PARTNER SERWISU
ucoscdsi
1 2 3 4

PTI (Catalyst)

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 30 października 2013 11:59:24
bekerro napisał(a):
Sam się zastanawiam nad wzięciem udziału. Oferta wydaje się niezła ale spółka ma też według mnie kilka słabszych stron.

Do plusów firmy ja zaliczam:
+ niezmiennie wysokie wskaźniki płynności (od 2009 roku wcześniej nie sprawdzałem);
+ niezmiennie wysoki wskaźnik EM score;
+ niezmiennie niskie wskaźniki zadłużenia i wysokie wartości wskaźników obsługi długu;
+ w miarę wysoka rentowność;
+ spółka jest notowana na głównym parkiecie a jej notowania systematyczne rosną.

Słabsze punkty to według mnie:
- niepewność co do wyceny niektórych aktywów, problem powszechny w tego rodzaju firmach, jednak nie mam na tyle wiedzy aby stwierdzić, czy wycena spółek w portfelu nie została zawyżona, może ktoś z Załogi stockwatch mógłby pomóc?;
- w przeszłości niejasne transakcje pomiędzy PTI, Zastalem a Mostostalem Wrocław (wzajemne pompowanie aktywów?);
- nie jasna strategia wyjścia z poszczególnych inwestycji (przynajmniej ja takiej nie znalazłem, jeżeli ktoś dotarł do czegoś takiego to proszę o podzielenie się);
- stosunkowo nowy Prezes Zarządu.

Co do samych obligacji to poprzednie serie są jednak nieco lepiej oprocentowane więc i odbije się to pewnie na notowaniach. Jednakże duużo niższy, niż w przypadku poprzednich serii, próg wejścia w połączeniu z innowacyjnym rozwiązaniem emisji muszą mieć swoją cenę.

Ciekawy jestem zdania innych użytkowników forum na temat samej spółki jak i tej emisji?

Dla mnie nie ma to znaczenia, oczywiście milej jest dostać kupon raz na kwartał, ale mnie interesuje ryzyko całej inwestycji a nie to w jakich okresach wypłacany jest kupon. Zwróćcie uwagę na charakter działalności PTI. To nie jest fabryka, że tam jest codziennie jakiś cash flow. Przez to, że jest to działalność inwestycyjna, jestem w stanie zrozumieć, ze kupon jest raz na pół roku. Mnie interesuje to czy na koniec wykupią obligacje, a tu PTI dotychczas pokazywało klasę.
Edytowany: 30 października 2013 12:01

bekerro
0
Wpisów: 54
Wysłane: 30 października 2013 12:15:32
Cytat:
Dla mnie nie ma to znaczenia, oczywiście milej jest dostać kupon raz na kwartał, ale mnie interesuje ryzyko całej inwestycji a nie to w jakich okresach wypłacany jest kupon. Zwróćcie uwagę na charakter działalności PTI. To nie jest fabryka, że tam jest codziennie jakiś cash flow. Przez to, że jest to działalność inwestycyjna, jestem w stanie zrozumieć, ze kupon jest raz na pół roku. Mnie interesuje to czy na koniec wykupią obligacje, a tu PTI dotychczas pokazywało klasę.

Na catalyst obecne są serie A i B, a ta oferowana oznaczana jest literą C więc w sumie to chyba nie mieli jeszcze okazji się wykazać w kwestii wykupu obligów.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 30 października 2013 23:58:33
Czy obligacje z tej emisji od razu wejdą na Catalyst? Czy też będziemy mieli do czynienia z jakimś "okresem karencji". Bo szukam po memorandum i nic znaleźć w tym temacie nie mogę Think
Co do Bosia - potwierdzam wiadomości @mathewg, wystarczy przelew i osobiste odwiedzenie POKu dla posiadaczy rachunków w innych DMach. Próbowałem dowiedzieć się, czy dużo było chętnych na region łódzki, ale niestety, nie chieli się pochwalić takimi informacjami king

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 31 października 2013 07:56:40
Przeprowadziliśmy wywiad z Panią prezes PTI:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 31 października 2013 09:18:43
Kalashnikov napisał(a):
Czy obligacje z tej emisji od razu wejdą na Catalyst? Czy też będziemy mieli do czynienia z jakimś "okresem karencji". Bo szukam po memorandum i nic znaleźć w tym temacie nie mogę Think ...

Najpierw obligacje muszą być zarejestrowane w KDPW S.A. A to można uczynić gdy będzie wiadomo jaka ilość została objęta i należycie opłacona. Memorandum mówi o max wielkości emisji i progu emisji, czyli przed zakończenie przyjmowania zapisów nie można złożyć wniosku do KDPW S.A.

W przypadku akcji nowych emisji można zarejestrować i handlować PDA.

No cóż jedynie od sprawności emitenta i oferującego będzie zależała długość "okresem karencji".

Kamil Gemra
0
Wysłane: 31 października 2013 09:23:34
Moim zdaniem taki proces nie powinien trwać dłużej niż 2 miesiące, ale tak jak powyżej - wszystko zależy od sprawności oferującego. A ta bez wątpienia jest bo kluczowi pracownicy IPO DS to byli pracownicy KNFu, także znają się na procedurach king

Kamil Gemra
0
Wysłane: 4 listopada 2013 11:48:45

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 4 listopada 2013 15:03:49
Hmm... o ile inwestycja wygląda OK (a nawet bardzo OK) pod względem stosunku rentowności do ryzyka widocznego w sprawozdaniach finansowych, to niepokoją mnie dwie rzeczy.

1. Chwalenie się, że PTI osiąga super zyski i że w tym roku i zeszłym i w 2011 pokazali, jacy są swietni, w związku z tym - w podtekście - w przyszłości będzie super. Pani prezes mówi, że PTI pokazało potencjał tkwiący w małych i średnich spółkach. Kompletnie ignoruje fakt, że głównym determinantem wyników finansowych PTI jest głupia, banalna koniunktura giełdowa.

2. Stwierdzenia, że na obsługę i wykupienie obligacji mają płynne aktywa, "w tym nieruchomości"; brak jasnego powiedzenia (w odpowiedzi na pytanie, dlaczego parametry są gorsze niż poprzednich emisji, które został uplasowane ledwo-ledwo), że istotne są warunki inwestycyjne panujące teraz, a nie w momencie puszczania poprzednich emisji (zamiast tego zignorowanie poruszonej w pytaniu kwestii). W emisji PTI widoczny jest rozdźwięk między zapewnieniami, że to "bezpieczna inwestycja", a dość dobrym kuponem. Jeśli to taka bezpieczna inwestycja to za co PTI chce płacić 500 pb rocznie ponad stopę procentową?

Potok przygotowanych wcześniej okrągłych formułek zamiast analizy pytań + kwestia 1 + kwestia 2 - to wszystko nie sprawia wrażenia odpowiedzi na poziomie, jakiego oczekiwać można by od szefowej funduszu private equity. Poufność może troche wiąże odpowiadającej ręce, ale bez przesady. Porównanie warunków tej emisji i poprzednich i wyjaśnienie, skąd różnice, albo poinformowanie, jaka jest strategia zarządzania cash flowem - to nie jest kwestia ujawnienia informacji poufnych (ani "wprowadzania inwestorów w błąd" - nie wiem zresztą, o który przepis tutaj chodzi).
Edytowany: 4 listopada 2013 15:08

bekerro
0
Wpisów: 54
Wysłane: 4 listopada 2013 18:09:41
Cytat:
Potok przygotowanych wcześniej okrągłych formułek zamiast analizy pytań + kwestia 1 + kwestia 2 - to wszystko nie sprawia wrażenia odpowiedzi na poziomie, jakiego oczekiwać można by od szefowej funduszu private equity. Poufność może troche wiąże odpowiadającej ręce, ale bez przesady. Porównanie warunków tej emisji i poprzednich i wyjaśnienie, skąd różnice, albo poinformowanie, jaka jest strategia zarządzania cash flowem - to nie jest kwestia ujawnienia informacji poufnych (ani "wprowadzania inwestorów w błąd" - nie wiem zresztą, o który przepis tutaj chodzi).

Mam podobne wrażenia ale w sumie to nie spodziewałem się wiele ponad ogólniki a w szczególności zdradzenia strategii czy przyszłych kierunków rozwoju. Niemniej jednak dane finansowe pokazują, że spółka od ładnych kilku lat zawsze zarabiała (abstrahując czy było to uaktualnienie wartości czy rzeczywista sprzedaż) więc jest spora szansa, że trend zostanie utrzymany (tutaj niewiadomą jest dla mnie osoba Pani Prezes, która od niedawna piastuje stanowisko i kto wie w jakim kierunku pójdzie).

Co do poprzednich emisji, które były skierowane według słów Pani Prezes głównie do inwestorów indywidualnych, to próg wejścia był nieco wysoki (100tys). Myślę, że to przestraszyło wielu potencjalnych Inwestorów (w tym mnie). Przy obecnym progu wydaje mi się, ze nie powinni mieć problemu z objęciem całej emisji a nawet prawdopodobna wydaje mi się redukcja.

bryndzal
0
Wpisów: 58
Wysłane: 4 listopada 2013 19:11:03
Ja Panią prezes rozumiem. Nie może przecież powiedzieć, że przejmie konkretną spółkę jak trwają negocjacje. A mamy taki okres na rynku, ze raczej coś planują, co z czasem może dać ponadprzeciętną stopę zwrotu, jeśli napływy środków z TFI się utrzymają a nawet zwiększą.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 4 listopada 2013 19:44:31
Czy ktoś jeszcze przejmuje się tym, co mówią prezesi spółek? Liar Po ostatnich defaultach na Catalyst, nie dziwi mnie podejrzliwość nas, inwestorów.
Spójrzmy na oferty dostępne "dla tłuszczy". W ilu może wziąć udział zwykły "Kowalski"?

Ja drodzy panowie i panie, nie jestem synem "króla nafty", i próg 100-200k złotych nie jest dla mnie osiągalny. Na zapis pojadę tramwajem, nie Ferrari king

Wracając do wątku - czy brak zabezpieczenia to taka tragedia? Czy lepiej czulibyście się z wpisem do hipoteki na 20 miejscu i do tego 10x krotnie przeszacowanej wartości tejże? Czy może lepszy byłby zastaw na certyfikatach, poręczeniach czy innych świstkach wartych funta kłaków?

Uważam, że warto wejść w tą emisję - z dwóch powodów. Ciekawa odskocznia od deweloperów i banków - które zdominowało Catalyst. Po drugie, warto pokazać, że ten sposób pozyskiwania pieniędzy jest dobry nie tylko dla przedsiębiorcy, ale też dla nas - inwestorów z małym kapitałem. Czy mogą przekonać pozostałych emitentów lepsze "twarde" dowody, niż redukcja zapisów podczas każdej emisji publicznej?

To są oczywiście moje przemyślenia, ale może warto starać się kształować jakoś rynek, który daje zarobić cierpliwym.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 4 listopada 2013 20:14:29
bryndzal napisał(a):
Ja Panią prezes rozumiem. Nie może przecież powiedzieć, że przejmie konkretną spółkę jak trwają negocjacje. A mamy taki okres na rynku, ze raczej coś planują, co z czasem może dać ponadprzeciętną stopę zwrotu, jeśli napływy środków z TFI się utrzymają a nawet zwiększą.

Proszę pamiętać, że oferta w tej formie odbywa się po raz pierwszy na naszym rynku. W ustawie jest zapisane, że wszystkie materiały promocyjne musi akceptować KNF. Teraz pytanie jak podejść do czatu? Powoduje to, że nie ma się co dziwić iż Pani prezes chciała zachować powściągliwość w swoich wypowiedziach.

Zgadzam się z Kalashnikovem co do tej formy emisji. Uważam, że to powinien być standard dla małych emisji. Możemy sobie otwarcie rozmawiać o emisji i wymieniać argumentami. Miejmy nadzieję, że inni pójdą tą drogą i takich emisji dla przeciętnych inwestorów będzie więcej.

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 4 listopada 2013 20:55:43
W jaki sposób moderowane były pytania? Jaki odsetek pytań zadano?

Zadałem Pani Prezes 2 pytania na samym początku i nie były "wybrane". Rozumiem, że pytanie pt. "czy Pani Prezes zakupi obligacje PTI" było nie na miejscu?Silenced

Kamil Gemra
0
Wysłane: 5 listopada 2013 10:01:10
Spółka sama wybiera pytania na jakie odpowiada. Trudno mi podać dokładny stosunek pytań do odpowiedzi. Na pewno część pytań pozostało bez odpowiedzi bo czas się skończył.

taakum
PREMIUM
0
Wpisów: 85
Wysłane: 5 listopada 2013 10:20:02
Wszystko fajnie. Szkoda tylko, że dalej jeszcze panuje taki standard: cena emisyjna = wartości nominalnej a marża ponad WIBOR jest sztywno określona (przez emitenta) - tutaj 500 bps - porównuję marżę z MCI (400 dla serii F, 450 seria H1), kapitalizacja 635 mln zł.
PTI - kapitalizacja 274 mln (mniej niż połowa MCI).
Stąd marża 500 bps - trochę mało.

Przydałaby się cena emisyjna poniżej nominału a wykup po 100 (500) :)))

Mimo wszystko - emisja inna niż do tej pory - można zapoznać się szczegółowo z warunkami emisji i na żywo komentować "za" i "przeciw".

kajet
0
Wysłane: 5 listopada 2013 11:37:13
"taakum" napisał(a):
Wszystko fajnie. Szkoda tylko, że dalej jeszcze panuje taki standard: cena emisyjna = wartości nominalnej a marża ponad WIBOR jest sztywno określona (przez emitenta) - tutaj 500 bps - porównuję marżę z MCI (400 dla serii F, 450 seria H1), kapitalizacja 635 mln zł.
PTI - kapitalizacja 274 mln (mniej niż połowa MCI).
Stąd marża 500 bps - trochę mało.

To chyba nie jest dobra metoda wyceny zdolności kredytowej. Poza tym od emisji MCI minęło trochę czasu. Warunki się zmieniły. Inwestor detaliczny w banku dostaje odsetki zabijające śmiechem, więc inwestycja w ryzyko kredytowe wygląda coraz lepiej.

Zważ też, że za oceanem junk bondy płacą 6% przy średniej zapadalności wynoszącej 5 lat. W USA stopy procentowe są o 200 bps niższe niż u nas, tak więc ich 6% to z grubsza odpowiednik naszego 8% (mówię o całkowitej rentowności - stopa procentowa plus marża).

Tyle mniej więcej płaci PTI, ale płaci za obligacje dwuletnie i nie śmieciowe, a zdecydowanie inwestycyjne (Stockwatch nawet opisuje je jako AAA wg wskaźnika z'' Altmana).

Ile zwracają papiery o ratingu inwestycyjnym w USA, nawet nie ma co wspominać, bo to śmiech na sali.

taakum
PREMIUM
0
Wysłane: 5 listopada 2013 15:30:21
Cytat:
Zważ też, że za oceanem junk bondy płacą 6% przy średniej zapadalności wynoszącej 5 lat. W USA stopy procentowe są o 200 bps niższe niż u nas, tak więc ich 6% to z grubsza odpowiednik naszego 8% (mówię o całkowitej rentowności - stopa procentowa plus marża).

No tak, tylko tam te HY mają nadany rating - nieinwestycyjny ale przynajmniej agencja ratingowa zrobiła przegląd emitenta i "wypluła" literkę (stockwatch również ocenia i bardzo dobrze, że tak jest i będzie). Poza tym ten indeks to średnia ważona, ponad 2 tys. emisji itp. Na pewno miarodajny, jednak u nas (rynek krajowy) to jest tak - zmienny kupon, WIBOR + marża - 90% emisji o zmiennym oprocentowaniu. W USA emisje są raczej po stałym oprocentowaniu, zmienne stanowią mniejszość.

Zapadalność 2 - letnia - bo taki jest rynek, czy kupiłbyś 5 - letni papier PTI ? Inaczej, czy sprzedaliby papier z zapadalnością powyżej 2 lat?

Po drugie, czy emitent jest zdolny wykupić papier w terminie, mając po drodze poprzednie emisje (A, B), czy będzie robił rolkę. I wg mojej oceny będzie to rolka, chyba że "spieniężą" jakiś projekt po drodze lub sprzedadzą nieruchomości - a tego dowiemy się z raportów emitenta. Czyli mamy ryzyko i to ryzyko jest wyceniane dość nisko - wg mnie. Ale mając papier notowany na Catalyst zawsze można go sprzedać - dlatego to jest plus.

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 5 listopada 2013 16:23:39
Kamil Gemra napisał(a):
Spółka sama wybiera pytania na jakie odpowiada. Trudno mi podać dokładny stosunek pytań do odpowiedzi. Na pewno część pytań pozostało bez odpowiedzi bo czas się skończył.

Pytania zadałem na początku. Odpowiedź na jedno z nich była bardzo prosta. Pani prezes nie odpowiedziała czy zakupi obligacje firmy którą kieruje. Inwestorzy mają wierzyć w firmę, a prezes?

kajet
0
Wysłane: 5 listopada 2013 16:32:56
taakum napisał(a):

Zapadalność 2 - letnia - bo taki jest rynek, czy kupiłbyś 5 - letni papier PTI ? Inaczej, czy sprzedaliby papier z zapadalnością powyżej 2 lat?

Nie wiem. Grunt, że za dwuletnie papiery żądam mniej niż za pięcioletnie identycznej spółki, a co dopiero gorszej.

taakum napisał(a):
Po drugie, czy emitent jest zdolny wykupić papier w terminie, mając po drodze poprzednie emisje (A, B), czy będzie robił rolkę. I wg mojej oceny będzie to rolka, chyba że "spieniężą" jakiś projekt po drodze lub sprzedadzą nieruchomości - a tego dowiemy się z raportów emitenta. Czyli mamy ryzyko i to ryzyko jest wyceniane dość nisko - wg mnie.

Zgadzam się, że rolka jest całkiem prawdopodobna. Ale nie oznacza to zwiększonego ryzyka defaultu. To nie jest deweloper. Zresztą nawet w przypadku defaultu na dziś sto procent wierzytelności byłoby do odzyskania (biorąc pod uwagę kilkukrotne pokrycie zadłużenia w miarę płynnymi aktywami). To ja nawet wolę dostać kasę później, za to z pysznymi ustawowymi odsetkami 13%.

taakum
PREMIUM
0
Wysłane: 5 listopada 2013 17:47:47
Tak, tu się zgodzę, porównanie do 13% odsetek urzędowych - jeżeli byłby default do miesiąca, dwóch to jeszcze da się przetrwać.
Co innego jak już się przeżyło niewykupienie papieru w terminie i brak perspektyw na przyszłość. Zresztą banki też tak klasyfikują (o ile się nie mylę) do 30 dni, do 90, do 180 i ..... nie do odzyskania...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,765 sek.

ejbmyzyf
wfhqppzx
gwlvijpb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dviomoqf
etsenbfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat