Najpierw powstał nasz portfel, a potem wpadłam na pomysł, by utworzyć portfel składający się z typów analityków, które rekomendowali na początku roku jako spółki na 2013 ( tak, żeby sprawdzić trafność ich przewidywań )
W pierwszym poście napisałam :
Cytat:Zabawa ma polegać na tym, że zgłaszamy do portfela spółki, które naszym zdaniem mają szansę na wzrost kursu w tym roku, czyli krótko mówiąc dadzą najwięcej zarobić.
Żeby portfel nie był zbyt "wielki", każdy z użytkowników ma prawo zgłosić tylko jedną spółkę.
Chciałabym, żeby porfel był "żywy" tzn użytkownik, który zgłosił daną spółkę ma prawo ją sprzedać i zamienić na inną ( czyli tniemy straty lub realizujemy zyski )
Dlatego, pozostajemy przy pierwotnych zasadach.
Fakt, że ktoś nie zmienia spółki na inną, nie oznacza, że się nie interesuje. Być może, tak jak kolega @białoczerwony, uważa, że wybrał dobrze i nie ma potrzeby zmian.
Jeśli ktoś chce zmienić, to ma do tego prawo ( wszystko zgodnie z początkowymi ustaleniami ).
Portfel analityków, to pomysł późniejszy, osobny byt, który ma ocenić, jak im wyszło "typowanie".
@obs piszesz :
Cytat:Ann
Co do roku 2014 - przede wszystkim zastanów się, co chcesz osiągnąć przez tworzenie tego portfela.
Tak generalnie, to zależało mi głównie na tym, by sprawdzić, jak portfel stworzony z "ulubionych" spółek użytkowników SW, będzie się zachowywał vs szeroki rynek. Ważna jest też dla mnie kwestia edukacyjna, bo obserwuję praktycznie wszystkie te spółki, czytam wpisy na forach tych spółek i obserwuję kursy i staram się wyciągać wnioski. Ot tyle.