PARTNER SERWISU
xzimwkqs
5 6 7 8 9
bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 lipca 2012 10:36:37 przy kursie: 1,78 zł
no i mamy po raz pierwszy w historii ponad 6 mln przychodów za jeden kwartał

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 lipca 2012 10:46:36 przy kursie: 1,78 zł
bankrucik napisał(a):
Hmm, no można to skomentować tylko tak: headbang
A niedawno "sprzeczalismy się", czy te 5mln rocznego zysku będzie do końca roku, czy już po I półroczu...
Po wynikach za I kwartał mieli 4,6mln rocznego zysku, więc po takich danych ze sprzedaży za II kwartał wiele wskazuje, że chyba jednak te moje przewidywania mogą być bardziej trafne.Angel
p.s. A przy okazji, w związku z tym, że od kursu 1,80 PGS Soft. wchodzi w próg kapitalizacji umożliwiający przenosiny na GPW, to może ktoś zna odpowiedź na to pytanie:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Edytowany: 5 lipca 2012 10:56

bankrucik
141
Wysłane: 5 lipca 2012 10:59:37 przy kursie: 1,78 zł
pop napisał(a):
bankrucik napisał(a):
Hmm, no można to skomentować tylko tak: headbang
A niedawno "sprzeczalismy się", czy te 5mln rocznego zysku będzie do końca roku, czy już po Ipółroczu...
Po wynikach za I kwartał mieli 4,6mln rocznego zysku, więc po takich danych ze sprzedaży za II kwartał wiele wskazuje, że chyba jednak te moje przewidywania mogą być bardziej trafne.Angel
p.s. A przy okazji, w związku z tym, że od kursu 1,80 PGS Soft. wchodzi w próg kapitalizacji umożliwiający przenosiny na GPW, to może ktoś zna odpowiedź na to pytanie:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

ale ja mówiłem o zysku 5 mln za 1-4 kwartał 2012 ( faktycznie mam nadzieję, że spółka kolejny raz mnie pozytywnie zaskoczy i zrobi ponad 6 mln zysku:) ja tam jestem przeciwny wchodzeniu na GPW... dużo wyższe koszty.... perełki i tak kazdy potrafi wyszukać na newconnect, niech sobie spółka rosnie a sama GPW też już nie daje takiego marketingowego plusa przy tej ilości spółek jak dawniej.

a free float to nasz długo nie będzie kwalifikował do gpw a po takich wynikach to się pewnie jeszcze dodatkowo zmniejszy obrót... większość kupuje i trzyma

chyba bariera 200 pracowników pęka:-))

pop
pop
0
Wysłane: 5 lipca 2012 11:08:50 przy kursie: 1,78 zł
Że koszty są-to wiadomo i trochę kasy szkoda, ale też Spółka na tyle już sporo zarabia, że z drugiej strony nie jest to dla niej jakiś spory procent zysku, to może być w granicach 4-5% ich tegorocznego zysku.
Natomiast free-float obecnie się nie kwalifikuje do przenosin, bo powinien mieć 25%, ale...dróg ominięcia jest kilka, inaczej wiele spółek nie mogłoby się przenieść, a jednak im się udało w sposób calkowicie normalny i legalny.
Przenosiny mogłyby pomóc w zainteresowaniu funduszy, zauważ, że P/E PGS-u generalnie bywa poniżej 10, a tymczasem P/E na GPW spółek o podobnym tempie wzrostu biznesu waha się w granicach 20-50 (np.Ekoexport,Cormay, Integer), więc sam widzisz, że dla takich funduszy inwestycja mogłaby być interesująca, jednak na NC grają na ogół tylko drobni...salute
Ale zobaczymy, nie ma co naciskać, niech Zarząd sam w odpowiednim czasie zdecyduje czy już się przenosić, czy kiedy indziej, najważniejsze by dalej firma się tak ładnie rozrastała...3some
Edytowany: 5 lipca 2012 11:13

bankrucik
141
Wysłane: 5 lipca 2012 13:38:12 przy kursie: 1,78 zł
mnie najbardziej cieszy pozyskanie 12 nowych klientów, bo kiedyś spółka podawała, że ponad 90 % klientów zostaje i zwiększa zamówienia:-))

pop
pop
0
Wysłane: 6 lipca 2012 09:20:39 przy kursie: 1,85 zł
Dzięki uprzejmości kolegi z forum, już wiemy jak to jest z wszystkimi warunkami ewentualnego przejścia na GPW, w naszym przypadku kurs 1,80 musi być jednak średnią z 3 miesięcy:

olshinho napisał(a):
@pop

odpowiedzi na twoje pytania można znaleźć w Regulaminie Giełdy.

W przypadku dopuszczenia akcji do obrotu na rynku regulowanym akcje powinny spełniać m.in następujące warunki:

Cytat:
iloczyn liczby wszystkich akcji emitenta i prognozowanej ceny rynkowej tych akcji, a w przypadku gdy określenie tej ceny nie jest możliwe – kapitały własne emitenta, wynoszą co najmniej 60.000.000 zł albo równowartość w złotych co najmniej 15.000.000 euro, zaś w przypadku emitenta, którego akcje co najmniej jednej emisji były przez okres co najmniej 6 miesięcy poprzedzających bezpośrednio złożenie wniosku o dopuszczenie do obrotu giełdowego przedmiotem obrotu na innym rynku regulowanym lub w organizowanym przez Giełdę alternatywnym systemie obrotu – co najmniej 48.000.000 zł albo równowartość w złotych co najmniej 12.000.000 euro
- art. 3 ust 2. pkt 1 Regulaminu.

Zastrzeżeniem jest ust 10 tego samego artykułu, który mówi:

Cytat:
W przypadku gdy akcje objęte wnioskiem o dopuszczenie:
1) są notowane na innym rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie obrotu, albo gdy akcje te były notowane na innym rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie obrotu w okresie bezpośrednio poprzedzającym złożenie wniosku o dopuszczenie, wartość, o której mowa w ust. 2 pkt 1) oraz pkt 2) lit. b), ustala się na podstawie średniego kursu tych akcji na tym rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie obrotu, z ostatnich 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o dopuszczenie; w przypadku notowania tych akcji na innym rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie obrotu przez okres krótszy niż 3 miesiące, wartość tą ustala się na podstawie średniego kursu tych akcji z całego tego okresu (z wyłączeniem kursu z dnia złożenia wniosku o dopuszczenie);

Edytowany: 6 lipca 2012 09:41

pop
pop
0
Wysłane: 8 lipca 2012 15:05:26 przy kursie: 1,85 zł
bankrucik napisał(a):
a czemu zakładasz, że ci którzy dostali akcję w progamie motywacyjnym to je sprzedali??? i zwiększyli free float, ja tam szacuję, że większość trzyma, jestem przekonany też to tzw " sypanie" po wejściu akcji motywaycjnych ( które było praktycznie niezawuważalne) było wynikiem tego, że ktoś się wystraszył podaży akcji pracowniczych i sam sprzedał swój pakiet ( i teraz gorzko żałuje)
@bankrucik
W jednym przypadku masz rację, w drugim racja tylko w części.
Z ofucjalnych komunikatów wiemy, że sprzedano ok.50tys. akcji pracowniczych, nie wiemy ile nieoficjalnie, ale coś pewnie mogło pójść, choć wobec tylu wczesniejszych obaw ta podaż była zaskakująco słaba, ale z całą pewnością częściowo na pewno poszło w rynek.
Nie mnie oceniać, czy dobrze,że poszła tylko część, czy nie, po prostu nie wiem, możnaby znaleźć argumenty zarówno ZA, jak i PRZECIW...d'oh!
Faktem jest, że największą mieliśmy podaż przed wejściem pierwszej tury podaży pracowniczej (ówczesny kurs: 1-1,09). Owszem, popytowi udało się przeważyć, ale towarzyszyły temu bardzo duże obroty, wymiana akcji wtedy była chyba największa jak na te parę sesji z rzędu.
Ale obecnie jest kolejna zaskakująca rzecz...d'oh!
Im wyższy kurs, tym zdecydowanie mniej podaży. Owszem, kurs bez większych trudów ustanawia kolejne rekordy, ale -o dziwo- nie towarzyszy temu jakaś wielka walka między popytem a podażą, bo po prostu po stronie podaży jest znaczniej mniej akcji niż kiedyś...
Jestem o tyle zaskoczony, bo na zdrowy rozum bardzo sensownie brzmiał argument @topfaceta (przyznam, że myślalem podobnie), że z wyższym kursem może być większa podaż, było to całkiem logiczne i zrozumiałe, tyle, że ... stało się inaczej...Think
Edytowany: 8 lipca 2012 15:15

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 1 sierpnia 2012 11:50:46 przy kursie: 1,85 zł
@pop
pytania dosyć infantylne, choć odnosnie pytania nr 3, to nie wiem czy spółka sama nie jest sobie winna. Nie wiem czy pamiętasz, ale newsa na swojej stronie nazwali: Nowe biuro w Rzeszowie już otwarte Think
Zwrócilem uwagę na tą małą dwuznaczność już w momencie jak podrzuciłeś linka. Oczywiście w tekście wyjaśniono co i jak, niemniej mogli bardziej przyłożyć się do redakcji tekstu (pomijam fakt, że news był z końca maja, a opublikowano go na stronie spółki 2 tygodnie później - z punktu widzenia mediów, które mogłyby rozpropagować tą informację dalej, jest to jednak błąd).

Bardzo fajnie, że organizują szkolenia dla studentów. W sytuacji w której firma potrzebuje wysoko wykwalifikowanej kadry może to być bardzo skutecznym elementem polityki HR oraz - szerzej - budowania pozytywnego wizerunku w otoczeniu lokalnym.
Edytowany: 1 sierpnia 2012 11:52

bankrucik
141
Wysłane: 1 sierpnia 2012 17:06:20 przy kursie: 1,85 zł
dokładnie tak było..... tytuł newsa na stronie spółki "otwarcie nowego biura w rzeszowie" więc ktoś jak nie doczytał treści to zrozumiał jednoznacznie.... tutaj raczej błąd spółki niż akcjonariuszy...

najważniejsze, że przybyło miejsca dla 40 nowych ludzi:-)) czyli wzrost o ok 20 % obecnej załogi

pop
pop
0
Wysłane: 2 sierpnia 2012 08:48:31 przy kursie: 1,85 zł
No Panowie....3some
Niech nikt mi nie powie (że nie zagramy w Kijowieblackeye ), że nawet w najb.optymistycznycm wariancie ktoś się aż takiego zysku spodziewał...!Angel
W każdym razie ja liczyłem na zysk w granicach 1,35-1,5mln, przy czym te 1,5mln było życzeniową nadzieją.A tymczasem mamy...niemal 1,7mln (rok temu 0,92mln, czyli wzrost o blisko 85%)...! headbang

d.iplsc.com/ebi/35045/Raport-k...
Edytowany: 2 sierpnia 2012 08:57

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 sierpnia 2012 09:28:25 przy kursie: 1,84 zł
@pop

Wszystko fajnie ale kurs wzrósł ponad 100% rok do roku więc wszystko jest w cenie a wręcz może być realizacja zysków po raporcie, czyli korekta. Trzeba poczekać na lepszy moment do wejścia jeśli ktoś jest zainteresowany...

pop
pop
0
Wysłane: 2 sierpnia 2012 09:39:39 przy kursie: 1,84 zł
Ależ zauważ jedną rzecz-w moim poście nie było słowa, czy wchodzić, czy wychodzić, jak chcesz na ten temat pogadać, to od tego mamy kronikę ogólną na SW, tam sobie luźniej rozmawiamy z niektórymi o różnych spółkach,m.in. o PGS Soft., tu na wątku nie. Rzomowy też są bez sugestii czy kupować/sprzedawać, raczej bardziej ogólnie, tzn.co przemawia za atrakcyjnością inwestycji oraz co jest przeciw tej teorii.
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

Z merytorycznych rzeczy, które otrzymujemy po raporcie to są kolejne zmiany:
-zysk po półroczu: 2,9mln
-zysk roczny: 5,3mln
-zysk na akcję: 0,19zł
-P/E 9,5
Edytowany: 2 sierpnia 2012 09:46

bankrucik
141
Wysłane: 2 sierpnia 2012 10:04:18 przy kursie: 1,84 zł
no jestem bardzo mile zaskoczony, optymistycznie zakładałem 1,4 mln zysku netto a tu taka niespodzianka...

a najbardziej cieszy mnie ten fragment raportu ze strony 16 . ( w skrócie)

duża dywersyfikacja,
długotrwałe kontrakty
systematyczne podwyższanie ceny usług ( czyli walczą jakością a nie ceną),
transakcje zabezpieczające wysoki kurs euro na kolejne kwartały,

a co do kwestii czy spółka jest przewartościowana czy niedowartościowana, proponuje porównać ją z innymi spółkami z sektora notowanymi na gpw i wyjdzie...duże niedoszacowanie zarówno na najprostszych wskażnikach takich jak C/z jak i na bardziej skomplikowanych

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 sierpnia 2012 10:16:40 przy kursie: 1,84 zł
bankrucik napisał(a):
a co do kwestii czy spółka jest przewartościowana czy niedowartościowana, proponuje porównać ją z innymi spółkami z sektora notowanymi na gpw i wyjdzie...duże niedoszacowanie zarówno na najprostszych wskażnikach takich jak C/z jak i na bardziej skomplikowanych

Własnie to mnie zastanawia. Dlaczego ta spółka ma c/z w okolicach 10, a np taki ekoexport około 30 (i to po 20% korekcie od szczytu)?
Edytowany: 2 sierpnia 2012 10:16

pop
pop
0
Wysłane: 2 sierpnia 2012 10:24:03 przy kursie: 1,84 zł
mrk napisał(a):
Własnie to mnie zastanawia. Dlaczego ta spółka ma c/z w okolicach 10, a np taki ekoexport około 30 (i to po 20% korekcie od szczytu)?

Bo Ekoex jest na GPW i jest brany przez fundusze oraz mnóstwo inwestorów indywidualnych omijających rynek New Connect szerokim łukiem. Stąd już wcześniej mówiłem,że o ile trudno oczekiwać, by po przejściu na GPW PGS Soft. miał również P/E 30, to z dużą dozą prawdopodobieństwa myślę,że chociaż z połową P/E Ekoexportu nie powinno być żadnego problemu.
Edytowany: 2 sierpnia 2012 10:24

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 sierpnia 2012 10:31:08 przy kursie: 1,84 zł
@pop i @mrk

jest jeszcze jedna cecha New Connect - nawet na najlepszą firmę z tego rynku nie ma mowy o otrzymaniu lewara (kredytu maklerskiego) na którym gra ogromna ilość graczy. Ostatnio próbowałem namówić mój Alior o objęcie na moim koncie maklerskim akcji paru stabilnych firm z NC lewarem takim jak mam na GPW, nawet chociaż częsciowym - a gdzie tam! Analitycy banku nie chcą absolutnie słyszeć o jakimkolwiek śladowym wspieraniu newconnectowych firm. Żadnych z zasady.

Wprowadzić na NC, zebrać kase za to - pewnie że tak, ale żeby potem zapewnić płynność to już nie ma chętnych.

Stąd często firmy przechodząc na GPW z NC zyskują - trafiają na listy bankowe, taka jak ta, dzięki którym można lewarować prosto inwestycje i automatycznie banalnie łatwo powiększać swoje długie pozycje. Za tym idzie wzrost zainteresowania papierem, wzrost płynności.. no samo dobro ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 sierpnia 2012 10:45

bankrucik
141
Wysłane: 2 sierpnia 2012 11:36:24 przy kursie: 1,84 zł
@ scarry

bardzo celna uwaga z tymi liniami kredytowymi, wiem to po sobie, na "kreskę" niemowlaczków z newconect nie kupisz chyba w żadnym biurze, a przynajmniej ja takiego nie znalazłem, zresztą w ogóle biura zachowują się jak kiedyś banki z kredytami mieszkaniowymi we franku.( po 2,2 za franka dawali każdemu po 3,5 zł za franka nikomu nie chcą dać)

gdy była hossa to dawali na większość spółek i z wielką dzwignia a teraz to na coraz mniej spółek można wziąść kredyt i na coraz mniejszym lewarze....

myster77777
8
Wpisów: 630
Wysłane: 2 sierpnia 2012 12:40:50 przy kursie: 1,84 zł

Unijna biurokracja to nie przelewki! W raporcie za drugi kwartał spółki PGS Software możemy przeczytać:

„Ostatnio spółka zależna iPGS wypowiedziała umowę na dofinansowanie ze środków europejskich w ramach programu „Paszport do Eksportu” i zwróciła dotychczas otrzymane środki. Zarząd uznał, że ilość wymaganych od Spółki dokumentów, ich tłumaczeń, wyjaśnień do tłumaczeń, wyjaśnień do dokumentów oraz wyjaśnień do wyjaśnień powodowała, że wysiłek konieczny do uzyskania kolejnych transz był większy niż realna wartość dofinansowania

ŹRÓDŁO: BANKIER.PL

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 2 sierpnia 2012 13:27:25 przy kursie: 1,84 zł
To jest pozytywna informacja. Jak okazuje się, nie wszyscy w Polsce specjalizują się w wyciąganiu rąk po biurokratyczne pieniądze na cele dowolne (byle tonę papieru do nakarmienia systemu dało się spłodzić), są tacy co po prostu ich nie potrzebują bo funkcjonują w realnej gospodarce całkiem dobrze.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 sierpnia 2012 14:03:54 przy kursie: 1,84 zł
Omówienie sprawozdania PGS Software za II kwartał 2012r.

Spółka po raz kolejny pokazała bardzo ładny wynik. Przychody tego kwartału wyniosły prawie 6M PLN, czyli 8,9% więcej niż w poprzednim kwartale. Lekko poprawiła się rentowność sprzedaży. W tym kwartale odnotowano 32,57% co jest drugą wielkością w historii spółki. Lepszą marżę udało się uzyskać w IV kwartale, kiedy spółka zanotowała 37,5%. Dzięki dalszemu wzrostowi przychodów udało się osiągnąć wynik na poziomie sprzedaży zbliżony do zanotowanego w ostatnim kwartale poprzedniego roku. IV kwartał wśród spółek z sektora IT zwyczajowo jest najlepszy. Na rentowność sprzedaży wpływ ma kurs walutowy EUR/PLN. Spółka świadczy swoje usługi głównie na rynkach Europy zachodniej natomiast koszty ponosi w złotym, bo biura zlokalizowane są na terenie Polski.

Aby utrzymywać planowaną marżę handlową projektu PGS zabezpiecza swoją ekspozycję walutową. Niestety nie do końca wiadomo w jakim stopniu. Z komentarza można natomiast się dowiedzieć, że zabezpieczenia sięgają 6 miesięcy.
PGS nie stosuje rachunkowości zabezpieczeń, w związku z czym rozliczanie derywatów mamy w części finansowej rachunku wyników.

Skok rentowności względem poprzedniego kwartału może wynikać zatem z wysokiego kursu walutowego na koniec kwartału. Niestety sprawozdania, nawet roczne spółki, są bardzo oszczędne w noty. Gdyby nie informacja w komentarzu nawet byśmy nie wiedzieli, że spółka cokolwiek zabezpiecza(poza komunikatami bieżącymi, a powinno być tak, że z raportu rocznego wiemy wszystko)
Z komunikatów bieżących i raportowanych następnie przychodów można sądzić, że PGS zabezpiecza około połowy przychodów.
Poniżej przedstawiam jak rozkładają się przychody na przestrzeni ostatnich kwartałów i jak wygląda przy rym raportowany zysk ze sprzedaży(zysk bez pozostałej działalności, linii finansowej i podatku):

kliknij, aby powiększyć

Jak widać z powyższego wykresu rentowność spółki cały czas znajduje się w trendzie wzrostowym. Ostatni kwartał delikatnie się przy tym wyłamał, ale wszystko zostaje w granicy błędu. Patrząc na rosnącą rentowność trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Spółka zwiększa ceny jednostkowe, przez co staje się przedmiotem coraz większej konkurencji. Druga kwestia jaką trzeba wziąć pod uwagę, to fakt, że kurs walutowy nie będzie rósł do nieba. Wedle mojej subiektywnej oceny 30-35% rentowność to kres możliwości. Pozostaje wzrost skali, który spółka konsekwentnie realizuje.

W zarządzaniu kosztami niewiele się zmienia, co jest oczywiście korzystne.

kliknij, aby powiększyć

Zbliżone tempo wzrostu kosztów pracowniczych do tempa wzrostu przychodów świadczy o dobrym wykorzystaniu zasobów pracowniczych. To oczywiście przekłada się na wynik, ale z drugiej strony powoduje, wymaga wzrostu zatrudnienia przy wzroście skali. Część prac spółka realizuje przez podwykonawców, których koszty objawiają się w rosnącym poziomie usług obcych. Taki rozwój kosztów stwarza pewne zagrożenie. O ile w przypadku spadku przychodów i popytu na usługi spółki z podwykonawców rezygnuje się dość łatwo, to już ograniczenie kosztów pracowniczych może być dużo cięższe. Nie wiemy ilu pracowników ma zatrudnienie na etat, a ilu pracuje na umowę zlecenie. Problemem sektora IT jest jak można przeczytać także w raporcie niedobór wykwalifikowanych kadr. W związku z tym można sądzić, że spółka wiąże ze sobą pracowników raczej etatami.

Wróćmy jednak do wyników. W tym kwartale spółka pokazała rekordowy zysk brutto, dzięki dodatniemu saldu finansowemu, którym prawdopodobnie są dodatnie różnice kursowe. Kurs Euro na przestrzeni kwartału wzrósł z 4,16 na 4,22 PLN. Prócz należności ryzyku kursowemu podlega także posiadana gotówka. Niestety nawet w raporcie rocznym nie znajdziemy informacji jaki to jest procent. W tym miejscu rachunku wyników prezentowane są także zmiany wartości derywatów.
Na razie sytuacja spółki jest komfortowa(rosną zamówienia, przy bardzo dobrej rentowności), ale trzeba pamiętać, że Europa jest ponownie na skraju recesji, co może spowodować spadek zamówień w przyszłych kwartałach. Wydatki na reklamę i outsoursowane IT tnie się najłatwiej.

Sytuacja spółki jest bezpieczna z punktu widzenia płynności. Poziom gotówki spadł co prawda względem poprzedniego kwartału, ale nie jest to spadek drastyczny i nadal wskaźniki płynności są na ponad-normalnym poziomie. Rating wynikający z Z”scora nie bez powodu ma status AAA.

Wyceny automatyczne mogą wydawać się konserwatywne:
www.stockwatch.pl/gpw/pgssoft,...
Zwłaszcza jeśli patrzy się na poziom wskaźnika C/Z, który dla szybko rosnącej spółki ma prawo być na zdecydowanie wyższym poziomie. Powodów do zachowawczej wyceny może być kilka. Pierwszy i najważniejszy został już wymieniony. Spowolnienie i recesja wiążą się z cięciem wydatków na IT. Przecież powodem outsourcowania prac IT jest elastyczność kosztowa. Nie po to spółki oddają prace na zewnątrz, aby w razie spadku własnej sprzedaży realizować przez podmioty trzecie inwestycje. Z resztą dla spółki najbardziej korzystna jest sytuacja kiedy na rynku jest niepewność co do dalszego losu gospodarki. Z jednej strony spółki przygotowują się na kryzys(np. przez zlecenie prac it na zewnątrz), z drugiej nie ma jeszcze powodów do ograniczania ekspansji.
Drugi czynnik to uzależnienie wyniku od kursu walutowego. Spółka zabezpiecza wynik tylko na około 6 miesięcy. Po tym czasie odczuwa zmianę kursu. Dla obecnych wyników przy kursie EURPLN na poziomie 3,2 mamy próg rentowności. Jeśli kurs przez długi czas utrzymywałby się na tym poziomie to żadne zabezpieczenia nie pomogą. Teraz wydaje się to abstrakcją, ale jeśli za godziwy wynik uznamy kurs 4PLN, spadek o 5% względem końca kwartału, to mamy spadek wyniku kwartalnego o 13%, a jeszcze większy wyniku rocznego – na oko ponad 20%.
Dokładając do tego program motywacyjny i rozwodnienie można znaleźć powody do takiej a nie wyższej wyceny spółki, w tym konkretnym otoczeniu gospodarczym. Tym niemniej kompetentny zarząd, który wydaje się odpowiedzialnie prowadzić spółkę dobrze rokuje na przyszłość.

Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 2 sierpnia 2012 14:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,174 sek.

ulnclgfx
ijmoouiz
mrxfaxyi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgiqjfly
tgjxagwa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat