Cytat:Wojtku jesli mozna cie wywolac jako znawce AT prosze o korekte jesli sie myle w analizie CLE i IDG
Prosić oczywiście można :)
Najpierw "po mojemu" czyli spojrzenie week
CLE:

kliknij, aby powiększyćZ plusów: to wyższy szczyt RSI na ostatnim szczycie kursu (niższym cenowym) od poprzedniego szczytu RSI (a wyższy cenowy). Jest to pozytywna dywergencja co w połączeniu z ponadprzeciętnym wolumenem może świadczyć o przesileniu i wyczerpaniu potencjału spadkowego.
Po tych plusach moja ocena w ujęciu średnioterminowym - dla mnie temat kompletnie nieinwestycyjny ale za to bardzo hazardowy. Dopiero sforsowanie 3zł dla mnie (najlepiej z obrotami) dałoby możliwość zagrania. Świetnie póki co sprawdza się SMA30t - jak widać praktycznie za każdym razem kurs od niej odpadał. Docelowo sądzę że zobaczymy tutaj ruch boczny który pewnie wielu z pozycji jeszcze wybije. Możliwym scenariuszem jest sformowanie np oRGR albo spodka bądź też w pesymistycznej wersji (bardzo realnej) powrót do wartości groszowych. Dużym minusem jest oczywiście fakt w jakim indexie spółka jest (WIG-UKR), a ze spółkami trochę jak z ludźmi - ze złego towarzystwa trudno się "wyrwać".
Na wykresie dziennym ważne jest wsparcie na 1,43-1,40zł - jeśli padnie to ostatnie wzrosty były fałszywym wybiciem. Dla krótkoterminowców jak widać jest możliwość gry na wsparcie z krótkim stopem (6%?) Strefa oporów 2,20-2,38.
IDG week

kliknij, aby powiększyćInteresujący temat zwłaszcza widząc niedawne podwyższonego obroty. Sygnały kupna były znacznie wcześniej (i dały zarobić jedyne 300%). Obecnie jesteśmy po silnej korekcie/odbiciu (oznaczone 61,8% fibo chyba miało wpływ). Spodziewałem się słabszej korekty (na 50% fibo + wsparcie z dawnego oporu) ale ten scenariusz się nie sprawdził. Kupno raczej tylko dla osób o mocnych nerwach bo realnie SL trzeba stawiać w okolicy 1,00 zł. Na uwagę zasługują podwyższone obroty na wzrostach. Ciągle jest też możliwe również wystąpienie korekty ABC z pogłębieniem dołków poniżej 1zł - wsparcia w strefie 0,9-0,85zł . W dłuższym terminie sforsowanie 2,40 a następnie 3,0zł powinno uruchomić spory potencjał wzrostowy.
Cytat:Zerknij do Wojeteka np. ( chyba najlepsza kronika do tej pory tutaj ) ale i pare innych osób.
Cieszę się że się kronika podoba :) Mam parę pomysłów na nowe projekty po zrealizowanym projekcie portfela pasywnego inwestora. Jak tylko opracuję ich formę będzie realizacja :).
Cytat:Z czasem pozwoli Ci wychwycić własne błędy i sprawi że będziesz lepszy. A przecież o to chodzi !
W 100% potwierdzam. Kronika ma również wartość edukującą dla twórcy. Pozwala wychwycić słabości w strategii, nieścisłości czy też własną słabą wolę ;). Wartością bije też każdą statystykę czy back-testy. Dlatego właśnie każdemu polecam autoanalizę własnych zagrań, zwłaszcza po dłuższym okresie czasu.