PARTNER SERWISU
tvxkawtq
7 8 9 10 11
sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 20 lutego 2014 02:13:59 przy kursie: 56,90 zł
MABION dzisiaj pokazał , że jest mocnym papierem. Tak jak to Szutnik przewidział tak i sie stało.
Pokusiłem sie popatrzyć jak to by eliotowsko podejść do Mabionu. I to według mnie tak to wygląda.

kliknij, aby powiększyć

Od września 2013r zaliczyliśmy już 5 fal wzrostowych, a obecnie znajdujemy się w korekcyjnej fali "a". Wygląda na to, że dzisieaj powinna się ona skończyć. Fale "b" i "c" zaprognozowałem tak jak wg. mnie powinno to wyglądać. Fala "c" jeżeli korekta przyjmie redukcję 50% wzrostów z tych 5 fal wzrostowych to powinna ściągnąć kurs w okolice 40 zł. A dlaczego? bo wcześniejsza korekta ostatniej fali wzrostowej(5) też obniżyła kurs o 50% (patrz dzisiejsze min ID)Zagrożeniem jest też poziom 61,8% zniesienia fibo z całego dotychczasowego wzrostu (ok 34zł) co ładnie wpisuje się w styczniowy dołek (koniec fali 4) i grudniowej konsolidacji. Ale myślę, że siła papieru na to nie pozwoli pokazując mocne wsparcie na poziomie końca fali 3 i konsolidacji ze stycznia tego roku.Warto popatrzeć jak się zachowuje średnia krocząca EMA39, która ładnie przykleja sie do dołków tworząc ruchomą linię wsparć dla kursu. Od ponad 5 miesięcy kurs nie przekroczył tej sredniej naruszając ją tylko 5x (patrz strzałki) i wyglada, że na chwilę obecną jest to ważne spostrzeżenie prognostyczne dla ewentualnej inwestycji.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 25 lutego 2014 00:09:49 przy kursie: 56,00 zł
Coś o balonach :)

Cytat:
Czy zatem akcje Medicalgorithmics, Integera i Mabionu są drogie? Analitycy prognozują, że ta pierwsza firma już w przyszłym roku wypracuje 37 mln zł zysku (C/Z 26x), choć pojawiają się głosy, że to założenie konserwatywne. Integer ma w przyszłym roku zarobić już 130 mln zł, a w 2016 r. aż 230 mln zł (C/Z odpowiednio 17x i 10x). Z kolei Mabion może w przyszłym roku mieć pierwsze przychody i dodatnie przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. Pierwsza istotna sprzedaż w UE, drugim obok USA najważniejszym rynku spółki, mogą pojawić się w 2016 r. Wtedy zaledwie kilka procent udziału w rynku leku Rituxan może mu dać kilkaset mln zł przychodów, co spowoduje, że obecna wycena będzie wspominana jako okazyjna.

www.parkiet.com/artykul/136250...

mosti
0
Wpisów: 71
Wysłane: 26 lutego 2014 12:37:23 przy kursie: 54,98 zł
Dla pełnego obrazu sytuacji trzeba jednak przeczytać cały artykuł. Tytuł jest trochę mylący... Jasne, że kapitalizacja spółki na poziomie 0,5 mld przy przychodach zerowych to na pierwszy i nawet drugi rzut oka to balon. Ale przytaczając wspomniany artykuł autor jednak pozostawia pewną furtkę pisząc:

Ta opracowująca leki biopodobne firma obecnie wyceniana jest przez rynek na 545 mln zł. Wskaźnika C/Z na ten rok obliczyć nie sposób, bo spółka nie ma jeszcze przychodów, o zyskach nie wspominając. „Wielki balon" - stwierdziłyby osoby nieznające biznes planu Mabionu.

Swoim stwierdzeniem zachęca do zgłebienia modelu biznesowego Mabionu i wyciągnięcia własnych wniosków, które mogą rzucić zupełnie inne światło na wycenę. Ale to już dla wytrwałych.

W każdym bądź razie, biorąc chociażby pod uwagę zasadę kupuj plotki, sprzedawaj fakty, wycena znajduje swoje uzasadnienie. Zresztą nie jest powiedziane, że to koniec. Rok 2014 to zwieńczenie całego procesu przygotwania leku MabCD20 do sprzedaży. Po miesiącach badań klinicznych lek, według planów firmy, ma zadebiutować w II poł. 2014 r. Daje na to nadzieję również pierwsza pozytywna ocena DSMB z sierpnia 2013 r. Niedługo ma sie pojawić kolejny komunikat w tej sprawie. Jeśli również będzie pozytywny to zacznie się komercyjny etap MabCD20. Terminy mają tutaj jednak znaczenie z uwagi na kończące się okresy ochronne dla leków podstawowych (MabThera), które wypadają na lata 2013-2014. Jeśli coś przegapią, to mogą zjadać tylko okruchy, bo jest więcej niż Mabion do tego tortu.

Wracając do wyceny. Balon, grzana... ??? Przywołany Integer ma sie dobrze, i konsekwntnie rozwija swój biznes jakby nie patrząc na to co się dzieje na parkiecie z ceną papieru. Zdrowy biznes broni się sam. Ale jak wspomniałem ocenę zdrowia biznesu Mabionu należy dokonać samemu.

tann2
0
Wpisów: 27
Wysłane: 26 lutego 2014 14:06:47 przy kursie: 54,98 zł
Komisja DSMB ma się zebrać do końca lutego o czym wspominał niedawno prezes Wieczorek. Dziś 26 więc teoretycznie komunikat powinien pojawić się do piątku. Oprócz samej oceny komisji ważna jest też ilość zarekrutowanych pacjentów, która powie nam na jakim etapie są badania.

mosti
0
Wysłane: 26 lutego 2014 14:32:00 przy kursie: 54,98 zł
Ostatni raport mówił o grupie 56 pacjentów. Ale w między czasie doszło kilka nowych krajów gdzie dopuszczono badania więc przyrost liczby na pewno będzie bardziej uwiarygadniał skuteczność lub jej brak w leczeniu... Oczywiście lepiej aby potwierdzał jednak skuteczność :)

tann2
0
Wpisów: 27
Wysłane: 28 lutego 2014 12:55:59 przy kursie: 52,70 zł
Treść raportu:Zarząd Mabion S.A. (Spółka, Emitent) informuje, iż w dniu 28 lutego 2014 r. po raz drugi odbyło się posiedzenie niezależnej komisji DSMB (Data and Safety Monitoring Board) nadzorującej jakość badania klinicznego oraz bezpieczeństwo pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy uczestniczą w badaniu leku MabionCD20.
Członkowie Komisji DSMB, w skład której wchodzą eksperci z dziedziny farmakologii, reumatologii, i statystyki, są odpowiedzialni za zewnętrzny nadzór nad bezpieczeństwem pacjentów uczestniczących w badaniu, jak również zgodność pracy badaczy z zapisami protokołu badania klinicznego. Posiedzenia Komisji odbywają się regularnie podczas całego procesu badania klinicznego.
Komisja DSMB w przypadku zaobserwowania krytycznych niezgodności w badaniu ma prawo zarekomendować zmiany w protokole badania klinicznego, wstrzymać rekrutację pacjentów lub nawet wstrzymać procedury badania w przypadku uzasadnionego ryzyka zagrożenia zdrowia lub życia pacjentów. Niezależna kontrola badania klinicznego oraz ocena jego jakości dokonywana przez członków Komisji jest istotna dla zachowania bezpieczeństwa badania klinicznego oraz dla utrzymania obiektywizmu i wiarygodności danych klinicznych.
Komisji DSMB przedstawione zostały aktualne dane kliniczne uzyskane od ponad 40 % całkowitej liczby pacjentów niezbędnej do ukończenia badania).
Rekrutacja pacjentów przebiega zgodnie z oczekiwaniami.
Analizowana grupa składała się z pacjentów ujętych w raporcie klinicznym sporządzonym po analizie pacjentów włączonych do dnia 20 grudnia 2013 r. oraz pacjentów włączonych do badania od 21 grudnia 2013 r. do 26.02.2014.
Działania niepożądane, zaobserwowane dotychczas w badaniu klinicznym w żadnej z dwóch grup pacjentów nie odbiegają ani zakresem ani nasileniem od typowych działań niepożądanych charakterystycznych dla terapii lekiem referencyjnym: MabThera. 
Po ocenie raportów dotyczących ogólnego przebiegu badania klinicznego, danych dotyczących bezpieczeństwa oraz danych dotyczących skuteczności terapii u tej części pacjentów, którzy otrzymali wszystkie przewidziane protokołem klinicznym podania leków, Komisja DSMB pozytywnie oceniła badanie leku MabionCD20.
Według niezależnej Komisji DSMB procedury badania klinicznego nie wymagają żadnych modyfikacji. 
Uzyskana opinia DSMB pozwala na kontynuację badań zgodnie z planowanym przez Spółkę protokołem, co w ocenie Spółki stanowi istotną informację. 
Po pozytywnym zakończeniu badań klinicznych Emitent wystąpi do Europejskiej Agencji ds. Leków o rejestrację leku na terenie Unii Europejskiej.

Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku. Ponad 40% całkowitej liczby pacjentów potrzebnych do ukończenia badania

mosti
0
Wysłane: 28 lutego 2014 21:12:26 przy kursie: 52,70 zł
Decyzja komisji zgodna z oczekiwaniami. Badania przy MabCD20 są raczej dobrze przygotowane i na bieżąco sprawdzane przez niezależne podmioty. Trudno było zatem oczekiwać wielkiego rozjazdu z tym co sprawdzają na bieżąco z efektem badań DSMB. Choć do końca poprawności badań potrzeba jeszcze wyników blisko 60% pacjentów, to wynik końcowy nie powinien się zmienić diametralnie.

Pozytywną rekację na wiadomość widać od razu było na kursie ale ostatnia godzina już na czarno. I to na blisko 1,4 mln obrocie co jak na ten papier to sporo. Przy mocno zielonym prawie całym rynku, finał słaby...

Ann
Ann
0
Wysłane: 28 lutego 2014 21:29:38 przy kursie: 52,70 zł
Szczerze...To bardzo dziwnie ta sesja wyglądała. Od momentu podania decyzji kurs rósł jak wściekły, dwa razy górne widły, na plusie 10 nawet 11 procent. O szesnastej osłabł do 8.5 % na plusie, a ostatnia godzina sesji doprowadziła do zjazdu na minus i to stosunkowo niewielkim wolumenem.
No cóż, jestem trochę rozczarowana tym rozwojem wypadków.
Nie wiem, być może to powtórka sprzed pół roku, kiedy po raz pierwszy komisja wydawała opinie ( przy dwudziestu paru przebadanych pacjentach ), wtedy duże wzrosty nastąpiły parę dni po decyzji.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 28 lutego 2014 22:28:18 przy kursie: 52,70 zł
@Ann

Pamiętaj, że cały czas dyskontujemy przyszłość. Pozwalamy spółce korzystać z naszej przychylności i wiary w rezultat końcowy. Wiara, jak wiadomo jest zjawiskiem emocjonalnym, i podczas gdy jedni "wierzą" w tą wspaniałą przyszłość, inni twardo oceniają aktualną rzeczywistość. Dlatego nic się jeszcze nie stało. Jeżeli wiara zamieni się w przyszłości w rzeczywistość, to przy aktualnych poziomach cenowych znajdą się nowi inwestorzy i doprowadzą cenę jeszcze wyżej. Mabion to typowy "growth stock" - nadal czekamy na objawienie. Na zachodzie takim doskonałym przykładem jest Tesla. Produkują ok. 30 tys. samochodów rocznie, ale rynek wycenia wartość spółki prawie na tyle co GM.

Może się też okazać, że inwestorzy się rozczarują i Mabion czeka podobny los do Cormay'a. Ok. rok temu dyskutowałem zażarcie na wątku CRM wyrażając wiele wątpliwości do procesu inwestycyjnego tej firmy. Zadziwiająco wiele z tego się sprawdziło (nawet moje umieszczone na wyrost twierdzenie o możliwych zaburzeniach związanych z czystością patentową). Podobne wątpliwości można wyrazić wobec Mabiona i też np. Ekoeksport, który przy rocznych obrotach rzędu 40 Mln jest wyceniany przez rynek na ponad 500 Mln.

Traktuję to jako typowe zachowanie dla spółek tego rodzaju a - co więcej - intuicja (która często każdego prowadzi na manowce) mi podpowiada, że jeszcze będzie okazja na kupno Mabiona po ok. 20 zł.

Generalnie, takie spółki mnie zawsze mocno interesowały bo - tak jak napisałaś na innym wątku - w przyszłości mogą one stanowić sztandarowe przykłady sukcesów naszej myśli technologicznej i gospodarczej.

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 28 lutego 2014 23:27:03 przy kursie: 52,70 zł
Dodam, że po godzinie 16:00 (kurs 59,00 zł)doszło do 83 transakcji kupna, obrót do zamknięcia wyniósł 219 757,00 zł. Największa transakcja sprzedaży po godzinie 16 z wyłączeniem fixingu odbyła się o 16:07:20, zostało sprzedane PKC 270 akcji.

Źródło: www.biznesradar.pl/transakcje/...

Zakończenie budzące różne domysły.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 1 marca 2014 01:12:51 przy kursie: 52,70 zł
lesgs napisał(a):
Podobne wątpliwości można wyrazić wobec Mabiona i też np. Ekoeksport, który przy rocznych obrotach rzędu 40 Mln jest wyceniany przez rynek na ponad 500 Mln.

A co ma piernik do wiatraka? Popatrz na zysk (rentowność) a nie na przychód.
No i trzeba patrzeć do przodu a nie do tyłu. Jaki ten zysk może być za rok, dwa.

Pewnie, że jest ryzyko ale zwrot z inwestycji jest wielokrotne wyższy od przeciętnej firmy z GPW, więc lepiej mieć je w portfelu.

mosti
0
Wysłane: 1 marca 2014 09:08:50 przy kursie: 52,70 zł
Ann napisał(a):
No cóż, jestem trochę rozczarowana tym rozwojem wypadków.
Nie wiem, być może to powtórka sprzed pół roku, kiedy po raz pierwszy komisja wydawała opinie ( przy dwudziestu paru przebadanych pacjentach ), wtedy duże wzrosty nastąpiły parę dni po decyzji.

No więc właśnie rynek już troche zdyskontował tamtą decyzję i następne posiedzenie, któr miało miejsce wczoraj. Czyli oczekiwana zostały spełnione. Gdyby decyzja DSMB była zaskakująca to wtedy moglibyśmy mieć zjazd. A w tej sytuacji, to po komunikacie zaczęli wskakiwać nowicjusze. Końcówka, to już chyba realizacja tych co wiedzą, że ten komunikat dużo jeszcze nie zmienia. Łatwa okazaja do zgarnięcia 10% premii. Dopiero zamknięcie badań i rejestracja leku to będzie prawdziwy zwrot. Choć do tego czasu mogą wchodzić po mału wieksi gracze, żeby byc gotowym przed ważnymi decyzjami.
Niemniej jednak sam liczyłem, że wczorjasze południowe odbicie będzie miało trwały charakter.

Ann
Ann
0
Wysłane: 1 marca 2014 14:52:39 przy kursie: 52,70 zł
@lesgs pisze :

Cytat:
Pamiętaj, że cały czas dyskontujemy przyszłość. Pozwalamy spółce korzystać z naszej przychylności i wiary w rezultat końcowy. Wiara, jak wiadomo jest zjawiskiem emocjonalnym, i podczas gdy jedni "wierzą" w tą wspaniałą przyszłość, inni twardo oceniają aktualną rzeczywistość. Dlatego nic się jeszcze nie stało.

A ja uważam, że właśnie stało się wiele :)

Cytat:
Po ocenie raportów dotyczących ogólnego przebiegu badania klinicznego, danych dotyczących bezpieczeństwa oraz danych dotyczących skuteczności terapii u tej części pacjentów, którzy otrzymali wszystkie przewidziane protokołem klinicznym podania leków, Komisja DSMB pozytywnie oceniła badanie leku MabionCD20.
Według niezależnej Komisji DSMB procedury badania klinicznego nie wymagają żadnych modyfikacji.

Komunikat jak dla mnie zmienia właśnie wiarę w produkt Mabionu w rzeczywistość. Po przepadaniu ponad 40 % pacjentów ( ponad 240 ), dowiadujemy się z bezstronnego źródła, że lek jest bezpieczny i skuteczny, a procedury badania klinicznego odpowiednie. To mało ?
Uważam że to krok milowy tej spółki i świetna wiadomość dla akcjonariuszyhello1

lesgs
38
Wysłane: 1 marca 2014 17:57:51 przy kursie: 52,70 zł
Nie chodzi mi o pozytywne wyniki badań według ocen komisji. To już zostało dawno zdyskontowane. Od dawna zakładamy, że lek jest skuteczny. Przyszłość, o której piszę to między innymi udane wdrożenie na skalę przemysłową, udane wprowadzenie na rynek - czyli cena, działania konkurencji i itp. Nad tym lekiem - generycznym - pracuje szereg firm. Nie wiemy, kto będzie pierwszy i drugi. Kolejnym może być ciężko i może im się udać biznes np. tylko na rynku lokalnym. Mogą być też gwałtowne ruchy właściciela wygasającego patentu. Np. poważna obniżka cen na niektórych rynkach może postawić pod znakiem zapytania opłacalność całej inwestycji.

Ponadto, zagrożeniem jest to, że po pierwsze spółka nie prowadzi działalności komercyjnej (tylko rozwija produkt) i nowy lek będzie na razie jedynym produktem spółki.

Kolejnym czynnikiem zagrożenia może być skład akcjonariatu. Nie wiem - przynajmniej ja nie wiem - jak po debiucie leku ułożą się te relacje. Główni akcjonariusze są spółkami farmaceutycznymi/ biotechnologicznymi. Może - to tylko przypuszczenia - Mabion pozostanie tylko producentem i hurtowym dostawcą do akcjonariuszy, którzy dokonają komercjalizacji i przejmą zyski. Wtedy Mabion będzie działać po kosztach, bowiem po co właściciele spółek akcjonariuszy mieliby dwukrotnie płacić podatki od dywidendy. Wtedy właściciele akcji w wolnym obrocie znają się w pułapce i ze swoimi cennymi walorami mogą się ugotować. Inaczej byłoby, gdyby dużymi akcjonariuszami były osoby fizyczne.

Jeszcze jednym czynnikiem zagrożenia mogą być kolejne emisje akcji w celu finansowania rozwoju. Indywidualni akcjonariusze mogą obawiać się rozwodnienia i w ten sposób strat na swojej inwestycji, jeśli nie wezmą udziału - czyli wyłożą kolejne pieniądze.

Zresztą - moje wielkie uznanie dla właścicieli akcjonariuszy Mabionu. Znaleźli wspaniały sposób na minimalizację własnego ryzyka inwestycyjnego. Efektywnie rozproszyli wszystko na rynek. W przypadku klęski projektu ryzykują tylko kwotą wydatkowaną na wartość nominalną akcji, co spiszą w straty w swoich odnośnych przedsiębiorstwa. Naprawdę godna podziwu inżynieria finansowa.

Edytowany: 1 marca 2014 18:16

Ann
Ann
0
Wysłane: 2 marca 2014 00:27:24 przy kursie: 52,70 zł
@lesgs

Tak naprawdę nie wiemy, w jakim stopniu w kursie była zdyskontowana decyzja komisji. Pewnie w jakiejś części tak, ale w jakiej ? Co kurs dyskontuje w tym momencie? Co będzie dyskontował za miesiąc, a co za rok ? Ja tego nie wiem. Piszesz :

Cytat:
Od dawna zakładamy, że lek jest skuteczny

Tak, ale co innego mieć jakąś hipotezę, a co innego mieć fakt, który ją potwierdza. Decyzja komisji zmniejsza ryzyko niepowodzenia i to istotnie. Piszesz :

Cytat:
Nad tym lekiem - generycznym - pracuje szereg firm. Nie wiemy, kto będzie pierwszy i drugi. Kolejnym może być ciężko i może im się udać biznes np. tylko na rynku lokalnym. Mogą być też gwałtowne ruchy właściciela wygasającego patentu. Np. poważna obniżka cen na niektórych rynkach może postawić pod znakiem zapytania opłacalność całej inwestycji.

Tak zgadza się nad tym lekiem pracuje szereg firm, ale w III fazie badań, z możliwością wejścia na rynki regulowane są tylko trzy : Sandoz, Boehringer i Mabion, a rynek tego leku wart jest ponad 7 miliardów dolarów i rośnie w tempie średnio 10 % rocznie.
Zupełnie hipotetycznie, gdyby założyć, że będzie powiedzmy trzeci i zdobędzie 5 % aktualnego rynku, to wychodzi przychód na poziomie 350 milionów dolarów.
A jesteś pewny, że kurs nie będzie w pewnym momencie dyskontować takiego scenariusza?
A przecież spółka dostała dofinansowanie na rozwój drugiego leku, który sprzedaje się za pond 6 miliardów dolarów rocanie.
Stwierdzenie, że kolejnym wchodzącym na rynek może być ciężko i pozostanie im rynek lokalny jest mocno nietrafione. W przypadku bardzo wielu leków, odpowiedników jest kilkanaście i każdy walczy o swój kawałek tortu – jeden ma 10 % inny 3%. Piszesz :

Cytat:
Ponadto, zagrożeniem jest to, że po pierwsze spółka nie prowadzi działalności komercyjnej (tylko rozwija produkt) i nowy lek będzie na razie jedynym produktem spółki.

No nie do końca, bo rozwijają jeden biopodobny na zlecenie Polpharmy i jeden dla Celonu.
Co do produktów, to biopodobny Mabthery jest pierwszym w kolejce, drugi, który jest rozwijany to biopodobny Herceptin i jeszcze dwa na wczesnym etapie, dodatkowo analogi insulin.

Dalej :

Cytat:
Kolejnym czynnikiem zagrożenia może być skład akcjonariatu. Nie wiem - przynajmniej ja nie wiem - jak po debiucie leku ułożą się te relacje. Główni akcjonariusze są spółkami farmaceutycznymi/ biotechnologicznymi. Może - to tylko przypuszczenia - Mabion pozostanie tylko producentem i hurtowym dostawcą do akcjonariuszy, którzy dokonają komercjalizacji i przejmą zyski. Wtedy Mabion będzie działać po kosztach, bowiem po co właściciele spółek akcjonariuszy mieliby dwukrotnie płacić podatki od dywidendy. Wtedy właściciele akcji w wolnym obrocie znają się w pułapce i ze swoimi cennymi walorami mogą się ugotować. Inaczej byłoby, gdyby dużymi akcjonariuszami były osoby fizyczne.

No nie wiem skąd Twój pomysł. Lek będzie sprzedawany przez spółkę Mabion. Na niektóre rynki nieregulowane mają już przecież podpisane umowy i tam sprzedaż ma się rozpocząć w drugiej połowie tego roku. Piszesz :

Cytat:
Jeszcze jednym czynnikiem zagrożenia mogą być kolejne emisje akcji w celu finansowania rozwoju. Indywidualni akcjonariusze mogą obawiać się rozwodnienia i w ten sposób strat na swojej inwestycji, jeśli nie wezmą udziału - czyli wyłożą kolejne pieniądze.

Nigdy nie wiadomo na 100%. Niemniej jednak spółka zapowiada, że mają środki na dokończenie projektu CD20 i budowę zakładu ( z ostatniej emisji ). Środki na dokończenie projektu HER2 z przyznanego dofinansowania i z pierwszych przychodów z CD20. Dalej :

Cytat:
Zresztą - moje wielkie uznanie dla właścicieli akcjonariuszy Mabionu. Znaleźli wspaniały sposób na minimalizację własnego ryzyka inwestycyjnego. Efektywnie rozproszyli wszystko na rynek. W przypadku klęski projektu ryzykują tylko kwotą wydatkowaną na wartość nominalną akcji, co spiszą w straty w swoich odnośnych przedsiębiorstwa. Naprawdę godna podziwu inżynieria finansowa.

No pisanie o inżynierii finansowej w przypadku tej spółki, to bardzo nieeleganckie przegięcie.
Ja osobiście życzyłabym polskiej gospodarce jak najwięcej innowacyjnych spółek, które chcą walczyć na rynku międzynarodowym. Ta spółka chce zabrać Roche kawałek tortu jednego z dziesięciu najlepiej sprzedających się leków na świecie ( no nawet nie jednego z tej listy ) i bardzo mi miło, gdy widzę w ogólnoświatowym raporcie na temat biopodobnych coś takiego:

Cytat:
7.4.3 Biosimilar Rituximab Pipeline 2014
7.4.3.1 Two Companies Halted Development 2012-2013
7.4.3.2 Celltrion: Development Delayed 2013
7.4.3.3 GP2013: Sandoz Is the Pipeline Leader
7.4.3.4 BI 695500 (Boehringer Ingelheim)
7.4.3.5 MabionCD20: Mabion Prepares Phase III for Developed Markets
7.4.3.6 BCD-020 (Biocad)
7.4.3.7 PF-05280586 (Pfizer)

www.visiongain.com/Report/1210...

Dla niezorientowanych w branży medycznej...Mabion chce powalczyć z największymi w branży na rynku światowym, to tak jakby jakaś polska spółka motoryzacyjna chciała zabrać część rynku mercedesowi i w tej walce była na takim etapie jak powiedzmy ford i opel.
Jak dla mnie już dojście do tego etapu jest wielkim sukcesem.

lesgs
38
Wysłane: 2 marca 2014 11:13:44 przy kursie: 52,70 zł
Dobrze. W ten sposób powoli kompletujemy analizę SWOT. Mało jeszcze wiem o "Opportunities". Czy znasz parametry umów dystrybucyjnych (z kim, na jak długo, ...)? Z zagrożeń mało jeszcze wiemy o możliwych ruchach właściciela patentu. Przy tak dużym rynku może łatwo nie odpuścić.

Moje uwagi o inżynierii finansowej nie są wcale nadużyciem. Tak powinno się to robić. Jeżeli jakaś firma ma 10 projektów tak podjętych to klęska nawet 9 nie niszczy firmy i sukces dziesiątego pokrywa wszystkie koszty pozostałych. Problemem jest tylko to, że ryzyko jest rozproszone w tym przypadku również na inwestorów giełdowych. Dlatego właśnie o tym dyskutuję, bo celem inwestycji na giełdzie jest osobisty sukces finansowy. Dobrze, jeżeli będzie pochodną sukcesu firmy, ale sam sukces firmy bez mojego sukcesu inwestycyjnego jest niczym. Obawiam się chwały i sukcesów innych jeśli sam mam zostać bez butów; dlatego - w sytuacji wątpliwej - mogę wybrać inne opcje nim Mabion.
Edytowany: 2 marca 2014 11:21

Ann
Ann
0
Wysłane: 2 marca 2014 21:04:14 przy kursie: 52,70 zł
O umowach dystrybucyjnych znajdziesz tutaj :

gielda.onet.pl/mabion-s-a-zawa...
gielda.onet.pl/mabion-s-a-podp...
gielda.onet.pl/podpisanie-umow...
gielda.onet.pl/podpisanie-umow...

Co do finansowania to warto odnotować, że wcześniej spółka pozyskała dofinansowanie ze środków unijnych na projekt CD20 i analogi w wysokości 63 mln, ostatnio na HER2 kolejne 10 mln.
Z dwóch emisji akcji dostali jakieś 60 mln z czego ponad 70 % zostało objętych przez instytucje ( w drugiej emisji w transzy instytucjonalnej była redukcja o jedną trzecią )
Biorąc pod uwagę powyższe dane, drobni dołożyli do biznesu niewiele.

Piszesz :

Cytat:
Moje uwagi o inżynierii finansowej nie są wcale nadużyciem. Tak powinno się to robić. Jeżeli jakaś firma ma 10 projektów tak podjętych to klęska nawet 9 nie niszczy firmy i sukces dziesiątego pokrywa wszystkie koszty pozostałych. Problemem jest tylko to, że ryzyko jest rozproszone w tym przypadku również na inwestorów giełdowych. Dlatego właśnie o tym dyskutuję, bo celem inwestycji na giełdzie jest osobisty sukces finansowy. Dobrze, jeżeli będzie pochodną sukcesu firmy, ale sam sukces firmy bez mojego sukcesu inwestycyjnego jest niczym. Obawiam się chwały i sukcesów innych jeśli sam mam zostać bez butów; dlatego - w sytuacji wątpliwej - mogę wybrać inne opcje nim Mabion

Ależ Wieczorek oprócz udziałów w Mabionie ma tylko Celon. Mogę przypuszczać, że działając od 7 lat w Mabionie robi to właśnie dla osobistego sukcesu finansowego, a nie dla sportu. Podobnie pozostali udziałowcy. Nie widzę tu 10 projektów...
Co do ryzyka, to oczywiście w przypadku tego typu spółek jest ono większe niż w przypadku takich, które wykazują już regularne zyski, ale tu w przypadku sukcesu zarobisz wielokrotnie więcej.

lesgs
38
Wysłane: 2 marca 2014 22:54:08 przy kursie: 52,70 zł
Pięknie dziękuję.

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 2 marca 2014 23:33:29 przy kursie: 52,70 zł
Ann napisał(a):

Ależ Wieczorek oprócz udziałów w Mabionie ma tylko Celon. Mogę przypuszczać, że działając od 7 lat w Mabionie robi to właśnie dla osobistego sukcesu finansowego, a nie dla sportu. Podobnie pozostali udziałowcy. Nie widzę tu 10 projektów...
Co do ryzyka, to oczywiście w przypadku tego typu spółek jest ono większe niż w przypadku takich, które wykazują już regularne zyski, ale tu w przypadku sukcesu zarobisz wielokrotnie więcej.

No ja już na ukończeniu swoją analizę Mabionu mam, więc jako jedną z ciekawostek polecam przeczytanie prospektu emisyjnego i raportów. Pan Prezes i ogólnie zarząd zarabiają śmieszne pieniądze w Mabionie, symboliczne (chyba jako jedyny normalne wynagrodzenie miał kierownik badań). Więc raczej nie naciąga mniejszościowych + są oszczędni (no dobra mogli zaszaleć i dać minimalną ;) ).

I wiadomo, że jeśli ryzyko jest olbrzymie (jak w przypadku Mabionu) to rozsądnym się wydaje podzielenie się nim z zamian za udziały w zyskach, czytaj np. emisja akcji. Dzięki temu my przejmując cześć ryzyka, możemy liczyć na zyski.

Ann
Ann
0
Wysłane: 3 marca 2014 00:25:21 przy kursie: 52,70 zł
@lesgs
Bardzo proszę i nie ma za co :)

@Mangekyo
Zgadzam się z tym co napisałeś. A Twoją analizę chętnie przeczytam :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MABION

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,411 sek.

jvutighq
nbwpdera
phrymlhg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
huyugqvk
ntqeryzo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat