hkeuazft
Advertisement
PARTNER SERWISU
cmgddffg
110 111 112 113 114
wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 11 lipca 2012 16:11:01 przy kursie: 130,56 zł
tack napisał(a):
Jedyne wyjście to przejęcie przez inny podmiot i rozegranie od nowa , w tej sytuacji pompa do góry może być rewelacyjna .!!

Jasne, tyle, że nikt tego nie przejmie, skoro nie wiadomo, ile trupów siedzi sobie jeszcze w szafach IDM :P
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 11 lipca 2012 16:14:07 przy kursie: 130,56 zł
tack napisał(a):
Zacznę wierzyć w sprawiedliwość rynku !!!
Ile razy ci panowie pogrywali z inwestorami na idm i na wielu innych spółkach ...?

Dzisiaj to inwestorzy z nimi robią to samo , moim zdaniem bardzo sobie na to zapracowali .

A co do analizy fundamentalnej, to w przypadku biura maklerskiego największą wartością jest wiarygodność i zaufanie klientów - ci panowie już to utracili bezpowrotnie więc nie widzę możliwości odbudowania kursu w tej ekipie .
Jedyne wyjście to przejęcie przez inny podmiot i rozegranie od nowa , w tej sytuacji pompa do góry może być rewelacyjna .!!

Generalnie mówiąc - nie:) Rynek nie ma nic wspólnego ze "sprawiedliwością". Tam po prostu popękały następne limity zabezpieczeń i banki wywalają wprost w ulicę akcje wesołych włodarzy firmy, którym ponoć tak dobrze szedł biznes. Nie można więc nawet powiedzieć, że to inwestorzy coś robią. To po prostu efekt obłąkańczego stylu zarządzania firmą. Co do zaufania faktycznie się zgodzę, utracili je z kretesem. W związku z tym nie sądzę, żeby ktokolwiek był zainteresowany przejęciem tego cyrku. Powody są proste - przywracanie dobrego imienia firmy może okazać się bardzo kosztowne, poza tym po blamażu z Karkosikiem nie można mieć pewności co tam jeszcze ukrywają i jakie truposze wylecą z tej szafy po jej otwarciu przez kogoś niezależnego. Do tego prawie pół miliarda złotych zobowiązań krótkoterminowych i wymagający dokapitalizowania bank. Potrzebne to komu? Drogo jest i tyle. Nawet jak opchną bank za 80 milionów, zostają z niczym. Klienci zaraz im nawieją do innych domów maklerskich, bo się przestraszą jakichś hipotetycznych kłopotów, razem z nimi da nogę pewnie część załogi, szczególnie posiadacze akcji pracowniczych po 2 PLN i ostatni profesjonaliści, którym nie będzie się chciało czekać na dalszy rozwój wypadków. I kogo zatrudnią na ich miejscu? Studentów chyba nie, bo to zapewne oni zalecili nabywanie takich hitów jak BOMI czy DSS. Przyjdzie więc pewnie kolej na gimnazjalistów. Zaczęły się wakacje, więc na pewno jakichś znajdą. A po wakacjach już nie będą potrzebni:) Więc z pompami tez byłbym ostrożny.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 11 lipca 2012 17:06:44 przy kursie: 130,56 zł
irfy napisał(a):
Co do zaufania faktycznie się zgodzę, utracili je z kretesem.

Nie można utracić czegoś, czym się nie dysponuje. Znasz kogoś, kto, nawet przed ostatnimi występami, mógłby im zaufać? Mogli natomiast utracić aurę skuteczności, w którą część ,,ulicy'' chyba nadal wierzyła. Ale nic straconego, aura przejdzie na kogoś innego, na przykład jakiegoś powszechnie szanowanego przewodniczącego komisji BCC.

irfy napisał(a):
W związku z tym nie sądzę, żeby ktokolwiek był zainteresowany przejęciem tego cyrku.

Notowanie na GPW, licencja bankowa, licencja TFI to wszystko jest jednak chyba coś warte. Choć oczywiście nie zaszkodzi przejęcie w ramach upadłości.

irfy napisał(a):
Studentów chyba nie, bo to zapewne oni zalecili nabywanie takich hitów jak BOMI czy DSS. Przyjdzie więc pewnie kolej na gimnazjalistów. Zaczęły się wakacje, więc na pewno jakichś znajdą. A po wakacjach już nie będą potrzebni:) Więc z pompami tez byłbym ostrożny.

Od dłuższego czasu się zastanawiam, jak oni na to wszystko wpadli i czy jakkolwiek dało się na tym zarobić. Wyjaśnienie o studentach mnie nie przekonuje. Studenci i gimnazjaliści mieliby na to zdecydowanie zbyt wiele rozsądku. Przypuszczam, że obecną strategię musiał wymyślić ktoś o znacznie większym doświadczeniu i wiedzy. Trzeba być dobrym specjalistą, żeby potrafić uzasadnić i uwierzyć w opłacalność czegoś takiego. Chyba że na tej zabawie faktycznie ktoś zarobił, wtedy wymyślający musiał być naprawdę niezły.

edit: Tymczasem okazało się, że 72 grosze wbrew pozorom nie są święte. Jeśli dobrze widzę, widełki zostały przesunięte na 71 groszy. Kto mógłby przypuszczać, że notowania tam również zawisną...
Edytowany: 11 lipca 2012 17:26

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 lipca 2012 17:38:30 przy kursie: 130,56 zł
No to już niestety żadnych wsparć technicznych już nie ma, diabli wiedzą gdzie może miec przystanek w spadkach, ale krach kursu tym razem naprawdę zaczyna przewidywać ten najgorszy dla spółki scenariusz...druid
Edytowany: 11 lipca 2012 17:38

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 lipca 2012 17:43:25 przy kursie: 130,56 zł
0,67 zł... ostatni gasi światło. heh.

Hmm... szczerze mówiąc to spółka w tym stanie i tej kondycji idealnie pasuje do innych inwestycji Dona. Licencja bankowa, licencja TFI - to dopiero można nakręcać historie przy których FON i Atlantis okażą się zabawą dla przedszkolaków.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 lipca 2012 17:44

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 968
Wysłane: 11 lipca 2012 17:46:59 przy kursie: 130,56 zł
Pop,
można określić minimalny zasięg spadków, ale nic ponad to. chorągiewki użyj. najbezpieczniej jest za maszt przyjąć odcinek od wybicia z horyzontalnej formacji.

pop
pop
0
Wysłane: 11 lipca 2012 17:51:12 przy kursie: 130,56 zł
Tak,widziałem, jeśli założyć równość spadkowych fal,to po chorągiewce chyba wyjdzie zasięg spadku do ok. 50gr. licząc na szybko, ale Ty się znasz ode mnie lepiej, więc jak masz jakiś pomysł to wal śmiało

irfy
0
Wysłane: 11 lipca 2012 17:59:45 przy kursie: 130,56 zł
@wapkil
Jeśli chodzi o utratę zaufania, to miałem właśnie na myśli utratę wiary ulicy w skuteczność, ale również utratę zaufania aktualnych klientów. Gdybym dowiedział się, że mój DM ma kłopoty zbliżone do tych, jakie trapią teraz IDM, to dla świętego spokoju wziąłbym wszystkie swoje zabawki i przeniósł je do konkurencji. Nawet bym nie sprawdzał, czy coś mi faktycznie grozi. Po prostu bym zwiał. A dom maklerski bez klientów jest... niczym. Bo to od nich ciągnie prowizje. Notowania na GPW, licencja, TFI... faktycznie są pewnie coś warte. Ale jeśli komuś faktycznie tak strasznie by na tym zależało, to przecież może spróbować przejąć coś tańszego. Nie wiem, strzelam - Ipopemę. Albo WDM, ci wprawdzie nie mają TFI, ale cena jest tak niska, że ktoś naprawdę chcący i majętny mógłby spróbować to kupić a potem od chylącego się ku upadkowi IDMu przejąć sam bank. Wszystko wychodzi taniej.
Co do jakichś doświadczonych, analitycznych umysłów, mi akurat wszystkie dotychczasowe posunięcia IDMu wyglądają właśnie jakoś tak okropnie... szczeniacko. Wręcz infantylnie. Trochę tak, jakby za inwestowanie zabrał się jakiś... nie wiem, właśnie student, ale nie żadnego kierunku związanego z finansami, tylko jakiś artysta malarz, który naczytał się broszurek wypełnionych hasłami "co spadło, musi wzrosnąć" itd. Ewentualnie teoria spiskowa - ktoś (albo paru ktosiów) średniego szczebla dostał(o) zwyczajnie w łapę od każdego z tych bankrutów i stąd rekomendacja ich nabycie szefostwu, które z tego co widzę bardziej interesował wizerunek "dynamicznych biznesmenów tworzących prężną grupę", niż to, jak ta grupa będzie funkcjonowała. A może była po prostu zbyt rozbudowana i nikt nad niczym nie panował, ze szczególnym uwzględnieniem narcystycznych włodarzy, zajętych innymi sprawami? W sumie pani prezes Sky Clubu wygląda całkiem ponętnie, jasne, nie w moim typie, ale... :) Sam nie wiem. Tymczasem kurs w czarnej dziurze i zmierza sobie wesoło diabli wiedzą gdzie.
Edytowany: 11 lipca 2012 18:00

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 968
Wysłane: 11 lipca 2012 18:00:16 przy kursie: 130,56 zł
licząc konserwatywnie, czyli od wybicia z formacji a nie całość ruchu - minimalny zasięg został osiągnięty, to 0,70 zł. uwzględniając cały ruch spadkowy jako masz - min. zasięg to 0,63 zł. ja za maszt przyjmuję zawsze długość po wybiciu z istotnej formacji.
tyle, że nam to nie daje absolutnie nic i w żadnym wypadku nie powinno zachęcać kogokolwiek do zajmowania pozycji.
z ciekawości odnajdę zaraz poprzednią analizę IDM, kiedy to banki wywalały akcje

wapkil
0
Wysłane: 11 lipca 2012 18:06:29 przy kursie: 130,56 zł
Scarry napisał(a):
Hmm... szczerze mówiąc to spółka w tym stanie i tej kondycji idealnie pasuje do innych inwestycji Dona.

Prawdę powiedziawszy, mam nadzieję, że Don i jego inwestycje w trochę inny sposób podzielą coraz bardziej prawdopodobny los IDM...

Scarry napisał(a):
Licencja bankowa, licencja TFI - to dopiero można nakręcać historie przy których FON i Atlantis okażą się zabawą dla przedszkolaków.

Wydaje mi się, że to jednak wciąż za wysokie progi. Choć przy poziomie absurdu, który osiągamy, możesz mieć ostatecznie rację. Niestety.
Edytowany: 11 lipca 2012 18:10

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 11 lipca 2012 18:19:21 przy kursie: 130,56 zł
Jesli sa tu klienci IDMu to radze poczytac o systemie rekompensat Krajowego Depozytu. Jesli DM nie falszuje ksiag to papiery na rachunku sa bezpieczne, ale kasa jest chroniona duzo gorzej niz w bankach.

Cytat:
Zakres ochrony objęty Systemem Rekompensat
System Rekompensat obejmuje ochroną wyłącznie środki pieniężne i instrumenty finansowe należące
do inwestorów, w posiadaniu których znajduje się lub powinien znajdować się dom maklerski, i które
związane są z operacjami inwestycyjnymi inwestora lub na jego rzecz, a także nie mogą być zwrócone
inwestorowi, gdy dom maklerski nie jest w stanie wypełnić zobowiązań wobec swoich klientów -
inwestorów.
Należy zwrócić uwagę, że po ogłoszeniu upadłości domu maklerskiego, inwestorzy tracą możliwość dysponowania środkami pieniężnymi, zapisanymi na rachunkach pieniężnych. Z chwilą upadłości nie są posiadaczami tych środków, a jedynie posiadają roszczenie o wydanie ich w odpowiedniej wysokości.
Jeżeli zostały utracone, zadziałają procedury uruchomienia systemu rekompensat.

SystemRekompensat

W skrocie zabezpieczona jest tylko rownowartosc do 3 tys euro w 100% i nadwyzka powyzej tej kwoty (max do 20,1 tys euro) w 90%. Reszte mozna stracic. Jak takie PBG czy inne Bomi sklada wniosek o upadlosc to najbardziej uderza to w akcjonariuszy i wierzycieli. W przypadku upadlosci domu maklerskiego dochodzi jeszcze utrata srodkow przez tysiace klientow. Sytuacja IDMu nie jest jeszcze tak tragiczna, zeby bezwzglednie uciekac (jako klient), ale tempo spadkow jest na tyle alarmujace, ze chyba warto wyplacic nadmiar wolnej gotowki.
Edytowany: 11 lipca 2012 18:37

pop
pop
0
Wysłane: 11 lipca 2012 18:24:51 przy kursie: 130,56 zł
O w mordę, ciekawe czy klienci DM się wystraszyli i zwijają manele...?Think

djglowa
0
Wpisów: 7
Wysłane: 11 lipca 2012 18:36:05 przy kursie: 130,56 zł
@ pop
nie wiem skad Twoje przekonanie,ze pisalem w kpiacym tonie.Po prostu nie jestem wielkim zwolennikiem AT,a moim zdaniem tworzenie analiz post factum,bo tak rozumiem to,ze nikt do poziomu ok 1,9 -1,8 nie wskazywal ze zaraz bedziemy mieli bum.A fakty przeciez byly znane tzn inwestycje w bomi,dss itd headbang

@ irfy
dzieki.Bede uwaznie sledzil czy Twoj scenariusz sie realizuje Poki co wszystko wskazuje na to,ze masz racjeevil4

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 11 lipca 2012 18:53:04 przy kursie: 130,56 zł
http://www.polandsecurities.com/
W miesiącu czerwcu wartość aktywów netto funduszu IDEA Premium SFIO spadła o ponad 340 mln zł zmniejszając w ciągu 29 dni aktywa netto funduszu do 686,50 mln zł.

można sobie poczytać, dużo informacji jest w formie sensacyjnej ale oni przynajmniej pisali od dawna, że w grupie IDM poukrywane sa trupy w szafach.. i jak widać wyszło na ich rację...

powiażania krzyżowe w grupie IDM teraz działają jak dobry instrument finansowy z dobrą dżwignią, szybko wykończą całą grupę..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

wapkil
0
Wysłane: 11 lipca 2012 19:15:58 przy kursie: 130,56 zł
irfy napisał(a):
Gdybym dowiedział się, że mój DM ma kłopoty zbliżone do tych, jakie trapią teraz IDM, to dla świętego spokoju wziąłbym wszystkie swoje zabawki i przeniósł je do konkurencji. Nawet bym nie sprawdzał, czy coś mi faktycznie grozi. Po prostu bym zwiał.

Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :) Każdy klient z odrobiną rozsądku by tak postąpił. Pytanie tylko, ilu klientów spełnia to wyśrubowane wymaganie...

krishic napisał(a):
Jesli DM nie falszuje ksiag to papiery na rachunku sa bezpieczne

Problemem może być za to dysponowanie nimi - nie wiadomo, kiedy zostaną przeniesione do innego DM, a ewentualnych strat z tytułu zamrożenia nikt nie zrekompensuje. No i jest jeszcze to nieszczęsne ,,jeśli'' - MFGlobal, PFGBest...

irfy napisał(a):
Notowania na GPW, licencja, TFI... faktycznie są pewnie coś warte. Ale jeśli komuś faktycznie tak strasznie by na tym zależało(...)

W tej chwili na pewno tak, ale nie wiadomo ile IDM będzie kosztował za chwilę. Sądziłem, że gdyby mieli upadać, ktoś ich w końcu zapewne przejmie, chociaż faktycznie licencje na działalność finansową to już nie to samo, co kiedyś. Zresztą dla drobnych akcjonariuszy z takich rozważań i tak niewiele wynika.

irfy napisał(a):
Co do jakichś doświadczonych, analitycznych umysłów, mi akurat wszystkie dotychczasowe posunięcia IDMu wyglądają właśnie jakoś tak okropnie... szczeniacko. Wręcz infantylnie. Trochę tak, jakby za inwestowanie zabrał się jakiś... nie wiem, właśnie student, ale nie żadnego kierunku związanego z finansami, tylko jakiś artysta malarz

Ok, dla mnie to tak absolutnie niezrozumiałe, że roboczo mogę zaakceptować każdą teorię. Może być nawet rogue painter ;)

kajko
0
Wpisów: 69
Wysłane: 12 lipca 2012 08:44:17 przy kursie: 130,56 zł
Witam
Pojawił się następny artykuł :"Grupie IDMSA brakuje 25 mln zł kapitałów"
Grupa IDMSA nie spełnia norm adekwatności kapitałowej.

pulsinwestora.pb.pl/2635631,16...

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 12 lipca 2012 08:53:58 przy kursie: 130,56 zł
sytuacja trochę podobne do BOMI tam ktoś wcześniej o miesiąc wiedział i pisał na forum, że ogłoszą upadłość, tutaj pewnie też były osoby które wiedziały że firma padnie i wywalały akcje na maksa i dalej wywalają w rynek ile się tylko da.

na samym końcu jest ulica która traci zawsze najwięcej bo ci co są bliżej zawsze na czas sprzedadzą, w przypadku BOMI kto wiedział wcześniej uratował 75% kapitału

ciekawe czy klienci mający rachunki w IDM są świadomi zagrożenia co do swoich środków na rachunkach
Edytowany: 12 lipca 2012 08:56

pop
pop
0
Wysłane: 12 lipca 2012 09:14:05 przy kursie: 130,56 zł
IDM w sumie leci tak szybko w dół jak jego spółki, w które tak z lubością inwestował,pytanie co z klientami Domu Maklerskiego, bo oni są akurat niczemu niewinni (podobnie klienci Sky Clubu)...d'oh!

irfy
0
Wysłane: 12 lipca 2012 09:17:08 przy kursie: 130,56 zł
kajko napisał(a):
Witam
Pojawił się następny artykuł :"Grupie IDMSA brakuje 25 mln zł kapitałów"
Grupa IDMSA nie spełnia norm adekwatności kapitałowej.

pulsinwestora.pb.pl/2635631,16...

Niespełnianie jakichś tam norm nie jest jeszcze tragedią, poza faktem że wizerunkowo wygląda to naprawdę fatalnie. Ciekawe tylko, czy z tytułu owego niezpełniania grożą jakieś sankcje bądź konsekwencje. Rozbawiła mnie natomiast wypowiedź prezesa Leszczyńskiego, który raczył był oświadczyć, że to "chwilowe". Mimowolnie temu panu udało się wypowiedzieć prawdę absolutną. Zgadza się, chwilowe. Zaraz może brakować 50 milionów:)
Edytowany: 12 lipca 2012 09:18

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 12 lipca 2012 09:22:36 przy kursie: 130,56 zł
@irfy

nie wiem czy czytałeś wypowiedzi sprzed 2 miesięcy "życiowej przyjaciółki" Pana Leszczyńskiego, pani Agnieszki Dral, prezes Sky Club.... o świetlanej przyszłości i doskonałej kondycji firmy Sky Club .... artykuł z 26.05.2012 (!!).

Teraz jak czytam wypowiedzi Pana Leszczyńskiego to mi tamten wywiad stoi w oczach.... dla mnie to jedno drugiego warte.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 lipca 2012 09:36

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

110 111 112 113 114

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,493 sek.

noxpzqgc
auforhds
ejemkuxg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tuvbbiok
kmaqpakz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat