PARTNER SERWISU
iepocmie
116 117 118 119 120
cetnar
0
Wpisów: 132
Wysłane: 27 grudnia 2012 22:30:33 przy kursie: 8,90 zł
pablo_n napisał(a):
A na iOS była jakaś ekspozycja? Raczej nie. 21tys po 2,69euro daje niezla sumke.

No pablo chyba teraz żartujesz? Była w sekcji "New and noteworthy" czasami widooczna na takim średnim banererze pod tą sekcją (jak dla mnie to tylko trudniejsza do zlokalizowania). A dlaczego nie było lepszej - z powodów o których pisałem, podsumowanie roku oraz faktu że np. była premiera nowego tytułu z Zepto Labs.

Po drugie to nie jest 2,69euro tylko 50-60% z tej sumy, 30% zabiera Apple, około 20% zabiera wydawca (ktoś za te reklamy na toucharcade zapłacił) i to dopiero jest zysk brutto spółki,

2.69*0.6*4.06*21000 = 137610

Ale to zgrubne oszacowanie, bo nieznamy kursu dolara/euro na okres rozliczenia, nie znamy prowizji Chillingo, 3$ też nie jest równe 2,69 euro.

Ale przyjmując tą kwotę jako mniej więcej prawdziwą to nie jest szał. Zarobki w kolejnych tygodniach będą dużo mniejsze (śledząc sprzedaż FS - sprzedawała się do miesiąca w miarę przyzwoicie, potem ilości znikome).

Jeśli nie nastąpią jakieś niespodziewane pozytywne wydarzenia (ekspozycja, nagrody, recenzje itp) to wciągu miesiąca może uda się tę liczbę podwoić co dalej jest słabym wynikiem jeśli chodzi o iOS. Dla przypomnienia Real Boxing 100tys w ciągu miesiąca, AWE > 200tys w ciągu roku, Jelly Defense > 300tys w ponad rok.

Z taką sprzedażą nie ma szans na zrealizowanie prognoz na ten rok.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 27 grudnia 2012 22:51:05 przy kursie: 8,90 zł
Kwestią jest jeszcze rodzaj umowy podpisywanej z dystrybutorem. Pamiętajmy, że często dystrybutor musi wyłożyć pewną kwotę w ciemno, w szczególności jeśli chodzi o sprawdzoną markę.

I pewnie dlatego prognoza zostanie wykonana. Chillingo daje kasę, Samsung daje kasę, sprzedaż FS, SJ, AWE i AK dają kasę. Gdy pisali info o zmianie prognozy to musieli być pewni, że ta kasa będzie, choćby w granicach +- 100 tys zł.
Edytowany: 27 grudnia 2012 22:55

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:08:27 przy kursie: 8,90 zł
Mnie zastanawia jedno dlaczego Spółka przez 3/4 roku napisała i wydała tylko 3 nieduże gry?
(AWE na konsole było na wiosne i potem długo długo nic). Teraz jeśli AK sprzeda się słabo bo trudno jej się przebić wśród całej masy lepszych lub gorszych aplikacji to nie bedzie dobrych wyników a przyznam się szczerze że liczyłem na przebicie prognoz.

chimpo
32
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:37:47 przy kursie: 8,90 zł
Ograniczone "moce" produkcyjne. Z tego co ostatnio podawali w wywiadach to w 11Bit pracuje 30 osób, z czego większość zaangażowana była przy tajemniczej grze na PC, o której mamy dowiedzieć się więcej w styczniu.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:45:37 przy kursie: 8,90 zł
chimpo napisał(a):
/.../ musieli być pewni, że ta kasa będzie, choćby w granicach +- 100 tys zł.

Nie kasa tylko zysk - to 2 różne rzeczy.
Jeśli byłaby to prawda [wynik byłby zrobiony głównie przez zaksięgowanie zaliczek] to nie jest dobra informacja, bo taki wynik jest sztuczny.

W akcjonariacie widać pewnego rodzaju zniecierpliwienie brakiem wzrostów. Spokojnie, wkrótce ogłoszenie nowej gry - będzie powód do pisania o świetlanych perspektywach. 3some

cetnar
0
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:54:09 przy kursie: 8,90 zł
GRAF78 napisał(a):
Mnie zastanawia jedno dlaczego Spółka przez 3/4 roku napisała i wydała tylko 3 nieduże gry?

Spółka również pracowała nad nową grą na PC - nad którą pracuje największy zespół. Ale jakie to są proporcje nakładów to możemy tylko zgadywać. Chyba pozostaje nam czekać na ujawienie szczegółow na temat tej produkcji.

Co do wyników z tego roku ja jestem zawiedziony. Spółka wydała 3 z 4 zapowiedzianych gier (ciekawe co miało być tą 4ta) i co do jakości i grywalności czy konceptu to nie mam żadnch zastrzeżeń, ale ogołnie to nie ma się czym pochwalić. Zabrakło może szczęścia, może wybrana strategia była nietrafiona, może rynek iOS jest już tak trudny i nieprzewidywalny, że działanie na nim obarczone jest bardzo dużym ryzykiem. Moim zdaniem FS przy odpowiednich nakładach na reklamę i dobrym wejsciu w AppStore i rankingi dzięki funkcjom Social miał szansę na stanie się jednym z flagowych produktów na komórki. FS może jeszcze zostać bezpłatny i wtedy odnieść sukces, dostarczając dochody w postacie IAP.

Do pozytywów zdecydowanie - Android - tutaj gry się wyróżniają, przyzwoita (jak na Android) sprzedaż, rekomendacje od Googla (Staff pick i Editor choice). Jeśli jeszcze dostaniemy Top developer, pozwoli to na spokojne czerpanie zysków również z tej platformy.

Mam nadzieje, że spółka podzieli się z akcjonariuszami w raporcie bieżącym opinią na temat mijającego roku oraz planach na najbliższe miesiace.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 27 grudnia 2012 23:56:32 przy kursie: 8,90 zł
w 2013 planuja 11 premier (związku z tym że każda platforma jest liczona osobno) to wychodzi mi że tajemnicza duża gra na PC i dwie konsole, poza nia pewnia 4 mniejsze gry na platformy mobilne

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 28 grudnia 2012 00:46:34 przy kursie: 8,90 zł
Widzę, ze coraz ciekawsza dyskusja się tu rodzi Whistle

Ja nadal myślę ze AK najlepsza sprzedaż ma jednak jeszcze przed sobą, promocja w APP store była jak na razie słaba, jeśli dostanie takie nagrody jak poprzedniczka to jestem dobrej myśli.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 28 grudnia 2012 01:03:44 przy kursie: 8,90 zł
szkoda, że kurs akcji nie rośnie tak jak ilość odsłon wątku tej spółkiThink bylibyśmy w kosmosiethumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

chimpo
32
Wysłane: 28 grudnia 2012 01:38:17 przy kursie: 8,90 zł
Póki co nie ma pod co rosnąć. Wyniki pewnie będą zgodne z prognozami, a to przy obecnej wycenie nie daje dużego pola manewru.

Ktoś pamięta prognozę spółki na przyszły rok? ( zresztą dziwię się, że spółka robi prognozy, działąjąc na tak niepewnym rynku, jakim są gry )

topfacet
178
Wysłane: 28 grudnia 2012 02:03:50 przy kursie: 8,90 zł
Z tego co pamietam w przyszlym roku ma byc skokowy wzrost zysku i obrotow. Zysk powyzej 3 mln PLN.

topfacet
178
Wysłane: 28 grudnia 2012 02:36:47 przy kursie: 8,90 zł
Prognoza byla robiona pod ostatnie emisje akcji:

"Prognozy na rok 2013 zakładają zysk netto w wysokości 4,57 mln złotych i przychody netto i zrównane z nimi na kwotę 12,7 mln złotych."

www.stockwatch.pl/wiadomosci/1...

chimpo
32
Wysłane: 28 grudnia 2012 12:49:42 przy kursie: 8,60 zł
FS trafił do TOP12 gier 2012 wybranych przez Google Dancing

play.google.com/store/apps/col...

albercik8503
0
Wpisów: 45
Wysłane: 28 grudnia 2012 19:33:50 przy kursie: 8,60 zł
Anomaly Korea na pierwszej stronie w google play 'warto zobaczyć' - może to trochę poprawi sprzedaż, ale pozytywnie zaskakuje FS... a negatywnie kurs akcji

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 28 grudnia 2012 19:46:23 przy kursie: 8,60 zł
Nie wiem czy z grających zauważyli ciekawe słowa pułkownika Evansa po przejściu 12 rund : Czeka nas niesamowicie długa zima - zapowiedź 3 części?

endriu_l
0
Wpisów: 74
Wysłane: 28 grudnia 2012 20:13:45 przy kursie: 8,60 zł
Odnośnie zachowania kursu, wg Mnie sporo osób liczyło na łatwy zarobek pod koniec roku (premiera 3 gier, wyniki finansowe itp.). Spekulanci coraz bardziej wątpią w oczekiwany "wystrzał" i próbują odzyskać gotówkę się akceptując niewielką stratę (lub po prostu brak zysku) aby móc się bawić gdzie indziej

Niestety, NC wymaga cierpliwości, a niska płynność nie sprzyja spekulacyjnym zagraniom. Było to już wielokrotnie powtarzane w tym wątku. Jeżeli ktoś oczekuje, że w prosty sposób, bez ryzyka i wysiłku wpadnie mu kilkadziesiąt % to niestety powinien omijać NC z daleka.

Ja jestem bardzo usatysfakcjonowany z obecnego obrotu spraw. Wprowadzenie AK wyraźnie ożywiło sprzedaż AWE, teraz dojdzie do tego promocja na stronie głównej. FS ładnie odbiło po okresie posuchy, a SJ wbrew pozorom również nieźle się sprzedało. Ja śpię spokojnie i czekam na zapowiedź tytułu na PC oraz wyniki Q4 :D
Edytowany: 28 grudnia 2012 20:14

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 28 grudnia 2012 20:18:30 przy kursie: 8,60 zł
pablo_n - rozbawiłeś mnie do łez...
Nie zaklinajmy rzeczywistości - obecne wyczyny AK w zakresie sprzedaży nie są chyba tym na co czekała bardziej niecierpliwa część rynku. Poniekąd można to było przewidzieć - praktycznie brak reakcji na rozpoczęcie sprzedaży tego tytułu. Wydaje mi się, że nie pod AK, FS i SJ jest wykres notowań - raczej bym się skłaniał ku nowemu nieznanemu tytułowi na PC. Pod to wchodził fundusz i dlatego większość trzyma akcje.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

koladzio
44
Wpisów: 117
Wysłane: 28 grudnia 2012 21:37:54 przy kursie: 8,60 zł
Śledzę sprzedaż gierek 11b i innych w które grywam na androidzie i szczerze mówiąc osobiście jestem optymistycznie nastawiony co do wyników spółki, a obecne wyniki sprzedaży w moim odczuciu są bardziej na plus niż na minus. Fakt faktem wszyscy liczyli na wystrzał na początek AK, ale to że go nie było nie znaczy że nie będzie. Minął tydzień od sprzedaży a AK ma mniej więcej 1/10 wielkość sprzedaży AWE (teraz piszę tylko i wyłącznie o Google Play) która sprzedaje się od kilku miesięcy. Zwróćcie uwagę że mimo iż od debiutu AWE minęło trochę czasu sprzedaż jest wciąż podbijana i podbijana i po raz kolejny podbijana ... Pamiętacie że miesiąc temu wszyscy emocjonowali się świecami w związku ze sprzedażą AWE w Indie Royal, a w chwili obecnej sprzedaż ruszyła z jeszcze większą dynamiką i wykres wszedł na jeszcze wyższe poziomy ( w moim odczuciu zbliża się do poziomu 100k).
Idąc dalej popatrzcie na FS, kiedy wydawało się że gra już totalnie przestała się sprzedawać okazuje się że jeden banner w odpowiednim miejscu i gra bije rekordy dziennej sprzedaży. (O dziwo w miejscu stanął SJ:/ ).
Więc nie skreślajcie AK, piłka w grze i będzie tylko lepiej. Piszemy o firmie której wszystkie wydane w ciągu ostatnich 2 miesięcy gry zostały docenione przez google. Ile firm ma 2 gry/aplikacje w editors choice?
Piszecie że było błędem wchodzić ze sprzedażą przed świętami, niewielka promocja itd., ale przewrotnie napiszę, co jeśli strategia zakładała aby tylko przypomnieć o sobie, zebrać opinię pierwszych użytkowników, sprawdzić czy nie ma większych problemów technicznych? Albo nikt nie kładł dużego nacisku na promocję bo założony zysk już zostały zrealizowane, a władze spółki postanowiły przenieść sprzedaż na początek roku? Ja osobiście wolę aby większe wolumeny sprzedaży były w regularnej cenie 12 zł a nie 9...
Popatrzcie jak długi jest cykl życia aplikacji i gierek, popatrzcie jak fajny kapitał buduje firma, wystarczy jedna darmowa gra i sprzedaż obecnych na pewno w górę, popatrzcie ile różnych kanałów dystrybucji wykorzystują...pomysłów i możliwości na pewno jest mnóstwo i jak znam spółkę to wykorzysta każdy z nich.

cetnar
0
Wysłane: 28 grudnia 2012 22:50:41 przy kursie: 8,60 zł
Rozkład jazdy na najbliższy tydzień:

- Apple AppStore - praktycznie nie ma zmian i nowych gier w ostatnim tygodniu roku - Anomaly Korea zostaje w "New and noteworthy", dostajemy głowny baner w USA/Iphone/Games, niestety "Editor Choice" idzie do Final Fanstasy IV. Zła wiadomość to promocje na prawie wszystko zostają na kolejny tydzień. Zatem szans na awans w rankingach nie ma dużych (nawet w Polsce jesteśmy już poza 100) a graczę zapchają pamięci swoich urządzeń tanimi gierkami, że na parę tygodni zapomną o nowych tytułach.

- Google AppStore - jak pisałem jesteśmy w "Staff picks", dodatkowo nagrody dla FS i SJ. Zła wiadomość, w ten tydzień sypnęło promocjami na Androida, sytuacje może ratować plakietka "Sale" również na Anomaly.

Wracając do oceny sprzedaży/wyników. Android miał być wisienką na torcie, natomiast większość przychodów miała pochodzić z iOS - zwłaszcza że AWE to "Najlepsza gra na OSX" i drugie miejsce na grę roku na iOS. Więc od następcy AWE i developera z takimi sukcesami na tym rynku chyba możemy spodziewać się (wymagać) czegoś więcej niż około 20tys sprzedanych kopii po pierwszym tygodniu. Zastanawia mnie dlaczego nie ma promocji na AWE - ci, którym spodobało się AK z chęcią wydadzą 1 lub 2 $ na AWE i odwrotnie ci którzy skuszą się na AWE mogą chcieć zobaczyć jak wygląda sequel. Tu czuję niedosyt za przespaną okazję. Jak działa promocja na Androida to proszę np. zobaczyć jak ładnie sprzedaje się Jelly Defense.

Miejmy nadzieje ze sympatyczny kolega nie będzie jedyny i w tym roku bedzie grał w AK Angel

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 28 grudnia 2012 22:57:06 przy kursie: 8,60 zł
TAk sobie czytam od dłuższego czasu Wasze wypowiedzi i zaskakuje mnie jedno. Emocjonowanie się tym jak to nowe tytuły podbijają sprzedaż starszych. Może się mylę ( nie jestem akcjonariuszem 11 bit więc za bardzo nie zgłębiałem tematu) ale z tego co widzę, to ten wykresik w Google, z którego interpretujecie te rewelacyjne skokowe wzrosty sprzedaży jest nardzędziem wybitnie nieintuicyjnym. Pokazuje sprzedaż z ostatnich 30 dni, z tym że taki wykresik nie eliminuje nam efektu niskiej bazy... Jeżeli sprzedaż AWE oscylowala przez ostatni miesiac przykładowo na poziomie 100 sprzedaży dziennie, a po premierze 3 nowych gier podskoczyła do 150 sprzedaży dziennie, to na wykresie zaobserwujemy ogromny wzrost sprzedaży, ale czy taki wzrost sprzedaży i to jak określacie "napędzanie sprzedaży przez nowe tytuły, będzie miało jakieś większe przełożenie na wynik spółki?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

116 117 118 119 120

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,242 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat