PARTNER SERWISU
qwyeyjui
4 5 6 7 8
Optymista
0
Wpisów: 109
Wysłane: 7 listopada 2013 08:56:05 przy kursie: 2,25 zł
Za argumenty podałem informacje już dostępne i sprawdzone a ty podasz jakieś linki ?

Co do metody AT nie upieram się że jest Be tylko że AT nie decyduje o kondycji firmy czy jej rozwój ta metoda pokazuje kurs jak był i jest ale czy pokazuje gdzie będzie za miesiąc rok ?

Wystarczy tak informacje jak dziś o pożarze jednego z korytarza i możne być tu kiepsko. Dobrze że mało wydobywali 9,5 tys. ton i ten incydent spowoduje zmniejszenie wydobycia o połowę i dobrze że mają 10 kopalni i że węgla im nie brakuje tylko odbiorców. Ale taka informacje może namieszać kursem ale nie AT.

Pozdrawaim

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 7 listopada 2013 09:10:40 przy kursie: 2,20 zł
@ Optymista

Cytat:
dobrze że mają 10 kopalni i że węgla im nie brakuje tylko odbiorców

Nie sądzisz, że to zła wiadomość, w obecnych okolicznościach dużo gorsza niż brak wydobycia? To oznacza, że ich sytuacja nie różni się zasadniczo od sytuacji polskich kopalń - wydobywają głównie na zwały, czyli ponoszą koszty stałe i zmienne bez realnego zysku z tytułu sprzedaży?
W Polsce zwały schodzą w tej chwili tylko tym kopalniom, które mają najlepszy jakościowo węgiel handlowy, reszcie nadal rosną....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 listopada 2013 09:11:49 przy kursie: 2,20 zł
proszę bardzo
tutaj jest info z początku roku, które prezentuje (nie w pełni) możliwości Rinata A.
Cytat:
С 22 января тепловые электростанции «ДТЭК Западэнерго» и «ДТЭК Днепроэнерго» перестали принимать их продукцию, жалуются директора в письмах

a tutaj znadziesz powód takiego postępowania.

harmonogramu nie będę linkować. skoro wiesz o tym projekcie, to powinieneś też wiedzieć jak jest rozłożony w czasie.
o fakcie, że Ukrana nie spełniła warunków stawianych przez UE możesz przeczytać o, tutaj, w poście z 20 września

Edytowany: 7 listopada 2013 09:16

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 09:23:18 przy kursie: 2,20 zł
To oznacza, że ich sytuacja nie różni się zasadniczo od sytuacji polskich kopalń - wydobywają głównie na zwały, czyli ponoszą koszty stałe i zmienne bez realnego zysku z tytułu sprzedaży?

Chyba nie czytałeś raportu rocznego gdzie napisali iż aby obniżyć koszy zmniejszyli wydobycie począwszy od lutego i jak doczytasz to w ostatnim kwartale sprzedali dwa razy więcej niż wydobyli. Wiadomo że nie ważnie ile wydobyli tylko ile sprzedali. I tu się jednak różni .

Szutnik
153
Wysłane: 7 listopada 2013 09:38:45 przy kursie: 2,20 zł
@ Optymista

Cytat:
Chyba nie czytałeś raportu rocznego

Raportu nie czytałem, nie interesuje mnie to, bo nie jest to mój obszar inwestycyjny.

Cytat:
napisali iż aby obniżyć koszy zmniejszyli wydobycie począwszy od lutego i jak doczytasz to w ostatnim kwartale sprzedali dwa razy więcej niż wydobyli. Wiadomo że nie ważnie ile wydobyli tylko ile sprzedali

@ sprzedali 2x więcej....
To znaczy, że drastycznie ścięli wydobycie. Z jakich powodów, w tej chwili nieistotne. Tyle, że drastyczne ścięcie samego tylko wydobycia to za mało dla poprawy ekonomiki. Ciągle ponosisz koszty stałe (utrzymanie szybów i wyrobisk, odwadnianie, wentylacja itp), a spada ci wychód ton, w związku z tym rośnie udział kosztów stałych/tonę węgla.
Jeśli równocześnie nie obniżysz udziału kosztów zmiennych (zużycie energii, materiałów, płace itp) w kosztach ogółem to z definicji spada rentowność.
Poza tym ważne jest nie tylko, ile sprzedali, ale też ile będą mogli w przyszłości sprzedać...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 09:49:22 przy kursie: 2,20 zł
I tu się zgadzamy iż ideałem jest wydobywać ile się da i tyle samo sprzedać.

Ale jeśli spada sprzedaż aby obniżyć właśnie koszy energii , ludzi , gromadzenie i pilnowanie rosnących hałd itp. zmniejszyli wydobycie może zamiast 3 zmian były dwie zmiany , może zjechać na dół 500 osób zjechało 300 ? Tego nie wiemy

Ważne że to zrobili i ograniczyli koszty które uderzają na koniec w cenę końcową węgla.

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 09:52:41 przy kursie: 2,20 zł
krew

Tu masz aktualne wiadomości

www.wnp.pl/informacje/prezyden...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2013 09:58:27 przy kursie: 2,20 zł
kpisz sobie ze mnie? poświęć chwilę i zobacz jak zagłosowała WR (odowiednik sejmu) w sprawie, od której uzależnione jest podpisanie umowy.

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 10:05:49 przy kursie: 2,20 zł
Do końca listopada już nie długo więc zobaczymy co i jak. Z informacji wynika jasno iż Ukraina jak i UE chcą i mają w tym interes aby to podpisać

A tu jak czytam jest powód dla którego pogonił węgiel z państwowych kopalń.

I jak dogadali się w lutym 2013 między sobą czy nie ?

Представители ДТЭК в сложившейся ситуации обвинили Минэнергоугля, не утвердившее энергетический прогнозный баланс на 2013 год. «Шахтеры не знают, сколько им надо добыть угля, а ТЭС – сколько угля им нужно для выработки электроэнергии, – поясняет начальник департамента по связям с общественностью ДТЭК Юлия Шилина. – В таких условиях товарный оборот угля затруднен, а энергетики и шахтеры не могут нормально планировать свою работу».

«Естественно, ДТЭК будет так говорить. Они сотню условий выдвигают. Хотят, чтобы им повысили тариф и установили какие-то льготы на налогообложение, – возмущается Соколов из «Угля Украины». – Они говорят, что примут уголь при решении какого-то перечня вопросов. Как только один из них не решается, они сразу кричат: уголь принимать не будем».

В Минэнергоугля не смогли предоставить официальный ответ на вопросы Forbes до выхода публикации. Советник министра энергетики Сергей Кузяра говорит, что прогнозный баланс должен быть подписан премьер-министром Николаем Азаровым до 10 февраля. «Проведено несколько рабочих совещаний с премьер-министром. Профильный вице-премьер Юрий Бойко вместе с министром Эдуардом Ставицким были у премьера в прошлую пятницу 1 февраля», – объясняет Кузяра. По его словам, баланс не утвержден из-за разногласий между правительством и участниками рынка по поводу формирования тарифов на электроэнергию.

del-20131218
0
Wpisów: 85
Wysłane: 7 listopada 2013 12:12:56 przy kursie: 2,20 zł
Nie tylko ja śmiem twierdzić ,że jest tak jak ja wstawiłem wykres chociaż wiem ,ze wstawiłem pożal się boże analizę wykresu ,ale zawsze będą ci co będą pisać dobrze i ci co będą pisać zle. Ja mogę być z tych co piszą zle. blah5

z innego forum

"Ziolo napisał:
Az sobie odpalilem wykresa i mi wychodzi ze wczoraj na vol wyje..alo z kanalu.

No chyba ze falszywka lub ja zle kresle."

kliknij, aby powiększyć

i dzięki za fajną analizę poranną dnia skupiającą się na "spadającym nożu" heh wave

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 7 listopada 2013 12:27:42 przy kursie: 2,20 zł
Cytat:
No chyba ze falszywka lub ja zle kresle."

Moim zdaniem źle to jest narysowane. Pomijając fakt, ze rynek z reguły ma gdzieś takie malunki, potem jest pisanie po forach, że AT dała plamę itd.

Dziwię się, że osobom w tym wątku chce się takie spółki analizować. Dla mnie to klasyczne 15s out. Czyli po 15 sekundach wiem, że nie ma sensu tego analizować bo na giełdzie jest dużo więcej lepszych spółek.
Edytowany: 7 listopada 2013 12:30

Szutnik
153
Wysłane: 7 listopada 2013 18:13:32 przy kursie: 2,20 zł
@ Wojetek

Cytat:
Dla mnie to klasyczne 15s out. Czyli po 15 sekundach wiem, że nie ma sensu tego analizować bo na giełdzie jest dużo więcej lepszych spółek.

Jestem identycznego zdania. AT mówi jednoznacznie - omijaj szerokim łukiem.
Nawet jeśli po zejściu do 1,8 zł zrobi się tu dno w formie "podwójnego dna" to i tak, aby przejść do trendu wzrostowego, spółka będzie musiała zaliczyć "czyściec" akumulacji, ktora może oznaczać nudne kolebanie przez kilka dobrych miesięcy w wąskim przedziale, i aby to przetrzymać, potrzebna może być cierpliwość świętego. Jest wiele ciekawszych akcji. Po co bawić się w coś, co na razie ciągle spada?

Ale koledzy Optymista i c6712 próbują nas tu przekonać, że AT jest be i nie działa, tylko Analiza Fundamentalna ( w domyśle: ich AF) jest tu super, bo mówi co innego, a Oni przecież wiedzą lepiejblackeye .
I jakoś wcale im nie przeszkadza, że od miejsca zakupu jednego z nich spółka straciła już ponad 12% Think .
Widocznie na razie za mało stracili...

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 19:23:43 przy kursie: 2,20 zł
To fakt -12 % na dziś oczywiści wirtualnie bo trzymam i na pewno ta informacja z dziś nie pomogła :(

Ale jedno pytano co do dzisiejszych obrotów i dość sporych pakietów nie widzianych tu do kilku czy nawet kilkunastu miesięcy.
Jakieś sugestie ?

Fundusz przerzuca z worka do worka ?

Lambo1234
1
Wpisów: 6
Wysłane: 7 listopada 2013 19:45:38 przy kursie: 2,20 zł
ile musisz mieć straty aby powiedzieć dość -40 ,-50 ,-60,a może jak spadnie na kilka groszy

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2013 20:24:05 przy kursie: 2,20 zł
Optymista napisał(a):
Ale jedno pytano co do dzisiejszych obrotów i dość sporych pakietów nie widzianych tu do kilku czy nawet kilkunastu miesięcy. Fundusz przerzuca z worka do worka ?

sądząc po obrotach (741 tys zł) i średniej wartości transakcji (3879 zł) to musi być co najmniej konsorcjum banków inwestycyjnych, prawdopodobnie Goldman Sachs i Merrill Lynch.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 listopada 2013 20:38:36 przy kursie: 2,20 zł
Szutnik napisał(a):
Ale koledzy Optymista i c6712 próbują nas tu przekonać, że AT jest be i nie działa, tylko Analiza Fundamentalna ( w domyśle: ich AF) jest tu super, bo mówi co innego, a Oni przecież wiedzą lepiej

Tylko, że AF tu też nie jest w tej chwili fajna. Kolega Optymista chwalił decyzję o zmniejszeniu wydobycia, a to jest wybór między dżumą, a cholerą.

Tak! Popieram. Lepiej jest dużo wydobywać i dużo sprzedawać. Jeśli nie ma zbytu zaczynają się schody i wybór mniejszego zła. Nasze kopalnie tłuką na hałdę. Jest to w pewnym stopniu eleganckie z formalnego punktu widzenia, bo koszt jednostkowy jest w miarę stały. Idzie wprawdzie na magazyn, ale gdy przychodzi koniunktura rentowność zależy bardziej od cen zbytu, niż kosztów wyrobów sprzedanych. Mamy stabilniejszą rentowność i stabilniejsze wyniki. Hałda robi tu jako bufor. Można się jednak wykrwawić z gotówki.

Coal robi to inaczej: ogranicza wydobycie. Nie wydaje w ten sposób gotówki, albo wydaje jej mniej, ale huśta kosztem jednostkowym. Przez to rentowność i wyniki są bardziej podatne na zewnętrzną koniunkturę, co samo w sobie powoduje, że jest postrzegana, jako bardziej ryzykowna. To z kolei podnosi koszt kapitału. A to - wywiera presję na cenę akcji. Dodatkowo hałda nie buforuje ewentualnego skoku popytu. A to kolejne ryzyka co do bottlenecków i temu podobnych historii.

@Optymista: Wirtualne są tylko zyski, jeśli ich nie spieniężysz. Wirtualnych strat nie ma. W czasie, gdy będziesz wychodził a zero, mógłbyś zarabiać na czymś innym. Choćby na lokacie. Albo nawet na tańszym wejściu w tę samą spółkę.
Edytowany: 7 listopada 2013 20:39

Optymista
0
Wysłane: 7 listopada 2013 20:51:25 przy kursie: 2,20 zł
Do 25-11-2013 niedaleko więc poczekam na wyniki i zobaczę co dalej.

Może to jakieś moja teoria spiskowa ale to wygląda jak kupowanie samego od siebie kupowali po 20zł wywalili średnio po 2,20zł i odkupili po 2,20zł i za jednym zamachem mogą odliczyć sobie stratę ( za moment koniec roku ) a i akcji mają tyle samo ale średnia dużo dużo niżej a i teraz można wszystko ... no i już można wykazać zysk.
Tak bawimy się my to może i oni ??

Takich pakietów od 5tys do 30tys było sporo które przelatywały ekspresowo z jednej strony na drugą

I miejmy nadzieję iż to ostatnie takie info :(

Pozdrawiam

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 7 listopada 2013 21:04:10 przy kursie: 2,20 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Coal Energy za rok obrachunkowy 2012/2013

Wyniki zaprezentowane przez GK Coal Energy bardzo słabe. Grupa dość mocno odczuła spadek cen węgla na światowych rynkach. Coal Energy w ostatnich kwartałach zanotowała spory regres przychodów, co niestety nie mogło pozostać bez wpływu na rentowność core businessu. Jakby tego było mało to wyniki ostatniego roku obrachunkowego obciążone są jednorazowymi transakcjami, które urealniły wartość posiadanych aktywów.

Na początek rzut oka na raport audytora, który co prawda wydał opinię bez zastrzeżeń ale z trzema komentarzami. Po pierwsze audytor wskazuje na znaczny wpływ na wyniki transakcji z jednostkami powiązanymi, które nie są objęte konsolidacją. Druga sprawa to przeterminowane i wątpliwe należności od jednego kontrahenta (8,4 mUSD), Coal Energy zgodził się rozłożyć je na raty i do momentu wydania opinii układ ten jest respektowany przez obie strony. Trzecia uwaga dotyczy możliwych rozbieżności interpretacyjnych między Coal Energy a Urzędem Podatkowym odnośnie transakcji realizowanych przez grupę - tutaj jednak szczegółowych brak.

Pod względem przychodów GK Coal Energy wygląda zdecydowanie gorzej niż rok temu. Szczególnie słabo wyglądają obroty wygenerowane w ostatnich dwóch kwartałach, w których grupa zaraportowała 50% spadki sprzedaży. Coal Energy stracił najwięcej poza macierzyńskim rynkiem, gdzie obroty spadły z 54,4 mUSD na 11,1 mUSD. Co ciekawe na Ukrainie Coal Energy ciągle rośnie, tutaj sprzedaż wzrosła o 3,4% z 111 mUSD na 115 mUSD.

kliknij, aby powiększyć

Warto jeszcze bardziej zagłębić się w strukturę generowanych obrotów. Widać wyraźnie, iż spada zarówno sprzedaż węgla koksującego oraz kamiennego energetycznego. Jakby tego było mało to w ostatnich kwartałach znacznie spadła średnia cena sprzedawanego węgla, co musiało znaleźć odzwierciedlenie w spadku marż na sprzedaży i załamaniu rentowności core businessu.

Coal Energy w raportach bieżących przedstawia informacje na temat poziomu wydobycia węgla. W ostatnich miesiącach widać, iż negatywny trend w tym obszarze utrzymuje się. Biorąc pod uwagę silną korelację między sprzedażą a wydobyciem węgla to w pierwszym kwartale nowego roku obrachunkowego nie liczyłbym na odbicie w wynikach grupy. Przy tym poziomie sprzedaży Coal Energy może mieć ponownie problemy z wygenerowaniem dodatniego wyniku na poziomie operacyjnym.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

GK Coal Energy porównaniu do poprzedniego roku wygenerowała zdecydowanie gorsze wyniki na wszystkich poziomach rachunków i strat. Spadek rentowności core businessu wynika z dwóch powodów. Po pierwsze z wcześniej wspomnianej już obniżki marż na sprzedaży, drugi powód to załamanie obrotów i coraz większe problemy z pokryciem kosztów stałych. Co ciekawe pomimo znacznego spadku sprzedaży koszty zarządu wzrosły z 6,6 mUSD na 7,2 mUSD, szczerze powiem trudno znaleźć racjonale wytłumaczenie dla tego przyrostu.

Analizując wyniki trzeba jeszcze zwrócić uwagę na jednorazowe operacje, które miały za zadanie urealnić wartość posiadanych aktywów. Po pierwsze w pozostałych kosztach operacyjnych GK Coal Energy zaksięgowała ponad 6 mUSD różnorakich odpisów aktualizujących. Tutaj znajdziemy 2,2 mUSD odpisu na wątpliwe należności z tytułu sprzedaży środków trwałych. Dodatkowo w rachunku zysków i strat widać również efekt problemów greckiego sektora bankowego. Grupa musiała spisać prawie 2,3 mUSD gotówki, która była trzymana w greckich bankach.

W rachunku zysków i strat widać również znaczny wzrost kosztów finansowych. Wynika to po pierwsze z prawie 11 mUSD odpisów aktualizujących na udzielone pożyczki, których spłata jest wysoce wątpliwa. Co ciekawe środki te zostały pożyczone jednostkom powiązanym, które nie są objęte konsolidacją. Drugi powód to znaczny wzrost zadłużenia, a co za tym idzie kosztów jego obsługi. W ostatnim roku GK Coal Energy otrzymało pierwszą transzę (35mUSD) pożyczki od EBOiR na rozbudowę linii do wzbogacania węgla pozyskanego z utylizacji zwałowisk. Dodatkowo znaczny poziom zapasów i utrzymujące się na wysokim poziomie należności zwiększają zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, który został pokryty przez kredyty obrotowe.

W bilansie spore zmiany. W ostatnim roku obrachunkowym znacznie wzrosły środki trwałe, koreluje to z przyrostem długoterminowych kredytów inwestycyjnych. Tutaj można dojść do wniosku, iż wynika to z realizacji inwestycji finansowej z kredytu z EBOiR. Z mojej strony jednak jedna wątpliwość, gdyż analityka ŚT pokazuje, iż wzrosły znacząco aktywa górnicze będące pod ziemią, a z godnie z decyzją banku kredyt miał finansować aktywa będące na powierzchni …

Druga sprawa to utrzymujące się na wysokim poziomie należności, co przy znacznym spadku przychodów spowodowało, iż w górę wystrzeliły rotacje należności. Warto rzucić okiem na wiekowane należności i tutaj widzimy w czym tkwi problem. GK Coal Energy ma problemy ze ściągalnością gotówki od kontrahentów. W porównaniu do zeszłego roku znacznie wzrosły przeterminowane należności, co potwierdza trudną sytuację całego sektora i ciągle utrzymujące się zatory płatnicze.

kliknij, aby powiększyć

Na koniec jeszcze rzut oka na Cash flow, który potwierdza wcześniejsze zastrzeżenia. Na działalności operacyjnej GK Coal Energy wygenerowała raptem 2,8 mUSD, kiedy rok termu było prawie 20 mUSD. Tutaj oczywiście jako główny powód trzeba wskazać pogorszenie wyników oraz niekorzystne zmiany na kapitale obrotowym tj. rosnące zapasy niesprzedanego węgla. Na działalności inwestycyjnej spory minus ze względu na duże wypływy gotówki na zakup aktywów górniczych oraz utworzenie lokaty w wysokości 20 mUSD, która jest zabezpieczeniem jednego z kredytów (środki nie są dostępne dla spółki). Wszystko spina działalność finansowa, a głównie przyrost kredytów na sfinansowanie wyższego zapotrzebowania na kapitał obrotowy oraz wydatków inwestycyjnych. W zeszłym roku grupa wydała ponad 10 mUSD na odsetki, co pokazuje, iż gotówka wygenerowana na działalności operacyjnej nawet nie pokrywa podstawowych wypływów finansowych. Na szczęście na Coal Energy kredyt w EBOiR ma karencję w spłacie kapitału i w ciągu następnych 12 m-cy grupa nie musi go obsługiwać w pełnym wymiarze.

Podsumowując, bardzo słaby rok w wykonaniu GK Coal Energy. Grupa nie może sobie poradzić z niższym pobytem na węgiel oraz spadającymi cenami czarnego złota. Przy obrotach generowanych w dwóch ostatnich kwartałach Coal Energy miało problem z pokryciem kosztów stałych, przez co wyniki całego roku są zdecydowanie poniżej oczekiwać rynkowych. Kolejny kwartał bazując na danych o wydobyciu w mojej ocenie nie zapowiada się o wiele lepiej. Dużym znakiem zapytania są również transakcje z jednostkami powiązanymi, w ostatnim roku grupa musiała spisać prawie 11 mUSD pożyczek udzielonych spółkom powiązanym.

Słabe wyniki nie pozostały bez wpływu na wyceny akcji spółki. Spora strata obniżyła WK potwierdzając pewne wątpliwości odnośnie jakości aktywów grupy. Aktualnie wyceny majątkowe ciągle znacznie przekraczają wycenę na GPW, jednakże tutaj przy spadających przychodach i wydobyciu oraz niskiej rentowności core businessu można mieć wątpliwości do aktywów górniczych prezentowanych w ŚT. Wyceny dochodowe są niemożliwe ze względu na wygenerowane straty na poziomie netto. EBITDA co prawda jest dodatnia ale mnożniki oparte na EV/EBITDA zostały obciążone przez przyrost zadłużenia, dlatego wycena nie jest możliwa.

www.stockwatch.pl/gpw/coalener...
www.attrader.pl/pl/akcje/COALE...

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 7 listopada 2013 21:31

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 7 listopada 2013 21:06:34 przy kursie: 2,20 zł
Poglądowo rzucam jeszcze wykresy z wydobyciem Coal Energy

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Szutnik
153
Wysłane: 7 listopada 2013 22:05:35 przy kursie: 2,20 zł
Optymista napisał(a):
Do 25-11-2013 niedaleko więc poczekam na wyniki i zobaczę co dalej.

Może to jakieś moja teoria spiskowa ale to wygląda jak kupowanie samego od siebie kupowali po 20zł wywalili średnio po 2,20zł i odkupili po 2,20zł i za jednym zamachem mogą odliczyć sobie stratę

Pozdrawiam

Kupowali po 20 i sprzedawali po 2,20? Z 89% stratą? To naprawdę mocno spiskowa teoria Dancing hello1
I pewnie odpisali sobie stratę tak, że na tym jeszcze zarobili? Hmmm....to chyba zbyt wysokiej klasy Inżynieria Finansowa, jak na mnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE COALENERG
  • Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro
    Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro

Początek poniedziałkowej sesji na giełdzie w Warszawie przynosi realizację zysków, po tym jak w piątek WIG20 przebił barierę 3.000 pkt., a WIG zakończył tydzień na rekordach. Nastroje na rynkach globalnych wciąż jednak pozostają dobre, stąd powrót do wzrostów może nastąpić w każdej chwili. Inwestorzy liczą na pozytywne efekty rozmów Trumpa i Putina ws. Ukrainy.

• WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy
    WIG20 wspiął się na 3.000 pkt., w grze Pekao, CCC, JSW i Coal Energy

W czwartek przed południem WIG20 zdobył długo wyczekiwany poziom 3000 pkt. Z jego niedawnej słabości z przełomu lipca i sierpnia nic już nie zostało. Rynek akcji rośnie w nadziei na zakończenie wojny w Ukrainie. Mocno pomagają również świetne wyniki kwartalne banków i pozytywne informacje płynące z innych spółek.

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

vzqkmghd
kfiuosty
rxocyjit
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhgglniw
fdjysvkb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat