Fenek napisał(a):Kolejna rzecz - dziwnym trafem nie słychać o tym żeby te skupione ok. 2 miesiące temu za niewielką kwotę obligacje zostały umorzone – dlaczego?
Co ma być słychać? Obligacje z automatu umarzają się z chwilą skupu - zgodnie z ustawą o obligacjach.
Fenek napisał(a):Przecież na rynku są obligacje tej samej spółki o znacząco lepszych rentownościach i krótszym okresie. Co w takim razie miałoby skłonić inwestora do objęcia nowej emisji?
A myślisz, że wszyscy ludzie wiedzą, co się dzieje na Catalyst...?
Fenek napisał(a):Dla mnie to był szok, że w ogóle ktoś próbuje takiego rozwiązania.
Przed Tobą jeszcze dużo szoków związanych z rynkiem kapitałowym. :-)
Kalashnikov napisał(a):Eka może coś ugrać tylko wtedy, gdy swoje nowe emisje zabezpieczy + wynagrodzi obligotariuszy dodatkową premią za ryzyko. Jak wiem, druga opcja nie wchodzi w grę, bo warunki zaproponowane przez Prezesa są zbliżone do obecnie chodzących serii. Pytanie do obdzwanianych - nowa seria ma być zabezpieczona czy nie? Bo jak nie, to wnioski mamy wszyscy jednakowe w tym temacie.
Wszyscy nie mamy jednakowych wniosków, bo ja mam inne. Nie takie ściągnięcia kasy z rynku widziałem (mam na myśli inne spółki). Dla doświadczonego gracza, jakim jest EKA pozyskanie kilku milionów to nie problem.
Kalashnikov napisał(a):Dobrym pomysłem byłoby to co napisał Remigiusz - opchnięcie swoich "lukratywnych i dochodowych" portfeli wierzytelności i obsługa na zasadzie outsorcingu dla większych graczy. Lepiej zostać ścierwojadem niż zimnym trupem.
Jaka pewność siebie. Proponuję założyć swój windykacyjny biznes i rozegrać to po swojemu. Niech wszyscy wkoło patrzą i się uczą. :-)