Temat:
11BIT
introverted_investor napisał(a):Mr Exclusive napisał(a):A bylismy niedaleko podium. AFAIK najlepsze do tej pory miejsce tygodniowe to było miejsce 7-me. W szczytowym tygodniu w ogóle nie było TWoM w TOP10: www.guru3d.com/news-story/stea...Wasze szacunki są z kosmosu. Nigdy nie było gry indie która się tak sprzedawała jakbyście chcieli. DayZ sprzedało rekordowy 1mln w ciągu miesiąca będąc *przez cały miesiąc* numerem 1. TWoM nawet się nie zbliża do takiego wyniku z oczywistych przyczyn. Szczytowy to był właśnie ostatni tydzień (zakończony dzisiaj) gdzie TWoM był przez 4 dni przeceniony 25% i uczestniczył w "Encore sale"
|
|
Temat:
11BIT
Widzę, że dyskusja mocno skupiła się na wynikach za IVk oraz na tym ile się kopii sprzedało czy które miejsce mamy na steam. Dla mnie liczy się na przykład to, że TWoM nadal będzię się dobrze sprzedawał i będzie cały czas rozwijany. Myśle, że w całym 2015 uda się zarobić co najmniej tyle samo co w IVk 2014 na wersji PC (1,5 vs 12 miesięcy sprzedaży). Wersja mobilna powinna się pojawić w pierwszym półroczu. I to będzie na pewno jeden z hitów iOS (Android na deser). O jakiej liczbie możemy mówić - zakładam, że spokojnie przyjmując to będzie minimum 1 milion kopii do końca roku (patrz Monument Valley które sprzedało w tej liczbie w niecałe 3 miesiące). Zatem w miarę pesymistycznie przyjmując, ten rok nie powinien być gorszy dla spółki. Nie sposób jeszcze wspomnieć o dodatkowych wisienkach, które mogą ucieszyć akcjonariuszy: - ogłoszenie TWoM na konsole (imho must have) - Industrial i platforma dla MP - pamiętajmy o tym, że te projekty są współfinansowane przez 2 dotacje - przyspieszony rozwój GR i Launchpad - obie platformy zyskają na renomie spółki, spółka zaś nie będzie bała się dofinansować obu projektów w razie potrzeby, - pamiętajcie, że zgodnie z historią spółki 1 lub więcej projektów jest już w imadle (może jakiś ambitniejszy, który czekał na większą liczbę gotówki) - jeśli spółka będzie pracować nad TWoM 2 lub czymś podobnym to nie dowiemy się tego w tym roku ale taki projekt ma już ogromne szanse na samym starcie Czy wobec tego nawet w świetle hipotetycznych słabszych wyników spółka nie wygląda perspektywicznie? Nie wiem co będzie za 2 lata ale o ten rok jestem spokojny (o kurs też). Wracając jeszcze to modelu obliczania sprzedaży na podstawie liczby komentarzy to zostawmy liczby w spokoju - popatrzymy tylko jak liczba komentarzy wygląda na tle innych hitów tego roku: - Divinity: Original Sin - Alien: Isolation - Wolfenstein: New order - Borderlands: The Pre-Sequel Sprzedajemy się podobnie lub lepiej (uwzględniając daty premier) a to już powinno samo wystarczyć za najważniejszą rekomendacje. Szutnik napisał(a):Jak dla mnie jeszcze za wcześnie na skazywanie 11B na zmianę trendu. To jeszcze powinno jakiś czas potrwać, ale najlepszą fazę ta spółka ma już za sobą. Wzrostu z 70 do 420 zł w kilka kolejnych tygodni już nie będzie No nie do końca, to zależy od ceny zakupu - dla wielu wystarczy 140zl zeby ta kolejna faza była tak samo udana jak poprzednia
|
|
Temat:
11BIT
Żeby posługiwać się statystyką w obliczaniu ogólnej liczby kopii danej gry potrzebne są co najmniej 2 rzeczy: - pewność, że mamy X aktywnych kont, a nie znać tylko minimalną i maksymalną wartość jakiegoś licznika - a tego chyba nigdy nie będziemy wiedzieć - dobrać nie ciągły zakres a mieć "reprezentatywną" próbę losową z całej populacji kont steam - i tutaj mamy kolejny problem bo nie jesteśmy w stanie tego udowodnić gdyż nie mamy żadnych statystyk od steam Wiec jeśli nie znamy ani dokładnie przestrzeni a nie jesteśmy w stanie zagwarantować reprezetatywności próbek to taka estymacja może być obarczona dużym błędem, czyli w zasadzie bezużyteczna. Ale gdyby udało się te warunki spełnić to każde uruchomienie programu da inne wartości, które dadzą nam rozkład i dopiero na podstawie tego rozkładu można by stwierdzić (jeśli metoda jest poprawna) z określonym prawdopodobieństwem, że sprzedało się co najmniej Y kopii. Innym sposobem oszacowania może być użycie metody Monte Carlo.
|
|
Temat:
11BIT
antyteresa napisał(a): Tylko tak jak napisałem mamy wydawania gry co roku. Raz hit, raz pół hit.
Czyli przyjmujemy, że Hit1 już nie sprzedaje się w drugim roku? Można również przyjąć założenie: Hit co 2 lata, a pół-hit to Hit na mobilne/konsole.
|
|
Temat:
11BIT
Przed debiutem TWoM akcje spółki chodziły po 9-10zł, dzisiaj są warte 4-krotnie więcej. To wycena całkiem nowej spółki, która wyłoniła się w ciągu ostatnich dni, ponieważ: - gra osiągnęła ogromny sukces nie tylko chwilowy ale długoterminowy (takie momemntum, które nie pozwoli odejść jej w zapomnienie; tak jak dziś niektórzy mówią, że jest podobne do Deadlight, za jakiś czas nowe gry będą porównywane do TWoM) - spółka osiągnęła sukces finansowy, mniejsza o to czy jest to (a raczej będzie) X, 2X, czy 5X - porównując do poprzednich produktów to skala zmiany przychodów jest ogromna, do tego wiem, że potrafią "wyciskać cytrynę" na maxa (patrz A2 i inne mniejsze tytuły, które się wróciły mimo kiepskiej początkowej sprzedaży), - mimo, że twórcy zapowiedzieli, że nie będzie serii TWoM - gra otrzyma dłuższe życie dzięki dodatkom i aktualizacjom (graczy jest wielu, więc i pomysłów też masa), - sukces gry na PC znacząco przełoży się na "gwarancje" sukcesu wersji mobilnej oraz sensowność wersji konsolowych (tutaj też warto przypomnieć, że wersja A2 na PS4 raczej nie miała sensu finansowego, była jednak potrzebnym procesem przetestowania autorskiego silnika pod nową platformę oraz procesu certyfikacji), - Games Republic również może liczyć na lepszą rozpoznawalność oraz dużo łatwiejsze rozmowy z kolejnymi dystrybutorami, - nowe gry będą miały już łatwiejszą drogę do przebicia (O, to kolejna gra od twórców TWoM i Anomaly!), - spółka rozwija również swoje rozwiązania technologiczne (silnik, platforma multiplayer?) - zobaczymy co będzie z tego chleba, - 11B launchpad będzie miał się pochwalić wydanym co najmniej jednym super tytułem, - spółka, dzięki znanej marce może otrzymać lukratywne propozycje współpracy (np. takiej jak CD Red i Fuero Games/tajemnicza umowa z DeepSilver) - firma staje się też świetnym miejscem do pracy - kłopoty ze znalezieniem nowych pracowników powinny zniknąć, - TWoM będzie się też dobrze sprzedawać pudełkowo oraz Mac App Store (liczę, że to już niedługo) Nie widzę powodów dla których kolejny rok nie byłby tak samo udany jak ten - zakładam wersje TWoM na mobilne oraz konsole oraz dobrą sprzedaż wersji PC. Być może wydadzą Industrial oraz co najmniej 1 gra z launchpad. Za dwa lata zobaczymy co spółka wymyśliła dysponując dużo większym budżetem. Jeśli porównujemy 11b do Vivid to mamy jedną zasadniczą różnicę: dla 11b wiemy, że już ma duże zyski, dla Vivid zakładamy, że takie będą. Czy spółka jest warta 4x więcej niż 10 dni temu, pozostawiam do własnej analizy
|
|
Temat:
11BIT
Wersji jest kilka: - youberzy i polscy blogerzy wspominali o listopadzie - strona amazon.de - wersja pudełkowa z Deep Silver - premiera 14.11 - strona upcomming steam między 14-18 listopada - 12.12 według tego artykułu z Onet Spółka, podała tylko, że za kilka tygodni poda termin premiery.
|
|
Temat:
11BIT
@Graf78 Co do Spacecom - to nie jest ich tytuł, więc być może nie mogą o takich sprawach decydować jako wydawca. O ile dobrze pamiętam to Spacecom jest pisany w popularnym silniku (Unity) i nie powinno być problemu z konwersją na mobilne (ale tylko tablety - tak piszą na ich FB). Jeśli chodzi o A2 na PS4 to należy pamiętać o tym, że to nie jest jakiś proces pracochłonny (w większości to chyba czekanie na decyzje Sony) i jest po pierwsze "przetarciem szlaków" a po drugie inwestycją w rozwój autorskiego silnika spółki. Dobrze więc się stało, że takie problemy wyszły przy A2, na które tylko nieliczni liczą, niż w sytuacji innego kluczowego na tej platformie produktu.
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:29 sierpień - 1 września to termin targów PAX Prime. 11 bit będzie tam prezentował TWOM, Spacecom oraz trzeci, nie zapowiedziany jeszcze tytuł. Zastanawiam się czy to kolejny tytuł spod skrzydeł 11bitlaunchpad czy jeszcze coś innego? Czy na targach PAX Prime będziecie pokazywać AD na mobilne? Cytat:pytanie z zupełnie innej strony czy gra Spacecom będzie wydana na urządzenia mobilne? O ile pamiętam takie mają plany.
|
|
Temat:
11BIT
Sądząc po tym jak sprzedają się Don't starve czy Banished - gra ma duże perspektywy. Jak podaje AppleCenter gra ukaże się również w tym roku na urządzenia mobilne. Powtórka z zeszłego roku maj - PC, listopad/grudzień - mobilne jak najbardziej realna.
|
|
Temat:
11BIT
To będzie coś nowegoCytat: Yep. Going to GDC with new game. Serious stuff. Adicting. Sooooo... Journalists! Wanna meet and see the game wonder? Booth 244 South Hall
|
|
Temat:
11BIT
Coś wróbelki zaczęły ćwierkać o 11B i GDC
|
|
Temat:
11BIT
Do kolejnych w ostatnim czasie wydarzeń wpływających na wizerunek spółki dołącza przyznanie przez Google Play etykietki "Top Developer". Dla przypomnienia pozostałe to obecność w obozie Tizena na targach Barcelonie oraz prezentowanie A2 przez Qualcomma i NVidie jako gry eksponującej możliwości ich najnowszych procesorów. Jeśli dodamy do tego A2 Benchmark na Androida oraz specjalnie przygotowaną wersję na PS4 to ujawnia się nam ogromny potencjał silnika. Potencjał, który mam nadzieje spółka wykorzysta nie tylko do pisania nowych gier.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a): Nie jest tam nigdzie napisane ze pawilon przeznaczony jest pod GR- GR jest wymienione w tekscie tylko, ale pewnie zamierzaja je tam promowac. Jest. Wystarczy zobaczyć na mapce pawilon 244. Jest podpisany 'Games republic' i znajduje się w towarzystwie takich wystawców jak AppAnie czy AdMob.
|
|
Temat:
11BIT
Mamy potwierdzenie, że spółka będzie wystawcą na GDC w San Francisco w dniach 17-21 marca 2014. Co ciekawe pawilon zarezerwowany przez 11b jest przeznaczony pod Games Rebublic. Czy będzie również pawilon z grami to trudno mi powiedzieć. Na razie z polskich firm zauważyłem tylko box Flying Wild Hog a na liście wystawców nie ma ani CRD, CIG czy Vivid. CDR na pewno się pojawi bo ludzie z CDR będą mieć prelekcje. Być może jak w zeszłym roku będzie wspólny Polski pawilon skupiający game developerów z naszego kraju.
|
|
Temat:
11BIT
Ja proponuje pobieżnie zapoznać się również z pełną listą projektów zatwierdzonych i odrzuconych. W ścieżce Hi-Tech - projekty Vivid oraz Techland nie uzyskały aprobaty. W ścieżce In-tech znalazło się ponad 30 spółek z GPW i NewConnect oraz kilkunastu wyższych uczelni. Czy te spółki również należy bojkotować. Czy Valve powinno robić tylko gry a Apple tylko komputery?
Mnie ciekawi na jaki to projekt spółka dostała dofinansowanie - Games Republic czy coś innego? Uzyskanie wysokiej punktacji to raczej powód do zadowolenia dla akcjonariuszy bo świadczy o tym, że mają dobry pomysł oraz dobrze się do niego przygotowali. Przypominam również, że spółka jest członkiem Tizen Association w doborowym towarzystwie. Jak dla mnie to są pozytywne wiadomości bo świadczą, że spółka nie tylko potrafi zrobić gry ale rozwijać się w innych kierunkach i robi to z powodzeniem.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Nikt chyba nie jest w stanie tego policzyc, do tego nie wejdzie to do przychodow w tym roku. Można to oszacować. Jeśli przyjmiemy domyślny podział zysków to developerzy dostają 65% , 25% na cele dobroczynne, 15% dla HB. Zakładam, że każdy deweloper dostaje równą cześć z ich puli. 822tys * 65% = 534tys / 9 czyli około 60 tys $. Nie jest to jakaś oszałamiająca kwota, ale obecność w bundlu należy ją bardziej traktować również jako forme reklamy. Niestety pozostałe gry w paczce były przeciętne a termin bardzo niekorzystny - wiele osób wybrało promocje na steam, amazon czy w samym humble storze. Dodatkowo A2 nie uczestniczyło w promocjach w humble storze. Chciałbym również podsumować poprzedni rok - a zwłaszcza A2, nad którym ciąży jakieś fatum. Zaczynając od samego początku. Mieliśmy preordera sekretnej gry oraz zamkniętą betę, które okazały się marketingową klapą (wg. mnie przyniosło to więcej szkody niż pożytku). Dlaczego nie wybrano modelu 'Early Access' - proszę zobaczyć jak świetnie się sprzedają takie gry. Potem premiera, niezbyt udana, brak ekspozycji w czasie promocji steam. Wersja iOS (mobilne), która miała (i jest) grą przełomową ze względu na grafikę została zalana lawiną negatywnych komentarzy na temat stabilności i polityki prywatności (średnia ocen 3 w USA) co później skutkowało słabszą sprzedaża oraz brakiem A2 w różnych konkursach i rankingach pod koniec roku. O dziwo wersja A2 na Androida zaskakuje wyskokimi ocenami. Wrzucenie A2 na androida do HB kilka tygodni po premierze to również nie jest najszczęśliwsze posunięcie. Szkoda, że A2 nie pojawiło się we wcześniejszym "Humble Jumbo Bunlde" które zebrało 3mln $ i było bez wersji na Androida. Dobrze, że rok 2013 mamy za sobą, który w moim odczuciu mógłby być dużo lepszy. Mam nadzieje, że spółka pracowała cieżko nad innymi projektami, które powinny ucieszyć bardziej akcjonariuszy w 2014 roku. Liczę również że limit pecha i niefortunnych decyzji również się wyczerpał. Spółce i jej akcjonariuszom życzę owocnego roku.
|
|
Temat:
11BIT
Dzisiaj natknąłem się na tweeta informującego, że 11 bit jest partnerem Tizen Association. Potwierdza to ich strona. Towarzystwo jest zacne więc jest to spore wyróżnienie dla spółki. To, że produkty 11 bitow (a w zasadzie silnik) działają na Tizenie było już wspomniane dużo wcześniej. Ciekawy jestem czy spółka uczestniczy również w konkursie organizowanym na najlepsze aplikacje i gry. Do wygrania jest 200, 100 lub 40 tysięcy dolarów. Czy można dostać odpowiedź ze strony spółki czy zgłosiła jedną ze swoich gier do tego konkursu?
|
|
Temat:
11BIT
Jest potwierdzenie przyznania "Editor Choice" od Google dla najlepszych gier 2013 roku - towarzystwo wyśmienite (na razie promowane w amerykańskim app storze). Ciekaw również jestem celów wizyty w siedzibie NVidii w Kalifornii - przygotowanie A2 na NVidia Shield czy coś więcej?
|
|
Temat:
11BIT
Pojawiła sie w końcu promocja A2 przez Google jako "Play poleca" na głównej stronie sklepu. Powinno to się przełożyć w lepszą sprzedaż oraz pozycje w rankingach. W przypadku AK, FS, SJ było to około 10-20tys sprzedanych kopii.
|
|
Temat:
11BIT
Kilka wiadomości z ostatnich dni: - A2 jest w 50% promocji w Mac App Store - sprzedawana w serii "Big games, great prices" - A2 trafiło właśnie do HubleStore po 5$ - promocja trwa przez 6 dni - mamy też 50% obniżki na Steam na A2 oraz 75% na AWE - ale będzie cięzko się tam przebić - iOS - mamy prawie 50 tys na GC, okres promocji i wyprzedaży jeszcze się nie zaczął, liczę na obniżkę A2 w okresie swiątecznym - Google play - zadziwiająco słabo się sprzedaje - osobiście to wolałem poprzednią wersję sklepu gdzie było 5 pozycji mocno promowanych przez Googla. Na razie również nie doczekaliśmy się żadnej dodatkowej ekspozycji ze strony Android store - jest jeszcze na to szansa oraz dodatkowy czas na poprawienie produktu. Co do szacowania ilości pobrań na iOS to pojawił się ranking aplikacji na antyaps. Na ile jest on wiarygodny to trudno jest mi ocenić.
|
|
Temat:
11BIT
Mamy premierę A2 na Androida - czekamy na odpowiednią ekspozycje w Google Play. Dzisiaj również pojawił sie update wersji iOS - większość błędów miała zostać poprawiona. Zobaczymy czy gracze zaktualizują swoje recenzje bo liczba tych negatywnych była dość spora i znacząco obniżała ocenę gry
|
|
Temat:
11BIT
Fantomas napisał(a):@cetnar:
TB potrzebuje dodatkowego forum jak piątego koła u wozu.
Po drugie: żeby napisać recenzje czegoś to trzeba najpierw to coś mieć. Blogerzy o odpowiednim zasięgu dostają za recenzje zapłatę [i oczywiście grę za darmo, o innych gadżetach nie wspominając] - od tego są agencje marketingowe, które z blogerami takie umowy zawierają. Gdzie tu miejsce dla Games Republic ?
Na razie wygląda na to, że 11B chce założyć swój sklep z dystrybucją cyfrową, a ciężar marketingu przerzucić na blogerów w zamian za część marży. Nie wiem czy to jest akurat taka rewolucja, żeby ze Steamem wygrać. TB był tylko znanym przykładem. Ale akuratnie może on potrzebować - bo google wymusza założenie konta Google+ - a to się wielu nie podoba. Steama, Facebooka itd. też nie wszyscy lubią. Jak powstał LinkedIn to agencje HR się nie zwinęły tylko przeniosły działalność do nowego serwisu.
|
|
Temat:
11BIT
Jeśli to jest ten projekt na, który spółka dostała dofinansowanie to duże WOW. Sam pomysł bardzo dobry bo takiej platformy brakuje. Teraz najważniejsze czy uda się to dobrze wykonać i zdobyć rynek. Dla mnie pozytywna informacja - spółka podjęła ryzyko tak jak sugerowali akcjonariusze.
Co do błędu to występuje on na najnowszej wersji iOS - u mnie na iPad2 pod iOS6 nie zaznałem jeszcze żadnego crasha. Tak czy inaczej takie błędy nie powinny się zdarzać - bo liczba negatywnych ocen nie pomaga w sprzedaży.
|
|
Temat:
11BIT
Dzisiaj troche tak po cichu mamy premierę nowego Anomaly Korea i Anomaly Mobile Campaing na Steam. Przy okazji promocja daily deal na wszystkie produkty 11B - 60% taniej.
|
|
Temat:
11BIT
slykyer napisał(a):Przeglądając jakąkolwiek stronę związaną z apple store, podawane tam wyniki czy też statystyki zawsze odnoszą się do konkretnego kraju. Czy czasem przytaczane ilości graczy z GC nie odnoszą się tylko do Polski? Dlaczego GC miałoby się z tego trendu wyłamywać i pokazywać globalne dane? Kupić możesz grę tylko w swoim kraju, ale grać możesz z kimkolwiek na całym świecie. Ranking GC jest globalny.
|
|
Temat:
11BIT
@cad_man nie wiemy tego jak skonstruowana jest umowa miedzy dystrybutorem a developerem - to nie Apple płaci 11b tylko Chillingo. Poza tym spółka miała w ofercie również AWE na PC w tym czasie. Ja szukam wariantu pesymistycznego - 100tys kopii do konca roku to jest wg. mnie bardzo realne. Jeśli będzie więcej to tym lepiej dla spółki i akcjonariuszy.
|
|
Temat:
11BIT
@albercik, pamietaj że dane z TopAppCharts obejmują zakres ostatniego roku, a premiera AWE była w 2011. AWE również było bardzo wysoko w rankingach w USA - chyba max 3 w Top Paid. Ranking - to nie tylko liczba sprzedanych kopii ale również inne aspekty - jak długość używania aplikacji, oceny, itp. Oczywiście wzór jest ściśle tajny i ciągle modyfikowany. Wzór z dzisiaj to nie ten sam co 2 lata temu. A2 stoi wysoko w rankingach dla iPadów dlatego, że wspiera prawie wszystkie urządzenia z tego segmentu. W przypadku iPhone'ow nie wspierane są urządzenie iPod Touch (jest ich w sumie całkiem sporo) oraz iPhone 3GS i 4 - można zaryzykować że to jakieś 30-40% rynku iPhone/iPod Moim zdaniem A2 sprzedaje się podobnie jak AWE, lepiej jak Korea - ale ma szanse dzięki MP pozostać dłużej w świadomości graczy. Dla mnie w trybie MP dużo lepiej gra się na iPadzie niż PC - i znalezienie przeciwnika nie jest takie trudne GC: 20710 - jeśli założyć rychłą premierę na Androida to 100tys kopii do końca roku powinno się spokojnie sprzedać na obie platformy
|
|
Temat:
11BIT
@albercik, pamietaj że dane z TopAppCharts obejmują zakres ostatniego roku, a premiera AWE była w 2011. AWE również było wysoko w rankingach w USA bardzo wysoko - chyba max 3 w Top Paid. Ranking - to nie tylko liczba sprzedanych kopii ale również inne aspekty - jak długość używania aplikacji, oceny, itp. Oczywiście wzór jest ściśle tajny i ciągle modyfikowany. Wzór z dzisiaj to nie ten sam co 2 lata temu. A2 stoi wysoko w rankingach dla iPadów dlatego, że wspiera prawie wszystkie urządzenia z tego segmentu. W przypadku iPhone'ow nie wspierane są urządzenie iPod Touch (jest ich w sumie całkiem sporo) oraz iPhone 3GS i 4 - można zaryzykować że to jakieś 30-40% rynku iPhone/iPod Moim zdaniem A2 sprzedaje się podobnie jak AWE, lepiej jak Korea - ale ma szanse dzięki MP pozostać dłużej w świadomości graczy. Dla mnie w trybie MP dużo lepiej gra się na iPadzie niż PC - i znalezienie przeciwnika nie jest takie trudne GC: 20710 - jeśli założyć rychłą premierę na Androida to 100tys kopii do końca roku powinno się spokojnie sprzedać na obie platformy
|
|
Temat:
11BIT
Ja czekałem jeszcze na jedną informacje. Mamy na 99% globalnego "Editor's Choice" i tym samym promocję na głównej stronie w App Store. Na 99% tylko dlatego że jeszcze nie ma jeszcze zaktualizowanych stron dla wszystkich krajów - natomiast w te kraje które doczekały się aktualizacji - Anomaly 2 jest promowana. Z kolejnych plusów: - na TouchArcade A2 jest " najgorętszą grą" - podoba mi się że z poziomu gry jest reklama do pozostałych gier 11b - opinie użytkowników są bardzo przyjazne, - wyczytane na forum - spółka pracuje nad nową mapą do MP - rychła premiera na Androida - wydaje się że w końcu premiera trafiła na dobry czas - brak innych ciekawych gier i sporo czasu do szału świątecznych wyprzedaży - nawet liczę że A2 do nich dołączy Minusy: - spodziewałem się nieco lepszych recenzji niż 8/10 Liczba graczy na GC: 1650
|
|
Temat:
11BIT
Good news - wygląda na to, że premiera A2 na iOS już jutro!Btw: Nie zauważyliście, że o grze było jakoś ostatnio cicho - po za tymi kilkoma recenzjami na Android. Czyżby zmiana taktyki marketingowej - najpierw premiera - potem recenzje i reklama? W przypadku A2 na PC to chyba była jedna z przyczyn słabego zainteresowania.
|
|
Temat:
11BIT
@Asston Rynek jeszcze nie wie jakie bedzie przyjecie A2 na mobilne. Na razie nie ma jakiegoś wielkiego zainteresowania ale już niedługo możemy spodziewać się pierwszych recenzji bo właśnie PiaRowiec rozsyła preview buildy gry. Zatem możemy się spodziewać w najbliżym wysypu recenzji. Jakie będzie zainteresowanie graczy - to już inna sprawa. Mam nadzieje, że również Chillingo jako wydawca jeśli widzi potencjał w tutule nie poskąpi funduszy na reklame i promocje.
|
|
Temat:
11BIT
Pojawiła się zapowiedź A2 na mobilne w serwisie PocketGamerMożemy z niej wyczytać Cytat:Oh, and one last thing (but, let's be honest, it's the most important thing). The game looks absurdly good. Thanks to a new renderer, and techniques like global illumination, directional light probes, and a stack of post-processing filters, this is one seriously impressive showcase for your new iPad 4.
i jeszcze coś na temat terminów Cytat:It hits iOS in November. The Android edition should be out before the end of the year. mam nadzieje że to jest początek listopada, wersja Androidowa też jest nieco opóźniona...
|
|
Temat:
11BIT
Anomaly 2 będzie wydane na urządzenia mobilne przez Chillingo Zatem można się spodziewać dobrej akcji marketingowej Pytanie czy tylko wersja iOS jak było do tej pory czy również Android.
|
|
Temat:
11BIT
Jak działa benchmark można zobaczyć na poniższym filmie. Jak dla mnie nawet w wersji "Low" gra wygląda porządnie. Zobaczymy ile osób weźmie w udział w testach oraz ilu z nich zakupi potem grę. Mam nadzieje, że nie będą musieli czekać długo na te optymalizacje
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Wlasnie, obecnie jest jeszcze -50% ustawione. no cóż utargowali tylko 50%
|
|
Temat:
11BIT
Anomaly 2 ma być w wyprzedaży tygodniowej 75% taniej. Zobaczymy ile się sprzeda sztuk w ciągu tego tygodnia. PS. Na razie jest jeszcze jakiś problem techniczny z obniżką ceny.
|
|
Temat:
11BIT
Obserwując to się działo z A2, zauważyłem, że do sukcesu zabrakło jednego: użytkowników typu sneezer. Gra była dobra, recenzji sporo, oceny również przyzwoite, zabrakło "wow" od użytkowników. Ludzie po prostu się nie ekscytowali nową wersją, komentowali artykułów, rozpowiadali znajomym, wiedzieli, że prędzej czy później w nią zagarają (np. będzie w jakims humble bundle). Jeśli gra nie może liczyć na polecanie przez graczy to zostaje typowy marketing, a na to wiadomo nie ma lub szkoda funduszy. W przypadku premiery A2 na PC liczyłem na to "wow" bo miał być to pierwszy MP dla gatunku tower defence. Wersja mobilna ma wywołać "wow" efektami graficznymi. Już niedługo dowiemy się czy to się udało. Jeśli nie, to czekamy na nowe projekty...
|
|
Temat:
11BIT
Jest też news na stronie spółki. Benchmark ma się pojawić w przyszłym tygodniu w google play. Niewątpie w użyteczność tego benchmarka ale domyślam się również, że taka darmowa aplikacja to również element marketingu i robienia hype przed premierą. Miejmy nadzieje, że przyniesię lepszy skutek niż tajemniczy preorder z wersji na PC.
|
|
Temat:
11BIT
I jeszcze jedna konferencja we wrześniu z udziałem 11b - WGK. Ciekawi mnie temat wniosku o dotacje. Rozumiem, że jak spółka go popisze to będzie on publiczny?
|
|
Temat:
11BIT
Z kolejnego review można wyłapać, że gra już jest prawie gotowa. Premiera planowana jest za około 2 miesiące.
|
|
Temat:
11BIT
Ja jeszcze dodam link do drugiej części wywiadu gdzie pokazany jest gameplay. Kolejna recenzja Podsumowując: - bezpośredni port z PC - 8-10h gameplayu - będzie multiplayer - wysokie minimalne wymagania sprzętowe - min. iPhone 4S - może być traktowana jako "benchmark game" - działające prototypy dla iOS i Android Mam nadzieje, że gra ma szanse trafic to wyróżnionych w kategorii "Stunning graphics" w AppStore lub promować jakieś urządzenia z Androidem. Większa liczba graczy może również tchnąć nowego ducha w tryb multiplayer.
|
|
Temat:
11BIT
Ja jestem lekko zażenowany sposobem komunikacji spółki nie tylko z inwerstorami ale przede wszystkim z graczami. To, że są na Gamescom to tylko wiadomo z faktu, że można ich znaleźć na liście wystawców. Od spółki zero twitów, widadomości na facebook itp. To znaczy, że nie zależy im żeby ich ktoś odwiedził? Ja już zacząłem wątpić czy oni tam wogóle są ale jak widać na poniższym filmie są, ba i nawet zapowiadają nową gre.....
|
|
Temat:
11BIT
Z innej beczki. Na google app store nowy layout a także nowa lista Editors' Choice a w niej.... kolejna gra 11B - Anomaly Korea.  No to teraz chyba nie mają wyjścia - muszą robić nowe gry na mobilne bo co gra to nagroda Warto też aby spółka się tym pochwaliwa na FB i Twitterze
|
|
Temat:
11BIT
Bladdy napisał(a):Temat przejęcia był już nie tylko poruszany, ale i przerabiany - patrz Metropolis Software. Nie zakończyło się to jednak pomyślnie i po dziś dzień szefowie CDP i 11B okazują sobie wzajemną sympatię z niemałą dozą powściągliwości. CDR jest tylko przykładem. Można popracować, zarobić, a potem swoje pomysły zrealizować w nowej firmie. By mieć realny wpływ na studio nie trzeba wykupić 100% akcji. Obecność OFE w akcjonariacie jest też czynnikiem zachęcającym - bo po jest od kogo odkupić akcje. Porównując wskaźnikowo do CDR - 11B wygląda zachęcająco.
|
|
Temat:
11BIT
A2 na mobilne będzie raczej na 100%. To jest "tylko" przeportowanie gry, które było jak znam życie już zaplanowane w trakcie prac nad A2. Oczywiście zostaje sporo kwestii związanych z innym sterowaniem, MP itp. Port na mobilne oceniam jako działanie o niskim ryzyku i koszcie w stosunku do przychodów i innych zysków - np. reklamy całego produktu. Poza tym taką drogę spółka przechodziła już z poprzednimi produktami więc scieżki są już przetarte Co do tych dwóch tajemniczych projektów to jeden z nich jest prawdopodobnie dużą grą nad którą prace trwają już od dłuższego czasu (od co najmniej roku). Jakoś trudno mi uwierzyć, że cała firma pracowała tylko nad Anomaly Korea i A2 w ciągu ostatniego roku a nawet i dłużej (zakładając że FS i SJ to małe produkty) Pewnie temat był poruszany już wielokrotnie. Czyste SF. Porównując obecną kapitalizacje CDR i 11B - 11B wydaje się być łakomym kąskiem do przejęcia lub zaoferowania współpracy. 30 zgranych i doświadczonych osób, pewien stopień niezależności, studio z fajnymi pomysłami i nagrodami a wszystko to pod skrzydłami CDR (lub kogoś innego) - dla mnie brzmi interesująco.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):A2 50% off na Steam, w promo. Należy wspomnieć również o AWE 75% taniej. Od dzisiaj mamy również pierwszy DLC dla A2 - zawierający nową mapę mulitplayer'a oraz zwiększnone możliowści parametryzacji trybu MP.
|
|
Temat:
11BIT
Jak wynika z powyższych postów oczekiwania akcjonariuszy i działania informacyjne spółki "lekko" się rozjechały. Podkreślić należy, że w przeszłości akcjonariusze dysponowali większą ilością informacji niż obecenie. Mam nadzieje, że zarząd może nieco zmienić politkę informacyjną i zrobić ukłon w kierunku akcjonariuszy prezentująć dane, które pomogą lepiej ocenić aktualną sutuację i przyszłość spółki.
Proszę również zauważyć, że Ci akcjonariusze są też jedynymi z pierwszych nabywców produktów spółki oraz niejednokrotnie wspomagają spółkę w działaniach marketingowych (niekoniecznie z pobudek atruistycznych).
|
|
Temat:
11BIT
@11 bit team member
Dzięki za odpowiedź. Jestem pewny, że cięzko pracujecie, rozumiem również, że checie wykorzystać element zaskoczenia z nową grą. Niestety akcjonariusze nie wiedzą nic. Dotychczasowa praktyka spółki w tej dziedzinie była troche inna - była mowa o kilku lub kilkunastu grach/produktach w danym roku. W obecnej chwili wiem, że pracujecie nad czymś (pewnie dwa nowe większe projekty, czy są jakieś małe?) ale nie mam pojecia kiedy moge się ich spodziewać. Co w przypadku, kiedy rozpoczniecie prace na dużym tytułem z terminem wydania za 1,5 roku - również zamierzacie nie informować o niczym przez np. rok czasu. Nie oczekuje szczegółów, ale chcicałbym wiedzieć czy planujecie coś w tym roku czy dopiero w kolejnym.
|
|
Temat:
11BIT
Pytanie do przedstawicieli spółki: Czy spółka zamierza przedstawić plan wydawniczy na drugie półrocze 2013/2014, ewenutalnie podać nad jakimi projektami obecnie pracuje? Z tego co udało mi się wyszperać to: - Anomaly 2 czeka update w postaci nowej mapy do multi-player oraz obsługi kontrolera - Anomaly 2 będzie wydane na platformy mobilne (w tym roku?) - spółka pracuje nad jednym nowym (dwoma?) dużym projektem
|
|
Temat:
11BIT
@GRAF78 Zgadzam się z tobą, że nie ma sensu robić już kolejnych wersji Anomaly przy obecnym zainteresowaniu. A2 powinno wyść na platformy mobilne - to już jest w planach i nie jest to zbyt kosztowne/ryzykowne. Natomiast warto spróbować wspomóc sprzedaż Anomaly używając niekonwencjonalnych sposobów niewielkim nakładem kosztów.
PS. Na google play jest promocja Anomaly Korea, dzięki której również pokonaliśmy barierę 50 tys pobrań.
|
|
Temat:
11BIT
WatchDog napisał(a): AAA jest zbyt ryzykowne. Stawianie wszystkiego na jedną kartę i konkurowanie z najbogatszymi to nie jest strategia, na którą bym postawił swoje pieniądze. Z marketingiem są dwa wyjścia: albo kupić te kompetencje, albo budować je samemu do skutku. Czyli czas albo koszty, co na jedmo wychodzi. Może będzie też trzecie wyjście, ale zostawmy to spółce, żeby nie odfrunąć w dywagacjach.
Ja staram się obserwować działania marketingowe spółki i ich skutek w internecie. W przypadku Anomaly 2 gra miała sporą ilość recenzji ale nie było wielu fanów którzy "naganialiby" na granie w A2. Dlatego spółka potrzebuje grupy fanów, którzy pomogą rozbujać marketing. I firma to powoli buduje z kolejnymi produktami via Twitter/Facebook. Jednym ze sposobów na reklamę i zdobycie fanów jest również wypuszczenie darmowych gier - wg. mnie FS nie sprzedawała się rewelacyjnie więc powinna być za free (na razie wciąż jest dla iOS) i stanowić platformę reklamową dla pozostałych produktów. Kolejnym moim pomysłem jest zrobienie np. gry planszowej opartej na fabule Anomaly - gry open-source, czyli możemy kupić fizyczną grę - planszę i figurki lub też wydrukować sobie tą plansze i figurki (za pomocą drukarki 3D). Dodatkowo jeśli dodamy możliwość tworzenia własnych planszy i rozwijaniu gry przez samych graczy to jest szansa na ciekawy produkt reklamujący serię Anomaly.
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Czy to się mieści w przedmiocie działalności? Trzeba sprawić czy maja taki PKWiU wpisany do KRS  Anomaly to dobra nazwa dla mocniejszego trunku coś a la Absynth. Oczywiście pomysł nieco abstrakcyjny ale może jakiś browar podłapie temat i spółka sprzeda licencje do nazwy.
|
|
Temat:
11BIT
cetnar napisał(a): Spółka mocno współpracuje z HumbleBundle i tutaj upatruje dużej szansy na jednorazowy spory zysk. A możliwości jest tu kilka; od dodania A2 do paczki, przez "Weekly sale" aż do dedykowanej paczki 11 bit.
Nie liczyłem że tak szybko doczekam się "Weekly sale" i to jeszcze bez A2! Czyli to oznacza, że A2 będzie jeszcze w którejś paczce  Jeśli sprzedamy > 100 000 paczek to jest to sukces. Kolejna pozytywna kwestia to, że mamy po cichu "nową" grę - Anomaly Warzone Earth: Mobile Campaign - czyli port wersji mobilnej na PC, bez "ludzika" - tu widać, że silnik Liquid Engine jest bardzo elastyczny - bo można było napisać AWE na PC - potem przerobić na mobilne i z powrotem przenieść na PC. Kolejna kwestia to że dzisiaj będąc na lotnisku włączyła mi się reklama Funky Smugglers. A to dopiero początek bo iOS 7 wprowadza wyszukiwanie applikacji w kontekscie naszej lokalizacj więc będzie można zagrać w FS na lotnisku czekając na odprawę dzięki kontekstowej reklamie
|
|
Temat:
11BIT
Dzisiaj Anomaly 2 pojawiło się w Mac App storze otrzymując "Editor Choice" i ekspozycje na stronie głównej. Kilka dni temu gra zadebiutowała na desura.com. Czekamy jeszcze na gog.com
|
|
Temat:
11BIT
piotrch napisał(a):To nie tak topfacet - kanał na stronie spółki to przekierowanie na steama. Innymi słowy poza steamem kupujemy na steamie, czyli prowizja dla pośrednika się należy. Sukcesem byłoby otworzenie przez 11 bit pełnowymiarowego sklepu, tak jak CDR dystrybuuje Witchera przez GOGa - wtedy 100% przychodów ze sprzedanej sztuki = zysk (nooo minus koszty funkcjonowania serwisu). Kopie sprzedawane na www.anomaly2game.com czyli defacto sklepie spółki oparte są na Humble store. Z tego kanału sprzedaży spółka płaci tylko 5% prowizji, a klient i tak dostaje klucz cyfrowy na Steam. Wg mnie 5% prowizji to nie jest dużo.
|
|
Temat:
11BIT
Pojawił się kolejny wywiad z Pawłem Miechowskim na niezgrani.pl a w nim kilka ciekawych informacji dla akcjonariuszy Cytat: Gra radzi sobie co najmniej przyzwoicie, natomiast ja jestem bardzo ambitny i zawsze chciałbym, aby nasze produkcje radziły sobie jeszcze lepiej. Nie mamy jednak podstaw do narzekania. Mamy też już postawiony własny kanał dystrybucji – na oficjalnej stronie gry można nabywać klucze steamowe. Tam o dziwo tytuł radzi sobie lepiej niż się spodziewaliśmy. ...
W porównaniu do jedynki obroty w pierwszych dniach po premierze są istotnie większe. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że nakłady poczynione na produkcję też były znacznie wyższe. Anomaly 2 to jakościowa pozycja, z której jako zespół jesteśmy szczerze zadowoleni, a naszą opinię potwierdzają recenzje. Także celujemy w pierwsze miejsce na listach sprzedaży i nie będziemy się czuli w pełni usatysfakcjonowani, jeśli tam nie dotrzemy. Oczywiście dokładnych danych podać teraz nie mogę, bo jako spółka giełdowa mamy obowiązek pokazywać je najpierw w raportach kwartalnych. Także więcej szczegółów na temat wyniku finansowego Anomaly 2 dowiecie się w sierpniu.
|
|
Temat:
11BIT
cetnar napisał(a): Zastanawiam się również czy tryb multi-player nie jest zintegrowany z platformą steam i dlatego nie ma wersji w Mac Store oraz czy wersja mobilna A2 będzie miała również ten tryb. Jeśli by można było uzyskać taką informacje od spółki to było by miło.
No to sobie wygooglałem że jednak będzie wersja na Mac App Store i to już niedługo
|
|
Temat:
11BIT
10 tys to ilość, która jest bardzo prawdopodobna przy przyjętym modelu (ranking globalny Steam). Innego modelu nie mam, więc nawet jeśli uważam że sprzedało się więcej to nie mam tego jak oszacować z miare dużym prawdopobieństwem.
Jeśli macie lepsze sposoby to chętnie zobacze Wasze szacunki.
|
|
Temat:
11BIT
@endriu_l - ten ranking dotyczy tylko Polski Minęło już sporo czasu od rozpoczęcia sprzedaży A2 więc warto by spóbować ocenić samo A2 i to co się będzie działo wokół spółki. Przeglądając rezencje widzimy że A2 jest solidną grą ale nie jest wybitną. Brakuje tego "czegoś" więcej aby gra była wystarczająco lepsza od AWE, bo jak się okazuje tryb multi-player nie jest na razie tym killer-feature. Graczę również za nią masowo nie szaleją choć wiekszość opinii graczy jest bardzo pozytywna. W moim odczuciu gra jest warta swojej ceny, ale na szersze grono użytkowników możemy liczyć w trakcie promocyjnych obniżek. Pozytywnie zaskakuje liczba recenzji - czyli PR działa, ale reklamy jak zwykle nie ma. Skoro gra kosztowała około 2 mln zł to 100tys sztuk w średniej cenie 5 euro powinno zwrócic koszty produkcji. I to jest wg. mnie plan minimum na ten rok. Im wyższa średnia cena tym lepiej. Trudno mi oszacować obecną sprzedaż, ale być może ranking steam może dać nam jakieś wskazówki dotyczące rzędu sprzedaży. Z góry uprzedzam, że zakładam że pirackie kopie nie logują się do steam więc nie powinny one zaburzać statystyk. Na dzień dzisiejszy w jednej z pierwszych misji, grając średnio mam około 5500 miejsce w globalnym rankingu. Czy można zatem założyć, że mamy już sprzedane 10tys kopii? Liczę że tak,i mam nadzieje że te 100tys uda się sprzedać w tym roku dzięki promocjom. Czy uda się sprzedać dużo więcej, w obecnej sytuacji - chyba nie. Co może nas czekać na jeszcze w tym roku? - wersja mobilna A2 (potwierdzone że na pewno będzie - pytanie tylko czy też z multi-playerem) - Anomaly Korea jako osobny produkt - może - wersja Windows już jest, brakuje tylko Mac i Linux, wydaje się że w niskiej cenie do 5 euro ma szanse na przyzwoite przychody zwłaszcza jak widać nie ma tak dużo do zrobienia. - dodatki do multiplayera które może zaskoczą ( nowe tryby, plansze czy ulepszenia balansu gry) - nowa gra pod koniec roku? Zastanawiam się również czy tryb multi-player nie jest zintegrowany z platformą steam i dlatego nie ma wersji w Mac Store oraz czy wersja mobilna A2 będzie miała również ten tryb. Jeśli by można było uzyskać taką informacje od spółki to było by miło. Podsumowując, lekki zawód poziomem sprzedaży i zainteresowaniem graczy. Liczę na to że spółka ma plan i pomysły jak wybronić się z tej sytuacji.
|
|
Temat:
11BIT
Nie skleślałbym tutaj żadnego rynku. Zespół 11b potrafi wypuścić gry na prawie każdą platformę. Wydanie gry np. na mobilne to nie tylko czysty stosunek zysków do kosztów ale również inne aspekty jak reklama marki czy firmy, optymalne wykorzystanie członków zespołu czy też wypuszczenie produktu, który się na pewno przyjmie (bo np. został pozytywnie oceniony przez graczy w wersji PC).
Anomaly 2 na Steam sprzedaje się średnio, dużo gorzej niż wydane tego samego dnia Sanctum 2, które jest podobnie jak A2 wariacją tower defence a w dodatku wydane tylko na Windows. Patrząc na stosunek komentarzy na metacritic wygląda na to, że Sanctum 2 sprzedaje się 4 razy lepiej niż Anomaly. Ale nie załamywałbym tutaj rąk. A2 ma bardzo dobre oceny graczy - lepsze niż krytyki. Gry indie sprzedają się w większości przypadków na wyprzedażach i spotkałem już sporo komentarzy, że A2 to fajna gra ale kupię ją jak będzie w promocji. Cena 14 euro to nieco mniej niż cena np. Wiedźmina 2, sporo osób pewnie ją spiraci, ale cena 5-8$ wygląda już zachęcająco.
Spółka mocno współpracuje z HumbleBundle i tutaj upatruje dużej szansy na jednorazowy spory zysk. A możliwości jest tu kilka; od dodania A2 do paczki, przez "Weekly sale" aż do dedykowanej paczki 11 bit.
Patrząc od strony finansowej, gry zarabiają na siebie, 4 mln zł jest w kasie, 2 projekty w toku, zespół się powieksza. Nagrody, wyróżnienia również są, brakuje łutu szczęścia z trafieniem w gusta graczy. Ale z każdym projektem spółka i zespół się tego uczy i zdobywa doświadczenia. Przyszłość jest optymistyczna choć może jeszcze nie ta najbliższa.
Z oceną sprzedaży A2 radziłbym się jeszcze powstrzymać bo liczę na to, że spółka ma jeszcze sporo agrumentów aby tą sprzedaż poprawić.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Jest tam wyraznie napisane ze chodzi o AK na PC, natomiast powinni tez to po promocji wypuscic jako osobny produkt. Być może, nie ale zdziwiłbym się jeśli za jakiś okres czasu będziemy mieć "11 bit humble bundle" a w niej wszystkie gierki, dodatkowo wersje na Androida oraz soundtracki. Przy tak bogatym pakiecie liczyłbym na 1 mln $ przychodu z czego developer ma 65% przy domyślnych ustawieniach. A Anomaly Korea PC może być takim unikalnym bonusem tej paczki. Teraz aktualna jest paczka zawierająca gry firmy Double fine
|
|
Temat:
11BIT
Ciekawy wpis pojawił się na twitterze 11 bit - nie wprost dowiadujemy się, że spółka również wydała Anomal Korea na PCJeśli to nie chodzi o AWE to jest to miła niespodzianka dla graczy i akcjonariuszy.
|
|
Temat:
11BIT
chimpo napisał(a):Na Steam też już jest preorder i do tego jest on dobrze widoczny, bo to część głównego baneru. Nawet gra już jest na 51 miejscu w Bestsellerach, więc jest bardzo ładnie, jak na 2 tygodnie przed premierą. Pytanie czy do obliczania tego rankingu uwzględniane są kopie zakupione przez stronę 11bit - bo tylko zakupy przez oficjaną stronę/humblestore są premiowane gratisową kopią gry. Wg mnie te kopie nie są uwzględniane w rankingach steam (tak jak gry sprzedawane przez humblebundle). Zakładam również, że większość graczy kupuję przez stronę developera. Gra będzie również dostępna w wersji pudełkowej od 17 maja
|
|
Temat:
11BIT
Taki preorder jest wszędzie. Bardzo dobry ruch marketingowy  Ci, którzy kupowiali w pierwszym pre-orderze dostaną zapewne 2 gry za połowe ceny, Ci którzy kupią teraz dostaną dwie gry za cenę jednej z 10% rabatem.
|
|
Temat:
11BIT
Pojawiło się fajne video z pojedynku MP Teraz można zobaczyć jak emocjonująca może być rozgrywka MP na wyskokim poziomie. Mam nadzieje, że w sieci pojawi się wiecej takich ciekawych pojedynków co powinno zachęcić kolejne rzesze graczy. Dalej podrzymuje swój pomysł o zawodach
|
|
Temat:
11BIT
A co nam ćwierka Stan Just ? To może oznaczać tylko jedno!
|
|
Temat:
11BIT
@GRAF78
To nie jest tak, że cała ekipa marnuje się przy grze na iPhone'a. Z reguły jest to mniej osób, zwłaszcza jeśli chodzi tu o przeportowanie na inna platforme. Czyli koszt przystosowania gry na urządzenia mobilne może stanowić np. 20% kosztu gry na stacjonarne. Wydanie mobilnej wersji Anomaly ma za to wiele zalet: - inny model dochodowy (bardziej rozłożony w czasie) - baza fanów serii Anomaly czekająca na grę - sprawdzony model biznesowy - reklama i "przypomnienie" o głównym produkcie - nowi gracze multi-player
Po za tym w 11b już jest nowy zespół pracujący nad nowym projektem. Część zespółu pracującego nad Anomaly prawdopodobnie po wydaniu gry zacznie równolegle prace nad wersją mobilną i dodatkami do stacjonarnej wersji (mapy itp). Jeśli Anomaly 2 odniesie sukces, to jestem przekonany, że to nie będzie ostani tytuł z serii oparty na mechanice Anomaly.
|
|
Temat:
11BIT
Licząc zyski z Anomaly 2 nie należy również zapominać o fakcie, że jest bardzo prawdopodobne pojawienie się gry w którymś Huble Bundle lub też "HB Weekly Sale". Jeśli w okolicy świąt BN mielibyśmy premierę Anomaly 2 na mobilne to promocja przez HB byłaby jak najbardziej wskazana.
|
|
Temat:
11BIT
W ciągu ostanich 24h klucze do bety Anomaly 2 pojawiły się na wielu stronach i to w dużych ilościach (tysiącami). Wyglada na to, że przechodzimy do fazy testowania wydajności trybu multiplayer. Takie masowe rozdawnictowo kluczy to również dobra reklama i zachęcenie graczy to wypróbowania gry.
|
|
Temat:
AGROTON
Wiem, że z kursem się nie dyskutuje, polityka informacyjna firmy jest również naganna, problemy z poprzednim raportem to równiez negatyw, ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego pół roku temu gdy spółka miała 20 mln $ na koncie autydor dał ranking CCC+ czyli też nie za bezpieczny? W takim razie ile spółka ma mieć w gotówce, pożyczając 50 mln $ żeby obligacje były w miarę bezpieczne? Także ogólny poziom zadłużenia nie wydaję się jakiś duży w stosunku do majątku spółki, porównując ją do innych spółek z branży. Spółka się również rozwija (nie zwiększając zadłużenia) rok do roku - więc nie ma podejrzenia wyprowadzania majątku czy defradudacji. Pomijam majątek w postaci produktów rolnych, ze zbytem którch w obecnych czasach nie ma problemu - skoro autydor ich nie zauważa to ja też to pomijam. Rozumiem biznes zależny od koninktury stal, węgiel, deweloperka, z dużym lewarem kredytowym jest narażony bardziej na bankructwo. Znowu problemy dotykające Ukrainę i branżę roliniczą powinny dotyczyć innych firm z GPW a tu na razie widać tylko Agroton dostaje....
|
|
Temat:
11BIT
To ja poprosiłbym o coś bardziej przyziemnego - tryb pojedynku z BOTem na planszy MP.
|
|
Temat:
AGROTON
Zakładając czarny scenariusz można wiedzieć co czeka spółkę (i akcjonariuszy): - jeśli nie zapłaci terminowo kuponu obligacji np. spóźni się albo nie będzie miało pełnej kwoty kuponu - nie będzie mogła wykupić obligacji w terminie
|
|
Temat:
AGROTON
obs napisał(a):Kilka słów z raportu S&P: - w bankach cypryjskich znajduje się $4,5M
Tu chodzi o Bank of Cyprus - czyli w zasadzie ten bezpieczniejszy. Rozumiem, obawy S&P co do spłaty obligacji, ale w najgorszym wypadku spółka może odsprzedać nieco posiadanych dzierżaw, a ostatnie transakcje na tym rynku pokazały że chętni są np Kernel kupił 80% farmy za 68 mln $ z zadłużeniem 100 mln $ o połowę mniejszej niż Agroton.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Qrczak napisał(a):... Nie miałem jeszcze okazji go obejrzeć więc nie podzielę się wrażeniami ale filmiki Total Biscuita z reguły stoją na bardzo dobry poziomie i są bardzo popularne :D wiec warto obejrzeć. tak 100 tys odsłon minimum, jego kanał ma dużą siłę przebicia i jest linkowany na wielu stronach Z serii mniejszych wyróżnień, " Best PAX strategy game" serwisu videogamewriters.com Wygląda na to, że mimo tego że PAX był prawie 2 tygodnie temu cały czas ukazują się nowe wiadomości i wideo relacje. Pozwoli na podtrzymywanie medialnego szumu przed premierą już prawie za około 5 tygodni. Jeśli chodzi o umowę z Alienware to spółka dostała sprzęt za reklamę i być może także sposnoring wizyty na targach PAX. Druga sprawa to wspieranie przez Anomaly sprzętu Alienware więc spodziewać się można dodatkowej formy współpracy: np. Anomaly 2 była by dołączana do nowych sprzętów jako gra referencyjna.
|
|
Temat:
11BIT
Pochi napisał(a):jakie wrażenia z multiplayer??
info z Pax East 2013
- SinglePlayer prawie gotowy, trwają prace nad eliminowaniem bugów - Multiplayer prawie gotowy, trwają prace nad balansem rozgrywki - premiera maj 2013 Pozytywne, gra jest skomplikowana (to dobrze), dużo się dzieje, potrzeba trochę treningu i wypróbowania wielu taktyk zanim osiągnie się jakieś rezultaty. Dzisiaj pojawił się kolejny update - błędy są zatem poprawiane na bieżąco. Jeśli tylko będzie więcej graczy to wydaje się że tryb MP dostarczy rozrywki na długie godziny. Tylko czekać jeszcze na edytor do robienia własnych mapek... Przydałyby się również zawody z ciekawymi nagrodami dla najlepszych graczy - można pomarzyć o tym, że Anomaly trafi do grona gier w które będą grali zawodowcy na mistrzostwach świata. Spółka jest pionierem w tower offence, multiplayer tower offence vs tower defence i mam nadzieję że to nie jest ostatnie słowo a tryb MP będzie dużym sukcesem.
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Dzieki za info! Rozumiem, ze tylko dla Pre-orderow, czy bedzie mozna ja kupic tez na Steam? Tylko preorder i tylko beta multiplayera. Pełna wersja będzie za około 6 tygodni.
|
|
Temat:
11BIT
Cytat: Z innej beczki- ktos moze wie juz, czy udostepnili wersje MultiPlayer dla osob z Pre-orderow ? Mialo to sie stac pod koniec marca.
Wg. mejla z 31.03 termin bety nieznacznie się przesunął. Gra będzie dostępna 05.04 - w ten piątek.
|
|
Temat:
11BIT
@cad_man Podkreślam "grali lub słyszeli" Skąd mam kilka milionów? - humble bundle - kilkaset tysięcy zakupionych czyli tyle osób prawdopodobnie grało - iOS/Android - AWE i AK sprzedało się też sporych ilościach 0,5 miliona - do tego newsy i inne drobne platformy - pudełka, dodatki do gazet, itp - piractwo  - ponoć mamy bardzo duże Z tego już mamy 1 milion osób conajmniej, drugi milion to koledzy tych co kupili/ukradli... Ile jest zatem wg. Ciebie? AWE miała premierę na PC i Mac a dopiero później pojawiła się na mobilne bo chyba to tego pijesz? Czy 100tys kopii (PC/Mac/Linux) w ciągu 6 miesięcy to dużo czy mało? Skoro spółce prawie udało się zrealizować plany wydając AK, SJ i FS - to mając w planach wydanie A2 na PC i mobilne to jestem spokony o wyniki (wiem że na ten rok są one wyższe).
|
|
Temat:
11BIT
Kilka starszych i najnowszych faktów i mitów  : - Anomaly 2 będziej najprawdopodobniej wydane w połowie maja (za 7 tygodni) wg. tej wypowiedzi- będą bezpłatne dodatki z nowymi mapami dla trybu MP - prace na wersją Android/iOS ruszą zaraz po wydaniu gry na PC - więc można założyć że premiera Anomaly 2 na te urządzenia będzie również w tym roku (IV kwartał?) - wersje konsolowe są ostatnie w kolejce do portowania - gra oraz tryb MP zbierają bardzo pozytywne recenzje - wygląda na to, że po dodaniu tylko kilku zmian w gameplay'u (transformacje, nowe zdolności) gra zyskała wiele dodatkowych walorów strategicznych - sprzedaż Anomaly Korea w "Huble bundle" pozwoli na przyzwoite zyski i dodatkową reklamę przed premierą Anomaly 2 (btw wygląda na to że spółka ma b. dobre relacje z "Humble bundle" - to już 3 raz gra z 11b jest umieszczana w paczce, gry sprzedawane są również przez humble store) - kurs zaczyna również obierać kierunek na północ - zawirowania na rynku europejskim wpływają na osłabienie naszej waluty co również pozytywnie powinno wpłynąć na zyski - jestem spokojny o koszty produkcji - duże ale niewygórowane (sporo kodu i wiedzy zostało wykorzystane z AWE) - znając życie będziemy mieć jeszcze jakiegoś asa w rękawie (nagrody?, specjalne akcja promocyjne?) - baza graczy którzy grali lub słyszeli o Anomaly jest bardzo duża (kilka milionów?) Reasumując szacowaną liczbę premier na ten rok, cenę A2, oraz bardzo dobre przyjęcie gry przez krytykę wydaje się, że spełnienie prognozy przychodów i zysku będzie możliwe przy umiarkowanej sprzedaży. W pozytywniejszych wariantach powinno być tylko lepiej. O ile wcześniej miałem wątpliwości w stosunku do strategii czy samego pomysłu Anomaly2 to teraz widzę sporo pozytywów. Bardzo chętnie wysłucham też głosów na "nie".
|
|
Temat:
11BIT
Na razie mamy mało recenzji po PAX, może będzie więcej po GDC. Spółka za to dostała wyróżnienie "Best of Show – Anomaly 2" na tagrach PAX od RTS Guru Cytat: Anomaly 2 wins our best of show award for several reasons. It is an unabashedly challenging game, with the pace adding to the challenging aspects. The need to constantly revise your strategy and adapt to the situations and your opponent. And the way the mech mode for units and abilities ranking system add both another layer of challenge and a degree of customization. If things continue the way they looked on the PAX East floor, then Anomaly 2 will be fun for the RTS/strategy fan that enjoys a good challenge.
Takie słowa dodają otuchy, jak również informacja o tym że tryb multiplayer był planowany również do AWE co pozwala mieć nadzieje, że jest on dobrze przemyślany. Świetny tryb MP to gwarantowany sukces rynkowy!
|
|
Temat:
11BIT
Zapowiadają się pracowite dni dla ekipy 11 bit. - 22-24 marca będą na targach PAX w Bostonie - niestety nie znalazłem dokładniejszych informacji w jakiej formie spółka będzie się prezentować - 25-29 marca będą na Game Developer Conference w San Francisco - na stoisku "Polska" razem z innymi game developerami jak CD Red, CI, Techland, Vivid czy Infinity Dreams. Myślę że po obu targach możemy spodziewać się wysypu kolejnych recenzji. Czy podczas tych targów możemy się spodziewać prezentacji trybu multiplayer czy jest to jeszcze za wcześnie?
|
|
Temat:
AGROTON
Astarta również podała infomacje o nieaudytowanych wynikach ale przynajmniej puściła komunikat ESPI. Agroton tego nie robi i nie robił.... W zeszłym roku informacje o terminach raportów podali 11.05 po raporcie rocznym Widać że spółce kompletnie nie zależy na kontakcie z akcjonariuszami. Mam nadzieje, że lepiej dbają o swój biznes albo kiedyś się to zmieni na lepsze. Raport roczny można przypuszczać będzie na początku maja tak jak w poprzednim roku. Biznes zyskowyny i perspektywiczny. Tylko na razie nie wielu on interesuje.
|
|
Temat:
11BIT
cetnar napisał(a):Dzisiaj pojawiło się review Anomaly 2 na kanale Total Biscuit który ma nota bene milion subskrybentów no i mamy po 2 dniach 120 tys odsłon, czyli więcej niż oficjalne trailery przez 2 tygodnie. Dodatkowo recenzja jest linkowana na wielu stronach. Wypuszczenie tak dobrej jakości preview dla prasy było bardzo dobrym posunięciem ze strony spółki.
|
|
Temat:
11BIT
Dzisiaj pojawiło się review Anomaly 2 na kanale Total Biscuit który ma nota bene milion subskrybentów Generalnie odbiór bardzo pozytywny. Martwią już po raz kolejny zastrzeżenia do "voice acting" - z tego co pamiętam spółka była krytykowana również przy poprzednich produkcjach. Czekamy na betę i press release z mulitplayerem - mam nadzieje, że tryb multiplayera wszystkim się spodoba i to jest chyba również główna niewiadoma powstrzymująca kurs....
|
|
Temat:
11BIT
Fantomas napisał(a):@cetnar: Chciałbym zobaczyć Twoją minę:
 co to znaczy kilkukrotnie? Na pięć sprzedanych gier - cztery to piraty? Na Androida skala piractwa jest bardzo duża - wystarczyło wpisać sobie 'Anomaly Korea' w Google po debiucie na Androida i miałeś masę linków do pobrania apk. Co to ma do znaczenia do liczby w GC? Czy wszyscy piraci rejestrują się w GC? Ten artykuł jest z 2011 - jesteś pewien że Apple nie zrobiło nic z tym do tej pory? Dlaczego tylko jeden deweloper się żali, jakoś nie widać żeby to było powszechne zjawisko. Wszyscy wolą wydawać na iOS bo mają i tak większe zyski w porównianiu do Androida. Jeśli w Google play sprzedało się prawie 50tys kopii to wg. twojego przelicznika na iOS sprzedało się tylko 10-15tys (Na GC jest 67tys kopii AK)? Czy takie proporcje są również ok według Ciebie? A FS - 25tys to ile się rzeczywiście sprzedało? Przy takiej sprzedaży to mielibyśmy straty a nie zyski i lepiej sobie dać spokój z grami mobilnymi. Jeszcze raz nie twierdzę, że liczba w GC to liczba sprzedanych kopii - to jest duże uproszczenie - ale wg. mnie są one ze sobą mocno skorelowane. Po za tym używam tych dancych relatywnie w stosunku do instalacji innych gier. Z badzo dużą pewnością mogę stwierdzić, że gra Bastion sprzedała się 3,9 razy lepiej od AK  Czy ktoś ma kupione Real Boxing i może podać ile jest teraz graczy w GC? Czy uważasz że model oparty na dzisiejszym rankingu w jednym kraju da Ci lepsze oszacowanie bieżącej czy też sumarycznej sprzedaży? To moj ostatni post w tym temacie. Nie mam zamiaru tego ciągnąć dalej, bo twoje argumenty próbują podważyć jeden model estymacji a wogole nie pokazują zalet innego czy podaniu szacowanej sprzedaży gry. Jedynie co chciałem powiedzieć od samego początku to, że w związku z premierą Anomaly 2 - spółka ma szanse zarobić dotychczasowych mobilnych produktach około 1mln zł w 2013 nie wydając nowego tytułu. EOT
|
|
Temat:
11BIT
@slyv & @fantomas
W pierwszym poscie napisałem że szacuje średnią sprzedaż AK i AWE na około 300 sztuk dziennie - dlatego, że pojawi się A2 które będzie reklamowało markę Anomaly.
Rozumiem, że wątpicie nawet w 300 sztuk dziennie? A czy nie zapominacie o tym, że AK i AWE to dobrze znane gry, nagrody, wyróżnienia, newsy w prasie, blogach, pozycje w specjalnych kategoriach AppStore - czyli ekspozycja przez cały cały rok. Czy zapominacie o tym, że AppStorze/iTunes gry są bardzo dobrze polinkowane ze sobą (np w iTunes USA przy Final Fantasy IV jaka gra jest na pozycji 2 "Customer also bought" ?). Wydanie gry przez Chillingo to również sposób na dotarcie do większej liczby graczy - wystarczy że ktoś będzie przeglądał jakie gry wydało Chillingo.
iOS to około 500 milionów urządzeń. Ile mogło się sprzedać gry która zajeła 2gie miejsce na najlepszę grę AppStore w 2011? Jaka jest średnia dzienna sprzedaż?
Pytanie do was ile się sprzedaje AK i AWE na Androida? Była promocja na głowej stronie sprzedawała się nieźle, teraz wieloktonie mniej - w przypadku iOS gry sprzedają się dobrze również po debiucie - zarząd również o tym informował w raportach.
Co do rankingów to należy pamiętać że ranking to skomplikowany i tajny algorytm i liczba pobrań to tylko jeden z czynników. Pod uwagę brane są rownież inne aspekty jak czasu ile ludzię grają w grę, jakie dają komentarze, po jakim czasie odinstalowują grę itd. AK to gra krótka...
Natomiast liczby w GC jeśli przyjmiemy, że poziom piractwa jest pomijalny to odzwierciedlają minimalną liczbę instalacji. Gry 11b kupuję zawsze pierwszego dnia i śledzę rankingi i przyrosty w GC. Dodatkowo również śledzę inne gry, które zakupiłem i robię to już ponad rok - dlatego znam historię danych w GC.
Dla ciekawości FS ma 21688 osób w GC - do tego trzeba doliczyć 3-4tys pozycji odinstalowanych w okresie promocji świątecznych. Czy to też zawyżona wartość?
|
|
Temat:
11BIT
Fantomas napisał(a):91% to nie jest duża skala ? Poza tym jaki jest sens używania miernika, który daje fałszywy wynik ? Szkoda klawiatury. Wybacz, ale to raczej Twój wynik jest fałszywy bo na podstawie jednego artykułu i jednej gry wnioskujesz o tym że na iOS mamy 91% piractwa?  . Z pobieżnego googlowania można znaleźć informacje o 7% iurządzeń posiadających zainstalowany jailbrake. Można również założyć że kilka procent urzytkowników nie korzysta z GC, lub po prostu odisntalowało grę usuwająca dane z GC. Liczba instalacji na podstawie osób w GC jest najlepszym mi znanym sposobem oszacowania liczby instalacji. Nalepszym - nie znaczy idealnym.
|
|
Temat:
11BIT
Fantomas napisał(a): 11B otwarło sklep internetowy - a możesz podać adres [bo nie mogę znaleźć] ?
Używają Humble Store, np możesz kupić AWE bezpośrednio z ich strony www. Wygląda na to, że po okresie sekretnego preordera nie można teraz kupić gry w przedsprzedaży. Zatem niektórzy będą musieli czekać nieco dłużej aby sobie pograć
|
|
Temat:
11BIT
@Fantomas Zdaje sobie sprawę, że GC nie jest idealnym miernikiem ilości aplikacji, ale skoro nie mamy żadnych informacji ze spółki to jest to jedyna opcja jaką mamy. Piractwo dla iOS istnieje ale nie jest to duża skala. Podejrzewam, że spiracenie gry obiawia się "skokiem instalacji" a potem wszyscy juz piracą kolejne gry I pojawił się kolejny preview A2 tym razem bardzo dobra jakość, prawdziwa misja nr 1. Mile zaskoczony: - jakością grafiki - trudnością (imho im trudniej tym gracze będą bardziej zadowoleni i grali dłużej) - długością misji - mam nadzieje że grę nie będzie można ukończyć 1-2 wieczory....
|
|
Temat:
11BIT
@sylv Cytat:skad masz info ze sie sprzedaje 300szt AK dziennie? po prostu zaglądam codziennie na GC  i mówie tylko o iOS @piotrch Cytat:nie uwzgledniłeś marży dla posrednika (google play/apple - ok. 30%) - dlatego przyjąłem cenę 10zł a nie 12zł. Mój model szacowania jest niedokładny i nie uwzględnia wielu czynników jak kurs dolara czy euro czy promocje, dlatego też pominąłem mniejsze gry (FS, SJ) i skoncentrowałem się na AWE i AK na wszystkie platformy (jest jeszcze Amazon i BlackBerry). Wydaje się, że w związku z premierą A2 - sprzedanie AWE i AK w liczbie 100tys w ciągu całego roku jest całkowicie wykonalne. Zyski ze SJ i FS pójdą na waciki Pomijam również sprzedaż AWE na PC&Mac&Linux&XBOX&PS - zyski będą ale prawdopodobnie nie znaczące. Jedyne zagrożenie które widzę dla braku realizacji tego zysku jest to kwestia rozliczeń miedzy Chillingo a 11B - jeśli zapłacili z góry za AK to oczywiście zyski będą mniejsze.
|
|
Temat:
11BIT
Jest już dostępne jest preview Anomaly 2. W niedługim czasie powinny pojawić się również pierwsze recenzje. Osobiście chciałem, żeby spółka wypuściła coś innego niż kolejną wersję Anomaly. Robienie sequela wydaje się jednak bezpieczniejsze - mamy baze zadowolonych użytkowników AWE, AK, koszt produkcji jest tańszy, itp. W wielu wiadomościach o A2 przypominane są poprzednie produkcje 11B czyli mamy darmową reklamę innych gier, nowi gracze A2 też może zechcą zagrać w poprzednie wersje - to są bez wątpienia duże plusy. Tegoroczny zysk będzie wiec pochodził również ze sprzedaży dotychczsowych produktów. AK na iOS sprzedaje się w około 300-500 sztukach na dzień, AWE nieco mnie ale również 2-3tys na miesiąc. Na Google play mamy za to słabiutką sprzedaż... 330*300*10zł - daje około 1mln - i tyle dział mobilny powinien wygenerować zysku (pomijam mniejsze gry). Nowe premiery powinny ten zysk jeszcze zwiększyć.
|
|
Temat:
11BIT
chimpo napisał(a):Tak spojrzałem na wyniki konkurencji z newconnect, czyli Vivid Games, i wyniki 11Bit są znacznie lepsze, mimo bardzo podobnych przychodów obu spółek. Niższe koszty produkcji w 11Bit czy może lepsze umowy wydawniczne?
Czynników jest kilka: - spore nakłady na promocje RB i firmy, koszty emisji (około 0,4 mln) - licencje za silnik do gry (11b ma własny, który jak dobrze pamiętam przygotowany był z myślą szybkiego portowania na wiele platform sprzętowych, Vivid musi płacić) - liczba zatrudnionych osób (Vivid 50, 11b 30) - sposób księgowania (?) - jak są rożnice to może wyjaśnią je zawodowcy
|
|
Temat:
11BIT
Muszę powiedzieć że ekipa 11b zaskoczyła mnie Walentynkowym newsem. Sam nie wiem co mam myśleć o tym sprzedawaniu kota w worku. (btw. widze na teaserze tablice z Nowym Jorkiem w 2s). Przeglądając publikacje w prasie branżowej widać, że nowatorski pomysł wywołał sporą dyskusję - i o to chyba chodziło. Większość osób na forach krytykuje takie działania sugerując, że gra jest pewnie słaba i developer chce wyciągnąć kase zanim pojawią się krytyczne recenzje. Na Facebooku jest więcej pozytywów (co oczywiste). Plusem jest, że część osób, które nie znają 11b zada sobie trud zobaczenia co to za firma i może nawet kupią jakąś grę, minusem może być wyrobienie sobie przedwczesnej opinii o grze u części graczy. Przez następne kilka tygodni mamy za to darmową reklamę - bo będzie trailer, nazwa i więcej szczegółów. Prasa i ludzie będą ciągli ten temat. Jeśli gra będzie słaba (w co nie wierzę, ale nie dam sobie ręki uciąć) - renoma zostanie zszargana i będzie trudno ją odbudować. Jeśli gra będzie dobra to szum już mamy zapewniony, tylko należy się modlić o miodność  Cieszy również fakt wydania na Mac i Linuxa od samego początku BTW. Z okazji debiutu Steam na Linuxa - AWE jest w 50% obniżce.
|
|
Temat:
11BIT
Mamy promocję na AWE i AK w obu sklepach. Cytat:Anomaly Promo Week: Get Anomaly Korea and Anomaly Warzone Earth for HALF PRICE for one week only! Zobaczymy ile dodatkowo sprzeda się egzemplarzy w ciągu tego tygodnia.
|
|
Temat:
11BIT
Ja bym dodał jeszcze jedną wartość 11B - ludzie. Spółka udowodniło, że posiada grupę najwyższej klasy profesjonalistów, gry uzyskują nagrody i wyróżnienia, brakuje tylko spektakularnego wyniku sprzedaży. Liczę na organiczny wzrost zespołu i przez to budowanie coraz większej wartości całej spółki. Mam też cichą nadzieje, że nawet jak kiedyś gry nie będą się dobrze sprzedawały to więksi deweloperzy będą zainteresowani zlecaniem produkcji czy też przejeciem firmy jak to np. było w przypadku People Can Fly (jeśli ktoś zna więcej szczegółów to proszę o podzielenie się nimi)
|
|
Temat:
11BIT
I doczekaliśmy się pierwszego szczegółu nowej produkcji na PC - nowa gra będzie miała tryb multiplayer
|
|
Temat:
11BIT
No to AWE trafia już do gazet - będzie w kolejnym numerze CD-Action
|
|
Temat:
11BIT
albercik8503 napisał(a):AK jest 3 w najlepszych nowych płatnych Google play pokazuje statystyki tylko dla Polski, żeby zobaczyć statystyki globalne polecam AppAnieSzału nie ma ale jest całkiem przyzwoicie. Na iOS to już jest słabiutko - > 500 w games USA, trochę lepiej na iPada. Ciekawe kiedy info o nowej grze.
|
|
Temat:
11BIT
cetnar napisał(a): Taki baner jest od tygodnia i dzisiaj jak to w czwartki update sklepu więc pewnie zniknie. Taki sam baner wyświetlał sie w ostatnim tygodniu w USA/Iphone/Games.
Poszukałem dalej i chyba się myliłem co do tego banera. Taki sam pojawił sie w Polsce. Ale nigdzie indziej nie znalazłem takiej ekspozycji. Za to gra jest dalej widoczna w sekcjach "New and noteworthy" w wielu krajach. Wygląda zatem że i w tym tygodniu możemy liczyć na przyzwoitą widoczność w AppStore. Szkoda, że udało się zostać "Editor choice" a ile to daje można zobaczyć porównująć do gier, które miały premierę razem z AK (dane z USA): - AK - $3 - 135 komentarzy - Ravensword Shadowlands - $7 - 1100 komentarzy - Final Fantasy IV - $16 - 970 komentarzy
|
|