1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
7 grudnia 2014 15:02:02
przy kursie: 67,39 zł
@pieniek1 Cytując mnie zobacz co napisałem w przedostatnim akapicie. Cytat:wrozycie z fusow jesli chodzi o sprzedaz i domagacie sie od innych ich wyceny, zeby to zrobic trzeba miec TWARDE dane z KILKU kwartałów, dziwnym trafem wielu inwestorów to rozumie poza wami. Podchodzc tak do tematu jak WY rownie dobrze mozna zadzwonic do WRÓŻA MACIEJA i zapytac co on w KARTACH WIDZI. To nie jest branża produkcyjna/handlowa gdzie łatwiej jest zdyskontować przepływy pieniężne bo są o wiele bardziej przewidywalne i stabilne W chwili obecnej fundamentów nie da się wycenić więc analizę/wycenę na podstawie fundamentów można włożyć do kosza. Pozostaje analizy techniczna tyle, że można ją robić w chwili obecnej mając interwał 15 minut lub ewentualnie 1 godziny. Dla inwestora długoterminowego, który chce ocenić moment wyjścia to zbyt krótki interwał żeby wyciągać wnioski. Pozostaje zatem kwestia psychologii tłumu. Cytat:Po 3 cie, patrzac na twoj wirtualny portfel , jedna nasuwa sie sugestia ze 11 bit w 17 dni zrobil ponad 20% zysku twego ogolnego portfela ,ktory pewnie juz pare lat na rynku funkcjonuje. Wiec jesli nie kasujesz zyskow, bo uwazasz tak jak ANTY ze wycena 123 mln jest nad wyraz godziwa to co innego TU piszesz co innego ROBISZ. Pytanie dlaczego. Patrz ponownie: Cytując mnie zobacz co napisałem w przedostatnim akapicie. Ponadto uważam, że wynik 74% zysku na portfelu od lutego 2011 r. jest niezły biorąc pod uwagę, że to portfel zdywersyfikowany, a WIG w tym czasie zrobił 12%, NC jakieś -50%, co nie oznacza, że z wyniku jestem zadowolony. Wzrosty kursu akcji spółek, które rozpoczynały nowy bardzo mocny trend nie wnikając w powód zaistnienia tego trendu trwały przeważnie od 5 do 12 miesięcy i bardzo często zawierały się w tym czasie korekty po 50%, a nawet więcej. I proponuję nadal nie tyle słuchać się anty_teresy czy rafsy'ego co brać pod uwagę ich zdanie bo oni spędzili obserwując notowania i czytając raporty "nieco" więcej czasu niż my. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 7 grudnia 2014 15:15
|
|
0 Dołączył: 2011-02-24 Wpisów: 7
Wysłane:
7 grudnia 2014 15:58:09
www.vgchartz.com/weekly/41973/...Taki link z top 100 by items sold powyzej. Wynika z niego ze dynamiki na konsolach duzo wyzsze. Stad ciekawi mnie horyzont odpalenia twom na konsolach. W rankingu Nie publikuja twom ale inne produkcje z listy bestsellerow sie pojawiaja. Prosze o komentarze i wnioski. Kod:mod: usunięto informację o posiadaniu akcji i o zamiarach inwestycyjnych Konstruktywny komentarz bylby pomocny.
Edytowany: 7 grudnia 2014 16:36
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:01:16
Wszyscy starają się oszacować sprzedaż TWOM, spróbuję i ja. Nie pokuszę się o jakieś dokładne wyliczenia bo dokładnie tego wyliczyć przy tak skąpych informacjach się pewnie nie da. Skupię się na rzędzie wielkości sprzedaży. W podobnym do TWOM okresie, bo zaledwie 3 dni później (17.11.2014 r.) zadebiutowała gra Far Cry 4. Niewątpliwie ogromna produkcja, dość wyczekana i rozreklamowana. Wg danych z vgchartz gra ta w tygodniu kończącym się 22.11.2014 r. sprzedała się w nakładzie 126.514 egzemplarzy - przy czym chodzi tu o sprzedaż pudełek, bo serwis ten nie uwzględnia danych o sprzedaży cyfrowej (jeśli się mylę, to proszę niech mnie ktoś poprawi). Link tu: www.vgchartz.com/weekly/41973/... - poz. 24 Far Cry 4 (PC). Chyba nie ma wątpliwości, że sprzedaż cyfrowych kopii obecnie mocno wyprzedza już jeśli chodzi o wolumen sprzedaż pudełek (tu też jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). W tym czasie TWOM była tuż za Far Cry 4 na liście bestsellerów Steam, a z tego co sobie przypominam to czasami nawet wysuwała się na prowadzenie. Bez wątpienia Steam ma znaczny udział w światowej sprzedaży gier drogą cyfrową - według dostępnych informacji ok. 70 %, o ile się nie mylę. Lista bestsellerów Steam jak wiadomo układana jest według dochodu jaki przynosi dana gra, a nie ilości sprzedanych gier. Żeby zatem TWOM (18,99 euro)wyprzedziła w tym rankingu Far Cry4 (59,99 euro), na każdą sprzedaną sztukę gry Far Cry, muszą przypadać ponad 3 sztuki TWOM. Uwzględniając powyższe można przyjąć, że skoro w ciągu pierwszych sześciu dni sprzedaży Far Cry 4 sprzedało się ponad 126 tys. pudełek, to pewnie sprzedało się w tym samym czasie dwa razy tyle sztuk cyfrowych kopii - a więc 250.000 sztuk (ostrożnie licząc - bo wydaje mi się, że sprzedaż cyfrowa znacznie przekracza poziom sprzedaży pudełek). Skoro zatem TWOM była wówczas tuż za Far Cry 4, to musiało się w tym czasie sprzedać co najmniej dwa, a bardziej trzy razy tyle kopii tej gry - jako, że w rankingu Steam gry były blisko siebie i wymieniały się miejscami. Ostrożnie licząc wychodzi wiec, że w ciągu pierwszych sześciu dni sprzedaży Far Cry 4, TWOM mogła się sprzedać w ilości ok. 500 tysięcy egzemplarzy. Co Wy na to? Logicznie to wygląda - czy gdzieś popełniłem jakieś kardynalne błędy? Jeśli tak - proszę o wytknięcie. Pozdrawiam! Mam wrażenie, że tak jak pisze Scarry - większość nie docenia jeszcze ogromu sukcesu tej gry.
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:13:22
o kurcze - miałem taki sam pomysł: odnosiłem się do vgachartz, i z proporcji przeniesienia tego na sprzedaż elektroniczną na podobnej koncepcji bazowałem podając swoje liczby, a czy mamy rację Frey... raporty zweryfikują :) chciałem też zauważyć że vgachartz ma tendencję do niedoszacowywania sprzedaży pudełkowej o ok 30-50%, a bywa że i 100%. I praktycznie zawsze jest to niedoszacowanie a nie przeszacowanie.... co jeszcze poprawia liczby. w tej chwili do raportu w lutym obstawiam 1.2 mln kopii, wcześniej obstawiałem 800K, ale nie spodziewałem się tak szybko drugiej fali popularności. Pudełka też prawdodpobnie nieźle się opchną.. ale one stanowią max 20-30% analizowanego wolumenu, więc nie jest to clue imprezy. Raczej teraz powinnismy jeszcze zastanowić się jaka może być sprzedaż na iOS-a, po takim ogromnym hype na PC, Maczka i Linuxa.... to jest ciekawe zagadnienie. Przecież to już za parę miesięcy, panowie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 grudnia 2014 22:29
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:26:18
No to mi miło Scarry! Te 500.000 w sześć dni to ostrożna wycena - zważywszy na bliskość obu gier w tym okresie na liście bestsellerów Steam i różnicę w cenie, to bliżej do 750.000, a jeśli do tego rzeczywiście vgchartz zaniża liczbę sprzedanych pudełek, a kopii cyfrowych sprzedaje się nie dwa razy więcej, a trzy razy więcej niż pudełek to....nawet Twoje szacunki uznać należy za .....bardzo ostrożne...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:40:27
ja niestety nie mogę się zgodzić z przedstawioną wyżej analizą, ale trzymając się tego tropu spróbuję przedstawić swoją. Far Cry miał premierę 17 listopada i o ile pamięć mnie nie zawodzi nie schodził z pozycji lidera, TWOM pojawił się na chwilę na pierwszym miejscu ale przegonił FC pre-order. Prawdopodonym może być przepaść między pierwszym a drugim miejscem na steamie np. (pozycja pierwsza w ciągu dnia sprzedaje 100 tys sztuk dziennie po 59,90 , druga 40 tys. po 19,90). Wydaje mi się że w tym tygodniu call of duty rywalizował z TWOM a tutaj wyniki nie są już takie piękne www.vgchartz.com/game/81796/ca... wychodzi 20 tys sztuk pudełek. Przyjąłbym też inne proporcje 4 razy większą sprzedaż wersji elektronicznej a to oznaczałoby 100 tys sztuk w tygodniu do 22 listopada zatem TWOM sprzedało w tym tygodniu 300 tys sztuk, doliczyłbym jeszcze 10% bo chyba nasza gra zajmowała częściej wyższą pozycję zatem wychodzi 330 tys sztuk. Na ile takie symulacje oddają realną sprzedaż to się okaże, ale obie prognozy wyglądają pięknie.
|
|
9 Dołączył: 2011-11-03 Wpisów: 100
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:43:01
No właśnie:) oznaczałoby to, że przez 3 miesiące wg Scarry'ego sprzedało by się 700k sztuk. Coś mało prawdopodobne, jeśli wiemy, że weekend z wyprzedażami był lepszy niż weekend debiutu gry. @anty, rafsty rozumiem studzenie nastrojów...jest to potrzebne, a wręcz niezbędne na wielu spółkach, gdzie gorące głowy kupują akcje, których cena jest niesamowicie wywindowana, a fundamenty niewielkie, przykładów jest mnóstwo: SmokeShop, Resbud, Hawe (to tylko te ciekawsze, które na szybko przyszły mi do głowy). Tutaj sytuacja jest trochę inna. Może się okazać, że w lutym cena dojdzie do jakiś kosmicznych poziomów, a akcjonariusze będą się spodziewać sprzedaży na takim poziomie, że faktyczne wyniki - choć bardzo dobre - nie spełnią oczekiwań. Ale tego się póki co nie dowiemy. Moim zdaniem kurs porusza się za poziomem sprzedaży, w życiu nie nazwał bym tego balonem.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
7 grudnia 2014 22:53:38
Frey napisał(a):Wszyscy starają się oszacować sprzedaż TWOM, spróbuję i ja. Nie pokuszę się o jakieś dokładne wyliczenia bo dokładnie tego wyliczyć przy tak skąpych informacjach się pewnie nie da. Skupię się na rzędzie wielkości sprzedaży. Mam wrażenie, że tak jak pisze Scarry - większość nie docenia jeszcze ogromu sukcesu tej gry. Już robiłem takie wyliczenia jakieś 10 dni temu zaraz po tym jak się pokazały wyniki sprzedaży za tydzień do 22-go. Tyle, że ja oparłem swoje wyliczenia o pozycje "za plecami". W Twojej kalkulacji ktoś może wytknąć , że CF4 mógł się sprzedawać kilka razy lepiej a przez tydzień był nie do ruszenia na 1 miejscu. Ja założyłem, że sprzedaliśmy co najmniej tyle co Call of Duty , który była za nami - więc nie sprzedał więcej niż TWOM. To chyba tylko jedyna uwaga. Owszem Teresa i spółka przyjmują tylko argumenty , które pasują do ich tez. Zastanawia mnie czy mają konta na Facebooku lub Twiterze ? - przecież według ich teorii takie spółki nie istnieją , bo nie może istnieć spółka , która ma 1000% i więcej przyrostu wartości przez kilka lat. A co z największym producentem smartfonów w Chinach - o wartości zbliżonej do Facebooka - firma powstała niespełna 4 lata temu a właściciel nie potrafił wysłać maila. Wtedy dopiero myśleli nad produkcją. Później musieli zrobić projekt urządzenia , testować stworzyć system operacyjny. Stworzyć linie produkcyjne. Więc faktycznie produkcja ruszyła 2 lata temu według info które czytałem chyba 2 tyg temu. Jak to ma się do Waszych teorii - więc ile razy rosła wartość firmy co roku a to firma produkcyjna. Wcześniej pisałem o Apple ze wzrostem wartości ponad 100% przez ostatnie ponad 10 lat. Więc co jest nietego. Te firmy muszą zaprzestać produkcji a TWOM sprzedaży gier na 100 lat - aby dopasować się to Waszych tabelek. Kto tu kogo ogłupia na pewno nie my - nie każemy nikomu kupować bo wzrośnie o tyle. Dajemy tylko wypowiedzi, że naszym zdanie (a nie jesteśmy analitykami) spółka zarabia dużo więcej niż jest wyceniana a każdy może sam oszacować ryzyko. To sami podajecie dane z których można się śmiać bo nijak się mają do rzeczywistości. Już pisałem parę razy, że te wykresy i wyliczenia mają sens ale dla firm produkcyjnych typu Orlen i podobne. Spółki, które są na rynku 20 i więcej lat ale nowe spółki technologiczne a tym bardzie z branży mediów cyfrowych są poza Waszą statystyką. Nie macie instrumentów dla takich spółek. Możecie się do tego przyznać albo dalej twierdzić, że białe to nie jest białe. Niczego to jednak nie zmieni, ludzie nie bez powodu piszą pytając na PW bo nie pasi im to co czytają u Was. Nikogo nie zachęcam tylko twierdzę zgodnie z faktami, że piszecie w większości bzdury nie potrafiąc udowodnić dlaczego nie pozwalacie rozwijać się spółce szybciej niż 3 %. Może powiecie mi dlaczego kapitalizacja KGHM w latach 2008 - 2012 wzrosła o 300% przecież to 4-5 lat więc jakim prawem urośli nie 15% tylko 300%. Przecież ktoś powinien zamknąć taką firmę jeśli nie przestrzega reguł - prawda. Gdyby wymagano przestrzegania tych zasad przez firmy to nasze PKB byłoby po 25 latach 3-4 razy mniejsze co najmniej. Więc Panowie szanujcie się i dajcie nam szanować Was - bo zwątpimy w końcu w Wasze zdolności poznawcze - PLISSS !!! Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:04:24
Choć raz muszę przyznać, że Steam Charts do czegoś się przydał. Jak ktoś chce zobaczyć jaki wpływ na sprzedaż mają promocje cenowe to wystarczy spojrzeć na miesięczny wykres sprzedaży. Okres ostatniej wyprzedaży i obecny weekend mają wyraźny wzrost grających w porównaniu z poprzednimi dniami.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:04:28
yoda napisał(a):No właśnie:) oznaczałoby to, że przez 3 miesiące wg Scarry'ego sprzedało by się 700k sztuk. Coś mało prawdopodobne, jeśli wiemy, że weekend z wyprzedażami był lepszy niż weekend debiutu gry.
hmm ale tu też jest niewiadoma - a co jak te 2 mln za grę zwróciło się już na początku weekendu? Może jeszcze w piątek w nocy? W sobotę rano albo wieczorem? Komunikat firmy nie brzmiał że do niedzieli w nocy sprzedaż zwróciła koszty produkcji. I jak wtedy wyglądają szacunki wiedząc że w okresie wyprzedażowym sprzedawała się dużo lepiej niż w ten weekend? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 grudnia 2014 23:06
|
|
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:06:40
Dzięki wszystkim za uwagi  W pierwotnym poście założyłem już gorszą sprzedaż TWOM niż FarCry 4, przyjmując, że TWOM sprzedało się dwa razy więcej sztuk niż FC4, a nie 3 razy więcej. Ale macie rację - Call of Duty byłoby tu bardziej miarodajne. Te 330.000 sztuk w tydzień i tak robią ogromne wrażenie! Do tego jeszcze tego rodzaju wyliczenia nie obejmują czarnopiątkowej promocji, w czasie której zgodnie ze słowami prezesa 11-bit sprzedaż była znacznie wyższa niż podczas premierowego weekendu...
|
|
2 Dołączył: 2014-12-07 Wpisów: 5
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:17:09
baks napisał(a):Frey napisał(a):Wszyscy starają się oszacować sprzedaż TWOM, spróbuję i ja. Nie pokuszę się o jakieś dokładne wyliczenia bo dokładnie tego wyliczyć przy tak skąpych informacjach się pewnie nie da. Skupię się na rzędzie wielkości sprzedaży. Mam wrażenie, że tak jak pisze Scarry - większość nie docenia jeszcze ogromu sukcesu tej gry. Już robiłem takie wyliczenia jakieś 10 dni temu zaraz po tym jak się pokazały wyniki sprzedaży za tydzień do 22-go. Tyle, że ja oparłem swoje wyliczenia o pozycje "za plecami". W Twojej kalkulacji ktoś może wytknąć , że CF4 mógł się sprzedawać kilka razy lepiej a przez tydzień był nie do ruszenia na 1 miejscu. Ja założyłem, że sprzedaliśmy co najmniej tyle co Call of Duty , który była za nami - więc nie sprzedał więcej niż TWOM. To chyba tylko jedyna uwaga. Owszem Teresa i spółka przyjmują tylko argumenty , które pasują do ich tez. Zastanawia mnie czy mają konta na Facebooku lub Twiterze ? - przecież według ich teorii takie spółki nie istnieją , bo nie może istnieć spółka , która ma 1000% i więcej przyrostu wartości przez kilka lat. A co z największym producentem smartfonów w Chinach - o wartości zbliżonej do Facebooka - firma powstała niespełna 4 lata temu a właściciel nie potrafił wysłać maila. Wtedy dopiero myśleli nad produkcją. Później musieli zrobić projekt urządzenia , testować stworzyć system operacyjny. Stworzyć linie produkcyjne. Więc faktycznie produkcja ruszyła 2 lata temu według info które czytałem chyba 2 tyg temu. Jak to ma się do Waszych teorii - więc ile razy rosła wartość firmy co roku a to firma produkcyjna. Wcześniej pisałem o Apple ze wzrostem wartości ponad 100% przez ostatnie ponad 10 lat. Więc co jest nietego. Te firmy muszą zaprzestać produkcji a TWOM sprzedaży gier na 100 lat - aby dopasować się to Waszych tabelek. Kto tu kogo ogłupia na pewno nie my - nie każemy nikomu kupować bo wzrośnie o tyle. Dajemy tylko wypowiedzi, że naszym zdanie (a nie jesteśmy analitykami) spółka zarabia dużo więcej niż jest wyceniana a każdy może sam oszacować ryzyko. To sami podajecie dane z których można się śmiać bo nijak się mają do rzeczywistości. Już pisałem parę razy, że te wykresy i wyliczenia mają sens ale dla firm produkcyjnych typu Orlen i podobne. Spółki, które są na rynku 20 i więcej lat ale nowe spółki technologiczne a tym bardzie z branży mediów cyfrowych są poza Waszą statystyką. Nie macie instrumentów dla takich spółek. Możecie się do tego przyznać albo dalej twierdzić, że białe to nie jest białe. Niczego to jednak nie zmieni, ludzie nie bez powodu piszą pytając na PW bo nie pasi im to co czytają u Was. Nikogo nie zachęcam tylko twierdzę zgodnie z faktami, że piszecie w większości bzdury nie potrafiąc udowodnić dlaczego nie pozwalacie rozwijać się spółce szybciej niż 3 %. Może powiecie mi dlaczego kapitalizacja KGHM w latach 2008 - 2012 wzrosła o 300% przecież to 4-5 lat więc jakim prawem urośli nie 15% tylko 300%. Przecież ktoś powinien zamknąć taką firmę jeśli nie przestrzega reguł - prawda. Gdyby wymagano przestrzegania tych zasad przez firmy to nasze PKB byłoby po 25 latach 3-4 razy mniejsze co najmniej. Więc Panowie szanujcie się i dajcie nam szanować Was - bo zwątpimy w końcu w Wasze zdolności poznawcze - PLISSS !!!
|
|
2 Dołączył: 2014-12-07 Wpisów: 5
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:40:50
Witam i z góry przepraszam za moja niefortunną próbę zacytowania użytkownika baks w poprzednim poście, ale był to mój pierwszy post więc kładę to na karb braku doświadczenia. Baks podaje przykład Apple jako rzekomy dowód przeciwko metodzie wyceny stosowanej przez Teresę, podczas gdy w zasadzie można posłużyć się tym przykładem właśnie po to, by pokazać dlaczego w metodzie DCF stosowanej przez Teresę konieczne jest odpowiednie "dostosowanie" tempa przepływów po okresie szczegółowej prognozy na potrzeby wyznaczenia tzw. wartości rezydualnej.
Po pierwsze Teresa ani razu nie stwierdził, że kapitalizacja spółek nie może rosnąć w tempie w jakim obecnie rośnie kapitalizacja 11b - stwierdził jedynie oczywisty fakt, że tempo to jest nie do utrzymania "na dłuższą metę", czyli do nieskończoności ;-)
Po drugie, gdyby spółka Apple rosła przez kolejne 10 lat w średnim tempie z ostatnich 10 lat to jej kapitalizacja przekroczyłaby (!) 500 bilionów (500 tysięcy miliardów) dolarów - to więcej niż dzisiejszy globalny PKB, a po dwudziestu latach kapitalizacja urosłaby do ponad 500 000 bilionów dolarów - a przecież 20 lat to nic w skali nieskończoności ;-)
Czy to tak trudno zrozumieć, że metoda DCF wymaga przyjęcia pewnych założeń co do wyznaczenia wartości rezydualnej. Jeżeli komuś się wydaje, że dana spółka może "rosnąć" ponadprzeciętnie dłużej niż standardowe 10-15 lat przyjmowane do DCF - niech sobie wydłuży odpowiednio okres szczegółowej prognozy - po nim i tak będzie musiał "dostosować" tempo przepływów (3% to rozsądny poziom).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2014 23:47:56
hmm @frey/@bakshmm czyżby trzeba poprawić szacunki? I jednak stanie na moim 1.2 mln, które okaże się "co najmniej" ;p Tylko 8% produkcji na PC sprzedaje się inaczej niz drogą cyfrową.Cytat:92 proc. zakupów gier komputerowych dokonuje się drogą cyfrową - wylicza DFC Intelligence. Badania nad tą kwestią były prowadzone w ubiegłym roku. Statystyka dotyczy całego świata i pokazuje, jak zmarginalizowana została sprzedaż fizycznych kopii w sklepach. DFC spodziewa się, że w nadchodzących latach szala jeszcze bardziej przeważy się na stronę dystrybucji cyfrowej. najpiekniejsze na rynku IT, softu a szczególnie softu rozrywkowego jest ta niesamowita dynamika zmian... heh... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 grudnia 2014 23:48
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
8 grudnia 2014 00:47:12
@baks Kolego po prostu To Ty nie rozumiesz tego co napisał na początku anty_terasa, potem nie zrozumiałeś co napisałem ja, a teraz nie zrozumiałeś co napisał taffik. To taffik przeczytał ze zrozumieniem co napisał anty_teresa, a nie Ty. Baks, uważam, że nie masz wiedzy o wycenie spółek jaką jest metoda DCF, nie mam Ci tego absolutnie za złe, mam natomiast prośbę abyś w wolnej chwili kupił książkę o tej metodzie i zwyczajnie o niej poczytał. Chciałbym także, a po kilku Twoich postach aż nadto rzuca się to w oczy, żebyś zaczął odróżniać wewnętrzną wartość spółki (która w tej branży jest bardzo trudna do wyceny jeśli nie powiedzieć, że niemożliwa) od kapitalizacji spółki w danym momencie. To, że spółka miała kapitalizację przed 14 listopada na poziomie 20 mln zł nie oznacza, że jej wewnętrzna wartość tyle wynosiła, i to, że za rok kapitalizacja MOŻE (nie musi) wynosić 1 mld zł nie będzie oznaczało, ze wewnętrzna wartość jest właśnie taka. Cytując Buffett'a: "Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co otrzymujesz." I jest jeszcze inna prawda: Kurs spółki porusza się od skrajnego niedowartościowania do skrajnego przewartościowania. I tym właśnie jest nasza szarża na fali, o której wspomniał rafsty. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 8 grudnia 2014 01:01
|
|
0 Dołączył: 2014-12-08 Wpisów: 4
Wysłane:
8 grudnia 2014 01:01:57
Aż specjalnie konto założyłem, bo aż oczy bolą od tego, co baks wypisuje. Przechodząc do rzeczy to te 3% do nieskończoności zwiększa wycenę spolki, a nie obniża jej, więc to chyba dla Cb dobrze ^^? Twoje uwagi, co do metodologii dcf świadczą, że kompletnie nie masz pojęcia, o co w niej chodzi, a jeśli pomagales żonie sprawdzać kolokwia, to jak ze statystyką u Ciebie jak z teorią wyceny, to nie zazdroszczę studentom -.-.
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
8 grudnia 2014 01:09:27
@ Frey
Masz oczywiście racje. A ja szukam i szukam jakiegoś rankingu - ale one różnią się od siebie i to w sposób dość znaczący. Zatem z marszu nie jestem w stanie ustalić ile do tej pory gier sprzedało się w nakładzie przekraczającym milion egzemplarzy. Podaruje więc to sobie - przynajmniej na razie bo i późno się robi. Zresztą odnośnie szacowania potencjalnych poziomów sprzedaży. Im więcej czasu minie od premiery, tym więcej pojawi się zmiennych i w większej ilości miejsc będzie się można kropnąć na liczeniu. Już dzisiaj tu i ówdzie w skrajnych przypadkach można wyczytać w jakiś sposób uzasadnione ( nie liczę kompletnego bełkotu forumowego, który króluje w sieci) rachunki w widełkach od 150 do 750 tysięcy czy nawet miliona. Wygląda na to, że wypada zacytować w tym wypadku Sokratesa " wiem, że nic nie wiem". Bo nawet tego, że odpowiedź poznamy przy raporcie kwartalnym, nie możemy przyjąć za pewnik. Tego, że spółka poda konkretną wartość sprzedaży ( np. okrągłą liczbę) bym się za bardzo nie spodziewał. Ale czy nie pójdzie znowu jakieś info w stylu tego po premierowym weekendzie? Tego wykluczyć nie można. A może dostaniemy porównanie, które już w 100% da nam sztywniejsze ramy? ( Choćby dokładne dane sprzedaży COD)
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 12
Wysłane:
8 grudnia 2014 08:45:11
Tak z czystej ciekawości. Kilka postów temu ktoś napisał o rankingu STEAM, że jest oparty nie na liczbie sprzedanych kopii ale na dochodzie. reszta przyjeła to jako prawdę objawioną, ale nigdzie nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Mógłby ktoś podesłać linka z tą informacją? Dla mnie jest to trochę nonsensowne. W USA STEAM zapewne sprzedaje w USD. W jakiej więc walucie ten ranking miałby być? I miałby być płynny w zależności od kursu?
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2014 08:57:22
@kbernothmm co parę dni ktoś się o to pyta sprawa była dyskutowana na forach Steam bo ludzie nie mogli uwierzyć że jakieś indie gry sprzedają się tak dobrze jak ich mega drogie tytuły AAA tutajsprawę ostatecznie wyjaśnił administrator Valve - afarnsworthCytat:The top sellers list is by revenue, and does not include retail activations. innymi słowy - zgarniamy taką kasę ze Steam-a jak FarCry czy COD :) a nie mamy taką samą ilośc sprzedaży, mamy dużo większą. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 grudnia 2014 09:03
|
|
0 Dołączył: 2011-05-23 Wpisów: 490
Wysłane:
8 grudnia 2014 08:57:35
W Empiku zniknęła wersja pudełkowa gry ( empik). A była już bestsellerem. Jakieś problemy z dystrybucją? Ktoś coś wie?
|
|