansa na dynamiczne odreagowanie i średnioterminową zmianę trendu.

Po trzecie nie pamiętam tylu istotnych i korzystnych fundamentalnych informacji z tej spółki. I nie chodzi mi tu jakieś wróżby czy zapowiedzi Zarządu.

Moim zdaniem sytuacja jest 50/50, czyli 50% na akcje po 10 groszy i 50% szans na 500-1000% wzrost. Z tego wynika, że relacja zysk do ryzyka przedstawia się korzystnie i warto zaryzykować. Wszystko zależy od skłonności do ryzyka.

Ps. Tylko w Polsce jest tylu specjalistów od wszystkiego.

Na tym foru nie udzielam się na wątkach spółek których nie posiadam w portfelu (mam 6 sztuk żeby nikt mi nie napisał że nie mam akcji to mam siedzieć cicho)
Gdzie widzisz fundamenty na Oilu?
Shirak wielka niewiadoma,wyjaśni się za kilka miesięcy czy coś tam jest i czy nadaje się do przemysłowego wydobycia.Spółka ma więcej długów niż jej kapitalizacja a jedyny fundament to akcje poparkowane w różnych firmach.Ten fundament jest tak ciężki że kurs zatapia od czterech lat.
Napisz mi kiedy Oil ostatnio pozyskał oficjalnie gotówkę z emisji akcji.W branży poszukiwawczej gotówka to podstawa a tam jej brak.
Wszelkie fundamenty są wystawione na sprzedaż,LPG EMBA a za jakiś czas wiatraki którymi próbują zrobić wiatr i rozdmuchać notowania.
Nigdy nie napiszę że Petrolinvest zbankrutuje ale teraz piłeczka jest po ich stronie.Muszą wykazać pierwsze zyski i poprosić rynek o pieniądze.Czy zdążą przed zatopieniem? Trudno powiedzieć.
Niedługo raport z 1Q i będzie można ocenić.
O łupkach nie będę wspominał bo to co Sulirian dostał w Londynie może nie starczyć na waciki.

Cytat:
PGNiG szuka pieniędzy na poszukiwania gazu

Cytat:
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo podpisało z ING Bankiem Śląskim i Bankiem Polska Kasa Opieki SA umowę zlecenia zorganizowania 5-letniego programu emisji obligacji krajowych do kwoty 4,5 mld zł. Pierwsza emisja w kwocie do 2 mld zł jest planowana przed końcem czerwca 2012 roku.

Pytanie się nasuwa kto wyłoży takie pieniądze bez kontroli nad nimi?
"Żeby wygrać trzeba grać"

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 27 kwietnia 2012 12:05:16 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):
(...) trochę pokory...

Kolego, trochę żeś przeszarżował z tą pokorą. Możesz wrzucać takie interpretacje wykresów na których Petrol jest w trendzie wzrostowym, ale co mają one do rzeczy jeśli chodzi o portfel? Na tym wykresie, to tylko kreski rosną!!!! KRESKI, KRESKI i tylko KRESKI. Powiedz to ludziom, którzy mają akcje od miesięcy czy lat, dla nich właściwe kreski pokazują co innego.

Scarry
193
Wysłane: 27 kwietnia 2012 12:06:11 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):

2) Krewa - te wykresy są zupełnie bez sensu. Nie można opierać się na analizie technicznej kursu akcji tej spółki, ponieważ były emisje. Od końca 2008 r. spółka jest w trendzie horyzontalnym jeżeli chodzi o kapitalizację:

stooq.com/q/?s=oil_mv&c=mx...

Trochę pokory...

wybacz że to ja Ci odpowiem, ale jak możesz pisać "bez sensu" ?! Posiadasz jednostkę kapitalizacji firmy czy może jednak akcje firmy ??

Dla mniejszościowego akcjonariusza nie ma znaczenia kapitalizacja firmy jeśli jest rozmywana emisjami akcji w których on nie może wziąść udziału zależnego od wcześniej posiadanych akcji!

Inwestujemy w akcje firmy a nie kapitalizację.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 27 kwietnia 2012 12:07

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 27 kwietnia 2012 12:09:13 przy kursie: 1,91 zł
Link do poprzedniego wpisu (mojego)

Zapomniałem a nie mogę już edytować.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Real Trader
0
Wysłane: 27 kwietnia 2012 12:40:30 przy kursie: 1,91 zł
Powtarzam trochę pokory.

Jak ktoś kupował po 20 zł i wyżej to może pożegnać raczej pożegnać się z zyskami.

"Shirak wielka niewiadoma,wyjaśni się za kilka miesięcy czy coś tam jest i czy nadaje się do przemysłowego wydobycia."

Bardzo inteligentne... W mojej wypowiedzi i szacowaniu ryzyka właśnie o Shirak chodzi.

Będziesz kupował gdy okaże się, że to strzał w dziesiątkę???

O tym jak wyjdzie opróbowanie dowiemy się kilka tygodni wcześniej (po zachowaniu kursu) przed publikacją oficjalnych informacji...

Nie można zarobić bez ryzyka.
Edytowany: 27 kwietnia 2012 12:40

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 kwietnia 2012 12:57:49 przy kursie: 1,91 zł
@ Real Trader

Powtarzam trochę pokory.

Trochę więcej kontaktu z Rzeczywistością, trochę mniej przebywania w Świecie Marzeń!
Na wykresie jest bezdyskusyjny trend spadkowy bez żadnej wizji poprawy technicznej...zaklinanie Rzeczywistości nie zmienia faktu, że akcja OIL'a kosztuje coraz mniej od kilku lat.

Będziesz kupował gdy okaże się, że to strzał w dziesiątkę???
A jeśli to strzał "kulą w płot"? Poszukiwanie kopalin nie równa się ich znajdowaniu!

Nie można zarobić bez ryzyka.
Tyle, że Tobie (nie tylko Tobie, jest tu takich sporo) Giełda myli się z Kasynem. Stawiam żetony na to, że OIL znajdzie, zamiast na czerwone lub czarne, ot i cała różnica.
A co, jesli nie znajdzie? Brałeś w ogóle taką ewentualność pod uwagę?
Stara zasada zarządzających ryzykiem brzmi: oczekuj najlepszego, ale planuj na najgorsze.
Co jest Twoim spadochronem, gdyby OIL'owi nie wyszło?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Real Trader
0
Wysłane: 27 kwietnia 2012 13:43:01 przy kursie: 1,91 zł
OIL stanowi tylko jakąś część mojego portfela.

Nie napaliłem się na nic i biorę pod uwagę stratę (tak jak napisałem w 50%).

Zastanawia mnie ten zmasowany atak na pierwszą osobę, która od przynajmniej kilku miesięcy na tym forum nie jest pesymistą oraz nie zaklina rzeczywistości.

Będzie zysk będzie dobrze, będzie strata trudno. Taka jest prawda.

W swoim pierwszym poście przedstawiłem tylko czyste argumenty i na nic nie naganiałem.

Współczuję wam postawy - może kiedyś wam się coś uda, z dużym podkreśleniem na może...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 kwietnia 2012 14:15:32 przy kursie: 1,91 zł
Zastanawia mnie ten zmasowany atak na pierwszą osobę, która od przynajmniej kilku miesięcy na tym forum nie jest pesymistą oraz nie zaklina rzeczywistości

Z tym nie zaklinaniem Rzeczywistości to już ździebko pojechałeśAngel

OIL spadł od ponad 800 zl do 1,92, a Ty twierdzisz, że będzie dobrze.
Na pytanie a cóż takiego może zmienić nagle stan spółki, mówisz: miejcie nadzieję, dowiercą się. Dowiercają się tak już parę lat, co jakiś czas emitujac komunikat pt "Już wkrótce.....", cena akcji nadal spada, a każdy początkujący analityk techniczny na akcjach OIL'a może się uczyć, jak wyglada trend spadkowy.

"Nadzieja to fatalne słowo na giełdzie" - Dick Diamond, legandarny trader z Amex'u, do dziś aktywny od początku lat 60-tych.
http://www.marketmentor.com/Bio.htm
Ludzie, których głównym argumentem inwestycyjnym jest nadzieja, zazwyczaj są jej w końcu pozbawiani przez Pana Rynek.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 kwietnia 2012 14:22:07 przy kursie: 1,91 zł
@real trader (choć powinienem raczej dosco polo - witaj z powrotem)
Co do trendów - owszem, zmieniają się. Ale nie tutaj:) Osobiście uważam, że w Kazachstanie nie ma złóż nadających się do opłacalnego, przemysłowego wydobycia. Coś tam pewnie jest, może trochę gazu, ale to wszystko. Gdyby było inaczej, firma już dawno by wydobywała, choćby dla psychologicznego efektu, a jednak tego nie robią. Na żadnej z posiadanych przez siebie koncesji. Takie wydobycie nie wykluczałoby przecież kolejnych przejęć "podmiotów o wysokim potencjale wzrostu", bo można je sobie tworzyć i wyceniać dowolnie, a akcje sprzedawane przez nie za powiedzmy pięć czy osiem złotych przynoszą więcej zysków, niż w chwili kiedy sprzedawane są po dwa złote i niżej. Wystarczy zresztą prześledzić historię innych spółek poszukiwawczo wydobywczych. Choćby nawet KOV, który nie jest przecież żadną perłą. Ale tamci przynajmniej coś wydobywają, mają jakieś dochody i co kwartał nie wypuszczają nowych emisji bez PP.
Odnośnie twoich argumentów - są słabe tak samo jak wiarygodność tej spółki. Fundamentalnie firma jest dnem. Potrójnym. Zadłużenie rolowane jest tylko i wyłącznie dlatego, że w razie jego niezrolowania banki tracą szansę na odzyskanie czegokolwiek, do tego parszywie wyglądałoby to w sprawozdaniu. Kupują więc czas i liczą na cud, zaś ich szefowie na to, że mleko wyleje się za kadencji kogoś innego. To nie rozwiązywanie problemu tylko jego przesuwanie w czasie. "Pozyskania środków" przez firmę Silurian nawet nie ma co komentować. W branży poszukiwawczej nie wystarczą one dosłownie na nic. Zresztą wcale nie widać, żeby choćby zaczęli czegoś szukać, pomijając już fakt, że koncesje posiadane przez tę śmieszną wydmuszkę są jedynie poszukiwawcze, bez prawa do robienia odwiertów. Sprzedaż gruntów konieczna była natomiast do chociaż częściowej spłaty zadłużenia, bo takie warunki postawiły pewnie banki.
Reasumując - ta spółka nie ma nic, poza gigantycznym zadłużeniem, którego obsługa pochłonęłaby dużą część środków z potencjalnego wydobycia ropy, nawet w przypadku jej znalezienia i wydobywania. Nie ma środków ani na wybudowanie jakiejkolwiek infrastruktury, ani na dalsze odwierty, ani na dalsze poszukiwania, ani nawet na obsługę zadłużenia krótkoterminowego. To bankrut, utrzymywany na powierzchni jedynie dzięki marzeniom dzieci i prostaczków, siłą rozpędu oraz koneksjami politycznymi jego głównego decydenta.
Stawianie tezy, że nabywanie akcji takiego śmiecia jest szansą 50/50 jest moim zdaniem świadomą i dosyć nieelegancką próbą wpuszczenia w kanał mniej doświadczonych graczy, zwłaszcza w świetle faktu, że identyczne argumenty padały już przy cenie 30, 20, 10 oraz 5 PLN a kończyło się zawsze tak samo, co można zresztą prześledzić, cofając się w tym wątku dwa lata wstecz.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 27 kwietnia 2012 14:23

Scarry
193
Wysłane: 27 kwietnia 2012 14:24:20 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):

Współczuję wam postawy - może kiedyś wam się coś uda, z dużym podkreśleniem na może...

nam może tak, ale to dlatego że NIE MAMY akcji tej perły. wave binky

zasadniczo stosujesz żałosne zagrywki psychologiczne - tracimy szanse, okazje, jeśli nie inwestujemy w OIL nic nam się w życiu nie uda... wiesz... to może na studentów na tych smiesznych forach bankier/parkiet działa, tu obawiam się że bedą się z Ciebie śmiali.

w każdym razie - powodzenia z OILem, nikomu nie należy życzyć wtopy ;)
Edytowany: 27 kwietnia 2012 14:25

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 27 kwietnia 2012 16:26:22 przy kursie: 1,91 zł
@Real Trader - ze niby jakie argumenty? i kto zaklina rzeczywistosc? blackeye Twoje wpisy wlasciwie powinno sie skomentowac wylacznie tak:

@admin - wiem, niekonstruktywne (chociaz...?) i juz to wklejalem jakis czas temu ze dwa razy, ale moze zostawmy to na jakis czas, moze nowy forumowicz zaduma sie nieco po lekturze audio-wizualnej blackeye

Edit: jakby ktos nie wiedzial - historia autentyczna oparta o przygody glownego bohatera tego watku
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 27 kwietnia 2012 16:31

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 27 kwietnia 2012 18:28:01 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):
Jak ktoś kupował po 20 zł i wyżej to może (...) raczej pożegnać się z zyskami.

No raczej... Na tym forum zawsze było wesoło.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 27 kwietnia 2012 18:36:36 przy kursie: 1,91 zł
Real Trader napisał(a):
Od końca 2008 r. spółka jest w trendzie horyzontalnym jeżeli chodzi o kapitalizację

To by się trzymało kupy, gdyby firma robiła kasę i wypłacała ją w dywidendzie. A tak, jest totalnie bez sensu. Nawet, jeśli są robione emisje z PP (albo i bez). W firmę wkłada się pieniądze, aby z niej potem wyjmować, a nie wiecznie dokładać, żeby sie kapitalizacja utrzymała. To jak sypanie łopatą pisaku do rzeki. Można tak bez końca. Biznes na pokolenia.

niga
0
Wpisów: 25
Wysłane: 28 kwietnia 2012 02:43:32 przy kursie: 1,91 zł
odżyło forum petrola... czyżby nowe info?
nie, to tylko kolejny, zręczny troll angry3

jedynym kapitałem tej spółki są uzależnieni od niej akcjonariusze
oczywiście, że będą kolejne odbicia, bo:

"Przed zastosowaniem ziarna pszenicy zatrutego fosforkiem cynku należy wykładać ziarno niezatrute, aby szczury przyzwyczaić do miejsca wykładania trutki. Po 3-4 dniach należy wystawić zatrute ziarno"

Real Trader
0
Wysłane: 28 kwietnia 2012 10:24:18 przy kursie: 1,91 zł
irfy: "@real trader (choć powinienem raczej dosco polo - witaj z powrotem)" - widzę, że jesteś tak samo sprawny w dochodzeniach i spiskach jak Ziobro ścigający Mazura za Papałę...

Ogólnie mówiąc cieszy mnie ten straszny pesymizm i brak wiary.

Jeżeli chodzi o moją teorię dot. kapitalizacji to uważam, że od 2008 r. jest ona celowo trzymana w trendzie horyzontalnym.

Zapominacie wszyscy, że dynamiczne zmiany cen akcji (nawet po kilka tysięcy %) nie są czymś nadzwyczajnym bez mocnego uzasadnienia fundamentalnego - przykłady można było zaobserwować już w tym roku na innych dziwnych spółkach...

Poza tym: moim zdaniem, jest szansa, że przy poprawie ogólnej koniunktury na giełdzie w PL, OIL będzie rósł bardzo szybko.

Najistotniejsze: ta firma nie jest jeszcze trupem, ale jest duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie - tak jak wcześniej pisałem: oszacowałem je na 50%

Tyle i aż tyle.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 28 kwietnia 2012 20:13:33 przy kursie: 1,91 zł
@real trader
No dobrze. Spróbujmy więc z innej strony, skoro w swej łaskawości raczyłeś docenić moją zdolność do wykrywania spisków. Pokuszę się o teorię spiskową.
Na jej potrzeby przyjmijmy, że w odwiercie Shyrak 1 faktycznie jest dobrej jakości ropa, w ilości dokładnie takiej, jak przewidział to Mac Daniel, nadająca się do przemysłowego wydobycia tuż po formalnym przekwalifikowaniu. Właścicielem koncesji jest Oil, firma o sytuacji fundamentalnej takiej, jaką widać, z zadłużeniem takim, jakie widać w raportach i powszechnie znaną, ujemną wręcz wiarygodnością. Czołowym rozgrywającym jest w niej sympatyczny, misiowaty osobnik, którego na potrzeby teorii nazwiemy sobie Wielkim Drukarzem. To miły facet, z ambicjami, z wizją, z Orderem Uśmiechu nawet, ale pechowy. Nie udało mu się w interesach, szajka zawistnych karłów odcięła go od kolejnych państwowych zamówień, pozostałe interesy jakie prowadzi idą jak po grudzie. Pech. Ma jednak smykałkę do wymyślania przeróżnych sposobów na pozyskiwanie gotówki od innych, więc głodem nie przymiera, ale widzi i czuje, że dawna chwała zgasła już dawno temu. Na dodatek wszyscy się z niego śmieją, obdarzając różnymi mniej lub bardziej cenzuralnymi przezwiskami oraz epitetami na wszelkich możliwych forach. On ma to oczywiście gdzieś, bo co go obchodzi szczekanie jakiejś ciemnej tłuszczy, ale mimo wszystko pewnie boli. Bo czego właściwie może chcieć taki oligarcha. Domów? Jachtów? Wycieczek do dalekich krajów? Odrzutowców? Dzieł sztuki? Panienek? Ma to wszystko i tak, nawet wymieszkać, wypływać, wybyć, wypatrzeć, przelecieć (to o odrzutowcach!!) i skonsumować nie zdoła, bo życia nie starczy. Więc pewnie zależy mu na prestiżu, ale z kolei skąd prestiż, jak biznes idzie słabo, kumple po fachu nie ufają a za plecami stroją sobie podśmiechujki, lud prosty ujada i nienawidzi. To gdzie tu prestiż? O innych mówią "doktor Jan", albo "Pan Roman Karkosik" a o nim? Szkoda gadać po prostu. A widoki marne. Ma jednak w zanadrzu asa. Czarnego konia. Całkowicie skompromitowaną firmę z gigantyczną górą długów, zerową wiarygodnością i odwiertem, w którym tkwi gigantyczne złoże ropy. Nasz bohater wie, że powinien je odkryć cztery lata temu, za środki z pierwszej emisji akcji. Wtedy kolejne mógłby przeznaczyć na infrastrukturę i nikt nie powiedziałby złego słowa. Gdyby tak się stało, dziś zasiadałby zapewne na pierwszym miejscu listy najbogatszych i samym splendorem zatykał usta wszystkim zawistnikom.
Ale nie odkrył. Odkrył je dopiero teraz, po wszystkich tych latach i cierpliwym znoszeniu obelg. Co zrobi? Ma dwie możliwości. Może zdobyć gdzieś środki na ostateczne, formalne potwierdzenie wartości złoża, potem na infrastruktórę wydobywczą, ewentualne dalsze odwierty, rozpocząć je i powoli zacząć sprzedawać wydobyty urobek. Co zyska? Na pewno uciszy wszystkich niedowiarków, kurs akcji jego firmy gwałtownie wzrośnie, może nawet o tysiąc procent i po tym wzroście wynosił będzie całe pięć, albo nawet sześć złotych! Ile realnie zarobi? Sporo, jak na normalnego śmiertelnika. Jednak po odjęciu zadłużenia i kosztów związanych z infrastrukturą i wydobyciem będzie to kwota, która co najwyżej pozwoli mi na utrzymanie pozycji "kieszonkowego oligarchy". Czy tego właśmie chce? Nie sądzę. W tym punkcie już był i dążył dalej.
Może więc spróbować po prostu pozbyć się balastu, jakim jest skompromitowana spółka wydobywcza i spuścić go na dno razem z całym jej smrodem i awanturującym się drobnym akcjonariatem. Jak to zrobić? Można na ten przykład zwołać NWZA w celu zatwierdzenia nowej emisji, o jakiejś absurdalnej wysokości. Walne się zbiera, pomimo szumnego pospolitego ruszenia na wszystkich forach przybywa na nie 86 drobnych akcjonariuszy, dysponujących łącznie 8% głosów, wniosek przechodzi więc gładko, wpływają jednak trzy albo cztery zażalenia, które... zostają uwzględnione! Emisja nie dochodzi więc do skutku, czcigodny prezes zalewając się łzami tłumaczy w dramatycznym, telewizyjnym wywiadzie, że spółka została przyparta do muru i w celu utrzymania płynności finansowej musi zacząć wyprzedawać srebra rosowe, wśród których znajduje się niestety nieszczęsne złoże Shyrak. "Tak, zamierzamy poważnie ograniczyć naszą działalność w Kazachstanie, koncentrując się na rodzimym rynku gazu łupkowego itd., bla bla bla". Na złoże szybko znajdzie się nabywca, który kupi je za cenę kilkunastu milionów dolarów i odtrąbiony zostanie sukces i świetny deal. Wszak za całkiem pokaźną sumkę sprzedano piach z sześciokilometrową dziurą w nim. Biznes życia. Kupiec jest jakąś nikomu nieznaną firemką z Amsterdamu czy Kopenhagi, posiadaną przez deóch czy trzech facetów, o których nikt nigdy nie słyszał. Kazachstan daleko, mija pół roku, dawnej spółki matki zapewne nie ma już wśród żywych, zaś na kazachskich stepach panuje wzmożony ruch, gdyż "krzak" być może we współpracy z jakimś silniejszym podmiotem rozpoczyna właśnie budowę infrastruktury wydobywczej, która wkrótce zaczyna działać i... wydobywać. Któż jest prawdziwym właścicielem firmy? A czy to ważne? Grunt, że przynosi ona gigantyczne środki, które mogą zapewnić "drugie biznesowe życie". To oczywiście tylko przykład, w rzeczywistości można wymyslić wiele podobnych sposobów.
Co chcę przez to powiedzieć? A to mianowicie, że czcigodny Wielki Drukarz raczej nie będzie dzielił się zyskami z warszawską ulicą, bo mu się to zwyczajnie nie opłaca. I tyle w kwestii tych wszystkich 50/50.
Zresztą to tylko zabawa. Igraszka. Bo ropy tam nie ma:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 28 kwietnia 2012 20:18

Real Trader
0
Wysłane: 29 kwietnia 2012 13:02:30 przy kursie: 1,91 zł
@irfy - Dziękuję za tą wypowiedź. Jest to pierwsze poważne potraktowanie tematu od kiedy pojawiłem się na tym forum.

Od 10 lat inwestuję na GPW, a od roku poważnie rozpocząłem interesować się tą spółką. Nie jestem naiwniakiem, ani marzycielem. Mam po prostu bardzo dużą skłonność do ryzyka (niektórzy nazywają to głupotą).

"Grunt, że przynosi ona gigantyczne środki, które mogą zapewnić "drugie biznesowe życie". To oczywiście tylko przykład, w rzeczywistości można wymyslić wiele podobnych sposobów.
Co chcę przez to powiedzieć? A to mianowicie, że czcigodny Wielki Drukarz raczej nie będzie dzielił się zyskami z warszawską ulicą, bo mu się to zwyczajnie nie opłaca."
- takiej sytuacji się najbardziej obawiałem i obawiam, że taki scenariusz jest możliwy.

Kwestia jest taka czy RK może się zeszmacić aż tak bardzo.

Mam kontakt z ludźmi z jego otoczenia (PI) i zapewnili mnie, że w/w scenariusz jest mało prawdopodobny, ale jak będzie zobaczymy...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

161 162 163 164 165

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,012 sek.

zcruwlou
eqicrqym
bpwupitx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
swgbzgbd
vkpyzcgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat