Temat:
ASBIS
Wg raportu przychody za 4 kwartał wyniosły 45% kwartałów 1-3 (w PLN). Cykliczność przychodów się powtarza, potwierdza się również trend spadkowy przychodów rocznych. Wobec niewyjaśnionych do dziś "pewnych ograniczeń" nałożonych przez Urząd Skarbowy na działalność polskiego oddziału, nie dziwi informacja o powstaniu nowego podmiotu Asbis Poland. Wczorajsze wzrosty i dzisiejsze spadki dwóch spółek cypryjskich przypominają: Timeo Danaos et dona ferentes :)
|
|
Temat:
ASBIS
Jakie są Wasze oczekiwania wobec najbliższego raportu? W ostatnich dwóch latach przychody za 4Q wynosiły 42% poprzednich miesięcy. Obawiam się, że nawet straty z 2Q nie da się odrobić.
|
|
Temat:
ASBIS
Wg raportu nadal spada sprzedaż marek własnych, a Słowacja staje się głównym rynkiem zbytu (lub dogodnym podatkowo centrum dystrybucji), co potwierdza Google Trends (Prestigio). Powtarza się zeszłoroczny cykl przychodów co jak widać po dzisiejszych notowaniach rozpala nadzieję na 4 kwartał. Jeżeli pokój na Ukrainie się utrzyma dystrybutor Apple ma szanse na dalsze wzrosty - tym bardziej że dwuletni trend spadkowy wydaje się przełamany.
|
|
Temat:
KERDOS
W jutrzejszym Parkiecie wywiad z prezesem. Najpierw o sobie: Cytat:Ja byłem właścicielem tych akcji i mogłem zrobić z nimi wszystko, tak samo jak każdy inny akcjonariusz Potem o drobnych inwestorach: Cytat:Apeluję o spokój, bo to co robią teraz jest aktem paniki i działaniem na szkodę spółki Zupełnie bez związku przypomniał mi się inny prezes innej spółki: Cytat:Właśnie wróciłem z Kazachstanu, miejsca, gdzie wiercimy odwiert Szirak 1. Mamy wszelkie przesłanki, by twierdzić, że trafiliśmy na duże złoże ropy i gazu.
|
|
Temat:
ASBIS
do mnie przemawia bardziej to, że gdyby korekta miała się teraz zatrzymać potwierdziłaby trend 6,51 - 2,48 - 1,36
|
|
GNB wypadnie z MSCI Poland?Cytat:Zmiany wejdą w życie 31 sierpnia po sesji. Na zamknięciu tego dnia analitycy oczekują ok. 60 mln zł dodatkowej podaży akcji GNB (gdyby faktycznie bank został usunięty z prestiżowego indeksu). Dziś na zamknięciu 59 mln.
|
|
Temat:
KGHM
wg raportu rocznego za 2014 rok Cytat: Grupa KGHM zakończyła 2014 rok wynikiem netto na poziomie 2,45 mld zł. (...) Istotnym obciążeniem dla działalności KGHM był podatek od wydobycia niektórych kopalin, który wyniósł 1,5 mld złotych i stanowił 12 procent kosztów działalności operacyjnej. Jak nie ma powodu do korekty to musi wystarczyć pretekst - oczekiwanie było. Niestety na cenach miedzi pomysły PiS nie zrobiły wrażenia.
|
|
Temat:
PETROLINV
Cytat:bo 10 zł to wartość nominalna akcji, czyli taniej nie można drukować Ależ można - trzeba np. pokazać jakiś garaż i oznajmić, że jest wart (jeśli dobrze pamiętam) 203 mln zł. Potem trzeba zaprosić "Koleshi" żeby klepnęli to na walnym.
|
|
Temat:
PETROLINV
Bardzo ładne naukowe teorie, ale na tym polega praca magika, żeby racjonalnie myślących widzów zaskoczyć. Największym złożem tej spółki są szukający szybkich zysków "gracze giełdowi" i warto czasem trochę zainwestować w ten potencjał:
jak potrzeba przebicia oporu, to będzie przebicie oporu jak potrzeba chorągiewki, to będzie chorągiewka
"A jeżeli będą chcieli pójść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa..."
|
|
Temat:
PETROLINV
W przypadku tej spółki nie widzę związku między kursem akcji a faktyczną wartością (no chyba, że na wykresie długoterminowym). Co jakiś czas zaczyna się owczy pęd, tym łatwiejszy że papier jest "modny" tzn ma liczne grono fanów i anty-fanów, co w sumie na jedno wychodzi - ważne, że poprawnie podają nazwę. Wolnej gotówki jest w kraju sporo, czego Amber Gold dowodem, więc płynie za tłumem. Osobiście nie widzę przeszkód, żeby sobie trochę popłynąć, dopóki nie przyjdzie leśniczy/emisja i nie wygoni partyzantów i Niemców z lasu.
|
|
KNF przypomina mi starą reklamę maści na szczury: "po 3 latach smarowania szczur umiera z wyczerpania" kara choć niska jest niestety bolesna - nie można jej uiścić emisją ani "wzajemnymi wierzytelnościami"
|
|
Emisja bez pp to jedno, a jej objęcie za "potrącenie wzajemnych wierzytelności" bądź udziały w spółce Garaż wycenione "bo tak" to drugie. A argument, że nikogo nikt nie zmuszał do kupna akcji do mnie nie trafia - do kupna samochodu też nikt nie zmusza, a jednak za kradzież kół ścigają.
|
|
odżyło forum petrola... czyżby nowe info? nie, to tylko kolejny, zręczny troll jedynym kapitałem tej spółki są uzależnieni od niej akcjonariusze oczywiście, że będą kolejne odbicia, bo: "Przed zastosowaniem ziarna pszenicy zatrutego fosforkiem cynku należy wykładać ziarno niezatrute, aby szczury przyzwyczaić do miejsca wykładania trutki. Po 3-4 dniach należy wystawić zatrute ziarno"
|
|
|
|
Cytat:Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 28 lutego 2012 roku Spółka otrzymała od Pana Ryszarda Krauze, pełniącego funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki, zawiadomienie o nabyciu przez niego w dniu 28 lutego 2012 roku, w wykonaniu wcześniej zawartej umowy, w drodze transakcji poza rynkiem regulowanym łącznie 3.400.000 akcji Spółki, po cenie 2,3876 złotych za jedną akcję Spółki, tj. za łączną kwotę ponad 8 mln złotych, co w konsekwencji spowoduje przekroczenie przez Pana Ryszarda Krauze wraz z Grupą Prokom Investments S.A. progu 15% w kapitale zakładowym i w głosach Spółki. Rozliczenie transakcji nastąpi zgodnie z zasadami KDPW w dniu 29 lutego 2012 roku. Ponadto Pan Ryszard Krauze poinformował, iż celem wypełnienia składanych wcześniej deklaracji dotyczących zamiaru zwiększenia udziału w Spółce do poziomu co najmniej 25% w kapitale zakładowym i w głosach, na podstawie odrębnie zawartej umowy zapewnił sobie możliwość nabycia kolejnych pakietów akcji Spółki, w łącznej liczbie do 12,8 mln sztuk akcji. Masahi i RK mieli łącznie 30% - "zwiększenie" udziału do 25% raczej kursu nie podniesie, jeżeli tak się ma odbywać
|
|
zeszli poniżej 20%, czyli kolejne info muszą puścić dopiero, jak zejdą poniżej 15%, czy co 2%? tak czy inaczej spodziewam się wzrostu obrotów, bo ostatnio nudą wieje - a to przecież luty, marzec się zbliża, sezon polowań na nowy akcjonariat
|
|
@Scarry
tylko skąd "rozsądny człowiek" ma wiedzieć czy jego "rozsądna" spółka nie zacznie w przyszłości drukować akcji bez PP?
oczywiście "rozsądny człowiek" kupuje tylko te akcje które zdrożeją, a tych które nie zdrożały nie kupił ;)
|
|
@mathu ja wiem, że to nie jest forum edukacyjne :P ale emisję bez prawa poboru rozumiem tak: mieszkam w bliźniaku, sąsiad dobudował garaż - wartość wspólna wzrosła, garaż należy do niego tylko dlaczego on ustala, ze wartość garażu jest równa reszcie budynku (korzystne wiatry) i w związku z tym jest właścicielem 75% ? i dlaczego mojej połówki bliźniaka nikt nie chce kupić za tyle ile ja zapłaciłem? dlaczego tu nie ma flagi? :) www.youtube.com/watch?v=HY_V53...
|
|
nie wiem, czy zerknęliście na pdf - król ciętej riposty nawet w oświadczeniu majątkowym zachowuje klasę: papiery wartościowe - nie dotyczy trzy wiersze niżej - 30 akcji Petrolinvest :)
Rysiek/Leszek chciał się sprawdzić w biznesie Tertium non datur
|
|
Temat:
PETROLINV
WillWrocl napisał(a):Powiedzcie mi drodzy koledzy i koleżanki jak to jest możliwe ? Info w ESPI pojawia się o godzinie 19:11 i 29 sekund: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... 35 19:11:29 RB-W 108/2011 PETROLINV Nowy Raport Niezależnego Eksperta (Independent Competent Person’s Report) McDaniel & Associates Consultants Ltd według stanu na październik 2011. dokładnie 30 sekund później(!) publikowany jest w Pulsie Biznesu artykuł: Petrolinvest duży krok bliżej ropy2011-10-12 19:12 aktualizacja: 2011-10-13 09:36 może ostatnim dziełem Prokom Software było stworzenie elektromaszyny generującej komunikaty, artykuły w pulsie biznesu i przede wszystkim mistrzowsko zarabiającej na DT? poza tym maszyna ta ładnie wygląda na nadgarstku
|
|
jeżeli dobrze odczytuję komunikaty spółki, to obecna emisja obejmowana jest nie za gotówke, tylko za wierzytelności, czyli wierzyciel woli objąć po 10 zł akcje które rynek wycenia na 5 zł niż oczekiwać na odzyskanie długu poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to świadczy o tym że spółka nie jest wypłacalna, skoro wierzyciel woli odzyskać połowę długu niż czekać?
|
|
kurs liże od dołu linię którą narysowała Teresa Irfy... załóżmy że RK rysuje AT przez swoje liczne słupy, żeby ssać drobnicę przełożenie NWZA z powodu "braku kworum" (jak zwykle społeczne listy drobnych akcjonariuszy na różnych forach, tym razem nie zadziałały?) na dwoje wróży: - słupy straciły wiarę i posłuszeństwo - RK stracił kontrolę nad spółką - RK okazuje słabość, mimo że jej nie ma - na kogo pułapka? - nie wiem
|
|