PARTNER SERWISU
awqpinjr
12 13 14 15 16
diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 5 listopada 2013 17:04:23 przy kursie: 12,15 zł
Wg mnie zwyczajnie po spekulacyjnych wzrostach -przyszedł czas realizacji zysków i nie ma w tym nic dziwnego wave
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 listopada 2013 20:27:41 przy kursie: 12,15 zł
nasuwa mi się taki komentarz..

wyceniając wartość prezesa żebrowskiego na ponad 20 % kapitalizacji ( o tyle spadł kurs przez dwa dni spadków od dnia rezygnacji) myślę, że rynek zdecydowanie PRZESZACOWAŁ wartość prezesasalute

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 6 listopada 2013 09:36:31 przy kursie: 10,95 zł
wracając jeszcze do rezygnacji prezesa

oprócz podjęcia decyzji inwestycji w Audiotekę i OCTAWAVE to były już prezes za duzych sukcesów nie miał.... ...w podstawowej działalności "marketingowej" to ja nie widzę pozytywnych zmian na przestrzeni lat więc w mojej opinii rezygnacja może wyjśc K2 nawet na dobre
w tej chwili rynek wycenił rezygnację prezesa na ponad 25 % wartości całej K2.. pół żartem pół serio można powiedzieć, że komuś się Żebrowski z S.Jobsem pomylił..

bardziej myślę, że zbiegła się korekta z informacją i podejrzeniem że między akcjonariuszami K2 jest konflikt. czego wyrazem jest rezygnacja prezesa... ale może następny Prezes będzie miał więcej sukcesówthumbright thumbright

by the way.. prezes ursusa też zrezygnował .... i co....???Smile)

simek
0
Wpisów: 15
Wysłane: 6 listopada 2013 10:10:28 przy kursie: 10,95 zł
Ja bym jeszcze zauważył, że gdyby prezes chciał sprzedawać, to raczej zrobiłby to przed swoją rezygnacją, jeśli tego nie zrobił, to znaczy, że liczy na to, że będzie w stanie kiedyś sprzedać drożej niż były tuż przed jego odejściem.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 listopada 2013 10:25:34 przy kursie: 10,95 zł
Tak czysto technicznie to wsparcia są już blisko blackeye :

kliknij, aby powiększyć

diR
diR
1
Wysłane: 6 listopada 2013 10:42:22 przy kursie: 10,95 zł
.. żeby tylko nie przeleciało Shhh

bankrucik
141
Wysłane: 6 listopada 2013 11:46:26 przy kursie: 10,95 zł
poleciały..Think
tutaj wywiad z byłym już prezesem K2

www.wirtualnemedia.pl/artykul/...:2

bankrucik
141
Wysłane: 6 listopada 2013 11:48:53 przy kursie: 10,95 zł
bankrucik napisał(a):
wracając jeszcze do rezygnacji prezesa

oprócz podjęcia decyzji inwestycji w Audiotekę i OCTAWAVE to były już prezes za duzych sukcesów nie miał.... ...w podstawowej działalności "marketingowej" to ja nie widzę pozytywnych zmian na przestrzeni lat więc w mojej opinii rezygnacja może wyjśc K2 nawet na dobre
w tej chwili rynek wycenił rezygnację prezesa na ponad 25 % wartości całej K2.. pół żartem pół serio można powiedzieć, że komuś się Żebrowski z S.Jobsem pomylił..

bardziej myślę, że zbiegła się korekta z informacją i podejrzeniem że między akcjonariuszami K2 jest konflikt. czego wyrazem jest rezygnacja prezesa... ale może następny Prezes będzie miał więcej sukcesówthumbright thumbright

by the way.. prezes ursusa też zrezygnował .... i co....???Smile)

i jeszcze jedno..
a pamiętacie jak w czerwcu zarząd k2 próbował przepchnąć bardzo dużą emisję akcji bez PP dla wybranych po cenie nominalnej.... ta uchwała wskutek ostrego protestu inwestorów finansowych padła.... bo niby spółka potrzebowała gotówki.... potem 3 miesiące później sytuacja finansowa spółki nagle się poprawiła i ani emisji akcji ani obligacji nie potrzeba....
czyli tak naprawdę chcieli się po taniości ze "znajomymi" królika obkupić w akcje....
/pisałem o tym w tamtym czasie dużo na tym forum i na innych/

wtedy dla mnie żebrowski stracił wiarygodność... więc po nim nie płaczę

dla mnie to tak wygląda... spółka ma cenne aktywa i toczy się ostra walka o kontrolę nad spółka.. i tyle, dodatkowo jest problem z częścią marketingową, której część akcjonariuszy chce się pozbyć

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 listopada 2013 09:21:34 przy kursie: 10,81 zł
Wczorajsze kreski połamało z hukiem.
Ostatnia wg mnie szansa na obronę ruchu wzrostowego rozpoczętego cztery miesiące temu:

kliknij, aby powiększyć

Na tym wsparciu po wolumenie można sądzić, że wczoraj podjęto próby obrony.
Ciekaw jestem dzisiejszej sesji.

diR
diR
1
Wysłane: 7 listopada 2013 17:22:13 przy kursie: 10,81 zł
Czyżby dzisiejsze "odreagowanie" (max 11,85) zostało zanegowane ? Think
Mam wrażenie, że najwięcej handlu odbyło się w przedziale kwotowym 11 do ~11,40
Kto się pokusi o AT ? wave

Wirtualny
2
Wpisów: 291
Wysłane: 7 listopada 2013 22:23:25 przy kursie: 10,81 zł
Oktawave - chmura z Polski - zdobyła drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Global Webit StartUp Challenge! Drugie spośród 834 firm z całego świata!

"Wydaje się, że znaleźliście złote jajo całego cloud computingu. Wróżymy Wam ogromny sukces" - powiedział Piet Hein van Dam, jeden z członków jury.

www.facebook.com/photo.php?fbi...

I co teraz powiedzą ci co piszą że Oktawave jest nic nie warte ...

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 8 listopada 2013 13:17:56 przy kursie: 10,89 zł
Przyznam, że z zaciekawieniem przyglądam się całej sytuacji i trochę mnie zaskoczyła skala ostatniej przeceny. Raz, że zakładałem że rynek pociągnie ją trochę wcześniej (kiedy na rynku pojawiały się pierwsze plotki o wynikach przetargów Coca-Cola i Play, przy czym oficjalnej informacji o CC chyba ciągle nie opublikowano), dwa - że liczyłem na spadek kursu o max 1/6 (na tyle wyceniłem maksymalną wagę obu marek w przychodach biznesu podstawowego). Być może później zadziałała tu technika, efekt odejścia prezesa (które trochę mało fortunnie następuje w gorącym okresie przetargowym, no chyba że to taka strategia - wysypać się na raz ze wszystkich negatywnych informacjiThink ) lub jest coś jeszcze, czego w swoich kalkulacjach po prostu nie wziąłem pod uwagę, bo i taką sytuację oczywiście biorę pod uwagę d'oh!

W całej sytuacji pocieszające jest to, że z Play jakąś część przychodu powinna jednak zostać w grupie, a na rynku sezon przetargów trwa w najlepsze (część marek - także tych dużych, globalnych - dopiero przygotowuje procedury przetargowe lub startuje z przeglądem agencji) i wygląda na to, że pod tym względem może to być najgorętszy rok od bardzo dawna. Jest więc spora szansa, że w najbliższych tygodniach K2 będzie miało przynajmniej kilka okazji na zdobycie nowych (średnich i dużych) budżetów klienckich pod część agencyjną. Sama wielkość budżetów reklamowych na Q4 też wydaje się być wyższa w stosunku do dwóch poprzednich lat, przy stabilnym (lekko rosnącym) udziale internetu w mediamixie, więc tym bardziej dziwi mnie zachowanie i obecny kierunek kursu .
Edytowany: 8 listopada 2013 13:19

Wirtualny
2
Wysłane: 15 listopada 2013 10:19:12 przy kursie: 11,20 zł
Mamy raportkwartalny i pierwszy od kilku kwartałów zysk netto. W 4Q Oktawave powinna osiągnąć rentowność.
W przypadku grupy Coca-Cola nastąpi przedłużenie umowy współpracy. W 2014 r. Agencja K2.pl będzie działać m. in. dla marki Sprite, na rzecz projektu Coca-Cola Cup 2014, w ramach projektów e-commerce dla całego portfolio marek koncernu, jak również w zakresie projektów międzynarodowych.
Do grona klientów dołączy również wiodąca w Polsce marka motoryzacyjna, dla której Agencja K2.pl rozpocznie 3 letnią pełną obsługę reklamy i komunikacji w kanale digital dla segmentu samochodów osobowych i użytkowych.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 15 listopada 2013 23:19:22 przy kursie: 11,20 zł
Są to pozytywne informacje - w porównaniu do wcześniejszego, negatywnego news'a o odejściu jednego z głównych klientów Play'a.

Pozdrawiam,
Robert

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 18 listopada 2013 12:58:41 przy kursie: 11,80 zł
OMÓWIENIE WYNIKÓW I SYTUACJI FINANSOWEJ GRUPY KAPITAŁOWEJ K2 INTERNET S.A. (GKK2I) NA PODSTAWIE SPRAWOZDANIA ZA 3 KWARTAŁ 2013 ROKU

Zmiany z zakresie rachunku zysków i strat oraz sprawozdania z przepływów pieniężnych
Po całej serii niekorzystnych raportów okresowych GK K2 Internet mamy w końcu mały przełom – sprawozdanie finansowe Grupy za 3kw b.r. wskazuje bowiem na poprawę jej wyników na wszystkich poziomach rachunku zysków i strat. Jednocześnie trzeba jednak odnotować, że poprawy tej nie byłoby gdyby nie korekta in minus danych porównywalnych za analogiczny okres 2012r (chodzi o wynikającą z zastosowania MSSF 11 zmianę sposobu ujęcia w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym współkontrolowanych jednostek Audioteka S.A. oraz Audioteka Poland Sp. z o.o., szczegóły są w pkt 10.11 na str. 24 w raporcie okresowym GKK2I za 3kw b.r.). W związku z powyższym w analizowanym okresie Grupa zaraportowała wzrost r/r kwartalnych przychodów ze sprzedaży o 27%, co przy jednoczesnym wzroście marży brutto (z 12,4 do 13,4%) poskutkowało blisko 38-proc. wzrostem zysku brutto na sprzedaży. W przypadku wyniku netto na sprzedaży oraz operacyjnego mamy zyski wobec strat przed rokiem (in plus w przypadku tej drugiej pozycji podziałał dodatkowo minimalny dochód wobec straty przed rokiem na pozostałej działalności operacyjnej). Za sprawą kosztów finansowych netto Grupa co prawda zeszła w 3kw b.r. pod kreskę, ale w porównaniu z okresem porównywalnym strata ta i tak była dużo mniejsza. Z kolei po uwzględnieniu rozliczeń podatkowych na poziomie wyniku netto wykazano niewielki zysk wobec straty przed rokiem. Od strony wartościowej przedstawioną wyżej sytuację zobrazowano na wykresie poniżej (jednostka – tys. zł).

Zarząd w komentarzu do raportu za 3kw b.r. w dość pozytywnych słowach wypowiada się o tendencjach wynikowych Grupy w perspektywie kolejnych okresów sprawozdawczych. Wskazuje na utrzymanie dotychczasowych kluczowych klientów (Play, Coca-Cola) oraz pozyskanie nowych, w tym m.in. Grupy Żywiec, Ministerstwa Środowiska, Fundacji Rozwoju Wolontariatu, Atlas Sp. z o.o., Polpharma S.A. (Metafen), Grupy Pracuj S.A., Carrefour Polska, WITTCHEN S.A., Storck Sp. z o.o. (MERCI), iBillboard Poland Sp. z o.o., czy też Amway Polska. Jednocześnie Grupa kontynuuje prace rozwojowe dotyczące Octawave, Audioteki oraz technologicznej spółki Grupy K2 – K2 Web Systems (budowa rozwiązań wspierających zarządzanie procesami biznesowymi – systemy BPM).

Wyniki trzeciego kwartału b.r. pozwoliły na wyhamowanie widocznej od dłuższego czasu tendencji spadkowej w ujęciu narastającym za 12m, tak w odniesieniu do poszczególnych poziomów wynikowych jak i głównych wskaźników rentowności (wykresy poniżej, jednostki kolejno – tys. zł oraz %). Warto w tym miejscu jednakże pamiętać o istotnym wpływie na ten stan rzeczy dokonanego przekształcenia danych finansowych za 3kw 2012r.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Jeśli chodzi o sprawozdanie z przepływów pieniężnych GKK2I, to w analizowanym okresie mamy do czynienia z odpływem gotówki na poziomie ogólnym rzędu 0,2 mln zł wobec 1,5 mln zł dopływu w roku ubiegłym, przy podobnej ogólnej strukturze przepływów i ich dużo mniejszych wartościach. Podobnie jak w poprzednim okresie sprawozdawczym, za sprawą niekorzystnych zmian w zakresie poszczególnych składników kapitału obrotowego, działalność operacyjna Grupy pochłonęła ok. 0,1 mln zł gotówki wobec ok. 0,6 mln zł w roku ubiegłym, inwestycyjne wydatki netto wyniosły 0,27 wobec 1,3 mln zł mln zł przed rokiem, a w obszar finansowy zamknął się dopływem gotówki na poziomie 0,16 wobec 1,47 mln zł przed rokiem.

Patrząc się na rachunek przepływów GKK2I w ujęciu narastającym za 12m (wykres poniżej, jednostka – tys. zł) widzimy przerwanie dotychczasowej tendencji w zakresie dodatniego salda gotówki na poziomie ogólnym, przy jednoczesnym utrzymaniu dotychczasowej ogólnej struktury przepływów – systematycznie prowadzona działalność inwestycyjna jest pokrywana głównie wpływami z działalności finansowej, gdyż obszar działalności operacyjnej cały czas ma problem z generowaniem gotówki.

Ocena sytuacji finansowej
W analizowanym okresie GKK2I odnotowała blisko 7-proc. wzrost sumy bilansowej względem stanu na koniec czerwca 2013r – po stronie aktywów wiązało się to z 15-proc. wzrostem aktywów obrotowych (głównie należności), a w przypadku pasywów z 15-proc. wzrostem zadłużenia, w tym głównie krótkoterminowego. O ok. 2% wzrosło jednocześnie zadłużenie oprocentowane, które stanowi ok. 36% pasywów.

Zmiany te niespecjalnie zmieniły obraz sytuacji finansowej GKK2I. W zakresie płynności finansowej nadal są pewne problemy – co prawda luka w zakresie kapitału obrotowego netto robi się coraz większa, ale z drugiej strony podstawowe wskaźniki płynności nadal są powyżej poziomów granicznych. Z kolei w odniesieniu do zadłużenia mamy kolejny wzrost jego ogólnego poziomu w relacji do aktywów ogółem, ale tu również jeszcze trochę brakuje do poziomu granicznego. Właściwa jest również struktura kapitałowo-majątkowa (pokrycie aktywów trwałych kapitałem stałym).

Szczegółowe wskaźniki dotyczące sytuacji finansowej GKK2I można znaleźć pod linkiem
www.stockwatch.pl/gpw/k2intern...

Ocena sytuacji rynkowej
Automatyczne wyceny stosowane w serwisie, jako wypadkowa, nadal wskazują na przewartościowanie akcji K2 Internet na GPW. Należy przy tym jednak zauważyć, że wskazanie to wynika zasadniczo z wycen majątkowych, które w przypadku analizowanego podmiotu są akurat mniej istotne. Z uwagi na kiepskie wyniki finansowe w ostatnich okresach sprawozdawczych sporo automatów nie zostało aktywowanych, w tym wszystkie dochodowe i mieszane oraz cześć mnożnikowych.
Link do wskaźników www.stockwatch.pl/gpw/k2intern... oraz...
wycen www.stockwatch.pl/gpw/k2intern...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Wirtualny
2
Wysłane: 21 listopada 2013 12:57:58 przy kursie: 11,71 zł
I na potwierdzenie info z raportu kwartalnego, że jednak K2 pracuje nadal dla Coca-Cola ...

www.proto.pl/informacje/info?i...

Agencja K2, na zlecenie The Coca-Cola Company, przygotowała kampanię dla nowego produktu - Glacéau vitaminwater – tzw. napoju funkcjonalnego. Działania w mediach cyfrowych prowadzi zespół K2 Media.

Wirtualny
2
Wysłane: 23 listopada 2013 15:04:56 przy kursie: 11,98 zł
Audioteka poinformowała o wprowadzeniu do sprzedaży nowego produktu, jest to Audiobook+ czyli połączenie audiobooka i ebooka w jednym pliku. Jednocześnie Audioteka stała się partnerem firmy Polkomtel, operatora sieci Plus w obszarze usług dodatkowych.

Tym produktem otwierają nowy segment na rynku książki elektronicznej i mocno odskoczą od konkurencji.

"Wg Marcina Beme, założyciela Audioteki, nowy system będzie wdrażany na wszystkie platformy i do wszystkich tytułów z obecnej oferty – czyli ponad 4000 pozycji. System Audioteka+ ma otwarte API, dzięki czemu możliwa jest integracja Audioteki z czytnikami ebooków firm zewnętrznych, o ile zdecydują się na taki ruch."

"Codziennie do Audioteki loguje się ok. 150k aktywnych użytkowników z poziomu urządzeń z Androidem i ok. 30k z iOS."

Wydawało się, że Audioteka może rozwijać się jedynie geograficznie (dziś działa w siedmiu krajach), a jednak rozwija się też w kierunku nowych usług.

gsmonline.pl/artykuly/ebook-i-...
imagazine.pl/2013/11/21/audiot...

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 25 listopada 2013 09:35:40 przy kursie: 12,00 zł
Informacja o przedłużeniu wspołpracy K2 z Coca-Cola (klient istotny z punktu widzenia wielkości budżetu) wygląda interesująco zwłaszcza w kontekście dzisiejszego newsa Whistle :

"Startuje kampania marketingowa Coca-Coli związana z Bożym Narodzeniem.(...) Adaptacją globalnego spotu zajęła się agencja McCann Warsaw, aktywności w internecie realizuje agencja Next, media kupił dom mediowy Starcom, a za działania public relations odpowiada agencja Rc2 Raczkiewicz Chenczke Consultants."

Więc chyba jakaś część budżetu internetowego będzie jednak niestety liczona w budżecie Starcomu (Next), a nie grupy K2 (czy tylko ja po informacjach zamieszczonych w ostatnim raporcie K2 miałem nadzieję, że jednak udało im się wygrać całą część digitalową Coca-Coli ?) Think
Edytowany: 25 listopada 2013 09:36

Wirtualny
2
Wysłane: 18 grudnia 2013 21:14:55 przy kursie: 11,22 zł
www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

wywiad z nowym prezesem grupy K2, Tomaszem Tomczykiem

"Cel 100 mln zł sprzedaży w 2014 roku jest ambitny. Nasze plany zakładają zbliżenie się do tej kwoty. Wszystko zależy jednak od tego, jak będą rozwijać się nasze spółki zależne. Na pewno takiego wzrostu nie wypracujemy na czystym core businessie" - dodał.

Wycena Audioteki w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosła czterokrotnie.

"Nie mamy jeszcze pełnych danych księgowych dotyczących Oktawave za grudzień. Niemniej jest szansa na break-even miesięczny już teraz. Być może będzie to już przełom roku 2013 i 2014" - powiedział.

"Będziemy inwestować w nową markę S3, która działa w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw, a opiera się o skalowalne usługi i automatyczną obsługę klienta. Test tego segmentu przeprowadziliśmy w 2013 roku pozyskując 100 klientów. Teraz zależy nam na mocniejszym wejściu w ten segment. Do końca przyszłego roku chcemy mieć tutaj ok. 500 klientów" - dodał.

bankrucik
141
Wysłane: 19 grudnia 2013 21:50:33 przy kursie: 11,27 zł
Wycena Audioteki w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosła czterokrotnie.

czyli z 10 mln na 40 mln złotych.thumbright thumbright

na początku 2015 zakładam że to będzie blisko 100 mln złbinky

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE FABRITY

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,401 sek.

bpvprvrl
cauznwsb
kuztbkmt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
njlzpfbs
bozgmdmv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat