PARTNER SERWISU
xmywkubq
2 3 4 5 6
mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 4 listopada 2013 11:03:34 przy kursie: 2,36 zł
Abstrahując od spółki i jej kiepskich wyników. Węgiel to energetyczny surowiec ubiegłego stulecia, za 50 lat będziesz o nim czytał w podręcznikach historii jak teraz o parowcach.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 listopada 2013 12:15:24 przy kursie: 2,36 zł
c6712 napisał(a):
dla Polaków jest inny system giełdowy niż dla Amerykanów bo dla tych 2 owszem zawsze przede wszystkim są ważne fundamenty spółki, a w Polsce głównie gra rolę psychologia

Skąd wziąłeś powód takiej oceny rynku US?
Przeróżne badania przeczą jakiejś szczególnej racjonalności tamtejszych giełd. A takie daty jak 2000, 2008 czy choćby 1929 są jaskrawym przykładem przystępnym nawet dla laików.

del-20131218
0
Wpisów: 85
Wysłane: 4 listopada 2013 12:18:01 przy kursie: 2,36 zł
Nikt nie wie co będzie za 50 lat. Takie pisanie i odnoszenie się do swoich "widzi mi się" to jak rozmowy w przedszkolu ,a nie na giełdzie. My rozmawiamy o dzisiaj częściowo możemy zakładać co będzie za rok , dwa - kilka lat ,ale nie 50 czy 100 .W dodatku i tak nie widzę sensu tej dyskusji w dużej mierze bo na stockwatch-u są inne fora i wątki od tego jak się gra na giełdzie. Jak inwestuje, co z węglem, co z kontraktami itd... My tu mamy rozmawiać o spółce ,a póki co więcej tu "rad" - od sceptyków albo "naszych żali" - w stosunku do oceniajacych spółkę na kupno/sprzedaż ,a mnie to nie interesuje. Chce wiedzieć jak się portal Stockwatch odnosi do raportu.

Dziś już widzę ,że w jakimś stopniu rynek kupił raport i jest można powiedziec w cenie. Tylko Ci co grają na krótko spekulacyjnie jak zawsze pod raporty- myśleli ,że będzie inny/inaczej i szybko zarobią to wychodzą. Reszta już go traktuje w cenie ,że jest w to cena optymalna po 90% spadku ,ale po co o tym dyskutować. Ten portal jest bardziej profesjonalny niż inne i liczy się tu merytoryka sprawy i liczby, a dla mnie póki co jeszcze żaden profesjonalista się nie wypowiedział w żadnej sprawie... Jest tylko gdybanie i przekomarzanie ,a to raczej nie ten wątek ...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 listopada 2013 12:59:20 przy kursie: 2,36 zł
@ c6712

Cytat:
Dziś już widzę ,że w jakimś stopniu rynek kupił raport i jest można powiedziec w cenie.

A można wiedzieć, skąd to wiesz? Zarzucasz tu wszystkim gdybanie - a co Ty tym zdaniem uprawiasz?

Cytat:
My tu mamy rozmawiać o spółce ,a póki co więcej tu "rad" - od sceptyków albo "naszych żali" - w stosunku do oceniajacych spółkę na kupno/sprzedaż ,a mnie to nie interesuje.

Ja nie muszę pisać o CLE. W ogole nie muszę pisać na SW, bo nie bawię się w polskie akcje. Jestem na o wiele trudniejszych rynkach futures i na towarach. Przyszedłem tu, bo chciałem uchronić część ludzi przed powtarzaniem moich błędów, których przez ponad 20 lat bytności na bardzo różnych rynkach popełniłem sporo. Tak już mam, że współczuję początkującym, pamiętając, przez co sam przechodziłem.
Uważam, że lepiej się uczyć na cudzych (czyli moich) błędach niż własnych - to mniej kosztowne. To dlatego udzielam "rad".
Ale nie mogę nikomu zabronić uczyć się na jego własnych błędach. Jeśli chcesz kupować w ewidentnym trendzie spadkowym, bo sądzisz, że jesteś od rynku sprytniejszy - to Twoja sprawa, kupuj; kiedyś zrozumiesz.
Od siebie dodam tylko tyle, że gdybym na futures, foreksie albo towarach podchodził tak nonszalancko do kwestii trendu i kupował w ewidentnych spadkach, to już byłbym 3 razy zlicytowany przez komornika do ostatniej koszuli.
Powtórzę się - każdy ma prawo do własnych błędów, choć taniej uczyć się na cudzych...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Optymista
0
Wpisów: 109
Wysłane: 4 listopada 2013 14:40:43 przy kursie: 2,36 zł
Tylko nic nie trwa wiecznie a my tu mówimy o przyszłości.
I na to postawiłem iż ten tren spadkowy moim zdaniem doszedł już do końca i czas na wzrosty ale czy to będzie jutro za tydzień czy za miesiąc ??
Stąd to nasze gdybanie na podstawie dostępnych danych a nie wróżenie z fusów a jak będzie to się oczywiście niebawem okaże.

Pozdrawiam

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 4 listopada 2013 15:59:11 przy kursie: 2,36 zł
dołączam swoją prośbę o analizę raportu rocznego
pozdrawiam

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 4 listopada 2013 16:13:00 przy kursie: 2,36 zł
@szutnik
bardzo szanuję Twoje wypowiedzi na forum czy też na blogu i do Twojej wiedzy podchodzę z dużym uznaniem i poszanowaniem ..
co do cle ja widzę tu budujący się średnioterminowy trend wzrostowy, ale ja nie jestem zbyt biegły w at czy w wolnej chwili mógłbyś podzielić się z forumowiczami bardziej obszerną analizą techniczną tej spółki?
pozdrawiam

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 4 listopada 2013 16:47:24 przy kursie: 2,36 zł
Optymista napisał(a):

Stąd to nasze gdybanie na podstawie dostępnych danych a nie wróżenie z fusów a jak będzie to się

Dostępne dane i fakty są takie, że spółka ze względu na raportowane straty przekraczające 75% kapitałów własnych jest teraz formalnie zmuszona do zwołania walnego zgromadzenia, które to będzie musiało zadecydować o kontynuacji działalności lub ewentualnym rozwiązaniu.

To jest, bym powiedział, dośc spory kaliber.

Optymista
0
Wpisów: 109
Wysłane: 4 listopada 2013 16:51:59 przy kursie: 2,36 zł
Zapomniałeś Chyba przypadkowo dopisać Całość tekstu podanych Wyników raportu Audytor?

To jest początek

At the end of the year under review the Company recorded a loss of USD 2,306,04,14 ( loss of USD 5,648,464,75 as of 30June 2012 ) and no revenue was generated. Losses of the Company are due to general and administrative expenses .No income was yet derived from its participations.

del-20140106
0
Wpisów: 84
Wysłane: 5 listopada 2013 10:56:31 przy kursie: 2,22 zł
co z tym raportem ?

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 5 listopada 2013 11:07:24 przy kursie: 2,22 zł
co z tym kursem.. ? Think
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

del-20140106
0
Wpisów: 84
Wysłane: 5 listopada 2013 11:15:29 przy kursie: 2,22 zł

del-20131218
0
Wysłane: 5 listopada 2013 22:59:35 przy kursie: 2,22 zł
co wy na to ? czyżby wybicie dołem ?

kliknij, aby powiększyć

wskazniki również się wychlodziły i chętnie poznam analizę osób anty do tej spółki...

padło tyle słów ,a nikt nie wstawił żadnej analizy z wykresu
Edytowany: 5 listopada 2013 23:10

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 6 listopada 2013 01:21:12 przy kursie: 2,22 zł
Szutnik napisał(a):
@ c6712
Jeśli chcesz kupować w ewidentnym trendzie spadkowym, bo sądzisz, że jesteś od rynku sprytniejszy - to Twoja sprawa, kupuj; kiedyś zrozumiesz.

To, co robi / chce zrobić Kolega C, nie jest tak zupełnie pozbawione sensu. Papier wykazuje oznaki jakiegoś przesilenia i są tacy, którzy będą chcieli zaryzykować. To jest łapanie noża, jest loteryjne, ale nie jest bezmyślne. Kwestia przyjęcia poziomu ryzyka, jakie chce się ponosić przy takiej metodzie. I jego kontrolowania tak, aby mieć statystyczną przewagę, a nie być w plecy.
Ja tak nie wchodzę, więc nie wiem, czy to jest do osiągnięcia, ale może jest.

Słabość bijąca z pobieżnej lektury raportu jest dla mnie tak ewidentna, że też może być przyczynkiem do przesilenia. Piszę 'dla mnie' i 'pobieżnej', bo omówienie powinno się niedługo ukazać, ale nie ja będę je robił. Może Koledzy wypatrzą coś ciekawego, co przeoczyłem.

Szutnik
153
Wysłane: 6 listopada 2013 08:39:58 przy kursie: 2,22 zł
c6712 napisał(a):
co wy na to ? czyżby wybicie dołem ?

kliknij, aby powiększyć

wskazniki również się wychlodziły i chętnie poznam analizę osób anty do tej spółki...

padło tyle słów ,a nikt nie wstawił żadnej analizy z wykresu

Patrz strona główna portalu SW - analizy techniczne użytkowników (bliżej dołu). To, ze tam nie zaglądasz nie jest równoznaczne z tym, że nikt nic nie zrobił. Jeszcze przez ostatni weekend pokazywałem tam klin na CLE jako formację kontynuacji. Nadal podtrzymuję zdanie, które tam napisałem, że minimalny wymiar kary to dno z czerwca '13 (1,80 zł) z poważną szansą na zejście niżej.
Jak na razie wszystko toczy się zgodnie z tym, co napisałem w tej analizie...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 6 listopada 2013 08:43:45 przy kursie: 2,22 zł
@ rafsty

Cytat:
To, co robi / chce zrobić Kolega C, nie jest tak zupełnie pozbawione sensu. Papier wykazuje oznaki jakiegoś przesilenia i są tacy, którzy będą chcieli zaryzykować. To jest łapanie noża, jest loteryjne, ale nie jest bezmyślne.

OK. Ale czy nie lepiej poczekać na uformowanie jakiegoś dna? Robiący w ten sposób parę razy mogli się sparzyć na GPW, choćby PBG pokazywał podobne oznaki przesilenia przy cenie rzędu 20 kilku złotych a potem walnął potężną, kilkuzłotową luką w dół.

rufi01
0
Wpisów: 41
Wysłane: 6 listopada 2013 09:46:59 przy kursie: 2,25 zł
dzisiaj NWR pokazało wyniki - niestety gorsze od konsensusu, jutro wyniki pokaże JSW /pewnie nie będą dobre/, to przypomni o słabości branży i spowoduje spadki.
Na pocieszenie - wygląda, że dołek cenowy węgla już za nami

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 listopada 2013 09:56:02 przy kursie: 2,25 zł
Pytanie czy gramy z kontry czy z trendem jest mocno zależne od indywidualnego podejścia.
Ja także gram "z" a nie "przeciw". Wszystko jednak zależy od kontroli ryzyka i przyjętego systemu, bo to jest klucz do sukcesu. Samo kupno dziś(bo uważam, że nie powinno więcej spadać)jak można odczytać Optymistę nie jest dobrym pomysłem i prowadzi najczęściej do strat. Co innego jeśli mamy setup do zagrania z kontry w sprawdzonym i przetestowanym systemie. No, ale wrażenie z dyskusji jest takie, że takiego systemu nie ma, choć to tylko nadal wrażenie. A tak z ciekawości to wedle moich testów sprzed jakiegoś roku to rynek się zmienił w ostatnich latach. Coraz lepiej prezentują się systemy oparte właśnie na przeciwieństwie do trendu, choć i tak wynik mnie nie przekonał :)

Szutnik
153
Wysłane: 6 listopada 2013 10:19:06 przy kursie: 2,25 zł
OK Anty

Mogę zrozumieć grę z kontry, gdy np. CLE dociera do swego minimum 1,80 przy RSI(14) na poziomie 15 pkt i robi dajmy na to młot na świecy. Wtedy ze stopem 2-3 grosze poniżej rękojeści młota jestem w stanie dopuścić takie ryzykowne zagranie, bo w tym są szanse powodzenia trochę powyżej 50%, więc nie jest to rzut monetą.

Kolega c6712 wykonał zakup "w powietrzu", bez żadnego wsparcia i żadnych technicznych dowodów na hamowanie, jedynie dlatego, że mu się wydawało, że "nie spadnie". To jest proszenie się o lanie, które faktycznie w ostatnich dniach miało miejsce.

del-20131218
0
Wysłane: 6 listopada 2013 10:24:43 przy kursie: 2,25 zł
Dobrze ,ale czy dla Państwa takim sygnałem do kupna nie mogą być np. kontrakty na węgiel na giełdach światowych tego surowca? Taka pierwsza przesłanka wyrysowania się dna ze spadającego noża do zmian ?

To pierwsza przesłanka do jakichkolwiek zmian bynajmniej moim zdaniem bo przecież spółki węglowe między innymi ta głównie na węglu bazuje i go sprzedaje ,a jest taka zasada na giełdzie i nikt jej raczej tu chyba nie podważy( chociaż kto wie? tyle tu sceptyków) ,że ...

Na giełdzie trzeba kupować przyszłość nie teraźniejszość bo rynek wycenia zmiany szybciej niż rzeczywistość - przynajmniej tak powinno być. Między innymi do sytuacji w gospodarce.

Tak samo przeraża mnie fakt porównywania giełd surowcowych czy forexa do gry na zwykłej giełdzie - to zupełnie inne platformy i inne formacje się sprawdzają różnych trendów, wskaźników itd. Tu zaś kupujemy spółki i to chyba sytuacja spółki ma największe znaczenie na koszt ryzyka poniesiony z naszym wkładem pieniężnym, a formacja owszem i duże ma znaczenie zawsze, ale na pewno nie takie jak na parze choćby np. Euro/Dolar gdzie technicy grają ciągle bo ciągle te waluty są ,a ze spółkami jest różnie czyż nie ?

Kod:
mod: usunięto informację o transakcjach własnych lub innych osób.
proszę trzymać się regulaminu
Edytowany: 6 listopada 2013 10:31

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE coalenerg
  • Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro
    Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro

Początek poniedziałkowej sesji na giełdzie w Warszawie przynosi realizację zysków, po tym jak w piątek WIG20 przebił barierę 3.000 pkt., a WIG zakończył tydzień na rekordach. Nastroje na rynkach globalnych wciąż jednak pozostają dobre, stąd powrót do wzrostów może nastąpić w każdej chwili. Inwestorzy liczą na pozytywne efekty rozmów Trumpa i Putina ws. Ukrainy.

• WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy
    WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy

W czwartek przed południem WIG20 zdobył długo wyczekiwany poziom 3000 pkt. Z jego niedawnej słabości z przełomu lipca i sierpnia nic już nie zostało. Rynek akcji rośnie w nadziei na zakończenie wojny w Ukrainie. Mocno pomagają również świetne wyniki kwartalne banków i pozytywne informacje płynące z innych spółek.

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,132 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat