PARTNER SERWISU
rmrycfcx
7 8 9 10 11
morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 13 czerwca 2009 16:36:38 przy kursie: 16,30 zł
Może i rok będzie miało słabe jak cała gospodarka, ale moim zdaniem nie można krytykować managerów dlatego że mają najwięcej gotówki w kasie na całej giełdzie. W czasach kryzysu gotówka bardzo się przydaje. Moim zdaniem spółka wyjdzie wzmocniona po kryzysie dlatego że ma kasę a reszta będzie jej szukała...

A teraz JAG zastanów się czy tylko ty wiesz o tym że spółka będzie miała słaby rok ??
ODp. nie
Więc teraz zrozum że złe wyniki spółki są już zdyskontowane...

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 13 czerwca 2009 16:48:53 przy kursie: 16,30 zł
JAG napisał(a):
morfeusz napisał(a):
JAG napisał(a):
Gotówka na koncie fajna rzecz ale ja wole jak pracuje bo to świadczy o tym ze management wie co z nia zrobić.
Najważniejszy parametr dla spółki to ile generuje kasy a nie ile jej ma na koncie. A ten rok bedzie słabiutki dla NWR. Chyba ze ktos chce potrzymac papier rok ale na szybkie zyski to ja bym tutaj nie liczył.

Oj kolego widzę że z podstawami ekonomi to u Ciebie kiepsko. Poszukaj sobie w wikipedi pojęcia "dychotomia klasyczna" i zrozumiesz że nie zawsze obrót gotówką jest wskazany. Szczególnie gdy mamy niskie stopy procentowe...

A co ma dychotomia klasyczna do wzrostu kursu NWR??? Ciekawe jest zachowanie ludzi gdy coś pisze sie forum nie po ich mysli. Najlepiej wszystko wyjaśnić pojęciem "dychotomia klasyczna". Faktów i liczb niestety nie da obejsc.

Moim zdaniem czasami trzeba stanąć pod prąd, poza tym forum nie jest po to zebyśmy sobie nawzajem przytakiwali.

A fakty sa takie ze NWR będzie miało słabiutki rok
Nie ma o czym sie rozpisywac,prawda jest taka ze ze "zdrowych"spółek jest jedyną,która ma szanse wzrosnac w tym roku "set"procent-inne to tylko potencjalni bankruci.A co do Bogdanki to chetnie kupie...po 20 zł.Dancing wave hello1 Tak ,bedzie słaby rok?-dlatego jest tania,tylko zapewne ostatni,pózniej bedzie kosztowac 60 zł-przeciwnie do wiekszosci spółek które maja i długo beda miec słabe ,a wzrosły po 200,300 %.
Edytowany: 13 czerwca 2009 16:58

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 czerwca 2009 16:59:26 przy kursie: 16,30 zł
morfeusz napisał(a):
Oj kolego widzę że z podstawami ekonomi to u Ciebie kiepsko. Poszukaj sobie w wikipedi pojęcia "dychotomia klasyczna" i zrozumiesz że nie zawsze obrót gotówką jest wskazany. Szczególnie gdy mamy niskie stopy procentowe...

Zgadzam się z JAGiem, że nadpłynność, szczególnie długo utrzymująca się, nie jest korzystna dla akcjonariuszy. Chciałbym zrozumieć, kiedy obrót gotówką nie jest wskazany, z punktu widzenia spółki giełdowej - pomożesz?
Edytowany: 13 czerwca 2009 16:59

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 13 czerwca 2009 17:47:20 przy kursie: 16,30 zł
Panowie moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem wykorzystania posiadanej gotwki powinny byc inwestycje w nowe złoża na terenie posiadanych kopaln (ale na to sie nie zanosi ze wzgledu na zwolnienie 3000 ludzi) Alternatywa sa sensowne akwizycje w kopalnie lub inne podmioty powiązane z branża weglową.

Jesli tego nie planują to najlepszym rozwiązaniem dla akcjonariuszy bylby buybuck lub dywidenda.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 czerwca 2009 18:05:09 przy kursie: 16,30 zł
JAG napisał(a):
Moim zdaniem czasami trzeba stanąć pod prąd, poza tym forum nie jest po to zebyśmy sobie nawzajem przytakiwali.

NWR rok może mieć słabiutki co nie znaczy, że podobnie zachowają się ich akcje.
Dzisiejsza cena dyskontuje moim zdaniem kiepskie przyszłe wyniki, a sytuacja na rynkach surowcowych zmienia się bardzo szybko.
Od razu przypomina mi się analogiczna sytuacja KGHMu sprzed ponad pól roku, kiedy wachałem sie czy wejść za 30,00zł. Ile było przewidywań i opini co do dalszych spadków i jak to wygląda dzisiaj.
Co z tego że Bogdanka będzie osiągała lepsze od NWR wyniki skoro cena akcji już dzisiaj je dyskontuje.
Patrzenie w przyszłość jest oczywiście ważnym elementem analizy (w sumie powinno byc chyba najistotniejsze), ale dla inwestorów giełdowych takich jak ja - szukających zysku liczy się też spojrzenie wstecz, by próbawać znależć coś niedowartościowanego, co może w przyszłości powrócić do porządku sprzed kryzysu. W przypadku NWR nie widzę powodu by miało by się stać inaczej. Jeżeli wyniki mają możliwość poprawić się za rok ( ja uważam że wcześniej) rynek z wyprzedzeniem na to zareaguje.
Dlatego uważam, że dzisiejsza cena akcji jest atrakcyjna.

HENRY
0
Wysłane: 13 czerwca 2009 19:39:03 przy kursie: 16,30 zł
buldi napisał(a):
JAG napisał(a):

Dzisiejsza cena dyskontuje moim zdaniem kiepskie przyszłe wyniki, a sytuacja na rynkach surowcowych zmienia się bardzo szybko.
Od razu przypomina mi się analogiczna sytuacja KGHMu sprzed ponad pól roku, kiedy wachałem sie czy wejść za 30,00zł. Ile było przewidywań i opini co do dalszych spadków i jak to wygląda dzisiaj.
Co z tego że Bogdanka będzie osiągała lepsze od NWR wyniki skoro cena akcji już dzisiaj je dyskontuje.
Patrzenie w przyszłość jest oczywiście ważnym elementem analizy (w sumie powinno byc chyba najistotniejsze), ale dla inwestorów giełdowych takich jak ja - szukających zysku liczy się też spojrzenie wstecz, by próbawać znależć coś niedowartościowanego, co może w przyszłości powrócić do porządku sprzed kryzysu. W przypadku NWR nie widzę powodu by miało by się stać inaczej. Jeżeli wyniki mają możliwość poprawić się za rok ( ja uważam że wcześniej) rynek z wyprzedzeniem na to zareaguje.
Dokładnie i na temat-cała prawda,reszta opini to tylko detale i wrózenie z fusów.Niech tylko ruszy to sie juz szybko nie zatrzyma.Jezeli by ktos patrzył na ten rok, to prosze mi powiedziec :kto skupował POLICE po fatalnych kwartalnych,które to dopiero beda miec słabiutki rok i nie tylko ten...clock
Edytowany: 13 czerwca 2009 19:44

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 13 czerwca 2009 21:06:59 przy kursie: 16,30 zł
WatchDog napisał(a):
morfeusz napisał(a):

Zgadzam się z JAGiem, że nadpłynność, szczególnie długo utrzymująca się, nie jest korzystna dla akcjonariuszy. Chciałbym zrozumieć, kiedy obrót gotówką nie jest wskazany, z punktu widzenia spółki giełdowej - pomożesz?

Ok, ale należałoby okreslić, kiedy występuje nadpłynnośc? Gdzie przebiega granica? To co dzisiaj inwestorzy określą jako brak pomysłu, jutro byc może uratuje im skórę.

Oczywiscie, ze podstawowym zadaniem NWR, wydaje się fedrowanie i sprzedaż urobku. Ale tylko pozornie. Podstawowym celem firm, nie jest praca, tylko zarabianie. Jeżeli przychody z posiadanych aktywów finansowych przekraczaja możliwości generowania zysku z działalności operacyjnej, to to są lepsze. Pewnie możnaby kupic dzisiaj po dobrych cenach jakąś kopalnię, ale co się stanie, kiedy dekoniunktura potrwa jeszcze 5 lat?

Ja posiadanie zapasów gotówki przez jakąkolwiek firmę, na dzisiaj postrzegam jako plus, a nie brak pomysłów.
Lista bankrutów z pomysłami i marzeniami o imperiach jest długa. Tych, co mają dziasiaj pieniądze, krótsza.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 czerwca 2009 21:19:21 przy kursie: 16,30 zł
Zgadzam się z tym, że bufory, poduszki tudzież amortyzatory gotówkowe pozwalają gładko znosić kryzys. I nie dać sobie bankom dmuchać w kaszę. Ale to nie znaczy, że każda spółka powinna mieć na wszelki wypadek miliard na koncie --> od tego są np. linie kredytowe. Bo zarządzanie płynnością trzeba robić zarówno od jednej strony (żeby jej nie stracić) jak i od drugiej (żeby jej nie mieć za wysokiej). Troszkę co innego w spółce prywatnej, która jest bankomatem właściciela, a co innego w giełdowej - która nadmiar gotówki powinna oddać akcjonariuszom. Tyle teoria, powtarzam iż Twoje uwagi są światłe i rzeczowe.

morfeusz
0
Wysłane: 13 czerwca 2009 21:46:41 przy kursie: 16,30 zł
WatchDog napisał(a):
morfeusz napisał(a):

Jasne. Zawsze podejmując jakąś inwestycje spółka rozważa planowany zwrot z niej, tzn stope zwrotu (IRR). W momencie gdy IRR jest niższy niż procent na obligacji czy zysk z opcji to moim zdaniem nie ma sensu rozpoczynać czegos co wydaje się nie rentowne. NWR zajmuje się trudną i mało dynamiczną branżą. Moim zdaniem nieprzemyślane inwestycje nie są dobrym rozwiązaniem w czasach kryzysu. Jeżeli chodzi o linie kredytowe to przecież są one oprocentowane. A to znaczy że chcąc inwestować w tak trudnym okresie narażamy się na koszty kredytu.

Inna sprawa jest taka że mając 2,6 mld Euro w gotówce jesteś spekulantem walutowym. I wcale nie musi się zawierać opcji....

WD też mi się wydaje troszkę dziwną sytuacją trzymanie w sefie tej kasy, ale z drugiej strony wolę żeby ją mieli na koncie niż pakowali się teraz w inwestycje. Zamiat tego powinni przejśc restrukturyzację i przemyśleć najbardziej trafne inwestycje. A moje porównanie do dychotomi miało na celu pokazanie że inwestycje nie zawsze są lekarstwem na całe zło. Oby to prawo nie zadziałało w przypadku dolara bo wtedy będzie po ptokach... I tu antidotum sały się najbardziej płynne papiery na świecie czy amerykańskie obligacje - jaki tego skutek ? Koszt zadłużenia USA rośnie w zastraszającym tempie.

JAG
JAG
0
Wysłane: 13 czerwca 2009 21:58:05 przy kursie: 16,30 zł
HENRY napisał(a):
buldi napisał(a):
JAG napisał(a):

Dokładnie i na temat-cała prawda,reszta opini to tylko detale i wrózenie z fusów.Niech tylko ruszy to sie juz szybko nie zatrzyma.Jezeli by ktos patrzył na ten rok, to prosze mi powiedziec :kto skupował POLICE po fatalnych kwartalnych,które to dopiero beda miec słabiutki rok i nie tylko ten...clock

Moim zdaniem kurs Polis daje duzo wiekszy potencjał wzrostu od kursu NWR.

buldi
0
Wysłane: 13 czerwca 2009 22:30:50 przy kursie: 16,30 zł
JAG napisał(a):

Moim zdaniem kurs Polis daje duzo wiekszy potencjał wzrostu od kursu NWR.

Dlaczego?

humbak
0
Wpisów: 21
Wysłane: 13 czerwca 2009 23:24:52 przy kursie: 16,30 zł
Witam,

Ja również mam NWR w portfelu, ale na fajerwerki w tym roku raczej nie liczę. Sądzę, że jednym z powodów wstrzemięźliwości rynku wobec tej spółki mogą być dość wysokie wskaźniki jej zadłużenia/wypłacalności:
- wskaźnik ogólnego zadłużenia za 1Q09 = 73.6% (dla porównania: 71.3% - 4Q08, 72.6% - 3Q08);
- udział kapitałów własnych w finansowaniu majątku trwałego aktualnie (1Q09) wynosi 44.6% i zmniejsza się od połowy ub. roku;
- natomiast wskaźnik bieżącej płynności wydaje się Ok (2.23 za 1Q09).

Ponadto, nie bardzo rozumiem dlaczego firma zaciąga więcej kredytów (wzrost o 18.3% do kwoty 3.4 mld pln), przy stanie gotówki = 2.6 mld pln...

[dane za stockwatch.pl i sindicator.net]
Edytowany: 13 czerwca 2009 23:27

buldi
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 11:33:23 przy kursie: 16,30 zł
humbak napisał(a):
Witam,

Ja również mam NWR w portfelu, ale na fajerwerki w tym roku raczej nie liczę. Sądzę, że jednym z powodów wstrzemięźliwości rynku wobec tej spółki mogą być dość wysokie wskaźniki jej zadłużenia/wypłacalności:
- wskaźnik ogólnego zadłużenia za 1Q09 = 73.6% (dla porównania: 71.3% - 4Q08, 72.6% - 3Q08);
- udział kapitałów własnych w finansowaniu majątku trwałego aktualnie (1Q09) wynosi 44.6% i zmniejsza się od połowy ub. roku;

Ponadto, nie bardzo rozumiem dlaczego firma zaciąga więcej kredytów (wzrost o 18.3% do kwoty 3.4 mld pln), przy stanie gotówki = 2.6 mld pln...

Porównując kwartały 1 2008 do 1 2009 zadłużenie netto spadło o 28% wzrosły natomiast nakłady inwestycyjne 322%.
Te inwestycje to głównie Program Optymalizacji Produkcji POP2010, który obecnie znajduje się w II - ostatniej fazie realizacji i polega na wymianie kompleksów ścianowych (sprzęt i urzadzenia) na bardziej wydajne i efekywne.
Nakłady inwestycyjne na cały rok 2009 wyniosą ok116mln euro z czego 52mln wydano już w Ikwartale.
Co do wzrostu zadłużenia - to jest on powiązany głównie z wydatkami na ten cel.
Więcej znajdziesz na stronie 8 raportu euro.bankier.pl/static/att/emi... "płynność i zarządzanie"
Na stronie 4 znajdziesz informacje o efektach tego programu.

JAG - to chyba też odpowiedz na Twoje wątpliwości co do nadmiaru gotówki i oceny działań zarządu

JAG
JAG
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 13:54:45 przy kursie: 16,30 zł
buldi napisał(a):
humbak napisał(a):
Witam,

Porównując kwartały 1 2008 do 1 2009 zadłużenie netto spadło o 28% wzrosły natomiast nakłady inwestycyjne 322%.
Te inwestycje to głównie Program Optymalizacji Produkcji POP2010, który obecnie znajduje się w II - ostatniej fazie realizacji i polega na wymianie kompleksów ścianowych (sprzęt i urzadzenia) na bardziej wydajne i efekywne.
Nakłady inwestycyjne na cały rok 2009 wyniosą ok116mln euro z czego 52mln wydano już w Ikwartale.
Więcej znajdziesz na stronie 8 raportu euro.bankier.pl/static/att/emi... "płynność i zarządzanie"

JAG - to chyba też odpowiedz na Twoje wątpliwości co do nadmiaru gotówki i oceny działań zarządu

Ale ja nigdzie nie napisałem ze nadmiar gotówki to zła rzecz. Wole jednak gdy jest ona inwestowana w sensowne projekty niż jak lezy i kisi sie na koncie. To chyba nie jest efektywne wykorzystanie kapitałów własnych przez jakakakolwiek spółke. Napisałem również w jaki sposób nadmiar gotówki może zostać sporzytkowany.

Wg mnie najkorzystniejsze z pkt widzenia NWR i jego akcjonariuszy byłyby inwestycje we własne złoża. Ewentualnie potencjalne akwizycje. Jesli nie maja takich planów to najlepsze dla akcjonariuszy byłyby dywidenda lub buybuck.

Co do porównania Polic i NWR to porównaj notowania obu spółek za ostatni miesiac. Wiecej info nt. Polic zamiesciłem na ich forum.

Manat36
0
Wpisów: 68
Wysłane: 14 czerwca 2009 14:26:54 przy kursie: 16,30 zł
Witam . Czytając wasze opinie zostałem zaciekawiony tematemThink . Szukając w necie natrafiłem na pare wypowiedzi , na temat węgla. Wiec pozwole sobie zapodać lekture ;) , www.money.pl/gospodarka/wiadom... , gornictwo.wnp.pl/notowania/cen... . salute

buldi
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 22:35:35 przy kursie: 16,30 zł
JAG napisał(a):

Ale ja nigdzie nie napisałem ze nadmiar gotówki to zła rzecz. Wole jednak gdy jest ona inwestowana w sensowne projekty niż jak lezy i kisi sie na koncie. To chyba nie jest efektywne wykorzystanie kapitałów własnych przez jakakakolwiek spółke. Napisałem również w jaki sposób nadmiar gotówki może zostać sporzytkowany.

Wg mnie najkorzystniejsze z pkt widzenia NWR i jego akcjonariuszy byłyby inwestycje we własne złoża. Ewentualnie potencjalne akwizycje. Jesli nie maja takich planów to najlepsze dla akcjonariuszy byłyby dywidenda lub buybuck.

Czy program POP2010 nie jest Twoim zdaniem inwestycją we własne złoża?
Czy zzrestrukturyzowanie parku maszynowego, powodujące zwiększenie efektywności wydobycia, dalej pozwalające w przyszłości osiągać większe zyski z eksploatacji posiadanych złóż nie świadczy o tym, że tak się właśnie dzieje, a zarząd poza siedzeniem na dupie robi coś dla spółki?
Twoje rady są bezcenne, ale nie w tym przypadku.Not talking

morfeusz
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 22:38:24 przy kursie: 16,30 zł
Buldi nie do końca masz rację chociaż popieram Cię w 100%. Ten program nie jest pokrywany w całości z gotówki, w większej części finansowany jest on z zadłużenia i pewnie stąd dociekania JAG-a dlaczego...salute

JAG
JAG
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 22:48:21 przy kursie: 16,30 zł
buldi napisał(a):
JAG napisał(a):

Czy program POP2010 nie jest Twoim zdaniem inwestycją we własne złoża?
Czy zzrestrukturyzowanie parku maszynowego, powodujące zwiększenie efektywności wydobycia, dalej pozwalające w przyszłości osiągać większe zyski z eksploatacji posiadanych złóż nie świadczy o tym, że tak się właśnie dzieje, a zarząd poza siedzeniem na dupie robi coś dla spółki?
Twoje rady są bezcenne, ale nie w tym przypadku.Not talking

Spokojnie Buldi, ja mam tylko watpliwosci i glosno rozwazam plusy i minusy NWR. Dyskusje na tym forum maja sluzyc nam wszystkim w celu podjecia odpowiednich decyzji inwestycyjnych.

Jesli masz szczegolowe dane odnosnie Programu 2010 to je podaj ze szczegolnym uwzgledniem wielkości kwot, na co mają byc przeznaczone oraz zrodel finansowania. A jesli masz moze dane odnosnie prognozowanych efektów inwestycji i ile przyniosa przychodow i zysków to byloby w 100% super.

morfeusz
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 22:55:38 przy kursie: 16,30 zł
Spółka podała że zyski które przyniół ten program w pierwszej kopalni przewyższają ich oczekiwania...

HENRY
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 23:01:23 przy kursie: 16,30 zł
JAG napisał(a):
buldi napisał(a):
humbak napisał(a):
Witam,

Co do porównania Polic i NWR to porównaj notowania obu spółek za ostatni miesiac. Wiecej info nt. Polic zamiesciłem na ich forum.
Bo własnie JAG widzisz,co do polic patrzyłem jak było po5 zł,a teraz wywaliłem po 8,05 i nie szybko wroce,bo nawet jezeli police dofruna do oporu na ok.10,60 to NWR bedzie kosztowało 65zł,a przynajmniej jest tanie i szybciej uwierze ze wzrosnie 400%,niz ze takie baloniki jak police urosna jeszcze chocby 20%,a police to niewatpliwie potencjał w tym roku maja -tylko ze co najwyzej do jazdy w dół w okolice 4,90 zł.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,947 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat