PARTNER SERWISU
fdflagbm
1 2 3

Fundusz Copernicus Dłużnych Papierów Korporacyjnych zawiesza umorzenia

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 2 stycznia 2014 00:00:39
o to między innymi mi chodziło.

hedonista
0
Wpisów: 21
Wysłane: 7 stycznia 2014 22:30:48
Wbrew pozorom to nie jest nieuchronne zdarzenie w funduszach. Po pierwsze fundusze otwarte mogą nabyć tylko do 10% papierów dłużnych danego emitenta - więc nie jest tak, że napływ środków oznacza konieczność zwiększania zaangażowania w danego emitenta.
Po drugie o ile mnie pamięć nie myli to w ustawie o funduszach inwestycyjnych jest przepis, który mówi, że fundusz otwarty może nabywać obligacje co do zasady "płynne" - właśnie po to aby umożliwiać ich bezpieczne zbywanie gdy klienci składają zlecenia odkupienia.
Także wg mnie sytuacja zawieszenia odkupienia jednostek nie jest "normalna" i raczej obarczałbym za takie zdarzenie TFI. A przykład nabywania obligacji od domu maklerskiego z grupy to jedna z przyczyn problemów zarówno IDEA TFI jak i Copernicusa jak się patrzy jakie papiery zostały w portfelach funduszy i kto je oferował.

remix1977
2
Wysłane: 8 stycznia 2014 08:08:16
Kary nakładane przez KNF na Copernicusa potwierdzają, że panowie byli trochę na bakier z ograniczeniami co sami w sprawozdaniu przyznali.

Ciekawy jestem składu wszystkich portfeli funduszy Copernicusa na koniec roku - co gdzie powędrowało :).

PIB-Finanse
0
Wpisów: 102
Wysłane: 8 stycznia 2014 10:53:10
hedonista napisał(a):
Wbrew pozorom to nie jest nieuchronne zdarzenie w funduszach.

To prawda. Jednak jest prawdopodobne ze względu na rażacy rozdźwięk między bardzo ograniczoną płynnoscią zdecydowanej większości polskich obligacji korporacyjnych, a mozliwością umarzania JU na żądanie uczestników, nie rzadziej niż raz na 7 dni.

hedonista napisał(a):
Po pierwsze fundusze otwarte mogą nabyć tylko do 10% papierów dłużnych danego emitenta - więc nie jest tak, że napływ środków oznacza konieczność zwiększania zaangażowania w danego emitenta.

Pisałem o zwiększaniu wartościowego zaangażowania.

hedonista napisał(a):
Po drugie o ile mnie pamięć nie myli to w ustawie o funduszach inwestycyjnych jest przepis, który mówi, że fundusz otwarty może nabywać obligacje co do zasady "płynne" - właśnie po to aby umożliwiać ich bezpieczne zbywanie gdy klienci składają zlecenia odkupienia.

No właśnie - co do zasady "płynne" - w praktyce nie daje szans na szybką sprzedaż takich obligacji :-(

hedonista napisał(a):
Także wg mnie sytuacja zawieszenia odkupienia jednostek nie jest "normalna"

Nie twierdzę, że to norma. Pokazuję tylko mechanizm napływu/odpływu kapitału fo FIO, który może prowadzić do zawieszeń odkupów jednostek. Oczywiście zawsze można stwierdzić, że zarządzający niepotrzebnie kupował ryzykowne, mniej płynne papiery. Tyle tylko, że gdyby kupował tylko obligacje bezpieczne z kuponem rzędu 4% - to nikt by takiego funduszu nie chcial mieć w swoim portfelu.
PIB - Finanse z sensem

remix1977
2
Wysłane: 8 stycznia 2014 12:25:02
to może trzeba było zawiesić sprzedaż jednostek uczestnictwa, jeżeli fundusz zrobił im się za duży.
Chyba lepsze to, niż obecna sytuacja, wystarczy trochę rozsądku.

Wtedy mogliby swobodnie zarządzać alokacją, fajny efekt marketingowy, że fundusz nie przyjmuje nowych środków i ew. można otworzyć drugi alternatywny fundusz obligacji.

Ale tu (często / zawsze) liczy się tylko kasa, premie roczne, procent za zarządzanie od wartości środków, ile jeszcze można wyciągnąć, jak kupić obligacje od oferujących kolegów itd, a nie interes uczestników.

remix1977
2
Wysłane: 8 stycznia 2014 12:27:17
PIB-Finanse napisał(a):
Tyle tylko, że gdyby kupował tylko obligacje bezpieczne z kuponem rzędu 4% - to nikt by takiego funduszu nie chcial mieć w swoim portfelu.

no pewnie lepiej udawać do końca, że jest dobrze, kasa leci, spirala się nakręca, piramida rośnie :)

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 8 stycznia 2014 13:36:41
Jestem zdania, że pierwotna przyczyną jest jakość portfela.
Informacje w PB spowodowaly, że inwestorzy zainteresowali
się aktywami funfuszu. Widząc tam takie papiery jak Gant,
Widok Energia, Advadis, DSS (poprzez spółki cypryjskie, ...
rozpoczęli falę umorzeń.

remix1977
2
Wysłane: 8 stycznia 2014 15:25:04
A za jakość portfela odpowiada zarządzający, a nie wpływy środków do funduszu jak rozumiem ;)

hedonista
0
Wpisów: 21
Wysłane: 8 stycznia 2014 21:27:35
Dokładnie. To zarządzający odpowiada za zarządzanie - skoro towarzystwo oferuje produkt (fundusz) który z założenia umożliwia uczestnikom wycofanie środków w każdym momencie to zarządzający odpowiada za takie zarządzanie płynnością, również przez dobór papierów, żeby ten warunek spełnić.
Ja też mogę obiecać super stopę zwrotu pod warunkiem, że nikt z inwestorów nie będzie chciał nagle powiedzieć sprawdzam i się skeszować.
Ja generalnie się dziwię, że inwestorzy Idea Premium i teraz Copernicusa nie idą do sądu po odszkodowania. Skoro były/są dłgotrwale naruszane limity to prosty wniosek, że źle zarządzano funduszem i inwestorom należy się odszkodowanie.
W USA podmioty zarządzające już dawno zabuliłyby grube odszkodowania vide JP Morgan, HSBC itp. Choć chyba to się zaczyna ostatnio zmieniać vide nabici w mbank, czy pozwy przeciw ubezpieczycielom za polisolokaty. Sam jestem ciekaw jakie wyroki zapadną w tych pozwach zbiorowych.

voyager
0
Wpisów: 131
Wysłane: 9 stycznia 2014 13:19:35
Moim zdaniem sprawa wygląda na przekręt i powinna być zbadana.
Portfel funduszu świadczy o amatorskim , niefrasobliwym zarządzaniu , a być jeszcze gorzej, nawet na świadomym kupowaniu " trupów" na "wysoki procent". W koncu kupowali nie dla siebie :)
Kara dla funduszu to jedno, a ewentualne odszkodowaie dla klientów funduszu, to mógłby być dobry precedens na naszym ryneczku.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 9 stycznia 2014 19:57:44
remix1977 napisał(a):

Ale tu (często / zawsze) liczy się tylko kasa, premie roczne, procent za zarządzanie od wartości środków, ile jeszcze można wyciągnąć, jak kupić obligacje od oferujących kolegów itd, a nie interes uczestników.

Kwintesencja tego, co myślę w temacie funduszy inwestycyjnych.

@PIB-Obligacje

PIB-Finanse napisał(a):

Etap pierwszy: zarządzający buduje portfel zgodnie ze sztuką dywersyfikacji i oceny ryzyka. Fundusz osiąga dobre wyniki.

I ocena ryzyka kończy się przy zbieraniu papiera, prawda?. A potem to już właścicielom jednostek pozostaje gorliwa modlitwa, żeby się coś nie wysypało, bo przecież fundusz na bieżąco nie analizuje sytuacji emitentów - vide - 26% bankrutów w papierach. Nie mam racji?

Drobni "pseudoinwestorzy" czytuja raporty kwartalne (roczne), starają się wyciągnąć jak najwięcej z tych danych. Śledzą serwisy, doniesiania,dzielą się wiedzą. Bo ZARZĄDZAJĄ swoimi pieniędzmi. Jak mantrę będę powtarzał, że "nikt nie zadba o moje finanse lepiej niż ja sam".

PIB-Finanse
0
Wysłane: 10 stycznia 2014 14:58:29
Odpowiadając zbiorczo:
1. Oczywiście najlepeij inwestować samodzielnie - ma sie pełna kontrolę i trudno mić do innych pretensje.
2. Oczywiście TFI ponosi odpowiedzialność za swoje fundusze.
3. Zarządzający funduszem nie ma takiej swobody, jak inwestor indywidualny prowadzący swój portfel. W TFI obowiązuja limity, zalecenia komitetów inwestycyjnych, targety co do stopy zwrotu, ryzyka itp.
4. W ramach instytucji takiej jak TFI jest kilka sił wpływających na działanie funduszu:
a) zarządzający - jego obowiązkiem jest kupowanie i sprzedawanie papierów w wyznaczonych ramach. Ta osoba musi reagować na napływy (brak zakupów = niska stopa zwrotu= wylot z pracy) i odpływy środkjów z funduszu (umorzenie=szybka sprzedaż, czyli sprzedaż dobrych, płynnych papierów; gorsze zostają mają coraz większy procentowy udział w portfelu). Często otrzymuje premię za dobry wynik/
b) sprzedawcy - chcą jak najwyższych stóp zwrotu w funduszu, aby móc zarobic na sprzedaży atrakcyjnych jednostek
c) TFI - chce mieć jak największe aktywa
PIB - Finanse z sensem

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 15 stycznia 2014 09:19:16
Cytat:
2. Oczywiście TFI ponosi odpowiedzialność za swoje fundusze.

W jakim sensie ponosi odpowiedzialność? Moralnie? Reputacyjnie? Bo prawnie z pewnością nie. To jest jedna z kluczowych konstrukcji prawnych instytucji wspólnego inwestowania - rozdzielność osobowości prawnej TFI i funduszu...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

PIB-Finanse
0
Wysłane: 16 stycznia 2014 23:30:47
Odpowiedzialność reputacyjną - to oczywiste, ale również odpowiedzialność prawną w przypadku niedochowania należytej starannosci w procesie zarządzania funduszem.
Natomiast nie ponosi odpowiedzialności za nieosiągnięcie celu inwestycyjnego funduszu - ustawa o funduszach nakazuje nawet umieszczenie tego ostrzeżenia w statucie każdego funduszu.
PIB - Finanse z sensem

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 23 stycznia 2014 16:15:41
Powodzenia w sądzie przy udowodnianiu niedochowania należytej staranności wave
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

PIB-Finanse
0
Wysłane: 24 stycznia 2014 16:26:53
Cytat:
Powodzenia w sądzie przy udowodnianiu niedochowania należytej staranności

Nie twierdzę, że to dzieje się z automatu ;-)
Rzeczywiście, aby odnieść sukces trzeba mieć mocne argumenty merytoryczne i szczęście, aby sąd je zrozumiał.Think
PIB - Finanse z sensem

PIB-Finanse
0
Wysłane: 28 stycznia 2014 10:54:21
Parkiet opublikował listę obligacji, które chce sprzedac Copernicus:
lista obigacji

Ciężko tu znaleźć dobre papiery.
I to raczej nie dlatego, że fundusz ich nie posiadał, tylko dlatego, że udało sie je sprzedać bez problemu, a teraz zostały głównie "kwiatki".
PIB - Finanse z sensem

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 29 stycznia 2014 00:58:41

Tomekyy
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 stycznia 2014 09:52:33
Tomasz Glinicki - zapamiętajcie to nazwisko, żeby wiedzieć gdzie nie inwestowac.

remix1977
2
Wysłane: 6 lutego 2014 13:24:26
Za analizy.pl

AgioFunds TFI jest kolejnym towarzystwem, które zdecydowało się wprowadzić zapis w statucie, umożliwiający zawieszenie zbywania jednostek uczestnictwa, po przekroczeniu określonej wartości aktywów funduszu. Tym razem chodzi o utworzony w kwietniu 2012 roku fundusz Agio Kapitał Plus. Limit, po przekroczeniu którego będzie możliwe zawieszenie przyjmowania nowych wpłat, został ustalony na poziomie 200 mln zł.

...

Nowy zapis ma pomóc w efektywnym zarządzaniu aktywami funduszu na wypadek sytuacji, gdy na rynku obligacji korporacyjnych trudno będzie znaleźć ciekawe papiery.

Agio Kapitał Plus jest trzecim funduszem obligacji korporacyjnych, w którym istnieje możliwość zawieszenia przyjmowania nowych wpłat. Podobne zapisy mają Copernicus Dłużnych Papierów Korporacyjnych oraz BPH Obligacji Korporacyjnych. W ich przypadku limit aktywów wynosi 250 mln zł.

Można :)

A Copernicus nawet też miał możliwość, ale widocznie nie mieli problemów ze znajdowaniem ciekawych papierów na rynku :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat