PARTNER SERWISU
tfqvmokz
1 2 3 4 5
szprota
0
Wpisów: 18
Wysłane: 22 października 2014 20:57:00 przy kursie: 5,19 zł
Witam !!
Zgadza się że kurs między innymi ustawia się w trend wzrostowy , dzięki słowom nowego prezesa , jak również , spółka zasygnalizowała rozwiązanie problemu finansowania - własnego czytaj dotacje
Tak czy inaczej sam jestem ciekawy nadal jakim torem pójdzie braster celem zwiększenia kapitalizacji do 12 mln euro ??
Które wymagane jest na główny parkiet .
Aczkolwiek kilka dobrych informacji ze spółki potrafi kurs ustawić do wymaganego minimum , jak również jedno dwa złe infa potrafią kurs przeszorować po dnie !! I bądż tu mądrym !!

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 22 października 2014 21:12:13 przy kursie: 5,19 zł
Frog napisał(a):
@szprota,

Jeżeli nawiązujesz do dzisiejszego info, to nie jest to żadna nowa dotacja, tylko formalne podpisanie dotacji już przyznanej:

BRASTER (BRA): Przyznanie dotacji na realizację projektu (INNOMED) (raport nr 54/2014)
25.06.2014 12:15
mojeinwestycje.interia.pl/news...

Tak więc z dzisiejszych informacji zdecydowanie ważniejsza dla spółki i kursu jest wypowiedź nowego prezesa, niż komunikat o podpisaniu umowy.

Co innego miał powiedzieć prezes? Spowolnimy proces i zobaczymy czy kasy zostanie?
To standardowa papka informacyjna, z której nic nie wynika.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 22 października 2014 21:22:40 przy kursie: 5,19 zł
Mógł powiedzieć, że będzie wdrażał strategię taką, jaka została ogłoszona.
Korekta strategii i przyspieszenie komercjalizacji to wg mnie poważna zmiana. Właśnie odległy termin wprowadzenia na rynek był jednym z zarzutów wobec spółki i tym faktem próbowano tłumaczyć spadki.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 października 2014 21:36:45 przy kursie: 5,19 zł
Tylko widzisz... Poprzedni Prezes chciał wprowadzać tester na rynek wolno bo? Przecież to nie daje żadnych korzyści. Jeśli nowy mówi, że będzie szybciej, to ma to takie implikacje:
1. Będzie drożej, bo trzeba zatrudnić więcej ludzi, zlecić więcej usług itd.
2. Alternatywnie sprzęt będzie mniej dopracowany

Lub też poprzedni Prezes nie miał zupełnie zdolności zarządczych, albo obecny ratuje kurs...

Frog
13
Wysłane: 22 października 2014 21:52:37 przy kursie: 5,19 zł
Wydaje się, że ten produkt, podobnie jak każdy inny, nigdy nie będzie doskonały. Można go oczywiście badać i rozwijać w nieskończoność, co oznacza jednak, z punktu widzenia inwestorów, przejadanie kapitału.

Ale można też wprowadzić go na rynek takiego, jakim jest i korygować algorytmy będąc już na rynku.

Możliwe, że zwolennicy tej drugiej opcji mają większy wpływ na decyzje w spółce. Stąd wymiana osób będących zwolennikami opcji nr 1. To niestety spowodowało, że ci postanowili wyjść ze spółki dodatkowo dołując kurs.

Oczywiście, że szybsza komercjalizacja oznacza większe wydatki (działy produkcyjne, logistyka itp.). Ale również docelowo szybciej pojawi się dodatni cash flow.

Follow me on Twitter

szprota
0
Wysłane: 22 października 2014 22:09:31 przy kursie: 5,19 zł
Witam !!
W takim razie akcjonariusze braster mogą czuć się na rozdrożu !!
Albo kupić pod papkę informacyjna , albo czekać na pozytywny rozwój wypadków .... szybsza komercjalizacja
Według mnie obecny prezes jest takim wskażnikiem , on to bowiem zasygnalizował w swoich słowach co zamierza , a to sugeruję że jeżeli nastapi jakaś zmiana na fotelu prezesa to po brasterze !!!
Mylę się ?? Możliwe lecz na jakich podstawach można opierać dalsze losy spółki ??
Bardzo dużo wnosicie panowie i panie w dyskusje lecz nie zawsze macie rację - popełnianie pomyłek jest w naturze człowieka !!

szprota
0
Wysłane: 23 października 2014 13:41:55 przy kursie: 7,11 zł
Witam !!!
No to jak ma sie ten Braster zawiesili notowania plus 40% a paliwa na nastepne plus 40 % czyzby USA ......i konferencja plus pan Halicki Angel

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 23 października 2014 13:46:22 przy kursie: 7,11 zł
@szprota

Mimo, że krzyczysz to i tak nie wiadmo co masz na myśli. te posty przynajmniej dla mnie są mało zrozumiałe.

szprota
0
Wysłane: 23 października 2014 16:01:33 przy kursie: 7,11 zł
Witam !!
Chcialbym uzyskac w miare rozsadna odpowiedz na temat spolki ot to wszystko ......krzyczysz mowisz ???
Mozliwe ......pytalem sie w jaki sposob firma dokapitalizuje sie na 12 mln euro - odpowiedzi nie bylo , lecz pytac juz nie musze , widze co sie dzieje i do jakiego poziomu nastapia wzrosty ....:-)
Dla mnie inwestora , ktory lubi spolki z mocnymi fundamentami lub spolki ktore jak to frog napisal na swoim blogu sa zlotymi strzalami , sa spolkami przyszlosciowymi pod wzgledem rozwoju i zarobku......
Ja tutaj nie jestem w kolku rozancowym tylko dziele sie swoimi przemysleniami i szukam niekonwencjonalnych rozwiazan u innych inwestorow celem zarobienia pieniedzy ......
Jest kilka sentencji gieldowych ktore mowia ze pycha jest poczatkiem kleski a zeby jeden zarobil dziesieciu musi stracic ....:-)
Dlatego lubie sluchac madrzejszych odemnie i wyciagac wnioski , lecz niestety czasami odnosze wrazenie ze co niektorzy na tym forum nie sa obiektywni lub po prostu pociag odjechal .....nie lubie tego okreslenia :-)
Czy Ty piszac krzyczysz odnosisz same sukcesy inwestycyjne zeby tak oceniac kogos innego......nie sadze :-)
Braster jako spolka spodobala mi sie przy 4,90 jako spolka tak przeszorowana po dnie a z takim potencjalem ze sprobowalem zaryzykowac , stad nieustanne pytania
do ludzi sporo teoretycznie i anaanalitycznie madrzejszych .......
Pozdrawiam

antonw
0
Wpisów: 62
Wysłane: 23 października 2014 16:09:19 przy kursie: 7,11 zł
szprota - zaryzykowales bezmyslnie, wiec po co pytasz teraz? trzeba bylo rozwiac swoje watpliwosci przed zakupem. teraz to tylko zarobisz wedlug twojej opinii. po co strzepic jezyk? zarobek masz juz w kieszeni.

szprota
0
Wysłane: 23 października 2014 16:55:49 przy kursie: 7,11 zł
Witam !!
I teraz ciekawie sie zrobilo ........ jak daleko to sie wszystko posunie , gdzies po glowie chodzil kapital amerykanski , ktory by to jednym zamachem kupil ....teraz widze ze kapitalizacja spolki przebiegnie zgola inaczej , szybka ofensywa i trzymanie kursu w ryzach....

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 23 października 2014 19:29:19 przy kursie: 7,11 zł
szprota napisał(a):
pytalem sie w jaki sposob firma dokapitalizuje sie na 12 mln euro - odpowiedzi nie bylo , lecz pytac juz nie musze , widze co sie dzieje i do jakiego poziomu nastapia wzrosty ....:-)

Szprota, trochę pogubiłeś sens bytu Brastera: zakłądasz, że podstawowym celem działalności tej spółki z NC jest przeniesienie na GPW.

przeniesienie notowań na GPW to jest zjawisko wtórne, potwierdzające rozwój i wzrost wartości spółki. Ma to być efektem wzrostu wewnętrznej wartości firmy, a nie efektem sztucznego wypompowania kursu do określonego poziomu.

śrendio co trzecia spółka z NC pisze w swoich strategiach i planach, że chce przenieść się na GPW. Piszą to nawet te, które mają kaputalizację 1-2 mln. to jakaś patologia.

Edytowany: 23 października 2014 19:31

szprota
0
Wysłane: 24 października 2014 09:05:41 przy kursie: 7,13 zł
Witam !!
Nie pogubiłem sie nie pogubiłem tylko zauwazyłem szanse o której wczesniej poinformowałem na tym forum gdzie jakby to ująć zostałem zlekcewazony he he....
Na poklad brastera weszły trzy nowe fundy stad popyt jak szalony .....
Gdzie to się zakonczy ...????
Sam nie wiem ..... 30-50 może więcej złotych .....niemożliwe ???
A moze to teraz jest ten złoty strzał ?????
Do Froga ...... co o tym sądzisz ???

Frog
13
Wysłane: 24 października 2014 09:10:42 przy kursie: 7,13 zł
Nie weszły żadne nowe fundy. Nie bierz wpisów z bankiera za dobre źródło. Te fundusze ujawniły się już wcześniej i to z niewielkimi pakietami.

Kto teraz kupuje? Nie wiem. Ktoś kupuje, a inny sprzedaje. Za jakiś czas dowiemy się który z nich miał rację.
Follow me on Twitter

szprota
0
Wysłane: 24 października 2014 11:43:06 przy kursie: 7,13 zł
Witam !!
Może masz rację a ja za bardzo w gorącej wodzie kąpany Angel
Bankier nie jest opiniotwórczym portalem , raczej portalem do nawkładania jednemu i drugiemu na głowę to fakt, z kolei tutaj czasami sztywniactwo mnie irytuje ...... niestety to taka moja cecha niezbyt chwalebna Angel

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 26 października 2014 22:45:03 przy kursie: 7,13 zł
Omówienie sprawozdania Braster SA po I półroczu 2014r.

Analiza spółki jest niestety dość utrudniona, ze względu na niski poziom informacyjny sprawozdania. Mimo tego, postaram się pokazać jak najwięcej faktów i domysłów o racjonalnych podstawach.

Zwróćmy uwagę na zmiany w bilansie. Wskutek amortyzacji spadają koszty zakończonych prac rozwojowych, związane z pierwszymi badaniami nad Brasterem. Za to rosną inne WNiP oraz zaliczki – wszystko to związane jest z zgłoszeniami patentowymi. W tej kwestii spółka wywiązuje się z obietnic, o czym utwierdzają nas raporty bieżące z informacjami o kolejnych udzielonych patentach.
Najbardziej mogą martwić aktywa trwałe. Urządzenia techniczne i maszyny to głównie zakupy do centrum R&D, za pieniądze z emisji w 2012 roku. Ich wartość spada przez amortyzację. Szczególnie niepokojący jest powolny wzrost środków trwałych w budowie, gdzie mamy księgowane wydatki związane z zakładem produkcyjnym. Bariery administracyjne zniknęły, a mimo to wzrost od początku roku to jedynie niecałe 60 tys. zł. Czyżby brakowało środków?
Kolejno dalej – należności długoterminowe. Głównie jest to kaucja za wynajem siedziby spółki.
Zapasów wyjaśniać nie muszę, to kolejne zaliczki. Należności – głównie związane z dotacjami. Poza tym gotówka i sporo krótkoterminowych rozliczeń, w których Braster księguje koszty związane z badaniami THERMACRAC i THERMARAK. Po ukończeniu zostaną aktywowane i zaksięgowane w WNiP, co będzie skutkować rozpoczęciem ich amortyzowania.
W rezerwach widzimy kwotę związaną z roszczeniem za wsparcie w pozyskaniu dotacji. Wiemy, że sprawa się zakończyła, a wypłacone odszkodowanie wyniosło 59,9 tys. zł. Spółka trochę zaoszczędziła, względem pierwotnej kwoty rezerwy ;)
W krótkoterminowych biernych rozliczeniach międzyokresowych widnieją przychody przyszłych okresów, czyli dotacje, związane zarówno z projektem INNOTECH jak i BREASTLIFE (pierwsza dotacja). Ich wartość co kwartał się obniża zgodnie z cyklem amortyzacji dofinansowanych środków, a zmiana wartości przechodzi przez rachunek wyników w pozycji pozostałe przychody operacyjne.

W skali całego półrocza najwięcej kosztów generują usługi obce. Według raportu dotyczyły „prac projektowych” itd. Czy spółka księguje tam jakieś wydatki z ochroną patentową? Tego niestety nie wiemy, ale możemy oczekiwać w tej pozycji na przykład kosztów tłumaczeń. Inną znaczną pozycją kosztową są wynagrodzenia, które wyniosły niewiele więcej niż w okresie porównywalnym. Zarząd dalej więc dobrze zarabia. W pozostałych przychodach operacyjnych mamy rozliczenie dotacji i jednorazowy przychód ze sprzedaży środka trwałego. Na poziomie netto Braster wykazuje stratę, do czego powinni się wszyscy przyzwyczaić, przynajmniej do momentu rozpoczęcia sprzedaży urządzenia. Wyników nie da się nazwać ani dobrymi, ani złymi, bo tak naprawdę nie można w ogóle mówić o wynikach. Za to możemy czepiać się kosztów, o czym będzie później.

Na koniec omówienia samego raportu, clue naszych rozważań - przepływy, które powiedzą, gdzie powędrowała gotówka w tym półroczu. Całkiem sporą kwotę gotówki pochłonęły zaliczki, księgowane w bilansie jako zapasy. Rosną tez należności, bo środki z części dotacji jeszcze nie wpłynęły na rachunek spółki. Dzięki odroczonemu terminowi płatności, część kosztów usług obcych, materiałów itd. widnieje jako zobowiązania i zostanie zapłacona później. Niemniej za pozostałą ich część, wynagrodzenia i ubezpieczenia trzeba zapłacić. To pochłania realnie środki. Sporo gotówki zabierają też rozliczenia międzyokresowe, czyli jak wspomniałem wydatki na badania THERMACRACK i THERMARAK. Przepływy inwestycje są stosunkowo nieduże (280 tys. zł) i dotyczą głównie WNiP oraz w niewielkim stopniu w środki trwałe w budowie. Wpływy finansowe to oczywiście środki uzyskane w emisji akcji serii E. Łącznie na działalność wydano 2,3 mln zł. Nikt nie mówił, że rewolucje mają być tanie. Jednak patrząc na udział w wydatkach, praktycznie połowę stanowią koszty usług obcych i wynagrodzeń.

W ostatnim czasie spółce udało się podpisać aneks o zwiększenie dotacji z PARP, z przeznaczeniem na linię technologiczną. Pierwotna ugoda zakładała zwiększenie dofinansowania z o 5,750 mln zł. Ostatecznie uzyskano zgodę na zwiększenie wydatków o 2,781 mln zł. Spółka dostała dodatkowe środki na budowę fabryki, co należy ocenić pozytywnie. Inwestorzy mają jednak pewne powodu do zmartwień. Jeśli wszystko ma być wybudowane zgodnie z planem (już okrojonym względem pierwotnego), to Brasterowi brakuje jeszcze 3 mln zł…
Poznaliśmy także szczegóły dofinansowania z NCBiR, ponieważ w końcu podpisano umowę. Projekt dotyczy rozwoju Testera Braster, którego całkowity koszt to ponad 10 mln zł. Jest on realizowany wspólnie z Uniwersytetem Jagiellońskim. Tak więc tylko część kwoty dofinansowania przypada na spółkę, dokładnie 2,1 mln zł. Dodatkowo, koszty projektu po stronie Brastera to 3,2 mln zł. Tak, tak, oznacza to, że ponownie trzeba będzie wyskubać trochę kasy z własnej kieszeni. Wkład własny będzie wynosić około 1,1 mln zl.
Na ostatnie zdarzenia korporacyjne (odwołanie 2 osób z Zarządu, w tym Prezesa, zawieszenie przejścia na GPW) rynek zareagował euforycznie. Czy słusznie? To się dopiero okaże. Zobaczmy, co osiągnął Braster za czasów urzędowania poprzedniego Prezesa.

Działalność spółki to 4 filary – rozwój urządzenia, przeprowadzenie badań, uzyskanie patentów i wybudowanie linii technologicznej. Już w 2012 roku mieliśmy znaczny wzrost kosztów usług obcych i wynagrodzeń, pojawiły się wydatki inwestycje w wyposażenie laboratorium R&D, zaliczki na patenty oraz adaptację hali do potrzeb produkcyjnych (aktywa trwałe w budowie). Taki obraz nie budził obaw. Wydatki inwestycyjne znacznie zwiększyły wartość aktywów, zatrudnieni naukowcy pracowali nad rozwojem Brasterea, a rosnący koszt usług obcych uzasadniało wsparcie prac budowlanych, projektów linii technologicznych, pisania wniosku o zmianę przeznaczenia spółki (z obiektu magazynowo-biurowego na produkcyjny) i koszty emisji.
Szaleństwo zaczyna się w 2013 roku. Rosną koszy wynagrodzeń, gigantyczne są koszty usług obcych. A nie dzieje się nic nowego. Dalej urządzenie jest rozwijane, za co opłacani są pracownicy (wynagrodzenia). Dodatkowo spora część kosztów związanych z rozwojem i badaniami jest odkładana w rozliczeniach międzyokresowych (badanie THERMACRAC) i nie przechodzi przez rachunek wyników (wchodzą tam też usługi – proszę porównać raport roczny i raport za Q4 2013, mamy przekwalifikowanie wydatków na RMK i spadek kosztów usług, materiałów i pozostałych, te koszty związane z badaniami są więc rozliczane w RMK). Skąd więc wysokie koszty usług obcych? Tego nie wiem. Być może część wydatków jest związana z wsparciem w uzyskiwaniu patentów (sporo rosną WNiP), ale to nadal byłoby niewiele. Wyjaśnienie o pracach projektowych nad linią technologiczną także do mnie nie trafia. Również wzrost środków trwałych w budowie jest niewielki, więc wiele się nie „buduje”. Poza tym sporą część z tego otrzymały osoby z Zarządu za „usługi doradcze”. To podwójne wynagrodzenie, za te same obowiązki!

W 2014 roku mamy niestety kontynuację trendu wysokich kosztów. Ponownie wynagrodzenia nie budzą większych kontrowersji, na coś się przekładają (nie licząc wysokich zarobków Zarządu). Znów koszty usług obcych są ogromne, praktycznie nie zrobiono nic nowego poza strategią, a środki trwałe w budowie ledwo rosną. Na co są więc wydawane pieniądze? Nie mam pojęcia. Ile może trwać projektowanie fabryki i ile może kosztować? Same WNiP również rosną relatywnie niewiele, tym także nie wyjaśnimy więc wysokich kosztów usług obcych. Jest to najbardziej problematyczna pozycja. Pieniądze wychodzą ze spółki, nie przekładając się na żadne aktywa. Nie można zweryfikować czy zostały słusznie wydane. Pytanie, czy zmiany w zarządzie spółki przełożą się na rozwianie obaw o koszty?

Nowy Prezes zapowiada szybszą komercjalizację urządzenia. Ja póki co w to nie wierzę. Stan środków pieniężnych na koniec Q2’14 to zaledwie 6 mln zł. Z tej kwoty około 3-4 mln zł pewnie pójdzie na wkład własny do dofinansowanych projektów. W Q3’14 zakładam, że znów będziemy mieć wysokie koszty usług obcych, wynagrodzeń i wydatki na badania THERMARAK. Stawiam na okolice 1 mln zł łącznie. Jak wobec tego sfinansować szybszą komercjalizację? Nie wierzę, że to się uda bez dodatkowych środków. Po nowym prezesie oczekuję zmian których ewentualny efekt zobaczymy niestety dopiero w Q4’14. Wynagrodzenia, usługi obce, to wszystko musi być ograniczone, lub wyjaśnione. Samo zmniejszenie ilości osób wchodzących w skład Zarządu, powinno w tym pomóc. Inwestorom pozostaje czekać. Braster ma szanse, ale moim zdaniem potrzeba tu rozsądniejszego wydawania pieniędzy i większej przejrzystości w raportach.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Frog
13
Wysłane: 27 października 2014 13:20:03 przy kursie: 7,30 zł
Dzięki za analizę. Wspomnę tylko, że nowy prezes wszedł do spółki już w trakcie trwania Q4, więc w raporcie rocznym nie sądzę, aby można było zobaczyć już jakieś znaczące zmiany. Myślę, że dopiero raport Q1'2015 i jego porównanie z analogicznym okresem bieżącego roku da jakieś pojęcie, czy spółka zaczęła nieco mądrzej i ostrożniej wydawać pieniądze.

Spodziewam się, że pojawią się wtedy już pierwsze koszty związane z samą fabryką.
Follow me on Twitter

Damian Pawłowski
2
Wpisów: 215
Wysłane: 27 października 2014 19:23:23 przy kursie: 7,30 zł
To też nie do końca tak. Teoretycznie powinno to mieć wpływ już w Q4, ale jaki? To zależy co tam siedzi w tych kosztach, co jest potrzebne, co można wypowiedzieć a czego nie, jak skomplikowane są umowy i czy w ogóle jednak nie są czasem potrzebne. Wiele znaków zapytania, wiele. Te okresy też będą nieporównywalne, bo zasadniczo co innego się w nich działo.

Z fabryką pojawią się, bo jest dotacja. Poprawka, oby pojawiły się.

Frog
13
Wysłane: 27 października 2014 19:30:32 przy kursie: 7,30 zł
Cytat:
Teoretycznie powinno to mieć wpływ już w Q4, ale jaki? To zależy co tam siedzi w tych kosztach, co jest potrzebne, co można wypowiedzieć a czego nie, jak skomplikowane są umowy i czy w ogóle jednak nie są czasem potrzebne.

No właśnie. Koszty odpraw, zerwania umów etc. Zmiany, nawet na lepsze, w pierwszej chwili są bolesne, także finansowo. Q4 będzie inny, ale właśnie ze względu na możliwe one-off'y.
Dlatego pisałem, że dopiero Q1 kolejnego roku będzie miarodajny dla nowego zarządu. Trochę długo, więc zanim będzie można to przeczytać, trzeba opierać się na komunikatach, podejmowanych decyzjach etc.
Follow me on Twitter

Cori
0
Wpisów: 1
Wysłane: 8 grudnia 2014 11:56:33 przy kursie: 10,13 zł
10.12 mogą być nowe informacje o strategii:
centrumprasowe.pap.pl/cp/en/ev...

"Konferencja prasowa BRASTER S.A. - zmiana strategii rozwoju spółki
Hotel Westin, al. Jana Pawła II 21, sala Taurus, Warszawa, Polska "

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,629 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat