PARTNER SERWISU
qxkapnsr
45 46 47 48 49
rgr1
0
Wpisów: 16
Wysłane: 4 grudnia 2013 11:57:21 przy kursie: 42,51 zł
anty_teresa napisał(a):
Zeby bylo jasne. Nie twierdzę, że spółka to balon! Ona ma podstawy do takiej wyceny i prawdopodobne jest to, że dalej będzie wzrastać. Natomiast twierdzenie o tym że kurs dyskontuje tylko rok nie ma uzasadnienia... potrafisz merytorycznie to uzasadnić? Nie da się.

Tak samo nie mają uzasadnienia Twoje wyliczenia gdzieś z poprzednich stron. No, mają może uzasadnienia na zasadzie "wydaje mi się". Zresztą swoje wyliczenia opieram na podobnej zasadzie, ale uważam je za bardziej prawdopodobne.
Plany spółki są znane mniej więcej do ok. 2015, prognozowana stopa dywidendy też, zyski w zasadzie też -- każdy może sobie popodstawiać swoje wartości w miejsce nieznanych.
Za rok (potem za 2, 3 lata) zobaczymy czyje się sprawdzą.

PS. 2-3 lata temu już były podobne dywagacje, więc szkoda czasu na bicie piany. W zasadzie to niewiele się zmieniło pod względem szans i zagrożeń, tyle że skala już dużo większa.
Edytowany: 4 grudnia 2013 12:00

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 grudnia 2013 13:27:56 przy kursie: 42,51 zł
No, dobra. Będzie teraz.

Na początek co dla mnie znaczy, że rynek już dyskontuje jakiś zysk. Uważam, że to oczekiwanie zrobienia jakiegoś wyniku w przyszłości i utrzymanie go w kolejnych latach. Zauważmy,że na lokacie mamy zwrot 5% co daje C/Z=20 i to jest maksymalna wartość C/Z dla instrumentu, który jest bezpieczny. No, ale inwestując w akcje należy oczekiwać wyższego wzrostu dla akcjonariuszy, bo jest ryzyko. Dajmy na to 11%. Spółka wypłaca cały zysk w dywidendzie i mamy oczekiwanie co do 11% zwrotu z inwestycji.(Tak dla ułatwienia)
Skoro tak, to zobaczmy ile wynosi C/Z dla różnych typów instrumentów i jak na tym tle wygląda oczekiwany C/Z w kolejnych latach dla noty BPS:

kliknij, aby powiększyć

Doskonale widać, że ten rok 2013 nie może być dla żadnego inwestora zadowalający i oczekiwany. Jeśli spółka będzie wypłacać cały zysk w formie dywidendy(a nawet nie będzie, choć w ten sposób łatwiej to zrozumieć) to stopa zwrotu z dość ryzykownych akcji jest mniejsza niż z obligacji Skarbu Państwa... Dopiero w roku 2015 zysk dla akcjonariusza jest wyższy niż z w miarę bezpiecznych obligacji, w związku z czym uprawniona jest teza, że ten rok został już kupiony choć nie w całości.

To wszystko nie oznacza jednak, że akcje EEX nie mogą rosnąć. Rynek wraz z upływem czasu będzie miał coraz większą bazę wynikową i za pewne "oczekiwania" co do poprawy w przyszłości, jak choćby rok 2016.

Powyższe dywagacje prowadzone są bez uwzględniania tempa wzrostu, bo jeśli uwzględnimy wzrost, to mamy de facto uwzględnione wyniki kolejnych lat i słuszne twierdzenie, że w wynikach jest już zawarty rok 2015, 2020 i 2200 blah5
Edytowany: 4 grudnia 2013 19:32

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 4 grudnia 2013 13:33:06 przy kursie: 42,51 zł
mrk napisał(a):
A co w takim razie dyskontuje obecnie rynek owner? :)
Zyski, o których piszesz Ty, o których wspominali inni którzy już chyba w najbliższym czasie nie napiszą (nawet szkoda!) i wreszcie o których pisze w swojej nocie BPS mniej więcej się pokrywają. Oznacza to, że rynek o nich wie i uwzględnia je w swojej wycenie. Tylko że te zyski w takiej wysokości, mam na myśli >30 mln w roku 2014 i 60 w 2015, są na razie obarczone spory ryzykiem. Bo a to niepowtarzalna i nowatorska instalacja w Astanie się opóźni, a to powstanie jakaś wymagająca dłuższego przestoju awaria, dostawy się opóźnią i tak dalej. A ryzyka są tutaj istotne o czym można było się przekonać w 2012. Dlatego też do tych zysków rynek przykłada po prostu dużą stopę dyskontową i przez to na razie mimo 33 baniek za rok i 60 za dwa lata kurs wynosi 43 złote. Moim zdaniem w miarę jak zyski będą się uwiarygodniały (komunikaty, raporty), w miarę jak rynek będzie się upewniał, że tym razem wszystko idzie ok, to ryzyko będzie spadać,a co za tym idzie dyskonto również będzie spadać, a cena wzrastać.

Obecne zyski dyskontują już rok 2014 i 2015, ale jak pokażą się te wyniki za 2013 i jak zaczną się pojawiać wyniki za pierwsze kwartały 2014 to kurs może wzrosnąć. Hmmmmm to zdyskontował ten 2014 i 2015 czy nie ? Chyba, że na wiosnę będzie już dyskontował 2016 i 2017 to ok.

slawek_wr
10
Wysłane: 4 grudnia 2013 13:39:00 przy kursie: 42,51 zł
anty_teresa napisał(a):
No, dobra. Będzie teraz.

Na początek co znaczy, że rynek już dyskontuje jakiś zysk. Według mnie to oczekiwanie zrobienia jakiegoś wyniku w przyszłości i utrzymanie w przyszłości. Na lokacie mamy zwrot 5% co daje C/Z=20 i to jest maksymalna wartość C/Z dla instrumentu, który jest bezpieczny. No, ale inwestując w akcje należy oczekiwać wyższego wzrostu dla akcjonariusza dajmy na to 11%. Spółka wypłaca cały zysk w dywidendzie i mamy oczekiwanie co do 11% zwrotu z inwestycji.
Skoro tak, to zobaczmy ile wynosi C/Z dla różnych typów instrumentów i jak na tym tle wygląda oczekiwany C/Z w kolejnych latach dla noty BPS:

kliknij, aby powiększyć

Doskonale widać, że ten rok 2013 nie może być dla żadnego inwestora zadowalający i oczekiwany. Jeśli spółka będzie wypłacać cały zysk w formie dywidendy to stopa zwrotu z dość ryzykownych akcji jest mniejsza niż z obligacji Skarbu Państwa... Dopiero w roku 2015 zysk dla akcjonariusza jest wyższy niż z w miarę bezpiecznych obligacji, w związku z czym uprawniona jest teza, że ten rok został już kupiony choć nie w całości.

To wszystko nie oznacza jednak, że akcje EEX nie mogą rosnąć. Rynek wraz z upływem czasu będzie miał coraz większą bazę wynikową i za pewne "oczekiwania" co do poprawy w przyszłości, jak choćby rok 2016.

Powyższe dywagacje prowadzone są bez uwzględniania tempa wzrostu, bo jeśli tak, to mamy de facto uwzględnione wyniki kolejnych lat i słuszne twierdzenie, że w wynikach jest rok 2015, 2020 i 2200 blah5

Czysta teoria, która mija się z rzeczywistością. Jak wytłumaczyć obecne średnie P/E dla GPW ponad 18. Czyżby wszystkie spółki średnio były conajmniej 2 razy za drogie ? Jak wytłumaczyć, że różne sektory/branże mają średnio różne P/E zależne od mody, potencjału wzrostu, sentymentu i wielu innych. To nie jest książka. Gdyby tak było to każdy by zarabiał, a gł. analitycy robiący po 100 wykresów dziennie.
Spółki na giełdzie na całe szczęście rządzą się też innymi prawami.
Powiem więcej wiele spółek do których akcjonariusze mają zaufanie i wiarę w sukces są dużo wyżej wyceniane od spółek których zarządy lekceważą tzw. drobny akcjonariat.

Na giełdzie częściej psychologia ma wpływ niż wyliczenia. One i są potrzebne , ale nie determinujące.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 4 grudnia 2013 13:52:01 przy kursie: 42,51 zł
slawek_wr napisał(a):
mrk napisał(a):
Zyski, o których piszesz Ty, o których wspominali inni którzy już chyba w najbliższym czasie nie napiszą (nawet szkoda!) i wreszcie o których pisze w swojej nocie BPS mniej więcej się pokrywają. Oznacza to, że rynek o nich wie i uwzględnia je w swojej wycenie. Tylko że te zyski w takiej wysokości, mam na myśli >30 mln w roku 2014 i 60 w 2015, są na razie obarczone spory ryzykiem. Bo a to niepowtarzalna i nowatorska instalacja w Astanie się opóźni, a to powstanie jakaś wymagająca dłuższego przestoju awaria, dostawy się opóźnią i tak dalej. A ryzyka są tutaj istotne o czym można było się przekonać w 2012. Dlatego też do tych zysków rynek przykłada po prostu dużą stopę dyskontową i przez to na razie mimo 33 baniek za rok i 60 za dwa lata kurs wynosi 43 złote. Moim zdaniem w miarę jak zyski będą się uwiarygodniały (komunikaty, raporty), w miarę jak rynek będzie się upewniał, że tym razem wszystko idzie ok, to ryzyko będzie spadać,a co za tym idzie dyskonto również będzie spadać, a cena wzrastać.

Obecne zyski dyskontują już rok 2014 i 2015, ale jak pokażą się te wyniki za 2013 i jak zaczną się pojawiać wyniki za pierwsze kwartały 2014 to kurs może wzrosnąć. Hmmmmm to zdyskontował ten 2014 i 2015 czy nie ? Chyba, że na wiosnę będzie już dyskontował 2016 i 2017 to ok.

Przedstawiłem jak ja widzę to zagadnienie. Doprecyzuję. Tak, rynek już dyskontuje 2014 i 2015 tylko do tych wyników używa dużej stopy dyskontowej z uwagi na spore ryzyko. W miarę jak prognozy zysków na 2014 i 2015 będą się uwiarygadniać, czyli w tym przypadku rynek uwierzy, że spółka będzie wstanie zapewnić odpowiednią ilość surowca do takich poziomów sprzedaży, to rynek będzie postrzegał te wyniki jako bardziej wiarygodne i obarczone mniejszym ryzykiem przez co stopa dyskonta się zmniejszy a kurs wzrośnie.

Generalnie do wzrostu kursu nie jest potrzebny wzrost wyników, a wystarczy spadek stopy dyskontowej. Duża część zmienności cen akcji w cyklu hossa bessa jest efektem zmieniającej się stopy dyskontowej oczekiwanej przez inwestorów.
Edytowany: 4 grudnia 2013 13:54

rgr1
0
Wpisów: 16
Wysłane: 4 grudnia 2013 14:04:22 przy kursie: 42,51 zł
@anty_teresa:
Nie wiem co ma wspólnego ten wywód o dywidendzie (a przynajmniej dlaczego jest tak rozwlekły). W przypadku EEX dywidenda to tylko składnik i to stosunkowo niewielki.
Ja dywidendę z EEX liczę jako premię, i w zasadzie nie przykładam do niej większej wagi.
Jej wysokość bardziej liczy się dla mnie jako zachęta do zakupu akcji (i wzrostu ich ceny) niż jako czysty zysk w PLN.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 grudnia 2013 15:04:56 przy kursie: 42,51 zł
Napisałem o dywidendzie, bo tak jest łatwiej zrozumieć tym czytelnikom, co nie wiedzą czym jest Fcff, a widzę że jest taka potrzeba po jakości responsu. Spółka wcale nie musi jej płacić. I masz rację, faktycznie to nieistotne.
Edytowany: 4 grudnia 2013 19:33

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 4 grudnia 2013 20:30:40 przy kursie: 42,51 zł
slawek_wr napisał(a):
mrk napisał(a):

No dokładnie. Wycena dyskontuje przyszłe zyski wraz z ryzykiem ich realizacji. Właśnie dlatego zarabiasz na tej spółce. Bo plany spółki są realizowane a ryzyka się nie zmaterializowały (z wyjątkiem może roku 2012). Dlatego jak się nie zmaterializują w przyszłości dzisiaj kreślone ryzyka to dalej będziesz zarobiony. To jest Twoja premia za ryzyko (lub wiedzę że ryzyko jest fałszywe). No to jest jakby elementarz
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

bugmenot
0
Wpisów: 11
Wysłane: 10 grudnia 2013 21:17:30 przy kursie: 43,50 zł
OK, ale ja myślałem i przemyślałem i trochę tego nie rozumiem w kontekście wcześniejszych postów kwestionujących cenę i C/Z.
Skoro cena ma w sobie to ryzyko, czyli C/Z jest wtedy wysokie - wyższe niż średnia CZ dla GPW (bo ryzyko powyżej średniej!) to jak ma ta cena niby dyskontować przyszłe zyski, choćby za 2013 tylko?
Przecież jeśli po zyskach za 2013 C/Z spadnie to cena powinna podskoczyć przecież bo ryzyko nadal wyższe od średniej. No i C/Z wyższe będzie, odzwierciedlać wyższe ryzyko.
To proste jest, też jakby elementarz, heh.

Uprzejmie proszę nie kasować mojego wpisu jak tych wielu innych heh, ja naprawdę na poważnie pytam i nie łamię żadnych zasad. Ta logika powyższych postów się kupy nie trzyma. Proszę o ten obiecywany kubeł zimnej wody heh.

slawek_wr
10
Wysłane: 10 grudnia 2013 22:39:31 przy kursie: 43,50 zł
Niejaki
Kod:
/mod/
napisał ci wyraźnie. Obecny kurs dyskontuje już zysk za 2014, tfu 2015 r.

To, iż są prognozy na 2014 r na poziomie ok. 35 mln zl, a na 2015 r. na poziomie 61 mln zł zysku netto jest nieważne. Wg niektórych zysk na akcję na poziomie ok. 5,5 zł ( P/E przy obecnej cenie ok. 8)to właśnie to uwzględnienie dużego ryzyka.

Czyż nie lepiej kupić przeciętną spółkę z GPW o P/E = 19 ??????

Mniejsze ryzyko i spokój, a nie ryzyko na EEX i obawa o światową ekspansję, to bolesne przeżycie P/E=8. Warto ?

P.S.

Na przekór wyznawcom SW napiszę moją prognozę dla EEX.
Przy wykonaniu powyższych prognoz wg mnie kurs może osiągnąć na koniec 2014 r. poziom ok. 80-120 zł, zaś na koniec 2015 r. poziom ok. 150-200 zł.

To bardzo nie w smak krytykom.

Niestety powyższy post raczej będzie usunięty, bo nie jest po myśli linii .....
Kod:
/mod: podaj jakieś obliczenia do wyceń a nie wróż ze szklanej kuli, bo bez tego faktycznie post zostanie usunięty jak na każdej spółce. Regulamin wymaga uzasadnienia podawania ceny docelowej. Choćby z technicznego punktu widzenia. Przestań także odnosić się do innych użytkowników forum. Udzielam Ci ostatniego ostrzeżenia. Kolejnym razem się pożegnamy./
Edytowany: 10 grudnia 2013 22:53

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2013 22:46:27 przy kursie: 43,50 zł
@bugmenot
Merytorycznie zawsze możemy podyskutować. Mieszasz trochę dwa pojęcia. Zostawmy na chwilę C/Z i podejdźmy do wyceny metodą renty wieczystej, czy metodą stałych dywidend - tak jak wycenia się nieruchomości inwestycyjne. Mamy określony STAŁY zysk i ten zysk powtarza się do nieskończoności. Taką spółkę/nieruchomość wycenia się: Zysk/stopa dyskontowa

"Normalne" stopy dyskontowe mieszczą się w przedziale 8-14%. Im mniejsze ryzyko inwestycji tym mniejsza stopa dyskontowa i odwrotnie. Nieruchomości inwestycyjne mają nawet koło 6%, ale tam jest miesiąc w miesiąc stały czynsz, umowy wieloletnie itd. Ryzyko stosunkowo małe. Startupy mają stopy dyskontowe spokojnie na poziomie kilkudziesięciu procent. Tyle, że wartość inwestycji rośnie wraz z upływem czasu o stopę dyskontową, bo ta uwzględnia oczekiwaną stopę zwrotu. I teraz przejdźmy do EEX.

Znamy szacunki zysków na rok 2015 i nawet 2016. Jeśli zysk za 2015 podstawimy do wzoru na wartość, to przy obecnej kapitalizacji dostaniemy stopę dyskontową na poziomie 61mln/477mln=12,7%
Nie jest to stopa wybitnie wysoka. I na tej podstawie ja twierdziłem, że zysk roku 2015 jest już w cenie. Teraz wystarczy żeby spółka osiągnęła w roku 2015 wspomniane 61mln zysku netto to ryzyko spadnie(Instalacja działa, gotówka płynie a perspektywa się nie pogarsza) Powiedzmy nawet do tych 8%... Daje to potencjał wzrostu o ile uznamy, że dziś jest wycena w punkt na poziomie 60% przez 2 lata i potem co roku 8% do nieskończoności. No, ale nikt nie mówi, że 2015 to kres możliwości. Tak tylko należy na DZIŚ podejść chcąc wycenić spółkę konserwatywnie, bo na tyle mamy dość wirygodne informacje. Można także założyć zysk z roku 2016 i go dyskontować do nieskończoności. Wtedy dostaniemy stopę dyskontową na poziomie 17%.

Teraz prosta sprawa. Zauważmy, że C/Z to odwrotność stopy dyskontowej. Skoro stopa dyskontowa ma być wysoka, to C/Z ma być niski, ale niski dla zysku z przyszłości a nie obecnego! P2016/E=5,8 Teraz jak spada stopa dyskontowa, bo wszystko idzie zgodnie z planem to C/Z w przyszłości musi wzrosnąć prawda? Zysk mamy więc rośnie... ceną.

Właśnie z tego powodu C/Z dzisiejszy jest zupełnie nie-/niewiele istotny. On nic nie mówi o spółce poza wielkością oczekiwań co do przyszłych zysków. Zauważ, że większość sporządzających rekomendacje daje znacznie mniejszą wagę do wycen porównawczych niż dochodowych. Widziałem już 8:1. Z czego C/Z jest tylko jednym ze wskaźników!!! Dla końcowej wyceny ma wagę 1/18... Wycena spółek za pomocą C/Z często prowadzi do błędnych wniosków i dlatego przez zawodowców jest marginalizowana, co nie zmienia faktu, że można się tym jarać :)

I zamiast się zacietrzewiać należałoby przeczytać otwarte omówienie Józefa nie z tego lecz poprzedniego kwartału. Wtedy większość spraw byłaby bardziej oczywista.
Edytowany: 10 grudnia 2013 22:57

slawek_wr
10
Wysłane: 10 grudnia 2013 22:56:54 przy kursie: 43,50 zł
Jaki jest sens pisanie o tzw. rencie dywidendowej w przypadku niemalże start upu ? Proszę pomyśl.

To tak, jakbyś chciał ustalić wartość docelową np. Lewandowskiego juniora . Ma to sens ? Wtedy jego wartość może wynosiła 100 tys zł czyt. 30 tys dolarów. Dziś 30 mln dolarów.

Mylisz pojęcia, a niegłupi z ciebie gość.

To najbardziej dynamicznie rozwijająca się spółka na GPW i co więcej nadal ma największy potencjał !!!!!

Ty zaś mierzysz ją , jak PZU czy PKO BP , gdzie kresem możliwości jest wzrost przychodu o 20 % rr.
Jak to porównać ? Nie da się . Po prostu it is impossible.
Po co więc to robić ?

Postaram się prościej. To tak jakby ktoś napisał, że Chiny już mają szczyt możliwości za sobą i od dziś PKB będą miały ..... i tu będziemy to porównywać .... na poziomie np. Szwajcarii, Austrii itp.

To porządne kraje, ale .... Chiny czy to się komuś podoba czy nie, to nadal będą miały PKB wyższe niż Szwajcaria, Austria, Norwegia, Szwecja, Luksemburg (bogate kraje) razem wzięte.
Nie potrafię prościej.

Nie można więc porównywać np. P/E PZU, PKO itp do EEX.
Ta spółka ma wzrost rr przychodów/zysków po ok. 100 %. Dla blue chipów to nieosiągalne. To porównanie jest ..... co najmniej nie na miejscu.
Edytowany: 10 grudnia 2013 22:59

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 10 grudnia 2013 23:00:08 przy kursie: 43,50 zł
slawek_wr napisał(a):
Niejaki cad man napisał ci wyraźnie. Obecny kurs dyskontuje już zysk za 2014, tfu 2015 r.

nie ma nadziei na czytanie ze zrozumieniem - choć ponoć nasza młodzież jest jedną z lepszych na świecie w tej dziedzinie co rokuje dobrze na przyszłość:

Cytat:
Wygląda na to, że obecna rynkowa wycena spółki zawiera osiągnięcie wskazanych w tym opracowaniu zysków w 2014 r., pytanie czy wyrobią taki zysk? Co ze wskazanymi ryzykami?
Ciekawe ilu posiadaczy akcji zdecyduje się je sprzedać skoro obecna cena dyskontuje cały przyszłoroczny zysk? Bo osobiście nie wierzę w to, że teraz zacznie się kolejna fala wzrostów pod wyniki (jeszcze bardziej niepewne) w 2015 roku...

nie wiem co cie tak rozsierdziło w tym co napisałem? Każdy chce żeby spółki które ma w portfelu rosły - nawet niejaki slawek_wr...
I nie wiem gdzie napisałem, że kurs dyskontuje rok 2015?

Co do twoich wyliczeń c/z to jeszcze lepiej by wyglądało jakbyś napisał, iż przy obecnym kursie c/z w 2016 będzie równe 4...

Od października mamy konsolidację na poziomie ~45zł - jak wyjdzie górą to znaczy, że miałeś rację i pewnie będzie zmierzało do 100zł, rozumiem, że w przypadku wyjścia dołem nic nikt nie napisze i wszyscy się obrażą na rynek?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

slawek_wr
10
Wysłane: 10 grudnia 2013 23:05:11 przy kursie: 43,50 zł
Jeśli kurs przebije poziom 40 zl i zejdzie niżej , to dojdzie do 32-25 zł. Biorę to pod uwagę, ale szanse na to oceniam na 10 %. Czas zweryfikuje.

P.S.
Czy łatwo zmanipulować kurs dlugoterminowy ? Czy jest możliwym nagły silny spadek kursu spółki, która radykalnie zwiększa przychody/zyski ? Czy jest możliwy spadek kursu spółki , która ma silny rozwój, znakomite perspektywy, która buduje nowe fabryki, dzięki którym podwoi/potroi przychody ?

Owszem teoretycznie to możliwe. Daję szansę na to ok. 10 %

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2013 23:26:34 przy kursie: 43,50 zł
slawek_wr napisał(a):
Jaki jest sens pisanie o tzw. rencie dywidendowej w przypadku niemalże start upu ? Proszę pomyśl.

To tak, jakbyś chciał ustalić wartość docelową np. Lewandowskiego juniora . Ma to sens ? Wtedy jego wartość może wynosiła 100 tys zł czyt. 30 tys dolarów. Dziś 30 mln dolarów.

Mylisz pojęcia, a niegłupi z ciebie gość.

To najbardziej dynamicznie rozwijająca się spółka na GPW i co więcej nadal ma największy potencjał !!!!!

Ty zaś mierzysz ją , jak PZU czy PKO BP , gdzie kresem możliwości jest wzrost przychodu o 20 % rr.
Jak to porównać ? Nie da się . Po prostu it is impossible.
Po co więc to robić ?

Postaram się prościej. To tak jakby ktoś napisał, że Chiny już mają szczyt możliwości za sobą i od dziś PKB będą miały ..... i tu będziemy to porównywać .... na poziomie np. Szwajcarii, Austrii itp.

To porządne kraje, ale .... Chiny czy to się komuś podoba czy nie, to nadal będą miały PKB wyższe niż Szwajcaria, Austria, Norwegia, Szwecja, Luksemburg (bogate kraje) razem wzięte.
Nie potrafię prościej.

Nie można więc porównywać np. P/E PZU, PKO itp do EEX.
Ta spółka ma wzrost rr przychodów/zysków po ok. 100 %. Dla blue chipów to nieosiągalne. To porównanie jest ..... co najmniej nie na miejscu.

Nie Sławku, to Ty mylisz pojęcia i masz problem ze zrozumieniem jednej rzeczy.

Otóż ja tej spółki nie wyceniłem od bardzo, bardzo dawna. Co najwyżej odniosłem się do naszego automatu jeśli chodzi o wyceny. To co zaś robię pisząc rencie wieczystej to próbuję wytłumaczyć, że rynek już informacje o zyskach w roku 2014 i 2015 wycenił, co nie oznacza, że EEX nie będzie rósł. Mało tego model o którym ja wspominam zakłada również, że wartość wewnętrzna(czyli wartość akcji też stosując pewne uproszczenia)będzie rosła w tempie równej stopie dyskontowej, czyli np 17proc. rocznie.... do nieskończoności. Można ten model komplikować rozkładając na fazy wzrostu, ale zawsze na końcu gdzieś jest ta renta wieczysta. W nocie PBS a właściwie reko analityk też tą metodą co ja zastosował. Tak, tak terminal value czy po polsku wartość rezydualna to nic innego jak renta wieczysta... Czy on też nie ma pojęcia i się myli??? Napisz mu o lewandowskim Austrii i Szwajcarii może przejdzie tylko na wycenę o P/E... Spróbuj

To nie ja porównuję C/Z tylko Ty przywołując co chwilę branżę clean-tech i to z merytorycznymi błędami. To nie ja ją porównuję z PZU czy innymi spółkami...

bugmenot
0
Wysłane: 10 grudnia 2013 23:45:42 przy kursie: 43,50 zł
Heh ja myślę że takie rzeczy można teoretycznie liczyć i częściowo kierować się podejmując decyzje inwestycyjne, faktycznie dla nieruchomości i mało dynamicznych blue chipów.
Na giełdzie działa psychologia tłumu i wyliczenia prostsze - przy tych prognozach zysku to za parę lat będzie zysk na akcję rzędu 8-16zł, czyli się dzisiejsza cena akcji zwróci w parę lat, C/Z że hoho, a dywidenda jaka itp.
Dlatego zachowawczy inwestor liczy to matematycznie i mu od paru lat wychodzi, że w EEX inwestować nie warto, idzie tam gdzie ma stopę wg wzoru, a inni kupują EEX i mają inną matematykę - swoich zysków i innych tabel - jak rankingu najbardziej zyskowych spółek na GPW.
Kurs może wybić dołem owszem, bo gdyby coś nawet lekko poszło źle albo nawet się opóźniło, to rozczarowani wysypią. Ale tak bywało, i co, jesteśmy sporo wyżej i tak.
Tu stała renta dywidendowa jakoś historycznie nie działa chyba? Tu się akceptuje to ryzyko albo nie, się płaci za akcję oczekując dynamicznych wzrostów, się zarabia na oczekiwaniach, które są spełniane. A jeśli będą spełnione odnośnie ogłoszonej wysokiej dywidendy przy tych wysokich zyskach, to ja wyceniam ryzyko i owszem, trzymam i dokupuję a rentę będę sobie liczył na emeryturze z dywidendy heh. Tak ludzie myślą i tak kurs idzie chyba?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 grudnia 2013 00:05:57 przy kursie: 43,50 zł
Cytat:
Heh ja myślę że takie rzeczy można teoretycznie liczyć i częściowo kierować się podejmując decyzje inwestycyjne, faktycznie dla nieruchomości i mało dynamicznych blue chipów.

Widzisz DCF jest najbardziej uznana formą wyceny na świecie. Co nie rekomendacja to DCF, a przecież renta wieczysta to też DCF. Pojęcia renta dywidendowa użył kolega Sławek a nie ja...
Cytat:
Na giełdzie działa psychologia tłumu i wyliczenia prostsze

Tak, tak... Powiedz to tym co Ganta kupowali w roku 2007, 2008, 2009... Przecież to takie proste. xxx metrów razy cena metra razy rentowność i warty stówę jak nic thumbright
Cytat:
Dlatego zachowawczy inwestor liczy to matematycznie i mu od paru lat wychodzi, że w EEX inwestować nie warto

A kto powiedział, że nie warto? Na wątku nie pojawiła się ani jedna taka wypowiedź z mojej strony, tylko wy tak NADinterpretujecie to co piszę.
Cytat:
Tu się akceptuje to ryzyko albo nie, się płaci za akcję oczekując dynamicznych wzrostów, się zarabia na oczekiwaniach, które są spełniane

Otóż to! Nigdy z czymś takim nie polemizowałem.
Edytowany: 11 grudnia 2013 00:07

slawek_wr
10
Wysłane: 11 grudnia 2013 08:55:20 przy kursie: 43,50 zł
Widziałeś anty w nocie BPS FCF dla EEX na 2015 i 2016 r. Są za niskie, żeby pisać jak co niektórzy, że obecny kurs zdyskontował 2015r ?
Tam również jest podany implikowany potencjał wyceny DCF do bieżącej ceny.

Nie mów, że w przypadku wykonania prognozy nie zrobiło wrażenia.
Edytowany: 11 grudnia 2013 08:59

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 11 grudnia 2013 12:49:35 przy kursie: 43,15 zł
bugmenot napisał(a):
OK, ale ja myślałem i przemyślałem i trochę tego nie rozumiem w kontekście wcześniejszych postów kwestionujących cenę i C/Z.
Skoro cena ma w sobie to ryzyko, czyli C/Z jest wtedy wysokie - wyższe niż średnia CZ dla GPW (bo ryzyko powyżej średniej!) to jak ma ta cena niby dyskontować przyszłe zyski, choćby za 2013 tylko?
Przecież jeśli po zyskach za 2013 C/Z spadnie to cena powinna podskoczyć przecież bo ryzyko nadal wyższe od średniej. No i C/Z wyższe będzie, odzwierciedlać wyższe ryzyko.
To proste jest, też jakby elementarz, heh.

Uprzejmie proszę nie kasować mojego wpisu jak tych wielu innych heh, ja naprawdę na poważnie pytam i nie łamię żadnych zasad. Ta logika powyższych postów się kupy nie trzyma. Proszę o ten obiecywany kubeł zimnej wody heh.

To może jeszcze tak. Zakładamy wyniki EEX w 2014/2015 roku na poziomie zapowiadanym przez Zarząd. Jeśli te wyniki byłyby pewne (czyli nie byłoby ryzyka) to kurs spółki byłby znacznie wyższy, bo wszyscy kupiliby już pewną przyszłość. Tak? Ale ponieważ te wyniki są prawdopodobne (dla jednych bardziej dla innych mniej) to cena EEX jest niższa obecnie. Ta różnica w cenie to właśnie wycena przez rynek ryzyka uzyskania tych wyników. Czyli wyceniamy przyszłe prawdopodobne wyniki EEX (nie pewne) z dyskontem o wycenę ryzyka ich uzyskania.
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

bugmenot
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 21:34:52 przy kursie: 43,15 zł
@anty_teresa: pojęcie renta dywidendowa może tu być akurat całkiem adekwatne, bo jak zrobią obiecane zyski i stopę dywidendy to ja będę na rencie z powodu niezdolności do pracy z powodu niechęci - na rencie dywidendowej! :-)
A tak na serio, piszesz, "Tak, tak... Powiedz to tym co Ganta kupowali" no ale też są spółki z przeciwnego bieguna przecież, czyż nie? Zarząd obiecuje i obiecuje... kurs rośnie i rośnie...
Postrzeganie spółki przez pryzmat DCF czy C/Z czy AT czy psychologii nie ma zbytnio wpływu na realizację ich zysków i tolerancję ryzyka! Każdy liczy sobie po swojemu a oni swoje.
Dlatego dobrze to pisze Gambling: z tej logicznej wypowiedzi wynika wprost, że jeśli ta przyszłość stanie się pewna (zrealizują co obiecują), to kurs wtedy to owdzwierciedli odpowiednio w górę (pewność, brak ryzyka, brak dyskonta tegoż!) czyli na dzisiaj rację ma anty, że przy obecnym ryzyku kurs to dyskontuje, ale na przyszłość rację ma Sławek - kurs zapewne mocno wzrośnie!
Czyli teoretycznie dzisiejszy kurs dyskontuje zyski 2015 (anty) ale praktycznie kurs może dynamicznie rosnąć (Sławek) czyli po mojemu obaj dobrze piszecie, niezwykłe, heh.
Edytowany: 11 grudnia 2013 21:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat