PARTNER SERWISU
vmdniaog
28 29 30 31 32

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

kristofc
0
Wpisów: 36
Wysłane: 20 sierpnia 2014 09:41:46
Piotr B napisał(a):
U mnie kupon również zaksięgowany na rachunku jak co kwartał :).
Tak na marginesie to niedawno odkryłem to forum i widzę, że opinie na temat e-Kancelarii są mocno podzielone.

No cóź, dzień prawdy będzie 29 października w dniu wykupu EKA1014. Think

januszs
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 sierpnia 2014 12:01:45
Kupon zaksięgowany na koncie więc jest ok.

Przy okazji szukając innych obligacji nadziałem się na:
leonidascapital.pl/#/pl/?page_... dział "ZESPÓŁ" czyżby A.M zmieniła firmę?

Pozdrawiam
Janusz S

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 20 sierpnia 2014 12:16:18
januszs napisał(a):

Pozdrawiam
Janusz S

To jest pod tym samym adresem

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 20 sierpnia 2014 12:19:02
A.M. działa i tu i tu:)

januszs
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 sierpnia 2014 12:41:48
robertokot25 napisał(a):
januszs napisał(a):

Pozdrawiam
Janusz S

To jest pod tym samym adresem

Po strukturze akcjonariatu widać kto jest właścicielem - pięknie.
Pan Prezes się rozwija, ciekawe kiedy będą obligacje LS

Pozdrawiam
Janusz S
Edytowany: 20 sierpnia 2014 12:43

ricco1
2
Wysłane: 20 sierpnia 2014 12:47:18
wątpliwa sprawa:)

Fenek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 20 sierpnia 2014 16:12:47
Najpierw uwaga do adminów – forum Wam się fajnie rozrasta, ale siłą każdego forum jest proporcja wpisów merytorycznych do niemerytorycznych. Gdy ta proporcja zaczyna spadać, zaczniecie tracić użytkowników od najbardziej wartościowych począwszy. Mam tu na myśli że musi istnieć system powstrzymujący osoby typu bbbb od częstych i bezwartościowych wpisów o niezmiennej treści. Nie ma że boli, najpierw ostrzeżenie, potem jak już musicie drugie, potem ban krótszy, nie pomoże to dłuższy i na koniec dożywotni. Jeżeli chcecie rozwijać forum to nie widzę innej opcji.

A teraz do rzeczy. Jedni mówią, że tytułowa firma obligacje wykupi, a drudzy że nie, merytorycznie za wiele nie słychać mimo że parę rzeczy się dzieje.
Czemu nikt nie wspomina że jakoś zniknął program wykupu obligacji z tapety? Przecież jak spółka ma mieć za 2 miesiące 5 milionów to teraz powinna korzystać z okazji i stopniowo podkupywać najbliższą serię, która już dawno przekroczyła ten dziwny próg 25%.
Kolejna rzecz - dziwnym trafem nie słychać o tym żeby te skupione ok. 2 miesiące temu za niewielką kwotę obligacje zostały umorzone – dlaczego?
Jakoś prawie nikt się nie zdziwił że 2 użytkowników ze stażem (czytaj: wiarygodnych) zameldowało iż spółka dzwoni po ludziach proponując kolejną emisję na zbliżonych warunkach do poprzednich. Dla mnie to był szok, że w ogóle ktoś próbuje takiego rozwiązania. Przecież na rynku są obligacje tej samej spółki o znacząco lepszych rentownościach i krótszym okresie. Co w takim razie miałoby skłonić inwestora do objęcia nowej emisji?

Cała reszta to mielenie tego co już zostało powiedziane (ujemne przepływy, zysk z przeszacowań etc.).
Edytowany: 20 sierpnia 2014 16:16

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 20 sierpnia 2014 22:53:21
@Fenek
Odgrzewanie kotletów to specjalność wielu użytkowników chcących ugrać coś dla siebie - przerabiałem to obserwując jako obliogotariusz wątki marvipolu, ranku. Pamiętaj, nie unikniesz stronniczych postów na forum, na którym każdy jest dawcą/biorcą kapitału przechodzącego z rak do rąk!. Ręce opadają tylko na zarejestrowane przez PR firemek konta użytkowników - zalewających forumowe wątki swoimi wynurzeniami w temacie (jak było chociażby w milmeksie)

Eka może coś ugrać tylko wtedy, gdy swoje nowe emisje zabezpieczy + wynagrodzi obligotariuszy dodatkową premią za ryzyko. Jak wiem, druga opcja nie wchodzi w grę, bo warunki zaproponowane przez Prezesa są zbliżone do obecnie chodzących serii. Pytanie do obdzwanianych - nowa seria ma być zabezpieczona czy nie? Bo jak nie, to wnioski mamy wszyscy jednakowe w tym temacie.

Dobrym pomysłem byłoby to co napisał Remigiusz - opchnięcie swoich "lukratywnych i dochodowych" portfeli wierzytelności i obsługa na zasadzie outsorcingu dla większych graczy. Lepiej zostać ścierwojadem niż zimnym trupem.

andrzej_b
0
Wpisów: 34
Wysłane: 21 sierpnia 2014 00:34:11
Fenek napisał(a):
Kolejna rzecz - dziwnym trafem nie słychać o tym żeby te skupione ok. 2 miesiące temu za niewielką kwotę obligacje zostały umorzone – dlaczego?

Co ma być słychać? Obligacje z automatu umarzają się z chwilą skupu - zgodnie z ustawą o obligacjach.

Fenek napisał(a):
Przecież na rynku są obligacje tej samej spółki o znacząco lepszych rentownościach i krótszym okresie. Co w takim razie miałoby skłonić inwestora do objęcia nowej emisji?

A myślisz, że wszyscy ludzie wiedzą, co się dzieje na Catalyst...?

Fenek napisał(a):
Dla mnie to był szok, że w ogóle ktoś próbuje takiego rozwiązania.

Przed Tobą jeszcze dużo szoków związanych z rynkiem kapitałowym. :-)

Kalashnikov napisał(a):
Eka może coś ugrać tylko wtedy, gdy swoje nowe emisje zabezpieczy + wynagrodzi obligotariuszy dodatkową premią za ryzyko. Jak wiem, druga opcja nie wchodzi w grę, bo warunki zaproponowane przez Prezesa są zbliżone do obecnie chodzących serii. Pytanie do obdzwanianych - nowa seria ma być zabezpieczona czy nie? Bo jak nie, to wnioski mamy wszyscy jednakowe w tym temacie.

Wszyscy nie mamy jednakowych wniosków, bo ja mam inne. Nie takie ściągnięcia kasy z rynku widziałem (mam na myśli inne spółki). Dla doświadczonego gracza, jakim jest EKA pozyskanie kilku milionów to nie problem.

Kalashnikov napisał(a):
Dobrym pomysłem byłoby to co napisał Remigiusz - opchnięcie swoich "lukratywnych i dochodowych" portfeli wierzytelności i obsługa na zasadzie outsorcingu dla większych graczy. Lepiej zostać ścierwojadem niż zimnym trupem.

Jaka pewność siebie. Proponuję założyć swój windykacyjny biznes i rozegrać to po swojemu. Niech wszyscy wkoło patrzą i się uczą. :-)

Inwestor Sko
0
Wpisów: 8
Wysłane: 21 sierpnia 2014 09:16:02
andrzej_b, to, co napisałeś o umarzaniu obligacji, to akurat nie do końca prawda. Owszem, zgodnie z ustawą obligacje umarzają się z chwilą skupu, ale spółka musi jeszcze "ściągnąć" je z rynku. Fenek miał rację - jakoś nie udało mi się dotrzeć do żadnych komunikatów na ten temat. Inna sprawa, że, z tego, co pamiętam, większość obligacji skupionych w ramach osławionego programu wykupu obligacji skupił "podmiot powiązany". Padały wtedy na forum pytania o to, kto jest podmiotem powiązanym i na jakiej zasadzie skup przez podmiot powiązany ma wpłynąć na zmniejszenie zadłużenia. Co więcej, w takim przypadku obligacje raczej nie uległy umorzeniu, tylko zmieniły właściciela - po bardzo korzystnej cenie. Szkoda, że spółka nigdy tego nie wytłumaczyła, pozostawiając bez odpowiedzi kolejne znaki zapytania pojawiające się w głowach inwestorów.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 21 sierpnia 2014 09:50:27
przecież oni skupili 42 szt obligacji co to za ilość przy milionowych emisjach? mnie akurat w tym zakresie nie pojawia się "kolejny znak zapytania"

pozyskanie kilku milionów z rynku to nie problem dla tak doświadczonego gracza? myślę że większość obligatariuszy właśnie co do tego ma wątpliwości - zobaczymy jak ich najnowsza emisja się uplasuje....

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 sierpnia 2014 10:23:51
Fenek napisał(a):
Najpierw uwaga do adminów – forum Wam się fajnie rozrasta, ale siłą każdego forum jest proporcja wpisów merytorycznych do niemerytorycznych. Gdy ta proporcja zaczyna spadać, zaczniecie tracić użytkowników od najbardziej wartościowych począwszy. Mam tu na myśli że musi istnieć system powstrzymujący osoby typu bbbb od częstych i bezwartościowych wpisów o niezmiennej treści. Nie ma że boli, najpierw ostrzeżenie, potem jak już musicie drugie, potem ban krótszy, nie pomoże to dłuższy i na koniec dożywotni. Jeżeli chcecie rozwijać forum to nie widzę innej opcji.

Do tej pory na fora catalystowe patrzyliśmy dość pobłażliwym okiem, ale faktycznie to co dzieje się na wątku EKA skłania nas do zmiany. Już poczyściłem nieco wątek. Od tej pory posty niemerytoryczne, bez uzasadnienia będą kasowane, a także będziemy wyciągać inne konsekwencje.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 sierpnia 2014 10:31:21
andrzej_b napisał(a):

A myślisz, że wszyscy ludzie wiedzą, co się dzieje na Catalyst...?

Nie, wszyscy tylko czekają aby oddać kasę do EKA.
andrzej_b napisał(a):

Dla doświadczonego gracza, jakim jest EKA pozyskanie kilku milionów to nie problem.

A jakież to doświadczenie ma EKA? Zrobiła parę razy emisję małych kwot "na portfele". Teraz jednak zmieniają się warunki brzegowe, bo na portfelach nie zarabia... To jest podstawowy problem i nie ma o co kruszyć kopii. Albo znajdzie chętnych na rolkę, albo nie. Tego nikt nie jest w stanie rozstrzygnąć. Można tylko powiedzieć, że znaleźć chętnych będzie coraz trudniej, bo raz że finanse wyglądają słabo, dwa że na rynku można nabyć papiery taniej niż nominał.

Fenek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 21 sierpnia 2014 13:41:39
Cytat:
Eka może coś ugrać tylko wtedy, gdy swoje nowe emisje zabezpieczy

Kalashnikov naprawdę myślisz, że zabezpieczenie ma takie znaczenie? W świetle faktu, że nikt jeszcze na Catalyst nie odzyskał złotówki z zabezpieczeń... Ponadto problemy w innych spółkach był już z wyceną zabezpieczeń w formie nieruchomości. Tymczasem przy nieruchomościach to jeszcze coś możesz poszukać na własną rękę i sprawdzić czy wycena ma sens. Natomiast np. jakoś nie wyobrażam sobie możliwości jakiejkolwiek weryfikacj np. wyceny pakietu wierzytelności jako zabepieczenia (a zgaduję że to najłatwiej byłoby przedstawić ekancelarii).

Argumenty innego użytkownika o tym, że nie wszyscy wiedzą co się dzieje na Catalyst... Dzięki za poprawienie humoru. Pewnie masz nawet rację, jakkolwiek skoro trzeba sięgać do takiej argumentacji to ja już nie mam dalszych pytań ani wątpliwości.
Edytowany: 21 sierpnia 2014 13:42

ricco1
2
Wysłane: 21 sierpnia 2014 14:58:28
mam wrażenie że na obligach EKA to ktoś manipuluje....albo po prostu komuś puszczają zwieracze:)

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 21 sierpnia 2014 17:38:15
dlaczego? przecież 65 % to bardzo dobra cena!!!!

Boo hoo!

kriskbr
0
Wpisów: 48
Wysłane: 21 sierpnia 2014 19:45:07
Według nieoficjalnych informacji aktualnie ponad 100 osob zadeklarowało chęć wejścia w nową emisję EKA. Być może więc rolka się uda.
Edytowany: 21 sierpnia 2014 19:48

MarcinEK
0
Wpisów: 6
Wysłane: 21 sierpnia 2014 20:41:52
Bardzo mnie zastanawia skąd bierze się popyt na obligacje na rynku pierwotnym kiedy w obrocie wszystkie serie notowane są grubo poniżej nominału. EKA dzwoni do grubasów (o ile tacy siedzą w tych papierach) i mówi "bierzcie nowe papiery bo wszyscy leżymy"? Proszę o podanie sensownych argumentów, bo nie dowierzam w te 100 os wstępnie zainteresowanych.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 21 sierpnia 2014 21:01:59
Każdy powinien oceniać sytuację według własnego rozumu. Zadeklarować chęć objęcia mogę i ja, ale od tego spółce nie przybędzie pieniędzy w kasie.
Skąd nieoficjalne informacje? Jakieś argumenty poza anonimowym słowem na forum?

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 21 sierpnia 2014 21:57:38
A mnie to akurat nie dziwi, powiedzmy że jesteś lekarzem, adwokatem, lub innym "grubasem" nie mającym pojęcia o rynku, w banku widzisz lokaty po 2-3% a tu dzwoni okazja życia za 10% co kwartał odsetki więc ryzykujesz... Ale to było w 2012 roku, teraz mają zapewne sporą bazę sponsorów, skoro wtedy zarobiłem to dlaczego teraz nie włożyć większej kasy? Oczywiście to tylko hipoteza, jeśli rolka wyjdzie nie jest powiedziane że kolejne serie podskoczą czy zostaną wykupione.
Edytowany: 21 sierpnia 2014 22:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,424 sek.

myweufte
okfhzqmq
skjgeltk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
owjermfm
guanmbay
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat