PARTNER SERWISU
ailktwpt
10 11 12 13 14

MILMEX (Catalyst)

peterpz
0
Wpisów: 161
Wysłane: 25 października 2013 21:09:37
0846132579 - proponowałbym zebranie się w jakiejś prywatnej grupie, gdzie nie będzie trolli ze spółki i na spokojnie ustalimy dalsze działania. Może być nawet wymiana mailingowa. Aby być wiarygodnym każdy powinien przedstawić dowód posiadanych obligów, żebyśmy sobie nie wpuścili manipulantów z milmexu, tak jak to się dzieje w tym wątku.

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 27 października 2013 20:25:13
Dostałem obszernego maila od Prezesa Zarządu p. Krzyśko, w którym potwierdza termin spłaty serii KOM 12D (do 20.11.2013).

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 27 października 2013 20:26:38
Przed sekundą skończyłem go czytać....

Czy Pan Darek K. to ktoś z naszego forum?
Edytowany: 27 października 2013 20:29

0846132579
0
Wpisów: 136
Wysłane: 28 października 2013 01:25:38
Ja nic nie dostałem Eh?
Ale to dobry news, dzięki - pewnie dotacja wpłynie albo pojawi się inwestor (tak się składa, że akurat tydzień wcześniej wypada walne MNI :P). Żeby się tylko nie okazało, że oto 20 listopada w kolejnym nieprzekraczalnym terminie dowiemy się, że niestety, lecz wystąpiły okoliczności w postaci siły wyższej...
Niestety, to tak jak ze zdradą - wiarygodności nie da się w pełni odbudować angry3

Administrator
0
Wpisów: 15
Wysłane: 28 października 2013 08:51:26
Publikuję oświadczenie, które otrzymaliśmy od pani Olesińskiej celem umieszczenia na forum.

Cytat:
Chciałabym zaznaczyć, iż piszę w imieniu własnym, jako osoba prywatna i indywidualny inwestor, a wcześniejsze moje posty stanowiły wyraz prywatnych poglądów nie powiązanych ze Spółką będącą przedmiotem niniejszego wątku ani też nie zostały napisane na niczyje zlecenie. Naturalnie zdaję sobie sprawę z popełnionego przeze mnie błędu, za który jeszcze raz przepraszam zgromadzonych tutaj dyskutantów, mając nadzieję, iż polemika na stałe powróci do meritum wątku i nie będzie dotyczyła mojej osoby.

Oświadczenie niniejsze przesyłam na ręce Moderatora dyskusji, ponieważ nie chcę w najbliższym czasie wypowiadać się publicznie, co nie wyklucza możliwości kontaktu ze mną. Nie życzę sobie jednak otrzymywać maili ani SMSów imputujących mi udzielanie poufnych informacji osobom trzecim czy praktyki insider trading. Od kilku lat związana jestem z rynkiem kapitałowym i mam pełną świadomość konsekwencji cywilnych oraz karnych, jakie grożą w przypadku ujawnienia oraz wykorzystywania tego typu informacji, włącznie z pozbawieniem mnie uprawnień zawodowych przez KNF. Aktualnie nie jestem pracownikiem żadnej instytucji pośredniczącej w transakcjach kupna-sprzedaży papierów wartościowych ani też osobą zobowiązaną do ujawnienia stanu posiadania (w rozumieniu art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi). Współpracuję z kilkoma firmami w ramach różnych obszarów działalności, jednak nigdy nie były to i nie są podmioty konkurujące ze sobą na rynku, nie prowadziłam również i nie prowadzę działań o charakterze reklamowym.

Dziękuję za umożliwienie publikacji,
z wyrazami szacunku,
Konstancja Olesińska
Niezależnie od tego, co się komu wydaje, dopóki prawo się nie zmieni, wydawca serwisu odpowiada za wszystkie treści, w tym za wpisy na forum. Wolność słowa nie oznacza braku konsekwencji za naruszanie prawa. Wiesz co jest prawem na giełdzie? Przeczytaj przynajmniej Art. 39 i 183, chyba że masz wolne pięć milionów i szukasz taniego hotelu na dłużej. Nadal chcesz być anarchistą? Rób to na własny rachunek.

bula
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 października 2013 12:03:18
"- Proszę o przedstawienie źródła spłaty obligacji zapadających w kwietniu (12,9 mln zł) oraz lipcu (4,7 mln zł) przyszłego roku.
- Alternatywne źródła spłaty wskazywanych obligacji jak i finansowanie prowadzonego przedsięwzięcia:
...
e. dodatkowe emisje obligacji
..."

Pan Mikołajczyk raczy żartować....
Jeżeli inne źródła pozyskania kapitału są tak wiarygodne jak kolejne emisje obligacji, cięzko widzę wykup obligacji.

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 28 października 2013 22:17:23
Szanowny Pan Mikołajczyk w wywiadzie na obligacje.pl łaskaw był użyć określenia "instytucja finansująca w zakresie spływu dotacji"love4
Mam małe pytanko czy ktoś z kolegów na forum wie o jaką agendę rządową, wypłacającą dotacje unijne, Panu Mikołajczykowi chodzi?Think
Jak znana byłaby ta agencja to możną by ją zapytać: dlaczego nie lubi spółeczki Pana Mikołajczyka i zrobiłą mi takie brzydkie kuku opóźniając wypłatę dotacji?blackeye

0846132579
0
Wysłane: 29 października 2013 01:15:50
może chodzi o RIFy? ;-)
ale w takim razie czemu jedna, jakaś konkretna?

parę pytań odnośnie treści wywiadu:
- cel emisji obligacji - na przedsięwzięcie? przecież nie był określony...

- dlaczego spółka ma taki problem z udzieleniem informacji w temacie przeterminowanych zobowiązań, jakie posiada w swoim portfelu? ilu jest wierzycieli spółki prócz obligatariuszy serii KOM12D? pytanie zadawane jest nty raz...jak najbardziej zasadne z uwagi na kwotę przypadającej w nieprzekraczalnym terminie 20.11 do wykupu emisji, jak i kolejnego zobowiązania z tytułu posiadanych dłużnych pw, których termin zapadalności przypada na 04.2014

- wyczerpująca odpowiedź w temacie cashflow operacyjnego każe się poważnie zastanowić nad tym czy spółka takowe prognozy w ogóle posiada

- e. dodatkowe emisje obligacji- a kto je kupi przy tej wiarygodności firmy? chyba, że faktycznie tzw. gruba ryba, fundusz inwestycyjny lub alternatywny inwestor z sektora ICT

- Jednak rzeczywistość bankowa w postaci czasochłonnych bankowych procedur, negatywnie wzmacniania nerwowością obligatariuszy, absolutnie niesprzyjającymi rozwojowi biznesu niektórymi mediami a nawet szkodzącymi istniejącym wcześniej dobrym relacjom pomiędzy spółką, a obligatariuszami, a także wrogimi wręcz zachowaniami pewnych grup obligatariuszy, znacznie utrudniła szybkie pozyskanie tego finansowania. Dalsza nagłaśniana „dociekliwość” mediów z negatywnym podtekstem, wywołuje w szeregu instytucjach finansowych odruch wyczekiwania, a w niektórych przypadkach nawet racjonalnie nieuzasadnione okresowe wycofywanie się – asekurację – z wcześniej przyjętych zobowiązań. I takie to jest to nasze „polskie piekiełko”, ewidentnie biznesowo i nie tylko, mało cywilizowane.
moje zachowania powoli stają się coraz bardziej wrogie, gdy czytam taką nowomowę partyjną...

- Spółka wystartuje też w przetargu/aukcji, na ogólnokrajowe częstotliwości pasma 800 MHz - firma wyasygnuje kilkaset milionów na te rezerwacje?

- "...Ponieważ większość transakcji dotyczy przejęcia relatywnie niewielkich podmiotów, statystyki tego typu przejęć nie są dostępne." - świetna odpowiedź na pytanie, politycy powinni ją podchwycić ;-)

Voila, moi mili i do jutra!

0846132579
0
Wysłane: 31 października 2013 13:32:17
no i co, nikt mi nie odpowie?
nie pochwalicie się współpracą ze wspaniałą innowacyjną firmą M4B ani innymi kontrahentami?
widzę, że bardzo łatwo uśpić Waszą czujność, inwestorzy...

peterpz
0
Wysłane: 31 października 2013 14:24:23
O jakim uśpieniu czujności mowa? Po prostu pisanie postów na tym forum nie prowadzi do niczego. Dodatkowo wygląda na to, że osoby z Milmexu wzięły sobie do serca moją dość ostrą wypowiedź i również zamilkły.

Do rzeczy - zarówno mail Pana Kraśko jak i publikacja odpowiedzi na obligacje.pl nie powinny uśpić niczyjej czujności - wręcz przeciwnie: zaostrzyć ją! W obu materiałach nie ma żadnego konkretu, tylko standardowy korporacyjny bełkot nt. "biznesowych przesłanek" i "zaskoczenia" brakiem spłaty. Tak jak już pisaliście nikt do tej pory nie powiedział:
1. Czego dokładnie dotyczyły dotacje unijne, które nie zostały przekazane.
2. Jaki jest powód ich nie przekazania? Chyba nikt poważny w UE oraz w naszych urzędach nie działa bez podania przyczyny. Być może Milmex nie dopełnił jakichś formalności albo zrealizował inwestycję niezgodnie z wymaganiami? Może spóźnił się z jej realizacją?
3. Jakim cudem spółka zamierza startować w przetargu na 800/2600, kiedy cena wywoławcza za 5 MHz pasma 800 MHz to 250 mln PLN, a dla 5 MHz z 2600 wynosi ona 50 mln PLN? Przypominam, że spółka nie jest w stanie spłacić 8 mln PLN, a przetarg (licytacja) ma ruszyć do końca tego roku.
4. Wygranie jakiegokolwiek przydziału z pasma 800 MHz obliguje spółkę do pokrycia 90% obszaru Polski zasięgiem tego pasma. Jak spółka działająca w kilku obszarach wykluczenia (liczba masztów chyba < 50) chce w bardzo krótkim czasie dokonać takiego pokrycia? Nawet P4, który ma nieporównywalnie większą infrastrukturę boi się kupna pasma z 800 MHz, ze względu na warunki przetargu.
5. Jakie spółka ma doświadczenie techniczne w budowaniu sieci LTE? Co jest podstawą chęci startowania w tak trudnym i wymagającym przetargu, gdzie największe znaczenie odegra Wielka Czwórka?

Więcej pytań nie piszę, bo pewnie i tak na powyższe nie dostaniemy odpowiedzi.

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 31 października 2013 14:57:43
Dzisiaj inwestorom puściły nerwy i mamy ostrą wyprzedaż obligacji Milmexu :(

peterpz
0
Wysłane: 31 października 2013 15:07:38
Ale przecież następne finansowanie pomostowe będzie realizowane z emisji obligacji :) Ciekawe kto to kupi :) Jakby Milmex podał jakiś konkret, spłacił choć 30% długu - już wyglądałoby to inaczej dla inwestorów.
Edytowany: 31 października 2013 15:08

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 31 października 2013 15:39:52
Pozwalam sobie przypomnieć wpis z marca.
obs napisał(a):
Sztandarowym projektem firmy Milmex jest sieć Netmaks oparta na technologii WiMAX 802.16e (na stronie Milmexu jest info, że w późniejszym terminie ma być wdrażane LTE).
Projekt ten finansowany jest ze znaczącym udziałem środków unijnych, ale sama spółka musiała sporo włożyć swoich środków w rozwój.
Sprawozdania finansowe ciężko analizować, bo istotny wpływ ma przeszacowanie wartości posiadanych częstotliwości (o 134 mln zł w 2011 r.) i sprzedaż udziałów w TelePlus (43 mln zł). Zwiększyło to kapitały o blisko 180 mln zł. Podczas gdy, kapitały na koniec czerwca 2012 r. wynosiły 213 mln zł, a zobowiązania 226 mln zł.
Niestety raport za 2012 r. będzie dopiero na koniec czerwca 2013 r.

No to zacząłem sprawdzać, co to za sieć NetMaks i technologia ten WiMAX, bo spółka musi trochę środków wygenerować do spłaty zobowiązań (same dotacje unijne raczej nie wystarczą), a konkurencja ze strony potężnych operatorów komórkowych.
Na stronie Netmaks.pl na stronie zasięgu pokazanych jest ok.20 anten w południowej części kraju.
www.netmaks.pl/Kontakt/Mapa_za...

W wikipedii na temat WiMAX-u są zastanawiające zdania:
"W 2009 roku pojawiły się informacje, że największe światowe sieci komórkowe rezygnują z tej techniki na rzecz stopniowej migracji do sieci standardu LTE. W 2011 roku został dopracowany standard IEEE 802.16e zyskując mobilność zaś w 2012 roku cena urządzeń końcowych spadła na tyle, że technologia WiMax wróciła do łask, stała się atrakcyjna i zaczęła być stosowana przez operatorów. Pojawiły się również dualne stacje WiMAX-LTE, pracujące w obydwu tych standardach z niemal jednakową przepustowością maksymalną (różnica rzędu 3-5%)."

Jak przegląda się informacje o wdrożeniach WiMAX w Polsce to można znaleźć info o lokalnych projektach, ale też o niepowodzeniu Netii w oferowaniu WiMaxa z raczej przygnębiającymi komentarzami np. "Wimax technicznie nie jest zły, ale żeby działał sensownie potrzebuje kanałów radiowych rzędu 28 lub najlepiej 56MHz na sektor, tymczasem w Polsce UKE robiło "przetargi" na kanały.. 3,5MHz. "
www.spidersweb.pl/2012/05/wima...

Mam wrażenie, że sam WiMAX nie wystarczy do dalszego rozwoju NetMaksa i potrzebne będzie uzupełnienie o LTE (zapowiadane zresztą przez spółkę). A to oznacza kolejne inwestycje i zapotrzebowanie na środki.

I kilka uwag :
- spółka ma problem z uzyskaniem kredytu, co oznacza, że albo banki słabo oceniają jej kondycję, albo zabezpieczenia są nieakceptowalne dla banku (pytanie ile rzeczywiście warte są posiadane prawa do częstotliwości - w bilansie aż 135 mln zł)
- spółka nie może wyemitować obligacji - jakby mogła to miałaby środki na wykup, a po ostatnich wydarzeniach zdolność do emisji mocno się obniżyła
- spółka poszukuje inwestora - tylko, czy faktycznie NetMaks z WiMAXem jest na tyle atrakcyjną technologią, żeby ktoś wyłożył dużą kasę na to z myślą, że trzeba to jakoś rozwijać w stronę LTE

0846132579
0
Wysłane: 1 listopada 2013 02:46:06
No cóż, chciałem sprowokować dyskusję! Czekam z niecierpliwością na informację o inwestorze, który byłby zainteresowany dokapitalizowaniem spółki - ja sam staram się myśleć długofalowo, bo przyznam, że w przypadku wejścia na parkiet główny GPW (żadnych NewConnectów, bo będzie jak z KCSP, Invista, Logzact, Digate czy Call2Action) myślałem o zakupie akcji. Ale w takiej sytuacji...jak możesz wierzyć w czyjeś słowa, gdy kłamią Ci prosto w oczy? Wciąż nie widzę możliwości, by utrzymali rentowność w dłuższym okresie, a tym samym, kiedy nawet taki "jeleń" (co komu zawiniły te biedne zwierzątka?) się znajdzie, który zainwestuje coś w MLX, to szybko wycofa się na z góry upatrzoną pozycję, gdy zobaczy pozycję przychody ze sprzedaży w rachunku wyników. Sprzedajecie coś państwo iluzjoniści, tylko co? Tworzycie przed nami iluzję przychodów, kreatywną księgową, za którą jest wielkie nic. Zero strategii, perspektyw na dalszy rozwój firmy, podejścia długofalowego.

A nawiązując do pytań przedmówców (pytania są, a gdzie odpowiedzi?) - wzniosłe słowa o uczestnictwie w przetargu nijak się mają do rzeczywistości. Przedstawiciele spółki próbują zakamuflować własną niekompetencję w rozwiązywaniu bieżących problemów rozciąganiem przed oczyma obligatariuszy mamiących wizji, ale my już wiemy, że to tylko wizje, oderwane od rzeczywistości.

Żadnych konkretów odnośnie LTE? Ile przeprowadzono testów, ile nadajników i jaką infrastrukturę zdolną do realizacji transmisji danych w technologii LTE posiada firma? Nie jestem specem od spraw technicznych, zatem w tych kwestiach oddaję pałeczkę bardziej zaawansowanym kolegom.

W temacie MNI zapewne nie dowiemy się nic do 13 listopada, ale chyba do 5.11 powinniśmy otrzymać informację o tym, co ostatecznie stanie się z naszymi obligacjami (KOM12D)...czyż nie?

Voila, dobrego odpoczynku moi mili! ;-)

0846132579
0
Wysłane: 2 listopada 2013 01:37:32
to może znicz trzeba już zapalić ... ?
Edytowany: 2 listopada 2013 01:38

peterpz
0
Wysłane: 2 listopada 2013 08:48:42
Znicz -> wniosek o upadłość. Jeśli jesteś zainteresowany dołączeniem do mojego to PW.
Edytowany: 2 listopada 2013 08:49

0846132579
0
Wysłane: 5 listopada 2013 01:50:07
Miałem jeszcze nadzieję, że dostanę jakieś konkrety na 5 listopada, ale północ minęła, a tu ani widu, ani słychu. Waham się. Z jednej strony rozsądek podpowiada, że to nasz zainwestowany kapitał, o który mamy prawo upominać się, nie bacząc na niewiarygodne tłumaczenia spółki. Ale wycofanie się dużej liczby osób, które z takim maniakalnym uporem awanturowały się tutaj na forum każe mi domniemywać, iż mogły to być osoby celowe umieszczone dla sprowokowania takich właśnie działań. I ten ich nagły spadek aktywności jest dziwny i znaczący - przy jednoczesnej zeszłotygodniowej wyprzedaży obligacji każe mi podejrzewać, że i ci, co mieli kolejne serie papierów, już mogli się z inwestycji wycofać. A może zostały tylko "grube ryby"? Not talking
Tak czy inaczej, dzisiaj napiszę na priv ;-> Voila!

peterpz
0
Wysłane: 5 listopada 2013 09:08:19
Widocznie trochę osób uwierzyło w zapewnienia mailowe prezesa. Zobaczymy co spółka zakomunikuje dzisiaj. Osobom z Milmexu, który ma problemy z pamięcią przypominam, że chodzi o poniższe zapewnienie z raportu:

Trwają prace związane z zamierzonym znacznym dokapitalizowaniem Spółki przez Inwestora Strategicznego, które zakończone zostaną w ramach najbliższych 45 dni. W przeciągu 20 dni Spółka przedstawi szczegółowy komunikat w tej sprawie;

Z tym, że październik miał 31 dni, więc coś mi się dziwnie wydaje, że 20 dni minęło wczoraj (4.11), ale nie będę się kłócił o ten jeden dzień.

bula
0
Wpisów: 22
Wysłane: 5 listopada 2013 09:59:27
Nie wiem, jak grube ryby, moje zaangażowanie jest na tym samym poziomie.
Czekam... na raport i "zbawienny" 20.11.

Tak naprawdę, wszystko zostało omówione.
Brak nowej pożywki do rozmów - spółka milczy.

Odsetki innych serii spłacone, więc nowych "jeleni" brak.
Teraz albo dołączmy się do wniosku o upadłość albo zostaje czekać.

inwt
0
Wpisów: 65
Wysłane: 5 listopada 2013 11:40:11
Informacji jak nie było tak nie ma....czekamy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

zdthzkqm
sidkhcvr
lowdmxei
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
btupiyge
keduqtqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat