@endriu_l - ten ranking dotyczy tylko Polski
Minęło już sporo czasu od rozpoczęcia sprzedaży A2 więc warto by spóbować ocenić samo A2 i to co się będzie działo wokół spółki.
Przeglądając rezencje widzimy że A2 jest solidną grą ale nie jest wybitną. Brakuje tego "czegoś" więcej aby gra była wystarczająco lepsza od AWE, bo jak się okazuje tryb multi-player nie jest na razie tym killer-feature. Graczę również za nią masowo nie szaleją choć wiekszość opinii graczy jest bardzo pozytywna. W moim odczuciu gra jest warta swojej ceny, ale na szersze grono użytkowników możemy liczyć w trakcie promocyjnych obniżek. Pozytywnie zaskakuje liczba recenzji - czyli PR działa, ale reklamy jak zwykle nie ma.
Skoro gra kosztowała około 2 mln zł to 100tys sztuk w średniej cenie 5 euro powinno zwrócic koszty produkcji. I to jest wg. mnie plan minimum na ten rok. Im wyższa średnia cena tym lepiej. Trudno mi oszacować obecną sprzedaż, ale być może ranking steam może dać nam jakieś wskazówki dotyczące rzędu sprzedaży. Z góry uprzedzam, że zakładam że pirackie kopie nie logują się do steam więc nie powinny one zaburzać statystyk.
Na dzień dzisiejszy w jednej z pierwszych misji, grając średnio mam około 5500 miejsce w globalnym rankingu. Czy można zatem założyć, że mamy już sprzedane 10tys kopii? Liczę że tak,i mam nadzieje że te 100tys uda się sprzedać w tym roku dzięki promocjom. Czy uda się sprzedać dużo więcej, w obecnej sytuacji - chyba nie.
Co może nas czekać na jeszcze w tym roku?
- wersja mobilna A2 (potwierdzone że na pewno będzie - pytanie tylko czy też z multi-playerem)
- Anomaly Korea jako osobny produkt - może - wersja Windows już jest, brakuje tylko Mac i Linux, wydaje się że w niskiej cenie do 5 euro ma szanse na przyzwoite przychody zwłaszcza jak widać nie ma tak dużo do zrobienia.
- dodatki do multiplayera które może zaskoczą (
nowe tryby, plansze czy ulepszenia balansu gry)
- nowa gra pod koniec roku?
Zastanawiam się również czy tryb multi-player nie jest zintegrowany z platformą steam i dlatego nie ma wersji w Mac Store oraz czy wersja mobilna A2 będzie miała również ten tryb. Jeśli by można było uzyskać taką informacje od spółki to było by miło.
Podsumowując, lekki zawód poziomem sprzedaży i zainteresowaniem graczy. Liczę na to że spółka ma plan i pomysły jak wybronić się z tej sytuacji.