0 Dołączył: 2014-05-02 Wpisów: 175
Wysłane:
3 marca 2015 15:22:07
Zauważyłem dokładnie to samo. Po wypłacie kuponu kurs idzie do góry.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 237
Wysłane:
3 marca 2015 15:22:53
"Cały Catalyst zbiera cęgi za emitentów u których "nie działo się lepiej". PCZ jest z NC, a NC zrobiło sobie ostatnio b. dobrą reklamę wśród obligatariuszy."
Kalashnikov znowu wykazujesz nadmiar optymizmu później będziesz płakał jak na ubocie.
Ja obligi PCZ wywaliłem w lipcu 2014 nie kupiłbym ich teraz i za 70% wartości.
Pod spodem masz moje notatki odnoszące się do PCZ.
"po raporcie za R2013 spółak musi rolować zadłużenie wyniki za R13 nie rewelacyjne (wzrost zadłużenia). Sprzedać obligacje w dobre ceniej lub tanio po zainwestowaniu calej gotówki. Sprzedać w dobrej cenie !!! 4Q13 strata operacyjna zysk wykazany z przeszacowania nieruchomości"
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 marca 2015 15:23:19
Kalashnikov napisał(a):Tereso Nie przesadzam, nie sieje defetyzmu. Powodów spadków nie znam. To inwestorzy którzy mają papiery muszą dociec powodów spadku. Jeżeli rynek nie ma wątpliwości (a jak widać - to się sprawdza) to kurs się utrzymuje. Tutaj spada, powoli ale jednak. Można albo panikować i puścić papiery w rynek albo czekać do wyjaśnienia się sytuacji. Jako doświadczony inną zacną spółką proponuje zrobić wywiad na własną rękę albo wspólnymi siłami. Na wszelki wypadek - nawet jeśli nie ma teoretycznie powodów do zmartwień. Ja napiszę przewrotnie. Ja też nie znam, ale podobnie nie znam powodów dlaczego miałbym kupić obligacje. Od dawna nie wiadomo na czym spółka zarabia i czy ma to charakter powtarzalny... 2014: Inne przychody operacyjne 9 mln zł. Aktualizacja wartości inwestycji 11,6 mln zł. Wynik netto 19,6... Rok wcześniej: Inne przychody operacyjne 33 mln zł. Aktualizacja wartości inwestycji 6 mln zł. Wynik netto 38 mln zł.... W 2013 wynik był potwierdzony przepływami, a teraz nie jest... Do tego cyrk z komunikatem na temat rentowności. Jak tak bardzo dbają o inwestorów i dostęp do informacji, to dlaczego nie ma not do kluczowych pozycji w RZIS? Dla mnie brak wyjaśnienia kluczowych kwestii to ryzyko, które nie jest i nie było nigdy do zaakceptowania. Być może źle odebrałeś mój wpis. Wcale nie chciałem powiedzieć, że PCZ to świetna inwestycja a spadki są niezrozumiałe. Chciałem tylko powiedzieć, że w raportach najczęściej widać "ryzyka"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-10-22 Wpisów: 537
Wysłane:
3 marca 2015 15:57:13
@teresa Czasem widać a czasem nie. Dlatego uważam że inwestorzy powinni za wszelką cenę nachodzić/męczyć/wyciągać informacje od emitentów a każdą złą wiadomość traktować jako przesłankę do tego żeby wyjść z inwestycji. Ponawiam pytanie - Czy ktokolwiek próbował się skontaktować z PCZ - z Zarządem lub RN? Czy wytłumaczyli się z dziwnych w moim odczuciu komunikatów? Jeżeli nie macie odpowiedzi na te pytania to postarajcie się uzyskać. Dla siebie - i na wszelki wypadek. @Marc0101 Cytat:Kalashnikov znowu wykazujesz nadmiar optymizmu później będziesz płakał jak na ubocie. Nie mam papierów tej spółki na chwilę obecną - miałem przez bardzo krótką chwilę dawno temu ale puściłem jak zaczęły się dziwne huśtawki. Co do Uobta to biorę to na klatę - ale wyciągam wnioski.
Edytowany: 3 marca 2015 15:59
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 193
Wysłane:
3 marca 2015 16:01:58
beavis napisał(a):Zauważyłem dokładnie to samo. Po wypłacie kuponu kurs idzie do góry. Ale to jest normalne i ma uzasadnienie w kwestiach podatkowych. Wszyscy, którzy nie kupują na IKE albo jako firmy wolą kupić bez narosłych odsetek. Pozdrawiam Michał M
|
|
0 Dołączył: 2014-05-02 Wpisów: 175
Wysłane:
3 marca 2015 16:23:08
Z tego co wyczytałem to spółka przegłosowała plany przejścia z NC na GPW na NWZ. Czy to oznacza że takie nieścisłości w raportach będą musiały być wyjaśnione? anty_teresa napisał(a):Kalashnikov napisał(a):Tereso Nie przesadzam, nie sieje defetyzmu. Powodów spadków nie znam. To inwestorzy którzy mają papiery muszą dociec powodów spadku. Jeżeli rynek nie ma wątpliwości (a jak widać - to się sprawdza) to kurs się utrzymuje. Tutaj spada, powoli ale jednak. Można albo panikować i puścić papiery w rynek albo czekać do wyjaśnienia się sytuacji. Jako doświadczony inną zacną spółką proponuje zrobić wywiad na własną rękę albo wspólnymi siłami. Na wszelki wypadek - nawet jeśli nie ma teoretycznie powodów do zmartwień. Ja napiszę przewrotnie. Ja też nie znam, ale podobnie nie znam powodów dlaczego miałbym kupić obligacje. Od dawna nie wiadomo na czym spółka zarabia i czy ma to charakter powtarzalny... 2014: Inne przychody operacyjne 9 mln zł. Aktualizacja wartości inwestycji 11,6 mln zł. Wynik netto 19,6... Rok wcześniej: Inne przychody operacyjne 33 mln zł. Aktualizacja wartości inwestycji 6 mln zł. Wynik netto 38 mln zł.... W 2013 wynik był potwierdzony przepływami, a teraz nie jest... Do tego cyrk z komunikatem na temat rentowności. Jak tak bardzo dbają o inwestorów i dostęp do informacji, to dlaczego nie ma not do kluczowych pozycji w RZIS? Dla mnie brak wyjaśnienia kluczowych kwestii to ryzyko, które nie jest i nie było nigdy do zaakceptowania. Być może źle odebrałeś mój wpis. Wcale nie chciałem powiedzieć, że PCZ to świetna inwestycja a spadki są niezrozumiałe. Chciałem tylko powiedzieć, że w raportach najczęściej widać "ryzyka"
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 marca 2015 17:06:59
|
|
0 Dołączył: 2012-03-04 Wpisów: 171
Wysłane:
3 marca 2015 19:02:04
Jest tu dużo znaków zapytania i chaotycznych działań zarządu. Mnie przede wszystkim nie podoba się taktyka dmuchania bilansu i wyników, bo inaczej tego nie można nazwać. Jak się coś ukrywa, to wiadomo, że nie dlatego że można się tym chwalić. Racja - nie muszą tego robić, bo to zaledwie NC, ale z drugiej strony to ma jakoby swoją masę liczoną w setkach milionów złotych, więc nie są kolekturą LOTTO tylko spółką publiczną, która powinna być transparentna. Przecież nie handlują bronią ani wzbogaconym uranem... co tu ukrywać? Nie podobają mi się inwestycje budowlane, bo to wymaga góry keszu i nie takie tuzy jak PCZ traciły na tym płynność finasową. Nie podoba mi się to, że nie pożyczją pieniędzy z banków (na niższy przecież procent). Niedawno wyprowadzali pieniądze ze spółki poprzez skup akcji po jakichś dziwacznych cenach i poprzez dywidendę. Wiadomo - kesz poszedł do właściciela, który ma prawie wszystkie akcje... być może za chwilę "wrzuci" mamonę z powrotem, ale kto to wie...? To jest chaotyczne i nieczytelne. Dziś jakby mieli gotówkę to skupowaliby przecenione obligacje, skoro są tacy kasiaści i mają gest. To ich żywotny interses by były w okolicach nominału. Widocznie nie mają gotówki. No i to wchodzenie na GPW, co trzeba było zrobić już dawno, a nie teraz w ostatniej chwili, kiedy nabrało się górę długu. Wreszcie bardzo nie podoba mi się też ten komuch, który niedawno został dokooptowany do ekipy. Komuniści to chyba każdemu normalnemu człowiekowi wiadomo co to jest, a oni pchają go na stołki... Podsumowując - wcale nie musi być źle, ale znaków zapytania jest zbyt dużo by przejść nad tym do porządku dziennego analizując spółkę.
Edytowany: 3 marca 2015 19:23
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 131
Wysłane:
3 marca 2015 23:33:51
@Ricco Cytat:nie róbmy tragedii....zachowania notowań jak najbardziej naturalne....jeszcze do niedawna były poniżej nominału, potem skoczyły powyżej (sam sprzedawałem 2 tyg. temu po 100,40), a teraz poniżej...
Wg mnie rynek, czyli też my, zaczynamy prawidłowo wyceniać ryzyko tych jak i innych obligów. Papiery firm, gdzie wiadomo, że jest gotówka i skąd się bierze wyceniane są wysoko, patrz Kruk,Orlen,PCC,Echo i jeszcze parę można by znaleźć, oferowane w emisjach publicznych i prywatnych z porządnymi prospektami. Tam, gdzie komunikacja inwestorzy <-- >spółka jest słaba, bądź jej nie ma , a co niektórzy z wypiekami sprawdzają czy jest kupon, czy nie ,spadają i będą spadać. I nie pomoże nawet 10% czy 20%.kupon, akcje skupu kilkadziesięciu papierów z rynku, ani żadne zapewnienie że wszystko jest OK. Albo spółki zaczną dbać tak naprawdę o obligatariuszy albo będą musiały pożegnać się z Catalystem . Szkoda tylko, że ludzie stracą sporo kasy .
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
4 marca 2015 09:31:18
właśnie rozpoczęliście zabawę w PCZ, którą się nazywa
KURA DZIOBIE KURĘ
wydziobiecie się do reszty
z pewnością po fakcie się okaże, że najbardziej aktywni na wątku nie mają obligacji PCZ, pytanie do reszty posiadaczy, czy poza nadreaktywną (ściśle negatywną z PRowego punktu widzenia i własnego stanu posiadania, bo kto mądry u licha drze japaczkę, że jest źle, jak sam jeszcze ma towar do opylenia!!!!!) obecnością na forach wykonaliście jakieś rzeczywiste ruchy (patrz wpisy KAŁASHNIKOWA)???
|
|
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2013-12-02 Wpisów: 366
Wysłane:
4 marca 2015 09:59:13
Obroty są minimalne, wiec wyprzedazy nie ma, ale co najbardziej martwi, kompletnie nie ma popytu co pcha notowania w otchlan. Uwazam, ze spolka jak moze to powinna skupowac z rynku przynajmniej serie wygasajace w tym roku. 1015 az sie o to prosi. A co do kontaktu, to skoro antyteresa mowi, ze nie ma z nimi kontaktu to pewnie nie ma... Antyteresa, a kiedy ostatni raz probowales sie z nimi kontaktowac?
|
|
Wysłane:
4 marca 2015 10:17:12
pewnie nie ma
u mnie na osiedlu stoją 3 furmanki z ich logo - codziennie wsiadają tam ludzie, wyglądali na żywych, ale się na pewno mylę w ubiegłym tygodniu skorzystałem z ich usług - ale pewnie pomyliło mi się z innym zakładem
ale najważniejsze prześledzcie sobie jak wyglądały wyniki i notowania obligacji SCANMED MULTIMEDIS, tam drobnicy nie było prawie w ogóle (definicja drobnicy - wkład poniżej 50 tys PLN)i jakoś wyszedłem z tych obligacji powyżej 102% przy stratach realizowanych przez spółkę w okresie mojej inwestycji, bo liczył się szpital i pod to wejście potencjalnego inwestora... (tak to w tej brażny wygląda)
ps. żeby nie było niejasności mam 11 sztuk obligacji tego emitenta, co jest w moim przypadku wielkością omal podprogową...
jeszcze niedawno wychodziłem z serii 0416 powyżej 101%
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2015 10:31:24
Tak, ale kto teraz obejmie nowa emisje (z tego co wiem w kwietniu ma byc) skoro mozna sobie kupic na Catalyst znacznie taniej? I to wcale nie takie male ilosci.
|
|
Wysłane:
4 marca 2015 10:42:51
wiesz i to jest już tylko Wasz problem, trzeba było nie sprzedawac 2 - 5 sztuk na pierwszy popyt co sesja (problem mentalny i bardziej na dziś, niż na termin wykupu)
miałem w portfelu FERRATUM (bardzo miło wspominam), pamiętam jak kupowałem dodatkowo na wtórnym po 95% (w RFNowie chodziły wtedy po 80% z hakiem!!!! tak, tak - ale pokazali wyniki, kurs ruszył do góry i tyle - było rolowanie - nikt się nie wstydził tego słowa - tylko na tym forum jest z tym problem!) nie widziałem natomiast na forach ludzi ze zbyt dużą ilością czasu, instynktem masochistycznym i ewidentnym ADHD jak tutaj!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2015 11:06:34
No ja akurat czekam z popytem na jednej serii na dolnych widlach. Ale moze po prostu uznajmy, ze rynek urealnil wycene obligacji ze wzgledu na pewne zagrozenia wynikajace z niepelnego raporu?
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
4 marca 2015 11:19:17
yodyod napisał(a):w miałem w portfelu FERRATUM (bardzo miło wspominam), pamiętam jak kupowałem dodatkowo na wtórnym po 95% (w RFNowie chodziły wtedy po 80% z hakiem!!!! trochę poza tematem, ale o ile mi wiadomo te obligi nigdy nie zeszły poniżej 90% w Niemczech. były przez krótką chwilę blisko, ale zawsze powyżej. linkEdit. A poza tym też miło wspominam. Tylko, że oni akurat mają audytora w postaci PricewaterhouseCoopers
Edytowany: 4 marca 2015 11:21
|
|
Wysłane:
4 marca 2015 11:20:38
jeśli chodzi o kontakt to wystarczy zadzwonic, za pierwszym razem mi się udało
czasami telefon jest lepszy niż mail od nieznajomego... z prośbą o wyjaśnienia
|
|
0 Dołączył: 2014-03-06 Wpisów: 18
Wysłane:
4 marca 2015 11:35:36
bzdkas napisał(a):No ja akurat czekam z popytem na jednej serii na dolnych widlach. Ale moze po prostu uznajmy, ze rynek urealnil wycene obligacji ze wzgledu na pewne zagrozenia wynikajace z niepelnego raporu? No właśnie dobrze powiedziane "pewne zagrożenia wynikające z niepełnego raportu". Czyli nie wiadomo nawet czy są jakiekolwiek zagrożenia z obligacjami PCZ a drobnica wyprzedaje się w panice jakby naprawdę były jakieś straszne wiadomości. Nie od dziś wiadomo że giełdą żądzą tak naprawdę tyko dwa uczucia - strach i chciwość :)
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
4 marca 2015 11:47:15
proponowałbym zawiesić tę dyskusję na jakiś tydzień, takie moratorium, nic nowego nie ustalimy, a im dłużej dyskutujemy, tym większy strach wywołujemy... jeszcze kilka dni rozważań i zobaczymy oferty po 50, a wtedy najodważniejszym puszczą zwieracze, na chwilę obecną nie ma chyba sensu nakręcać spirali strachu
|
|
Wysłane:
4 marca 2015 11:54:12
yayurek o tym właśnie mówiłem w pierwszym swoim dzisiejszym swoim wpisie człowiek od konktaktu z obligatariuszami nariuszami już wie co się dzieje, dowiedział się o forum, kto jest kim na tym forum ma byc komunikat zarządu w perspektywie kilku dni
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.