PARTNER SERWISU
ydznwcxa
8 9 10 11 12

Wirtualna Kronika Szutnika

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 18 września 2013 19:09:43
Szutnik napisał(a):
@ Gerda

Dobrze, że to piszesz, bo czasami w chwilach zwątpienia zdarza mi się mysleć, że produkuję się dla 2-3 osóbblah5

[quote]więc może warto dać rynkowi jeszcze jedna szanse

Dołączam jako wierny czytelnik zarówno kroniki jak i analiz.
Proszę o więcej.

Dobrze mieć jakieś autorytety :)

PS.
...pierwszy wpis na forum :) a ze SW od samego początku prawie (2008-08-11 ) king

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 18 września 2013 20:04:48
Zdecydowanie wiecej ludzi to czyta niz 3, ale... Shhh (uważam że ludzie maja skłonności tracic poczucie rzeczywistości pod wpływem zbyt licznej publiki)

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

middek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 18 września 2013 20:26:42
Szutnik napisał(a):
Miałem szczęście i dzięki internetowi trafiłem na paru łebskich gości, którzy podnieśli moją wiedzę i umiejętności w AT o 2 poziomy.

No to może i nam coś polecisz, żebyśmy trochę więcej poznali z AT. Jakieś linki, please. I tak najlepiej na różna poziomy wiedzy o AT.

Po takich wpisach jak dziś, to chyba lepszy humor Ci się zrobi.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 19 września 2013 08:49:48
Szutnik

Nie umniejszając Twojej wiedzy, doświadczeniu i obliczeniom, nie uważasz, że jest za wcześnie na wyciąganie wniosków? Jak rozumiem, obliczyłeś, że szczyt EEX nastąpi 17.09.13 i rzeczywiście nastąpił, ale... zaraz zaraz, dziś jest 19.09.13, minęła jedna sesja od szczytu. Czy nie sądzisz, że jest za wcześnie na wyciąganie wniosków? Przecież nie wiemy(?), jak akcje zachowają się dziś. Jeśli, hipotetycznie, akcje przebiją dziś, jutro czy za parę dni maksimum intraday 52,9zł, to jak mniemam, wszystkie obliczenia z liczbami Fibonacciego w tle, mówiąc kolokwialnie, wezmą w łeb? Nie twierdzę, że tak się stanie, gdyż nie znam przyszłości ani sposobów, by ją prognozować. Zakładam tylko możliwe scenariusze.
Oczywiście nie odbieram Ci racji, jeśli sprawdzi się, to co mówisz, to na prawdę duży szacunek, że umiałeś to zauważyć.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 19 września 2013 09:14:11
@harbul

Szutnik ma taki pomysł na AT, widocznie jemu to działa i jest do tego przekonany. Ja np. zupełnie inaczej zajmuję się AT (pomimo że również korzystam z liczb Fibo choć w mniejszym zakresie). Po wybiciu 21,5 zł na EEX padł sygnał kupna również w mojej strategii (co ciekawe padł dzień po przeniesieniu mojego portfela na SW, przez co z niego nie skorzystałem zajęty Excelem), obecnie mamy silny trend wzrostowy i duże wykupienie więc pewnie będzie jakaś korekta (mniejsza lub większa). Nie staram się przewidywać jednak czy ten trend szczyt będzie miał teraz czy za rok - trzymam się go tak długo póki trwa. Jeśli się zmieni to sprzedaję akcje. Problem mogą mieć Ci którzy EEX kupowali nie dawno - bo w moich strategiach agresywny stop loss to okolice 31 zł, a mniej agresywny to ok 24 zł na EEX więc skala korekty może być całkiem spora.
Edytowany: 19 września 2013 09:15

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 19 września 2013 09:18:34
@ harbul

Technika, którą się tu posłużyłem ws EEX to tzw. price&time squaring, oryginalnie wymyślona przez WD Gann'a; w wersji istotnie i znacząco rozszerzonej i unowocześnionej przez Jeff'a Greenblatt'a.

Nie zadawałbyś tego pytania, gdybyś ją znał Angel bo już Gann wyjaśnił, że tam gdzie gdzie jest kwadrat ceny i czasu należy oczekiwać ekstremum, czego nie należy rozumieć jako absolutnej pewności jego wystąpieniaAngel .
Na rynkach finansowych coś takiego jak "absolutna pewność" nie istnieje. Być może nie zauważyłeś, ale wyraźnie piszę powyżej, używając słowa "najprawdopodobniej", co jednak trochę się różni od słów "na pewno" Angel .
Przypisuję temu squaringowi istotne znaczenie i znaczne prawdopdobieństwo, czego nie należy interpretować jako mojego stwierdzenia, że to już na 100% szczyt.

Już Gann w latach 20-tych powiedział, że jeśli takie ekstremum ze squaringiem zostanie szybko po swym powstaniu przełamane w kierunku dotychczasowego trendu, to oznacza, że rynek chce iść znacząco dalej w kierunku tegoż trendu. W obecnych warunkach na EEX oznaczałoby to tylko jedno - totalną hiperbolę typu absolutna panika kupna.

Pojawienie się squaringu na EEX 17.09, w miejscu węzła czasowego (patrz wcześniejsze wpisy o EEX) znaczy tylko tyle: potencjalny istotny szczyt, mogący na dłużej zatrzymać marsz. Oczekuj jego potwierdzenia bądź zaprzeczenia przez najbliższych kilka sesji.

W tej chwili przypisuję mu jakieś 80% prawdopodobieństwo zaistnienia, rosnące z każdym dniem przebywania ceny EEX poniżej 52,90.
I tak należy to rozumieć.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 19 września 2013 22:30:54
hehe, zrozumiałem z tego głównie tyle, że jak przebije 53,XX, kupuj PKC :)
Edytowany: 19 września 2013 22:31

Szutnik
153
Wysłane: 23 września 2013 08:16:01
Ciąg dalszy sagi pt EEX

Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem. 17.09 dostaliśmy na EEX najprawdopodobniej szczyt, a drugi zeszłotygodniowy dzienny węzeł czasowy (19-20.09) zaowocował powstaniem dna i długim dolnym cieniem.

Proces formowania się szczytu to rzadko kiedy kwestia jednego dnia, jak sądzi większość niedoświadczonych uczestników rynkowych (najpierw ostro w górę, potem jednodniowy szczyt i zaraz po nim równie ostro w dół). Choć i tak się bardzo rzadko zdarza, to jednak o wiele częściej formowanie się istotnego szczytu to kilkudniowa szarpanina między popytem i podażą na wysokim poziomie, nim ostatecznie rynek podda się, a ceny zaczną wyraźnie spadać.

I jak na razie wszystko wskazuje na to, że ten właśnie scenariusz gramy na EEX.
Po lekko spadkowej drugiej połowie zeszłego tygodnia, przychodzi czas na korekcyjne odbicie, które powinno doprowadzić do tego, co my, technicy nazywamy "testem ekstremum". Krótko mówiąc oczekuję, że w tym tygodniu EEX spróbuje zaatakować szczyt z 17.09, ale mu się to nie powiedzie. I dopiero to niepowodzenie uznam za wystarczające potwierdzenie mojego zeszłotygodniowego stwierdzenia o potencjalnym szczycie
Piątkowa świeca, zwana młotem na EEX pokazuje to, co było jasne od początku - popyt od razu łatwo się nie podda.
Zresztą dlaczego miałby to robić już teraz? Nawet jeśli mam rację co do szczytu, to większość jeszcze faktu jego pojawienia się nie rozpoznała, a wielu uważa piątkową świecę za doskonałe miejsce do wejścia i kontynuacji marszu w górę.

Czego więc oczekuję? Takiej właśnie szarpaniny popytu i podaży na wysokim poziomie. Pomiędzy 52,9 (szczyt intraday z 17.09) a 44,1 (dno intra z 20.09) jest 8,8 złotego. Spodziewam się w pierwszej połowie tego tygodnia ostrych, kilkuzłotowych jazd góra/dół na tym papierze w ciągu sesji, przy czym za najbardziej prawdopodobny górny zasięg tych ruchów uważam okolice 51,0 zł (to 0,786 x 8,8 dodane do 44,1). W gruncie rzeczy możliwe jest nawet i dojście o 1 tick poniżej poziomu 52,9 zł i nadal wizja szczytu nie straci ważności.

Kiedy? Czasowe układy sugerują w tym tygodniu wyraźnie daty 25-27.09, ze wskazaniem na okres 25-26.09.

Tak, jak wcześniej wspomniałem - jesli w tym tygodniu dojdzie do nieudanego testu szczytu z 17.09, uznam proces formowania się tego ekstremum za zakończony i w kolejnym tygodniu będę oczekiwać już wyraźniejszego ochłodzenia się koniunktury na tym papierze.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kasiulek
0
Wpisów: 42
Wysłane: 23 września 2013 09:53:35
Na monnari i cdprojekt mimo tak samo dużych wzrostów nie było korekty, więc dlaczego eex miałby zachować się inaczej? Nie piszę tego w celu podważenia Twoich słów, tylko nauki i wyciągnięcia wniosków.
Edytowany: 23 września 2013 10:01

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 września 2013 10:05:38
mam nadzieję, że nie zostanę skarcony przez Gospodarza za wrzucenie wykresu porównawczego EEX, MON i CDR.

kliknij, aby powiększyć

Szutnik
153
Wysłane: 23 września 2013 10:15:33
@ kasiulek

Cytat:
Na monnari i cdprojekt mimo tak samo dużych wzrostów nie było korekty, dlaczego więc eex miałby się zachować inaczej?

Przeczytaj wszystko, co pisałem od 9 strony tej kroniki o EEX, bo najwyraźniej tego nie zrobiłaś, skupiając się jedynie na ostatnim poście, to Ci się trochę rozjaśni (albo i nieblackeye ).

Tytułem ułatwienia i wyjaśnienia:

Generalnie - tam, gdzie pojawia się squaring ceny i czasu (price/time squaring lub inaczej range squaring) wg Ganna istnieje wysokie prawdopodobieństwo formowania się istotnego ekstremum.

Typowy squaring w Gann'a w wersji oryginalnej, tak jak On uczył w swoich podręcznikach to tzw. 1:1 czyli np. wzrost papieru od jakiegoś dna o 78 złotych w przeciągu 78 sesji lub dni kalendarzowych.
To najsilniejszy squaring, ale bardzo rzadko występujący. Można latami czegoś takiego na rynku nie znaleźć.
Nieco częściej można znaleźć squaringi typu 1:10, które należy traktować identycznie jak 1:1, ale też są rzadkie.

O wiele częstsze, ale zarazem i technicznie słabsze, są squaringi w wersji rozszerzonej i uzupełnionej przez Jeff'a Greenblatt'a, gdy otrzymywany stosunek jest bliski jakiemuś współczynnikowi Fibonacci'ego np. wzrost o 133 złote w czasie 215 sesji daje 0,618 złotego/sesję.

Najsłabsze są squaringi, dające np. liczbę z ciagu Fibonacci'ego w okresie, czyli przykładowo wzrost o 60 złotych w ciągu 108 dni (daje 0,55555555).

Odpowiadając wprost na Twoje pytanie - szczyt na EEX uważam za wysoce prawdopodobny, bo pojawił się na tym papierze squaring, opisany wcześniej.

Szutnik
153
Wysłane: 23 września 2013 10:16:24
@ krewa

W żadnym wypadkuAngel

Szutnik
153
Wysłane: 23 września 2013 10:20:01
Szutnik napisał(a):
@ kasiulek

Cytat:
Na monnari i cdprojekt mimo tak samo dużych wzrostów nie było korekty, dlaczego więc eex miałby się zachować inaczej?

Przeczytaj wszystko, co pisałem od 9 strony tej kroniki o EEX, bo najwyraźniej tego nie zrobiłaś, skupiając się jedynie na ostatnim poście, to Ci się trochę rozjaśni (albo i nieblackeye ).

Tytułem ułatwienia i wyjaśnienia:

Generalnie - tam, gdzie pojawia się squaring ceny i czasu (price/time squaring lub inaczej range squaring) wg Ganna istnieje wysokie prawdopodobieństwo formowania się istotnego ekstremum.

Typowy squaring wg Gann'a w wersji oryginalnej, tak jak On uczył w swoich podręcznikach to tzw. 1:1 czyli np. wzrost papieru od jakiegoś dna o 78 złotych w przeciągu 78 sesji lub dni kalendarzowych.
To najsilniejszy squaring, ale bardzo rzadko występujący. Można latami czegoś takiego na rynku nie znaleźć.
Nieco częściej można znaleźć squaringi typu 1:10, które należy traktować identycznie jak 1:1, ale też są rzadkie.

O wiele częstsze, ale zarazem i technicznie słabsze, są squaringi w wersji rozszerzonej i uzupełnionej przez Jeff'a Greenblatt'a, gdy otrzymywany stosunek jest bliski jakiemuś współczynnikowi Fibonacci'ego np. wzrost o 133 złote w czasie 215 sesji daje 0,618 złotego/sesję.

Najsłabsze są squaringi, dające np. liczbę z ciagu Fibonacci'ego w okresie, czyli przykładowo wzrost o 60 złotych w ciągu 108 dni (daje 0,55555555).

Odpowiadając wprost na Twoje pytanie - szczyt na EEX uważam za wysoce prawdopodobny, bo pojawił się na tym papierze squaring, opisany wcześniej.

Edit: literówka

Szutnik
153
Wysłane: 24 września 2013 13:12:07
Szutnik napisał(a):
Ciąg dalszy sagi pt EEX

[...] 17.09 dostaliśmy na EEX najprawdopodobniej szczyt, a drugi zeszłotygodniowy dzienny węzeł czasowy (19-20.09) zaowocował powstaniem dna i długim dolnym cieniem.
[...]
Po lekko spadkowej drugiej połowie zeszłego tygodnia, przychodzi czas na korekcyjne odbicie, które powinno doprowadzić do tego, co my, technicy nazywamy "testem ekstremum". Krótko mówiąc oczekuję, że w tym tygodniu EEX spróbuje zaatakować szczyt z 17.09, ale mu się to nie powiedzie. I dopiero to niepowodzenie uznam za wystarczające potwierdzenie mojego zeszłotygodniowego stwierdzenia o potencjalnym szczycie
Piątkowa świeca, zwana młotem na EEX pokazuje to, co było jasne od początku - popyt od razu łatwo się nie podda.
[...]
Czego więc oczekuję? Takiej właśnie szarpaniny popytu i podaży na wysokim poziomie. Pomiędzy 52,9 (szczyt intraday z 17.09) a 44,1 (dno intra z 20.09) jest 8,8 złotego. Spodziewam się w pierwszej połowie tego tygodnia ostrych, kilkuzłotowych jazd góra/dół na tym papierze w ciągu sesji, przy czym za najbardziej prawdopodobny górny zasięg tych ruchów uważam okolice 51,0 zł (to 0,786 x 8,8 dodane do 44,1). W gruncie rzeczy możliwe jest nawet i dojście o 1 tick poniżej poziomu 52,9 zł i nadal wizja szczytu nie straci ważności.

Kiedy? Czasowe układy sugerują w tym tygodniu wyraźnie daty 25-27.09, ze wskazaniem na okres 25-26.09.

Słabość EEX na kilku ostatnich sesjach jest na tyle wyraźna, że każe mi się to zastanowić, czy świeca z piątku 20.09, którą pierwotnie intepretowałem jako "młot" widząc w niej zaczyn do lokalnego odbicia w tym tygodniu, nie jest w istocie "wisielcem" (obie świece mają ten sam kształt, różnią się jedynie miejscem powstania - wisielec powstaje w okolicach szczytów lub na samych szczytach, młot najczęściej w dnach, nawet lokalnych).
Obecnie ciągle jeszcze możliwe jest powstrzymanie spadków EEX i test szczytu, o którym pisałem w cytowanym poście, ale wyraźnie rośnie prawdopodobieństwo mocnego przełamania lokalnego minimum na poziomie 44,10.
Biorąc pod uwagę obecną słabość Byków, przełamanie wspomnianego minimum może zaowocować ostrą wyprzedażą (taką rzędu - 10%/sesję),gdyż tuż poniżej 44,1 wielu niedawno kupujących zapewne postawiło sell-stopy, a samo przełamanie zostałoby rozpoznane przez większość jako przejście do silniejszej korekty.
Zaczyna to wyglądać tak, jakbyśmy się zbliżali do momentu silniejszych ruchów w dół na EEX.

Szutnik
153
Wysłane: 24 września 2013 18:32:53
Dzisiejsze zamknięcie EEX długą czarną świecą tuż nad poziomem minimum z piątku, 20.09 wygląda jak prowokacja rynku do tego, by jutro na dzień dobry otworzyć się luką startową w dół, a potem dalej gwałtownie spadać.

EEX stoi na krawędzi!

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 września 2013 18:47:37
Wprowadzasz Szutnik elementy dramatyczne ;). Z moich wstępnych malunków wychodzi że do 40 zł spokojnie może spaść. Zresztą po takich wzrostach większa korekta nie jest niczym dziwnym. Jest to doskonały przykład tego że i nawet w trendach wzrostowych można stracić spore pieniądze jeśli zakupuje się akcje po sporych wzrostach. Korekta nawet poniżej 30 zł w dalszym ciągu nie zmieni trendu na walorze - a pustkę w portfelach tych, którzy kupowali po 4x,xx zł pewnie zrobi.
Edytowany: 24 września 2013 18:50

Szutnik
153
Wysłane: 24 września 2013 18:57:02
@ Wojetek

Cytat:
Wprowadzasz Szutnik elementy dramatyczne ;). Z moich wstępnych malunków wychodzi że do 40 zł spokojnie może spaść. Zresztą po takich wzrostach większa korekta nie jest niczym dziwnym. Jest to doskonały przykład tego że i nawet w trendach wzrostowych można stracić spore pieniądze jeśli zakupuje się akcje po sporych wzrostach. Korekta nawet poniżej 30 zł w dalszym ciągu nie zmieni trendu na walorze - a pustkę w portfelach tych, którzy kupowali po 4x,xx zł pewnie zrobi.

Jasna sprawa, ze nie piszę tego dla tych, którzy kupili EEX po 15-20 z lub taniej. Ci na całą moją pisaninę zapewne co najwyżej wzruszą ramionamiAngel

Piszę to dla tych, którzy kupili po 40 i parę . Nie trzeba daleko szukać - nawet tu na forum kilku takich się ujawniło, a pewnie tych nieujawnionych jest ze 3-4 razy tyle. To o nich myślę, pisząc.
Jeśli choć jednego uda mi się w porę ostrzec, to warto było.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 24 września 2013 22:58:31
Szutnik mógłbyś powiedzieć z czego uczyłeś się tej analizy.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 24 września 2013 23:06:02
Mógłbyś rzucić swoim analitycznym okiem na spółkę PGS którą mam w portfelu [Mała kronika początkującego gracza]? blackeye Ma za sobą sporą korektę oraz jest przed raportem za 3 kwartał. Tam jest mały obrót na akcjach [pomijając jednorazowe większe wymiany] więc nie wiem czy można to analizować pod kątem technicznym Eh?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 września 2013 23:16:41
@Szutnik

Tak na marginesie - wiem że koncentrujesz się m.in na rynku amerykańskim - jak skomentujesz to co piszą w Merillu ? www.businessinsider.com/triple...
Wygląda to faktycznie trochę niezdrowo na wykresie na pierwszy rzut oka, z drugiej strony trend jest jasny.

Odnośnie wspomnianego PGS mam swoje typy co do zachowania kursu w bliskiej przyszłości ale nie będę się tutaj rozpisywał ;).
Edytowany: 24 września 2013 23:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,579 sek.

qxkimstx
qigggtmw
gxmfhcgo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
duxnbypd
udoujwrg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat