PARTNER SERWISU
dxvjmftg
89 90 91 92 93
bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 14 października 2013 14:41:45 przy kursie: 1,34 zł
www.newconnect.pl/?page=1045&a...

raport będzie już 21 października a nie 14 listopada... a sypacz jakby przyśpieszał w sypaniu.. jakby mu się coraz bardziej spieszyło , może przed raportem chce zdąrzyćShame on you Think

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 14 października 2013 15:21:58 przy kursie: 1,34 zł
@bankrucik - w jakim celu odgrzewasz tego suchara? Komunikat był 4 października, cad_man o tym pisał - zobacz sobie jaka była reakcja w tym dniu na info. Sypacz został 'rozszabrowany', no chyba że pojawił się nowy... angry3. Nie zmienia to jednak wydźwięku tojego postu, którego ton jest 'delikatnie' sugestywny... Anxious

cad_man napisał(a):
Spółka przyspiesza publikacje raportu za 3Q - będzie on 21 października:
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

bankrucik
140
Wysłane: 14 października 2013 16:01:33 przy kursie: 1,34 zł
@taipan
nie zauważyłem... widać mi ten komunikat umknął...d'oh!
swoją droga komentarz wydaje mi się jak najbardziej zasadny... dzisiaj

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 października 2013 09:54:00 przy kursie: 1,35 zł
notowania.pb.pl/akcjainwestor?... napisał(a):
I3D 11:27 Kiedy nastąpiło rozwiązanie umowy o prace z panem Markiem Koźlakiem jednym z założycieli spółki i ówczesnym dyrektorem ds. rozwoju technologii w i3D?

No i kolejne głupie pytanie zadane w akcji inwestor, czasami to aż wstyd czytać.No bo jakież to ma znaczenie dla notowań czy umowa została rozwiązana np.15 stycznia, czy 20 lutego, a może 1 kwietnia b.r....? Jakieś pytanie z nudów, czy jak...?
Za kilka dni ujrzymy przyspieszony raport i dopiero ten może mieć wpływ na notowania, a nie kiedy z Koźlakiem została rozwiązana umowa...Speak to the hand
Edytowany: 15 października 2013 09:56

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 15 października 2013 10:30:34 przy kursie: 1,35 zł
Faktycznie, pytanie bez znaczenia dla biezacego kursu.
Wazniejszy jest powod jego odejścia, bo to On jest tworca i3d od strony technologicznej.

Wracajac do raportu, to ciekawe jakie cyferki nam przyniesie?
Ja obstawiam przedzial 300k-600k zysku netto.
Imho ważniejsze jednak beda liczby po stronie zobowiązań spolki.
Ciekawe w jakim stopniu je zredukowla?
W AI wspominali, ze sukcesywnie redukuja zadłużenie, wiec zgodnie z zapowiedziami tutaj tez powninno sie cos ruszyc.
Utrzymanie takich kredytow sporo spolke kosztuje.

Tak jak i Bankurcika, mnie tez zastanawia ostanio zmasowana podaz na poziomie 1,3-1,4.
Wychodzi na to, ze duzy sprzedaje, a mali odbieraja.
21go przekonamy się, kto miał racje.

Edytowany: 15 października 2013 10:34

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 15 października 2013 12:30:43 przy kursie: 1,35 zł
side napisał(a):
Ja obstawiam przedzial 300k-600k zysku netto.

no to masz spory rozrzut oczekiwań albo będzie 300 tyś albo 100% więcej... I co z tym zrobisz jak już ujrzysz wyniki? popatrz sobie na kapitalizację spółki = 12,5 mln zł. Myślisz, że co rynek wycenia dla takiej kapitalizacji? Bo ja myślę, że około 1,2 mln zł zysku netto. Ale wszyscy wiemy, że to co przedstawią w wynikach za 3Q jak i później za 4Q to będą niejako dane historyczne jeśli chodzi o zysk. A w inwestowaniu nie chodzi o to co było (no może nie do końca bo ta spółka ma do udowodnienia że potrafi zarabiać) ale o to co będzie za rok. A za rok co będzie tego nie wiemy - możemy się domyślać. I może być lepiej (ale nic na to nie wskazuje w chwili obecnej) a może być gorzej - i kto wie czy kurs nie będzie spadał właśnie pod przyszły rok. W tym roku wynik powinien być niezły - ale pamiętajmy, że wieliczka ten wynik ciągnie, a w przyszłym roku wieliczki nie będzie i co ma ten przyszłoroczny wynik ciągnąć? Natomiast gdyby odjąć od tegorocznego wyniku wieliczkę (potraktować to jako zdarzenie jednorazowe) to jakbyś wycenił spółkę?
reasumując: raporty za 3Q i 4Q wg mnie dadzą odpowiedź czy spółka potrafi zarabiać czy nie. Jeśli tak to kurs będzie motywowany komunikatami o nowych małych/średnich/dużych zleceniach... Zacznie się powrót do jako takiej normalności - ale czy tego w chwili obecnej nie zawiera kurs? mam wrażenia, że po części kurs to wycenia...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 15 października 2013 13:44:47 przy kursie: 1,35 zł
@cad_man
Z dużą ostrożnością patrzysz na spółkę i kurs, żeby nie rzec pesymistycznie.
Czy kurs to aby na pewno wycenia? Think Przy kapitalizacji 12 mln i zysku netto 1,2 mln mamy C/Z=10. To dosyć nisko, jak na dynamicznie rosnącą spółkę nowych technologii. Tu wskaźnik C/Z może być na poziomie 15-20, a i tak nikt by nie pisał, że to wysoko, gdyby nie... no właśnie, gdyby nie ta niepewność co do przyszłości.
Ja zakładam, że te 1,2 mln to minimalny zysk za cały 2013 r. Trudno przewidzieć, co się będzie działo z kursem, jeśli w międzyczasie (do publikacji raportu za Q4 2013) wpadną kolejne umowy na 2014 r. Przy zysku 1,5 mln i kolejnych dwóch - trzech sensownych kontraktach na przyszły rok możemy być spokojnie dwa razy wyżej niż obecnie.
Piszesz o Wieliczce jako zdarzeniu jednorazowym. Przyszłość pokaże, jaki charakter ma ten projekt. Nie wiemy też, jaki będzie miał wpływ na tegoroczny wynik.
Warto podkreślić, że rok temu spółka miała niewiele w portfelu na 2103 r., większość zleceń pozyskała w trakcie roku. Obecnie już ma ciekawe zlecenie na przyszły rok i jeszcze 2,5 meisiąca na pozyskanie kolejnych. Do tego w tym rekordowym przychodowo roku większość zleceń to projekty krajowe - można widzieć w tym słabość, ale jednocześnie szansę, bo jak (jeśli) pojawią się dodatkowo te zagraniczne...

cad_man
0
Wysłane: 15 października 2013 14:28:08 przy kursie: 1,35 zł
Ingvar - uprawiasz czyste gdybanie... na gdybaniu też można zarobić (jako inwestor)ale na 10 inwestycji ile wyjdzie? Pisałem o ciągłości zleceń - na początek (myślę, że orientujesz się lepiej niż ja) napisz ile przychodów w tym roku powinni mieć na podstawie oficjalnych komunikatów lub informacji z pominięciem wieliczki.
Ingvar napisał(a):
Przy kapitalizacji 12 mln i zysku netto 1,2 mln mamy C/Z=10. To dosyć nisko, jak na dynamicznie rosnącą spółkę nowych technologii. Tu wskaźnik C/Z może być na poziomie 15-20

Jak na razie dynamika ostatnimi czasy nie powala na nogi, szczególnie biorąc pod uwagę zysk netto... bo oczywiście dynamika wynagrodzeń dla prezesów nie jednego z forum zwaliła z nóg - tak jest wręcz zachwycająca (thumbright nie mogłem się powstrzymać 3some ).
Ale do rzeczy: jak sobie inaczej wytłumaczysz obecną kapitalizacje spółki wycenianą przez inwestorów (którzy są sobie nieznani i zawierają transakcje na rynku w sposób anonimowy)? Bo ja właśnie tak jak napisałem powyżej. Oczywiście wskaźnik c/z może być w okolicach 15-20, a nawet 30 i 50 - tylko muszą być ku temu solidne podstawy i słuszne oczekiwania rynku (czytaj: inwestorów). Na razie ku takiej wycenie rynek nie dąży - rozumiem, że jesteś przedstawicielem popytu, więc jak sam widzisz patrząc na wykres i arkusz nie jest was dużo przy obecnych cenach za akcję i ogólnej przyszłości spółki...
Nie ma co się obrażać na rynek - jak jesteś pewny, że rynek się myli to nie pozostaje nic innego jak Ci kupować akcje, i jeśli będzie tak jak piszesz to zarobisz. Natomiast nie miej pretensji do rynku i większej liczby jego uczestników (co widać po kursie), że są ostrożni - uwie mi, jak będzie w przyszłości tak jak piszesz to będzie się dało zarobić na akcjach (nie ma obowiązku szukania dołków wave na wykresie)
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 15 października 2013 14:29

Ingvar
0
Wysłane: 15 października 2013 15:03:12 przy kursie: 1,35 zł
Bez Wieliczki jest około 6,4 mln. Tylko weź pod uwagę, że w takim 2011 r. też było sporo z jednego projektu... Więc jeśli już, to powinniśmy porównywać przychody z poszczególnych lat z wyłączeniem dużych, jednorazowych zleceń, zgadzasz się?
Do tego powinniśmy patrzeć na przychody netto, tu również się zgadzasz?
A jeśli chodzi o dynamikę zysków, to polecam patrzeć na zysk na sprzedaży. Zysk netto i na sprzedaży w 2012 r. były oczywiście słabe, a zysk netto w 2011 r. mocno zniekształcony pozostałą działalnością operacyjną, w której miałeś dotację (podwyższyła zysk operacyjny o 1,1 mln). A w 2013 r. będziemy mieli czyściutkie przychody netto (bez żadnych zmian stanu zapasów) i czyściutki zysk netto pochodzący z komercyjnej sprzedaży usług i produktów (bez dotacji, ale za to z wyższymi kosztami finansowymi). Zatem aby nie być gołosłownym:
2011:
wynik na sprzedaży: 1,1 mln
wynik na działalności operacyjnej: 2,0 (tu się pojawia dotacja)
wynik netto: 1,5
2012:
wynik na sprzedaży: -2,0
wynik na działalności operacyjnej: -2,0
wynik netto: -2,2
2013:
wynik na sprzedaży: ?
wynik na działalności operacyjnej: ?
wynik netto (prognoza): 1,5

Można sobie również wstawić dane za poprzednie lata Angel Sam sobie policz dynamikę (również po odjęciu dotacji w 2011 r.).

Jasne, nie ukrywam, że trochę gdybam blackeye Nie obrażam się na rynek. Niczego nie jestem pewien Anxious
Ty również gdybasz. Przypuszczasz dalsze spadki, choć spółka robi progres, buduje portfel na przyszły rok, zaczyna przestawiać się na wysokomarżowe produkty (w tym Quazara, który być może już w przyszłym roku zacznie generować zyski). Wg mnie w tym momencie nie ma podstaw, aby zakładać spadki i klęskę spółki.
Edytowany: 15 października 2013 15:10

cad_man
0
Wysłane: 15 października 2013 15:17:39 przy kursie: 1,35 zł
Ale czy ja piszę o klęsce spółki? Jak do tej pory przetrwała i nie ma upadłości to chwała im za to!
Wracając do powtarzalności wyników - dobrze by było gdyby spółka ułatwiła problem wpływu (wg mnie jednorazowy) na przychody i zyski z Wieliczki - ułatwiłoby to takim jak ja sceptykom wycenę akcje bez tego zdarzenia...

Ingvar
0
Wysłane: 15 października 2013 15:30:04 przy kursie: 1,35 zł
Klęska to może za mocne słowo, ale napisałeś, że w przyszłym roku może być gorzej, co wobec oczekiwanych przez inwestorów wzrostów można określać jako klęskę.
W mojej ocenie na tym etapie rozwoju spółki jeszcze za wcześnie na powtarzalność wyników. Każdy rok to różna liczba projektów o różnej specyfice i rentowności. Jak będą systematycznie sprzedawać na większą skalę produkty o wysokiej marży, to wahania przychodów i zysków z usłg będą mniej odczuwalne.

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 15 października 2013 16:30:23 przy kursie: 1,35 zł
@cad_man
Wiesz, jak Prezesi z prognoz 2mln zysku potrafia zrobic 2mln straty, to mój rozrzut przy nich to Pikus :)
Na dzien dzisiejszy spolka jest nieobliczalna i trudno ocenic ile kasy pochlona koszty calej grupy.
Koszty, których znaczacy udzial stanowi prezesowa obsluga prawno-ksiegowa spolek zaleznych.
Ile z nich zarabia na siebie?
Dopoki to się nie zmieni, to o zadnej normalności nie może być mowy.
Co będzie w latach nastepnych?
Hucznie zapowiadany Quazar i Huston nie swieca tak, jak swiecic mialy.
Nowe produkty?
Czy technologia będzie się tak rozwijac jak mialo to miejsce w latach poprzednich po odejściu M.K.?
Duzo pytan, malo odpowiedzi.
Edytowany: 15 października 2013 16:31

bankrucik
140
Wysłane: 15 października 2013 20:29:30 przy kursie: 1,35 zł
tak sobie myślę, patrząc na wypowiedzi cad-mana i Invara że chyba bliższe mi w tej chwili jest zapatrywanie na spółkę które wyraża cad-man pesymista..
po prostu spółka ( a właściwie jej zarządpuke_l puke_l puke_l ) niczym ( no może poza tym, że w ogóle jeszcze istnieje) nie zasłużyła na jakieś pozytywne opinie wśród akcjonariuszy..
spółka generuje jedynie dochody głównym akcjonariuszom będącym jednocześnie członkami organów ( zarządu i RN) a reszta akcjonariuszy tylko traci...
więc pesymistyczna opinia cad-man jest zdecydowanie bliższa rzeczywistości...

oby nie było tak, że przez kolejne lata spółka istnieje żeby tylko dawać zysk członkom zarządu i RN... poprzez wynagrodzenia i usługi..Shame on you

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 16 października 2013 09:02:17 przy kursie: 1,41 zł
bankrucik, myślę że to nie tylko problem i3D, ale ogólnie polskiego rynku kapitałowego...

Pojęcia ład korporacyjny, corporate responsibility, poszanowanie praw akcjonariuszy mniejszościowych wyglądają ładnie jedynie na papierze. Główni akcjonariusze bardzą chętnie dzielą się ryzykiem wyciągając rączki po kapitał na giełdzie, a jak przychodzi do zapłaty premii za to ryzyko (zwłaszcza jeśli się nie zmaterializuje) - większość przyjmuje postawę 'to moje i dzielić się nie będę'.

Daleko nie trzeba szukać - chociażby ostatni przykład Barlinka z głównego rynku - restrukturyzacja się kończy, spółka wychodzi na prostą, a główny akcjonariusz ogłasza wezwanie i zamierza zrobić delisting puke_l

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 17 października 2013 16:36:33 przy kursie: 1,57 zł
Wydaje mi sie, ze im gorzej tu piszemy, to z kursem lepiej.

Raport juz w poniedzialek, dzis calkiem ladny popyt w arkuszu.

pop
pop
0
Wysłane: 17 października 2013 17:46:44 przy kursie: 1,57 zł
topfacet napisał(a):
Wydaje mi sie, ze im gorzej tu piszemy, to z kursem lepiej.

Może zadziałało wyjście A/D nad linię zero na wykresie tygodniowym, tu podane były przykłady Agroligi i MediaCap'u, gdzie po przecięciu linii sygnalnej doszło do konkretnego wybicia, więc jeśli szukać symptomów technicznych, to ja upatruję przyczyny właśnie w małopopularnym wskaźniku A/D, a on wysyła przecież wcześniejsze sygnały niż np. MACD...No nic, obserwujmy dalej, jest to dla mnie też ciekawostka techniczna właśnie ze względu na zachowanie A/D...Think

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 18 października 2013 21:34:59 przy kursie: 1,49 zł
Właśnie zauważyłem, ze 2 dni temu pojawiła się strona http://tutorial.quazar3d.com. Umieścili tam pierwszy tutorial i piszą, że kolejne w drodze. Jest to tutorial z prawdziwego zdarzenia! Krok po kroku można wyklikać interaktywną aplikację z ruchomym śmigłowcem. Samo przejrzenie tutoriala zabrało mi z pół godziny, sporo. Szkoda, że mam za słaby sprzęt, żeby uruchomić Quazara i przejść tutorial, chętnie bym to zrobił, choć to wiele godzin pracy. Ale jaka frajda by była binky
W każdym razie widać Quzara "od środka" (interfejs) i zrobił na mnie, informatyku, duże wrażenie. To kawał solidnego oprogramowania hello1

Ingvar
0
Wysłane: 19 października 2013 16:05:06 przy kursie: 1,49 zł
To powinno dać niektórym sceptykom do myślenia... Już kiedyś wspomniałem, że oni wciąż pracują nad Quazarem, przede wszystkim nad oprawą w postaci dokumentacji, helpów i tutoriali, co, wbrew pozorom, wymaga również dużych nakładów. Zrobienie samego oprogramowania to połowa suckesu. Bez dobrego wsparcia mało kto będzie chciał z niego korzystać. Do tego potrzeba choć trochę marketingu, aby taki soft sprzedać na większą skalę. Nad wsparciem softu pracują, a na działania marketignowe nieco szersze niż dotychczas dopiero czekamy i niebawem powinniśmy się doczekać. Największym ograniczeniem tych działań, w mojej ocenie, jest brak kapitału, dlatego robią to stopniowo, w miarę możliwości...
Podsumowując, ocena dotychczasowej sprzedaży Quazara niewiele mówi, zarówno o samym sofcie, jak i spółce, bo trudno oceniać sprzedaż nieskończonego produktu z bardzo ograniczonym marketingiem. Robią swoje w swoim tempie i w miarę możliwości (finansowych), także prędzej czy później powinny być tego efekty.

Ingvar
0
Wysłane: 21 października 2013 12:15:47 przy kursie: 1,65 zł
pop napisał(a):
notowania.pb.pl/akcjainwestor?... napisał(a):
I3D 11:27 Kiedy nastąpiło rozwiązanie umowy o prace z panem Markiem Koźlakiem jednym z założycieli spółki i ówczesnym dyrektorem ds. rozwoju technologii w i3D?

No i kolejne głupie pytanie zadane w akcji inwestor, czasami to aż wstyd czytać.No bo jakież to ma znaczenie dla notowań czy umowa została rozwiązana np.15 stycznia, czy 20 lutego, a może 1 kwietnia b.r....? Jakieś pytanie z nudów, czy jak...?
Za kilka dni ujrzymy przyspieszony raport i dopiero ten może mieć wpływ na notowania, a nie kiedy z Koźlakiem została rozwiązana umowa...Speak to the hand

Jest odpowiedź:
Cytat:
I3D 2013-10-14 Kiedy nastąpiło rozwiązanie umowy o prace z panem Markiem Koźlakiem jednym z założycieli spółki i ówczesnym dyrektorem ds. rozwoju technologii w i3D?

Wszystkie kwestie związane z zatrudnieniem w Grupie i3D, w szczególności dotyczące konkretnych osób, nie będą ujawniane publicznie z uwagi na ich wrażliwy dla Spółki charakter. Ponadto uważamy, iż moment zakończenia współpracy z p. Markiem Koźlakiem nie ma charakteru informacji istotnej z punktu widzenia inwestorów, dlatego też nie widzimy konieczności podawania takiej informacji do publicznej wiadomości. W ramach sprostowania pragniemy także poinformować, iż p. Marek Koźlak nie był współzałożycielem i3D S.A.

Źródło

pop
pop
0
Wysłane: 21 października 2013 12:57:32 przy kursie: 1,65 zł
No i bardzo dobra odpowiedź ze Spółki, bo to było najgłupsze pytanie jakie widziałem. Sprawa rozstania się Marka Koźlaka z i3D jest prywatną ich wszystkich sprawą, a termin rozstania tym bardziej jest bez znaczenia dla notowań, zwłaszcza, że upłynęło już wiele miesięcy jak się na wątku o tym dowiedzieliśmy. A zadającemu takie pytania najchętniej polecam kupić wiadereczko i pójście do piaskownicy, póki jest jeszcze ładna pogoda...Speak to the hand

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,451 sek.

styyfefe
vdukmsga
msbuybxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvzjkzzw
metqkmek
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat