193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
3 sierpnia 2014 22:32:04
nazwać należy tak że jeżdzą czołgi z flagami innego państwa. Na tym filmie widać też że tylko pierwszy ma flagę Rosji a następny już nieoficjalną flagę Noworosji.  kliknij, aby powiększyćja wiem że wszystkie rosyjskie czołgi sa podobne, ale gdyby to byli Rosjanie to wjechaliby na nowoczesnych czołgach a nie takim sprzęcie jak na filmie (tak wygląda T-90) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 sierpnia 2014 22:37
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
3 sierpnia 2014 22:39:10
@Scarry, nazywajmy rzeczy po imieniu! Cytat:nazwać należy tak że jeżdzą czołgi z flagami innego państwa. Na tym filmie widać też że tylko pierwszy ma flagę Rosji Miał czołg flagę Rosji, czy nie? MIAŁ!!! Krążymy wokół tematów ubocznych! Co bys myślał, gdyby do Wrocławia wjeżdżały Leopardy z flagami Niemiec???
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2014 09:19:30
hmm.. a co miałbym pomyślec? Nowa dostawa czołgów, od naszego bądź co bądź najbliższego sojusznika obecnie ... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 sierpnia 2014 09:20
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 sierpnia 2014 14:48:54
Za dzisiejszą wybiórczą: Cytat:- Części ukraińskich żołnierzy z 72. brygady zmechanizowanej udało się wyrwać z okrążenia prorosyjskich separatystów. Schronili się oni na terytorium Rosji - potwierdziło dowództwo operacji antyterrorystycznej... Rosyjska straż graniczna "przepuściła 438 wojskowych ukraińskiej armii" - powiedział. Według Interfaxu w najbliższym czasie żołnierze ci zostaną przetransportowani na jedno z rosyjsko-ukraińskich przejść granicznych i przekazani stronie ukraińskiej. Jako że ja od dłuższego czasu nie rozumiem gimbów z Czerskiej, mógłby ktoś mi wyjaśnić o co biega? Żołnierze znaleźli schron u swoich wrogów?
|
|
0 Dołączył: 2014-05-27 Wpisów: 17
Wysłane:
4 sierpnia 2014 15:21:49
ASBS Othago nie prowadzi działalności gospodarczej już dłuższy czas, a i nie miału "działu siłowego". To była firma doradcza specjalizująca się w szacowaniu ryzyka inwestycji zagranicznych. Z listy najmitów mnie bardziej wzruszyła pozycja zatytułowana "Baltic female snipers", no litości. o przejściu grupy ukraińskich żołnierzy przez granicę wspominają tez inne media (tak na szybko dotarłem do Aljazeery, RT, i jakiegoś abc powołującego się na AP): abcnews.go.com napisał(a):A Russian border security official said more than 400 Ukrainian soldiers crossed into Russia, according to a report from the Interfax news agency. It wasn't immediately clear why the soldiers entered Russia, with both sides giving conflicting accounts.
(...)
The Ukrainian military confirmed that part of a brigade had most likely crossed into Russian territory, although it disputed Russia's version of events and wouldn't say how many soldiers went over.
A spokesman for the Ukrainian military operation in the east, Oleksiy Dmitrashkovsky, said troops from the army's 72nd brigade were penned into their position and came under a sustained barrage of fire from separatist forces. Rebel fighters used tanks, mortars, artillery and Grad missile launchers over four hours, Dmitrashkovsky said, and eventually the brigade was forced to divide up into two sections. abcnews.go.com/International/w...
Edytowany: 4 sierpnia 2014 15:22
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
4 sierpnia 2014 19:04:49
krewa napisał(a): Jako że ja od dłuższego czasu nie rozumiem gimbów z Czerskiej, mógłby ktoś mi wyjaśnić o co biega? Żołnierze znaleźli schron u swoich wrogów?
Zapewne chłopcy z Gazwybu przedrukowali wiadomość z ITAR-TASS. Nie czytałem, co tam nabazgrali, mniemam jednak że mogli coś poknocić albo kiepsko przetłumaczyć. Podobną wiadomość zamieścili też Czesi na Portalu Seznam. . Piszą tam, że w krzyżowym ogniu prowadzonym przez powstańców (tak jet, powstańców, nie żadnych terrorystów czy separatystów)i równolegle zza rosyjskiej granicy ukraińska 72 brygada zmotoryzowana rozdzieliła się i część wycofała się na terytorium Rosji a druga część ją osłaniała. Do tego przytoczono również wypowiedź zapewne ukraińskiego generała, niejakiego Puszniakowa, który określił żołnierzy mianem bohaterów i oświadczył, że w Afganistanie było łatwiej. W zasadzie nie ma więc już czego wyjaśniać. Było pewnie tak, że separatyści dzięki rosyjskiemu zwiadowi lotniczemu dokładnie namierzyli pozycje tej brygady, wciągnęli ją w kocioł i zaczęli ostrzeliwać z Gradów a Rosjanie zza granicy z ciężkich haubic. Ukraińcy nie mogąc się przebić przez separatystów zdecydowali się na coś na kształt ognia kontrbateryjnego a reszta zwiała za rosyjską granicę, bo zawsze lepiej być żywym bohaterem niż martwym. A Rosjanie to jednak nie gestapowcy, w najgorszym wypadku ich internują. Poza tym jaki wydźwięk propagandowy! Zdjęci paniką banderowcy cofając się w nieładzie pod naporem walczącego o wolność ludu, tchórzliwie umknęli pod opiekę braci Słowian, zaś pobłażliwy car zechciał przyjąć ich pod swe mocarne skrzydła :)
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2014 20:24:03
@Irfy, jasno i czytelnie to wyjaśniłeś. Cytat:W zasadzie nie ma więc już czego wyjaśniać. Było pewnie tak, że separatyści dzięki rosyjskiemu zwiadowi lotniczemu dokładnie namierzyli pozycje tej brygady, wciągnęli ją w kocioł i zaczęli ostrzeliwać z Gradów a Rosjanie zza granicy z ciężkich haubic. Jest to taktyka, którą przyjęli Rosjanie i od kilku tygodnie realizują, co również i ja opisuję z namiętnością graniczącą ze znudzeniem. "Wciągają" Ukraińców pod rosyjską granicę, pozorując odwrót "separatystów". Tym samym nie tylko wydłużają linię frontu i zaopatrzenia, jak również wprowadzają Ukraińców w zasięg swojej artylerii oraz krzyżowy ogień. Nie muszę przypominać, że w tej części Europy "pozorowany odwrót", był dość powszechnie stosowaną taktyką od setek lat, zawsze z pozytywnym rezultatem. Niestety sytuacja ukraińskiej armii jest bardzo zła, żeby nie powiedzieć fatalna... A co do naszych mediów, w tym i GW, informacje nt. sytuacji na Ukrainie nie są przedstawiane obiektywnie (tak Krewa, ja też to widzę). Dzisiejszego dnia "spadła" kolejna "suszka" (SU-25), a w mediach cisza www.youtube.com/watch?v=mxWBvH...Ale wojna, jak to wojna, odbywa się nie tylko na polu walki, ale i w mediach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 sierpnia 2014 20:47:07
Ot, taka ciekawostka: Cytat:Strona skarżąca (Wiktor Fedorowycz Janukowycz (Kijów, Ukraina) (przedstawiciel: T. Beazley, QC)) wnosi do Sądu o: — stwierdzenie nieważności decyzji Rady 2014/119/WPZiB z dnia 5 marca 2014 r. w sprawie środków ograniczających skierowanych przeciwko niektórym osobom, podmiotom i organom w związku z sytuacją na Ukrainie linka Cytat:...w szczególności poprzez błędne twierdzenie i działanie na podstawie założenia, że legalny i demokratycznie wybrany prezydent Ukrainy, skarżący, był „byłym prezydentem”, niezgodnie z prawem Ukrainy i prawem międzynarodowym, oraz poprzez wspieranie tak zwanego „tymczasowego prezydenta i rządu”, którzy nie zostali wybrani legalnie i demokratycznie oraz którzy przejęli sprawowaną władzę siłą niezgodnie z prawem w sposób sprzeczny z państwem prawnym, zasadami demokracji i prawem międzynarodowym Z jednej strony Janek ma tupet, jak na złodzieja przystało, z drugiej zaś nie można jemu odmówić słuszności niektórych twierdzeń, szczególnie w sprawie "przejęcia sprawowanej władzy siłą niezgodnie z prawem w sposób sprzeczny z państwem prawnym, zasadami demokracji i prawem międzynarodowym"
Edytowany: 4 sierpnia 2014 21:07
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2014 22:59:23
@Krewa, jako że lubisz narzekać na "gimbów z Czerskiej" proponuje Ci przejrzeć YT. Zastanawiające jest, że większość filmów (mam na myśli ostatni okres) dotyczy sukcesów terrorystów, ich wyrzutni Grad, ostrzału artyleryjskiego prowadzonego przez Rosjan, tudzież terrorystów etc. Natomiast ciężko jest znaleźć filmy (trzeba się dobrze naszukać) ukraińskie, względnie zawierające obraz z porażek terrorystów, hm...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
5 sierpnia 2014 09:03:25
@serpico Taki stan rzeczy wcale nie jest dziwny ani zastanawiający. Wynika po prostu z naturalnego podziału na "rząd" i "partyzantów". Wojska rządowe swoje "sukcesy i zwycięstwa" ogłaszają w oficjalnych środkach przekazu, które z kolei przekazują je w świat, na przykład "gimbom z Czerskiej". Z kolei separatyści nie posiadają środków masowego przekazu o takim zasięgu, zaś telewizji rosyjskiej która może ewentualne zwycięstwa i przewagi wychwalać nie ogląda prawie nikt poza Rosjanami. Youtube jest więc dla nich naturalnym forum do ogłaszania sukcesów, tym bardziej że separatyści nie są przecież tak jednolici jak ukraińska armia i na pewno trwa tam jakieś współzawodnictwo. Zresztą od samego początku konflikt jest "wojną gówniarzy", którzy nie są w stanie powstrzymać się przed głośnym puszeniem się. Youtube czy inne Twittery są do tego najlepszym miejscem, bo nie obowiązują tam niemal żadne zasady i można wrzucić jakąkolwiek blagę:) Podsumowując, wrzucacze materiałów na Youtuba to w większości smarkacze albo ludzie o mentalności smarkaczy, choćby tacy jak ten Rosjanin z BUK-a, wrzucający "słit-focie" na Instagram nie pomyślawszy nawet, czy to coś skanuje jego lokalizacji:)
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 sierpnia 2014 10:51:07
Trudno mieć pretensje do żołnierzy 72 zmotoryzowanej brygady o takie zachowanie - to są rezerwiści, większość w kamaszach od marca. Zamiast 10-dniowego przeszkolenia poszli na wojnę.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2014 09:31:19
@Krewa, co ćwierkają Twoje ptaszki? Dalej chłopcy łowią pstrągi, czy już są pod granicą ukraińską?
Niestety sytuacja rozwija się w kierunku "oficjalnego wejścia" wojsk rosyjskich na Ukrainę i kilkudniowy "blitzkrieg". Wygląda na to, że Putin nie rozważa półśrodków, tylko idzie na konfrontację z Zachodem. Pozostaje pytanie w przypadku takiego rozwiązania, jak daleko zamierza dojść?
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
6 sierpnia 2014 10:34:58
Stawiam na najbardziej prorosyjskie obwody: charkowski, doniecki, ługański, dniepropietrowski, zaporoski. I teraz: wejdą wojska rosyjskie pod pretekstem ochrony cywilnej ludności rosyjskiej i mają szansę tym wygrać, bo ludzie zmęczeni są tą wojną i zaakceptują pokój (spokój) na każdych warunkach. Patriotyzmem pustego żołądka nie nakarmisz, dach nad głową na zimę by się przydał, a Ukraina nie ma za bardzo jak wygrać tej wojny. Potem przystępujemy do negocjacji: uznanie zmian granic handlowych w zamian za zniesienie sankcji na wwóz towarów do Rosji z terenu UE. Szkoda mi co prawda Ukrainy, ale wszelkie fakty i sytuacja świadczą przeciwko nim (jakby nie patrzeć, są na przegranej pozycji). Zresztą - nawet w zachodniej Ukrainie, gdzie od zawsze ludzie byli antyrosyjscy, w tej chwili nastroje są mieszane. Jedyne, co tam jest w tej chwili pozytywnego - jest spokój.
Zresztą - koleżanka z Doniecka wczoraj napisała mi bardzo krótko i rzeczowo: ja już nie mam tam do czego wracać.
Edytowany: 6 sierpnia 2014 10:41
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2014 10:55:51
Z koncepcją się zgadzam, ale ja obstawiam na obwody ługański i doniecki (fabryki broni, części do czołgów, samolotów i śmigłowców). Zaporoski i dniepropietrowski to inna bajka, tam prorosyjskie sentymenty są najmniejsze. Jednak to wszystko nie jest takie proste. Pozostaje kwestia zachowania się Ukraińców, zwłaszcza armii (wycofają się, czy dojdzie do konfrontacji?).
Inna kwestia, Putin. Jak tak łatwo dostał Krym, a później Donieck, Ługańsk, to czemu nie wyciągnąć ręki po więcej? Przecież Rosja to jest imperium, a Zachód drży!
Kolejna kwestia, USA. Wygląda na to, że kurs wobec Rosji zmienił się na trwałe i nie będzie dogadywania się przy stole. Stany, a zwłaszcza Demokraci nie mogą pozwolić sobie na "odpuszczenie kolejny raz Putinowi". W długotrwałej perspektywie Rosja stoi na przegranej pozycji i jeśli zrealizuje się scenariusz spadków cen ropy naftowej, to zimą problemy może mieć nie Ukraina, a Rosja. Po zachowaniu Białego Domu, jak i otoczenia biznesowego (np. Coca cola) widać, że żarty się skończyły. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Putin gra va banque, a konsekwencje tego mogą być katastrofalne i długotrwałe dla całej Europy, łącznie z destabilizacja w Moskwie (w szerszej perspektywie czasowej).
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
6 sierpnia 2014 11:26:27
To taka mentalność - cena zwycięstwa nie gra roli. Tu też Rosja musi pokazać, że interwencja na Ukrainie była słuszna.
A jak chcemy patrzeć w kategoriach czarnego humoru - jak Stalin rozpędził się w czasie II Wojny, zatrzymał się dopiero w Berlinie. W najgorszej sytuacji geopolitycznej są w tej chwili państwa przybałtyckie, bo de facto doprowadziły do rozpadu ZSRR oraz my, bo... angażowaliśmy się w sprawy Gruzji i Ukrainy. Rosjanie uważają, że historia wyrządziła im wielką krzywdę, a obecny świat nie szanuje ich w sposób wystarczający, nie traktuje z należytym szacunkiem ich języka, etc. To taka bomba z opóźnionym zapłonem, która może zmienić układ polityczny na mapie Europy. Zresztą - podobno każdy kryzys gospodarczy kończy się wojną i czy właśnie w tym kierunku nie zmierzamy, a Ukraina to tylko preludium?
Edytowany: 6 sierpnia 2014 11:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 sierpnia 2014 11:54:31
Coś na poprawę humoru. Co prawda mam kłopot ze znalezieniem oryginału, więc przytaczam jedynie powielany cytat. Jennifer Psaki napisał(a):In the event of a Belarusian invasion of Ukraine, the 6th US Fleet will immediately be deployed to the shores of Belarus
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2014 12:57:01
krewa napisał(a):Żołnierze elitarnej jednostki, która prowadziła działania bojowe w Gruzji, przez cały czas trwania ukraińskiego konfliktu stacjonowali w 3,14... daleko od granicy. Nawet teraz w wolnym czasie łowią pstrągi a nie szykują się do działań bojowych. Dla mnie niepokojącym sygnałem będzie właśnie ich dyslokacja, ale na razie na to nie zanosi się. Czy Twoje milczenie w powyższej sprawie, na zadane przeze mnie pytanie, jest odpowiedzią?  Przerwali połów pstrąga?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 sierpnia 2014 13:00:42
Żeby moja odpowiedź była wyczerpująca, uzasadniona i wiarygodna, musiałbym się ujawnić. Ze zrozumiałych powodów nie chcę tego czynić. Generalnie bliżej im jest do obwodu moskiewskiego niż do rostowskiego.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2014 13:18:15
@Krewa, Twoja odpowiedź mnie w zupełności satysfakcjonuje. Rynki zdają się już wiedzieć, czy Rosjanie wejdą czy nie. Rentowność niemieckich 10 latków jest najniższa od...no właśnie, najniższa w historii.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2014 16:22:11
Świetne mapy "live" konfliktu* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|