oczkers napisał(a):Cytat:A to usiądź i policz sobie ile spośród firm których obligacje chodziły na rynku po 30% nominału wypłaciło w ogóle pieniądze (nawet nie mówię że terminowo, bo to już trzeciorzędna sprawa;).
Cytat:A wytłumaczyć to można dość prosto, otóż 'insajderka' na obligacjach działa NA PEWNO dużo mocniej niż na akcjach. Jeżeli władze spółki zwyczajnie wiedzą, że spółka wykupi papiery, a cena rynkowa jest bardzo niska ..to kupią (oczywiście ich znajomi..) szybciej od ciebie. A jeżeli nie kupują.. to znaczy że nie wykupu nie będzie. Prosta logika.
Niestety to nie zawsze tak działa, właściwie rzadko kiedy - przykład z ostatnich miesięcy to obligi ekancelarii które przed dłuższy czas chodziły koło 50% pomimo tego, że otrzymali gotówkę ze sprzedaży pakietu wierzytelności i jakoś insajderzy nie skupowali, rynek ruszył do góry dopiero po raporcie espi.
Teraz wyceniają w okolicy 90% pomimo tego, że kapitały własne mocno na minusie i muszą rolować ponad połowę żeby nie pójść na dno.
Masz dostęp do historycznych notowań wycofanych obligacji bo już wcześniej chciałem kilka rzeczy posprawdzać ale nigdzie nie mogłem znaleźć?
Skoro 'rzadko kiedy' działa tak jak ja napisałem, to czemu ograniczyłeś się do 1 przykładu? Dawaj więcej, nie krępuj się. Sam jestem bardzo ciekaw ile takich perełek inwestycyjnych było.
Moim zdaniem więcej niż kilku przykładów nie znajdziesz, a spośród tych które faktycznie zaszły, każdy będzie miał dobre wytłumaczenie czemu tak się stało, tzn jakie były szczegółowe okoliczności Przeważnie chodzi o negocjowanie 'rolowania' z 1-2-3 inwestorami do ostatniej chwili, wtedy faktycznie jest to możliwe - ale to też raczej rzadkie (pociotki tych inwestorów którzy zgadzają się na rolowanie i wiedzą już że będzie wykup starej serii kupią tę starą serię po 50% z reguły szybciej od Ciebie..)
Co do archiwalnych danych z Catalyst to niestety nie mam, mocno kuleje ich 'platforma informacyjna', porażka kogo oni zatrudniają..jak widzę jak wygląda sam dostęp do informacji to z automatu zapala mi się czerwona lampka przed wrzucaniem tam forsy .
pozdro