glewoplr
Advertisement
PARTNER SERWISU
traulimk
niga

niga

Ostatnie 10 wpisów
Wg raportu przychody za 4 kwartał wyniosły 45% kwartałów 1-3 (w PLN). Cykliczność przychodów się powtarza, potwierdza się również trend spadkowy przychodów rocznych. Wobec niewyjaśnionych do dziś "pewnych ograniczeń" nałożonych przez Urząd Skarbowy na działalność polskiego oddziału, nie dziwi informacja o powstaniu nowego podmiotu Asbis Poland. Wczorajsze wzrosty i dzisiejsze spadki dwóch spółek cypryjskich przypominają: Timeo Danaos et dona ferentes :)

Jakie są Wasze oczekiwania wobec najbliższego raportu?
W ostatnich dwóch latach przychody za 4Q wynosiły 42% poprzednich miesięcy. Obawiam się, że nawet straty z 2Q nie da się odrobić.

Wg raportu nadal spada sprzedaż marek własnych, a Słowacja staje się głównym rynkiem zbytu (lub dogodnym podatkowo centrum dystrybucji), co potwierdza Google Trends (Prestigio). Powtarza się zeszłoroczny cykl przychodów co jak widać po dzisiejszych notowaniach rozpala nadzieję na 4 kwartał. Jeżeli pokój na Ukrainie się utrzyma dystrybutor Apple ma szanse na dalsze wzrosty - tym bardziej że dwuletni trend spadkowy wydaje się przełamany.

W jutrzejszym Parkiecie wywiad z prezesem.

Najpierw o sobie:
Cytat:
Ja byłem właścicielem tych akcji i mogłem zrobić z nimi wszystko, tak samo jak każdy inny akcjonariusz

Potem o drobnych inwestorach:
Cytat:
Apeluję o spokój, bo to co robią teraz jest aktem paniki i działaniem na szkodę spółki

Zupełnie bez związku przypomniał mi się inny prezes innej spółki:
Cytat:
Właśnie wróciłem z Kazachstanu, miejsca, gdzie wiercimy odwiert Szirak 1. Mamy wszelkie przesłanki, by twierdzić, że trafiliśmy na duże złoże ropy i gazu.

do mnie przemawia bardziej to, że gdyby korekta miała się teraz zatrzymać potwierdziłaby trend 6,51 - 2,48 - 1,36

GNB wypadnie z MSCI Poland?

Cytat:
Zmiany wejdą w życie 31 sierpnia po sesji. Na zamknięciu tego dnia analitycy oczekują ok. 60 mln zł dodatkowej podaży akcji GNB (gdyby faktycznie bank został usunięty z prestiżowego indeksu).

Dziś na zamknięciu 59 mln.

wg raportu rocznego za 2014 rok

Cytat:
Grupa KGHM zakończyła 2014 rok wynikiem netto na poziomie 2,45 mld
zł. (...) Istotnym obciążeniem dla działalności KGHM był podatek od wydobycia niektórych
kopalin, który wyniósł 1,5 mld złotych i stanowił 12 procent kosztów działalności operacyjnej.

Jak nie ma powodu do korekty to musi wystarczyć pretekst - oczekiwanie było.
Niestety na cenach miedzi pomysły PiS nie zrobiły wrażenia.

Cytat:
bo 10 zł to wartość nominalna akcji, czyli taniej nie można drukować

Ależ można - trzeba np. pokazać jakiś garaż i oznajmić, że jest wart (jeśli dobrze pamiętam) 203 mln zł. Potem trzeba zaprosić "Koleshi" żeby klepnęli to na walnym.

Bardzo ładne naukowe teorie, ale na tym polega praca magika, żeby racjonalnie myślących widzów zaskoczyć. Największym złożem tej spółki są szukający szybkich zysków "gracze giełdowi" i warto czasem trochę zainwestować w ten potencjał:

jak potrzeba przebicia oporu, to będzie przebicie oporu
jak potrzeba chorągiewki, to będzie chorągiewka

"A jeżeli będą chcieli pójść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa..."

W przypadku tej spółki nie widzę związku między kursem akcji a faktyczną wartością (no chyba, że na wykresie długoterminowym). Co jakiś czas zaczyna się owczy pęd, tym łatwiejszy że papier jest "modny" tzn ma liczne grono fanów i anty-fanów, co w sumie na jedno wychodzi - ważne, że poprawnie podają nazwę. Wolnej gotówki jest w kraju sporo, czego Amber Gold dowodem, więc płynie za tłumem.
Osobiście nie widzę przeszkód, żeby sobie trochę popłynąć, dopóki nie przyjdzie leśniczy/emisja i nie wygoni partyzantów i Niemców z lasu.

KNF przypomina mi starą reklamę maści na szczury:
"po 3 latach smarowania szczur umiera z wyczerpania"
kara choć niska jest niestety bolesna - nie można jej uiścić emisją ani "wzajemnymi wierzytelnościami"

Emisja bez pp to jedno, a jej objęcie za "potrącenie wzajemnych wierzytelności" bądź udziały w spółce Garaż wycenione "bo tak" to drugie. A argument, że nikogo nikt nie zmuszał do kupna akcji do mnie nie trafia - do kupna samochodu też nikt nie zmusza, a jednak za kradzież kół ścigają.

odżyło forum petrola... czyżby nowe info?
nie, to tylko kolejny, zręczny troll angry3

jedynym kapitałem tej spółki są uzależnieni od niej akcjonariusze
oczywiście, że będą kolejne odbicia, bo:

"Przed zastosowaniem ziarna pszenicy zatrutego fosforkiem cynku należy wykładać ziarno niezatrute, aby szczury przyzwyczaić do miejsca wykładania trutki. Po 3-4 dniach należy wystawić zatrute ziarno"

Czy panu można jeszcze zaufać? - wywiad z Rzeczpospolitej

Masashi już zna odpowiedź, dziś kolejny komunikat o zmniejszeniu udziału do 13,65%

Cytat:
Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 28 lutego 2012 roku Spółka otrzymała od Pana Ryszarda Krauze, pełniącego funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki, zawiadomienie o nabyciu przez niego w dniu 28 lutego 2012 roku, w wykonaniu wcześniej zawartej umowy, w drodze transakcji poza rynkiem regulowanym łącznie 3.400.000 akcji Spółki, po cenie 2,3876 złotych za jedną akcję Spółki, tj. za łączną kwotę ponad 8 mln złotych, co w konsekwencji spowoduje przekroczenie przez Pana Ryszarda Krauze wraz z Grupą Prokom Investments S.A. progu 15% w kapitale zakładowym i w głosach Spółki. Rozliczenie transakcji nastąpi zgodnie z zasadami KDPW w dniu 29 lutego 2012 roku.
Ponadto Pan Ryszard Krauze poinformował, iż celem wypełnienia składanych wcześniej deklaracji dotyczących zamiaru zwiększenia udziału w Spółce do poziomu co najmniej 25% w kapitale zakładowym i w głosach, na podstawie odrębnie zawartej umowy zapewnił sobie możliwość nabycia kolejnych pakietów akcji Spółki, w łącznej liczbie do 12,8 mln sztuk akcji.

Masahi i RK mieli łącznie 30% - "zwiększenie" udziału do 25% raczej kursu nie podniesie, jeżeli tak się ma odbywać

zeszli poniżej 20%, czyli kolejne info muszą puścić dopiero, jak zejdą poniżej 15%, czy co 2%?
tak czy inaczej spodziewam się wzrostu obrotów, bo ostatnio nudą wieje - a to przecież luty, marzec się zbliża, sezon polowań na nowy akcjonariat

@Scarry

tylko skąd "rozsądny człowiek" ma wiedzieć czy jego "rozsądna" spółka nie zacznie w przyszłości drukować akcji bez PP?

oczywiście "rozsądny człowiek" kupuje tylko te akcje które zdrożeją, a tych które nie zdrożały nie kupił ;)

@mathu
ja wiem, że to nie jest forum edukacyjne :P
ale emisję bez prawa poboru rozumiem tak:
mieszkam w bliźniaku, sąsiad dobudował garaż - wartość wspólna wzrosła, garaż należy do niego
tylko dlaczego on ustala, ze wartość garażu jest równa reszcie budynku (korzystne wiatry) i w związku z tym jest właścicielem 75% ?
i dlaczego mojej połówki bliźniaka nikt nie chce kupić za tyle ile ja zapłaciłem?
dlaczego tu nie ma flagi? :)

www.youtube.com/watch?v=HY_V53...

nie wiem, czy zerknęliście na pdf - król ciętej riposty nawet w oświadczeniu majątkowym zachowuje klasę:
papiery wartościowe - nie dotyczy
trzy wiersze niżej - 30 akcji Petrolinvest :)

Rysiek/Leszek chciał się sprawdzić w biznesie
Tertium non datur

WillWrocl napisał(a):
Powiedzcie mi drodzy koledzy i koleżanki jak to jest możliwe ?

Info w ESPI pojawia się o godzinie 19:11 i 29 sekund:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

35 19:11:29 RB-W 108/2011 PETROLINV Nowy Raport Niezależnego Eksperta (Independent Competent Person’s Report) McDaniel & Associates Consultants Ltd według stanu na październik 2011.

dokładnie 30 sekund później(!) publikowany jest w Pulsie Biznesu artykuł:

Petrolinvest duży krok bliżej ropy
2011-10-12 19:12 aktualizacja: 2011-10-13 09:36

może ostatnim dziełem Prokom Software było stworzenie elektromaszyny generującej komunikaty, artykuły w pulsie biznesu i przede wszystkim mistrzowsko zarabiającej na DT?
poza tym maszyna ta ładnie wygląda na nadgarstku

jeżeli dobrze odczytuję komunikaty spółki, to obecna emisja obejmowana jest nie za gotówke, tylko za wierzytelności, czyli wierzyciel woli objąć po 10 zł akcje które rynek wycenia na 5 zł niż oczekiwać na odzyskanie długu
poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to świadczy o tym że spółka nie jest wypłacalna, skoro wierzyciel woli odzyskać połowę długu niż czekać?

kurs liże od dołu linię którą narysowała Teresa
Irfy... załóżmy że RK rysuje AT przez swoje liczne słupy, żeby ssać drobnicę
przełożenie NWZA z powodu "braku kworum" (jak zwykle społeczne listy drobnych akcjonariuszy na różnych forach, tym razem nie zadziałały?)
na dwoje wróży:
- słupy straciły wiarę i posłuszeństwo - RK stracił kontrolę nad spółką
- RK okazuje słabość, mimo że jej nie ma - na kogo pułapka? - nie wiem

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 27 lutego 2016 23:46:27
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,390 sek.

nfceinuv
atmyrcix
ybibavba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vifxxzqq
fnhwmhhn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat