The Winner napisał(a):Szutnik, wchodzisz z Lenę zgodnie ze swoją analizą?
Na wątku tej spółki Krewa nie zgodził się z koncepcją dużego ORGR-a na tej spółce. Jak byś to skomentował?
@ Winner
Tak w ogóle, to ja niezbyt lubie te wszystkie RGRy czy ORGRy. Ze względu na wysoką zawodność niezbyt poważam tego typu formacje. To bylo dobre w czasach Edwards'a i Magee. Gdy RGRow uczą w TV (widziałem parę lat temu taki kurs dla początkujących w niemieckiej n-tv), ich skuteczność bardzo maleje.
Jesli chodzi o Lenę, to miałem kilka innych, dużo lepszych przesłanek, że to powinno pociągnąć ładnie w górę, ale musiałbym o tym napisać "rozprawę doktorską", więc wolałem posłużyć się zrozumiałym dla wszystkich ORGRem. Wyszło na to samo, a zaoszczędziłem klepania w klawisze
Krewa ma takie spojrzenie - jego prawo. Z moich doświadczeń wynika, że te piękne, symetryczne RGRy czy ORGRy są najbardziej zawodne dlatego, że "wszyscy je widzą". Takie koslawe ORGRy jak ten większość odrzuca, jako nieforemne i dlatego działają trochę lepiej. Ale to tylko moje własne obserwacje, które są zbyt wąskim materiałem statystycznym, by wyciągać z nich daleko idące wnioski.
Czy teraz, w tym konkretnym momencie wszedłbym w Lenę? Nie, bo na dziennym RSI papier robi wyraźny, niższy szczyt w strefe wykupienia (>70 pkt), po niedawnym,sięgającym ponad 80 pkt. To oznacza bardzo duże wykupienie papieru, a ja się takiego środowiska wystrzegam.
Z wejściem zaczekalbym na to, czy korekta, która wkrótce pewnie nastapi, nie naruszy owej "linii szyi" ORGRa, obecnie znajdującej się na poziomie 2,60 na moim wykresie "domowym" (dostawca danych chyba odcina dywidendy, stąd różnica w stosunku do tego z SW)
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)