PARTNER SERWISU
okxolzlw
1 2 3

czarno na białym i na własnej skórze :)

100krotka
0
Wpisów: 28
Wysłane: 24 stycznia 2013 20:15:40
od jakiegoś czasu przyglądam się GPW,
przeszukując internet trafiłam na Wasze forum,
podglądałam, czytałam i w końcu się zarejestrowałam.

Tak więc, na początek, witam bardzo serdecznie wave 3some

Od razu też założyłam kronikę,
lubię mieć czarno na białym
(notes mi nie wystarczy bo kartki można powyrywać)
a tak - tutaj to to raz zapiszę - już zostanie,
do tego liczę czasem na komentarze/opinie.

Postanowiłam przejść do realnych inwestycji,
bo te z gry to nie było TO...
Mogę pozwolić sobie na przegranie kilku groszy
- potraktuję to jak opłatę za kurs ;)
Tak więc idę na całość i kończę z grami giełdowymi.

Od czego zaczęłam?
oczywiście od założenia rachunku maklerskiego :D

a później już na całego - pierwszy zakup - CORMAY
Dziś dobrałam jeszcze trochę... z prowizjami wyszło średnio K 16,10
podoba mi się love4 oby tak zostało :D

Już teraz czuję że realny zakup to nawet nie w połowie to samo co zakup w grze :D

.... gramy!! Boo hoo!
Edytowany: 24 stycznia 2013 20:16

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:40:51
Ooo...jak miło,"babka" prowadzi kronikę. Prawdziwa rzadkość tutaj.
Fajnie by było gdybyś napisała, czym się kierujesz przy wyborze spółek i jaki typ inwestowania preferujesz ( na długo czy krótko, technika czy fundamenty itp ). Dlaczego Cormay ?
Życzę powodzenia.

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:43:33
A możesz napisać coś więcej?

Czemu Cormay? Jaki horyzont czasowy? Czy przeznaczyłaś całe środki na zakup jednego waloru? Jakie spółki jeszcze obserwujesz?

Ja osobiście uważam, że Cormay jest ciekawą, ale trudną spółką. Zarówno ze względu na niełatwą do wyceny branże, o dużej kapitałochłonności, jak i skomplikowaną strukturę organizacyjną. Ruchy prezesa też nie zawsze są umotywowane (tzn. publicznie).

Mam w portfelu Cormay ze średnią 12,10 PLN, ale jest to poniżej 5% całości.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 24 stycznia 2013 21:50:32
nie powinno się lokować 100% kapitału w 1 Spółce, szczegółnie jak się jest początkującym inwestorem (chyba że jest to marginalnie niska kwota i min prowizja stanowi znaczny % ceny)
ps: kurs Cormwaya w ciagu ostatniego miesiąca urósł 25%, nie wiem czy nie lepiej było poczekać na małą korektę?

Ann
Ann
0
Wysłane: 24 stycznia 2013 23:51:55
Jeśli mogę coś doradzić ...to warto prześledzić kroniki inwestorów i to tak od początku do końca. Fajna jest kronika Froga ( co prawda już zamknięta, bo pisze w tej chwili na blogu ), przeczytałam ją od pierwszego wpisu i zajęło mi to prawie cały weekend. Dlaczego warto ? Znajdziesz tam wszystkie rozterki, nadzieje i błędy inwestora. Zobaczysz, jak działa reguła konsekwencji, czy zakotwiczenia. Frog pisze bardzo otwarcie o swoich przemyśleniach i wątpliwościach, to taka uczciwa "rozprawka" o walce trochę z rynkiem, a trochę z samym sobą.
Wyłapanie pewnych schematów zachowań na podstawie doświadczeń innych, pomoże Ci w uniknięciu błędów.

100krotka
0
Wysłane: 25 stycznia 2013 08:55:32
Dzień dobry!

Dziękuję że zajrzeliście do mnie.

Przy porannej kawce uzupełniam braki:

@Ann
Wybierając spółki chciałam kierować się tylko i wyłącznie wykresami,
niestety - informacje są wszędzie i czasem jednak doczytam coś od fundamentalistów :/
ale zdecydowanie postawiłam na AT.

Froga i innych przeczytałam od deski do deski - szkoda że nie ma tego w wersji papierowej, bo chętnie bym sobie co ważniejsze rzeczy podkreślała :D

Typ inwestowania - krótkoterminowy - mam czas sobie siedzieć i obserwować co się dzieje każdego dnia :). Oczywiście jeśli coś wyraźnie da mi odczuć że woli być trochę dłużej ze mną - to nie będę stawiała oporów.

Dlaczego Cormay? - wykres bardzo przychylny a i info o dofinansowaniu tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że zaczynam od Cormay.

@Price Bubble
Chwilowo mam tylko Cormay w portfelu, ale nie dlatego że przeznaczyłam wszystkie środki, tylko dlatego że nic więcej mnie nie skusiło. Chociaż co do inwestowania wszystkiego w jedną spółkę - nie mówię nie.... trzeba tylko później ładnie pilnować ;)

kogo jeszcze obserwuję? - podoba mi się relpol, hawe i midas (przepiękny wykres dziś się pojawił, i nie wiem właśnie czy przypadkiem nie stanę się dziś posiadaczką midasa)... przyglądam się Otmuchow i Atmgrupa, ale jeśli do wtorku/środky mnie nie zachwycą to nic z tego nie będzie... no i ostatnie - Fasing - już przy ok 24pln miałam na niego ochotę ... o on nadal spada :/

@GRAF78
tak - już to sobie wcześniej obliczyłam, że zakup czegokolwiek musi być na taką kwotę, aby prowizja była przynajmniej na granicy minimalnej.

pawlooos
0
Wpisów: 71
Wysłane: 25 stycznia 2013 21:03:44
Witam Cię 100krotka!

Cormay fajna spółka. Parę dni temu wyskoczyłem przy 15.55 (sic!) bo przestraszyłem się wysokiego RSI i linii trendu spadkowego. Za każdym razem człowiek uczy się czegoś nowego. Ja również mam ciągoty do inwestowania krótkoterminowego, chociaż odnoszę wrażenie, że lepsze efekty przynosi mi dłuższe trzymanie spółek będących w stabilnym trendzie wzrostowym. A ze spekulacjami to jak w ruletce, raz wóz, raz przewóz. A do tego te prowizje. 0,78% w dwie strony powoduje, że nie opłaca się ryzykować kasy dla potencjalnych paru procentów zysku. W moim przypadku minimalny pakiet, za który muszę kupić walory, żeby się zmieścić w najniższej prowizji, to niecałe 800 zł. Minimalna prowizja 3 zł. Powodzenia w prowadzeniu kroniki i w inwestowaniu.

Pozdro.

100krotka
0
Wysłane: 26 stycznia 2013 09:41:33
Sobota - dzień bez emocji :D
w końcu mogę odłożyć telefon i nie śledzić na bieżąco kursów
(to chyba uroki początków binky - nos w telefonie )

Cormay spadł o niecałe 2 %
i jak się pewnie domyślacie - w mojej głowie wojna i myśli niespokojne :D
ale nic to - będę twarda i poczekam,
ustaliłam sobie że sprzedaję przy 7-10% stracie
i postaram się tego trzymać,
to, że to tutaj napisałam powinno mi pomóc w trwaniu w postanowieniu...

Co jeszcze napsułam?
już opowiadam ...
postanowiłam (wczoraj) zanabyć Midas,
ale oczywiście chęć posiadania była silniejsza niż zdrowy rozsądek
(w grze też tak miałam - przeszło po jakimś czasie,
więc liczę że i w realnym inwestowaniu się opamiętam)
tak więc chęć posiadania pokonała zdrowy rozsądek,
i zamiast poczekać chwilę,
ustawić zlecenie i kupić akcje po 0,75
kupiłam je po 0,76 - oczywiście max dnia!! bandhead
nie wspomnę, że kurs spadł do 0,74 angry6

Myślę że jak na początkującą to wystarczająco błędów popełniłam,
o wszystkim czytałam, wszystkiego jestem świadoma... a i tak swoje! bandhead

No ale .... następnym razem będzie lepiej! Ajpromys!

Ah.. no może jeszcze nie następnym razem,
bo ustawiłam zlecenie na zakup Atonhta (0,72)
jakoś tak te info o nim mnie nakręciły,
i ogólnie... dreszczyk emocji jakiś większy...

eh...
nikt nie mówił że będzie łatwo!

pozdrawiam przy porannej kawce :)

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 26 stycznia 2013 11:10:06
Polecam czasami zajrzeć tutaj www.attrader.pl/pl/akcje/midas... akurat z odpowiedzią na pytanie dlaczego z MDS należało uważać w piątek.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

cold player
0
Wpisów: 69
Wysłane: 26 stycznia 2013 11:40:34
@100krotka
nie ma co się łamać - też czaiłem się na Midasa i nawet byłem o krok od naciśnięcia klawisza.
Wczorajsza korekta dotyczyła wszystkich, CRM zaliczył korektę w ramach przyspieszonego kanału wzrostowego. Sądzę, że to sprowokuje obserwatorów do wejścia. Z moich kresek wynika, że (w nieco dłuższym terminie niż w tym tygodniu czy następnym) docelowo kurs zawita nawet na 23,6x zł (po drodze silny opór na 17,70 zł). Jak będzie - zobaczymy. Ale warto mieć przygotowanego SL na wszelki wypadek. Teraz CRM ma swoje 5 min.
Midas też ostatnio cieszy się powodzeniem - ludzie lubią ten walor bo i spekulacyjny i groszowy (spore zmiany %)i ciekawy biznes. W SW była wczoraj ciekawa analiza, myślę że warto poczekać ALE z głową - na chłodno kalkulować, SL przemyśleć i trzymać się tego.

Powodzenia, cieszmy się słonecznym weekendem! thumbright

100krotka
0
Wysłane: 28 stycznia 2013 17:44:54
angry3
miała być kronika, to będzie kronika salute

weekend minął niespokojnie,
wkurzały mnie niezmieniające się cyferki na wyświetlaczu telefonu,
kursy utknęły na brzydkich ujemnych wartościach
i tak mi świeciły całą niedzielę Shame on you

biłam się z myślami - co tu zrobić w poniedziałek,
sprzedawać CRM czy trzymać... co z MDS ??
dlaczego... do czorta... ja to kupiłam,
i mi na samo dzień dobry na czerwono zaczyna się wyświetlać??

ehh.. do tego miałam sen!! sleepy2
że CRM rośnie i rooośnie i rośnie....
a mi telefon padł, i internet - i sprzedać nie mogę !!confused2

no ale nic - ogarnęłam się i postanowiłam trzymać się postanowień
nie sprzedałam CRM (mimo iż 16,10 strasznie kusiło - wycofać się tylko ze stratą prowizji)
ale twardym trzeba być a sytuacja wcale jeszcze źle nie wygląda...
a ustaliłam SL na 10% więc jeszcze daleko mamy.
MDS też daję czas.

Oczywiście nie byłabym sobą,
gdybym jednak czegoś nie domiksowała.
Stałam się szczęśliwą (?????) posiadaczką niewielkich ilości dwóch akcji z NC.
ATO i ARI
ATO - typowo pod ifo - liczę na napiwek od szejka toothy2
ARI - bo wykres ładny.. ale świadoma jestem że wykresy na NC to tak średnio ... violent1

Podsumowując
poniedziałek zakończony na minusie
(o równowartości wypatrzonych w galerii butów)
tak więc płaczu nie ma Whistle
w rzeczywistości jednak trzeba się przyznać,
do ujemnego salda o wartości dwóch par butów
- bo w ramach pocieszenia i tak zakupiłam sobie te upatrzone Silenced

gramy dalej Boo hoo!
do jutra!

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 28 stycznia 2013 18:51:28
Patrząc na kroniki innych użytkowników to ja jestem jakiś dziwny, w ciągu ostatnich 12 msc wykonałem w sumie ze 4 transakcje :)

Powodzenia i sukcesów ;)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 28 stycznia 2013 18:51

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 28 stycznia 2013 19:46:46
To możemy utworzyć grupę wsparcia, mam podobnie.
Jestem na Twitterze

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 29 stycznia 2013 21:12:56

ucofb, bo Ty jestes tylko spekulantem, a 100krotka rewolwerowcem Angel

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 29 stycznia 2013 22:23:17
oj nie, do spekulowania to mi bardzo daleko :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 29 stycznia 2013 22:58:24
Hi hi 100krotko, może inwestycje nie wypaliły na razie, ale ciekawie za to opisujesz happy11

Przyjemnie sie czyta, sporo emocji, zupelnie jak powieść w odcinkach. Zostane chyba fanem Twej kroniki dla rozrywki. wave
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Ann
Ann
0
Wysłane: 29 stycznia 2013 23:43:01
Osobiście czekałam na kronikę "kobietki", a na "kozetce" nawet zastanawiałam się dlaczego kobiety nie inwestują. Chwilę potem, bach ...i 100krotka zakłada portfel.

@majama
Emocji będzie sporo, dużo przymiotników, analizy własnej psychiki. Spójrz na ilość emotionów na wpisach 100krotki !:) Kronika będzie inna, pełna przemyśleń na temat własnych zachowań i właśnie emocji. Kobieta, by rozwiązać problem musi o nim pogadać, wtedy łatwiej jest jej ułożyć to sobie w głowie. A tak poza tym, to nie wyobrażam sobie, by np bankrucik w swojej kronice napisał, że pisze przy porannej kawie, a na pocieszenie kupił sobie sweter ...:) I to są właśnie te słodkie różnice między nami ( i dobrze, że są ). Dodatkowo, jestem pewna, że 100krotka nie będzie miała najmniejszego problemu z przyznaniem się do błędu i obwieści to całemu światu i powie o swoim mocnym postanowieniu poprawy. Mężczyzna będzie raczej się zapierał i bronił swoich racji nawet gdy nastąpiła porażka.

@100krotka - powodzenia

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 stycznia 2013 00:01:51
ja też czytam kronikę 100krotki:-)) i powiem, że jeżeli dalej będzie trzymała taki poziom to będę ją wszystkim polecał ! właśnie za to powiązanie giełdy z innym życiem.. realnym:-)

@Ann

pomyślę o tym szerszym pisaniu perspektyw:-)) wbrew pozorom:-) faceci też sobie poprawiają humor zakupami.. np koszul:-)wave

pozdrawiam

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 stycznia 2013 00:21:36
@bankrucik
Nie chciałam Cię w żaden sposób urazić. Czytam Twoją kronikę i będę, jeśli nawet nie napiszesz nic o nowych koszulach : ) Chciałam tylko uwidocznić naturalne różnice w opisywaniu rzeczywistości. Kobiety będą pisać barwniej, bo mają taką wewnętrzną potrzebę. Ty napiszesz krótko : kupiłem to, a sprzedałem to. Jak dla mnie, nic w tym dziwnego, a wręcz przeciwnie to normalne, piszesz jak mężczyzna i tyle.
pozdrawiam

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 stycznia 2013 00:26:59
@Ann

nawet przez chwilę nie poczułem się urażony !! właśnie to jest kolejny plus tego forum i samych kronik, że ludzie różnie opisują swoje dokonania i transakcje wskazując często swoje różne motywacje działań.
pozdrawiamwave

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,170 sek.

ejsbsahp
acvkgmnx
nliviyzn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkewwgdk
gkoxlrbj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat