PARTNER SERWISU
vncvipdh
6 7 8 9 10
Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 5 stycznia 2014 00:47:05 przy kursie: 41,40 zł
Ostatni pojawiło się kilka artykułów na temat spółki, które powinny zainteresować akcjonariuszy.
Z Parkietu :

Cytat:
Na GPW i NewConnect przybywa spółek medycznych. Warto interesować się tą branżą? Zdecydowanie tak. Jednym z głównych powodów, oprócz wysokiej innowacyjności tego sektora, jest demografia. Starzejące się społeczeństwo z punktu widzenia rynku pracy czy systemu emerytalnego jest zjawiskiem negatywnym, ale w kontekście inwestycyjno-medycznym pozytywnym. Osoby powyżej 65. roku życia wydają średnio kilkanaście procent swojego rocznego dochodu na leki lub usługi medyczne. Dla porównania – wskaźnik ten dla trzydziestolatków wynosi poniżej 5 proc. Wydatki będą więc rosły. To bardzo ciekawy sektor, ale jednocześnie trudny.

www.parkiet.com/artykul/135307...

Dalej z Forbes, bardziej o Selvicie, ale też wypowiada się prezes Wieczorek :

Cytat:
Wokół małych firm biotechnologicznych zrobiło się gorąco, bo tam dziś powstaje większość innowacji. Nawet duże koncerny farmaceutyczne nie traktują ich jak wrogów, ale współpracowników, dzięki którym mogą obniżyć swoje koszty. Również w Polsce

www.forbes.pl/male-firmy-biote...

I też z Forbes choć artykuł w sumie odnosi się do p.Karkosika o "poszukiwaczach złota" czy też hitach inwestycyjnych, ale ...

Cytat:
Całą rze­szę pol­skich biz­nes­me­nów - od Jana Kul­czy­ka i Alek­san­dra Gu­dzo­wa­te­go po Ja­nu­sza Woj­cie­chow­skie­go i Zbi­gnie­wa Ko­mo­row­skie­go - po­chło­nę­ła pro­duk­cja es­trów ole­jo­wych oraz bio­eta­no­lu. W tym samym cza­sie za­wrza­ło na glo­bal­nych ryn­kach nie­ru­cho­mo­ścio­wych, co przy­nio­sło ogrom­ny na­pływ ka­pi­ta­łu do bran­ży de­we­lo­per­skiej. Krach w 2008 roku za­koń­czył jed­nak ka­rie­rę biz­ne­sów bu­do­wa­nych w opar­ciu o masę pie­nią­dza.

Po­wró­co­no do prze­ce­nio­nej de­ka­dę wcze­śniej Nowej Eko­no­mii. Od paru lat at­mos­fe­rę po­zy­tyw­ne­go po­ru­sze­nia wśród in­we­sto­rów można wy­wo­łać głów­nie tym, co in­no­wa­cyj­ne i tech­no­lo­gicz­ne. Wiel­kich pro­jek­tów in­ter­ne­to­wych w Pol­sce nie mamy, dla­te­go rolę smart biz­ne­su prze­ję­li pro­du­cen­ci gier kom­pu­te­ro­wych.

To sza­leń­stwo trwa do dziś, a jego miarą jest wskaź­nik C/Z, który dla CD Pro­jek­tu wy­no­si 75. W ko­lej­ce cze­ka­ją już jed­nak nowi od­kryw­cy złota rodem z Klon­di­ke. Dziś coraz go­rę­cej robi się w bio­tech­no­lo­giach, spół­kach ta­kich jak pra­cu­ją­cy nad le­ka­mi na raka Ma­bion czy Se­lvi­ta, zaj­mu­ją­ca się che­mią w far­ma­cji, która z 8,6 mln zł przy­cho­du jest już warta 80 mln zło­tych.

http://m.onet.pl/biznes/prasa,z71xb

Dodam od siebie, że spółki biotechnologiczne i medyczne są hitem za oceanem, a Nasdaq biotech urósł przez rok o 58 %

finance.yahoo.com/echarts?s=%5...

Mam wrażenie, że u nas tego typu spółki dopiero są powoli dostrzegane. Zaczynają rosnąć kursy Mabionu, Pharmeny, Selvity, Synektiku, a takie MDG rośnie od dawna ( ponad 600% w dwa lata )

Obstawiałam branżę medyczną i biotechnologiczną jako hity inwestycyjne w 2013 ( na wątku branże i sektory ). Fakt, że spółki, które podałam Mabion i Mdg dały świetne stopy zwrotu ( Mabion grubo ponad 100 %, a Mdg jakieś 180 % ), ale tak naprawdę, to myślę, że się pospieszyłam. Mabion zaczął rosnąć dopiero w drugiej połowie roku, Selvita, Pharmena i Synektik rozpoczęły wzrosty jakieś 3 miesiące temu. Jak dla mnie 2014 będzie należał do tego typu spółek. W zeszłym roku cytowałam na wątku branże i sektory artykuł :

Cytat:
Na gospodarkę będą oddziaływać potężne siły ciążenia: starzenie się społeczeństwa i masowa migracja kapitału. I te zjawiska nie zatrzymają żadne inne wydarzenia na świecie” – mówi.
Już teraz małe, nieznane powszechnie przedsiębiorstwa stają się obiektem zainteresowania inwestorów w większym stopniu niż giełdowe giganty. Jak podkreśla prof. Skinner migracja kapitału nie ma nic wspólnego z wahaniami cen złota czy srebra, stopami procentowymi, spadkiem wartości dolara czy euro ani nawet kondycją chińskiej gospodarki. Jego tezy zawarte są w obszernym komentarzu do ustawy Healthcare, które przedstawiają filozoficzne i ekonomiczne podstawy reformy.

m.obserwatorfinansowy.pl/temat...

I myślę, że chyba jest dziś jeszcze bardziej aktualny niż rok temu :)
O demografii coraz głośniej.
No i mam nadzieję, że moder będzie łaskawy i nie wywali tego postu. Jako akcjonariusz spółki od co najmniej półtora roku, być może ciężko być obiektywnym :)

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 5 stycznia 2014 12:42:37 przy kursie: 41,40 zł
Dzięki Ann za dobre artykuły, szczególnie ten pierwszy wiele wyjaśnia. Niestety też pokazuje jak skomplikowana jest ta branża i na ile czynników trzeba zwracać uwagę. Bo o ile MDG znam dobrze i z nimi jest mniej problemu bo (powiedzmy) już wszystko się wyjaśniło o tyle Mabion ma jeszcze sporo trudnych procesów, walki z konkurencją i czasem.
Cytat:
W medycynie niepewność pozostaje aż do samego końca, czyli do rejestracji leku przez odpowiedni urząd.
I tego obawiam się najbardziej - co będzie jeśli coś pójdzie nie tak, przytrafi się drobny błąd.

I zgadzam się z tym że ten sektor powinien być mocny w 2014 chociażby ze względu na prostą zależność większe ryzyko=> większa wymagana stopa zwrotu. Chociaż kto wie czy nie pojawią się znów spektakularne upadki via Cormay.
Obiektywność to ciężka sprawa jeśli poświęciło się już masę czasu na analizę i trzyma się spółkę przez dłuższy czas, wiem z autopsji :D

Co do przyszłości branży ogólniej jako powiedzmy leków i generyków moim zdaniem poza starzeniem się społeczeństwa wpływ na to wszystko będzie miał też coraz popularniejszy segment OTC, czyli cukierki, ale drogie. Ile można na tym zarobić widać np. po Aflofarmie. Wielu producentów na to stawia, w końcu to łatwiejsze niż leki innowacyjne, mniej regulowane i prościej to sprzedać (coś jak z Coca Colą ;) ).

Ann
Ann
0
Wysłane: 5 stycznia 2014 23:51:30 przy kursie: 41,40 zł
Nie ma co owijać w bawełnę, ryzyko w przypadku takich spółek jest spore.
MDG już sprzedaję swój produkt i to powoduje, że czujemy się z tym bezpieczniej, bo de facto jest to bezpieczniejsze. Spółka ma jakieś 4% udziału w rynku „mobile cardiac telemetry” w USA i sprzedaje za pomocą lokalnego dystrybutora, tak jak zamierza robić to Mabion. Rynek mobilnej telemetrii w Stanach to jakieś 300 mln dolarów, a rynek Mabthery to jakieś 3 miliardy dolarów. Kolejne potencjalne leki Mabionu, to podobne kwoty.
Co do Cormay-a, to akurat bardzo dużo tu było szumu, obietnic etc., ja osobiście wolę prezesów, którzy są mniej medialni, a za to konkretami zdobywają uznanie, a nie obietnicami. Druga rzecz, to nie do końca jasna była dla mnie potencjalna wielkość rynku dla BB wyrażona w konkretnych wartościach.
A jeśli chodzi o medyczny fast food, to masz rację. Co chwilę w telewizji przypominają nam, że mamy wziąć coś na wątrobę, pamięć czy stres...:)
Jeśli interesujesz się spółką to warto przeczytać ostatni wywiad z prezesem

www.parkiet.com/artykul/7,1350...

A najwięcej danych na temat konkurencji, wielkości rynku itp. znajdziesz tutaj

www.mercuriusdm.pl/najnowsze-a...

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 7 stycznia 2014 17:24:02 przy kursie: 36,12 zł
Ten raporcik już od dawna mam zapisany w zakładkach przy Mabionie :) Czeka aż w końcu się zmotywuję i przejdę od słów do czynów (czytaj zajmę się analizą :) ). Pewnie do tego czasu Mabion zdrożeje o ponad 100% i już nie będzie opłacalną inwestycją.
Albo dobra, wrzucę go "na ruszt" po ponownej analizie Medicków na potrzeby bloga ;) Trzeba by przejść do słów do czynów. Szczególnie że jeśli rynek jest takiej wielkości jak piszesz to zacnie. Choć boję się że w takim razie konkurencja będzie ostra i co najmniej liczna a ryzyko projektu również równomiernie wysokie do wielkości rynku.

Co do MDG - u nich było/jest jedno znaczne ryzyko którego nie doceniłem - poziom refundacji w USA. Jak się okazuje w grudniu LifeWatch poinformował o możliwym obcięciu refundacji o 13% (link do info ) co mocno może wpłynąć na wyniki, zobacz jak zareagował CardioNet wykresik. O dziwo w LW rozeszło się po kościach, choć przyznam sam nie wiem czemu.
Na szczęście to ryzyko jest dobrze "wytrącane" przez MGD dzięki znacznej marży a teraz jeszcze dywersyfikacji geograficznej. Widać więc że spółka podejmuje słuszne korki :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 stycznia 2014 17:47:53 przy kursie: 36,12 zł
Jedna uwaga na temat Mabionu. Piszecie jaki to wielki rynek. Ale rynek ten jest liczony w cenach obecnych leków, a nie biopodobnych, czyli tańszych.

Wprowadzenie biopodobnych spowoduje spadek cen i zmniejszenie się rynku - przecież popyt na te leki nie wzrośnie przy spadku ceny leków - ludzie nie zaczną chorować bo leki staniały.

Popyt ilościowy jest, jak rozumiem, sztywny, więc wartość rynku przy spadku cen będzie mniejsza niż obecnie.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 stycznia 2014 18:28:22 przy kursie: 36,12 zł
Frog, z tego co pamiętam to Ann dawała przykłady, że spadek cen leków otwierał drogę do jego wzrostu konsumpcji.Nowi chorować może nie zaczną, ale Ci do tej pory nieleczeni może zaczną się leczyć :). W końcu terapia miała barierę cenową, a budżety nie są z gumy. Jak zachowa się rynek ciężko powiedzieć. Z pewnością spadną i to mocno ceny. Natomiast czy nadrobi to wzrost popytu? W początkowej fazie raczej nie, potem to chyba ciężko zgadywać.

Ann
Ann
0
Wysłane: 7 stycznia 2014 19:20:21 przy kursie: 36,12 zł
Światowy rynek Sprzedaży Mabthera to 7,2 miliardy dol rocznie, a drugiego w kolejce to jakieś 6,3 miliarda dol. Oba są rosnącące w 2012 Mabthera wzrost o 9 % i Herceptin wzrost o 11 %. Leki te są wyjątkowo drogie i w niektórych krajach mało dostępne i np. w Indiach po wprowadzeniu biopodobnego Redituxu rynek wzrósł 6-cio krotnie. Spodziewam się, że w krajach wysokorozwiniętych rynek jest bardziej nasycony i tam mogą być spadki jeśli chodzi o sprzedaż w kasie. Tak naprawdę...nie wiadomo. Można dla bezpieczeństwa założyć spadek o powiedzmy 30 %, to wyjdzie nam rynek na poziomie 5 miliardów dla Mabthery i jej biopodobnych.
Co do konkurencji, to w trzeciej fazie badań z zamiarem rejestracji na rynkach regulowanych ( UE, Stany, Australia itp.) jest Mabion, Sandoz i Boehringer. Na rynkach nieregulowanych walczyć będzie więcej spółek. Już na rynku : Dr Reddy, Probiomed i wkrótce rosyjski Biocad.
Spółki które pracują na kopią Mabthery z rozpiską w jakiej fazie badań są znajdziecie tutaj :

www.gabionline.net/Biosimilars...

Badanie musi być przeprowadzone w chłoniaku i reumatoidalnym zapaleniu stawów, stąd jest wyszczególnione, w której fazie jest badanie w każdym wskazaniu ( RA- zapalenie stawów, FL-chłoniaki ). W przypadku Mabionu brak jest tych danych...być może nie wiedzą. Powinno tam być III faza (zarówno w RA jak i FL )

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 7 stycznia 2014 21:06:53 przy kursie: 36,12 zł
anty_teresa napisał(a):
Frog, z tego co pamiętam to Ann dawała przykłady, że spadek cen leków otwierał drogę do jego wzrostu konsumpcji.Nowi chorować może nie zaczną, ale Ci do tej pory nieleczeni może zaczną się leczyć :). W końcu terapia miała barierę cenową, a budżety nie są z gumy. Jak zachowa się rynek ciężko powiedzieć. Z pewnością spadną i to mocno ceny. Natomiast czy nadrobi to wzrost popytu? W początkowej fazie raczej nie, potem to chyba ciężko zgadywać.

Abstrahując od Mabionu ale bardziej ogólnie.
To jest bardziej skomplikowane. Jak lek jest na refundacji to lekarze piszą - oczywiście zachowując obostrzenia - więc więcej chorych nie będzie.
Jeżeli leku nie ma na refundacji to często idzie poprzez programy rządowe i jeżeli generyki wchodzą na rynek wraz z refundacją to może objawić się szerszy rynek...
Bo rząd nie lubi rozdawać a lekarze już bardziej.

Producenci leków oryginalnych też maja swoje sztuczki czyli np. podkupienie konkurenta lub też zrobienie "swojego" generyka z dobrą ceną i istnienie na rynku zarówno z drogim oryginałem jak i tanim "odpowiednikiem" - tak żeby z tego rynku też brać
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 7 stycznia 2014 22:08:00 przy kursie: 36,12 zł
Dapi napisał(a):
Producenci leków oryginalnych też maja swoje sztuczki czyli np. podkupienie konkurenta lub też zrobienie "swojego" generyka z dobrą ceną i istnienie na rynku zarówno z drogim oryginałem jak i tanim "odpowiednikiem" - tak żeby z tego rynku też brać

Tutaj nie jestem przekonany - tzw Big Pharma wycwaniła się: o ile wcześniej kupowano "leki" na etapie I lub II etapu badań klinicznych, tak teraz czekają z wykupem wszelkich praw do leku po przejściu przez niego co najmniej połowy badań klinicznych III fazy. Biorą na siebie ostatnią podfazę III części badań klinicznych - tę najdroższą. Sparzyli się na kilku przejęciach (nadmuchany balon?) i teraz dokładniej szacują ryzyko dopuszczenia leku i jego przyszłego rynku. Co to ma do generyków? Ano to, że nie po to oryginalne leki mają kilkunastoletnią ochronę patentową - marża w tym okresie czasu jest tak duża, że bardziej im się opłaca zainwestować w następny oryginalny lek, niż "wyssać do szpiku kości" wszelkie możliwe przychody z leku oryginalnego tracącego ochronę... Gdyby chcieli dalej ciągnąć duże przychody z takiego leku to jechaliby na minimalnej marży - czy tacy producenci jak Mabion mieliby dalej szansę na sukces w tej branży? Takie jest moje rozumowanie - nie upieram się, że jest jedynym słusznym...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

jm11
0
Wpisów: 33
Wysłane: 7 stycznia 2014 22:28:44 przy kursie: 36,12 zł
Ciekawe info na temat Celltriona na wypadek gdyby ktoś przegapił przegląd jutrzejszej (8 stycznia) prasy koreańskiej... ;-) Według Maeil Business - tamtejszego "Pulsu Biznesu" -

Celltrion: Teva, Roche, and AstraZeneca doing due diligence
Multinational pharmaceutical companies including Teva, Roche, and AstraZeneca have done or been doing due diligence in Celltrion, reported the Maeil Business.

The Korean language report cited investment bank sources as saying that the talks of them and the largest shareholder of Celltrion are not a detailed phase yet. Celltrion announced earlier this month that its largest shareholder has been in discussions with potential buyers regarding a possible stake sale in the company. The release did not disclose the names of the potential buyers.

As reported earlier, Celltrion, a listed South Korean bio similar developer, announced in April 2013 that Seo Jeong-jin, the president of Celltrion as well as the owner of Celltrion Holdings, was planning to sell the company.

The Maeil Business report said Seo has a 20.08% stake in Celltrion through the holding company. The stake is valued at KRW 817bn (USD 774.4m) in market price.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 7 stycznia 2014 22:28:55 przy kursie: 36,12 zł
Cad_man
Pieniądz nie śmierdzi, także mały. Mozesz sprzedać licencję komuś na swój lek w dobrej cenie i już masz udział w generykach plus swój lek oryginalny na rynku.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 7 stycznia 2014 22:30

Ann
Ann
0
Wysłane: 8 stycznia 2014 00:43:27 przy kursie: 36,12 zł
Dapi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Abstrahując od Mabionu ale bardziej ogólnie.
To jest bardziej skomplikowane. Jak lek jest na refundacji to lekarze piszą - oczywiście zachowując obostrzenia - więc więcej chorych nie będzie.
Jeżeli leku nie ma na refundacji to często idzie poprzez programy rządowe i jeżeli generyki wchodzą na rynek wraz z refundacją to może objawić się szerszy rynek...
Bo rząd nie lubi rozdawać a lekarze już bardziej.

@Dapi

W przypadku generyków masz rację - jest refundowany, to lekarze piszą.
Inaczej jest w przypadku leków typu Mabthera czy Herceptin, bo tu nie ma zwykłej refundacji, a te leki ze względu na koszt ( roczna terapia to ponad 100 tys zł ), są objęte tzw. programami lekowymi i w ramach tych programów są refundowane.
Taki program, dość konkretnie określa potencjalnego pacjenta, który może taki lek dostać i ten "zbiór" nie jest równoważny ze "zbiorem" pacjentów, którym lek mógłby pomóc ( niestety ).
Dodatkowo duża część placówek medycznych nie ma takiego budżetu, by nawet tym, którzy się łapią, taki lek zaproponować.
Jest pewne "ciało doradcze" - Agencja Oceny Technologii Medycznych, która opiniuje, czy warto refundować. I tak np. Herceptin w raku żołądka. Wg. Agencji przedłuża życie, ale przekracza próg efektowności kosztowej leczenia...

www.aotm.gov.pl/bip/assets/fil...

Generalnie chodzi o to, że przepisywanie tego typu leków jest ograniczone już na szczeblu "centralnym", a nie u lekarzy.
A dlaczego ciągle słyszymy o akcjach, że ktoś zbiera na drogi lek ? Bardzo często są to właśnie drogie leki biotechnologiczne :

Cytat:
Ratunkiem dla niego jest kuracja drogim preparatem MabThera. - Ale usłyszeliśmy, że na razie nie ma szans na refundację leku przez NFZ - mówi pani Jola. A Kacper nie może czekać. Jeśli ma żyć, musi samodzielnie uzbierać kilkadziesiąt tysięcy złotych na lek, przynajmniej na pierwszy miesiąc leczenia

www.se.pl/wydarzenia/kraj/kacp...

Cytat:
Przez rok od operacji dostawałam lek stosowany po, ratujący mi życie - herceptynę. NFZ odmówiło jednak jego refundacji, kiedy nastąpił nawrót choroby, atakując 20% płuc i przenosząc się na kości.

Poprosiłam redakcję Wirtualnej Polski o pomoc i skontaktowanie się w mojej sprawie z NFZ. Wanda Pawłowicz, rzecznik mazowiecki twierdzi, że skoro pogorszył się mój stan i miałam przerzuty, to, zgodnie z ustawą koszykową i rozporządzeniami dotyczącymi programów terapeutycznych, herceptyna w moim przypadku nie powinna być stosowana, a należałoby wprowadzić inną metodę leczenia. NFZ tłumaczy, że tego typu decyzje konsultowane są z krajowym konsultantem w dziedzinie onkologii.

Lekarze, pod opieką których jestem, uważają – i ja im wierzę - że to właśnie herceptyna jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Izabela Lemańska, onkolog kliniczny, mówi, że po każdej innej metodzie leczenia należałoby się spodziewać u mnie gorszych wyników niż właśnie po tym leku. Jej słowa już się potwierdzają. Kiedy rak zaatakował moje płuca i kości – a refundacja już mnie nie obejmowała – i lekarze podali mi darmowe próbki herceptyny, w ciągu zaledwie dwóch miesięcy nastąpiła remisja choroby. To najlepszy dowód, że lek faktycznie mi pomaga.

Boję się i pytam: dlaczego?

Prof. Tadeusz Pieńkowski, kierownik Kliniki Nowotworów Piersi w Centrum Onkologii, uważa, że nie jestem leczona z przyczyn formalno-administracyjnych, a nie medycznych. Dlatego, że urzędnicy tak zdecydowali, a nie ci, którzy mają kompetencje do podejmowania tego typu decyzji, czyli lekarze. Na razie, od czerwca – w ramach leczenia standardowego, nie zaś eksperymentalnego jak mylnie sądzą niektórzy - przyjmuję darmowe próbki leku. Tak się dzieje wyłącznie dzięki uprzejmości firmy farmaceutycznej. Jednak ze strony producenta nie jest to zobowiązanie stałe, więc nie wiadomo, jak długo będę jeszcze otrzymywała lek w ramach daru.

wiadomosci.wp.pl/kat,1329,titl...

Cytat:
Leczenie będzie skuteczne, jeśli kobieta otrzyma przeciwciała najlepiej do sześciu tygodni po operacji. Problem w tym, że herceptyna jest refundowana przez NFZ pod warunkiem, że u pacjenta nie stwierdzono więcej niż dziewięciu zajętych przez nowotwór węzłów chłonnych. U pani Wioletty rak zaatakował 19 węzłów.

wiadomosci.wp.pl/kat,1329,titl...

Cytat:
W warunkach polskich - gdy chodzi o reumatoidalne zapalenie stawów - leczonych biologicznie jest 1,5-2 procent. W Europie - średnio około 10 proc.; w krajach skandynawskich, gdzie to leczenie jest najszerzej stosowane, leki biologiczne są podawane u ok. 20 procent chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.

www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Reu...

I można by tak dość długo ...A gdyby były tańsze, to może wyglądałoby to trochę inaczej...

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 13 stycznia 2014 08:14:16 przy kursie: 38,89 zł
Mabion zbija gorączkę - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 6 lutego 2014 12:39:37 przy kursie: 51,80 zł
czy bylo jakies info dzisiaj czy co ze kurs tak odpalil? o co tu chodzi Think

Ann
Ann
0
Wysłane: 6 lutego 2014 21:14:24 przy kursie: 51,80 zł
Nie było żadnego nowego infa, a kurs rósł chwilami o 25 % i parę razy wisiał na widłach.
Prezes zapytany o powody, odpowiedział :

Cytat:
Skąd te wzrosty? Dzisiaj ze spółki nie napłynęły oficjalne informacje cenotwórcze. - Zawsze publicznie informujemy o wszelkich informacjach mogących wpływać na wycenę akcji Mabionu. Trudno nam komentować wzrost kursu. Prawdopodobnie to efekt oceny poziomu ryzyka przeprowadzonej przez któregoś z większych inwestorów - mówi Maciej Wieczorek, prezes Mabionu. - Nie przeceniałbym też dzisiejszych wzrostów. Proszę zwrócić uwagę, że kurs Mabionu porusza się skokowo i po dynamicznych wzrostach czasami następowały korekty - dodaje.

Inwestorzy oczekują przede wszystkim na ocenę niezależnej komisji Data and Safety Monitoring Board, która będzie dotyczyć bezpieczeństwa leku MabionCD20 (lek biopodobny do MabThery). Badania kliniczne tego farmaceutyku trwają od czerwca 2013 r. i mogą zakończyć się w połowie tego roku. - Komisja ma określony przedział czasowy, w którym zbierze się i wyda opinię. Raczej nie mamy wpływu na ten termin i trudno powiedzieć, czy będzie to raczej trzeci czy czwarty tydzień lutego - informuje Wieczorek. Wcześniej mówiło się, że może to być raczej przełom stycznia i lutego. Zdaniem prezesa przesunięcie wynika z przyczyn administracyjnych. - Z pokorą pracujemy nad projektem MabionCD20 i chcemy go dowieźć do końca. Wygląda, że na razie wszystko jest OK i nie mamy żadnych poważnych działań niepożądanych - podkreśla Wieczorek.

www.parkiet.com/artykul/136035...

antonw
0
Wpisów: 62
Wysłane: 11 lutego 2014 19:21:59 przy kursie: 59,80 zł
spolka dostala 10 milionow zl dofinansowania - www.bankier.pl/wiadomosc/MABIO...

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 11 lutego 2014 23:11:15 przy kursie: 59,80 zł
Whistle
Ann napisał(a):
Nie było żadnego nowego infa, a kurs rósł chwilami o 25 % i parę razy wisiał na widłach.

dzisiaj
Cytat:
spolka dostala 10 milionow zl dofinansowania

aha czyli juz sie niby wyjasnia dlaczego kurs skoczyl o 50% w ciagu 5 sesji gieldowych...niby fajnie ze rosnie jak drozdzowiec u babci za piecem, ale z drugiej strony pozostaje troche niesmak ze jedni wiedza wczesniej a inni sie dowiaduja po fakcie Shhh

a tak na marginesie, te 10mln to takie wielkie halo??? jezeli to tylko "to" na dany moment, to ktos tu mocno pompuje blackeye

stardust
0
Wpisów: 3
Wysłane: 11 lutego 2014 23:41:14 przy kursie: 59,80 zł
Salak,

moim zdaniem dzisiejsze info już jest dawno w cenie - pozytywna rekomendacja NCBIR-u pojawiła się już pod koniec listopada i właściwie była równoznaczna z przyznaniem dofinansowania, dzisiaj pojawiło się jedynie formalne powiadomienie o przyznaniu tych dziesięciu melonów.
Przypuszczam że chodzi raczej o grę pod kolejna opinię DSMB i wchodzenie większych inwestorów.
Nie zdziwią mnie tez potężne pakietówki w najbliższym czasie.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 12 lutego 2014 10:02:30 przy kursie: 58,40 zł
stardust napisał(a):
(...)i wchodzenie większych inwestorów.
Nie zdziwią mnie tez potężne pakietówki w najbliższym czasie.

Do pakietówek muszą być dwie strony. Jedną wymieniłeś. A kogo widzisz po drugiej stronie? Popatrz na akcjonariat i datę ujawnienia stanu posiadania. Tych 4 największych akcjonariuszy chyba tak szybko nie wyjdzie z inwestycji.
Obawiam się, że taki kurs jak i potrzeby finansowe spółki może kusić do nowej emisji. I wtedy może będzie ta druga strona. Ale taka perspektywa napewno zaowocuje południowym kierunkiem kursu.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 12 lutego 2014 10:46:27 przy kursie: 58,40 zł
Okolice 60,8- 62,0 zł dla MAB mają sporo możliwych punktów oporu, wynikających ze Square of 9 Gann'a, wspominałem o tym parę dni temu, tworząc poniższą analizę:

www.attrader.pl/pl/akcje/MABIO...

a ponieważ MAB zbliżył się również do podanej tam daty węzła czasowego (12-14.02. br), mamy spore szanse na przynajmniej krótkoterminowy szczyt na tym walorze.
Warto dziś i w ciągu najbliższych kilku dni nieco uważniej obserwować MAB, bo mogą się tam dziać naprawdę interesujące rzeczy...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE mabion
  • Zmiany w zarządzie Mabionu
    Zmiany w zarządzie Mabionu

Rada nadzorcza Mabionu odwołała prezesa Krzysztofa Kaczmarczyka z pełnionej funkcji oraz ze składu zarządu, podała spółka. Przyczyny odwołania nie zostały ujawnione. Jednocześnie Grzegorz Grabowicz, który był dyrektorem finansowym Mabionu, złożył rezygnację z pełnienia funkcji członka zarządu z powodu braku zgodności stanowisk co do sposobów realizacji bieżących działań i strategii spółki pomiędzy radą nadzorczą a zarządem.

• MABION – spojrzenie na wykres

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

ppljxbhe
hsmwahrd
kfhjrkrd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
meklscco
jrnthuvl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat