Wpis autorstwa aabbcc:
Witam,
stwierdziłem że postaram się zrobić jakąś glębszą analizę odnośnie prognozy aportu 2Q.
Otóż jak to wyglądało w 1Q i jak wygląda moja prognoza na 2q?
1q 2q
przychody 54 54
aktualizacja wycen -5,7 -5,7
inne przychody operacyjne 3,8 3,8
zbycie aktywów -1 -1
koszty -20,4 -20,4
pensje -11,7 -11
amortyzacja -2,1 -2,1
inne koszty operacyjne -18,8 -18,8
odsetki strata -21,5 -21,5
odsetki zysk 3,4 3,4
wymiana walut -18 5
inne koszty finansowe -22 0
suma 60 -14,3
Załozyłem że na pewnych pozycjach w 2q są po prsotu te same kwoty co w q1, a w pewnych odnośnie których mamy pewne przesłanki zrobiłem zmianę czyli w:
1. pensje (liczę że znów zmaleją minimum o 0,7 mln
2. wymiana walut (Orco zawiązało rezerwę na wymianę walut, licze że teraz ta wycena będzie miała przeciwny kierunek, starta dotyczyła forinta - tu podsyłam wykres:
stooq.com/q/?s=eurhuf&c=1y...forint kończył q1 w okolicach 300/1eur, q2 skończył w okolicach 265/1 eur i tendencja została odwrócona, to samo tyczy się złotego i korony czeskiej
http://stooq.com/q/?s=eurczkkorona kończyła q1 na pozioma 30 CZK/1eur, a 2q na poziomie 25,50). Przypominam że ta tendencja została odwrócona i zanosi sie na dalszą poprawę.
3. Inne koszty finansowe pewnie będę bliskie zeru - (poprzednio dotyczyło to wycen akcji itd. przypominam, że akcje drożały w 2q), o ile nie będzie tu wartości dodatniej 9tego tez sie mozna spodziewac)
Suma sumarum pewnie będziemy mieli do czynienia z wynikami bliskiemu zeru
Nie podejmuję się analizy pozycji Attributable to minority interests
gdyż nie rozumiem, o co w niej biega, jednakże jeśli będzie podobna do popredniej, czyli +11 mln eur, to będzie mała strata.
Myslę że powyższa analiza nie jest specjalnie przesadzona w żadną stronę. Można się jeszcze spodziewać sprzedaży aktywów - sprzedano projekt na słowacki, ukończono budynek dla dziadziusiów w rostocku, przy super optymistycznym wietrze można się spodziewac nawet zysk