twqiwzcz
Advertisement
PARTNER SERWISU
sfktuaty
slawek_wr

slawek_wr

Ostatnie 10 wpisów
Pisanie o tym jaki tu może być zysk za 2024 r jest śmieszne żeby nie powiedzieć idiotyczne.

A jaki będzie na ccc ? Dalej strata a kapitaizacja w stratosferze ? A LPP ? A cdr? A JSW? A KGHM ? Itd.

Patrzeć można obecnie max rok do przodu. 2021 powinien być lepszy od zeszłego z prostego powodu. Baz I i II kw jest niska. Zarówno I jak i II kw będą znacząco lepsze. Co do III i IV kw ciężko powiedzieć, ale zważywszy na popyt i obecne ceny to spółka bez problemu mogłaby zakontraktować sprzedaż po cenach Q3 zeszłego roku na II półrocze
Spodziewam się wyniku za 2021 znacznie lepszego od 2020. Min 1,3~1,4 mld zł zysku netto.
Co będzie w 2022 ?
Moc produkcyjna wyższa o 30 %, więcej gotówki w firmie, sądzę, że ok. 1 mld zł w kasie. Możliwość dywersyfikacji biznesu. W związku z tym jakie mogą być wyniki za 2022 ?
Nie sądzę by gorsze niż w 2020 a może lepsze niż w obecnym, a niektórzy sądzą , że powrót do 1 mln zł zysku rocznie. No cóż. Dyskusja tu się kończy

Linków tu nie można do innego forum wklejać, więc dam to https://i.imgur.com/6qWJfr5.png

Gość na forum bankiera - medmerc - bardzo skrupulatnie liczył punkty dla merca do wejścia do wig20. Robił to znakomicie. Zobaczymy czy podał przybliżone wyliczenia odnośnie Q1 2021. Jeśli by były zbliżone do jego wyliczeń i zysk netto ok. 429 mln zł to zysk na 1 akcję wzrósłby do niemal 130 zł.
Przekonamy się o tym w przyszłym tygodniu po podaniu wstępnych wyników.

Przy takim zysku na 1 akcję i obecnym żenująco niskim kursie 347 zł. c/z wyniósłby ok. 2,6 !!!

Dla spółki w wig20. Bez długów, z furą pieniędzy w kasie. Przy mega niskim c/z = 5 kurs powinien wtedy wynosić ok. 700 zł a i to czyniłoby mercatora najniżej wycenianą spółkę w wig20.

Surowiec nie jest nieograniczony więc wejście nowych na rynek nie jest takie proste, do tego nawet najwięksi jak top glove nie zwiększają mocy w skali roku o więcej niż 20-25%.
Przy okazji merc też zwiększa o ok. 30%.

Minie wiele kwartałów zanim na rynku podaż zrówna się z popytem. Na chwilę obecną popyt jest znacznie wyższy , ostatnie dane mówiły o ok. 60% rocznej produkcji, która wyniosła w 2020 ok. 360 mld szt.
Niedobór 240 mld przy niesłabnącym popycie szybko się nie zaspokoi.

Jesli więc ceny zaczną spadać w tym roku to bardzo powoli.

Nowa Zelandia , niemal bez pandemii, kupuje rękawic za ponad 300 mln zł i to nie na teraz a na II połowę roku i na 2022 r.
Kraj z 4,5 mln osób. To taka 1/3 Nowego Yorku.

Ile więc rękawic będą potrzebowały np. USA, Wielka Brytania, Niemcy itd ?
Jeśli ktoś spodziewa się popytu na rękawice to raczej jest w błędzie. W 2020 r sprzedano ok. 360 mld szt a niezaspokojony popyt wynosił ok. 240 mld szt.
W tym roku prognozy mówią o ok. 500 mld szt. To oznacza, że popyt również nie będzie w pełni zaspokojony. No to nie wiem pod co mają te ceny drastycznie spadać.
Po Nowej Zelandii widać, że popyt w 2022 r też nie zmaleje.

Od poniedziałku będą 2 spółki w wig20 wycenione na c/z poniżej 10.
PKN Orlen i Mercator, Z czego mercator na c/z = 4,2 a Orlen na ponad 8.
Pgnig nie liczę bo oni mieli jednorazowy strzał od Gazpromu, bez tego c/z byłoby ok. 20.

Co najważniejsze by tak niski wskaźnik jak 4,2 utrzymać to za 5 miesięcy kurs powinien być w okolicach 630 zł.
wave wave wave
naforum.zapodaj.net/0811f91255...

Adagio popełniłeś błąd w liczeniu , zapomniałeś o już skupionych 0,25 mln akcji, więc wg twoich wyliczeń ilość akcji spada do ok. 9,75 mln szt, a niedawno było jeszcze ( no oficjalnie jest teraz) 10,6 mln szt.

To już robi różnicę, ale idźmy dalej obecnie we FF jest oficjalnie 4,3 mln szt (odliczyłem akcje Żyznowskiego).

Z tych 4,3 mln odjęte będzie już skupione 0,25 mln szt . Pozostanie w FF 4,05 mln szt.

Jeśli skupiliby między 400-800 tys szt, średnia jaką ty podałeś to ok. 600 tys szt.
To FF zmniejszyłby się do 3,45 mln szt.

W rok spadłby z 4,3 do 3,45 mln szt. to ok. 20 % .

Taki ruch nie może w dłuższym terminie być obojętny na kurs.

Zabranie 1/5 akcji z rynku musi wygenerować wzros kursu

'Gdyby to krewa napisał ktoś kto od wczoraj "gra" na giełdzie to bym stwierdził, myśl tak dalej.

Tylko, że ty kilka lat tu jesteś. To, iż przewaliło się w ostanie 3 miesiące od szczytu kilka mln akcji nie oznacza, że tyle zmieniło właściciela. Jak duży inwestor chce kupić 200-300 tys szt to musi przemielić ponad 1 mln szt, o ile nie więcej. Wymiana trwa i chyba coraz bliżej końca. Nawet nie czytam bankiera, ale oni widzą koniec merca.

Adagio.
Wklej ten raport mówiący, że za 2 lata będzie 5-krotny spadek zysków w tej branży, bo pisać to jedno a posługiwać się raportami to drugie.

Szutnik przewiduje spadek do 200 zł.

Patrząc na spółkę fundamentalnie.

Ja oczekiwałem w Q4 ok. 410 mln zł zysku netto, ale dziś podano, że prawdopodobnie (jutro będzie to potwierdzone) Top glove osiągnie za ten kwartał ponad 2 mld RM czyli lepiej o 66% niż w poprzednim kwartale.

www.theedgemarkets.com/article...

Gdyby podobnie było na mercatorze to zysk netto może osiągnąć ok. 600 mln zł. Q1 2021 ma być jeszcze lepszy (ponieważ ceny rękawic cały czas rosną). Gdyby w Q1 2021 "tylko" powielono zysk z Q4 to zysk na akcję wzrósłby po wynikach za Q1 2021 do ok. 150 zł

A szutnik przewiduje korektę do ok. 200 zł. Czyli do c/z ok. 1,3.

Sorry ale takich rzeczy (nie liczę mega paniki w bessie) na żadnej zdrowej spółce nie widziałem. Nie wierzę by kapitalizacja spółki spadła do ok. 2 mld zł jak w kasie będzie ok. 1,5 mld zł. W spółce bez długów. Nie wiem jakie kreski by sobie rysował, ale to nie wyjdzie.
Chyba, że nagle firma zacznie zarabiać jak kiedyś po 1-2 mln zł kwartalnie, ale to jej nie grozi przez najbliższych kilka kwartałów.

Będziemy szybciej w wig20 niż sądziłem. Biomed nie ma szans za mała kapitalizacja FF.

Merc jest pewniakiem.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/f...

Jeśli chodzi o analizę porównawczą to ........ kto tu napisał, że jest drogo ?

Wycena największych w branży na świecie i Mercatora , który puka do pierwszej "10".

Top Glove c/z = 115 www.gurufocus.com/financials/X...:7113

Hartalega Holdings c/z = 110 https://www.gurufocus.com/stock/XKLS:5168/summary

Supermax c/z = 200 https://www.gurufocus.com/stock/XKLS:7106/summary

Mercator po wynikach za Q3 c/z =12

Poza tym , ładnie się odbija

kliknij, aby powiększyć

Przychód z prowizji z akcji nie doszedł nawet do bodaj 2 mln zł, więc to posunięcie czysto marketingowe, by pozyskać nowych klientów , z których część z czasem pomyśli, że jak już jest na xtb to skosztuje zabawy na forex

Korekta wygląda, jakby dobiegła końca.
Powoli kurs zacznie piąć się do góry, a zważywszy na to, że d wyników dobrze ponad miesiąc to sądzę, że przez ten miesiąc kurs podejdzie po 150 zł.
Po wynikach za Q3 (spodziewam się ok. 5 mln zł zysku) będzie ok. 14 zł zysku na akcję.

Przy kursie 140-150 zł , c/z = ok. 10,0-10,5

Co więcej spodziewam się dużego ruchu w biznesie w Q4 i wzrost zysku na akcję do 18-20 zł.

Dlatego po wynikach za 2020 liczę na kurs przy c/z=min 15

Nie wiem dlaczego wszyscy zakładają po pierwsze po 50 mln w Q3 i Q4. Równie dobrze można zakładać po 100 mln zł, to po pierwsze, po drugie uważam, że Q4 będzie znacznie lepszy od Q3.

Dodam, że w Q2 średnia liczba aktywnych wyniosła 2 razy tyle co w Q4 2019.
Jeśli napływ klientów będzie utrzymany w Q3 i liczba aktywnych klieentów wzrośnie to będzie ponad 2 razy większa niż w Q4 2019. W Q4 2019 zysk netto wyniósł 37 mln zł przy bardzo przeciętnej zmienności, gdyby więc założyć taką w Q3 to wynik netto powinie oscylować ok. 75-80 mln zł, a jeśli się ona pojawi w sierpniu lub wrześniu, to powielenie wyniki z Q2 będzie bardzo realne.
W Q4 nie wierzę, żeby było spokojnie, nowa odsłona covidu, wybory w USA i mega bu rdel w EU.
Hiszpania, Grecja, Włochy będą chciały potężnego dodruku czemu będą sprzeciwiać się Niemcy, zamieszanie będzie na pewno.
I przy takim potencjalnym zamieszaniu mają zarobić w Q4 2020 przy ponad 2 razy większej ilości aktywnych 13 mln zł więcej niż rok temu ?

No proszę Panowie, sami w to nie wierzycie.

3 miesiące temu akcjami walił w rynek quercus bo musiał i EI bo też na gwałt potrzebowało kasy by ratować inne firmy ze swojej stajni i udało im się na xtb, ponieważ pojawiła się mega płynność po mega wynikach.
Naprawdę doczytaj.
Poczytaj, sprawdź i zacznij pisać.

Wyzwiska nie było ani jednego. Dlatego mnie to dziwi, ale wracając do meritum. Piszesz, że analiza porównawcza do innych brokerów jest niezasadna a sam porównujesz xtb do lat 2015~2019.

I to jest głupota.

Porównaj cdr w 2016 do cdr z lat 2010~2015. Widzisz sens?

To już inna spolka. Globalną. Działa na 2 kontynentach a kwestia max 2 kwartałów i będzie na 4 kontynentach. Jest różnica?

Po drugie w poprzednich latach mieli aktywnych klientów max 12~20 tys.
Na koniec Q1 2020 już 40 tys.
Zobacz ile będzie na koniec Q2. Jeśli ok. 60 tys.

To powiem Ci tylko jedno.

Na koniec 2019 mieli aktywnych ok. 20 tys i zrobili bez zmienności niemal 40 mln zł zysku.

Mając więc ok 3 razy tyle aktywnych i przy przeciętnej zmienności ile powinni zarobić?
Mi wychodzi nieco ponad 100 mln zł.

Jeśli xtb zarabiałoby stabilnie ponad 400 mln rocznie to będzie wycenione sporo wyżej.

Poza tym ja wątpię żeby nie było zmienności w Q3 i Q4.

II etap pandemii, wybory w USA. Napięta sytuacja chiny~usa. Dodruk, wzrost cen złota itp.
Ja tu nadal widzę zmienność.

Czas mnie zweryfikuje.

DonG napisał(a):
Według mnie przyszłe wyniki XTB będą zależne od kilku czynników:
-zmienności na rynkach;
-ogólnego lokalnego i globalnego popytu na usługi brokerów, FX itd;
-rozwoju samego XTB, zwiększania liczby aktywnych klientów i utrzymania tej liczby na wysokim poziomie.

W ciągu najbliższych kilku lat zapewne rzadko będą trafiać się takie sytuacje, jak w marcu na indeksach lub w kwietniu na ropie, natomiast ze względu na duży napływ świeżego kapitału nie zdziwię się, jeśli przeciętna zmienność będzie większa niż jeszcze rok albo dwa lata temu. Ten czynnik powinien grać na korzyść XTB.

Napływ kapitału na giełdy i niskie stopy procentowe również powinny sprzyjać spółce i umożliwić jej zwiększanie swoich zysków. Tu mamy kolejny czynnik grający na korzyść XTB.

O ile otoczenie rynkowe jest w tej chwili jak najbardziej korzystne dla spółki, o tyle kwestia rozwoju XTB, wchodzenia na nowe rynki, pozyskiwania i utrzymywania aktywnych klientów jest na dzień dzisiejszy znakiem zapytania.

Wycena na poziomie 3 miliardów zawiera w sobie założenie, że zyski XTB w dłuższej perspektywie znacznie wzrosną w porównaniu z latami 2015-2019. Dziwi mnie brak zrozumienia podejścia inwestorów do XTB przez ludzi porównujących spółkę wskaźnikowo np. z Dino lub dobrymi spółkami gamingowymi. Wystarczy spojrzeć na historię przeszłych wyników finansowych, by zdać sobie sprawę, że w gorszym otoczeniu rynkowym XTB w ogóle nie rosło, nie poprawiało tych wyników, stąd wskaźnikowo spółka była tania i po świetnych wynikach pierwszego kwartału nadal pozostawała tania po sporym wzroście. Inwestorzy nie wierzyli w dynamiczny rozwój, podchodzili podejrzliwie do perspektyw, traktowali przez jakiś czas wynik jako jednorazowy. Z kolei Dino albo mocne spółki gamingowe co roku (albo co kilka lat w ramach cyklu produkcyjnego) poprawiają swoje wyniki, więc rynek zakłada utrzymanie takiej tendencji.

Owszem, kapitalizacje takich wzrostowych spółek wzrosły mocniej niż ich wyniki, w przypadkach niektórych z nich założenia dalszego dynamicznego rozwoju są zbyt optymistyczne i spekulacyjne, a sam uważam XTB nawet w obecnej cenie za spółkę z większym potencjałem, samo otoczenie będzie pomagać spółce.

Na temat tego, ile powinno lub może być warte XTB, odpowiedzi udzielą kolejne raporty finansowe, nie tylko wyniki II kwartału, ale wyniki III, IV i następnych (z okresów mniejszej zmienności na rynkach).

Moderator:
Byłem tu. Mod

Średni wskaźnik c/z dla europejskich brokerów to 12~18. Biorę pod uwagę największych czyli podobnych do xtb.

Xtb obecnie ma 13. Jest więc potencjal jeszcze do wzrostu tylko na podstawie wyników za Q1.

Po Q2 będzie ponownie potężne niedowartościowanie. Teraz jedyna kwestią jest ile

P. S.
Jeśli xtb do końca roku utrzyma obroty na takim poziomie jak obecnie a kurs osiągnie c/z 12~18 po wynikach Za Q3 to w marcu wig20 jest ewny jak w banku. To jest dla mnie najważniejszy cel. Reszta ma mniejsze znaczenie.
Jeśli od marca xtb będzie w wig20 to będzie jednym z 2~3 koni pociągowych do wzrostu tego indeksu. Spółki, które są tam teraz już nie posiadają tego potencjału. Ani jedna.

Gerda myślisz stereotypami.
Wg ciebie innowacyjna , technologiczna spółka nie może nagle zwiększać mega przychodów. Otóż może. Myślisz stereotypami. Spółka musi być duża, musi mieć fabryki itp.
Otóż nie.
Xtb ma ponad 100 informatyków , którzy robią całą robotę, sądzę , że niedługo ok. 200 b jest ekspansja na świat.
Wg ciebie, jeden kwartał, jeden rok nie może odmienić oblicza spółki. Jesteś w błędzie. Może. Patrz na cdr. Jeden wiedźmin i ..... ze spółki o kapitalizacji 500 mln usd mamy spółkę o kapitalizacji 10 mld usd. Spora różnica , którą zrobiła jedna gra. Słowem jedna oraz zapowiedź drugiej.

Dlatego moim zdaniem spółka która na chwilę obecną jest liderem na rynku krajowym i będąca czołówką europejską, może niedługo być czołówką światową, a to zmienia bardzo oblicze spółki.

Ja sądzę, że im się uda. Ty sądzisz , że nie.

Już za kilka dni wyniki za Q2 częściowo zweryfikują kto ma rację. Dla mnie wyniki za Q1 to nie jest one off. Ty sądzisz, że raczej tak.

Do tego ja liczę na awans xtb ( a to tylko zależy od czystej statystyki ) do wig20.

Ważne są tylko obroty i kurs.

Eurocasch ma kapitalizację FF nieco ponad 1,2 mld zł i średni obrót z roku to 7,1 mln zł
Millennium kapitalizacja FF = 1,1 mld zł, średni obrót 7,8 mln zł
Asseco, kapitalizacja FF = 2,4 mld zł, obrót średni 5,1 mln zł
TSG , kapitalizacja FF = 2,0 mld zł, obrót 7,3 mln zł
Amrest, kapitalizacja FF = 1,4 mld zł, obrót 9,7 mln zł
Kruk , kapitalizacja FF = 1,2 mld zł, obrót, 7,4 mln zł

XTB, kapitalizacja FF = 1,0 mld zł, obrót 4,3 mln zł ( średni za 6 m-cy = 8,3 mln zł, za 3 m-ce = 23,2 mln zł)

Jeśli, podkreślam jeśli nadal xtb będzie tak znacząco poprawiało wyniki rr, to sądzę, że obroty się utrzymają wysoko, to zaś zwiększy średnie obroty w skali roku już we wrześniu do ok. 7 mln zł, a końcem roku powyżej 10 mln zł . Więcej niż wszystkie spółki wymienione przez ciebie.

A pamiętajmy , że wagowo obroty są ważniejsze w zmianie indeksu niż kapitalizacja FF.

Ale i tu sądzę, że po znakomitych wynikach za Q2 a takich się spodziewam , to kurs urośnie .
Nieskromnie liczę, że po następnych udanych kwartałach kapitalizacja FF xtb będzie również wyższa niż podane wyżej spółki.

Dlatego podtrzymuję , że wig20 w marcu opuści jsw, ccc, alior i chyba lotos, a dojdzie do wig20 allegro, mercator , xtb oraz może TSG

MrBlue2 napisał(a):
Zapominasz o zasadach rewizji indeksu Wig20

Masz rację, że liczy się 60% obrót (średnia roczna) i 40% FF

ale

W indeksie WIG20, uczestniczą spółki z pozycji 15 lub wyższej w rankingu do rewizji rocznej (10 lub wyższej w rankingu do korekty kwartalnej);nie uczestniczą spółki z pozycji 26lub niższej w rankingu do rewizji rocznej (31lub niższej w rankingu do korekty kwartalnej).

Nie zapominam o zasadach, dlatego nie piszę o rewizji kwartalnej w grudniu, tylko o rocznej w marcu.

Obroty uśrednione FF do grudnia będą za niskie , ale już do marca , jeśli się utrzymają, to będą wystarczające do pierwszej 15. Liczę w tym czasie na również bardzo silny wzrost kursu związany z fundamentami co powinno zwiększyć kapitalizację FF z obecnego 1 mld zł do moim zdaniem nawet 3 mld zł początkiem 2021.

Nie sądzę, że t przypadek, iż na mercatorze i xtb są kręcone tak olbrzymie obroty. W ostatnich dniach, tygodniach te spółki to pierwsza 10 całej GPW.

Aby wejść do wig20 pod uwagę brany jest średni roczny obrót oraz kapitalizacja FF.
Obecnie xtb ma kapitalizacje FF na poziomie ok. 1 mld zł podobnie jak alior i JSW, nieco mniej od ccc.
Na chwilę obecną tylko II kw mocno pracował na obroty dając średnio ok. 22 mln na sesję, patrząc za pół roku średnia to 8 mln a za rok 4 mln zł. Stanowczo za mało na wig20

Ale...... Liczę, że we wrześniu spółka praktycznie na 100% wejdzie do mwig40. Początkiem grudnia jeszcze nie, ale początkiem marca 2021 xtb powinno spełniać oba warunki. Tzn wg wzoru gdzie wagowo przyjmowany jest średni roczny obrót na sesję i kapitalizacja FF.
To xtb będzie sumarycznie miało wyższy wskaźnik od aliora, JSW ccc czyli 3 spółki.
Do tego z wig20 zniknie lotos.

Kto może wejść? Z pewnością allegro, które będzie gigantem, sądzę, że xtb oraz mercator który na chwilę obecną ma podobnie do xtb jeszcze zbyt małą średnią roczną płynność ale w marcu będzie raczej ok. Kapitalizacje FF mercator ma też podobnie do xtb ok. 1 mld zł

Sądzę, że od marca nastąpi więc wymiana. Zniknie lotos, alior i JSW.

Wejdzie allegro, xtb oraz mercator.

Będą to 3 świeże konie pociągowe dla tego indeksu, którego nie ma kto ciągnąć w górę.

Banki są za słabe, pozostałe molochy państwowe przędą bez impetu. Spółki energetyczne dostały garba w postaci kopalni , Lpp i ccc opadły z sił i ledwo zipią. Pozostały tylko cdr i dino, ale te już napompowano tak wysoko (wskaźniki szczególnie c/z), że inwestorzy naprawdę nie mają co kupić.

Potrzebna jest świeża krew z niskimi wskaźnikami.

Nie wiem jak będzie z allegro, ale szczególnie xtb na tym tle wygląda świetnie. Po wynikach Za Q2 jego c/z znacząco spadnie poniżej 10 co przy np. Cdr czy dino jest okazją inwestycyjną.

ZAWIADOMIENIE O ZMIANIE STANU POSIADANIA AKCJI SPÓŁKI PUBLICZNEJ
POINTPACK S.A.

Zarząd Insignis Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej
„Towarzystwo”) działającego w imieniu i na rzecz Insignis Funduszu Inwestycyjnego
Zamkniętego z siedzibą w Warszawie (dalej „Fundusz”), na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 1 ustawy
z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów
finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych („Ustawa”),
informuje, że w związku z transakcjami kupna łącznie 6.000 akcji spółki pod firmą Pointpack S.A.
z siedzibą w Grodzisku Mazowieckim (dalej „Spółka”) zawartymi w dniu 22 czerwca 2020 roku i
rozliczonymi w dniu 24 czerwca 2020 roku Fundusz przekroczył próg 5% w ogólnej liczbie
głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.
Przed dokonaniem transakcji Fundusz posiadał 50.200 (słownie pięćdziesiąt tysięcy dwieście)
akcji stanowiących 4,49% kapitału zakładowego Spółki, które uprawniały do 50.200 głosów na
walnym zgromadzeniu Spółki oraz dawały 4,49% ogólnej liczby głosów w Spółce. Na skutek
transakcji dokonanych w dniu 22 czerwca 2020 roku Fundusz posiada 56.200 (słownie
pięćdziesiąt sześć tysięcy dwieście) akcji stanowiących 5,02% kapitału zakładowego Spółki, które
uprawniają do 56.200 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki oraz dają 5,02% ogólnej liczby
głosów w Spółce.

Jeszcze raz ci napiszę . IPOPEMA swoje prognozy może włożyć ..........

Na 2021 r prognozują dla xtb ile zysku ?

Jeszcze jedno mario. Jaką rekomendację dał "fachowiec" z ipopemy na 2021 r dla XTB. Nieco ponad 80 mln zł zysku netto. Mam się śmiać ?

Sorry , ale bzdury kompletne piszesz.

Powielasz bzdury IPOPEMY, która prognozuje 309 mln zł na rok i w Q2 130 mln zł.

175 + 130 = 305 mln zł

Wolne będą mieli w Q3 i Q4 ?

Mario930 napisał(a):
slawek_wr napisał(a):
ketjo pojęcia nie masz o hazardzie w Azji.
Ja chciałbym, aby weszli na początek do Korei płd. .
Sam mieszkam we Wrocławiu, a dokładniej Bielany Wrocławskie. Na mojej ulicy 1/4 domów , wynajęta przez Koreańczyków, generalnie jest ich tu tysiące, ze względu na strefę.

I wiesz na co tracą kasę ? Spytaj taksówkarzy. Pierwsze miejsce gdzie jeździli to kasyna, panienki długo długo dalej na drugim miejscu na równi z knajpkami.

Oni mają hazard we krwi, zresztą Macao to potwierdza.
Zobacz ile osób w Japonii i Korei inwestuje na rynkach forex. Biją nas na głowę.

Co do Afryki, to na pierwszy rzut idzie RPA, a nie trywializowałbym kontynentu, bo to już nie murzynki bambo. Dawno tam nie byłeś. Zobacz stolicę Nigerii.

chyba nie do końca ogarniasz ten biznes... zysk netto nie rośnie proporcjonalnie do ilości klientów, jest wiele czynników mających na to wpływ a ilość klientów, a raczej poziom depozytów jaki wpłaca jest tylko jedną z nich...

Uważam, że teorie o 300 mln w Q2 są śmieszne podobnie zresztą jak absmak, jeżeli ktoś interesuje się FX to wie, że Q1 mieliśmy mega zaskoczenie na rynkach i czyszczenie depozytów, owszem na początku Q2 był rajd na ropie, ale klienci którzy utrzymali pozycje już ją odrobili (wystarczy zobaczyć gdzie jest WTI teraz). W mojej opinie za sukces należy traktować uzyskanie zysku po Q2, który IPOPEMA zakładała w swojej rekomendacji na koniec roku, czyli jakieś 130 mln i przy takim założeniu mimo wszystko akcje dalej są tanie :)

W Q1 zrobili 175 mln zł zysku. Jak mają mieć na koniec roku 130 mln zł ?

Zresztą czas wszystko zweryfikuje. Ja nie piszę, że będzie 300 mln zł zysku w Q2. Dla mnie każdy wynik powyżej 100 mln zł będzie znakomity.
Pamiętaj też , że spółka obecnie gł. zwiększa ilość nowych klientów na zachodzie Europy, a oni mają grubsze portfele od nas.
Za miesiąc już wstępne wyniki za Q2.

Poza tym , patrząc tylko na bazę klientów aktywnych oraz na fakt większej zmienności wyniki w Q3 i Q4 2020 powinny oscylować ok. 75 mln zł netto.

Dlatego sądzę, że wynik za 2020 przekroczy 400 mln zł i co więcej , po nowym roku powinni zbliżyć się do ok. 100 mln zł kwartalnie. A to już jest powtarzalność.

P.S. 400 mln rocznie zarabia DINO z cap ok. 20 mld zł.

Jeszcze jedno. Ktoś tu napisał, że to spółka szemrana. Liczyłbym się ze słowami.

W ostatnim wywiadzie Omar Arnoult prezes xtb, powiedział, że ich celem jest powielanie wyniku I kw co kwartał docelowo. Tj ok. 200 mln zł kwartalnie ( w Q1 było 197 mln zł minus 22 mln zł odpis na Turcję)
Twoj strzał to 150-200 mln rocznie.

Róznica między wami jest 4krotna. Zobaczymy kto będzie bliżej swego.

Pamiętaj jeszcze, b nie bierzesz wogóle tego pod uwagę, oni obecnie mają już ok. 50 tys aktywnych klientów to 2,5 raza tyle co w Q4 2019. Sądzę , że kwestią krótkiego czasu jest ok. 60 tys.
Tylko ta ilość klientów powinna im pozwolić na uzyskiwanie ok. 3 razy tyle co w Q4 2019 czyli ok. 100 mln zł kwartalnie.

Jak tobie wychodzi 150 mln zł rocznie ? To oznaczałoby, że będą przy 3 razy większej liczbie aktywnych i przy większej obecnie zmienności tylko powielać wynik z Q4 2019.

3 razy tyle klientów i wynik jak z 20 tys ? Co tu się ma tragicznego stać ?

Jak ci wychodzi 37 mln zł kwartalnie ? Ciekaw jestem odpowiedzi.

ketjo pojęcia nie masz o hazardzie w Azji.
Ja chciałbym, aby weszli na początek do Korei płd. .
Sam mieszkam we Wrocławiu, a dokładniej Bielany Wrocławskie. Na mojej ulicy 1/4 domów , wynajęta przez Koreańczyków, generalnie jest ich tu tysiące, ze względu na strefę.

I wiesz na co tracą kasę ? Spytaj taksówkarzy. Pierwsze miejsce gdzie jeździli to kasyna, panienki długo długo dalej na drugim miejscu na równi z knajpkami.

Oni mają hazard we krwi, zresztą Macao to potwierdza.
Zobacz ile osób w Japonii i Korei inwestuje na rynkach forex. Biją nas na głowę.

Co do Afryki, to na pierwszy rzut idzie RPA, a nie trywializowałbym kontynentu, bo to już nie murzynki bambo. Dawno tam nie byłeś. Zobacz stolicę Nigerii.

absmak napisał(a):
Wiele osób pisze, że to one-off i spółka nie ma prawa kosztować powyżej 15 czy 20 zł. Pamiętajcie jednak, że już 4 kwartał był fajny (prawie 40 mln. zysku), a wtedy nie było mowy o zmienności. Zakładając, że będzie drugi one-off, który może i jest już obecnie w cenie, ale nakładając na to dynamiczny wzrost liczby klientów, świetną sytuację finansową (w zasadzie nieograniczone środki na pozyskiwanie nowych), być może erę ujemnych stóp procentowych, nie widzę powodu, aby XTB miało nie móc generować w spokojnych czasach po 40-50 mln. zysku kwartalnie, a taki wynik mieliśmy już w zeszłym roku, przy dużo niższej liczbie aktywnych rachunków. Przy 40-50 mln. zysku kwartalnie, kapitalizacja spokojnie może znajdować się w przedziale 2,5-3 mld. Wg mnie tylko kataklizm może spowodować, aby nie doszło do 20-25 zł, jednocześnie między bajki trzeba włożyć naganiaczy na 50 czy 100 zł.

Nigdy nie mów nigdy.
Gdybyś 5 lat temu na np. cdr powiedział , że nigdy nie będzie 100 zł, to jakbyś przy 400 zł wyglądał ?
Druga rzecz, spółka jak napisałeś w spokojnych czasach zarobiła przy 20 tys aktywnych klientów 35 mln zł w kwartał, obecnie jest ok. 40 tys aktywnych, no przepraszam, tyle było po Q1, sądzę, że po wejściu od lipca do Afryki, a następnie prawdopodobnie do Azji, będzie można spokojnie liczyć na ok. 60 tys aktywnych. To 3 razy tyle co w spokojnym Q4 2019.

To z kolei oznacza zysk netto na poziomie ok. 100 mln zł kwartalnie, bez większej zmienności, ale w najbliższych latach chyba nie zanosi się na brak zmienności, a to woda na młyn dla xtb.

Czy firma , która może mieć stabilne 400 mln zł zysku rocznie nie może mieć kapitalizacji 5-6 mld zł ?
Czy to można włożyć między bajki ? Zobaczymy.

Ketjo

Moderator:
usunięto treści niezgodne z regulaminem

Popełniasz kardynalny błąd.

W latach 2013~2017 xtb miało średnio 10~13 tys aktywnych klientów i generowali rocznie przy przeciętnej zmienności na rynku ok. 100 mln zł zysku rocznie.

Obecnie postawili sobie za cel światowa ekspansji. Z pierwszej trójki w Europie chcą być w trójce świata. Cel ambitny, ale....... go powoli realizują.

Na koniec Q1 2020 mieli już 40 tys aktywnych. Z tego powinien być zysk ok. 80 mln zł. Było kosmiczne niemal 200 mln zł minus Turcja.

Celem spółki jest ok. 100 tys aktywnych użytkowników.

To oznacza, że przy takiej ilości aktywnych klientów zysk powinien oscylowac na poziomie ok. 200 mln zł kwartalnie i 800 mln zł rocznie.

Czy jest to niemożliwe?

Obecnie tj. końcem Q2 sądzę, że jest ok. 50 tys aktywnych.

Przy dalszej ekspansji. RPA, .... kolejny nowy kontynent i kolejne nowe kraje. Podwojenie jest kwestia czasu. Niedługiego czasu.

Potem należy utrzymać jak wspomniał prezes napływ średni ok. 10 tys nowych miesięcznie.

W styczniu i lutym było po 4 tys. W marcu 14 tys.

Przy kolejnych nowych jurysdykcjach 10 tys będzie spokojnie w zasięgu ręki.

Czy 100 tys aktywnych jest gwarancja sukcesu?

OK. 10~13 tys aktywnych dawało w latach 2013~2017 po 100 mln rocznie. Wychodzi ok. 25 mln kwartalnie.

W Q4 2019 przy średnio 15 tys aktywnych, na koniec Q4 20 tys aktywnych było 37 mln zł zysku.

To ile wychodzi średnio kwartalnie przy 100 tys?

Jak nie liczyć ok. 200 mln zł przy przeciętnej zmienności. Tj. 800 mln zł rocznie.

Ja nie spodziewam się przeciętnej zmienności w najbliższych kwartałach, a nawet latach.

To zaś oznacza..... Wyniki średnie x 2~3

Od ok. 2 min

Prezes wspomina , że w 2018 r było ok. 13 tys aktywnych klientów, w poprzednich latach można przyjąć , że wynik netto oscylował wokół 100 mln zł plus minus 20 %. Co oznacza, że ok. 12-13 tys aktywnych klientów generuje rocznie zysk rzędu 100 mln zł, kwartalnie upraszczając ok. 20-30 mln zł, średnio ok. 25 mln zł.
Co można przeliczyć na wynik średnio ok. 18-20 mln zł z 10 tys aktywnych klientów.

W zeszłym roku w Q4 było ok. 20 tys aktywnych klientów i przełożyło się to na wynik 37 mln zł zysku netto (ok. 18,5 mln zł z 10 tys klientów) czyli widełki 18-20 mln zł z 10 tys aktywnych klientów.

Dla uproszczenia dalej można przyjąć , że z każdych 10 tys aktywnych klientów firma ma ok. 20 mln zł zysku netto kwartalnie i ok. 80 mln zł rocznie.

Założenie to nie obejmuje większych zmienności na rynku, gdy te powstają to zysk może gwałtownie wzrosnąć.

Na koniec Q1 było już ok. 40 tys aktywnych klientów. Średnio w Q1 było ok. 30 tys, co powinno dać wynik ok. 60 mln zł . Tu widać jak bardzo zmienność wpływa na wzrost wyniku, zwiększyła go 3-krotnie.

Dlatego sądzę, że w Q2 średnia ilość klientów będzie oscylowała wokół 50 tys klientów aktywnych co przy przeciętnej zmienności powinno dać wynik na poziomie ok. 100 mln zł, ale zmienność była jeszcze większa niż w Q1. Tam wynik był 3 razy wyższy od tzw. średniego. Czyżby należało spodziewać się ok. 300 mln zł zysku netto ?

Zobaczymy.

Dla mnie najważniejsze jest to by firma doszła do poziomu ok. 100 tys aktywnych klientów (czyli dwa razy tyle co sądzę już jest w Q2), przy dalszej ekspansji na świecie myślę , że to kwestia ok. 1-2 lat.

Co to oznaczałoby dla firmy ? Przy średniej zmienności ok. 10 tys aktywnych klientów generuje ok. 20 mln zł zysku kwartalnie .

Przy tych założeniach .
100 tys klientów generowałoby ok. 200 mln zł zysku kwartalnie, ale co ważniejsze ok. 800 mln zł zysku netto rocznie, przy tzw. średnio zmiennym rynku.

Taka powtarzalność wyników na poziomie ok. 800 mln zł rocznie oznaczałaby z pewnością wig20 i kapitalizację na poziomie 10-15 mld zł.

Zobaczymy , jak to się dalej potoczy.

anty_teresa napisał(a):
RighDruadh napisał(a):

Jeżeli firma zarabia bez zmienności 37 mln zł w jednym kwartale, a liczba ich aktywnych klientów wzrasta 2-3-4x, to mamy prawo spodziewać się skokowego wzrostu przychodów na core bussiness'ie. Wynik będzie powtarzalny, choć nie na poziomie 196 mln zł.

Niewielu tu gra pod pierdylion zł za rok 2020 i pierdyliard zł za rok 2021, ale pod wzrost organiczny liczby klientów, nowe licencje, które powinny zostać wkrótce przyznane, wzrost zysków i dywidendy 50-100%.

Zresztą jeśli spółka zarobi choćby te 400 mln zł, co da 3,41zł/akcję i 50-100% z tego będzie wypłacone w postaci dywidendy tj 1,7-3,4zł i w kolejnych latach spółka będzie wypłacała choćby 1 zł zysku w postaci dywidendy to jest tania a w dalszej perspektywie warta wyceny C/Z 10 czy nie?

Jeśli te 37 mln zł w jednym kwartale uznamy za powtarzalny wynik, to rocznie jest z tego ca 145 mln zł. Bez perspektywy wzrostu dawałoby to wycenę w normalnych warunkach na poziomie 1,4 mld zł (wartość dochodowa). Plus ewentualnie dajmy na to 300 mln zł jednorazowego zysku z tego roku - łącznie 1,7 mld zł. Tutaj mamy perspektywę wzrostu, ale także nienormalne warunki i nie mówię tutaj o zmienności - > ryzyko regulacyjne. Ono już częściowo się zmaterializowało - regulacją EMA i Turcją.

Gdyby założyć, że baza aktywnych klientów wzrośnie dwa razy (to nie jest moje założenie, według mnie jest bardzo optymistyczne) to normalnym byłoby aby dyskontować wycenę na poziomie 3,1. mld zł. Ale mamy wspomniane ryzyko specyficzne (nie bez kozery spółka poświęca temu w prezentacji parę stron). Należałoby przeliczyć ile spółka pokazałaby zysków gdyby jej przychody spadły o połowę, ocenić prawdopodobieństwo takiego zdarzenia i wyciągnąć wartość oczekiwaną. Ta na oko przy rozsądnych założeniach wychodzi wyższa niż kapitalizacja, ale obliczenia zostawiam Wam. Chodzi mi tylko o to, że nie można brać do wyceny mnożników zysku z 2020 r., trzeba uwzględnić ryzyko regulacyjne i wolniejsze tempo pozyskiwania klientów niż w I kw. ze względu na anormalne stawki reklamowe w I kw.

Na CDR też nie można było serio traktować wyników za 2015 r ?
Wg Ciebie tylko ryzyka powinno się brać pod uwagę ?
Swoją drogą jak częściowo ryzyko za regulację ESMA i Turcję się zmaterializowało ? Niemal w całości , zostało ok. 2 mln zł na Turcję raptem.
Jakoś dziwnie widzisz dużo ryzyk ( gdzie niektóre już się zmaterializowały) , a wyjątkowo dobry wynik traktujesz jako pomijalny.

Kolejna rzecz , odnosisz się do wyników za Q4 2019 i piszesz, że baza klientów optymistycznie może wzrośnie dwukrotnie.
To chcę zauważyć, że baza aktywnych na koniec Q4 2019 wynosiła ok. 20 tys , a po Q1 2020 ponad 40 tys aktywnych klientów. Co już jest wzrostem dwukrotnym i jakoś dziwnie jestem przekonany, że będzie wyższa na koniec Q2 2020. Co pewnie zobaczymy już za 1,5 miesiąca w wynikach wstępnych.

Zmienność antyteresa dała w Q1 ponadprzeciętne zyski. W Q2 może być podobnie, ale ty uważasz, że to oneoff i po temacie, że nie ma stabilności i pewności jak na przyszłość.
3-4 wątki wcześniej kolega righdruadh napisałe Tobie, że nie zmienność jest ważna ( aczkolwiek dobrze wpływa na wynik), ale ilość nowo-pozyskiwanych klientów, szczególnie za granicą.
Ma to podwójne znaczenie. XTB działa w wielu krajach na zachodzie Europy a klienci są tam zamożniejsze i planuje wejść do RPA oraz prawdopodobnie Azja. Może jakiś jeden z azjatyckich tygrysów na początek.
Dlatego to jest ważne, core biznes.
Końcem Q4 2019 mieli ok. 20k aktywnych klientów, na koniec Q1 2020 ponad 40k aktywnych, największy przyrost poza Polską. Celem prezesa jest pozyskiwanie ok. 10k nowych miesięcznie na całym świecie .
Jeśli spółka za rok - dwa będzie miała 80-100 tys aktywnych klientów to odnosząc to do Q4 2019 gdzie nie było zmienności - dużej.

Można ekstrapolować , że wyniki powinny oscylować ok. Q4 2019 x 4~5.
Mamy więc ok. 37 mln zł x (4~5) co oznaczałoby 150-185 mln zł kwartalnie

Załózmy wariant 150 mln zł kwartalnie, co oznacza ok. 80 tys aktywnych (myślę, że na koniec Q2 2020 będzie ok. 50-60 tys aktywnych ) oznaczałoby , że w kolejnym roku-dwóch do takiego poziomu tj. 80 tys aktywnych brakowałoby ok. 20-30 tys nowych klientów.
Przy dalszej ekspansji na świecie ...... nie powinno to stanowić problemu.

Jak dla mnie wynik netto rzędu 400-600 mln zł , powtarzalny przez najbliższe 2-3 lata oznaczałby tylko jedno.
Obecna wycena jest jak wycena .... cdr z okolic roku 2015 (12-15 zł), wtedy też wielu myślało, że to one off, a potem ...... kurs odjeżdżał i odjeżdżał.
Przy powtarzalnym zysku na poziomie 400-600 mln zł , nikogo nie zdziwi kapitalizacja rzędu 6-10 mld zł

Moim zdaniem wyniki mogą być powtarzalne, kwestia na jakim poziomie.
Uważam, że jeśli bez zmienności zrobili w IV kw 2019 37 mln zł zysku. To już niedługo będą mieli min 3 razy tyle klientów aktywnych, obecnie jest 2 razy tyle. Wchodzimy na nowe rynki, nowe państwa, nowe kontynenty. Wiem, że obecna zmienność jest wyjątkowa, z pewnością kiedyś minie, ale baza klientów na razie rośnie i z pewnością kiedyś dojdzie do jakiegoś w miarę stałego poziomu.
Sądzę, że to końcem tego roku będzie ok. 60 tys aktywnych , w kolejnych latach, dzięki kolejnym rynkom jest możliwe , że będzie to poziom ok. 100 tys aktywnych.

Bazujmy na razie na tym co jest lub będzie niedługo. 60 tys aktywnych to 3 razy więcej niż IV kw 2019. Co oczywiście nie przełoży się wprost na wynik x 3, ale 37 x 3 to ok. 110 mln zł. Można więc przyjąć , że przy przeciętnej zmienności wynik ok. 100 mln zł może być powtarzalny, ale kwartalnie, nie rocznie. Zresztą czas zweryfikuje.

Popatrz na wyniki np. plus500, ostatnie 5 lat poza 2018 r gdzie mieli zysk potężny , bo 380 mln $, to średnio waha się na poziomie 100-200 mln rocznie.

Dlatego , wiem, że obecny rok to może być swego rodzaju one off na poziomie kosmicznym, ale z czasem poziom 400-500 mln może być powtarzalny ( do tego xtb stale płaci dywidendę)

Ty zakładasz tylko ok. 100 mln rocznie, ale tyle xtb miało kilka lat temu, bez tej ekspansji na świat. To znacznie zmienia oblicze firmy. Dlatego nie sądzę, by firma zarabiała tyle co kilka lat temu przy dużo większej bazie klientów i obszarze działania.

Do kiedy trzymać akcje ?

Jeśli II kw rzeczywiście pokaże wyniki podobne do I kw to za 3 miesiące wchodzimy do mwig40, średnie obroty mamy ok. 12 mln zł

Od III kw dwa nowe kontynenty dojdą, RPA i chyba coś w Azji. W Ameryce Płd. są Chile, ale to początek, sądzę, że dojdzie Brazylia, może Argentyna. W Afryce może Nigeria itd. Ta ekspansja może spowodować, że będzie to co prezes mówił po min 10 tys nowych klientów miesięcznie, w I kw było średnio po 7 k nowych.
Tylko wzrost klientów dzięki nowym rynkom może spowodować , że będą mieli za rok ok. 100-120 tys aktywnych klientów ( teraz mają chyba ok. 40 tys aktywnych), w IV kw 2019 mieli ponad 20 tys aktywnych.

I co ważne w IV kw przy ponad 20k aktywnych mieli 37 mln zł zysku, przy małej zmienności. To przy ok. 100 tys aktywnych we wszystkich krajach mogą robić przy małej zmienności 5 x 37 mln zł co daje ok. 180 mln zł. Niechby 100-150 mln zł.

Spółka , która pokazałaby w tym roku zysk rzędu kilkaset mln zł i potem po 100-150 mln kwartalnie i jeszcze dywidenda min 50 % z zysków .

Ile może być warta ?

Gdyby pokazali 2 razy z rzędu zysk na poziomach 400 mln zł plus, to ...... np. Dino ma 2 lata z rzędu po 400 mln zysku i kapitalizację 20 mld zł.

Np. Playway ma od 2 lat średnio po 100 mln zł zysku (kapitalizacja 3 mld zł), gpw od lat pokazuje zysk na poziomie nieco ponad 100 mln zł i ma kapitalizację 1,7 mld zł. Branża podobna, przy ponad 400-500 mln zł to niech kapitalizacja wynosi 1,7 mld zł x 4-5 i mamy 7-8 mld zł.

A jakie ma estimated p/e xtb ?
Zmienność na ropie - gł. cdf są na ropę z tego co podano w raporcie to surowce stanowiły 52 % wszystkich kontraktów, w kwietniu ta zmienność była znacznie większa niż w marcu, w maju również jest nieźle.

Można więc obstawiać, że przy utrzymaniu zmienności wynik może być 50-100 % wyższy niż w I kw.
W i kw było niemal 200 mln zł zysku minus odpis na Turcję 22 mln zł.
W II kw odpis wyniesie max 2 mln zł. Porównując do bazy I kw , konserwatywnie 50 % otrzymujemy ok. 300 mln zł zysku. Gdyby III i IV kw były już spokojne to wynik powinien być w okolicach 100 mln zł na kwartał (zakładamy znaczny wzrost ilości klientów vs III i IV kw 2019).

sumarycznie mamy ok. 670 mln zł zysku na 2020.
Tj. ok. 6 zł na akcję, a oczekiwany c/z to 1,2 !!!!!

W kwietniu 2020 r. zanotowano wzrost wartości obrotu produktami strukturyzowanymi o 199 proc. rdr do poziomu 268,9 mln zł oraz wzrost obrotów ETF-ami o 812,5 proc. rdr do 100,2 mln zł.

Albo jedno i drugie. Jak dla mnie lepiej by było, żeby zeszli do zera w posiadaniu.

Quercus sprzedaje bo ma limity.
Przykład masz aktywów na 1 mld a zapisy nie pozwalają mieć w jednym walorze więcej niż 5% czyli 50 mln zł.
Quercus nagle w 1 dzień ma z 6.5 mln akcji ponad 70 mln zł.
Musi walić w rynek aż zejdzie.
Zszedł poniżej 5 mln akcji, może jeszcze musiał trochę zejść.
W każdym razie popyt jest na to mega.

P. S.
Pamiętam jak eex brałem po 1 zł. Wdm sypał w rynek i sypał. Potem wzrosło do 50 zl a Wdm oddał wszystko po 1 zł.

Popełniasz błąd w swoim założeniu. Dlaczego Zakładasz ze 3 i 4 kw tego roku będą podobne do 2019? Ilość kont nowych i aktywnych rośnie lawinowo. W 3 kw tego roku będzie chyba 2 razy tyle kont aktywnych co w zeszłym roku w 4 kw podobnie. Jak więc mogą obroty przy tej ekspansji na świecie być podobne? To oznaczałoby załamanie handlu w xtb a I kw i kwiecień pokazują że jest wręcz odwrotnie. Jest mega wzrost. Nie wiem czy w III i IV kw będą takie mega przychody jak w I kw ale powinny być znacznie wyższe niż w IV kw 2019.
Zobacz na ich rentowność.
Ebitda coś koło 220 mln zł przy przychodach nieco ponad 300 mln zł.

Zakładam konserwatywnie zyski w III i IV kw na poziomie 2 x IV kw 2019 tj. po 100 mln zł.
II kw lepszy od I kw i zysk roczny na poziomie ok. 600 mln zł.
Dywidenda to 50~100%.
Przy tej ilości pieniędzy co mają a obecnie mają 750 mln zł plus zarobki z 3 pozostałych kwartałów to sądzę że dyw będzie pod 100% zysku. Czyli ok. 5 zł.

Kurs teraz ok. 8 zl.

rebro nagle 3% w dół:zapodaj.net/images/fc7b673caf9... klientów XTB gra na wzrosty:zapodaj.net/images/64890cf3eb3... lewarze i stop lossach może oznaczać to wiele wyczyszczonych kont, więc zysk dla XTB. Im większa zmienność tym lepiej, a teraz mamy zmienność jakiej na rynkach nie było od dawna!

Dla techników.
Zaliczono 61.8% zniesienia fibo tej fali wzrostowej. Nie sądzę, żeby miało być 78%.
Promocyjna cena wejscia

Ważne jest jeszcze to, iż 50% przychodów to Europa Zachodnia + Ameryka Łacinska w pierwszym kwartale tego roku, a będzie to się zmieniać jeszcze bardziej. Polska będzie miała coraz mniejszy udział.

Kolego , jaki IV kw, zobacz wstępny wynik za I kw. IV kw to pikuś

xtb często porównywane jest z brokerem Plus500.

A tam takie ciekawostki. Może i tu niedługo będzie podobnie.

Plus 500 zaczęło skup własnych akcji na dużą skalę.

Mega performance (rynek) + tania cena (a jest znacznie droższa niż XTB). Nie dziwie im się.

www.investegate.co.uk/Index.as... … ds=Plus500

CEO Również dobiera:
www.investegate.co.uk/plus500-... … 00083997L/

na xtb okres zamknięty ciekawe czy po nim zarząd wykona jakieś ruchy na akcjach.

Zainteresowanie inwestycją w ropę wystrzeliło dopiero kwietniu, czyli w II kwartale, a już w I kwartale XTB zarobiło na towarach ponad 50%, można tylko domyślać się jak dobry wynik zrobiło w samym kwietniu.

zapodaj.net/images/619e5e725c4...

Tutaj widać jak hasło "oil investing" wystrzeliło prawie 1000% względem marca:

zapodaj.net/images/bc159264f20...

Hasło "jak inwestować w ropę" urosło prawie 1000%:

zapodaj.net/images/bc159264f20...

Ponad 80% graczy na XTB gra na wzrosty ropy, która praktycznie od marca tylko spada, a 20 kwietnia spadła poniżej zera ("20 kwietnia doszło do bezprecedensowej sytuacji na amerykańskiej giełdzie. Ceny za baryłkę ropy kanadyjskiej i amerykańskiej ropy spadły poniżej zera."), w tym dniu wielu, wielu osobom wyczyściło konta do zera, a to zysk XTB.

zapodaj.net/images/5ce1e0af838...

Uważam że II kwartał przebije znacznie I kwartał jeśli chodzi o przychody i zyski, biorąc pod uwagę że prawdopodobnie większość wyniki w I kwartale zrobił sam marzec, a teraz w II kwartale mamy całe trzy miesiące z bardzo dużą zmiennością.

Plus500 jest w rankingach brokerów uznany za najlepszego.
Wyceniany jest na c/z = 12 , a dywidendę płaci na poziomie ok. 5%.
Ostatnia 0,065 na akcję , akcja po ok. 13.
https://www.gurufocus.com/stock/LSE:PLUS/summary

XTB jeśli powtórzy wynik I kw w II kw, a może być lepszy to po II kw mogą mieć ok. 4 zł zysku na akcję.

O dywidendzie za 2020 nawet nie piszę, bo zakładam II kw lepszy od I kw, III i IV kw niechby były znacznie niższe (choć nie wiem czy będą , bo ilość nowych klientów, szczególnie za granicą rośnie lawinowo), dlatego zakładam konserwatywnie zysk ok. 600 mln zł.

W kasie po I kw mieli 750 mln zł, na koniec 2020 mogą mieć 1,1 mld zł.

Prezes powiedział, że na dyw będzie 50-100% zysków.

Mogą więc dać za 2020 r ponad 5 zł na akcję , a w kasie zostanie i tak 500 mln zł.

Przy obecnym kursie dyw wyniosłaby 60%.

Dlatego nie sądzę, by procentowo było tak dużo.

Jeśli kurs wyniósłby na koniec roku 60 zł, to przy tych założeniach c/z = 12, a dywidenda stanowiłaby (zakładam 5 zł na akcję) ok. 8%

Niech wychodzi.

Niedawno wyszli z Harper za grosze, a jak się spuścili do końca to Harper wystrzelił kilkaset procent
Muszą walić bo mają umorzenia.

Ten ekspert pracuje w Mennicy Skarbowej. To jest ważne.

Mała dywagacja.

Jeśli taki popyt jak mówi Jakubik będzie przez miesiąc , a w obecnej sytuacji całkiem to możliwe.

To ..... 500 uncji dziennie to ok. 3,5 mln zł przychodu, nie licząc srebra i innych towarów.

Miesiąc to 30 dni x 3,5 mln zł daje ok. 100 mln zł przychodu , a trzeba doliczyć jeszcze 2 miesiące do I kw. Te też nie powinny być słabe.

Można liczyć na obrót rzędu 100-150 mln zł.

Gdyby marża była lekko większa niż w III kw 2019 a może tak być , to osiągając 3% marży netto zysk netto może wynieść nawet 3-4,5 mln zł za I kw.

Co oznaczałoby po I kw zysk na akcję rzędu 6,0-7,5 zł .
Cena akcji obecnie 27 zł.

A I kw to raczej patrząc na otoczenie nie koniec kupna złota a wręcz odwrotnie..

Czy istniej po wynikach za II kw możliwy zysk na akcję rzędu 9-10 zł ?

Przy takich wynikach obecna cena byłaby żartem.

Jedna z nielicznych spółek , która korzysta na obecnej sytuacji. Może to trochę nie fair tak pisać, ale tak jest.
Jedyny dealer złota w Polsce korzysta widać z tego (mennicę Polska trochę pomijam , bo tam sprzedaż złota powoli staje się marginesem działalności).

Zobaczymy co będzie jutro na giełdach, jeśli dalsze spadki i wzrost złota, to i tu powinna być kontynuacja trendu.

Wyniki są w cenie?
To mam pytanie jakie?

Bez wyniku za IV kw jest niemal 3 zł na akcje. Co daje obecnie c./z ~ 8. Nie uważam by to było wygórowane. 10~15 powinno być. Średnie c/z dla Wig20 to ponad 15, dla całej gpw ponad 10.
Dlaczego spolka z dochodami ponad 200 mln zł i zyskiem kilku mln zł ma być wyceniana poniżej średniej? Tym bardziej, że w razie nagłego kryzysu złoto wystrzeli do gory a tym samym zapasy i zyski firmy.

Obstawiam w IV kw zysk rzędu 0.5-1.0 mln zł. Co powinno przełożyć się na zysk na akcje na poziomie 3.5-4 zł i wycenę przy c/z ~ 10-15.

Kto wie może wyniki zaskoczą i będą wyższe.

W każdym razie nie są w cenie.

Niedźwiedź . Nie masz wiedzy , a zabierasz zdania.

4 tygodnie do wyników. Po nich , zysk na akcję wyniesie ok. 1,4 zł. Co daje c/z przy obecnej cenie ok. 13.

Ale ...... w 2020 r . drastycznie rosną ceny wywozu śmieci, na czym geo bardzo skorzysta, sądzę że ostrożnie można szacować zyski na ok. 15 mln zł netto. Co daje 3 zł na akcję.
Ostrożnie przy c/z = 10 masz 30 zł , OSTROŻNIE.

P.S.
Duże umowy (w zeszłym roku stanowiły ok. 20 % przychodów)

https://imgur.com/wO6P6AJ

Wszedłem na stronę Getinu i już nie widzę lokat pod 4%.

Najwyższa jest na 3,3 %

NBP zwolnił Idea Bank z utrzymywania części rezerwy obowiązkowej od 19 listopada

20.11.2018 09:01

Warszawa, 20.11.2018 (ISBnews) - Zarząd Narodowego Banku Polskiego (NBP) podjął uchwałę w sprawie zwolnienia Idea Banku z obowiązku utrzymywania 50% wymaganej rezerwy obowiązkowej od 19 listopada 2018 r. do 31 grudnia 2021r., podał Idea Bank.

"Podstawą prawną dla powyższej decyzji jest art. 39 ust. 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Narodowym Banku Polskim" - czytamy w komunikacie.

Grupa Idea Bank specjalizuje się w usługach bankowych i finansowych dla małych i średnich firm. Akcje Idea Banku są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 2015 r.
Więcej: wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,2...

Czyli ..... PIS się trochę przestraszył, że upadek 2 banków mógłby zatrząść systemem bankowym, co jak co , ale Morawiecki musi to wiedzieć.
Za kilka miesięcy kolejne wybory, nie mogą mieć takiego burd..... w kraju.

wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,2...

Polityka jest ważniejsza od .....

Cytat:
Nasze wyniki są nudne, ponieważ to, co Państwu obiecujemy, to dowozimy. Taka jest strategia spółki. Poszliśmy w tę linię będąc wielokrotnie na cenzurowanym w KNF. To muszę śmiało powiedzieć. Poszliśmy w strategię bycia nudną spółką – to, co obiecujemy, to dowozimy, ale tak naprawdę dowozimy lepsze wyniki. Mamy taką strategię: over deliver and under promise. Wszystkie nasze prognozy są dobre, zdrowe, konserwatywne, ale realizowane” – mówi Michał Lisiecki, Prezes Zarządu PMPG Polskie Media SA w rozmowie z Rafałem Irzyńskim

www.youtube.com/watch?v=dEHHD-...

Kod:
mod:dodawaj cytaty do linków!

Długo trzeba było czekać na wpis. Dokładnie 1 rok i 1 dzień.

P.S.
Może by tak ktoś skomentował wyniki 2016 r. , które są znacznie lepsze od 2015 r. i znacznie lepsze od konserwatywnej prognozy.
Albo może poczekać i skomentować te wyniki oraz wyniki I kw 2017 i prognozę na 2017 r., która również ma być konserwatywna i nie ma być w niej zysków z filmu Gwiazdy.

Film Gwiazdy często porównywany jest do innego polskiego filmu - Bogowie, który miał oglądalność ponad 2,2 mln widzów i przychody ponad 40 mln zł.

Jeśli wynik byłby tylko w 1/4, to ..... biorąc pod uwagę, że pmpg jest koproducentem filmu w 50 %, wpływ na wynik może być spory.

Średnia cena biletu w Polsce to 25-30 zł netto, z czego producent dostaje między 8-12 zł. Kwota zależy od umowy z dystrybutorem: jego prowizji i kosztu P&A, a także od średniej ceny biletu w kinie.

Dla przykładu:
W 4 kw. 2014 r. istotny wpływ zarówno na poziom przychodów, jak i kosztów operacyjnych segmentu miało zaangażowanie Agory w produkcję filmu Bogowie. NEXT FILM był dystrybutorem tytułu, który trafił na ekrany polskich kin 10 października 2014 r. Film Bogowie był najchętniej oglądanym obrazem w 2014 r. i przyciągnął do polskich kin 2,2 mln widzów. Przychody Grupy Agora z tytułu działalności filmowej w 4 kw. 2014 r. wyniosły 13,7 mln zł.

Przy oglądalności na poziomie 500 tys. widzów, do kasy mogłoby wpłynąć .... dodatkowe ok. 2-3 mln zł.

Warto poczekać na wyniki oglądalności i doliczyć parę dutków do konserwatywnej prognozy.

Na polimeksie aktualnie jest spekulacja pod kontrakt.

www.bankier.pl/wiadomosc/Konso...

Poza podstawowym portfelem taki kontrakt to byłby prestiż i kasa oraz może i przyczynek do kolejnych dużych zamówień. Pod tą spekulację odchodzi ta gra.

Co jeśli wygrają i dołożą do tego np. spekulacje o kolejnym dużym prestiżowym ?

Obecnie ludzie na gpw, a szczególnie fundusze tfi ( w związku z napływem dużej świeżej gotówki) poszukują atrakcyjnych, płynnych spółek z potencjałem.

Co z tego wyjdzie , na razie nie wiadomo. Jedno jest pewne , będzie ciekawie.

To ich dzisiejsze tłumaczenie, ...jakieś takie miałkie. W stylu spokojnie, kurs wali od 3 dni po 30 % w dół, ale wszystko mamy pod kontrolą.
Powinni, jeśli się wzorowali na nim, lepiej to napisać.
Matyjas , były prezes PMI w momencie , jak już zaczęły być podejrzenia , że coś nie halo, to nawet podał prognozę zysku i przychodów, tak kosmiczną, że ...... rzeczywiście spora część ludzi połknęła haczyk.
A tu, jakieś takie poklepanie się po plecach.

kliknij, aby powiększyć

Kod:

MOD: Proszę zapoznać się z regulaminem forum dostępnym pod poniższym adresem:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

W szczególności z tymi punktami
"Preambuła
4. Nie musisz mieć profesury ani Orderu Odrodzenia Polski, aby uczestniczyć w forum. Wystarczy, że będziesz zachowywał się normalnie i kulturalnie, tj. traktował innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany. Zdajemy sobie sprawę, że osobom wychowanym na innych forach trudno z początku porzucić kloaczne nawyki, stąd niekiedy zdarzają się nieporozumienia, gdy wpada nowy i zaczyna rządzić, ustawiając forum pod siebie. Niestety, żeby tutaj rozmawiać, trzeba się umyć, ubrać i uspokoić, co na początku może przychodzić z trudem, ale innej drogi nie ma.
Treść
4. Forum nie służy do reklamowania innych stron. Podawanie linków, czy to w treści czy w stopce, służące promowaniu tychże stron, nie jest mile widziane. Administrator może dopuścić niektóre linki na podstawie subiektywnej oceny aktywności użytkownika i jego wkładu w forum, za co rekompensatą będzie skierowanie ruchu na jego stronę.
Moderacja
1. W celu zapewnienia przejrzystości i spójności informacji znajdujących się na wątkach, forum jest moderowane. Oprócz treści jawnie sprzecznych z dobrymi obyczajami i zasadami współżycia społecznego, usuwane są treści:
b. nie merytoryczne, tj. nie dotyczące spółki lub jej akcji,
e. komentujące osobę innego użytkownika,
f. monologi, czyli odpowiedzi samemu sobie, szczególnie nie niosące nowych informacji,
h. niechlujne i niepełne, np. gołe linki bez cytatu, równoważniki zdań bez przecinków i polskich znaków diakrytycznych, wykresy bez komentarza i temu podobne."

Proszę także dostosować obecny wpis do regulaminu. W innym wypadku także zostanie usunięty.

anty_teresa napisał(a):
Ja w żadnych kursowstrzymywaczy nie wierzę. To mit, taki odpowiednik eteru, który ma tłumaczyć coś czego się nie rozumie. Ja z resztą setnie się ubawiłem ze dwa razy, jak na mniej płynnych walorach sprzedawałem swoje pakiety akcji, a na parkiecie zostałem uznany za kursowstrzymywacza i osobę specjalnie blokującą kurs przy dorozumieniu, że próbuję "wycisnąć" akcje od innych.

Ja też nie. I tej wersji się trzymam...... od ponad roku ..... wave

brzegus napisał(a):
a i tak pewnie sporo drobnicy się głowi co będzie jak kupi po 0,30Boo hoo!

Od jutra ty będziesz się głowić , który pokój wytapetować akcjami.

PETROLINVEST SA Złożenie wniosku o ogłoszenie upadłości
Raport bieżący 9/2016

Zarząd PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka") informuje, że w dniu 9 maja 2016 roku Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku, VI Wydział Gospodarczy ("Sąd") przekazał Spółce wniosek Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie ("ZUS") o ogłoszenie upadłości Spółki, obejmującej likwidację majątku Spółki. Wniosek został złożony w dniu 4 stycznia 2016 roku. Jednocześnie Spółce przekazane zostało postanowienie Sądu z dnia 4 maja 2016 roku o zabezpieczeniu majątku Spółki poprzez ustanowienie tymczasowego nadzorcy sądowego.
Spółka prowadzi rozmowy z potencjalnymi inwestorami, które w ocenie Zarządu Spółki doprowadzą do pozyskania środków w pełni zabezpieczających spłatę wymagalnych zobowiązań wobec ZUS.
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie w związku z § 5 ust. 1 pkt 24 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim
Więcej na: biznes.pap.pl

anty_teresa napisał(a):
Tak, spadki na PPGM są większe, ale także były większe przed wybuchem afery podsłuchowej, więc sam fakt publikacji nie wyjaśnia zachowania kursu na przestrzeni wielu lat.

Nie wiem jak przed aferą było z reklamami WPROST, ale być może było tak piszesz. Tym niemniej chciałem pokazać, że nawet dopływ gotówki reklamowej ze spółek rządowych nie jest gwarantem sukcesu, co pokazuje przykład Agory. Niby Agora miała takie wpływy a wcale jej akcjonariuszom to jakoś humoru nie poprawiło - kurs spadał mimo to, i spadał znacznie mocniej od rynku. To pewnego rodzaju przestroga.

Popatrz anty na wyniki tej Agory. Mimo napływu potężnej gotówki , przez ostatnie 4 lata balansowali na lekkim plusie lub minusie przy przychodach niemal constans od 10 lat. Jak mogli byś lepiej wyceniani ? Zarówno teraz Agora jak i 3-4 lata temu była wyceniana bardzo drogo. W 2012 mieli stratę 8 mln a w 2014 r strata 11 mln mimo iż byli przy tzw. "korycie".
Obowiązkowe tysiące szt. w urzędach. Obowiązkowe milionowe reklamy, a kasa wypływała bokiem.

Za miesiąc na PMPG wiele się rozjaśni. Prezes poda do tego czasu strategię. Poda wynik za I kw i prognozę na 2016 r.

Jeśli prognoza będzie opiewać na 1,4-1,5 zł zysku na akcję to ryzyko kupna przy cenie 3,5 zł jest minimalne.

Małe porównanie spółek z branży:

wskaźnik C/Z

PMPG 6,60 za m-c pewnie ok. 4,5
4FM (4FUNMEDIA) 9.92
CPS (CYFRPLSAT) 13.44
SAR (SARE) 15.12
MZA (MUZA) 16.09
KPL (KINOPOL) 16.16
ATG (ATMGRUPA) 16.26
K2I (K2INTERNT) 30.04
AGO (AGORA) 47.63
WPL (WIRTUALNA) 286.83

Cena/Zysk Operacyjny

PGM (PMPG) 2015/Q4 6.21
CPS (CYFRPLSAT) 2015/Q4 7.87
MZA (MUZA) 2015/Q4 8.21
4FM (4FUNMEDIA) 2015/Q4 8.50
SAR (SARE) 2015/Q4 9.17
KPL (KINOPOL) 2015/Q4 12.80
ATG (ATMGRUPA) 2015/Q4 14.35
LRK (LARK) 2015/Q4 14.79
SMT 2015/Q4 15.42
WPL (WIRTUALNA) 2015/Q4 19.43
K2I (K2INTERNT) 2015/Q4 23.73
AGO (AGORA) 2015/Q4 32.32

Rządziło PO to były złote czasy dla Agory.
Można powiedzieć upadł król , niech żyje król.
PIS w ramach wdzięczności (afera taśmowa we Wprost PMPG podcięła finansowe skrzydła w 2014 r.,ale przyczyniła się walnie by władzę objął PIS)wręcz musi się zrewanżować. Reklamy będą płynąć nie strumieniem , ale rzeką do Wprost i "Do rzeczy". Chyba nikogo to nie dziwi.
Po wynikach za I kw będzie już tylko pewność. Kilka dni później prezes powinien podać oficjalne prognozy na 2016 r. (moim zdaniem ok. 14-15 mln zł).

Co przełożyć się powinno na ok. 1,5 zł zysku na akcję.

A obecna cena to 3 zł z haczykiem.

kliknij, aby powiększyć

Kod:
mod: usunięto informację o transakcjach Użytkownika.

Na razie ładny ruch. Zobaczymy co będzie się działo na 20 zł. Dość silny opór. Potem już tylko i aż - szczyty.

Myślę, że warto założyć nowy wątek.

Mennica Skarbowa.

Spółka od kilku lat poprawia co roku przychody i zyski.

Za 2015 r. firma odnotowała ponad 100 mln zł przychodu i ponad 700 tys. zł zysku. Co daje ok. 70 gr zysku na akcję i C/Z przy obecnym kursie ok. 5 !!!

Zważywszy na bardzo mały FF - ok. 130 tys. akcji a realnie grubo poniżej 100 tys. szt. myślę, że potencjał do wzrostu jest dość duży, a zważywszy na sektor działania, ryzyko niskie (zapasy w złocie i srebrze).

Czekam na opinie.

anty_teresa napisał(a):

To akurat bardzo rozsądne pytanie. Też chciałbym wiedzieć ile gotówki to zabierze i ile spółka będzie miała kosztów poza sprawozdaniem. Słusznie zauważyłeś, że najważniejsza jest kasa, że to ona się tylko na końcu liczy, a tych akcji nie będzie można sprzedać bo nie są notowane, podobnie jak nie można liczyć na żadną dywidendę.

Dziwne.

Niby wg Ciebie najważniejsza jest kasa, ale taki 11bit wg Ciebie jest beee, a tam akurat kasy w "kasie" opór, nie wspomnę, że wskaźniki na tle branży biją konkurentów na głowę.

Trochę powiększa się chmurka niebieska , a kurs nadal nad nią. Jeszcze średnia (czerwona) do góry i będzie mocny sygnał kupna po raz pierwszy od 2 lat.

kliknij, aby powiększyć

Można jeszcze wkleić 2 wykresy.

Sk45 mocno zawija i chyba po raz pierwszy od 2 lat przetnie sk100 od dołu oraz tworząca się mozolnie formacja ORGR.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Jest tu fachowiec od techniki (szutnik) po co więc ja mały żuczek mam próbować ? :)

P.S.
Kiedy anty_teresa był poprzedni tak widoczny sygnał kupna ?

Ja poprzedni widziałem na eko niemal 3 lata temu i ..... teraz. Ten , który pokazałeś trwał aż jedną sesję, więc nie traktuję go serio.

Jeden z moich kolegów dość mocno interesuje się techniką Ichimoku.
Nawet tu kiedyś ktoś wkleił te chmurki (kilka lat temu).

Do czego zmierzam. Technika ta przy kursie ponad 40 zł dała mocny sygnał sprzedaży (okazuje się , że prawidłowo). Poprzednio również prawidłowe sygnały kupna i sprzedaży.

Co teraz pokazuje ?

kliknij, aby powiększyć

watchdog, każdy wie o co chodzi. Tylko mega wk...... bierze ludzi, jak właśnie w białych rękawiczkach zrobiono wałek.
Każdy widzi kurs. Nurkowanie, potem wzmożone obroty i ..... nagle ....... .

Też widzisz, że to śmierdzi na km, a najgorsze jest to, że wszyscy wiemy, iż KNF ...... nic nie znajdzie, a sądzę, że kilku gości z forum mając taki dostęp , jak KNF wyłapałoby wszystkich.

vladinio przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź.

Jest odpowiedzią na pytanie skierowane poniekąd do szutnika. Pytający sugeruje ciekawy moment pod względem technicznym , nie fundamentalnym (szutnik z tego co wiem , gł. techniką operuje), a technicznie tu od prawie roku nic się nie dzieje. Konsoooooooooooooooolidacja.

Chyba nikt z tu piszących nie wierzy, żeby nie doszło do "wałku". Tak jak szutnik napisał. Jakieś szwagry na pewno skorzystały. W przypadki nikt na gpw nie wierzy.
Aczkolwiek KNF z pewnością żadnych nieprawidłowości nie wykryje.

Na czym ma polegać właśnie teraz ciekawy moment ?
Ja tu widzę konsolidację od prawie roku po mega wzroście.
Kurs trzyma się bardzo mocno, 70 zł +- 10 zl

Na razie nic szczególnego.

Jak przebije opór lub wsparcie to wtedy będzie ciekawy moment.

kliknij, aby powiększyć

Tak w skrócie.

Przejęcie transferu technologii to - "przejęcie Bokuna i Dziedzica"
Przejęcie know-how to - "przejęcie Bokuna i Dziedzica
Przejęcie kluczowej kadry? To .......

Ile musiałby strategiczny zaoferować Bokunowi i Dziedzicowi, aby Ci oddali firmę (dali się przejąć) czy jak to inni mówią oddali technologię, know-how i kadrę - kluczową kadrę.

Dziś "Rodzina" ma kilkadziesiąt mln w akcjach, ale wie też , że postawiła za 35 mln zakład i wie ile może on przynosić zysków po uruchomieniu.

Oczywiście może ktoś napisać, że zakład nigdy nie ruszy na pełnej mocy. Zawsze można tak napisać, dlatego teraz pakiet "Rodziny" wart jest 50 mln zł.

Tylko, że każdy tu pisze , że strategiczny wejdzie, jak odpali Astana.

Tylko, że wtedy "Rodzina" będzie znała jej możliwości , możliwe zyski (które mogą zbliżyć się w skali roku do obecnej wartości ich pakietu oraz co najważniejsze, jak pijaczysko wspomniał.

Jak odpali Astana, to już będą wiedzieli jakich problemów uniknąć w Gres. To zaś oznacza, że razem z Gresem przychody/zyski będą delikatnie mówiąc większe.

Dlatego "kluczowa kadra" , jeśli nie oddała pakietu teraz za 50 mln zł, to nie odda go też od razu po uruchomieniu Astany

wojtek105 napisał(a):
poczytaj sobie co to za Klient

A może i partner strategiczny ?

To nie kontrakt.

To rozpoczęcie dostaw.

Taka mała ciekawostka.

Kurs do tej pory przez 5 lat mocno był skorelowany z przychodami i zyskiem.

Na wykresie dla ułatwienia odczytu zysk jest powiększony 2,5 raza (zakładam też zysk netto na poziomie ok. 35-40%przychodów)

Teraz można się zabawić i założyć wyniki dla III i IV kw (z reguły znacznie lepsze od I półrocza)
Zakładam więc, że w III i IV kw zrobią po ok. 8 mln zł przychodu i przy zachowaniu marży po 3,2 mln zł zysku (w II kw było odpowiednio 7 mln i 2,5 mln zł)

Zobaczymy , jak na to odpowie kurs.

kliknij, aby powiększyć

Jeśli chodzi o pozysk tzw. stacjonarny - nic.
Suszarnia ? Troszkę.

Obecny kurs to odzwierciedlenie z pozysku tzw. tradycyjnego + drobne inne dostawy.

W jakim procencie kurs odzwierciedla możliwości płynące z Astany i Gressu ?
W bliskim zeru.

Można oczywiście napisać, że Astana i Gress nigdy nie rusz, ale .... co jeśli ruszą ?

Wg obliczeń pozysk z Astany to ok. 35 tys. ton (170 mln zł przychodu) z Gresu ok. 3 razy tyle.

Co jeśli zaczną pozyskiwać w takiej ilości ?

Z Astaną ?
W jakim procencie ? 1-3 % ?

Astana to wg wyliczeń niezależnych ok. 30-36 tys. ton rocznie.
Co przekłada się na przychód rzędu 170 mln zł.

To jest uwzględnione w kursie ?

W jednym czy dwóch procentach ?

c/z = 13,9
c/wk = 1,9

wg : www.stockwatch.pl/gpw/ekoexpor...

Ta cena uwzględnia obecne wyniki. Tylko.

Z pewnością nie uwzględnia Astany. Rynek na chwilę obecną wycenia Astanę na zero zł, a możliwość pozysku tam mikrosfery na .... również zero.

Kod:
mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem

Obecnie nawet stockwatch podaje rating dla EEX jako AAA (spółka o najmniejszej możliwości upadku)co więcej wskaźnik Altmana wynosi ponad 20 !!!

Przy wskaźniku ponad 8 spółka otrzymuje rating AAA.

Jak można więc wyliczać wartość spółki na zero ?

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

mfiles.pl/pl/index.php/Wska%C5...

Dla przykładu wskaźnik Altmana dla takich tuzów wynosi np.:
CDR - 12
Kruk - 11
LPP - 6 (rating A-)
Workservice - 4 (rating B+)
itd.......

....." Ta spółka ma potencjał, ale ryzyko jest duże, wielokrotnie większe niż średnio na rynku. "...

I właśnie taką wypowiedź uważam za naganną.
Spółka ma potencjał, ale duże ryzyko.

Dlaczego więc przy wykonaniu tych wygórowanych prognoz ma być wyceniana jako średniak ?

Zawieszając komuś wysoko poprzeczkę, oczekujemy rewelacji. Jeśli więc te rewelacje są wykonane to dlaczego wycena ma być jak u średniaka giełdowego ? Jak to wielu z tobą wycenia na średnią np. P/E ok. 12-15 ? Ba nawet niżej. Nie rozumiem.

Można wytłumaczyć ?

Widziałeś anty w nocie BPS FCF dla EEX na 2015 i 2016 r. Są za niskie, żeby pisać jak co niektórzy, że obecny kurs zdyskontował 2015r ?
Tam również jest podany implikowany potencjał wyceny DCF do bieżącej ceny.

Nie mów, że w przypadku wykonania prognozy nie zrobiło wrażenia.

Jeśli kurs przebije poziom 40 zl i zejdzie niżej , to dojdzie do 32-25 zł. Biorę to pod uwagę, ale szanse na to oceniam na 10 %. Czas zweryfikuje.

P.S.
Czy łatwo zmanipulować kurs dlugoterminowy ? Czy jest możliwym nagły silny spadek kursu spółki, która radykalnie zwiększa przychody/zyski ? Czy jest możliwy spadek kursu spółki , która ma silny rozwój, znakomite perspektywy, która buduje nowe fabryki, dzięki którym podwoi/potroi przychody ?

Owszem teoretycznie to możliwe. Daję szansę na to ok. 10 %

Jaki jest sens pisanie o tzw. rencie dywidendowej w przypadku niemalże start upu ? Proszę pomyśl.

To tak, jakbyś chciał ustalić wartość docelową np. Lewandowskiego juniora . Ma to sens ? Wtedy jego wartość może wynosiła 100 tys zł czyt. 30 tys dolarów. Dziś 30 mln dolarów.

Mylisz pojęcia, a niegłupi z ciebie gość.

To najbardziej dynamicznie rozwijająca się spółka na GPW i co więcej nadal ma największy potencjał !!!!!

Ty zaś mierzysz ją , jak PZU czy PKO BP , gdzie kresem możliwości jest wzrost przychodu o 20 % rr.
Jak to porównać ? Nie da się . Po prostu it is impossible.
Po co więc to robić ?

Postaram się prościej. To tak jakby ktoś napisał, że Chiny już mają szczyt możliwości za sobą i od dziś PKB będą miały ..... i tu będziemy to porównywać .... na poziomie np. Szwajcarii, Austrii itp.

To porządne kraje, ale .... Chiny czy to się komuś podoba czy nie, to nadal będą miały PKB wyższe niż Szwajcaria, Austria, Norwegia, Szwecja, Luksemburg (bogate kraje) razem wzięte.
Nie potrafię prościej.

Nie można więc porównywać np. P/E PZU, PKO itp do EEX.
Ta spółka ma wzrost rr przychodów/zysków po ok. 100 %. Dla blue chipów to nieosiągalne. To porównanie jest ..... co najmniej nie na miejscu.

Niejaki
Kod:
/mod/
napisał ci wyraźnie. Obecny kurs dyskontuje już zysk za 2014, tfu 2015 r.

To, iż są prognozy na 2014 r na poziomie ok. 35 mln zl, a na 2015 r. na poziomie 61 mln zł zysku netto jest nieważne. Wg niektórych zysk na akcję na poziomie ok. 5,5 zł ( P/E przy obecnej cenie ok. 8)to właśnie to uwzględnienie dużego ryzyka.

Czyż nie lepiej kupić przeciętną spółkę z GPW o P/E = 19 ??????

Mniejsze ryzyko i spokój, a nie ryzyko na EEX i obawa o światową ekspansję, to bolesne przeżycie P/E=8. Warto ?

P.S.

Na przekór wyznawcom SW napiszę moją prognozę dla EEX.
Przy wykonaniu powyższych prognoz wg mnie kurs może osiągnąć na koniec 2014 r. poziom ok. 80-120 zł, zaś na koniec 2015 r. poziom ok. 150-200 zł.

To bardzo nie w smak krytykom.

Niestety powyższy post raczej będzie usunięty, bo nie jest po myśli linii .....
Kod:
/mod: podaj jakieś obliczenia do wyceń a nie wróż ze szklanej kuli, bo bez tego faktycznie post zostanie usunięty jak na każdej spółce. Regulamin wymaga uzasadnienia podawania ceny docelowej. Choćby z technicznego punktu widzenia. Przestań także odnosić się do innych użytkowników forum. Udzielam Ci ostatniego ostrzeżenia. Kolejnym razem się pożegnamy./

anty_teresa napisał(a):
No, dobra. Będzie teraz.

Na początek co znaczy, że rynek już dyskontuje jakiś zysk. Według mnie to oczekiwanie zrobienia jakiegoś wyniku w przyszłości i utrzymanie w przyszłości. Na lokacie mamy zwrot 5% co daje C/Z=20 i to jest maksymalna wartość C/Z dla instrumentu, który jest bezpieczny. No, ale inwestując w akcje należy oczekiwać wyższego wzrostu dla akcjonariusza dajmy na to 11%. Spółka wypłaca cały zysk w dywidendzie i mamy oczekiwanie co do 11% zwrotu z inwestycji.
Skoro tak, to zobaczmy ile wynosi C/Z dla różnych typów instrumentów i jak na tym tle wygląda oczekiwany C/Z w kolejnych latach dla noty BPS:

kliknij, aby powiększyć

Doskonale widać, że ten rok 2013 nie może być dla żadnego inwestora zadowalający i oczekiwany. Jeśli spółka będzie wypłacać cały zysk w formie dywidendy to stopa zwrotu z dość ryzykownych akcji jest mniejsza niż z obligacji Skarbu Państwa... Dopiero w roku 2015 zysk dla akcjonariusza jest wyższy niż z w miarę bezpiecznych obligacji, w związku z czym uprawniona jest teza, że ten rok został już kupiony choć nie w całości.

To wszystko nie oznacza jednak, że akcje EEX nie mogą rosnąć. Rynek wraz z upływem czasu będzie miał coraz większą bazę wynikową i za pewne "oczekiwania" co do poprawy w przyszłości, jak choćby rok 2016.

Powyższe dywagacje prowadzone są bez uwzględniania tempa wzrostu, bo jeśli tak, to mamy de facto uwzględnione wyniki kolejnych lat i słuszne twierdzenie, że w wynikach jest rok 2015, 2020 i 2200 blah5

Czysta teoria, która mija się z rzeczywistością. Jak wytłumaczyć obecne średnie P/E dla GPW ponad 18. Czyżby wszystkie spółki średnio były conajmniej 2 razy za drogie ? Jak wytłumaczyć, że różne sektory/branże mają średnio różne P/E zależne od mody, potencjału wzrostu, sentymentu i wielu innych. To nie jest książka. Gdyby tak było to każdy by zarabiał, a gł. analitycy robiący po 100 wykresów dziennie.
Spółki na giełdzie na całe szczęście rządzą się też innymi prawami.
Powiem więcej wiele spółek do których akcjonariusze mają zaufanie i wiarę w sukces są dużo wyżej wyceniane od spółek których zarządy lekceważą tzw. drobny akcjonariat.

Na giełdzie częściej psychologia ma wpływ niż wyliczenia. One i są potrzebne , ale nie determinujące.

mrk napisał(a):
A co w takim razie dyskontuje obecnie rynek owner? :)
Zyski, o których piszesz Ty, o których wspominali inni którzy już chyba w najbliższym czasie nie napiszą (nawet szkoda!) i wreszcie o których pisze w swojej nocie BPS mniej więcej się pokrywają. Oznacza to, że rynek o nich wie i uwzględnia je w swojej wycenie. Tylko że te zyski w takiej wysokości, mam na myśli >30 mln w roku 2014 i 60 w 2015, są na razie obarczone spory ryzykiem. Bo a to niepowtarzalna i nowatorska instalacja w Astanie się opóźni, a to powstanie jakaś wymagająca dłuższego przestoju awaria, dostawy się opóźnią i tak dalej. A ryzyka są tutaj istotne o czym można było się przekonać w 2012. Dlatego też do tych zysków rynek przykłada po prostu dużą stopę dyskontową i przez to na razie mimo 33 baniek za rok i 60 za dwa lata kurs wynosi 43 złote. Moim zdaniem w miarę jak zyski będą się uwiarygodniały (komunikaty, raporty), w miarę jak rynek będzie się upewniał, że tym razem wszystko idzie ok, to ryzyko będzie spadać,a co za tym idzie dyskonto również będzie spadać, a cena wzrastać.

Obecne zyski dyskontują już rok 2014 i 2015, ale jak pokażą się te wyniki za 2013 i jak zaczną się pojawiać wyniki za pierwsze kwartały 2014 to kurs może wzrosnąć. Hmmmmm to zdyskontował ten 2014 i 2015 czy nie ? Chyba, że na wiosnę będzie już dyskontował 2016 i 2017 to ok.

Kto powiedział, że EEX w 2015 r przy przerobie ok. 50 tys ton przestanie się rozwijać ? 3fabryki , jakie EEX planuje na chwilę obecną dadzą przerób ( moim skromnym zdaniem) + Rosja ok. 100 tys ton. To spora różnica. no i kto powiedział, że to ostatnie zdanie ?
Pisanie w 2013 r. o tym, że EEX w 2015 dojdzie do swoich wyżyn możliwości jest po prostu nadużyciem.

Gdyby wyceniać średnie P/E dla GPW = ok 18,5 to przy 7 zł zysku na 1 akcję wychodzi marne ok. 130 zł za 1 akcję EEX. No, ale wg Teresy powinno być 50 zł , ......bo tak uważa on i basta. Masz inne zdanie to ban !
Kod:
/mod: na PW zwrócono uwagę na formę wypowiedzi. Nikt nie groził banami, a jedynie padła prośba(mocno wyrażona) o dyskusję z poszanowaniem poglądów. Tak było Sławku czy nie? Wcześniejszy post został usunięty za brak poszanowania dla innych użytkowników portalu/

cad_man napisał(a):
Wygląda na to, że obecna rynkowa wycena spółki zawiera osiągnięcie wskazanych w tym opracowaniu zysków w 2014 r., pytanie czy wyrobią taki zysk? Co ze wskazanymi ryzykami?
Ciekawe ilu posiadaczy akcji zdecyduje się je sprzedać skoro obecna cena dyskontuje cały przyszłoroczny zysk? Bo osobiście nie wierzę w to, że teraz zacznie się kolejna fala wzrostów pod wyniki (jeszcze bardziej niepewne) w 2015 roku...

A jaka cena powinna być , która dyskontowałaby tylko obecny rok ?

Po tym roku EPS wyniesie ok. 1,5 zł.

Średnie P/E dla GPW to 18,5.

Dla takiego P/E cena 1 akcji powinna wynieść ok. 28 zł.

Tylko, czy spółka rozwijająca się w tempie jednym z najlepszych na GPW, spółka która może być niedługo w swojej branży monopolistą, spółka która ma plany na kolejne lata wręcz znakomite, ma być wyceniana , jak średniak GPW z P/E ok. 18-19 ?

Tylko dla P/E ok. 30 wychodzi na to, że obecna cena zdyskontowała rok ...... no właśnie ten co skończyliśmy niemalże tj. 2013.

O jakim skonsumowaniu 2014 r. mowa ? Za rok najprawdopodobnie zysk na akcję wzrośnie do ponad 3 zł i P/E spadłoby do ok. 15.

Rozumiem więc, że pisząc, iż EEX zdyskontował 2014 r. masz na myśli, że ta spółka jest gorsza od średniaka z GPW z P/E = 18,5.

Brawo !!!!

P.S.
Antytereso projekcja CF jest dostępna w tej analizie po zalogowaniu. Sądzę, że już niedługo będzie możliwa do zobaczenia dla ogółu.
Ja ją widziałem i wygląda lepiej niż znakomicie i to już od przyszłego roku.

Na stronach DM BPS jest ciekawa nota analityczna dotycząca EEX. Mam nadzieję, że będzie niedługo upubliczniona nie tylko dla zalogowanych, a i dla ogółu. Ciekawa analiza i co ważne pokazująca ogromny skok Ekoexportu.
Jak będzie podana szerszemu gronu, prześlę link.

Czy ja napisałem, że kryształ ?

Ktoś może napisać, że w historii ciekawą personą był ...... . Dalej już wiesz.

Mnie nie interesuje mnie on jako osoba, ale jak ja na tym skorzystam.

Jesteś mrk pewien, że to nieudolność KNF ze zmianą parkietu.

Ja mam inne przeczucie. Do RN Elementala weszło niedawno kilka nowych osób w tym Dawid Sukacz. Ciekawa persona. www.concordia.com.pl/index.php...
Notabene Concordia bodajże przeprowadziła ostatnią szybką i udaną zamkniętą emisję dla EEX.

Sądzę, że troszkę pomysleli w Elementalu i postanowili uplasować emisję tuż po PKP CARGO i Enerdze. Cargo miało potężną redukcję, Energa podejrzewam, że również będzie miała i wtedy zważywszy na hossę na rynku. Rynek może się rozochocić i wręcz łaknąć kolejnej emisji. Co wtedy ? Wtedy będzie emisja i zmiana parkietu Elementala.

Pożyjemy zobaczymy.

Posiadam EEX, Elemental. Mabion, ..... Medicalgorythmics. Aczkolwiek przyglądam sie Krukowi i Magellanowi (wspomnianymi przez ciebie). Mimo różnic kilka spółek przewija się po raz .... n-ty. Mimo wszystko uważam, że dobrze inwestujesz, ale się kamuflujesz . Why ?

Kod:
mod: wpis jak i cała dyskusja o inwestorach i ich portfelach łamie regulamin.
użytkownik jeżeli nie przestanie ignorować zasad, będzie wyproszony z forum

Coś mi się wydaje anty teresa , że nie możesz przekonać się do Elemelka, tak jak 2-3 lata temu do eex. Może zamiast się przekonać lepiej kupic i zarobić ? :)

Nie wydaje ci się anty dziwne, że na siłę ktoś na Elementalu trzyma kurs na 3 zł ? Ja mam odpowiedź prostą. Niedługo jest emisja i zmiana parkietu , a ktoś chyba chce objąć sporo i tanio i dlatego trzyma kurs. Do czasu.

Oczywiście dla wielu P/E = 16 jest kosmicznie duże w tej branży.

Sprawdź anty kto wszedł do RN, kto objął ostatnie emisje akcji, ile pozyskano i pozyskają w najbliższej emisji pieniędzy. Co kupiono i co kupią. To właśnie ELEMENTAL konsoliduje.

Aczkolwiek zawsze można stanąć z boku i obserwować.

Kod:
mod:treść usunięta za wypowiedzi nie dotyczące spółki.

Proszę podaj więc (bez sarkazmu) jakie akceptujesz P/E ( bo widzę , że poziom 16 jest wysoki) dla branży recyclingu. Czy poziom 3-6 będzie odpowiedni ? Czy przesadziłem i 8-10 będzie adekwatny dla tej mało przyszłościowej branży. Nie sądzę, bowiem, aby P/E miało być niższe od wymienionych przeze mnie.

P.S.
Ile wynosi średnie P/E dla branży recyclingu na świecie , w Europie ? ile wynosi średnie P/E dla GPW?
Ja znam odpowiedzi. Sądzę, że ty też, bo zabierasz zdanie i jego bronisz.

Kod:
mod:treść usunięta za wypowiedzi nie dotyczące spółki.

W każdym razie nie zmienia to faktu, że spółka ma niskie P/E i potencjał do wzrostu. Jeśli ktoś się nie zgadza, to chętnie poczytam merytoryczne wypowiedzi. Teresa zapraszam.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 28 stycznia 2022 10:52:37
Liczba wpisów: 175
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,915 sek.

reqncfgf
tzvkkvgq
gaarwwpy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dowydwxv
eaxoixym
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat