0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
19 marca 2012 18:17:29
1morda1 napisał(a): Witam wszystkich!!!
Panie Marcinie mam takie 2 pytania: 1)jaki jest pana zdaniem najlepszy okres na sprzedaż obligacji(w pobliżu wypłaty kuponu odsetkowego?czy może po wypłacie kuponu? 2)jak wygląda wyliczenie podatku od sprzedaży obligacji gdy cena brudna sprzedaży jest niższa od ceny brudnej kupna? 1. Nie ma reguły dla mnie. Wszystko zależy od ceny po jakiej jesteśmy w stanie sprzedać. Także od tego po jakiej cenie dany papier się kupiło, a także od tego czy chcemy sobie zrobić specjalnie stratę podatkową, bo mamy jakieś inne zyski. 2. Nie ma w takiej sytuacji podatku - jest strata podatkowa. Prowizje od kupna i sprzedaży są kosztem uzyskania przychodu.
|
|
0 Dołączył: 2013-03-11 Wpisów: 10
Wysłane:
12 marca 2013 23:12:09
Marcin Osiecki napisał(a):plota napisał(a):Kupiłem z dyskontem obligację kuponową po kursie 96,00 % i narosłymi odsetkami w wysokości 20 PLN. Obligacji pozostał ostatni okres odsetkowy po którym wypłacony zostanie kupon w wysokości 5% wartości nominalnej obligacji oraz wartość nominalna obligacji, która wynosi 1000 PLN.
Czy w związku z tym zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w wysokości 13,30 PLN ((1050-980)*0,19)? – bo tak zrozumiałem Pański wpis. Czy zapłacę podatek w formie zryczałtowanej w kwocie 9,50 PLN (50*0,19) a do tego na koniec roku w PIT-38 zapłacę 7,32 PLN podatku ((1000-960-1,5)*0,19) (1,5 PLN prowizja).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Będą dwa podatki pobrane automatycznie przez płatnika, czyli biuro maklerskie. Standardowo od odsetek 19%, czyli 50 zł * 19% = 9,50 zł. Drugi podatek będzie od dyskonta. Jeżeli obligacje zostaną przetrzymane do wykupu to nie będzie żadnego PIT-38, a podatek od dyskonta będzie pobrany tak (1000 - 980) * 19% = 3,80 zł. W kalkulacji dyskonta liczy się cena brudna, ale prowizja nie jest kosztem uzyskania przychodu. Prowizje są kosztem uzyskania przychodu tylko wtedy, jeśli sprzeda się ten papier na GPW przed terminem wykupu. Łączna wartość jest w tym przypadku właśnie taka jak podałeś, czyli 13,30 zł. Ale warto pamiętać, że są to jednak dwa podatki. Czy aktualnie zmieniły się zasady naliczania podatku od dyskonta? To mój pierwszy post więc może najpierw się przedstawię, mam na imię Mariusz, czytam forum od początku roku i dzięki wiedzy z forum od lutego buduje portfel obligacji, natomiast przygodę z akcjami rozpocząłem od krachu na przełomie 2008/2009 r. Moje pytanie dotyczy podatku od dyskonta. Żeby doświadczyć tego na własnej skórze zakupiłem sztukę BBZ0313 dnia 25-01-2013 za 95,50% z odsetkami za 1 068,33 +3zł prowizji celem trzymania do wykupu. Pomyślałem ciekawa sytuacja, krótki termin wykupu, pokaźne dyskonto i cena brudna znacznie przewyższa nominał, więc sprawdzimy. Po wykupie na rachunku mam takie operacje: wypłata odsetek od obl. 126,50 PLN pobranie podatku od odsetek -24,04 PLN wykup obligacji 1000 PLN Pobranie podatku od wykupu obligacji -8,55 PLN Skroili mnie na podatek od dyskonta 19% * 45PLN pomimo ceny zakupu z odsetkami wyższej od nominału! Czy to tak teraz powinno wyglądać czy to jakiś błąd systemu?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 193
Wysłane:
13 marca 2013 09:10:14
Jakie biuro? Mam nadzieję, że się to nie zmieniło w 2013 i to błąd, który możesz reklamować.
Ja miałem wykupy w 2011 i 2012 - eMakler w mBanku i za każdym razem było tak jak pisze Marcin - czyli nie było podatku od dyskonta, jak cena brudna była powyżej 100% nominału.
Sprawdź jeszcze u siebie raz - bo może masz korektę? W mBanku za każdym razem jest tak, że najpierw jest podatek od dyskonta (czyli tak jak u Ciebie), ale potem jest od razu zwrot tego podatku (storno). Teraz nie pamiętam czy to jest dokładnie ten sam czas, ale w historii operacji widzę to z tą samą datą. Jeżeli jest opóźnienie, to może być kwestia minut bądź godzin, ale nie dni.
Pozdrawiam Michał M
|
|
Wysłane:
13 marca 2013 09:57:07
Biuro w Alior banku. Sprawdzam czy nie ma korekty od dyskonta ale nic takiego nie widzę, a historia finansowa jest bardzo przejrzysta i dobrze opisana. Dzięki Twojej odpowiedzi mam nadzieję że to błąd systemu, a nie kolejny cios podatkowy dla inwestorów. Poczekam dzień dwa i napiszę reklamację od tej transakcji, kwota w moim przypadku owszem śmieszna ale jeżeli od tego roku tak nas mają kroić od dyskonta to wiele zmienia. Rzucę jeszcze hasło na wątku BBI ZENERIS może ktoś odpisze jak go potraktowali w identycznej sytuacji.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 marca 2013 21:44:20
Czy sprawa się wyjaśniła? Alior nie powinien pobrać żadnego podatku od dyskonta w tym przypadku. Jeżeli pobrali to się kompromitują po prostu. :)
|
|
Wysłane:
20 marca 2013 22:21:02
Sprawa podatku od dyskonta w Alior bez zmian, tzn. jeszcze się nie zebrałem żeby napisać reklamację. Czekałem na wątku BBI Zeneris jak również i na tym, żeby się utwierdzić co do racji. Gdy otrzymam wyjaśnienie od Alior odnośnie tej transakcji napisze na forum jak się do tego odnieśli.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 marca 2013 19:44:54
Ja bym od razu składał reklamację. To jest niepoważne po prostu, żeby tak pobrać podatek.
|
|
Wysłane:
22 marca 2013 13:08:23
Otrzymałem odpowiedź od Alior - nie wiem co o tym myśleć? Alior twierdzi, że podatek powinien być pobrany. Czyżby się to zmieniło od tego roku?
Szanowny Panie, w odpowiedzi na otrzymane zgłoszenie nr xxxxxxx, z dnia 22 03 2013 r. Biuro Maklerskie Alior Bank S.A. uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza sprawy nie wykazała nieprawidłowości w naliczeniu i pobraniu podatku od wykupu obligacji PLNFI1000103. Poniżej przedstawiam szczegółowe wyliczenie:
Cena nabycia 1068,33 zł Odsetki w cenie nabycia 113,33 zł Cena nabycia bez odsetek: 1068,33 – 113,33 = 955 zł Wykup 1000- 955=45 , podstawa opodatkowania 45,00 zł (45*19% =8,55) z poważaniem, Kxxxxxxx Oxxxxxxxx
Pouczenie: Uprzejmie informujemy, że Klientowi przysługuje prawo wystąpienia z powództwem do sądu powszechnego. W przypadku sporu pomiędzy konsumentem – Klientem banku a bankiem, Klient ma prawo wystąpić do Arbitra Bankowego Przy Związku Banków Polskich o ile spór dotyczy roszczeń pieniężnych z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania przez bank czynności bankowych lub innych czynności na rzecz konsumenta, przy czym wartość przedmiotu sporu nie może być wyższa niż 8 000 zł
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 marca 2013 15:01:14
Z tego co wiem to zawsze powinno być opodatkowane faktyczne otrzymane dyskonto. W Twojej sytuacji tak rozumianego dyskonta nie było, więc nie powinno być podatku.
A czy próbowałeś pytać może, czy zawsze tak pobierali ten podatek, czy zmienili niedawno?
|
|
|
|
Wysłane:
22 marca 2013 22:43:37
Nie pytałem czy zawsze tak naliczali podatek i na razie nie chce mi się z nimi gadać. Albo tak teraz jest albo w alior tak właśnie zinterpretowali przepisy podatkowe i obstają przy swoim. Może ktoś jeszcze się "odezwie" na forum w tym temacie wtedy zobaczymy. Będę transferował aktywa z DnBnord bo przysłali polecony, że likwidują biura maklerskie i transfer będzie konieczny i bez opłat. Mam na oku dwa biura PeKaO i KBC Securities, oba odwiedzę osobiście i zapytam jak oni by mnie opodatkowali w takim przypadku. Jeżeli inaczej niż alior to będa mieli klienta
|
|
0 Dołączył: 2012-08-08 Wpisów: 35
Wysłane:
23 marca 2013 00:47:14
Złóż kolejną reklamację, ale tak, by wymusić na nich podanie podstawy prawnej. Jak podadzą numerki artykułów, to sam je znajdziesz i pokażesz im, co jest nie tak.
Ja już kilka razy reklamacje składałem w bankach. Za każdym razem, gdy straszyłem KNF to sprawa szybko była rozwiązywana po mojej myśli. Na stronie KNF jest formularz do składania skarg na instytucje finansowe. Sprawdź, czy biura maklerskie podlegają pod nadzór KNF i atakuj.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 marca 2013 10:37:57
Tutaj taką ciekawą analizę znalazłem: LinkNa stronie 6. jest o podatku od dyskonta. Podstawą do opodatkowania jest różnica wartości nominalnej i ceny nabycia. Nie ma mowy o tym, aby od ceny nabycia odejmować narosłe odsetki. Zresztą z jakiej racji. Co to kogo obchodzi jakie są narosłe odsetki skoro i tak kupon też jest opodatkowany ryczałtowo od całej kwoty.
Edytowany: 23 marca 2013 10:39
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
23 marca 2013 16:40:00
Być może cena nabycia dotyczy jednak ceny samej obligacji, bez aktualnych na dany dzień odsetek. Z podanych źródeł nie można wywnioskować tego na 100%. Muszę stwierdzić, że przeanalizowałem dokładnie kilka wykupów jaki mi się zdarzyły pod koniec zeszłego roku. I zarówno w cdm-ie jak i w bos-iu pobrano mi podatek od dyskonta uwzgledniając jedynie cenę samej obligacji. To były akurat grosze bo dyskonto było zaledwie kilka dziesiątych procenta, ale z odsetkami cena była ponad 100%. Mimo to oba biura maklerskie wyliczyły ten podatek bez uwzględnienia odsetek. Zresztą, gdy zaczynałem interesować się obligacjami w połowie zeszłego roku, to czytając forum SW odniosłem właśnie wrażenie, że na tym polega "podwójne" opodatkowanie obligacji. I że trzeba uwzględniać przy zakupie narosłe odsetki bo można na tym jednak stracić sporo z zysku. Sam zaryzykowałem też kupując obligacje BBI Zeneris blisko wykupu, ale mając na uwadze powyższe (a naliczone odsetki były już bardzo duże) zrobiłem to na IKE. Inaczej też pewnie miałbym potrąconą dużą część z zysku - tak na oko około połowy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 marca 2013 18:44:46
Dzięki za informację. W takim razie wygląda na to, że większość DI liczy to w sposób niekorzystny dla klienta, a DI BRE liczy to inaczej i klient na tym lepiej wychodzi. Ta cała sytuacja pokazuje wg mnie jak niepoważny jest nasz rynek na razie. Wydawało mi się, że skoro DI BRE tak liczy to inni robią to tak samo. Ale widać w Polsce wszystko jest możliwe. :)
Edytowany: 23 marca 2013 18:45
|
|
1 Dołączył: 2013-03-25 Wpisów: 12
Wysłane:
26 marca 2013 13:47:20
Czy biura liczą w sposób niekorzystny a DI BRE korzystny może okazać się przy kontroli rozliczenia podatków:) Korzyść może być wtedy względna. Poproś o podstawę prawną DI BRE, dziwne, że tylko oni tak liczą. W podanej analizie na stronie 6 prawnicy posługują się sformułowaniem koszt nabycia a tego ustawa nie definuje, ustawa posługuje się sformułowaniem cena zakupu. Sprawdź art. 1 pkt. 4 lit b ustawy z dnia 16 listopada 2006r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych przepis ten ma brzmienie: ilekroć w ustawie jest mowa o dyskoncie - oznacza to różnicę miedzy kwotą uzyskaną z wykupu papieru wartościowego przez emitenta a ceną zakupu papieru wartościowego na rynku pierwotnym lub wtórnym," Rację ma orekki, chociaż też posługuje się terminem cena nabycia. Dla mnie cena zakupu oznacza procent ceny nominalnej obligacji bez odsetek. Tak samo też uważają urzędnicy : "Ceną zakupu, o której mowa wyżej, jest kwota wydatkowana przez nabywcę za jego wartość nominalną. Do ceny zakupu nie zalicza się kwoty wynikającej z wartości wykupywanych odsetek" www.poradaprawna.pl/interpreta... Czy to jest w porządku ? Niestety w opodatkowaniu obligacji mamy sporo absurdów np. podwójny podatek za te same odsetki klient A ma obligacje kupione po 1000 zł , odsetki przez rok 100 zł( roczny kupon), płaci podatek 19% czyli 19 zł, a co stanie się jak klient A sprzeda obligacje w połowie roku klientowi B po cenie nominalnej. Podatek klienta A (1050 zł-1000 zł)*19%=8,5 zł, a klient B zaplaci podatek od otrzymanych odsetek 100*19%=19 zł. Przychód dla skrabówki się cudownie rozmnożył :). Te absurdy pozwala ograniczyć inwestowanie przez IKE, ale pod warunkiem wypłaty po 60 roku życia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 marca 2013 17:39:34
Ok, dzięki za informacje. No cóż DI BRE pobiera już tak od dawna i na razie nikt tego nie odkrył, że coś jest źle. Wiadomo, że opodatkowanie indywidualnego klienta jest zrobione dramatycznie. A jest bardzo prosty sposób na zrobienie tego tak, żeby było sprawiedliwie i efektywny podatek był niemal zawsze blisko 19 proc. Ten sposób to skonstruowanie tego tak, że zapłacone skumulowane odsetki są kosztem uzyskania przychodu dla tego ryczałtowego podatku od odsetek.
Jedna zmiana i wszystko byłoby super. I po tej zmianie to właśnie taki sposób opodatkowania dyskonta, gdzie płaci się podatek od różnicy pomiędzy nominałem i ceną czystą byłby właśnie prawidłowy.
Edytowany: 26 marca 2013 17:44
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
26 marca 2013 19:32:54
Moim zdaniem najprostszą zmianą, która byłaby sprawiedliwa, to potraktowanie wykupu obligacji jako sprzedaży. Czyli od odsetek pobierany jest ryczałt (zeby nie komplikować sprawy samego opodatkowania odsetek) , ale wartość nominalna obligacji przy wykupie rozliczana jest tak jak zwykła transakcja kupno-sprzedaż. Dzięki temu uwzględniana jest prowizja, wartość odsetek przy kupnie, a także cena zakupu powyżej 100,0% . To pozwoliłoby nie płacić podwójnie za odsetki, a także zaliczyć do ewentualnych strat zawyżoną cenę zakupu. Rozliczenie oczywiście dopiero w nastepnym roku, ale wreszcie logicznie i sprawiedliwie. Niestety twórcy naszego prawa rzadko kiedy myślą i tworzą logicznie. A sprawiedliwość często przegrywa z możliwością wyższego zasilenia budzetu
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 marca 2013 23:05:13
Zwróć jednak uwagę orekki, że Twój sposób nie rozwiązuje problemu zawyżania opodatkowania dyskonta, a mój tak. Oczywiście zakładamy, że DI BRE źle liczy ten podatek i podstawą do opodatkowania jest różnica pomiędzy nominałem i ceną czystą, a nie brudną.
Taki przykładzik. Twój sposób. Kurs zakupu obligacji 97,00, nominał 1000 zł, narosłe odsetki 30 zł, kupon wypłacony 35 zł. Podatek od kuponu 0,19*35 = 6,65 zł. Podatek od dyskonta 0,19*30 = 5,70 zł. Zysk brutto 35 zł. Zysk netto 35 - 6,65 - 5,7 = 22,65 zł. Efektywna stopa opodatkowania (6,65 + 5,70)/35 = 35,3 proc.
Mój sposób. Podatek od kuponu (35 - 30)*0,19 = 0,95 zł. Podatek od dyskonta 5,70 zł. Zysk netto 35 - 0,95 - 5,7 = 28,35 zł. Efektywna stopa opodatkowania równo 19 proc.
Poza tym skoro dla większości biur maklerskich (oprócz DI BRE) nie stanowi problemu odliczenie skumulowanych odsetek z ceny rozliczeniowej w przypadku obliczenia podatku od dyskonta to tak samo świetnie sobie poradzą z odliczeniem od wypłacanego kuponu narosłych odsetek.
Tak przy okazji to otrzymaliśmy dzisiaj odpowiedź z DM Alior, że "Podstawą opodatkowania dyskonta z obligacji jest różnica między kwotą uzyskaną z wykupu obligacji a ceną zakupu rozumianą jako iloczyn kursu i wartości nominalnej powiększony o skumulowane odsetki ". Czyli jest to ten sposób korzystniejszy dla inwestora. Komedia po prostu. ;)
Edytowany: 26 marca 2013 23:11
|
|
0 Dołączył: 2013-02-17 Wpisów: 25
Wysłane:
26 marca 2013 23:59:42
To ja (jako świeżak) nic już nie rozumiem... Alior raz liczy podatek od dyskonta od ceny z odsetkami skumulowanymi (post powyżej) a raz bez nich (post tiger'a)? Bo ja właśnie się zatanawiam nad zakupem czegoś z dużymi odsetkami narosłymi i to dość zmienia mi YTM netto :) Jak to w takim razie rozumieć wszystko?
Edytowany: 27 marca 2013 00:18
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.