Przepraszam a gdzie ja pisałem, że odniesie klapę? Moje nie hurraoptymistyczne spostrzeżenia dotyczą w szczegóności iOS oraz zaistaniałych okoliczności.
- gra wypadła w rankingach (USA/iPhone, USA/iPad > 100) - to fakt
- rankingi i ekspozycja w sklepie mają duże znaczenie dla sprzedaży - patrz FS,SJ na Android, to też fakt
- bieżacy tydzień jest bardzo konkurencyjny na rynku iOS - np. dziś ja wole kupić 3 gry po $1 niż jedną za $3, którą mogę kupić później - i tak myśli wielu użytkowników - to też fakt,
- 11b umie produkować świetne gry - to też fakt,
- nie śmiem wyrokować przyszłości bo nie znam ani ruchów rynku ani spółki czy wydawcy, jedynie próbuje ocenić bieżącą sytuację i zastanowić się czy jest dobrze czy nie do końca - to moja subiektywna ocena. I ta ocena mówi mi, że sytuacją na chwilę obecną nie jest różowa.
Jaka zatem ilość sprzedanych kopii na iOS w ciągu pierwszego miesiąca będzie dla Was sukcesem? Real boxing sprzedał się w około 100tys kopii w nieco ponad miesiąc. Jeśli uda się zbliżyć do tej wartości to uznam to za sukces.
Sklep Androidowy rządzi się swoimi prawami, sprzedaż jest dobra, w piątek pojawimy się w "Staff picks" - skok w rankingach i podobna sytuacja jak SJ i FS. Wzrost sprzedaży FS to nie tylko efekt pojawienia się AK ale również kilku nowych recenzji np.
na AppStorm. Tak jak pisałem może się okazać że spółka zarobiła więcej na Androidzie niż na iOS. I to jest pozytyw