PARTNER SERWISU
obasbahv
237 238 239 240 241
ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 6 grudnia 2014 00:36:42 przy kursie: 67,39 zł
Zrobiłem także prosty DCF co anty_teresa, założyłem jednak:

Rok 1 sprzedaż 1,6 mln sztuk
Rok 2 sprzedaż 1,2 mln sztuk czyli sprzedaż na poziomie 75% z pierwszego roku
Rok 3 sprzedaż z 1 roku powiększona o 10%
Rok 4 sprzedaż z 2 roku powiększona 0 10%

Koszty bez zmian.
Stopa wzrostu do nieskończoności 3%
WACC = 12%
CIT = 19%

Kapitalizacja wyszła na poziomie 427 mln.

Zadowoleni? Mam zrobić gdy sprzedaż będzie nie dwukrotnie, a trzykrotnie większa?

A proszę:

Rok 1 sprzedaż 2,4 mln sztuk
Rok 2 sprzedaż 1,8 mln sztuk czyli sprzedaż na poziomie 75% z pierwszego roku
Rok 3 sprzedaż z 1 roku powiększona o 10%
Rok 4 sprzedaż z 2 roku powiększona 0 10%

Koszty bez zmian.
WACC = 12%
CIT = 19%

Kapitalizacja wyszła na poziomie: 675 mln.

Poproście anty_terese o wycenę na moich danych to Wam zrobi bo ja znając życie i tak zrobiłem gdzieś byka.

Poważnie to te wyceny w obecnej sytuacji to sobie można włożyć między bajki i tyle.

Radziłbym dużą ostrożność i słuchanie anty_teresy bo to mądry facet. Można sobie założyć cokolwiek się chce, papier ma to do siebie, że wszystko przyjmie.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 6 grudnia 2014 00:56

ucofb
1
Wysłane: 6 grudnia 2014 01:35:49 przy kursie: 67,39 zł
To jest stopa wzrostu do nieskończoności i przyjmuje się ją na poziomie powiedzmy ogólnoświatowego wzrostu PKB.

Jak znajdziesz mi firmę która rozwija się 20% rok do roku do nieskończoności to hmmm nie mam pytań.

Na 99,99% nie znajdziesz firmy na całym świecie, która przez ostatnie 20 czy 30 lat rozwijała się w takim tempie. A co dopiero mówić o nieskończoności. Osobiście jestem bliżej nawet 2% niż 3%.

I nie myl wzrostu kursu do wzrostu firmy bo to zupełnie dwie inne kwestie :)

Kod:
mod: usunięto informacje o stanie posiadania i perspektywie inwestycyjnej Użytkownika
Edytowany: 7 grudnia 2014 12:31

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 6 grudnia 2014 03:12:16 przy kursie: 67,39 zł
t0m4s napisał(a):
Również nie mogę pojąć po co to studzenie nastrojów.

Nakręcone emocje były dobre, gdy nasi przodkowie walczyli z lwami o życie. Teraz może się przydają w czasie ucieczki z płonącego budynku i to też nie zawsze.

Bańka rośnie tu, że aż miło. Łza się w oku kręci.
Któregoś dnia ta euforia się jednak skończy. Może to będzie za 10 złotych, może przy stówce, a może przy 200 złotych. A może w poniedziałek. Kurs w końcu przereaguje, a potem będzie dostosowanie. Nie wiem kiedy. Akcji nie mam, to nie wnikam. NC to nie moja bajka. Tego, co miał oferować New Connect, wolę szukać na Nasdaq'u. Ale już samo pisanie, jak to grubasy (pewnie instytucjonalni?) zabijają się o te papiery, otwierając sesje lukami, mówi samo za siebie. Ciekawe, kto robi te obsuwy kursu po ok. 10 złotych sztuka.

A gdy ta faza rynku już się wypali, "oszukani" (czytaj: szczęśliwi nabywcy na szczycie) będą pluć, pomstować i obwiniać wszystkich i wszystko. Poza własną głupotą. Począwszy od zarządu, poprzez giełdę, a skończywszy na tym serwisie. No to się ich odeśle do wpisów Anty.
Nota bene: obrót w doomsday najprawdopodobniej będzie duży. Ale to nie grubasy będą kupować.

Ci, co wtapiają na GPW, pasjami piszą o "bananowym rynku" i "szulerni" w PL. Zazwyczaj też zachwycają się rynkiem USA. A tam kompletnie przeciwstawne opinie o spółkach są na porządku dziennym. Nawet o Disney'u da się znaleźć opinie, że lepiej w to nie wchodzić, bo to jest za drogie. A co dopiero o firmach pokroju 11 bit!
Ale u nas chyba też epoka jednej racji skończyła się jakieś 25 lat temu.

Póki co - życzę frajdy z surfowania na tej fali.
This time is NOT different.

ucofb
1
Wysłane: 6 grudnia 2014 04:03:30 przy kursie: 67,39 zł
A tak swoją drogą to miałbym pytanie do wielu osób tutaj: czy prowadziły kiedykolwiek jakąkolwiek swoją firmę i o ile procent pomyliły się podczas pisania biznesplanu w kwestii szacowanego powiedzmy miesięcznego przychodu? i w którą stronę?

Jak sobie każdy tutaj odpowie na to pytanie to mam wrażenie, że łatwiej będzie o merytoryczną rozmowę.
Edytowany: 6 grudnia 2014 04:05

c15d
3
Wpisów: 163
Wysłane: 6 grudnia 2014 09:28:49 przy kursie: 67,39 zł
ucofb napisał(a):
A tak swoją drogą to miałbym pytanie do wielu osób tutaj: czy prowadziły kiedykolwiek jakąkolwiek swoją firmę i o ile procent pomyliły się podczas pisania biznesplanu w kwestii szacowanego powiedzmy miesięcznego przychodu? i w którą stronę?

Jak sobie każdy tutaj odpowie na to pytanie to mam wrażenie, że łatwiej będzie o merytoryczną rozmowę.

Ja prowadzę własną firmę ponad 20 lat. Może nie jest to nic wielkiego ale znam mechanizmy. I doskonale wiem, że zawsze coś może "wyskoczyć" co obniży zysk lub w całości go zje. To tak jak z remontem mieszkania - policz ile Cie będzie kosztował a potem pomnóż X2;)

Podobnie podchodzę do inwestowania i staram się to robić bezpiecznie, by nie stracić, a wtedy może uda się zarobić. Jak dla mnie zbliżamy się do optymalnej wyceny - NA DZIEŃ DZISIEJSZY kapitalizację 150 mln uważam za w miarę bezpieczną. Ja liczę to tak że rynek oczekuje ok. 15mln (1/10 kapitalizacji) powtarzalnego zysku rocznie. I to jest jak najbardziej możliwe na dzisiaj. Mówienie tu o miliardzie też uważam za przesadzone, chociaż nie wykluczam takiego scenariusza w przyszłości, jeśli Spółce uda się stworzyć rozpoznawalną markę/produkt (coś co już ma CDR).
Edytowany: 6 grudnia 2014 09:37

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 6 grudnia 2014 09:36:05 przy kursie: 67,39 zł
rafsty napisał(a):

Bańka rośnie tu, że aż miło. Łza się w oku kręci.[...]
[...]Nie wiem kiedy. Akcji nie mam, to nie wnikam. NC to nie moja bajka.

W jednym zdaniu piszesz że nie masz pojęcia o spółce ani o NC, a w drugim o bańce.
To masz pojęcie czy nie ?
Jakby się okazało dla odmiany, że jednak masz, to nie zapomnij uzasadnić dlaczego jest bańka, wszyscy chętnie się dowiemy dlaczego 150mln zł wyceny to bańka wave

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 6 grudnia 2014 10:48:45 przy kursie: 67,39 zł
rafsty napisał(a):
t0m4s napisał(a):
Również nie mogę pojąć po co to studzenie nastrojów.

Bańka rośnie tu, że aż miło. Łza się w oku kręci.

rozumiem ... po prostu najlepiej kupić za 10 , sprzedać za 14, cieszyć się zyskiem który dla administracji StockWatch wydaje się nie bańkowy. No bo przecież to nie jest normalne że ludzie już mają blisko 8 krotny zwrot kapitału w miesiąc.

Czary panie, a czarów księgowi nie rozumieją

Kurcze - wszyscy tu jestesmy tylko dlatego że zarabiamy na giełdzie pieniadze (no administracja nie, bo żyje z obsługi serwisu), trafił się fenomen który dał w miesiąc blisko 600% stopy zwrotu... ale nie.. najwazniejsze to chłodzić emocje. Nie wiem komu bo uważam że akurat na Stockwatchu emocje sa niesamowicie zrównoważone w stosunku do fenomenu wzrostu kursu firmy (nie jestem pewny ale 11bit pobiło chyba historyczne rekordy tempa wzrostu tygodniowego i miesięcznego na GPW)

Jest takie przysłowie giełdowe - kto ma rację na giełdze? Ten kto zarabia.

Cytat:
NC to nie moja bajka

za to moja tak, bo nie ma na giełdzie takich okazji jak na NC. To że trzeba posiedzieć rok-dwa i odsiać naciągaszy, frajerów, krętaczy czy bajkopisarzy od solidnych firm to jedno (bo solidnych firm mamy tu tylko parę procent), ale tu można zbudowac fortunę jak trafi się na parę właściwych spółek. A tylko po to jestem na giełdzie.

spółki jak: medicalgorithimics, psgsoftware, 11bit... esencja tego czym powinna być NC.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 grudnia 2014 11:02

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 6 grudnia 2014 12:23:00 przy kursie: 67,39 zł
@ucofb
Na tym właśnie polega słabość DCF
Cytat:
WACC = 12%

Dodaj jeszcze ile w wycenie wyszło Ci z najbliższych 4 lat, a ile z niekończącego się perpetuum mobile o wątłym 3% wzroście.

Jakbyśmy mieli zakładać, że 11bit będzie się rozwijać 3% rocznie to rzeczywiście lepiej przerzucić się na obligacje.

SimonS
0
Wpisów: 65
Wysłane: 6 grudnia 2014 15:40:45 przy kursie: 67,39 zł
Działa komuś może ten link:
tools.garry.tv/steamchart/?sho...
Jest ze strony 234 tego wątku. Można było na tej stronie porównać pozycje gier w rankingu "bestseller" steama. Na tej podtawie można porównać TWoM i Farm Simulator 2015 mając na uwagę wiadomość która została podana powyżej.

Link jednak u mnie nie funkcjonuje. Jeżeli w ogóle nie jest aktywny, to zna ktoś podobą stronę gdzie można by było sprawdzić tę relację ?

Scarry
193
Wysłane: 6 grudnia 2014 17:10:08 przy kursie: 67,39 zł
rafsty napisał(a):

A gdy ta faza rynku już się wypali, "oszukani" (czytaj: szczęśliwi nabywcy na szczycie) będą pluć, pomstować i obwiniać wszystkich i wszystko. Poza własną głupotą. Począwszy od zarządu, poprzez giełdę, a skończywszy na tym serwisie. No to się ich odeśle do wpisów Anty.
Nota bene: obrót w doomsday najprawdopodobniej będzie duży. Ale to nie grubasy będą kupować.

ojej..serio?
Sorry rafsty ale to po prostu nieprawda.

popatrz, mówimy o solidnych spółkach z branży softu rozrywkowego, za takie uważam trzy - CDP, 11bit i Vivid (co pisałem wielokroć parę lat)

powiedz mi zakup której z nich w okresie czasu dłuższym niż rok dał Ci ujemną stopę zwrotu? Kiedykowielk byś nie kupił CDP czy VIvid (nie mówiąc o 11bit), w 2010, 2011, 2012 czy 2013 - na wszystkich masz wyraźne tylko dodatnie stopy zwrotu zainwestowanego długoterminowo kapitału. Wręcz ogromne stopy zwrotu, aby tylko kupić akcje dobrze wybranej firmy i potrzymać. Dosłownie niktz długoterminowców nie jest w kategorii "ubranych"

Nawet ubrani na górce pod premierę Wiedźmina 2 są teraz 80% do przodu, jak mieli jaja i wytrzymali presję.

Mnie CDP nauczyło bardzo dużo, jak podchodzić do spółki softowej, jak patrzeć na nie, i że to jak grałem a nie inwestowałem wcześniej było marnowaniem czasu, pieniędzy i życia.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 6 grudnia 2014 17:15

resor
25
Wpisów: 402
Wysłane: 6 grudnia 2014 19:30:34 przy kursie: 67,39 zł
sledze dyskusje o wycenie, gdzie madrzy ludzie probuja racjonalizowac wycene ale warto pomyslec jak w wycenie uwzglednic np:
- kolejne dlc dla twom i zarabianie na tym
- zyski z mobilnych
- monetaryzacja tematu gdy juz n-milionow kopii gry sie sprzeda
- kolejne hity (chyba ze nikt nie spodziewa sie po nich kolejnego hitu)

to jest fajna dyskusja ale zwroccie uwage na najwazniejsze - szanujcie sie i pamietajcie ze kazdy ma prawo miec swoj punkt widzenia.

z fibo wychodza kolejne przystanki: 70 i jak pojdzie dalej 85-90. kurs wyglada jakby mial wejsc w hiperbole wiec kolejny tydzien moze byc ciekawy.

Scarry
193
Wysłane: 6 grudnia 2014 23:46:58 przy kursie: 67,39 zł
@Ann
jakakolwiek sensowna wycena będzie tak naprawdę możliwa po pierwszych twardych danych z firmy. Wcześniej to tylko mega zaokrąglane szacunki oparte na wyrywkowych przesłankach. Każdy może je sobie interpretować jak kto uważa i zajmować pozycję, realizować zajętą lub nie realizować, trudno to ogarnąć bo sukces jest tutaj bardzo dynamiczny.

Dla mnie jedyna sensowna wycena spółki o takiej dynamice wzrostu to porównawcza, najlepiej z podobnymi casusami z tej branży z innych krajów. I teraz i w bliskiej przyszłości.

Edytowany: 6 grudnia 2014 23:52

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 grudnia 2014 06:51:29 przy kursie: 67,39 zł
Scarry napisał(a):
rozumiem ... po prostu najlepiej kupić za 10 , sprzedać za 14, cieszyć się zyskiem który dla administracji StockWatch wydaje się nie bańkowy. No bo przecież to nie jest normalne że ludzie już mają blisko 8 krotny zwrot kapitału w miesiąc.

A ja nie rozumiem, na jakiej podstawie imputujesz mi te bzdury.

Cytat:
Czary panie, a czarów księgowi nie rozumieją

Nie rozpędzaj się tak. Nie jestem księgowym. I jak dla mnie możesz zarobić nawet 16x.
Obaj musimy jeszcze mocno poćwiczyć tę korespondencyjną psychoanalizę, bo właśnie runęło moje długo budowane wyobrażenie o Szanownym Rozmówcy.

---

t0m4s napisał(a):
W jednym zdaniu piszesz że nie masz pojęcia o spółce ani o NC, a w drugim o bańce.
To masz pojęcie czy nie ?

Oprócz 11B i NC jest jeszcze kwestia bardziej ogólna, czyli psychologia? A rynek NC nie jest też jedynym w swojej klasie.

A propos uogólnień: Wasze reakcje są symptomatyczne. Napisałem, że może pęknie teraz, a może przy 200 złotych, a Ty mi wypisujesz polecenia o udowadnianiu / podważaniu 150m bieżącej wyceny. Do tego Scarry serwuje mi deprecjonujące teksty w stylu "ojej serio?". A potem:"mówimy o solidnych spółkach z branży softu rozrywkowego" jako odpowiedź do wpisu o tym, jak zachowają się umoczeni na górce inwestorzy. Nie widzę związku.
No chyba, że to sugestia, że szczytu nie będzie. Tak? Papier będzie szedł tylko do góry? Przy ewentualnej dłuższej korekcie wszyscy stoicko powiedzą sobie: "trzymamy, przecież to będzie kiedyś chodzić po tysiąc złotych". To ostatnie rozważam czysto teoretycznie, bo żadna dłuższa korekta przecież nie nastąpi. Przynajmniej tutaj pisanie takich scenariuszy pomału zaczyna być postrzegane, jak bluźnierstwo. Sądzę, że jeśli trend wzrostowy się utrzyma, dojdziemy w pełni i do tego. Na wątku będzie naprawdę sympatycznie.

Panowie, na końcu napisałem: "życzę frajdy z surfowania na tej fali", ale mało kto doczytał, prawda? Ach te emocje...

---

resor napisał(a):
szanujcie sie i pamietajcie ze kazdy ma prawo miec swoj punkt widzenia.

W życiu! Trzeba się jarać spółką na maksa, bo inaczej zagryzą. Taki klimat jest na prawie każdym popularnym papierze z dużym ładunkiem na wielki sukces. Poprzeglądaj sobie wątki. W sumie to ma swój urok.

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 7 grudnia 2014 07:35:47 przy kursie: 67,39 zł
Wycena 11 Bit Studio uwzględniac powinna:

1- globalny sukces This War of Mine

2- 7 nowych pomysłów na gry - produktów

3- w tym Industrial AD 2015.

4- potencjał rozwoju ich platformy

5 - przejście dwóch najważniejszych gości z CDR !!!

to wszystko za PLN 150 mln ?? tak ale za każdy podpunkt od pozycji numer 2

P.S. - o jakim polskim produkcie w superlatywach piszą swiatowe media: NYT, Die Welt, the Guardian ? o ciuchach lpp, butach ccc, stacjach orlen, sieci tpsa (oranje polska),

tylko o RL9 i This War of Mine3some
Everything you know is wrong.........
Edytowany: 7 grudnia 2014 07:40

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 7 grudnia 2014 11:02:37 przy kursie: 67,39 zł
rafsty napisał(a):
resor napisał(a):
szanujcie sie i pamietajcie ze kazdy ma prawo miec swoj punkt widzenia.

W życiu! Trzeba się jarać spółką na maksa, bo inaczej zagryzą. Taki klimat jest na prawie każdym popularnym papierze z dużym ładunkiem na wielki sukces. Poprzeglądaj sobie wątki. W sumie to ma swój urok.

Spoko, wiem że na każdej spółce gdzie jest "wyszczał" forum kipi euforią, ale tu nie o euforie chodziło, rozmawialiśmy o wycenie spólki na chwilę obecną i miało być merytorecznie i bez większych emocji, a Ty powiedziales ze w sumie to pojęcia nie masz ale jest balon - gdzie tu merytoryka ? Tamtą wypowiedz można porównać do tych z bankiera jak dla mnie...sorry

Kod:
mod: usunięto informacje o transakcjach Użytkownika

Przez wspomniane 3 lata, a przez ostatni rok to już wogole, wartość spółki była SKRAJNIE niedoszacowana - 9-10zl za akcje, ok 20mln kapitalizacji.

Na wątku najmocniej udzielają się właśnie osoby trzymające akcje 11b już dłuższy czas, a Ty wpadles, zasugerowaleś że jesteś mądrzejszy od całej reszty (ogólny wydzwięk Twojej wypowiedzi) i powiedziałeś że balon, od tak, bez słowa wyjaśnienia - moim zdaniem nie wykazałeś się szacunkiem do rozmówców, a dyskusja o wycenie miała cel, określić gdzie walor ma szansę zajść w ciągu najbliższego roku - właśnie po to żeby nie być umoczonymi na górce inwestorami, albo żeby zmaksymalizować zysk.

Nie musisz się jarać, poprostu jak nie masz nic do napisania o spółce... to nie pisz, my wiemy że nic nie rośnie w nieskończoność, naprawde wave
Edytowany: 7 grudnia 2014 12:27

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 grudnia 2014 11:56:35 przy kursie: 67,39 zł
baks napisał(a):
nawet najmądzrejszy gość może przyjąć błędne założenia do obecnej i przyszłej sytuacji spółki ... a to zupełnie inna para kaloszy.
Myślę, że inwestor powinien znać różne możliwe scenariusze, tak więc my się nie nakręcamy. Tylko szukaliśmy alternatywy dla rażąco nierealnych wskaźników branych przez Teresę.

Które wskaźniki uważasz za rażąco nierealne? Przyjęty koszt kapitału własnego? Stopę wzrostu po okresie prognozy szczegółowej?

baks napisał(a):

Wszystko mi pasi ale bardzo mocno podważałbym te 3% skąd to wytrzasneliście a nie np 10% czy 15%.
Przecież to nie warsztat sprzedający śrubki - jak przez 5 lat będzie sprzedawał śrubki to sobie dokupi jeszcze jeden pojemnik na śrubki i będzie mógł dziennie sprzedawać o 1 śrubkę więcej.
Ludzie tu jest odpał który całkowicie rujnuje dotychczasowe fundamenty i w to miejsce stawia dużo potężniejsze - czy się to komuś podoba czy nie.

Jak widać zupełnie nie obczajasz DCF'a. Nie ma spółek które rosną do nieskończoności w takim tempie. Spółka będzie się rozwijać do momentu kiedy osiągnie dojrzałość. Ten okres uwzględnia się w prognozie szczegółowej.

baks napisał(a):

Tak więc dlaczego nie próbować urealnić kursu po trochu pod spodziewane (bliżej nieokreślone) zyski i rozwój firmy.

Nadal nie wypowiedziałeś się co do spodziewanych zysków i Twojej wyceny spółki. Jasne, że wycena zależy od założeń. I tak naprawdę jest to przedział wartości a nie konkretna liczba. Tylko, czy podzielisz się swoimi wyliczeniami? Łatwiej będzie dyskutować...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2014 12:05:42 przy kursie: 67,39 zł
t0m4s napisał(a):

Przez wspomniane 3 lata, a przez ostatni rok to już wogole, wartość spółki była SKRAJNIE niedoszacowana - 9-10zl za akcje, ok 20mln kapitalizacji.

Potrafisz to zdanie uzasadnić?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 grudnia 2014 12:12:00 przy kursie: 67,39 zł
Scarry napisał(a):

Dla mnie jedyna sensowna wycena spółki o takiej dynamice wzrostu to porównawcza, najlepiej z podobnymi casusami z tej branży z innych krajów. I teraz i w bliskiej przyszłości.

Można próbować wycenić także porównawczo, ale nie w taki sposób jak to próbuje robić większość, czyli przez oczekiwany na 11B C/Z do teraźniejszego C/Z wybranych spółek, bo to jest merytoryczny błąd. Trzeba porównywać oczekiwane C/Z dla wszystkich, ale na kilka lat do przodu. Inaczej popełnisz błąd taki jak już dyskutowaliśmy. Take Two ma C/Z na poziomie 6, a CDR na poziomie ponad 100. Który mnożnik weźmiesz? Średnia nie odda tego jak rynek wycenia takie spółki...

Scarry
193
Wysłane: 7 grudnia 2014 13:19:15 przy kursie: 67,39 zł
@rafsty/@antyteresa

jeśli wyraziłem się niepoważnie do któregoś z Was to przepraszam, czytałem drastycznie więcej waszych mądrych wypowiedzi niż nie i mam do Waszej pracy ogromny szacunek. Tekst o księgowym najchętniej bym skasował bo był przesadnie złośliwy i nie odzwierciedla mojego zdania o tym niezwykle waznym zawodzie wave .

Jednak uważam że przesadzacie z imputowaniem nam rzeczy które wcale nie są jasne:
* ubieranie na górce leszczy ? No proszę Was akcje 11bit robią 80% obrotu całego NC ... leszcze ? Przeciez to naprawdę duży kapitał gra czy inwestuje. Prawie 8 baniek dziennie obrotu... jeśli gdzieś można uzyć określenia grubasy to chyba właśnie to jest to. Transakcje po pół bańki jedna to hm... takich leszczy to nie znam ;)

* dlaczego koniec wzrostów? Antyteresa sugerował że wielokrotnośc zysku jest już tak duża że musi nastapić realizacja zysku i odreagowanie. Ok, odreagowanie spoko, dla mnie może jutro spaść do 10 zł, transakcję sprzedaży akcji chce realizować za 2-3 lata. Cieszę się ze wzrostów ale nie zmienia to mojego nastawienia, co wszystkim staram się przekazać, nie bawi mnie spekuła i szukanie górki czy dołka.

* porównywanie do gigantów jak Disney, C/Z 1/22, bo rośnie 5 lat... naprawdę nie wiem co to miało być.

* Panowie na tych akcjach naprawdę mamy fenomen - historię o której bedzie się rozmawiać i za 10 lat. Ogromny sukces, prawdziwy finansowy sukces z niesamowitą dynamiką wzrostu kursu akcji.Nie wiem dlaczego nie chcecie tego przyznać, cały czas studząc nastroje, gdzies tak od 3x,x poziomu.
Edytowany: 7 grudnia 2014 13:33

Scarry
193
Wysłane: 7 grudnia 2014 14:43:21 przy kursie: 67,39 zł
Uwaga na bzdury o gra w polskim newsweeku

akurat omówienie artykułu o TWOM, punktujące jak zwykle durnotę dziennikarzy

Cytat:
Twórcy „This War of Mine” ryzykowali dużo, gra miała zdecydowanie większe prawdopodobieństwo finansowej porażki niż polskie hity głównego nurtu – „Wiedźmin” czy „Call of Juarez”. Akurat tym razem się opłaciło, co jest bardziej zaskoczeniem niż wykalkulowanym celem. Zrobiono grę pod prąd, także wobec polskich tendencji, gdzie dominuje spojrzenie na rynek gier jako generyczną produkcję dla klientów.
Edytowany: 7 grudnia 2014 14:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

237 238 239 240 241

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,667 sek.

ddffyeby
cihrwpbm
cjfdeafp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dympbthd
zzsjuphp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat