0 Dołączył: 2013-01-13 Wpisów: 128
Wysłane:
25 października 2013 12:41:54
@bula Na chwilę obecna MLX0414 oferta sprzedaży na poziomie 86 % to lekka przesada. Kupujący przy tym kursie określa ryzyko niewypłacalności emitenta w miesiącu 04/2014 na 16 % A należy pamiętać, że nie wykupili obligacji o wartości nominalnej 7.530 tyś. PLN natomiast do terminu wykupu MLX0414 jest jeszcze 6 m-cy. Już samo ryzyko złożenia wniosku o upadłość emitenta należy oszacować na jakieś 35-45 % ( patrz kazus Gancika-Kancika w 05/2013 nie spłacili oblig a już w 10/2013 są pierwsze wnioski o upadłość czyli przed upływem 6 miesięcy) To można postawić pytanie po co mi obliga, których emitent nie wykupił w 08/2013? No ta seria daje mi możliwość złożenia pozwu już teraz a uwielbiam "ćwiczyć" różnej "maści" kolesiów w sądach.
|
|
0 Dołączył: 2012-12-19 Wpisów: 69
Wysłane:
25 października 2013 12:44:57
do p. Mateusza Zaródy middek napisał(a):middek napisał(a):Czy spółka zalega z płatnością tylko obligatariuszom? Nie było odpowiedzi na to pytanie. Rozszerzę je trochę - jaka jest łączna kwota przeterminowanych zobowiązań? Kiedy wreszcie Pan odpowie na powyższe pytania?
|
|
Wysłane:
25 października 2013 12:47:03
mzarod napisał(a):0846132579 napisał(a):to, że wypłacili odsetki, to jeszcze nie znaczy, że wykupią w terminie, drodzy Pseudobiznesowi Inwestorzy Prywatni, łączę się z Wami i z jeleniami, w bólu ;-) Drodzy Forumowicze, "wrogie działania wobec Spółki pseudobiznesowych inwestorów prywatnych a nawet i firm (...)", absolutnie nie odnosiło się do Obligatariuszy, którzy są traktowani przez nas priorytetowo. Fakt wypłacenia odsetek, świadczy o tym, że wszystko jest na najlepszej drodze i wychodzimy na prostą. Pięknie pozdrawiam! Mateusz Zaród Panie Mariuszu proszę nie opowiadać bajek dla grzecznych dzieci Odsetki od następnej serii wypłaciliście ponieważ biocie się,że któryś z obligatariuszy skorzystałby z zapisów o zadaniu wcześniejszego wykupu oblig. Przypuszczam, że część oblig tej serii jest w "silnych" rękach.
Edytowany: 25 października 2013 12:47
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-10-01 Wpisów: 10
Wysłane:
25 października 2013 13:20:01
@middek Zaproponowałem, żebyśmy zebrali pytania w jedno miejsce. To umożliwiło mi zebranie odpowiedzi od zarządu spółki, który tu reprezentuję. Pana pytanie pojawiło się po tym, jak lista znalazła się na biurku zarządu. Oczywiście, przy najbliższej okazji postaram się o odpowiedź na zadane przez Pana pytanie.
|
|
0 Dołączył: 2012-12-19 Wpisów: 69
Wysłane:
25 października 2013 13:42:20
Cytat:Pana pytanie pojawiło się po tym, jak lista znalazła się na biurku zarządu. To jest nieprawda. Myli się Pan przypadkowo lub specjalnie. Moje pytanie pojawiło się 16 października o 14.25, a więc niecałe 2 godziny po tym, jak Pan poprosił o zadawanie pytań.
|
|
Wysłane:
25 października 2013 13:47:13
Dwa ostatnie post świadczą dobitnie o tym jak kolesie "lecą w kulki" jak MsM-y.
|
|
Wysłane:
25 października 2013 13:57:49
middek napisał(a):Cytat:Pana pytanie pojawiło się po tym, jak lista znalazła się na biurku zarządu. To jest nieprawda. Myli się Pan przypadkowo lub specjalnie. Moje pytanie pojawiło się 16 października o 14.25, a więc niecałe 2 godziny po tym, jak Pan poprosił o zadawanie pytań. Rzeczywiście. Tak jak mówiłem, przekażę to pytanie do zarządu. Jak tylko uzyskam odpowiedź, zamieszczę ją na forum. Dobrego dnia życzę.
|
|
0 Dołączył: 2013-10-02 Wpisów: 136
Wysłane:
25 października 2013 14:18:28
nie dość, że nie odpowiada, to jeszcze gra na czas! Moje pytania sformułowałem na początku dyskusji, panie zarodek, i do tej pory żadnej odpowiedzi, tylko echo. Nie popieram takich działań, jakie prowadzi wyrywacz chwastów, nazywanie nas jeleniami do niczego nie prowadzi. Na pewno znasz przepisy i faktycznie na podst. Art. 24 możemy zażądać wykupu. Nie jestem prawnikiem, ale trochę siedzę w tym biznesie... Pan zarodek wygląda mi na jakiegoś podstawionego gościa, który ma być kozłem albo jeleniem ofiarnym zarządu. Mogę zadać więcej pytań, ale to chyba bez celu, bo nazwiecie mnie wrogim elementem eskalującym bezzasadne żądania? Pozdrawiam również. Swoją drogą ciekawe, jak idą rozmowy ws.nabycia aktywow. Odłożono już środki?
|
|
Wysłane:
25 października 2013 14:39:18
Przypominam o możliwości bezpośredniego kontaktu Obligatariuszy z p. Witoldem Mikołajczykiem (w.mikołajczyk@milmex.pl) Mateusz Zaród
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 października 2013 16:20:48
@wyrywacz_chwastow tym "wędrowcem" straszysz na wszystkich wątkach - skoro jesteś taki odważny to może odpiszesz kolegom z wątku Rodan Systems... hmm..? Tam padły konkretne pytania. ewidentnie grasz na emocjach obligatariuszy i chcesz żerować na ich trudnej sytuacji.. ładnie ktoś tu już powiedział - na Catalyst są jeszcze dwie serie - tanio.. Kupuj sobie. A skoro jesteś taki cwany - to dlaczego nie złożysz takiej samej propozycji obligatariuszom Ganta i Religi?? Myślę, że wszyscy doskonale wiemy dlaczego tego nie zrobisz - i to jest właśnie twoja obłuda! ps. ciekawe co będziesz pisał jak spółka jednak załatwi kasę i wypłaci zaległość obligatariuszom? Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
Wysłane:
25 października 2013 16:39:04
0846132579 napisał(a): ...Nie popieram takich działań, jakie prowadzi wyrywacz chwastów, nazywanie nas jeleniami do niczego nie prowadzi. Na pewno znasz przepisy i faktycznie na podst. Art. 24 możemy zażądać wykupu. Nie jestem prawnikiem, ale trochę siedzę w tym biznesie...
Oj jak "nazywanie nas jeleniami do niczego nie prowadzi " to faktycznie całe moje pisanie jest cokolwiek bezproduktywne... Chłopy trza gonić kolesiów do sądu jak nie to będziecie następnymi sierotami jak Ci po Relidze, Ganciku-Kancki, Rodanie ... i możnaby długo wymieniać. A jeżeli chodzi o serie notowane na Catalyscie: od wszystkich odsetki zostały wypłacone zatem nie można skorzystać z dobrodziejstwa art. 24 ustawy o obligacjach
|
|
Wysłane:
25 października 2013 16:48:42
sasky napisał(a):@wyrywacz_chwastow
tym "wędrowcem" straszysz na wszystkich wątkach - skoro jesteś taki odważny to może odpiszesz kolegom z wątku Rodan Systems... hmm..? Tam padły konkretne pytania.
ewidentnie grasz na emocjach obligatariuszy i chcesz żerować na ich trudnej sytuacji.. ładnie ktoś tu już powiedział - na Catalyst są jeszcze dwie serie - tanio.. Kupuj sobie. A skoro jesteś taki cwany - to dlaczego nie złożysz takiej samej propozycji obligatariuszom Ganta i Religi??
Myślę, że wszyscy doskonale wiemy dlaczego tego nie zrobisz - i to jest właśnie twoja obłuda!
ps. ciekawe co będziesz pisał jak spółka jednak załatwi kasę i wypłaci zaległość obligatariuszom? W jednym z postów na wątku Rodan Sysytems jest wyraźna wskazówka "wszystko można wyczytać z książki" No cóż skoro wielki deweloper Gancik-Kancik nie załatwił kasy ( ponoć aktywa ma większe o 200 mln od zobowiązań) uważam, że nie będę musiał komentować spłaty oblig przez małą spółeczką informatyczną z Sosnowca. Można nazywać obłudą chęć wykorzystania swojej przewagi w biznesie nad konkurencją. Ale wtedy wszyscy ( inwestujacy w obliga) jesteśmy obłudnikami wszak moglibyśmy zanieść kaskę do banków i kwiczeć z radaości, że otrzymamy 4 % w "doskonałej formule"
|
|
0 Dołączył: 2013-10-16 Wpisów: 22
Wysłane:
25 października 2013 16:54:07
@wyrywacz_chwastow
"wszystko można wyczytać z książki" dla mnie to tabula rasa. Wyrywacz- sprecyzuj
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 października 2013 17:01:53
@wyrywacz_chwastow no właśnie i tyle tylko potrafisz.. zero konkretów - nie odpowiedziałeś na żadne pytanie. Nawet kolega @bula sygnalizuje Ci to! Ciekawe, że nie masz obligacji, a najmocniej krytykujesz spółkę i rysujesz najgorsze scenariusze, plus dobrodusznie uratujesz obligatariuszy odkupując od nich obligacje... Moim zdaniem to źle, że spółka nie wykupiła papierów, ale to nie pierwszy taki przypadek na Catalyst. Najwyraźniej emitenci jeszcze się nie zorientowali, że najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest to, co zrobiła Vedia - a) przyznajemy, mamy problem ze spłatą, b) wykupimy obligi z kasy, którą otrzymamy lub zarobimy (tutaj konkretne przykłady), c) spłata w ratach - jednym słowem plan wyjścia z feralnej sytuacji. Ale zwróć też uwagę, że spółka wyszła z inicjatywą i się odezwała- jest obecna na forum, spora część zadanych pytań (nawet tych trudnych) dotarła do zarządu i pojawiły się odpowiedzi... Czyli to nie jest do końca tak, że głowa w piasek.. ps. "szkółka niedzielną" dla cnotliwych nastolatek - cytat z twojego posta - tylko tyle potrafisz.. obrażać i wyzywać od jeleniLiczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 25 października 2013 17:03
|
|
Wysłane:
25 października 2013 17:13:04
Obecność spółki na forum ma na celu kołowanie osób korzystających z tegoż i nic więcej. Fakt są chwalebne wyjątki spośród emitentów oblig (oczywiście mam tutaj na myśli wyłącznie tych, którzy popadli we zwłokę)że wywiaząli się w ratach ze swoich zobowiazań (patrz Polsport). Ale zawsze czynilo to bez zbędnego "mydlenia oczu" na forum.
Kasa jakaś w spółeczce jest ale trzymają na wypłatę odsetek od jeszcze notowanych serii.
Odnośnie "rysowania najgorszych scenariuszy" jakoś mój nienajlepszy scenariusz dla Gancika-Kancika,zakreślony we wątku dotyczącym Ganta w miesiącu sierpniu 2013, ma szansę urealnić się już 30 październiak 2013 o ile dobrze pamiętam.
Edytowany: 25 października 2013 17:20
|
|
0 Dołączył: 2013-04-03 Wpisów: 161
Wysłane:
25 października 2013 18:53:38
mzarod napisał(a):Przypominam o możliwości bezpośredniego kontaktu Obligatariuszy z p. Witoldem Mikołajczykiem (w.mikołajczyk@milmex.pl) Mateusz Zaród Panie Mateuszu, Proszę się nie kompromitować. Możliwości jakiego kontaktu? Od tygodnia nie otrzymuję odpowiedzi od szanownego Pana Witolda. Co to za punkt kontaktu? Dziś próbowałem dodzwonić się na telefon stacjonarny podany w stopce (nikt nie podnosi) oraz komórkę (wyłączona - co za zdziwienie). Zarząd podaje kontakt, który jest nieosiągalny. Proszę nie mydlić nam tutaj oczu - nie ma żadnego kontaktu z nikim z tej spółki. Również Pan nie raczył odpowiedzieć na mojego dzisiejszego maila, mimo, że na forum wypisuje Pan wpisy czasem po godzinie 22. Dobijałem się dzisiaj, ponieważ w poniedziałek Pan Witold obiecał mi, iż w piątek będzie coś więcej wiadomo. Forumowicze - ostatnio nie chciałem dolewać oliwy do ognia swoimi wypowiedziami, ale trzeba działać. Ja w przyszłym tygodniu składam wniosek o zapłatę w postępowaniu nakazowym. Szanowny Milmex będzie musiał z tego tytułu pokryć koszty sądowe - ciekawe jak je będą próbować ominąć :) Szczęśliwie cała korespondencja oraz nagranie rozmów trafi jako załącznik wniosku do sądu :) EDIT - jak chcecie tak dla zasady zrobić podobny numer tym złodziejom, oszustom i kłamcom to proponuję Wam wniosek o upadłość. Tego zarząd już olać nie będzie mógł :)
Edytowany: 25 października 2013 19:03
|
|
Wysłane:
25 października 2013 19:08:32
Tak trzmymać peterpz. Jak mówią w górach: "do pola z dziadami" No ale z tą upadłością to póki co gruba przesada  ze względu na treść art. 299 § 2 w związku z 299 § 1 KSH
Edytowany: 25 października 2013 19:13
|
|
0 Dołączył: 2013-04-03 Wpisów: 161
Wysłane:
25 października 2013 19:23:57
Wyrywacz - nie widzę związku z tymi artykułami. Spółka jest niewypłacalna, jako wierzyciel mam pełne prawo zgłoszenia wniosku o jej upadłość. Dalej sąd oceni czy wniosek jest zasadny czy nie. Ale wtedy szanowny zarząd już nie będzie mógł zaszyć się w biurze Sosnowcu. Będzie musiał pokazać odpowiednie raporty, że niewypłacalność jest faktycznie chwilowa, na co w tym momencie nikt dowodów nie przedstawił. Wolisz czekać, aby już nie było z czego odzyskać wierzytelności?
PS: Liczył już ktoś ile spółkę do tej pory kosztowało opóźnienie w spłacie? Za 2 miesiące (za niedługo mijają) spółka wyrzuciła już w błoto (z ich punktu widzenia) 173 tys. PLN.
Edytowany: 25 października 2013 19:31
|
|
Wysłane:
25 października 2013 20:40:09
Póki co to 173 tysie to tylko zapis księgowy. Kaski żaden obligatariusz serii sierpniowej jeszcze nie zobaczył. No chyba że się mylę  ?
|
|
0 Dołączył: 2013-10-02 Wpisów: 136
Wysłane:
25 października 2013 21:01:24
wyrywaczu...sugerujesz, że ktoś poza Tobą skupuje te papiery...? Np.ktoś z konkurencji? Uwielbiam spiski ;) Ale myślę, że niestety prawda jest dość prozaiczna. Środków na wykup nie było, zapewne wpłyną do firmy w późniejszym terminie, ale nawet jeśli załatają dziurę w budźecie, to czy sądzicie, że wystarczy to, aby zapewnić długookresową płynność finansową...? Zyski spół ki to głównie sprawne operacje księgowe, przynajmniej w ost.latach. A największy przychody stanowią granty z Unii. Pytam, bom ciekaw, czy firma ciagle planuje debiut na głównym parkiecie GPW? Panie Zarodek takie były deklaracje nie tak dawno, a teraz? Ale zapewne się pan nie ustosunkuje, bo jest pan tylko trollem wstawionym tutaj aby wyciszac atmosferę i uspokajać nastroje. Prawda zawsze zwycięża i sprawiedliwość dobierze Wam się do sprawozdań. A jeśli nie ona, to chociaż urząd skarbowy albo Komisja. I nie podawajcie absurdalnych kontaktow do osób, ktore: 1. Jak pan mikołajczyk nie odbierają maili ani telefonów (jedynie wielkim mediom wypada widać odpowiedzieć) 2. Mają zerowe kompetencje i wiedzę o sytuacji w spółce czy o rynku. Jak pan.
Peterpz - skontaktuję się z Tobą na priv, brawo za pomysł! Voila!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.