PARTNER SERWISU
gbhzlupv
92 93 94 95 96

Kiedy dno bessy?

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 12 lipca 2009 20:17:37
Mizeria praktycznie wszystkich wskaźników gospodarczych r/r jest poza sporem.
Sęk w tym że wskaźniki m/m wyglądają o niebo lepiej.

Na podstawie danych które już spłynęły (bilans handlu zagranicznego, sprzedaż detaliczna, produkcja przemysłowa)
nieśmiało prognozuję że w USA PKB w drugim kwartale spadł zaledwie o 2%. Jeśli się to potwierdzi to prawdopodobnie III kwartał będzie już na plusie. Po -6.7% i -5.5% trend wychodzenia z recesji wydaje się przekonujący.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 12 lipca 2009 21:14:25
pytanie: jaki wpływ na trend miały pakiety stymulacyjne?
i co się stanie gdy się skończą? Think

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 12 lipca 2009 22:20:33
Vox napisał(a):
i co się stanie gdy się skończą? Think

Trend się skończył, gdy banki zaczęły zwracać pieniądze, by ich prezesi otrzymali premie. Buffett przebąkuje, że konieczna jest kolejna porcja zielonych. Podobnie chlapnął niedyskretny doradca Obamy. Ciekawe jak zareagują rynki, gdy Geithner powie 'Przykro nam ale trzeba jeszcze 500mld dorzucić'. Albo stąd przyjdzie iskra albo z AIG którego wykres śmierdzi trupem.
Edytowany: 12 lipca 2009 22:29

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 12 lipca 2009 22:51:12
Vox napisał(a):
I co się stanie gdy się skończą? Think

Taki jak dolewanie benzyny do ognia.Byle się paliło,byle nie zgasło.Angel Sick
Jak sie skończy jeden pakiet,obmyślą drugi.
Mnie jednak przekonuje test 1100 pkt na Nasdaqu.Kiedy,może dopiero na jesieni?Think Nie widzę nic nadzwyczajnego w opadaniu indeksów.Mobius może se gadać,że hossa idzie.Pewnie wcześniej kupił.Angel
Póki z gospodarki nie przyjdą twarde dane o trwałej poprawie w ekonomii,choćby to były wskaźniki wyprzedzające,jakiekolwiek,byle przekonywujące,nie ma co liczyć,jeśli już to na cud chyba.
Także myślę,że Nasdaq kierunek południe,im szybciej tym lepiej.d'oh! Nie będzie tak dużej zwały na jesieni.Reszta indeksów się dostosuje.
Takźe panowie,ci co już mają akcje albo je kupują,to są inwestorzy długoterminowi.Ja się tego nie wstydzę.Na razie nie potrzebuje tej gotówki,za rok,dwa mogę ją podwoić.Angel
"Fortuna favet fortibus"

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 13 lipca 2009 00:49:12
szooler napisał(a):

Takźe panowie,ci co już mają akcje albo je kupują,to są inwestorzy długoterminowi.Ja się tego nie wstydzę.Na razie nie potrzebuje tej gotówki,za rok,dwa mogę ją podwoić.Angel

Mysle podobnie,90% portfela mam zapakowane dlugoterminowymi pozycjami i jak spadniemy jeszcze w dol to mnie to nie obchodzi. Nie sadze,ze szybko nadejdzie hossa,ale kiedys ona nadejdzie. Po burzy zawsze wychodzi slonce,a watpie ze indeksy zjada ponizej dolkow w lutym. Panika na rynku sie skonczyla i nikt juz nie uwierzy w artykuly,ze obecny kryzys jest gorszy niz w latach 30-tych. Krotko mowiac-cierpliwi zostana nagrodzeni Boo hoo!
"Privatize the gains,socialize the losses"

vandee
0
Wysłane: 13 lipca 2009 08:30:36
adamos napisał(a):

Mysle podobnie,90% portfela mam zapakowane dlugoterminowymi pozycjami i jak spadniemy jeszcze w dol to mnie to nie obchodzi. Nie sadze,ze szybko nadejdzie hossa,ale kiedys ona nadejdzie. Po burzy zawsze wychodzi slonce,a watpie ze indeksy zjada ponizej dolkow w lutym. Panika na rynku sie skonczyla i nikt juz nie uwierzy w artykuly,ze obecny kryzys jest gorszy niz w latach 30-tych. Krotko mowiac-cierpliwi zostana nagrodzeni Boo hoo!

A co z zasadą obcinania strat? Czy inwestor długoterminowy to nie przypadkiem przymuszony okolicznościami średnioterminowy spekulant?

Ale mimo wszystko zgadzam się - kto kupił na wiosnę a nawet kupi teraz, na pewno wyjdzie dobrze na swoje. Ja wolę jednak wyjść bardzo dobrze ;-). Czuję, że najbliższa hossa pozwoli zarobić dużo więcej niż ostatnia. Może akcje będą rosły wolniej ale przez długi okres.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 lipca 2009 10:34:51
niby wybiło dołem z RGR-a,
ale obroty marne. I dynamiki zwiększonej nie widać.
ot, takie tam osuwanie...

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 13 lipca 2009 10:50:15
vandee napisał(a):
]
A co z zasadą obcinania strat? Czy inwestor długoterminowy to nie przypadkiem przymuszony okolicznościami średnioterminowy spekulant?.

Czesto tak bywa ze z musu zostaje sie na dluzej, jednak ja od razu zakladam dlugi horyzont. Nie zawsze mam czas,zeby sledzic notowania na biezaco,nie wspominajac o tym ze bywa to stresujace. Traktuje gielde jak dlugoterminowa lokate o wysokiej stopie zwrotu :) Dla mnie ten kapital moze polezec nawet 5 lat,za to licze na przyzwoita premie za moja cierpliwosc.. Boo hoo!
"Privatize the gains,socialize the losses"

tadekmazur
9
Wysłane: 13 lipca 2009 10:56:40
Nie opowiadajmy sobie że AIG upada. Przecież już dawno temu upadł tzn. został znacjonalizowany, a jego zobowiazania przejął rząd żeby nie ukatrupić niewypłacalnością ubezpieczyciela wielu firm finansowych.
Teraz to coraz mniejsza i coraz mniej znacząca firma. Może z czasem odżyje, może nie. Większego znaczenia to nie ma.
Ma ktoś ich akcje? Nie sądzę.

tadekmazur
9
Wysłane: 13 lipca 2009 11:23:52
Zaskakują mnie opinie o grubszych spadkach już teraz.
Dla mnie jest to raczej temat czy korekta zatrzyma się na 1643 (50% zniesienie wzrostu) czy wyhamuje wyżej.
Moim zdaniem zaraz wyhamuje, ale na razie się mylę. Zatem 1643 nie wykluczone.
Czemu nie spadnie niżej?
Bo zaczną napływać sensowne dane z gospodarki USA. Wyniki spółek za II kw. to mogą być rozmaite, ale dane makro za czerwiec, lipiec itd będą relatywnie przyjemne. Będą zwiastowały koniec recesji w USA. Nie wiadomo czy to zwiastowanie będzie ostatecznym bo druga fala recesji nie jest wykluczona, ale na razie to nieistotne. Jeszcze będziemy mieli wzrosty giełdowe dyskontujące koniec recesji (słusznie lub nie). I to już niedługo. Najdalej w sierpniu.

vandee
0
Wysłane: 13 lipca 2009 11:57:10
tadekmazur napisał(a):
Dla mnie jest to raczej temat czy korekta zatrzyma się na 1643 (50% zniesienie wzrostu) czy wyhamuje wyżej.
Czemu nie spadnie niżej?
Bo zaczną napływać sensowne dane z gospodarki USA. Wyniki spółek za II kw. to mogą być rozmaite, ale dane makro za czerwiec, lipiec itd będą relatywnie przyjemne. Będą zwiastowały koniec recesji w USA. Nie wiadomo czy to zwiastowanie będzie ostatecznym bo druga fala recesji nie jest wykluczona, ale na razie to nieistotne. Jeszcze będziemy mieli wzrosty giełdowe dyskontujące koniec recesji (słusznie lub nie). I to już niedługo. Najdalej w sierpniu.

Dane za II kwartał mogą być niezłe, są w cenach które wzrosły. Też raczej nie prognozuję w tej chwili głębokiego zjazdu. Max 1600 na WIG20 ale we wrześniu/październiku może być różnie.

I tu będę miał klina bo 1600 to bardzo atrakcyjnie ale prawdopodobieństwo zjazdu do lutowych dołków jest wysokie.

vandee
0
Wysłane: 13 lipca 2009 11:59:19
tadekmazur napisał(a):
Nie opowiadajmy sobie że AIG upada. Przecież już dawno temu upadł tzn. został znacjonalizowany, a jego zobowiazania przejął rząd żeby nie ukatrupić niewypłacalnością ubezpieczyciela wielu firm finansowych.
Teraz to coraz mniejsza i coraz mniej znacząca firma. Może z czasem odżyje, może nie. Większego znaczenia to nie ma.
Ma ktoś ich akcje? Nie sądzę.

Skąd więc ta nagła wyprzedaż akcji AIG? W 2 miesiące straciły 3/4 wartości a przecież wcześniej już stracił prawie całą wartość sprzed 2007r. Coś jest ukrywane przed masami ale inni wiedzą i ostro grają na spadki.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 13 lipca 2009 12:09:21
tadekmazur napisał(a):
Czemu nie spadnie niżej?

Rynek ostatnio ignoruje dobre infa - i to może niepokoić..
Spadki nie są gwałtowne, ale jak jeszcze potrwają - to moga znacznie przyspieszyć.

Martwi mnie to -że wielu już zaczyna mowić o kolejnej bańce na rynku chińskich akcji. Tam średnia rynkowa c/z = 30.
Nasza giełda bardzo wolno odrabia straty i ciężko się podności po ostatniej bessie.
Niezrozumiałe dla mnie jest - że z tak dobrym makro - mamy najsłabszą giełdę/walutę w regionie.
Rozumie ktoś fakt, że taki węgierski BUX spadł niżej od nas i jednocześnie odrobił dużo więcej strat w ostatniej zwyżce (?)

Jak znam życie - to pomimo, że nie rośliśmy podobnie do innych rynków wschodzących, to zapewne ponownie będziemy "solidarnie" z nimi spadać - kto wie, może kolejny raz szybciej niż inni..

Dużo czasu już minęło, jesteśmy po ważnych danych makro - myślę, ze teraz ze spokojem można uznać, że nasza GPW nie odzwierciedla, ani nie przepowiada stanu polskiej gospodarki. Jest oderwaną od fundamentów zabawką w rękach (światowych?) spekulantów.

A jak oglądam w TV, jak 90% naszych analityków jest zaskocza wzrostami i uparcie przepowiada drugie dno - bo nie widzą najmniejszych fundamentalnych powodów do dalszych wzrostów - to mi po prostu ręce opadają.

Wszyscy widzą potężne, bezzasadne wzrosty po 60-100% np. na MiŚiach, ale nikt nie widzi faktu, ze w wielu przypadkach spółki te bezzasadnie spadły po 90%..

Pozdrawiam

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 lipca 2009 12:16:30
Cytat:
Sentyment może się jednak radykalnie zmienić przy okazji podawania wyników przez Goldman Sachs lub JP Morgan. Banki te lubią zaskakiwać wynikami lepszymi od prognoz. Dobre wyniki Goldmana we wtorek mogą zostać wykorzystane jako pretekst do wzrostów. Co więcej, taki ruch wywołałby nadzieję, że wyniki JP Morgana w czwartek również będą zaskakująco dobre. Można więc zaryzykować tezę, że o kierunku na rynkach w przeważającej części tygodnia zadecyduje reakcja na jutrzejsze wyniki Goldmana. Dane makro będą w takim przypadku w dużym stopniu zignorowane, nawet jeśli będą gorsze od oczekiwań.

http://stooq.pl/n/?f=259941
Myślę, że z dalszymi prognozami warto poczekać do jutra. To może być najistotniejsza informacja w tym tygodniu.

vandee
0
Wysłane: 13 lipca 2009 12:42:35
Wszyscy wiedzą że Goldman poda dobre dane. W końcu ostro spekulował ostatnio na ropie i innych instrumentach. Bilanse banków po tych wszystkich operacjach księgowych są niezbyt precyzyjną wskazówką na temat ich kondycji, nie wspominając o gospodarce w całości.

tadekmazur
9
Wysłane: 13 lipca 2009 17:17:01
Jesienią rzeczywiście może być różnie, ale teraz "muszą" być wzrosty.
Przynajmniej ja tak uważam.
Obecne poziomy nie dyskontują końca recesji w III kwartale w USA.
Prawdopodobnie przez jakiś czas rynek będzie to dyskontował (SP500=1100, WIG20=2400?).
A potem to może być różnie. Albo koniec recesji się potwierdzi przyzwoitym wzrostem w 2010r i wtedy oczywiście pojedziemy dalej na północ, albo będzie rozczarowanie i na jakiś czas wrócimy do dzisiejszych poziomów lub nawet niżej (zależy od skali rozczarowania).

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 13 lipca 2009 17:28:59
A ja mysle ze mimo wszystko pojedziemy teraz na polnoc a potem bedzie ta wlasciwa zwala cztaj. 5 fala Eliota
myslisz tadek ze zjedziemy do dzisiejszych poziomow ??? oj super by bylo bo ja mysle ze mozemy przebic spokojnie tegoroczne dolki

vandee
0
Wysłane: 13 lipca 2009 17:53:46
Kanoniers napisał(a):
A ja mysle ze mimo wszystko pojedziemy teraz na polnoc a potem bedzie ta wlasciwa zwala cztaj. 5 fala Eliota
myslisz tadek ze zjedziemy do dzisiejszych poziomow ??? oj super by bylo bo ja mysle ze mozemy przebic spokojnie tegoroczne dolki

Trzymając się Elliotta 5 fala spadkowa powinna się zakończyć najniżej a zatem wyraźnie przebić lutowe dołki. W tej chwili nie ma jednak do tego klimatu. Entuzjazm wprawdzie dostał zadyszki ale nie ma żadnych tragicznych informacji. 5 fala by się przydała, dopełniłaby 'norm' historycznych i AT. Wtedy nawet zagorzałym misiom wyrosną bycze rogi.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 13 lipca 2009 17:57:42
przebicie dołków wydaje mi się mało prwadopodobne a prawdziwa hossa powinna się zacząć zimą tego roku po danych makro r/r dla których baza będzie naprwade niska.
EEX

tadekmazur
9
Wysłane: 13 lipca 2009 20:53:59
Nie wiem gdzie będzie np. przyszłoroczny dołek. Jednak absolutnie nie wierzę w zjazd WIG poniżej 20tys.
IMHO juz jesteśmy w hossie i NIGDY nie zjedziemy nawet do 1500 dla WIG20.
Pesymiści na ogół spodziewają się drugiej fali recesji w USA i kryzysu długu publicznego w tym kraju.
Osobiście nie widzę podstaw aby wieszczyć dalsze kiepskie lata dla USA. Też nie spodziewam się fajerwerków, ale 2% wzrostu PKB to spokojnie mogą mieć. A temat długów jest poważny ale jednak demonizowany. Na koniec 2008 dług Wuja Sama stanowił 60% ich PKB. Daleko, bardzo daleko do Japonii 170%, nawet mniej od średniej unijnej.
Wiadomo że w najblizszych latach sporo wzrośnie, ale te 80-100% to Ameryce dokuczy kosztami obsługi zadłużenia ale jej nie zabije.
Edytowany: 13 lipca 2009 20:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat